- Fotók, videók mobillal
- Netfone
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vladi
nagyúr
válasz
pushalias #12538 üzenetére
"Kezdene érdekelni, mi az, amit az egyikkel meg lehet, a másikkal meg nem."
Amire beállítod a sudót. Korlátozott jogkört lehet vele elérni, csak Ubuntuban ez a korlátozott, ez mindenre kiterjedő.
A suval pedig más jogán csinálhatsz ezt azt. Ha ez a root, akkor azzal.
-
Vladi
nagyúr
sudó őrülethez:
Azért eléggé agyasima dolog, amit az ubuntu csinál a sudóval. Nem arra lett kitalálva, amire.
Viszont ami itt is tisztán látszik, hogy tök káoszt okoztak ezzel a fejekben. -
Vladi
nagyúr
Szerintem akkoriban volt gond az intel vga driverrel. Most kéne megnézned, pl egy fedora 17 bétával, ami 1-2 hét és elérhető.
Nekem is inteles vga van a laposban, de semmi gond vele.
A hang meg csak beállítás kérdése, vagy a pulseaudio, vagy a kérdéses programban és kész.
Ennyi?
Jah linpust nem ajánlom. Ez ilyen nesze van egy valami a gépeden szintű linux sajnos, valami értelmes disztrót próbálj.
A hiba alapján egyébként ez energiagazdálkodási gond lehetett, amikor vibrált, akkor váltott a fokozatok között a gpu. De ezt fixen le lehet szabályozni minimálisra, persze ha nem kell a 3d vagy a hd videó, és akkor nincs vibrálás.
-
Vladi
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #12394 üzenetére
Mi a rendes driver?
Nem véletlenül üres, mert az x mostmár egy ideje, nem olyan régen automatikusan állít be magának mindent. Leveszi az adataokt a kártyáról és úgy. Ha van xorg.confod, amit ugye ccsinálsz magadnak, akkor azt helyezi előtérbe.
a man radeonban van leírva, hogy mit tudzs beállítani.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Mr. Elliot #12284 üzenetére
Meg kellene nézni, hogy elindul -e automatikusan. Na ezt passz, hogy ubuntun hogy kell, majd a szakik megmondják.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Mr. Elliot #12282 üzenetére
Network Managered nincs? Azzal be tudod állítani.
-
-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
válasz
Dead Zone #12147 üzenetére
Nem kell ettől félni.
A .iso-ról készül egy ellenőrző összeg. Csinálsz egyet a letöltöttről. Ha a kettő egyezik, akkor ok. Ha nem, és ez a lényeg, akkor simán megsérül letöltés közben. Pár byte nem az aminek lenni kéne, ilyen van letöltésnél.Akkor leszeded újra és kész. Nem ellenőrzi senki, hogy most te letöltötted -e.
(#12151) sh4d0w:
Ne paráztassátok már a srácot...
-
Vladi
nagyúr
válasz
Mela Kehes #11999 üzenetére
link.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Novics #11809 üzenetére
Ha gépet akarsz passzivizálini, akkor a hűtéscsere valószínűleg szóba jön. De egy alapos takarítás az első. Egyébként a cikk meg a művelet sem nagyon bonyolult, csak elsőre tűnik annak.
3 dolgot kell csinálnod:
- futtatsz egy tesztet, amivel a program beméri, hogy hány pwm-en mennyi a venti fordulata.
- beállítod, hogy x hőfokon y fordulatot szeretnél. Pl: ha általában 40 fokos a cpu, akkor beállítod, hogy 50 fokig tartsa a minimális fordulatszámot. Ez jó eséllyel tartósan így lesz. majd pl: 60 fokon kapcsolja fel maximumra.
- beállítod, hogy a program automatikusan induljon.Kész. Így hőmérséklet függően emeli a fordulatszámot, de általános használatnál fixen lassan pörög.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Kris87 #11720 üzenetére
Ez valóban nagyon régi változat. Ebben még démon sem volt.
Sajnos a diszt update nem lesz triviális, mert nem a gyári kernelt használod szerintem, hanem a gépedre készítettet. Úgy látszik nem úszod meg az új os telepítést, ami azért nem abból áll majd, hogy betootolsz egy cd-t...
Egyébként honnan van a gép? Gondolom így vetted használtan.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Kris87 #11717 üzenetére
Szép munka. Látod megy ez.
Felraktad a transmission programot. Van egy démon része, azt így indítod:
transmission-daemon
Ekkor a háttérben fog dolgozni. Kézzel kell előtte beállítani. Van is róla cikk: link. illetve ezt nézd meg: link
Lényegében: csinálsz rá egy init szkriptet, erre van jó példa is, megkeresed a config fájlt, az átírogatod ahogy kell, elindítod és kész. Megy, webes felületen meg belépsz rá és vezérled. -
-
-
Vladi
nagyúr
válasz
kekkec #11607 üzenetére
Szia!
1. Ne már, hogy csak ennyit logol!
Valaki? Ubuntu boot log?
De a dmesg parancsot is megnézheted, az is informatív lehet. Jó hosszú, de keress benne hibát. Error warning ilyeneket.2. Ezt írd már le részletesen, mert én pölö nem értettem, hogy hogy nem bootol. Nem tudja rendesen leállítani?
3. szerintem ez valami knetworkmanager vagy hasonló lehet, esetleg azt is használhatod gnome alatt.
4. Próbáld meg felrakni a zárt drivert. (alias fglrx, alias catalyst)
MIlyen kártya amúgy? Látom már! Akkor nVidia driver! Mindenképpen tedd fel!5. Paassz. A program beállításait nézd meg, valahol biztos lehet kiosztást váltani. Vagy a desktop beállítását veszi alapul!
6. Nyelvi csomagokra keress rá. synaptic a csomagkezelő, hungariant keress. lesz külön kde-hez készült. 3-as és 4-es is!
Remélem haladsz azért.
-
Vladi
nagyúr
válasz
kekkec #11604 üzenetére
1. /var/log/boot.log
Amig nem tudjuk mi a hiba, addig nem tudjuk megoldani.2. nem tudom mi okozza, de nem is igazán értem. Ha 10.4-el ok volt, azt tedd vissza.
3. Kubuntu alatt mivel csatlakozol? milyen programmal?
4. Tedd fel akkor a zártat. Vagy a nyíltat frissítsd.
5. passz..
6. Ennyi?
-
Vladi
nagyúr
válasz
Fooler89 #11550 üzenetére
most jó. A megoldásból látszik, hogy frissebb, vagy patchelt xorg kellett neki. De simán lehetett a kde is a megoldás.
Ezt a részét nem értem a problémádnak, nem mindenki használ archot, így kevesen vannak napi szinten képben. Én szívesen segítek ha tudok, de sokszor nem bírom követni a fórumot sem.
-
Vladi
nagyúr
válasz
zsolt734 #11412 üzenetére
Milyen programok ezek? Nézd meg, hátha van linux portjuk. Egyébként az éles programokkal szerintem nem érdemes kísérletezni virtualizálva. Vagy megy hibátlanul, vagy nem. Egy ilyen dolog miatt meg ne késsen megrendelés stb. Akkor már inkább add oda a 100k-t a w7-ért.
De ha van rá energiád, fogj egy linuxot, tedd fel a mostani gépre, és teszteld le az összes programot. Ha minden 100%-os, akkor kezd hozzá, ha nem akkor semmi esetre sem.
-
Vladi
nagyúr
1. próbáld másik filekezelővel. mc pl jó, meg gyors.
2. pár alap dolog: ha egy alkalmazást elindítasz root joggal, márpedig itt azt csinálod a leafpaddal, akkor az hozzáfér a rendszer fájlokhoz mint a sudoers. Tehát igen, elvileg így megy. azt nem tudom, hogy miért a visudot adja meg kötelezően, ennyire nem értek a sudohoz. az lehet, hogy ha valamit átírsz, azt automatikusan visszaírja egy minta fájlból. Vagy hasonló.
próbáld ki amúgy és kiderül. Egyébként meg nézd meg a visudo man oldalát, annyira azért nem lehet bonyolult.
-
Vladi
nagyúr
Naszóval.
az van, hogy a visudo egy program, nem egy txt file. A sudoers file-t szerkeszti, ami a sudo működését állítja be.
amúgy ez:/etc/sudoers
Ami rendszer beállítást tartalmazó file, az mind a /etc alatt található. Keresni terminálban a find parancscsal tudsz, vagy bármelyik filekezelővel. mc, gnome-commander akármi.
dluinet a launchpad magyar nevét adta meg. De ez is launchapd.
Az openscope-os közösség terminológia szótára is segíthet ilyen esetben. -
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
válasz
Kevinmaster #11319 üzenetére
Akkor rossz helyre tette a betöltőjét a linux. El kellene dönteni, hogy melyik rendszerbetöltőt akard használni.
Ez akkor windowsos, vagy feltettél valami extra progit?xp alatt így. De akkor a linux telepítésnél erre figyelni kell és a partíció elejére tenni a rendszerbetöltő elejét, nem az mbr-be.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Kevinmaster #11317 üzenetére
Hány merevlemezed van? A boot menü, amit most látsz, az a windowsé?
-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
válasz
bandiras2 #11145 üzenetére
A hangot támogatja az alsa állítólag. A net ha már megy egyik disztróval, akkor másikkal is fog. nézd meg, hogy az
lspci
mit mond az eszközökre, szerintem csak be kéne rendesen állítani. Majd látjuk.ZCoyote: nem kell hozzá leszedni, elég, ha a lejátszóban beállítod. Amúgy a pulse szerintem semmit nem csinál alsa nélkül.
-
Vladi
nagyúr
válasz
bandiras2 #11132 üzenetére
Install csomagot? Úgy érted csomagokat? .rpm-eket használ. a yum csokagkezelővel tudod telepíteni a programokat. Illetve az rpmfusion tárolót vedd fel, arra szükség lesz pl az mp3 lejátszáshoz.
A flest legkönnyebben úgy telepítheted, hogy felveszed az adobe tárolóját. Letöltésnél válaszd a yum for linux opciót.
-
Vladi
nagyúr
válasz
bandiras2 #11122 üzenetére
hardver támogatás nem lesz gond. Ilyen régi gépen pláne.
Ha redhat volt régen, akkor nézd meg a fedora 15-öt, mondjuk lxde spin formában, az nem eszik sokat.Esetleg slax.
De azért a p3 fusi laptop nem mond sokat. Lehet az 400 mhz 64 meg rammal, meg 1200 mhz fél gigával. -
Vladi
nagyúr
válasz
pc-user #10986 üzenetére
Menj ki mélyterminálra: ctrl+alt+f2 ott lépj be. Ha beenged a jelszó jó. Frissítve volt -e mostanában? Láttam már ilyen bugot. Kidob vissza a bejelentkező képernyőre?
Ha meg a jelszóval lett valami, akkor a boot menüben válaszd a recovery módot* vagy ilyesmi. Az singel userrel bootol be, ott meg tudod változtatni:
passwd usernév
* Legalább is, mikor utoljára láttam ubuntut akkor még volt. Tehát 3 éve.
-
Vladi
nagyúr
Ezt a particionálás dolgodat nem értem.
Csinál valamilyen default kiosztást? Mert olyat szoktak a disztró telepítők. De / kell mindenképpen. A nélkül nincs élet a halál előtt...
Izé na...
/home-ot is teheted külön partícióra, mert hasznos. A többi az ízlésed kérdése. swap nem kötelező, ami felhasználást írsz, arra nem nagyon kell. Ilyenkor szoktunk utólag egy kis swap fájt, de én pl mindig elfelejtem és sose jut eszembe.4 G rammal desktopon ekkora a jelentősége.
szerintem a /boot partíciót azért teszi külön, mert a hozzá adott grub1 nem kezeli. Pedig van újabb változata, ami olvassa az ext4 partíciót is. Ezt inkább az arch wikiben nézd meg.
Programnak van sok, hirtelen nem is tudnék tanácsot adni. Nézd meg a csomagkezelőben, tegyél fel párat és válassz.
-
Vladi
nagyúr
válasz
szaszlaci #10793 üzenetére
Akkor: na idefigyeljen kopasz! ...
Nem jegyzi meg a beállítást, semmi gond. Feljebb írtam, hogy abba a txt fájlba tedd be a megfelelő xrandr parancsot. azt akkor hajtja végre, ha bejelentkezel.
pl:xrandr -o left -s 800x600
Vagy ilyenek. De magadtól is megnézheted: xrandr --help
(#10794) Gabernier
Alkalmazások - Rendszereszközök - Terminál
Vagy: ctrl+alt+f2
Hangbeállításokban nézd meg, ott lesz a profilnál a kimenet. Vagy ha olyan a lejátszó program ott direkt is tudod állítani.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Kingmax 2x2GB DDR3 1333 RAM eladó
- 1-12 részletre.Új noblechairs EPIC műbőr FEKETE - FEKETE. 2 év garancia!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB Rampage SHIVA Chieftec 700W
- Bomba ár! HP ZBook 15 Studio G3 - Intel Xeon I 32GB I 512SSD I 15,6" FHD I Nvidia I Cam I W10 I Gar
- BESZÁMÍTÁS! Asus Prime A320M R5 1600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1050 Ti 4GB Rampage SHIVA TT 500W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest