- Motorola Edge 40 - jó bőr
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Magyarországon is kapható a Moto G85 5G
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Netfone
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Honor 400 Pro - gép a képben
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jim-Y
veterán
válasz
CPT.Pirk #20056 üzenetére
Semmi, egy tök normális hardverhiba mentes gépem van, amin a windows jól futott. De a Mint 15,14,13LTS,LMDE,Debian 7 wheezyvel is vannak gondok.
Utóbbi már egész jó, ennek annyi baja van, hogy 5 bootbol 2x elhasal. Boot process egyszerűen befagy, semmire sem reagál, és mindig mást ír ki. Legtöbbször valami modprobe-ot. De értelmezhetetlen az összes, ahol megáll :/
Már a gépet kitakarítottam, ujraépítettem, vezetékeket megmozgattam.. de nem tudok rájönni a problémára.
A rendszer SSD-n van, az adatok egy külső usb3-as merevlemezen. Utóbbit lekötve is jelentkezik a hiba. Az SSD kitűnő állapotban van.
Majd ha sok időm lesz, akkor futtatok memtestet.
-
-
Jim-Y
veterán
Sziasztok.
Debian Wheezy, bekapcsolom a gépet, és nincs hang. Mit lehet ilyenkor tenni?:S Semmi sem történt, nem néztem előtte filmt, nem hallgattam zenét, csak eltűnt a hang magától
üdv
-
Jim-Y
veterán
Előtte a win nem produkált ilyeneket. Bár az is igaz, hogy azóta lecserélődött az alaplap. Előtte egy ASRock H61M/U3S3 volt, most pedig valami B75-M ... asszem
Visszanéztem, a linuxra váltás már az új alaplappal történt, tehát a win még a korábbi alaplappal volt hibamentes. Lehet, hogy a lap a hibás?:S Ezt hogy tudnám debugolni? Rakjak fel egy wint és nézzem meg, hogy ott is produkálja-e?!
Az új lap: ASRock B75 Pro3-M
-
Jim-Y
veterán
sziasztok. Létezik olyan, hogy pl egy alaplap nem szereti a linuxot, vagy egy ssd. Azért kérdezem, mert már legalább 10x telepítettem linuxot az elmúlt 2 hónapban, vagy többször, mindig debian vonalon maradva, de egész egyszerűen semmi sem tud stabil lenni a gépemen:S
Most debian van fennt, de ez is néha fagy, lemerevedik a kép fél percre, nem tudok újraindítani, állandóan le kell hardresetelnem a gépet, mert valami elromlik, valamibe beragad. 5 beindításból 1x tuti hogy nem bootol be. Ahol be kell írni a jelszavam oda nem tudok írni, vagy maga a bejelentkező képernyő fagy le. Szóval vannak problémák, és én már hardveres gondra tippelek, mert tuti hogy nem szoftveres, tök új rendszerrel is csinálja. De igazából nem tudom megállapítani, hogy mi lehet a probléma:S
Akkor egy másik, amikor feljön a grub, akkor van amikor csak 2 sor van, az egyik a sima debian, a másik a recovery mód, de néha meg több sor van, benne van a memtest. Most hogy lehet azt előcsalogatni, hogy a memtest is választható legyen induláskor?
-
Jim-Y
veterán
válasz
Rimuru #19315 üzenetére
A dd elméletileg sikeresen kiírta, bár utána nem tudott a noti bootolni a penről, de közben vettem észre, hogy 64 bites wint írtam ki, a noti pedig csak 32 bites.
Kerestem egy DVD-t amire már korábban kiírtam egy wint, most arról tudom telepíteni. Kár, hogy linux alól nem jött össze :/
-
Jim-Y
veterán
válasz
greenity #19313 üzenetére
Pont ez alapján csináltam, de letöltés után nem indul el a unetbootin ezzel a módszerrel
Terminálból indítva pedig ezt dobja:
jim@debian:~/Downloads$ ./unetbootin-linux-494
./unetbootin-linux-494: error while loading shared libraries: libXi.so.6: cannot open shared object file: No such file or directoryLehet, hogy hiányzik neki valami package, de ennyire nem szertnék utánamenni a dolognak, gondoltam inkább megkérdezem, hátha van más módszer is rá
-
Jim-Y
veterán
Sziasztok.
Win7-et akaorok kiírni egy pendrive-ra linux alól.
Formáztam a pent ntfs-re, és beállítottam a boot flaget. Már csak az iso-t kéne rátenni a diskre, ezt hogy tudom megtenni?Próbáltam unetbootinnal, de ott nem tudom kiválasztani az ntfs-es pent
-
Jim-Y
veterán
Sziasztok. Linux alól hogy tudok win7 usb installert csinálni?
Illetve ha egy live usb-s linux alól szeretném megnézni tesztelési célból egy merevlemez állapotát azt hogy tudom megtenni, feltéve, hogy a live usb-n egy debian van?Mindjárt hoznak egy wines laptopot ami nem akar beindulni, és gondoltam egy linuxos pendrive-al belépek, megnézem a merevlemezt, és ha kell lementem az adatokat, és felteszek egy friss windowst. üdv
-
Jim-Y
veterán
válasz
lolchief70 #19298 üzenetére
azt szerintem ő is látja, hogy mit kellett volna csinálni, ő azt kérdezte, hogy te miket írtál be, arra a rendszer mikert írt ki, stb
-
Jim-Y
veterán
válasz
trisztan94 #19094 üzenetére
Hát azt nem tudom hol olvastad, hogy stabil.. én LM 14-el kezdtem 2-3 hónapja, instabil volt, majd 13 LTS, az is instabil volt (szétesett a kép, 3.ra bootolt be, csíkoztak a böngészők, nem indult el a telepítő sem), majd az LMDE-t próbáltam, az is szép, nagyon is, és az már stabil is volt. Végül a napokban azt is leváltottam stock Debianra, mert hiába volt már egész stabil az LMDE még mindig nem volt az igazi, sokszor nem bootolt be elsőre, csak 2.ra vagy 3.ra, és Chromeban nem tudtam a videókat teljes képernyőre állítani, a megoldást az jelentette volna ha frissítem a flasplugint, ha nem dobott volna rá 404-et a mint-repo
Szóval vannak ott is gondok még.
Mondjuk ha nagyon tetszik a Mint, akkor Próbáldd ki az LMDE-t szerintem
Remélem ez a Debian most stabil lesz olyan értelemben, hogy teszi majd a dolgát ahogy kell, elsőre bebootol, megnyit mindent ha kell, nem fagy le, le tudom majd állítani, újra tudom indítani ha kell.. mert sajnos az eddig próbált disztrókkal ilyen gondjaim akadtak főleg. Nem sikerül újraindítani, elakad bootolás közben stb..
A Debiant én is Mintesre csinálom, bár még folyamatban van: [link]
megj: külsőre tetszik a majaro a cinnamonnal vagy gnome-mal nekem is. A KDE alapú disztrók meg taszítanak egyenesen, olyan kis gagyik dizájn szempontjából
Lehet egyszer én is kipróbálom a majaro-t, bár én abszolút debian párti vagyok, a szerveremen is debian van, így azt kéne megtanulnom minél jobban ^^
-
Jim-Y
veterán
Ide is feltenném a kérdésem, hátha előbb választ kapok
-
Jim-Y
veterán
Sziasztok. a KompoZer milyen repoban található meg?
LMDE -m van és az alap repokban nincs benne, a sources.list-hez hozzáadtam ezt:
deb http://backports.debian.org/debian-backports lenny-backports main
majd update, de így sem találtam. Letöltöttem a zippelt tartalmat, de azt meg nem tudom, hogy hogy kéne telepíteni, noob kérdés, de ez van -
Jim-Y
veterán
válasz
Sub-ZeRo #18915 üzenetére
Kiírod LILI-vel a debiant majd kipróbálod, ha az megy, de nem tetszik a felülete, mert nem egy Mint, akkor tedd fel a Mint-ből a Debian verziót, én pont ezt játszottam végig pár hónapja. A debiant szeretem, de a sima debian kezelőfelülete nekem túl "zord" volt, így ment fel az LMDE ami azóta is jól elvan
-
Jim-Y
veterán
válasz
TROGLODITA #18668 üzenetére
Vagy ott a Linux Mint Debian Edition, ami Mint is, meg Debian is. Egybol csak haromra redukalodik a lehetosegek szama
Ubuntu, LMDE, OpenSuse
-
Jim-Y
veterán
válasz
#59070464 #18656 üzenetére
python3 -V
Nálam:
jim@lmde-desktop$ python3 -V
Python 3.2.3De Python oldaláról is le lehet tölteni a legfrissebbet:
http://www.python.org/getit/Majd:
bunzip2 Python-3.3.2.tar.bz2
tar xvf Python-3.3.2.tarMajd elolvasod a README-t és leírják, hogy hogyan kell installálni. Mivel nekem tökéletesen megfelel a 3.2.3 ezért nem tettem fel az újabbat
De igazából a repoban is van 3-as verzió:
sudo apt-cache search python3.2
sudo apt-get install python3.2 -
Jim-Y
veterán
válasz
#59070464 #18647 üzenetére
jim@lmde-desktop ~/Development $ python -V
Python 2.7.3rc2Vagy használod a konzolos felületet, vagy írsz egy szkriptet, amit utána a python interpreterrel lefuttatsz, így:
joe/nano/vi/etc myscript.py
myscript.py:
hello = "Hello World"
print hellochmod +rwx myscript.py
python myscript.py -
Jim-Y
veterán
De van, írta is, Linux Mint Debian Edition, én is azt használok, igazából erről jókat tudok írni, elég stabil, és szerintem kezdőknek is erősen ajánlható, van 1-2 betegsége, de semmi komoly.
Én szívesen írok róla, de mivel nincs összehasonlítási alapom, ezért max úgy tudnék ha valaki kérdez
-
Jim-Y
veterán
válasz
CPT.Pirk #18400 üzenetére
Várom a cikket, ahogy néztem a dconf editor alapból benne van, a tweaket nem láttam. Annyira amugy nem fontos, mert meg vagyok elégedve az LMDE-vel, csak ez mégiscsak Testingre épül, a 7.0 meg stable. De nekem elég fontos lenne, hogy az LMDE-hez hasonlóan csak alul legyen panel, mert a hajam égnek áll az alul-felül panelektől :/
megj: sajnálatos, hogy a KDE nekem tul csicsás, nem tetszik, az xfce meg túl puritán a gépemnek xD
-
Jim-Y
veterán
Debian 7.0 Gnome alatt van lehetőség csak egy panelt alul megjeleníteni? Kipróbáltam live usb-n, de ott nem tudtam ilyeneket állítani. üdv
-
Jim-Y
veterán
Sziasztok
Ebben nem tud valaki segíteni? [link]
Nem csak YT-al vannak gondok, hanem akármilyen beágyazott videóval Chrome-ban, kis méretben megy minden, teljes képernyőn semmi. Filmekkel nincs gond. üdv -
Jim-Y
veterán
Szia, nem kell megfogadnod, de ha rám hallgatsz akkor Mintből a Debian Edition-t teszed fel. x hónapja én is váltottam winről linuxra, nekem is a mint kezelőfelülete tetszett meg, feltettem a LM14-et de instabil volt eléggé, majd a LM13-LTS-t ami már jobb volt, de az is instabil volt, majd az LMDE-t, és ez stabil, nincs vele gond, és pont úgy néz ki, mint a többi Mint.
-
Jim-Y
veterán
lejárt a limit.
ez mit jelenthet?
[Tue May 14 23:02:52 2013] [error] [client ::1] PHP Fatal error: Uncaught exception 'PDOException' with message 'could not find driver' in /var/www/woowie/php/server.php:10\nStack trace:\n#0 /var/www/woowie/php/server.php(10): PDO->__construct('mysql:host=loca...', 'root', 'root', Array)\n#1 {main}\n thrown in /var/www/woowie/php/server.php on line 10, referer: http://localhost/woowie/
Átmegyek a php-s fórumba
-
Jim-Y
veterán
Sziasztok
LMDE alatt, PHP-val nem tudok csatlakozni MySql-hez, próbáltam PDO-val és "simán" is:
<?php
$link = mysql_connect('localhost', 'root', 'root');
if (!$link) {
die('Could not connect: ' . mysql_error());
}
echo 'Connected successfully';
mysql_close($link);
?>root, root jó, de csináltam saját usert, azzal is rossz
500 Internal Server Error hibát dob akármit csinálok.
mysql megy, a php fájl a /var/www mappában van apache alatt, szóval nem tudom, hogy mi lehet a gond.
Ugyanezt az adatbázist egy java programból JDBC-vel root/root-al elértem/elérem és nincs vele gond.Ötlet?
megj: restart megvolt az apachra is, és a mysql-re is.
-
Jim-Y
veterán
Sziasztok, magától elállítódott az egerem érzékenysége, filmet néztem, bezártam az ablakot, és hirtelen sokkal kevésbé lett érzékeny.Opsys installálás után semmit nem állítottam az egéren, ellenben most kénytelen voltam feljebbvenni az érzékenységen, de alig tudom használni a rendszert
állandóan túlhúzom stb. Nincs valami olyan parancs amivel mindent újra defaultra lehet állítani, és kikapcsolni az egérgyorsítást? üdv
-
Jim-Y
veterán
válasz
Carasc0 #17935 üzenetére
Ha win van az asztalin, akkor http://www.linuxliveusb.com/ Az elkészítés magától értetődő.
Ha linuxról csinálnál boot pendrive-ot:
It is really simple. Go to a Terminal and type:
sudo dd if=~/Desktop/linuxmint.iso of=/dev/sdx oflag=direct bs=1048576
Where '~/Desktop/linuxmint.iso' is the name and location of your downloaded image (located at the desktop in this example) and '/dev/sdx' is the target USB drive. If your system doesn't support 'oflag=direct', you can just leave it out as it is simply intended to speed up the process a bit.
If you don't know about the target USB drive path, run this command and figure out your destination drive.
sudo fdisk -l
Warning: Make sure to set the correct device path, as this process will delete all data that was on the specified device previously!
Remember, don't include an integer for the USB drive, e.g. '/dev/sdx1', as it would refer to the existing partition on that drive and not the drive itself.
When the USB has been properly created by 'dd', there should be an output similar to this:
sudo dd if=~/Desktop/linuxmint.iso of=/dev/sdb oflag=direct bs=1048576
706+1 records in
706+1 records out
740601856 bytes (741 MB) copied, 91.7024 s, 8.1 MB/sHa elsőre nem bootolna be, akkor próbáld meg másik disztróval, nekem is volt olyan, hogy pl linux mint 14 nem indult el live, meg olyan is, hogy bejött a bejelntkező képernyő (lm 14 nadia live) de onnan már nem lehetett belépni, etc.
Én a helyedben debiannal próbálkoznék. üdv
megj: egyébként nekem is UEFI biosom van, ha ez az az uefi, de nekem semmi problémát nem okozott, pont úgy csináltam mindent, mintha nem uefi-s lenne
-
Jim-Y
veterán
válasz
CPT.Pirk #17835 üzenetére
jim@lmde-desktop ~ $ sudo lsusb
[sudo] password for jim:
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 001 Device 002: ID 8087:0024 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 002 Device 002: ID 8087:0024 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 001 Device 003: ID 046d:c31b Logitech, Inc. Compact Keyboard K300
Bus 001 Device 004: ID 046d:c245 Logitech, Inc.
Bus 002 Device 003: ID 0424:2514 Standard Microsystems Corp. USB 2.0 Hubjim@lmde-desktop ~ $ sudo fdisk -l
Disk /dev/sda: 64.0 GB, 64023257088 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 7783 cylinders, total 125045424 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0x0000c835
Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sda1 2048 125042687 62520320 83 Linuxmindjárt kipróbálom windows alatt, illetve másik portban
mod: átdugtan a másik usb3-as portba, ott most felismerte magától, akkor már csak egy kérdésem lenne, lőttek annak a portnak? Vagy mi miatt lehetett ez? Kéne szereznem valami usb3-as cuccot és tesztelni, mert ha lőttek neki, akkor vinném vissza gariba a cuccot :/
Bedugtam egy pendriveot, azt felismerte a portban.. ki érti ezt O.o -
Jim-Y
veterán
Sziasztok
Eddig egy külső usb vinyót használtam adattárolónak, de a minap eltűnt, és nem tudom visszacsatolni :S
Ha simán rádugom a gépre, akkor nem jelenik meg, ha rádugom a gépre, és kiadom a sudo fdisk -l parancsot, akkor nem listázza, csak az ssd-t amin a rendszer van :SHogy lehetne újra felmountolni?
A külső vinyót nemrég NTFS-re formáztam, és jó pár hétig működött is szépen, a gond akkor keletkezett, amikor a telefonomat rácsatlakoztattam a gépre, ekkor eltűnt a külső vinyó, és megjelent a telefon.
-
Jim-Y
veterán
Sziasztok.
Mitől lehet az, hogy nem tudok screenshoto csinálni LMDE alatt? Az az egy alkalmazásom van nyitva amiről képernyőképet szeretnék csinálni, ALT+PRINTSCREEN és erre egy, most figyeljetek, képernyőképet csinál a PH-s kedvenceimről, de úgy, hogy a PH, sőt még a Chrome! sincs nyitva.
Ergo nem tudok képernyőképet csinálni sem billentyűzetről, sem az alapprogival...
-
Jim-Y
veterán
Nincs egy 4, vagy 8 gigás pendrivod?
Csak mert linux alól (is) pár pillanat alatt tudsz csinálni egy Live USB-t, és akkor az összes letöltöttet meg tudod nézni, ki tudod próbálni, hátha valamelyik már az első pillanatban elnyeri a tetszésed
Using the Terminal
It is really simple. Go to a Terminal and type:
sudo dd if=~/Desktop/linux.iso of=/dev/sdx oflag=direct bs=1048576
Where '~/Desktop/linux.iso' is the name and location of your downloaded image (located at the desktop in this example) and '/dev/sdx' is the target USB drive. If your system doesn't support 'oflag=direct', you can just leave it out as it is simply intended to speed up the process a bit.If you don't know about the target USB drive path, run this command and figure out your destination drive.
sudo fdisk -l
Warning: Make sure to set the correct device path, as this process will delete all data that was on the specified device previously!Remember, don't include an integer for the USB drive, e.g. '/dev/sdx1', as it would refer to the existing partition on that drive and not the drive itself.
When the USB has been properly created by 'dd', there should be an output similar to this:
sudo dd if=~/Desktop/linux.iso of=/dev/sdb oflag=direct bs=1048576
706+1 records in
706+1 records out
740601856 bytes (741 MB) copied, 91.7024 s, 8.1 MB/sUtána restart, biosban first boot device az usb legyen, és ki tudod próbálni.
-
Jim-Y
veterán
Szia
Ezt is lesd meg, én kb 1 hónapja váltottam win7-ről linuxra, a váltás alkalmával stock debiant töltöttem le, de annak nagyon barátságtalan a kezelőfelülete, majd Linux Minttel próbálkoztam, a 14-es legújabb nem volt stabil, a 13-as LTS már jobb volt, de még mindig nem az igazi, majd LMDE-t tettem fel, és *lekopogom*, de ez hibátlanul működik, és még szép is
Szerintem egy Live USB-t minimum megér mielőtt választasz valamit.
(#17602) psg5 : de, valószínűleg ilyen téren rosszabbul járnál ezzel mint egy alap debiannal, mert mind a MATE, mind a CINNAMON DE többet igényel mint az alap GNOME. De javítsanak ki az okosabbak ha nem így van
-
Jim-Y
veterán
válasz
lionhearted #17598 üzenetére
Én is kipróbáltam most a Gnome Calssicot, nem rossz, nem olyan szép mint a Cinnamon, de határozottan gyorsabb
-
Jim-Y
veterán
sziasztok, hogy tudom ellenőrizni a hardver hőmérsékleteimet debian alatt?
-
Jim-Y
veterán
Üdv
jim@lmde-desktop ~ $ sudo apt-get install dropbox
Reading package lists... Done
Building dependency tree
Reading state information... Done
dropbox is already the newest version.
0 upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 1 not upgraded.
jim@lmde-desktop ~ $Meg tudnátok mondani, hogy hogyan indítsam el? Ugyanis programok között nem találom, terminálból sem indul, és find / dropbox sem hozott eredményt :/
-
Jim-Y
veterán
-
Jim-Y
veterán
válasz
CPT.Pirk #17074 üzenetére
Hát, nálam ez a reboot, shutdown probléma úgy néz ki, hogy kikapcsolás után fekete alapon fehér betűk kezdenek el csinálni valamit, hogy mit azt nem tudom értelmesen leírni, próbáltam a szöveg alapján kitalálni, hogy mi lehet, de nem jártam sikerrel, sokszor szerepelt benne a CPU,CPU1, stb, illetve volt valami WatchDog problem is.. de leginkább számomra értelmezhetetlen mondatok
És sosem áll le .. majd még lehet az LMDE-t kipróbálom, csak sajnálom, mert már mindent belőttem amúgy faszára, svn, IDE-k ... :/
-
Jim-Y
veterán
válasz
CPT.Pirk #17072 üzenetére
LM14-et nem is tudtam használni, feltettem, ment, majd első reboot után fekete képernyő, 2-3x visszaraktam, detto. Így utólag lehet az volt a baj, hogy a vga drivert az amd honlapjáról tettem fel, nem pedig a beépített nemjuteszembeanevéből. LM13 szerencsére megy, de a kernel pánik, ha ez jelenti azt, hogy kikapcsoláskor, újraindításkor infinite loopba kerül, itt is jelentkezik, illetve a böngészőkben állandóan beég a kép
Ezen kívül egyébként tetszik, és pöpec
-
Jim-Y
veterán
válasz
rybank #17049 üzenetére
Én pont a napokban váltottam winrúl linuxra, a mint kezelőfelülete nagyon megtetszett (cinnamon), de elsőre debiannal próbálkoztam, ott a rendszerrel nem volt gond, de a kezelőfelület nekem nagyon zord volt. Linux Mint 14-et raktam fel, denálam instabil volt, 2-nap alatt 3-szor kellett újratelepítenem:S majd felraktam a mint 13-at cinnamonnal, most lekopogom, de ez úgy néz ki stabil, 1-2 furcsaságot leszámítva.
Ha helyedben lennék először az LMDE-vel próbálkoznék..
-
Jim-Y
veterán
Sziasztok. Hogy tudom teljesen minimumra venni a kimenő internetes csomagokat?
Windows alatt ha nem ment a torrent visszatöltés, akkor kifelé szinte alig produkáltam valamit, így online játékokban jó volt a pingem/latency-m. Váltottam linuxra, most a szokásos szervereken sokkal magasabb a pingem, ezt szeretném megjavítani. Le szeretnék lőni minden felesleges dolgot ami adatforgalmat generál, hogy jobb legyen a ping. Tudtok ebben segíteni? üdv -
Jim-Y
veterán
Üdv
Hogy tudok a cd commandra aliast állítani úgy, hogy pl cdl legyen a neve, usage: cdl MyFolder és azt csinálja, hogy belép a MyFolder-be cd -vel majd listázza rögtön a mappa tartalmát?
Windows Powershellben ezt aliassal nem lehet, vagy nekem nem sikerült megoldani, csak függvénnyel:
Function cdl($location){ Set-Location $location; Get-Childitem; }
Hogy lehetne ezt linuxban megcsinálni?
-
-
Jim-Y
veterán
Sziasztok
Olyan problémám akadt Linux Mint 14-el Cinnamonnal, hogy egyik restart után eltűnt a UI. Csak a háttér van. Bal felső sarokba vitt cursorra nem történik semmi, jobb klikkre se történik semmi, ikonok sincsenek, csak a háttérkép. ha ctrl+alt+F4 -re kilépek konzolos felületre, majd onnan indítom startx-el a UI-t, akkor ugyanaz a "semmi" fogad. ctrl+alt+t -re ellenben bejön a terminál, onnnan FF-ot is sikerül indítani, de nem tudom, hogy kéne megjavítani
Mielőtt rebootoltam volna, csomagkezelőből próbáltam meg uninstallálni a vlc-t, ugyanis filmlejátszásnál nem volt kép, csak hang
üdv
-
Jim-Y
veterán
Sziasztok. Tudom, hogy már kicsit sokat kérdezek a témában, de ha ki akarom próbálni a Linux Mintet is, akkor melyik verzióját érdemesebb feltenni és miért? Nekem a Linux Mint 14 Nadia - Cinnamon tetszik, de látom, hogy van LMDE Debian Edition is belőle. Mik a főbb különbségek a kettő között? Jól értettem, hogy az első Ubuntura épül, míg utóbbi a core Debianra? Elsőben akkor nincs APT, meg dpkg?
-
Jim-Y
veterán
válasz
kiskaktusz #16933 üzenetére
wow, és tényleg volt csomagkezelő csak jól eldugva (az asztalon xD) köszi, így már meglesz a dolog
-
Jim-Y
veterán
válasz
kiskaktusz #16931 üzenetére
Jó, de nekem most debianom van, és mielőtt valamelyik disztrónál leakadok ki akarok próbálni 1-2 -t, például most rögtön a Linux Mintet. Szóval debian alól szeretnék egy bootolható usb sticket csinálni ^^
na... talán ezzel: [link]
-
Jim-Y
veterán
Hali.
Most az lenne a kérdésem, hogy linux alól hogy lehet bootolható pendriveot készíteni? Rákerestem neten, illetve folyamatban van, de eddig nem találtam jó leírást
üdv
-
Jim-Y
veterán
válasz
ViZion #16904 üzenetére
Köszönöm a segítséget, már Linuxról írok, a gnome-ot is leszedtem, és már xfce van fenn.
Gyorsan kéne is egy kis help, a többit majd kigooglizom, de ezek nem tűrnek halasztástAz egyik, hogy az xfce telepítése után, nem tudom hogy kéne beállítani, hogy bootolásnál ez induljon el.
Magyarán: [link] Itt a "Install Xfce in an already installed system" megvolt, de a "Run XFCE" nincs meg, mert nem tudom hol van a For startx add in file ~/.xinitrc: :S
Újraindítottam a rendszert remélve, hogy magától megjavul, de csak annyit értem el, hogy ablakkezelő híján megkaptam a konzolos felületet, startx-re ellenben bejött egyből az xfce, na most ezt kéne automatizálni.A másik, hogy 2 monitor van rákötve a gépre, egy FullHD-s, és egy 1280x1024-es, és alapból a kisebb felbontásút veszi alapnak :S Ezt nem lehet valahogy megváltoztatni. Illetve linuxon hol van az "Extend desktops", Show desktop only on 1/2 .. stb? üdv
-
Jim-Y
veterán
Az normális, hogy LiLi-vel Step 3-nál, ahol a persistence-t kéne kiválasztanom nem tudok kiválasztani semmit? Live Mode, és ezt nem tudom átállítani. Ezt az iso-t szeretném feltenni: [link]
-
Jim-Y
veterán
-
Jim-Y
veterán
válasz
ViZion #16895 üzenetére
Köszi a választ.
SSD-n jelenleg mi van?
Win7 Prof, és csak az! Semmi más nincs az SSD-n csak a core win, és a programok. Ebből adódik, hogy ez mehet a levesbe, nem kell menteni róla semmit.
Melyik linuxot szeretnéd kipróbálni?
Korábban már kérdeztem itt a topikban.. Debian lesz xfce-vel.
Milyen vasra kerülne?
a gépem az adatlapomnál, ami érdekes lehet, hogy 8gb ramom van, így swapot nem is kell majd beállítani, gondolom.
Ugye ami még érdekes, hogy merevlemeznek én a külső tápnélküli vinyómat használom. Ez jelenleg is egy hosszú usb3 kábellel a házon kívül előre van vezetve, ha hazamegyek vidékre, akkor csak kihúzom, és az összes adatom utazik velem. Ezt szeretném linux alól is elérni, ezért kérdeztem a korábbiakat
Amit leszűrtem a válaszaidból:
- letöltöm a live usb-t, erre még windows alól fel tudom tenni a Debiant, így elkészítek egy bootolható pendrive-ot.
- bedugom a gépbe, bootolok usb-ről, ott gondolom lesz olyan hogy formázom a jelenlegi partíciót -> ssd-s win megy a levesbe, majd feltelepítem a linuxot.
- már linux alól felteszem az xfce-t, majd
- rádugom a FAT32-es külső vinyóm, amit mondjuk fstab-bal beállítok valahova, valaminek. Mondjuk /datas -nak.És élvezem az új rendszert. Van valahol bibi a fentiekben?
-
Jim-Y
veterán
-
Jim-Y
veterán
Sziasztok
Jelenlegi helyzet:
C meghajtó, rendszer SSD-n
D meghajtó, adatok FAT32, külső vinyónSzeretném a jelenlegi Win7-et lecserélni Linuxra, és az lenne a kérdésem, hogy a telepítés alkalmával megadhatom, hogy a /home hova kerüljön, ezt szeretném majd a jelenleg is adatoknak használt külső vinyóra helyezni, ellenben nem tudom, hogy a FAT32 jó-e, illetve hogy le kell-e előtte formáznom a vinyót?! üdv
-
Jim-Y
veterán
válasz
lionhearted #16766 üzenetére
Köszi, így sikerült
Sikerült hosszas próbálgatás után megcsinálni a repot, sikerült checkoutolni, commitolni, egy bajom van jelenleg, ezt a tutorialt követtem: [link]
Ahol a tester usert hozzáadja, ott csak egyet tudok hozzáadni, és az felülírja az előzőeket, magyarán nem sikerült 3 különböző usert hozzáadnom, mindig csak egy lesz benne:S Erre nem tudtok valami megoldást? üdv
-
Jim-Y
veterán
Sziasztok. Debian alatt, hogy tudom kideríteni, vagy megváltoztatni a www-data user jelszavát, svn repot akarok felrakni, és a tutorial szerint amit nézek ki kell adnom egy
su www-data parancsot, majd ezzel a userrel kell a repoba importolnom. A probléma ott van, hogy a su www-data jelszót kér, és nem tudom :S -
Jim-Y
veterán
válasz
CPT.Pirk #16451 üzenetére
Ja igen, tényleg..
Linkeltél egy ilyet: [link]
illetve egy Debian alapú linux mintet.~25gb gondolom bőségesen elég lesz a linuxnak, feltéve, hogy a home-ot átrakom egy másik partícióra?! (30gb win, 25gb linux, maradék szabad az ssd miatt) Egyébként ezt már telepítésnél meg kell tenni, vagy jó utána is?
-
Jim-Y
veterán
Sziasztok. Most érkeztem el a linux telepítéshez, és mivel ssd-re, linuxot, esetleg úgy partícionálva, hogy mellé még egy win7 is felférjen, pluszban a /home egy másik hdd-re menjen, na szóval ilyet még nem csináltam és nem szeretném elbaltázni. Mielőtt belekezdek, ezeket a cikkeket fogom elolvasni,
http://logout.hu/bejegyzes/cpt_pirk/debian_squeeze_linux_belakasa_telepites_utan/friss.html
http://logout.hu/bejegyzes/cpt_pirk/debian_linux_belakasa/friss.html
http://logout.hu/cikk/a_linux_ssd-re_koltoztetese/particiok_letrehozasa.htmlDebiant szeretnék: http://www.debian.org/releases/stable/installmanual 64-biteset a 8gb ramom miatt, és xfce GUI-t http://www.xfce.org/
Esetleg tuna írni valaki egy kis how-to -t, ugyanis ha elkezdem, akkor csak egy félig-butafon alól tudok majd nethez jutni, ott is csak ph- szerű fórumok használhatók igazán
Viszont.. első körben szerintem nem is rakok fel win-t is, azt majd csak később, így gondolom egyszerűsödik a dolog?!
-
Jim-Y
veterán
Köszönöm, hétvégén lesz a művelet, ha esetleg valahol megakadnék, akkor írok
üdv
-
Jim-Y
veterán
válasz
CPT.Pirk #16324 üzenetére
Köszi, ez szimpi
Hát, igazából ugye a Raspbian-t a Pi-n is SSH-val használom, nincs GUI egyáltalán, így valahogy az villant be, hogy ha Debian, akkor az kevéssé lesz user-friendly az asztali gépen , bár gondolom ez téves feltételezés volt.
Debiant össze lehet párosítani Xfce-vel?
Ja és még egy -számomra- fontos kérdés: SSD-re tenném, 8gb ramom van, és jelenleg úgy használom a gépem, hogy rendszer az SSD-n, az adatok egy usb3-al a gépre kötött külső merevlemezen. Meg lehet oldani ezt linux-al is, hogy az adatok a külső merevlemezre menjenek?
-
Jim-Y
veterán
Üdv, első hozzászólás megvolt, most a kérdés:
PC-n szeretnék win7-ről váltani valamilyen Linux disztróra, és ebben kérnék segítséget azoktól, akiknek van up-to-date rálátásuk. Azért (is) váltanék, mert a wines környezet szinte egyik fícsörét sem használom, már ha van ilyen, csak net, fejlesztés, munka, meg szórakozás.
Olyan disztrót szeretnék feltenni, ami kiváltaná a win7-et, de emellett semmi sallang nincs benne, azokat a programokat akarom használni, amiket a netről letöltök, de ezen kívül a rendszer minél puritánabb legyen. Van itthon egy Debian szerver, így maga a linuxos környezet nem ismeretlen teljesen, de desktop vonalon még linux szűz vagyok. Mit ajánlanátok amire a mai legismertebb szoftverek feltehetők egyszerűen, mégis a rendszer maga nincs túlbonyolítva? üdv
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- AKCIÓ! GIGABYTE AORUS MASTER RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Lenovo ThinkCentre M720s SFF / M920T tower -Számla, garancia, WIN11
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 5 Pro, Samsung Galaxy Watch 6 Classic
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
- Oneplus Nord 5G
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest