- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
daninet
veterán
FOSS-nál mindig kérdés ez a ki ellenőrzi a tartalmat. Brutális mennyiségű a depencency, mindenki kicsit abban bízik, hogy más átnézte. Azok a könnyelmű kijelentések, hogy "hát nézd meg mi van a forráskódban mielőtt felrakod" eléggé fafejűek. Ha tegyük fel értem és tudom is használni azt az 5 eltérő programnyelvet ami az összes kód és dependency kódjának megértéséhez kell, pontosan mennyi időt szánjak rá mielőtt felrakom? Fél évet napi 8 órában?
Én máshol látom a FOSS előnyét. Abban ami a fentebb linkelt KDE témánál is történt, hogy jelentve lett a hiba és valaki azonnal ránézett majd egy órán belül már le is szedték.
Ezért fonotos az értékelési rendszer ami klasszikus csomagoknál nincs meg, flathubnál pedig megvan. Ha sokak által használt konténereket raksz fel kicsi a rizikó, hogy kártékony kód lesz benne. Snapnél is volt egy crypto csalás, 1 napon belül kibukott.
Összességében sokkal biztonságosabbnak tartom mint windows/mac esetében, hogy felraksz valamit, aztán történik a számítógépeden valami. 100x több bizalmam van a flathubban mint az android playstoreban például ahol automatikusan azon gondolkodok az adott app mit akar ellopni tőlem. Ez persze nem jelenti azt, hogy a flathub 100%ban tiszta, csak kibuknak a dolgok gyorsan. -
daninet
veterán
A linux egy különösen megosztó téma, mert vannak az öregmotorosok / szakmabeliek akik szerint a linux működik egyféleképpen, és egy elég nagy adag friss vér áramlott a rendszerbe akik windows/mac vonalról érkeztek, okos telefonon nőttek fel, ők pedig máshogyan akarják a rendszert használni.
Te is valamilyen szinten ezt a megosztottságot erősíted, mert a fentebbi flatpack posztod egy elég markáns vélemény, nem éppen megértő középút.
Sok olyan dolgot görget magával a linux ami hosszú távon nem fenntartható, az egyik ilyen, hogy a fejlesztőknek 10 féle csomagot kell elkészíteniük mindenféle rendszerhez, hatalmas a megosztottság.
A flatpack a tökéletes megoldás erre a problémára? Valószínű nem. De egy aktív fejlesztés, folyamatosan javítgatják. Ha most még néha döcögős pár év mulva már lehet nem lesz az.urandom0: tudom, hogy erre mindenki ugrik ezért írtam
-
daninet
veterán
válasz
Warton #94661 üzenetére
nem zajlott le símán
Tumbleweed telepítője nem tudta lefrissíteni az sddm-et és újraindítás után csak egy shell volt más semmi.
Nézz rá redditen az utolsó 10 posztra
lehet kicsit korai volt -
daninet
veterán
sablon kérdés 100X volt de bedobom:
windowshoz mostmár eléggé értő embernek tartom magam de totál tele lett vele a tököm és nagyon tetszik a linux...nagyon sok ember használja,jó közösség megfelelő támogatottság stb.
amire nem találtam még választ de gyanus:
kde és gnome más programokat bír el? szóval vannak programok kde-re és gnome-ra külön? vagy úgy általában linux kernel függő és elfut bármilyen felületen?
Photoshop megoldható valahogy (gimp kizárva, PS kell a munkáimhoz, legalább cs3)?
CAD programok emulálása lehetséges? (IE és quicktime függő, tanulmányaimhoz kell)
Vagy egyszerűbb egy virtual box-ba XP-t telepítenem és abból használni a CAD programokat és PS-t? nemtudom linuxos virtualbox milyen bajokkal jön (felbontás, gyenge emulálási teljesítmény stb.)
tudtok linkelni nekem valami leírást ami összehasonlítja a fő linux disztribúciókat? a wikipediás táblázatok nem mondanak nekem semmit. nem tudok dönteni mostmár ubuntu (nagyon sokan használják), suse (állítólag windózról jövőknek nagyon júzer frendli),
mandrake (ezt is sokan mondták kezdőknek, habár nemtudom mi pl ubuntuhoz képest a különbség) között.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Óra topik
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Mini-ITX
- Xbox Series X|S
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- További aktív témák...
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- AKCIÓ! Épített KomPhone R5 4500 16GB RAM 240GB SSD RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Beszámítás! Apple Mac mini 2020 M1 8GB 256GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- AKCIÓ! Acer Predator Triton Neo 16 15 notebook - Ultra 9 185H 32GB RAM 2TB SSD RTX 4070 WIN11
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest