- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Realme 9 Pro+ - szükséges plusz?
- Google Pixel topik
- Erős specifikáció, kompakt formában
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- LG V50 ThinQ Dual Screen - az 5G ára
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Warton #89249 üzenetére
Gnome/OpenSUSE alatt:
1. jobb klikk az ISO-ra.
2. Megnyitás ezzel... (Windowsban ez ugyanaz, mintha valamihez társítani szeretnéd).
3. Kiválasztod a "Lemezképcsatoló"-t.Aztán, hogy ez Manjaro alatt hogy működik, fingom sincs, de legalább egy sémát látsz, hogy hogyan működhet.
-
Sziasztok,
Tumbleweed alatt lehal a VLC valamiért, terminálból indítva ezeket a hibaüzeneteket kapom:feci@feci-desktop:~> vlc
VLC media player 3.0.18 Vetinari (revision 3.0.13-8-g41878ff4f2)
[000055ce746f4ae0] main libvlc: A VLC futtatása az alapértelmezett felülettel. A VLC felület nélküli használatához használja a „cvlc” parancsot.
Warning: Ignoring XDG_SESSION_TYPE=wayland on Gnome. Use QT_QPA_PLATFORM=wayland to run on Wayland anyway.
[000055ce7478d700] main playlist: playlist is empty
[000055ce747cdf90] main audio output error: too low audio sample frequency (0)
[00007fab1cd09da0] main decoder error: failed to create audio output
[000055ce747cdf90] vlcpulse audio output error: digital pass-through stream connection failure: Input/Output error
[000055ce747cdf90] main audio output error: module not functional
[00007fab1cd09da0] main decoder error: failed to create audio output
[00007fab00005240] gl gl: Initialized libplacebo v5.264.1 (API v264)
libva info: VA-API version 1.17.0
libva info: Trying to open /usr/lib64/dri/radeonsi_drv_video.so
libva info: Found init function __vaDriverInit_1_17
libva info: va_openDriver() returns 0
[00007fab1c014260] avcodec decoder: Using Mesa Gallium driver 23.0.1 for AMD Radeon RX 5700 XT (navi10, LLVM 16.0.1, DRM 3.49, 6.2.9-1-default) for hardware decoding
Szegmentálási hiba (core készült)
feci@feci-desktop:~>
-
válasz
ubyegon2 #89206 üzenetére
Felesleges, ha kellemetlenül érzed magad, ugyanis egy internetes fórumon általában nem úgy társalognak az emberek egymással mint a való életben. Ezzel arra utalok, hogy itt gyakran félreértjük, hogy a másik mire gondol és sokszor én sem úgy szoktam reagálni, ahogy normális lenne. Az emberi agy nem ehhez van hozzászokva, mert tudniillik a kommunikáció két ember között nem szöveges üzenetek küldözgetése, hanem durván ~60%-a nonverbális dolgokból tevődik össze, ami egy fórumon ugye kiesik. Az emojik meg a normális érzéseket nem pótolják és lehet velük csalni is.
-
-
válasz
urandom0 #89187 üzenetére
"Te most pontosan azt csinálod, mint amikor jön a Windows-os csávó, és megmagyarázza, hogy "a linux szar mert letöltöttem egy exe fájlt és nem futtatja le!!!!"
Igen, és ha még nem lenne elég, egy ilyen... ember még fel is tölti YouTubera, hogy bizony a Linux nem népszerű, mert... na miért is? Mert a feltöltő nem ért hozzá. Komolyan dühítőek az ilyen emberek.
-
-
Ha a /boot partíció nem az első helyen van a partíciós táblán, az kevésbé hatékony-e?
-
válasz
totron #89137 üzenetére
"Jól mehet annak, aki csak úgy a szekrény mélyén feledésbe enged egy laptopot."
Nekem is van ilyen itthon. 1 giga DDR2 ram és valamilyen 1 magos celeron processzor társaságában ma már mire lehet menni? Működni működik, nagyon max dokumentumok írására jó lehet. Viszont egy füzet könnyebb. -
Megjegyzem a Protonba most láttam, hogy EAC támogatást is beraktak, így már a Warhammer: Vermintide 2 is megy, pedig az egy darabig "only Windows" cím volt. Némi malícia, hogy csak hostolni enged, másokhoz csatlakozni nem. DE játszható és a Linuxos driverrel azt mondanám, hogy szebb minden.
-
válasz
CPT.Pirk #89080 üzenetére
"Tavaly ugrott a proton-experimental a szükséges mesa verzióban 22.0-ra"
Talán ezért lehetett az, hogy Debian Stableben nem tudtam elindítani semmit, mert folyton valami DX 12 hibaüzenetet dobálgatott fel. Régebbi Protonnal indult a játék, viszont a teljesítmény elég fika volt.Tumbleweedben szerencsére megoldódott minden.
-
Én Ubuntuval kezdtem. Hogy miért? Mert kb. én is azt csináltam, hogy rákerestem, hogy "beginner friendly linux distribution" vagy valami hasonló, egy év távlatából már nem emlékszem rá.
A saját igényekkel kell tisztában lenni elsősorban és ahhoz kell megtalálni a legmegfelelőbbet. Jó disztró a Mint, de leginkább arra való, hogy ha használni akarsz egy gépet, akkor "csak mennyen". Éppen ezért nem a legújabb csomagok vannak abban sem és emlékeim szerint valamelyik aktuális Ubuntu LTS-re épül. A Manjaro már más. Arch alapú, rolling kiadás.
-
válasz
Warton #89074 üzenetére
Ha van türelmed még telepítgetni, akkor javaslom meleg szívvel az openSUSE Tumbleweedet is. Arch-hoz hasonlóan rolling kiadás, naponta van új verziója. Minden csomagból a legújabb DE stabil verzió található meg benne. Könnyű telepíteni, könnyű kezelni, minden rendszerbeállításhoz van grafikus felület, ha nem akarsz, akkor terminálozni sem kell benne.
Elég jó cucc, főleg játszani használom.
-
-
válasz
urandom0 #88986 üzenetére
Akkor viszont megkérdeném tényleg így topic szinten. 10+ éves laptopra, amiben van 4 giga ram meg egy SATA3 SSD, milyen rendszert tegyek, amivel jól elvan? Első körben felmerült bennem Debian Stable XFCE-vel, vagy Trisquel Matéval. Esetleg Xubuntu, vagy OpenSUSE Leap szintén XFCE-vel. Rollingot gondolom ne rakjak rá.
Apámnak lesz, neki gyakorlatilag a F*cebookban kiteljesedik a hordozható számítógép összes létező funkciója.
-
Köszi mindenkinek!
-
-
Hup.hu-ra valaki be tudna ajánlani? Nem tudtam, hogy ez így megy...
-
válasz
tordaitibi #88946 üzenetére
Inkább meghagyom a törekvést, meg azt a bizonyos kultúrált internethasználatot.
-
Használtátok már a Linyst? Lefuttattam egy rendszer ellenőrzést vele és a Tumbleweed 87-et kapott. Eddig ez a legjobb, amit láttam. Debian Testingen valami 61 körül volt. Mennyire jó ez a cucc ahhoz, hogy felmérjem a rendszerem sebezhetőségét?
Igazából megmondom őszintén nem is értem pontosan ezt a security témát. Mit jelent az, hogy egy rendszer biztonságos, vagy mikortól lehet mondani, hogy biztonságos egyáltalán? Lehet ilyen nincs is a valóságban, hiszen folyamatosan frissíteni kell és javítgatni, különben elavul.
Alapjában egy Linux alapú rendszer mitől lesz biztonságos?
-
A különböző disztribúciók csomag tárolóit fizikailag hogyan tudja egy laikus elképzelni? Külön szerverek futnak, amikre fel van töltve X ezer csomag és a felhasználók ezeket adott parancs és hozzáadott tároló kulcs/link/stb. segítségével onnan le tudják tölteni?
-
válasz
tordaitibi #88917 üzenetére
Hmm, érdekes.
-
válasz
gregory91 #88912 üzenetére
Magyarán, ha nem hozok létre EFI partíciót, még attól el fogom érni az UEFI-t? Durva is lenne, ha nem. Ezek szerinte az EFI partíció akkor érdekes, ha van a gépemben 2 db háttértár, más és más oprendszerekkel és az UEFI-ben aztán ki tudom választani, hogy melyikről bootoljak be?
-
Sziasztok,
Érdeklődni szeretnék, hogy... Modernebb alaplapoknál miért készítünk EFI partíciót Linux alapú operációs rendszer telepítésénél? Tudtommal az UEFI az alaplap ROM-jában található. Akkor mi az EFI partíció szerepe? -
válasz
sh4d0w #88870 üzenetére
Ja igen, bocsánat. Pontatlan voltam. Egy Linux alapú oprendszer, ami csak szabad szoftvereket tartalmaz.
DE arra is visszatérve tudtommal a GNU-nak is készül egy saját kernelje: [link] A Hurd. Hogy ez a projekt milyen állapotban van, csinálják még, vagy már leállt, nem tudom. -
WM-re feltettem most az MX Linuxot. Tök kellemes disztró, nem véletlenül van most Distrowatchon az első helyen.
Másik pozitív benyomást a Trisquel nevezetű disztró hagyta bennem, ami az egyik teljesen GNU disztró tudtommal. Csak a lényeges szoftverek vannak rajta és azokból is jobbak, semmi bloat. Telepítés után szinte csak használni kell.
-
Sziasztok,
OpenSUSE Tumbleweedje van-e valakinek?Elindítottam a csomagfrissítőt, talált laza 2519 db frissítendő csomagot. Elindítottam a frissítést, de a netkapcsolatomhoz képest brutális lassan halad és végbe sem megy a folyamat, valami olyasmi hibaüzenetet kapok, hogy a folyamat újraindítása után is meghiúsult a frissítés. Nem tudom egyszerűen lefuttatni.
Találkoztatok már ilyen hibával vagy ez valami bug lehet?
-
-
Uhh, szerintem megvan, hogy mit rontok el, de nem merem leírni, annyira cringe.
Holnap délután jelentkezek, ha meg tudtam oldani.
-
válasz
CPT.Pirk #88801 üzenetére
tumbleweed@localhost:~> steam steam://rungameid/548430
Couldn't import apt, please install python3-apt or update steamdeps for your distribution.
steam.sh[6726]: Running Steam on opensuse-tumbleweed 20230315 64-bit
steam.sh[6726]: STEAM_RUNTIME is enabled automatically
setup.sh[6810]: Steam runtime environment up-to-date!
steam.sh[6726]: Steam client's requirements are satisfied
tumbleweed@localhost:~> -
-
Játékkal kapcsolatban lenne egy kérdésem. Próbálok futtatni egy Steames játékot OpenSUSE Tumbleweeden, de itt is ugyanazt a hibaüzenetet kapom, mint Debian Stable-en. Konkrétan:
"DX12 is not supported on your system. Try running without the -dx12 or -d3d12 command line argument."
A lényeg, hogy Debian Testingen nincs vele probléma. Elvileg (elvileg) minden driver fent van, Wine is, de az utóbbi, ha jól gondolom, akkor nem is igazán lényeges, mert a Steamnek saját, beépített layere van Windowsos játékokhoz, a Proton.
Mi hiányozhat neki? AMD-s a gép (cpu + vga).
-
válasz
fatpingvin #88791 üzenetére
Köszönöm mindkettőtöknek!
Hagyom így.
-
válasz
fatpingvin #88788 üzenetére
Teszek vele egy próbát, egyébként elég jókat IS írnak róla. Nyilván a saját szintemen nem fogok észrevenni változást, de az újdonságokról jó tudni.
Tudom, a fájlrendszer önmagában nem új, de nekem az.
-
BTRFS fájlrendszert használtok-e rendszer alá? Már korábban is láttam, hogy az OpenSUSE felajánlja a telepítés során és választhatok BTRFS és Ext4 közül.
Pro - kontra érvek?
-
válasz
Kenderice #88785 üzenetére
Akkor vannak jobb alternatívák is, amiket ráadásul jóval népesebb és tudásban feszkészültebb közösségek fejlesztenek. Mindenképpen jobban járnál velük, mint azzal a macskás rendszerrel. Elég a honlapjukon beleolvasni 1-2 írásba, már onnan lehet érezni, hogy valami nem 100-as.
-
Uraim, mielőtt elharapózik a vita. A kernel ereje legyen mindannyiunkkal!
-
Létezik olyan rolling disztró játékra IS, ami nem arch alapú?
-
válasz
fatpingvin #88731 üzenetére
Mi a helyzet a Devuannal? Abban úgy tudom nincs systemd.
-
válasz
tordaitibi #88643 üzenetére
A Calamares telepítők brutáljók már, tehát fejlődés az egyértelműen van.
-
válasz
fatpingvin #88571 üzenetére
Telepítés után a non-freet mindig hozzáadom a sources.listhez. Illetve mostanában a backportsot is. Abban is vannak jó dolgok.
Sőt, most Testingen már non-free-firmware is van.
-
válasz
fatpingvin #88569 üzenetére
Meg nem mondom fejből a típusát, de most egyenlőre a dobozában van, én meg az ágyban és lusta vagyok megkeresni.
Lényeg, hogy Debian Stable nem ismerte fel, a Testing viszont igen, szóval gondolom az újabb csomag. Most ethernet kábelről megy a net, a PCI-E slotban másféle bővítőkártya van.
-
válasz
fatpingvin #88567 üzenetére
Nos... a TP-Linkes PCI-E kártyámmal is szívtam már, pedig abban Intel chipset van. Bár ez talán azért is lehet, mert a Debian Stableben régebbi firmware csomag van. Nem tudom.
-
válasz
pruzsi #88558 üzenetére
Szeretnék segíteni, de nem tudok. Nálam olyan probléma volt, hogy a wifi egyszerűen nem működött a laptopon. Ott ki kellett deríteni, hogy a wifi kártyának milyen chipje van, jellemzően a Broadcom chipekkel több gond is szokott lenni, az enyémben is az volt. Ha megvan a chip pontos típusa, akkor már csak a neki megfelelő firmwaret kell feltelepíteni és megy is a wifi.
Hogy Minten létezhet-e ilyen probléma azt nem tudom, de lehet, hogy a Te problémád nem is firmwares.
-
Üdv,
Distrowatchon lévő torrent isok 100%-ban megbízhatóak?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Epson nyomtatók
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Realme 9 Pro+ - szükséges plusz?
- Google Pixel topik
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- Hegesztés topic
- Erős specifikáció, kompakt formában
- Norvégia átmenetileg betiltja az áramigényes kriptobányászatot
- További aktív témák...
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Csere-Beszámítás! AMD Számítógép PC Játékra! R5 5500 / RX 5700XT / 32GB DDR4 / 256SSD+1TB HDD
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 13600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
- BANKMENTES részletfizetés Acer Nitro 5 AN515-54-77VS
- KÖZEL FÉLÁR! Apple Magic Keyboard, Mouse, Trackpad, Pencil, Smart Magic Keyboard Folio, Watch szíjak
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest