- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Poco F3 - a mindenes, de nem mindenkinek
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Yettel topik
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- 165 Hz-es panelt tesztel a OnePlus
- Szuperkijelzővel készül a Huawei Mate 80 RS
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Na sikerült. Tehát, ha telepítek egy újabb témát az csak bemegy a buxába. S az összes telepített téma öt alkotó részét (az Ablakkeretek, Ikonok, Vezérlőelemek, Egérmutató és Asztal) egymástól függetlenül a bedobott közös buxából külön-külön modulárisan lehet cserélgetni. Így már értem.
Ez a Manjaro Cinnamon igen össze lett reszelve, mert egy kezdő linux mint cinnamont ismerő ember majdnem tökugyanúgy tudja használni az előre megrágott frissítőjével mint egy ubit, vagy mintet. De ha előveszi a konzolos pacmant , meg az aurt akkor már archoskodhat is vele. Mondjuk még az octopit nem találtam meg benne. Kezd tetszeni.
-
Manjaroban hogyan lehet megszabadulni ettől a sok feketeségtől? Megértem én, hogy kíméli a képernyőt, de a szememet nem.
(#58264) Frawly: Értem , köszönöm! Csak emiatt megint két linuxban kell majd editálnom az fstabot. Megoldom.
-
válasz
ubyegon2 #58233 üzenetére
Kössz. Most nem lettem magabiztosabb.
Azt kérdeztem, hogy az exfat partíciód csatolásához Te milyen sort írnál az fstab fájlodba nnnna!Emlékeztetőül én ezt ollóztam ki valahonnan, működik is, de van-e rajta csiszolni való????
#exfat felveeve
UUID=F410-05AD /Taaroloo exfat defaults,auto,umask=000,users,rw 0 0 -
Ez jól van-e így az fstab fájlban, hogy bárki tudja írni, olvasni, futtatható fájlt használni róla?
#exfat felveeve
UUID=F410-05AD /Taaroloo exfat defaults,auto,umask=000,users,rw 0 0köszi!
-
-
válasz
ubyegon2 #58067 üzenetére
Hát az , hogy belepofáztam, hogy mondjon már valamit magáról és Ti a válaszára (főleg te Egon) bepöccentetek és bemondtátok az utóbbi infók alapján a Tutit . Ennyi! Örülök, hogy jók voltatok ismét !!!!!
Más:
Na most itt van egy átrakott SSD egy új Asus VivoboxMax X541N-ben és elindítottam rajta a másik gépen telepített ubuntus openboxot. Kérdés az lenne, hogyan tudom felvenni a fényerőt ??? Megjegyzés: Qrva nagy élmény ez a tágas billentyűzet !!!! -
válasz
ubyegon2 #58033 üzenetére
Köszi ! Nos a korábbi linktől csak beödémásodott az agyam, de ez az újabb már jobban tetszik, de viszont most már időnként bele kell néznem az előzőbe is.
A végén még lesz belőle valami ...
(#58023) ALFA: A gépedben van legalább olyan CD olvasó, amiről tudsz bootolni. CD-t tudsz írni valamilyen eszközzel?
-
válasz
ubyegon2 #58029 üzenetére
Példul egy telepítő DVD elindulhat, ha előzőleg jól volt beállítva a BIOS-ban a boot sorrend, aztán a winnyóz telepítő bebillentette magának az USB-t.
(#58030) Slownz Próbáld a windowst úgy újraindítani, hogy közben folyamatosan nyomod a shift gombot egészen az újraindulásig és a megjelenő menü rendszer segítségével navigáld magad a BIOS , vagy UEFI menübe.
-
válasz
Slownz #58024 üzenetére
"Régebbi alaplapokkal szerelt, USB-csatolófelületű billentyűzettel párosított asztali gépeknél előfordul, hogy egyik gombra sem sikerül belépni, ilyenkor a hiba a BIOS-ban keresendő, mivel az USB-s billentyűzet és egér BIOS-szintű támogatása ki van kapcsolva, vagyis ezek kezelése az operációs rendszerre van bízva, ami ilyenkor természetesen még nem fut, tehát a beviteli eszköz sem érthető el. A megoldást ebben az esetben egy PS/2 csatlakozóval szerelt billentyűzet ideiglenes használata jelenti, ez a BIOS-beállítástól függetlenül mindig működik."
(#58026) ubyegon2: Na ezt köszönöm! Ezt végigrágom!
-
válasz
ubyegon2 #58022 üzenetére
Nekem is van egy exotikus hardverem , az Asus T101HA transformer book 4 giga rammal. SSD helyett valami f@s flash van benne, de műklödik hibátlanul amúgy. Winnyóz alatt van hangja , Linux alatt is szólhatna, mert egyetlen egy rövid szériában szólt Manjaro linux alatt ,de én balga akkor nem kutattam ki, hogy miért szól és elbízván magam feltoltam a Manjarom helyett egy L. Mintet. Azóta sem tudtam linux alatt szólásra bírni ,pedig már megint volt rajta Manjaro is. Próbáltam mindenféle kernelekkel , de semmi eredmény.
De azért most is linuxszal használom , ha nincs szükségem arra , hogy szóljon. -
-
-
Ha egy Fatdog64-720 linuxot feltelepítesz egy partícióra és használod , telepítgetsz bele ezt, azt, akkor később a benne lévő beépített remaster készítővel tudsz belőle ISO fájlt készíteni.
-
válasz
Lathronos #57577 üzenetére
Hát Tenda W900U kütyüt ne vegyél az biztos !!!!!
A meglévő kütyüjeid ha alapból nem mennek, akkor Ndiswrapperrel meg kell próbálni haszálni a kütyük XP-s driverét.
Nekem kettő ralinkos wifi kütyüm van, azt műanyag tok nélkül meztelenül tonnaszám árulták anno a PC kuckóban , azt még eddig egy linux se köpködte . Szép sárga és kék ledje van , ha látja az op rendszer akkor sárgán világít , adatmozgás esetén a kék led villog. Az egyiket kétkomponensű műgyanta tokba öntöttem, a másikat pedig egy 5ml-es műanyag fecskendőbe szerkesztettem (ez valahol a fiamnál dekkol).
https://wikidevi.com/wiki/List_of_Wi-Fi_Device_IDs_in_Linux
-
-
-
válasz
ArthurShelby #57446 üzenetére
Asus ! Két tartalmas fórum:
http://asusrouterforum.besaba.com/
https://prohardver.hu/tema/tomato_firmware/friss.html -
válasz
ArthurShelby #57442 üzenetére
Openwrt esetén UUID-del szokták csatolni.
-
válasz
ArthurShelby #57437 üzenetére
Gparteddel sima ügy. Jobb kattintás a partícióra és a többi adja magát.
-
BUÉK! Nektek.
Életem első remasterkéjét megcsináltam a FatDog 720-as Puppy-ból. Igaz nem egy nagy vaszisztdasz, lett benne egy magyar billentyűzet , egy magyar legfrissebb tűzróka, meg egy háttérkép, meg az aktuális rendszerfrissítések. Ennyi. De működik !!! Van most bodottá.
Ráadásul nem is értek hozzá -
Most probalgatom ezt az uj Fatdog distrot. Ez tetszik. Gyarilag benne van a remaster keszites lehetosege. Na neki esek.
BUEK
-
A Linux Respint hogy kell telepíteni és használni, mert sehol egy használható leírás róla.
-
Van kettő darab IP kamerám . Az egyik saját flash player plugint használna , de az már csak az explorerben hajlandó elindulni, a másik tud jávát, vagy aktív x-et . Linuxban van valamelyikre megoldás?
-
"innentől ignorálom a topikot"
Ebbe legalább beletaláltál! Mégiscsak van önkontrollod.
Amíg ilyen a hozzáállásod ezt hálásan megköszönnénk ! Kicsi több tiszteletet gyakorolj a másik ember irányába.
Stílus revízió után szerintem gyere vissza. Tegyél fel konkrét kérdéseket és remélhetőleg lesz rá konkrét válasz.
Mellesleg egy mint vagy egy manjaro úgy ketyeg mint az óra. -
Off
Szőke-vadász
Egy vadász először viszi el a feleségét vadászni. Elmagyarázza mit hogyan kell, hogy töltse meg a fegyvert, hogy célozzon, ha lelő valamit, siessen oda, nehogy valamelyik másik vadász magának akarja a zsákmányt, stb. Különválnak, kis idő múlva lövést hall a felesége irányából. Elindul a hang irányába, majd meglátja a feleségét és egy másik vadászt egy tetem felett hangosan vitatkozni. Amikor közelebb ér, hallja, hogy a vadász ezt kiabálja:
- Oké, asszonyom, oké, megegyeztünk, ez a maga őze. Csak annyit engedjen meg, hogy levegyem róla a nyergemet.on
-
válasz
Anonymus23 #57138 üzenetére
A yumi is jó.
Attól függően, hogy a menteni való BIOS , vagy UEFI alapú töltsd le a megfelelő yumi verziót és töltsd le a mint17.2 cinnamon iso fájlját például és windowsból a yumival tedd a fat32-re formázott pendrájvra . Nem kell a perzisztenciát választani. -
Hogy a fene essen bele, ugyanezt megcsináltam az USB-s SSD-re de a bootba mindig belehal : Amikor a /slax mappát akarja olvasni akkor csak teszegeti a pötyikéit és a végén Something went wrong .... ilyen még newer happend! ...
Már újra megcsináltam pendrájvra és át DD-ztem : Úgy is ugyanez van. .... nem baj a tréning fokozza a jókedvet ... hajrá! Csak még el tudjak aludni ! Jaaaajjjj! -
Mit gondolsz, ezek a kis mini distrók mire vannak kitalálva?
Na jó , még akkor is ismert az IP címed , meg a vas amin használod, meg a netezési szokásaid összessége (ez felér egy ujjlenyomattal).
De ne aggódj eljöhet még az idő midőn majd, ha bedugtad a digitális személyidet a kártyaolvasóba ,akkor majd elindíthatod a böngésződet. Nyugodj meg , ez bizonyos szakmákban ma már valóság. -
válasz
CPT.Pirk #57029 üzenetére
Köszi sikerült!
A /root .bashrc fájl végére nanóztam be , mert /userben csak egy guest van , azt meg lex@rom.
Érdekes, most már a helyesírás ellenőrző sem méltatlankodik a beírt magyar szövegen. Nem húzza alá hullámos pirossal. Hogy is van ez? Igaz, hogy a hleyesírráááássy hibákat sem veszi észre. -
válasz
ubyegon2 #57020 üzenetére
Köszi sikerült!
Ezt már firefoxból írom.
Az indító bash ablakot bezárhatom?Szóval érdemes vele foglalkozni, de egy pendrájv kevés hozzá. Külsős SSD, vagy HDD -vel érdemes nekiállni.
A keyboard magyarítást mindenesetre elfelejti, bootolás után a parancsot újra ki kell adni.
Kíváncsi vagyok, hogy ha újra bootolom meg lesz-e a róka?
Na mindjárt ...(#57022) nahaggyámár:
Ez a slax már debian alapokon nyugszik. -
válasz
ubyegon2 #57017 üzenetére
Köszi! Már csak a deb fájlt kell valamivel megnyitni. Haha...
Szóval ennek csak akkor lesz értelme (egy délután alatt rájöttem) ,majd ha valaki a skamilunux oldalra feltölt belőle egy sültgalambot (értsd alatta a remastert, avagy puppletet) magyarítva és azt egy kis penre tolva bootoláskor betolható a RAM-ba ... és úgy jó lesz.
-
válasz
ubyegon2 #57011 üzenetére
Köszi ! A magyar billentyűzet már megvan .
Mostmár Ext4-re formázott pendrájvon van.
Természetesen a pendrájvot pofán kellett vágni egy sudo chmod 777 -R {a meghajtó UUID-je}
utána rámásoltam a slax mappát
a slax/boot mappában kiadtam a sudo chmod a+x bootist.sh káromkodást és
./bootinst.sh
és kész bootolható müxik
Ahogy írtad lett magyar billentyűzetem. -
Na az uj slax 9.3.0 fel lett teve egy 16 gigas pendrivere NTFS alapra < majd meg fogom probalni Ext4 re is, azert nem Fat32 re , mert igy az egesz particio hasznalhato perzistens modban. Kerdes ez most debian alapon van, hogy tudok magyar billenty-zetet es firefoxot ide varazsolni kerdojel
-
válasz
tordaitibi #57005 üzenetére
Örülök, hogy segíthettem. Én a rókát szeretem , de ez az újabb hülyesége http hiteltelenségével kezd az agyamra menni , tudom hogy egy tollvonással egy true érték false-ra állításával
meggyógyítható, de ezt a tőlem okosabbak nem ajánlják, mert esetleg a bankom helyett egy hamisítvány oldalán kötök ki. -
válasz
tordaitibi #56998 üzenetére
"A Mozillába hogyan lehet a Google keresőjét hozzáadni, a duckduck go helyett?"
Majdnem ugyanúgy mint widowsban.
Tehát jobb katt a + mellett az üres fejlapba és pipa a menüsorhoz:duckduckgo keresőbe beírod google.hu és enter
Megnyitod a google.hu oldalt
Katt a menüsoron a szerkesztésre és a lenyílón a beállításokra.és itt a kezdőlapnál az aktuális oldal használatára és kész.Ha van egy éppen nyitott google.hu oldalad , akkor fent a címsorban tedd a kurzort a sor végére és püff egy entert neki, ezután mindig vissza tudsz ide találni.
-
válasz
ubyegon2 #56819 üzenetére
Köszi!
Hát , na Ja!
Például engem előbb megtanított apám szőlőt metszeni, utána már értő módon elolvastam a szőlő metszése című tankönyvet is.
Ilyen inverz módon nálam mindig megelőzi a gyakorlat az elméleti képzésemet. Mit csináljak , ezt így szeretem.
Most tartok a gyakorlat kóstolgatása stádiumánál. Ez a periódus nálam változó hosszúságú, elóre nem tudhatom, hogy mikor kövekezik be az elméleti képzés kezdete.
Velencét sem csak úgy lökték a tengerre, hanem előbb leverték a fa cövekeket a fövenybe. -
válasz
Smiley #56814 üzenetére
Érdekes! Én MBR rendszerű USB-s SSD-t használok EFI-s rendszerű gép bootolására. Négy partíciója van.
-Az első fat32-es ez multibootos ISO fájlok tárolására van YUMI-UEFI-0.0.0.6.exe -vel készítettem Windows 10 -ből (nem tudom, hogy fontos-e , hogy UEFI-s Win 10-ből) ez a partíció UEFI gépen bootolható (lehet hogy MBR-es gépen is, csak még ott nem próbáltam), syslinux van az MBR-ben.
- a második partíció Fat32-es 100megás EFI partíció BOOT és ESP Flaggel amibe
- a harmadik Ext4-es partícióra EFI-s gépen telepített Peppermint 8-as linux -ból unmountolván a gép alap EFI partícióját és felcsatolván a fentebb említett EFI partíciót /boot/efi mountolási pontba beletelepítettem a Grub2-őt sudo grub-install /dev/sda2 (mivel a gépben lévő SSD-t /dev/mmcblk0-nak hívja a linux) és utána sudo update-grub. Így ez a partíció is bootolható EFI rendszerben és indítható a 3.partícióra telepített linux is, vagy még amit korábban a telepített linux os-prober progija felderített.
- a negyedik természetesen egy swap partíciócska.Most készülök arra , hogy valami régi kézihajtányos módszerrel MBR-es gépen live-linuxot használva felcsatoljam a 3. partíciót és átvegyem az uralmat felette, tehát éljen az oda telepített linux és
sudo chattr -i /boot/grub/i386-pc/core.img
sudo grub-install --target=i386-pc --debug --force /dev/sdb3
sudo chattr +i /boot/grub/i386-pc/core.imgCsatakiáltással beletelepíteném a linux saját partíciójába is a Grub2-őt.
Ezután megpróbálnám az sdb1 (mert itt az sda a gépbe tett vinyó lenne gondolom) partíción található syslinux.cfg fájlba beszúrni ezt:
LABEL grub2
MENU LABEL Grub2
COM32 chain.c32
APPEND boot 3Így reményeim szerint bootolható lenne Legacy és EFI gépen is a telepített linux és a multibootos partíció is.
Ha mindez működne akkor utána már nem szabadna hagyni, hogy a grub updétolja magát.
Mottó. A remény hal meg utoljára .
-
válasz
Flowtation #56805 üzenetére
Egy másik linux os-prober progija nem találja meg a kalaposodat?
Eddig hogy használtad az sda5-ön a mintet?
A mintet bootold be valahogy és annak a grub2-jét tuningolgasd. -
válasz
Flowtation #56789 üzenetére
Xard már le a fedorádat. Bootolj be valahogy egy olyan disztrót amit szeretsz. Ott legyen egy sudo grub-install /dev/sdX, majd egy sudo update-grub. Oszt ennyi. Ha spajzolni akarod nagyobb bajok esetére ezt az útjelző táblát, akkor dugj be egy pendrájvot (ez mondjuk a /dev/sdQ) oszt adj neki egy sudo grub-install /dev/sdQ parancsot és kész.
-
-
válasz
ubyegon2 #56696 üzenetére
(#56696) ubyegon2:
Örülök, hogy tetszik. A BIOS/MBR verzió egy biztos tippp szerintem. Alapvetően két partíció kell rá . Az első a syslinuxos fat32-es multibootos yumival megcsinált partíció. A második az Ext4-es telepített linux, a grubját előbb egy másik pendrájvra kell telepítéskot tetetni vele, majd a bebootolása után a korábban leírt módon be kell a grubot a saját partíciójába telepíteni és updatelni. Ezután a syslinux.cfg-ba kell beírni a Grub helyét. És kész. -
válasz
King Unique #56690 üzenetére
Nem baj én már átalakítottam popokaavá.
-
válasz
CsengődiGeri #56684 üzenetére
Tessék tele van vele a net , próbáld ki, hátha beválik:
sudo apt-get update
sudo apt-get install firmware-b43-installer -
válasz
King Unique #56622 üzenetére
Köszönöm szépen.
Ez már így van sajnos. Előtúrom valahonnan a garancia papírját.
Ez nem gyász, hanem a méreg és a jól kiérdemelt kudarc keveréke. Na nekiállok tönkretenni a sony sl-bg1-es kütyümet. -
válasz
King Unique #56620 üzenetére
Natívan bedugva sem megy. A vindows eszközkezelőben betölthető egy üres kötet, de aztán kitolja magából a winnyóz is a drivert. Linuxban ugyanez van . Frissen bedugva ez, a második nekifutásra meg halott:
[naki@nakiva-pc ~]$ sudo dmesg | tail
[sudo] naki jelszava:
[ 431.551817] usb-storage 2-1.1:1.0: USB Mass Storage device detected
[ 431.552353] scsi host4: usb-storage 2-1.1:1.0
[ 431.552459] usbcore: registered new interface driver usb-storage
[ 431.554517] usbcore: registered new interface driver uas
[ 432.577188] scsi 4:0:0:0: Direct-Access Verbatim STORE N GO PMAP PQ: 0 ANSI: 6
[ 432.577471] sd 4:0:0:0: Attached scsi generic sg2 type 0
[ 432.578021] sd 4:0:0:0: [sdb] 241958912 512-byte logical blocks: (124 GB/115 GiB)
[ 432.579017] sd 4:0:0:0: [sdb] Write Protect is off
[ 432.579019] sd 4:0:0:0: [sdb] Mode Sense: 2b 00 00 08
[ 432.581248] sd 4:0:0:0: [sdb] Write cache: disabled, read cache: enabled, doesn't support DPO or FUA
[naki@nakiva-pc ~]$ dmesg | tail
[ 431.551817] usb-storage 2-1.1:1.0: USB Mass Storage device detected
[ 431.552353] scsi host4: usb-storage 2-1.1:1.0
[ 432.577188] scsi 4:0:0:0: Direct-Access Verbatim STORE N GO PMAP PQ: 0 ANSI: 6
[ 432.578021] sd 4:0:0:0: [sdb] 241958912 512-byte logical blocks: (124 GB/115 GiB)
[ 432.581248] sd 4:0:0:0: [sdb] Write cache: disabled, read cache: enabled, doesn't support DPO or FUA
[ 463.919200] usb 2-1.1: reset high-speed USB device number 4 using ehci-pci
[ 469.025756] usb 2-1.1: device descriptor read/64, error -110
[ 484.599165] usb 2-1.1: device descriptor read/64, error -110
[ 484.779174] usb 2-1.1: reset high-speed USB device number 4 using ehci-pci
[ 489.932504] usb 2-1.1: device descriptor read/64, error -110
[ 484.599165] usb 2-1.1: device descriptor read/64, error -110
[ 484.779174] usb 2-1.1: reset high-speed USB device number 4 using ehci-pci
[ 489.932504] usb 2-1.1: device descriptor read/64, error -110
[ 505.505757] usb 2-1.1: device descriptor read/64, error -110
[ 505.685766] usb 2-1.1: reset high-speed USB device number 4 using ehci-pci
[ 510.765578] usb 2-1.1: device descriptor read/8, error -110
[ 516.098897] usb 2-1.1: device descriptor read/8, error -110
[ 516.275665] usb 2-1.1: reset high-speed USB device number 4 using ehci-pci
[naki@nakiva-pc ~]$
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- HP EliteBook 830 G8 i5-1135G7 16GB 512GB 1 év garancia
- HP ZBook Firefly 14 i7-1165G7 16GB 512GB 14" FHD magyarbill 1 év garancia
- Konzol felvásárlás!! Nintendo Switch
- iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3045, 96% Akkumulátor
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 256GB Natura Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3008, 97% Akksi
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest