- Nem őserejétől lesz hangos az Exynos 2500
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung topic
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Leica kamerákat kap a Xiaomi Mix Flip 2 is
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
BoB
veterán
válasz
_Dumber_ #24111 üzenetére
Nekem teljesen jól megy az Arch, dolgozni is szoktam rajta - kivéve amikor olyan dolog van amihez kell a win, ez miatt van dual boot.
Minden működik ahogy akarom. Problémám eddig egyszer volt, vlc nem működött frissítés után. Mivel a downgrade pofon egyszerű (az előző helyreállítása), ennek elhárítása 2 perc sem volt.
Én nem tudom elviselni a régi cuccokat, képtelen vagyok a "használd a az évekkel ezelőtti-t mert stabil" mentalitásra.
-
BoB
veterán
válasz
_Dumber_ #24108 üzenetére
Arch-on jelenleg 3.12 a "normál", 3.10 az LTS kernel. előbbi az alap.
Manjaro-n alapból a 3.10 LTS kernel kerül fel, de választható a 3.4, 3.8, 3.11, 3.12, 3.13.
Jól tudod Manjaro-ra kicsit később jönnek az update-ek.
(#24109) Iscariah: LFS: kvázi csinálj magadnak egy linux disztrót a semmiből. Nincs apt vagy pacman vagy bármi csomagkezelő. Semmi. Ha akarsz old meg hogy működjön.
-
-
BoB
veterán
válasz
CPT.Pirk #23926 üzenetére
És a Manjaro KDE? Az már nem is létezik?
Amúgy meg jelenleg még használható az arch wiki Chakra hegsztésre, de ahogy telik az idő egyre kevésbé lesz releváns lévén teljesen független lett.
És még mindig úgy gondolom hogy hála az égnek rolling disztró az Arch, számomra attól nincs jobb. Nem mondom hogy kezdőknek feltétlen jó lehet de úgy adod elő mintha meg kellene rémülni tőle.
-
BoB
veterán
válasz
Zirowe #23912 üzenetére
Pendrive-ból elég sok hamisítvány van. Egy logout-os példa.
-
BoB
veterán
Arch wiki-ben le van írva hogy pontosan hogyan kell felrakni a catalyst-ot.
-
BoB
veterán
válasz
#59070464 #23851 üzenetére
Jobban utána járva: a flashplugin-nonfree csak kompatibilitási okokból maradt régebbről. Az installer az újabb.
Ha megnézed a következő parancsal:
apt-cache showpkg flashplugin-installerLáthatod hogy ezzel a csomaggal jön a flashplugin-nonfree. Úghyogy az installer-t használd.
-
BoB
veterán
Ezt miért akarod feltenni? ALSA már natívan támogatja az X-Fi-t.
-
BoB
veterán
Ez nagyjából egyik disztróban sem működik alapból, de bármelyikben pofonegyszerűen beállítható.
Létre kell hozni egy fájlt: /etc/X11/xorg.conf.d/20-trackpoint.conf
(root jog kell hozzá, azaz sudo-val kell)És bele kell írni ezt:
Section "InputClass"
Identifier "Trackpoint Wheel Emulation"
MatchProduct "TPPS/2 IBM TrackPoint|DualPoint Stick|Synaptics Inc. Composite TouchPad / TrackPoint|ThinkPad USB Keyboard with TrackPoint|USB Trackpoint pointing device|Composite TouchPad / TrackPoint"
MatchDevicePath "/dev/input/event*"
Option "EmulateWheel" "true"
Option "EmulateWheelButton" "2"
Option "Emulate3Buttons" "false"
Option "XAxisMapping" "6 7"
Option "YAxisMapping" "4 5"
EndSectionLogout - login és működik! (nekem x220 van, meg egy x200)
-
BoB
veterán
válasz
tfalcon96 #23772 üzenetére
Használj win32diskimager-t, meg csinálj egy checksum ellenőrzést az iso-ról.
-
BoB
veterán
válasz
MasterMark #23750 üzenetére
non-free a zárt.
Hogyan próbáltad feltenni a catalyst-ot Manjaro-n? Így?
-
BoB
veterán
válasz
ubyegon2 #23699 üzenetére
Ne a net-esed szedd le hanem XFCE vagy bármelyik másikat, aztán az asztalon miután elindul a live, ott lesz a graphical install ikonja, azt indítsd el.
(#23698) CPT.Pirk: Most leszedtem egy chakra-t, meg fogom nézni újra. Persze abban egyetértünk hogy a beállítások hiányát kissé túlzásba vitték. De a gnome tweak tools grafikus, azzol sokmindent lehet állítani és bárki tudja használni.
-
BoB
veterán
válasz
CPT.Pirk #23696 üzenetére
Pedig pont ez a nézet az ami az egyik legjpbb a GNOME-ban. Egy gombnyomásra, vagy egy egér mozdulatra (bal felső sarok) láthatod az összes futó alkalmazást egymás mellett.
Ezen kívül super gomb plussz elkezded írni amit akarsz, enter vagy billentyűkkel kiválasztod az ikont és már indul is a program anélkül hogy egérhez kellett volna nyúlni. KDE-ben ezt nem tudom megcsinálni, ha jól emlékszem hiába nyomok supert és kezdek el gépelni, csak akkor kezd keresni ha abba a mezőbe kattintok először. Vagy más miatt nem nyerte el tetszésem ez a funkció. Vagy nem lehet billentyűzettel lépkedni a találatok között.
Egyébként meg egyszer beállítod ahogy neked tetszik aztán kész. Hiába van ezer állítási lehetőség, nemhiszem hogy naponta nyomkodnád
-
BoB
veterán
válasz
CPT.Pirk #23599 üzenetére
Van itt nyílt támogatás. A mindig aktuális nyílt amd vga driver leírás itt található.
-
BoB
veterán
-
BoB
veterán
válasz
ubyegon2 #23512 üzenetére
conky manager-t nem használtam még, de gondolom az is csinál egy .conkyrc fájlt a home mappádban. Az tartalmazza mit hogyan rakjon ki a conky.
Most írtam egy ilyet bele:
${color1}HDD temp
${color black}sda: ${hddtemp /dev/sda}°C
${color black}sdc: ${hddtemp /dev/sdc}°C
${color black}sdd: ${hddtemp /dev/sdd}°CAz eredmény: (jobb felső sarok, katt a nagyobb képért)
Daemon-t az Ubuntu és fajtái automatán futtatnak amint telepítesz olyan programot aminek van. Viszont a hddtemp konfigjába bele kell írnod a sdb, sdc satöbbi -eket is mert alapból csak az sda fog működni.
-
BoB
veterán
válasz
sh4d0w #23394 üzenetére
Jó neked, itt könnyen előfordul egy - egy áramkimaradás. Az épületben nagyon régi a vezetékhálózat és nincs akkora teherbírása mint amekkora kellene.
Értelemszerűen ha a visszaállítás nagyobb vesződség mint újra megcsinálni a melót akkor nem szarakodnék vele.
Illetve az is jól jön ha egyszerűen a rendszer elindul gond nélkül, nemcsak a ppt vagy word fájljaim vannak meg
-
BoB
veterán
válasz
kodmen #23386 üzenetére
Az semmi problémát nem okoz ha marad szabad hely a meghajtón, valóban később bármikor ezzel meg tudod növelni adott partíció méretét.
Win nem kezeli az ext partíciókat, de állítólag vannak programok amik igen. Még sosem próbáltam ezért nem tudom mennyire működik vagy okoz-e galibákat. FAT-ot mindkét rendszer jól kezeli, de az meg nem naplózott ezért nem használnám.
Az adat csatolás: ha jól értem több felhasználó használja a gépet, akkor fstab-an csatolod defaults-al valahova (pl /mnt/akármi vagy /media/akármi, teljesen mindegy).
Linkelni sem nagyon kell, fájlkezelőben látszik úgyis a meghajtó. Vagy miért akarod annyira linkelni?
Naplózást ne kapcsold ki attól mert SSD-n lesz a rendszer! SWAP-ot tedd HDD-re de amúgy nem kell annyira félteni az SSD-ket. CSatolási opciónak SSD-hez írj discard -ot.
-
BoB
veterán
válasz
Nowhereman #23372 üzenetére
A rendes disztró full rolling
-
BoB
veterán
válasz
LógaGéza #23325 üzenetére
Ok, csak azért írtam mert a Manjaro inkább a kezdőknek vagy nem annyira tapasztaltaknak való, ezért jobb ha ők maradnak a hivatalos módnál. Azért írták ezt a script-et, hogy ha lehet könnyebbé tegyék a felhasználók életét és ha lehet ne rontsák el a rendszert. Szóval ne abból vegyék a példát amiről azt sem tudják mi, hanem a Manjaro wiki-ből.
-
BoB
veterán
-
BoB
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD #23195 üzenetére
Nem úgy van hogy azért lesznek kisebbek így a pendrive-ok mert lelkük egy részét elnyeli a linux?
-
BoB
veterán
válasz
CPT.Pirk #23188 üzenetére
CPT.Pirk és Fire/SOUL/CD
A win32... is be lett véve a "nem alkalmas rá programok" közé, azért írtam. Pedig az alkalmas. Én is azt használom, működik.
Semmit sem kell átnevezni img-re, egyszerűen ki kell választani a *.img helyett a *.* -ot alul és már ki lehet jelölni az iso fájlokat.
-
BoB
veterán
-
-
BoB
veterán
válasz
MacCaine #22914 üzenetére
Ez a Minix amúgy lehet tök jó lenne, csak hát ugye nem terjedt el. Ezen a videón maga Andrew S. Tanenbaum mutatja be mennyire megbízható. VGA driver crash? Nem gond a rendszer magátóll helyreáll másodperceken belül.
Ez a rendszer ugye mikrokernel-t használ, míg a linux monolitikus. Ezen vitáztak anno Linus-al, előbbi faszi véleménye szerint monolit. kernelt használó rendszernek nincs jövője mondta.
Csak hát lehet jobb a mikro megoldás ha éppen nem terjedt el...
-
BoB
veterán
válasz
CPT.Pirk #22891 üzenetére
Mivel játéra fenntartok egy win 7-et, ezért nem szoktam Arch-on próbálgatni, nyílt ATI driver tökéletesen jó. Úgy adódott, hogy a wargame - airland battle sajnos nem megy nálam windowson.
Ezért felraktam linux-ra is a steam-et, letöltés elindít, és meglepő módon nagyon jól megy a nyílt driverrel! Pedig már kezdtem gondolkozni hogy felteszem a zártat. Elég jól dolgoztak mostanában rajta úgy tűnik, mert amikor legutóbb néztem nagyon lassú volt.
-
BoB
veterán
válasz
CPT.Pirk #22881 üzenetére
Pár nappal ezelőtt írtam a nagy linux topikban hogy az AMD kiadta a 13.12-es stabil drivert.
Számomra a gond nem az, hogy újabb verziót igényel az xorg-ból mint 1.12 (hát hol élünk mi? ez a 21. század!
), hanem hogy még mindig nem támogatja a legújabb, 1.14-es verziót emiatt nem is tudom használni. (nem downgradelek ez miatt)
-
BoB
veterán
válasz
LógaGéza #22798 üzenetére
Szia
LXLE: tulajdonképpen Lubuntu ami ubuntu LTS-re épül és direkt gyengébb teljesítményű gépekre szabták, valamint több szoftver érhető el alapból.
Vagy Lubuntu, Xubuntu, esetleg bodhi linux.
Ha nem kezdő lennél szóba jöhetne még debian, crunchbang, manjaro openbox-al, archbang.
-
BoB
veterán
válasz
CPT.Pirk #22785 üzenetére
Nem tudom mert eddig egyszer próbáltam a classic shellt olyan 1 perc erejéig, de akkor már megnézhetnéd a fogyasztást a normálissal is, mekkora a különbség.
(#22785) CPT.Pirk: most kipróbáltam, és semmit sem változott a memória fogyasztás a normál és klasszikus váltás között. Nálam mindkettő 830MB használatban lévő RAM-ot mutat a system monitor.
-
-
BoB
veterán
"lelkes magánemberek nekiállnak újra szabad software-t fejleszteni... újra feltalálják majd a linuxot. És ez így megy majd körbe-körbe. Mi értelme ennek?"
Továbbra sem értem, mit kellene újra feltalálni, amikor az OS nyílt marad.
(#22738) Ph895: "Illetve arról, hogy a zárt progit nem kell feltenni, és kész, mert az oprendszer attól még nyilt. Ez igaz, de csak most. Ha 90% lesz a desktop fronton a linux, akkor az emberek 80% felteszi majd a zárt kódot."
Tehát ha felteszik a steam-et, miegymást, akkor hirtelen az Os is zárt lesz, vagy mi? Vagy túl álmos vagyok, vagy nem igazán van itt logika amit követni tudnék.
-
BoB
veterán
válasz
#41635072 #22598 üzenetére
Próbáld ki a Kubuntu 12.04-et.
-
BoB
veterán
válasz
Nowhereman #22574 üzenetére
Akkor ha a "júnitivel" van bajod nem tudom a xubuntu és lubuntu hogy került a képbe amit véletlenül se próbáljon ki.
-
BoB
veterán
válasz
Nowhereman #22571 üzenetére
A peppermint is Ubuntu alapú, és ugyanúgy LXDE-t használ mint a Lubuntu
-
BoB
veterán
válasz
Nowhereman #22569 üzenetére
Chakra alatt is mennek a 32 bites programok.
-
BoB
veterán
válasz
Nowhereman #22561 üzenetére
"Igazság szerint a 32-bittes verzió 2GB-ig előnyösebb."
(#22562) Ph895:"windowsban megszokott módon folyamatosan a háttérben futó és figyelő vírusírtó tudtommal nincs linuxra"
De van, pl. comodo
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U757 - i3-7GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- Iphone 15 Plus 128GB Pink Dobozos 12 Hónap Garancia
- Samsung Flip 2.0 PRO 65" WM65R + Connectivity tray + Gurulós állvány
- Apple iPhone 13 128GB / Kártyafüggetlen 1ÉV GARANCIÁVAL
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest