- Erős specifikáció, kompakt formában
- Hammer 6 LTE - ne butáskodj!
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Yettel topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Mobil flották
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sonja
nagyúr
válasz
Véreshurka #74597 üzenetére
Létrejön az, mikor elindítod, de amint a program véget ér (mint nálad hibával), akkor törlődik is a mappa. Szóval csak az a két megoldás van, amit írtál elsőnek. Állítólag ez egy electron hiba, amivel készítették a programot. Itt írnak erről egyébként.
-
Sonja
nagyúr
válasz
Véreshurka #74585 üzenetére
Elvileg a
chmod 4755 tutanota-desktop-linux.AppImage
parancs megoldja a problémát. Próbáld ki, mert nálam alapból működött a program. -
Sonja
nagyúr
Van arra valami lehetőség, hogy bizonyos programot/csomagot ne frissítsen a rendszer Xubuntu 18.04 alatt?
Konkrétan a libcurl4 csomagot nem szeretném, ha frissítené.
Szerk.: Oké, közben megtaláltam a megoldást.
(
sudo apt-mark hold csomagnév
) -
Sonja
nagyúr
Nekem mindig is baromi lassú volt a boot, de napi 1x-2x kibírom.
Mondjuk, hogy mitől ilyen lassú, azt nem tudom.
systemd-analyze:
Startup finished in 4.207s (kernel) + 35.906s (userspace) = 40.113s
graphical.target reached after 6.713s in userspacesystemd-analyze blame:
12.757s apt-daily-upgrade.service
5.081s NetworkManager-wait-online.service
1.337s nfs-server.service
930ms apt-daily.service
712ms snapd.service
638ms keyboard-setup.service
549ms mpd.service
474ms udisks2.service
404ms dev-sda1.device
391ms networkd-dispatcher.service
[...]Én mindig is csak Legacy-t használok, és nincs NTFS.
-
Sonja
nagyúr
válasz
mefistofeles #73847 üzenetére
Én sem használtam Win alatt vírusírtót (a Defendert viszont nem kapcsoltam ki), pedig warez, cracker és egyéb oldalakon is voltam, ahonnan cuccokat is szedtem.
Utolsó vírusom amit beszedtem a OneHalf volt.
-
Sonja
nagyúr
válasz
peterattila #73012 üzenetére
A
vo=gpu
kimenet nem működik. Használd avo=vaapi
opciót ahwdec=vaapi
mellett és kész. -
Sonja
nagyúr
-
Sonja
nagyúr
válasz
peterattila #72997 üzenetére
Intélnél és AMD-nél vaapi kell, míg nVidia kártyánál nvdec (régebben vdpau) kell a hwdec után. Ezt használd AMD-nél:
vo=gpu
hwdec=vaapi
Szerk.: Ha problémát tapasztalsz, akkor a vo= után próbálkozhatsz a gpu-hq vagy opengl opciókkal is.
-
Sonja
nagyúr
válasz
Neil Watts #72288 üzenetére
SmoothScroll kiegészítő. Azt hiszem ettől van.
(#72290) Rimuru: De, már tudom mitől van. Ki is kapcsoltam a picsbe.
-
Sonja
nagyúr
válasz
herdsman12 #71168 üzenetére
Ez maga a tonvid.com oldal hibája és nem a programé. Alul írja is, hogy tudnak róla:
"We're trying to fix the "Quota Exceeded" problem. Meanwhile you can visit YouTube.com."
(#71169) core2: AXAGON EE25-XA6 Aline és nincs vele problémám.
Egyébként szerintem annak a RaidSonic-nak is tökéletesen kellene működnie.
-
Sonja
nagyúr
-
Sonja
nagyúr
válasz
Cirbolya_sen #69931 üzenetére
Add ki terminalban ezt a parancsot.
sudo apt-key adv --recv-keys BC711F9BA15703C6
-
Sonja
nagyúr
válasz
Plasticbomb #68344 üzenetére
No de két Linux között miért Sambát szeretnél használni?
Oda (is) NFS való szvsz.
-
Sonja
nagyúr
válasz
ubyegon2 #63193 üzenetére
Az apt-daily.service ilyen lassú szuttyogására a megoldás, hogy terminálba
sudo systemctl edit apt-daily.timer
, majd beírni ezt és mentés:# apt-daily timer configuration override
[Timer]
OnBootSec=15min
OnUnitActiveSec=1d
AccuracySec=1h
RandomizedDelaySec=30minA következő boot már gyorsabb lesz. Nálam majd egy perc volt, és akkor olvastam utána (most már ~700ms).
-
Sonja
nagyúr
Ehhez nem igazán értek.
Én csak egyilyen KODI topikot találtam ezzel kapcsolatban.
-
Sonja
nagyúr
Kinézetre valóban, de a benne található tuner chip a log szerint Rafael Micro R820T ([332877.516836] r820t 7-003a: Rafael Micro r820t successfully identified), ami valóban nem támogat DVB-C-t (itt a pdf doksi a chipről). Ha szét tudod esetleg szedni, akkor megnézheted magad is.
Szerk.: Ha DVB-T-re kellene, arra elvileg jó kell legyen.
-
Sonja
nagyúr
Én is most reggel próbáltam ki (átváltottam beta Steam-re). Ami alapból nem támogatott, az egyelőre nem biztos, hogy elindul vagy jól működik (logikus nyílván). Viszont legalább csak egy kattintás, és már települ/indul is a win-es játék.
Tetszik!
-
Sonja
nagyúr
válasz
SwissAirplan #61474 üzenetére
Egy ilyet találtam. Linux on the HP t5570 Thin Client
-
Sonja
nagyúr
Linux alatt unicode van, amit a CTRL+SHIFT+U billentyűkombinációval, és a hexa kód begépelésével hívhatod elő a kívánt eredményt. Pl. Itt a hozzászólásnál megnyomod a CTRL+SHIFT+U-t, majd begépeled a 0041-et (meg nyomsz pl. egy space-t), máris kiír egy A betűt.
Szerk.: Itt egy Unicode karakter tábla. ^ - 005E
-
Sonja
nagyúr
-
Sonja
nagyúr
-
Sonja
nagyúr
válasz
lev258 #59949 üzenetére
Újabb, Gemini Lake.
-
Sonja
nagyúr
El is vitték a kártyát.
Szerencsére működött minden.
Csak annyit tettem, hogy az nv drivert leszedtem, leállítottam a gépet, ki a kártyát, bekapcs és már be is jött a Linux, probléma nélkül.
Szerk.: Arra mondjuk rá kell jönnöm, hogy hogyan lehet v-sync-et kiknyészeríteni 2D-ben?!
Valaki egy linket tud dobni?
-
Sonja
nagyúr
Feltettem apróra a videókártyám (GTX 750 Ti), de új videókártyát majd csak május elején vennék. Ha addig elviszik, akkor mit kell tennem, hogy a prociban lévő HD4000-et használjam?
Elég annyi, hogy bekapcsolom a BIOS-ban az iGPU-t, gép lekapcs és kiveszem a videókártyát. Gép bekapcs, és automatikusan az Intel HD4000-et használja majd a Linux (Ubuntu Studio 14.04)?
Vagy van még valami? Csak, hogy előre tudjam mit csináljak.
-
Sonja
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #59725 üzenetére
Ez a Comic Strip lenne az, nem?!
Szerk.: Na, hogy eltaláltam.
-
Sonja
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #59722 üzenetére
Nem használok KDE-t, de nem lehet, hogy a Plasma Comic(s) lenne az?!
-
Sonja
nagyúr
-
Sonja
nagyúr
válasz
Frawly #57971 üzenetére
Érdekes, nekem a Spectre2 a VULNERABLE, a Spectre1 és a Meltdown nem.
Spectre and Meltdown mitigation detection tool v0.33+
Checking for vulnerabilities on current system
Kernel is Linux 3.13.0-141-lowlatency #190-Ubuntu SMP PREEMPT Fri Jan 19 13:43:10 UTC 2018 x86_64
CPU is Intel(R) Core(TM) i7-3770 CPU @ 3.40GHz
Hardware check
* Hardware support (CPU microcode) for mitigation techniques
* Indirect Branch Restricted Speculation (IBRS)
* SPEC_CTRL MSR is available: NO
* CPU indicates IBRS capability: NO
* Indirect Branch Prediction Barrier (IBPB)
* PRED_CMD MSR is available: NO
* CPU indicates IBPB capability: NO
* Single Thread Indirect Branch Predictors (STIBP)
* SPEC_CTRL MSR is available: NO
* CPU indicates STIBP capability: NO
* Enhanced IBRS (IBRS_ALL)
* CPU indicates ARCH_CAPABILITIES MSR availability: NO
* ARCH_CAPABILITIES MSR advertises IBRS_ALL capability: NO
* CPU explicitly indicates not being vulnerable to Meltdown (RDCL_NO): NO
* CPU microcode is known to cause stability problems: NO
* CPU vulnerability to the three speculative execution attacks variants
* Vulnerable to Variant 1: YES
* Vulnerable to Variant 2: YES
* Vulnerable to Variant 3: YES
CVE-2017-5753 [bounds check bypass] aka 'Spectre Variant 1'
* Kernel has array_index_mask_nospec: NO
* Checking count of LFENCE opcodes in kernel: YES (99 opcodes found, which is >= 70, heuristic to be improved when official patches become available)
> STATUS: NOT VULNERABLE (Kernel source has PROBABLY been patched to mitigate the vulnerability (LFENCE opcodes heuristic))
CVE-2017-5715 [branch target injection] aka 'Spectre Variant 2'
* Mitigation 1
* Kernel is compiled with IBRS/IBPB support: YES
* Currently enabled features
* IBRS enabled for Kernel space: NO
* IBRS enabled for User space: NO
* IBPB enabled: NO
* Mitigation 2
* Kernel compiled with retpoline option: NO
* Kernel compiled with a retpoline-aware compiler: NO
* Retpoline enabled: NO
> STATUS: VULNERABLE (IBRS hardware + kernel support OR kernel with retpoline are needed to mitigate the vulnerability)
CVE-2017-5754 [rogue data cache load] aka 'Meltdown' aka 'Variant 3'
* Kernel supports Page Table Isolation (PTI): YES
* PTI enabled and active: YES
* Running as a Xen PV DomU: NO
> STATUS: NOT VULNERABLE (PTI mitigates the vulnerability)
A false sense of security is worse than no security at all, see --disclaimer -
Sonja
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #57617 üzenetére
Most nézd meg, hogy a youtube-dl szedi-e egyáltalán.
youtube-dl -v https://www.youtube.com/watch?v=Q6DXJCV5TaA
Ha igen, akkor frissítened kell(ene) az mpv-t, mert valószínűleg az lesz a ludas. Egyébként nálam a youtube-dl is a legfrissebb (2018.01.14, csak egy
sudo pip install --upgrade youtube-dl
parancs kell a frissítéséhez). -
Sonja
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #57615 üzenetére
Nálam is lejátszotta szépen az SMPlayer, de SMTube-ból indítva is (mindkét program 18.1.0-es verzió, QT 4.8.6). Az mpv nálam git-es (mpv baead23-amended (C) 2000-2017 mpv/MPlayer/mplayer2 projects built on Sat Aug 19 03:38:56 UTC 2017).
Parancssorba mpv + url lejátssza?
mpv https://www.youtube.com/watch?v=Q6DXJCV5TaA --slang=hu
-
Sonja
nagyúr
válasz
ArthurShelby #57510 üzenetére
-
Sonja
nagyúr
Megjött az új kernel a javítással (Meltdown). Kíváncsi vagyok észreveszek-e bármi lassulást.
-
Sonja
nagyúr
válasz
tordaitibi #57201 üzenetére
A régebbi operákat a honlapjáról le lehet szedni, azaz innen!
A másik kérdést passzolom.
Azt majd valaki más.
-
Sonja
nagyúr
válasz
tordaitibi #57178 üzenetére
Csak ebben a topikban kellett volna keresni, mert ezt már leírtam, hogy én hogy oldottam meg.
#36339-es hozzászólás!
-
Sonja
nagyúr
válasz
herdsman12 #56554 üzenetére
Az a jó, ha az a szám magas/nagy.
A "természetes" elhasználódást a "233 Media Wearout Indicator" attribútum "Érték" mezője mutatja. Ez folyamatosan csökken 0-ig, amikor is már gyakorlatilag bármikor sérülhet a tárolt adat.
-
Sonja
nagyúr
Elméletileg automatikusan települni kellene. Be van kapcsolva a Preferences -> Content menűpontban a "Play DRM Content"?
Szerk.: Esetleg azt próbálhatod még meg, hogy uninstall firefox, maj install firefox. Vagy még előtte létrehozol egy új profilt a firefox-on belül, és megnézed úgy.
-
Sonja
nagyúr
-
Sonja
nagyúr
Egyelőre egy elméleti kérdésem lenne (később válhat belőle gyakorlati csak).
A rendszer (/) a 64GB-os SSD-n van, míg a /home a WD Black 1TB-os HDD-n. Ha valamikor veszek egy nagyobb SSD-t, akkor hogy tudom megoldani, hogy a /home is az SSD-re kerüljön, míg az 1TB-os HDD csak egy sima ext4 partíció legyen? Én elsőre olyanra gondoltam, hogy csak simán átmásolgatom az új SSD-re (a / és /home-ot is) live rendszer alól, utána meg valamit kellene ügyködni az fstab-ban?!
Google-val nem találtam erre leírást (vagy csak rosszul kerestem), csak pont a /home mappa külön partícióra/HDD-re való áttételét.
Szerk.: Elég, ha csak leírást linkeltek.
-
Sonja
nagyúr
válasz
hódmaci #52726 üzenetére
Írja, hogy ha bal egérgombbal törölsz vele, akkor átlátszóra töröl, amit a program kockás felülettel mutat. Ahhoz, hogy fehérrel törölj, először kiválasztod a jobb gombra a fehér színt, ha nem az az alap. Ha megvagy, akkor a jobb egérgombbal törölsz a radírral, és akkor fehérrel töröl.
BoB:
-
Sonja
nagyúr
Nos, megvan a megoldás a nyomtatási gondra. Viszont kérnék még egy kis segítség ezzel kapcsolatban.
A lényeg az, hogy a SELinux nem engedélyezi a drivernek az írás/olvasást, ezért lesz 100%-on pörgetve az egyik mag, és ezért nem akar tovább nyomtatni. Ez a pontos megfogalmazás:
"The problem is SELinux blocking the driver from creating/reading/writing temporary files under CUPS."
Ubuntu alatt ez az AppArmor. Annyit tettem, hogy letiltottam az AppArmor-t, és máris tökéletes a nyomtatás.
Viszont gondolom ez nem valami biztonságos, igaz?!
Arra gondoltam, hogy csak a cups "szabályt" kellene letiltanom. Erre megoldást itt találtam. Jól gondolom? Vagy más egyéb ötlet?
-
Sonja
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #52460 üzenetére
Persze, teljesen mindegy mit nyomtatok. Beragad a nyomtatási sor és ez a c3pldrv, amitől nem lehet nyomtatni másodszor, csak újraindítás után. A fentebb linkelt PCLinuxOS topikban egész szépen kivesézik, de egyelőre nem találtak megoldást a problémára.
Lehet, hogy működik WiFi-n keresztül, de az az LBP 6030w, ami a WiFi-s. Nekem csak a sima LBP 6030 van, WiFi nélkül.
Ui.: Nincs valami "Generic" driver Linux alatt lézerekhez, amivel tudnék nyomtatni? Az is megtenné.
-
Sonja
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #52455 üzenetére
Már rengeteget olvastam, és nem csak én szenvedek ezzel. A franc egye meg.
A legfrissebb UFR II LT Printer Driver-t tettem fel, ami az általad is linkelt 1.31. A lényeg, hogy nálam is ez a probléma, mint az itteni egyik hozzászálónál:
"I have a cannon 6030 printer and I also need to power down. I downloaded Linux_UFRIILT_PrinterDriver_V130_uk_EN and I ran the script. My page size is always letter (i am a4). If I print one page.. ok. Reprint.. need to power down."
Tehát egy nyomtatás után újra kell indítanom vagy a gépet, vagy a nyomtatót.
A másik, hogy a c3pldrv 100%-on pörgeti az egyik CPU magot. Erre is van épp elég találat google-val, de megoldás nincs.
Egyszerűen ezt nem hiszem el.
Ubuntu Studio 14.04.5 LTS-t használok, de még régebbi kernellel (3.13.0-116-lowlatency).
Driver csak Win/Mac van mellékelve a DVD-n.
-
Sonja
nagyúr
Segítség kellene nyomtató ügyileg. Vettem egy mono lézernyomtatót, ami egy Canon LBP6030. Van gyári driver hozzá Linux alá, amit fel is tettem (két .deb file). Nyomtató csatalakoztattam, bekapcsoltam, és már telepedett is a driver. Gyorsan kinyomtattam egy tesztoldalt a menűben, és sikerült is. Utána nyomtattam volna LibreOffice-ban meg még PDF-et is különböző programmal (Foxit Reader, qpdfview), de semmit nem nyomtat.
Ezek után akartam mégegyszer nyomtatni egy tesztoldalt, de az se nyomtatja. Ha kikapcsolom a nyomtatót és vissza, akkor tudok tesztoldalt nyomtatni, de csak addig, amíg nem próbálok valamilyen programmal nyomtatni. Utána ez így ismétlődik.
A nyomtató biztos, hogy jó (a kábel is), mert a laptopomon Win 8.1 van, ott is kipróbáltam. Ott minden gond nélkül nyomtat, ahogy kell mindent és mindenhonnan.
Valakinek valami ötlete? Segítsetek!
-
Sonja
nagyúr
Egy
sudo apt-get update
parancs után a csomaglisták olvasása után vagy 40 sornyiW: Ignoring Provides line with DepCompareOp for package libreoffice-l10n
figyelmeztetést dob, a végén pedig egy
W: Próbálja futtatni az „apt-get update” parancsot ezen hibák javításához
üzenetet.
Mit lehetne kezdeni ezzel a problémával?
Szerk.: Közben ezt találtam. Az első hozzászólás felsorolásából akkor az elsőt választom.
-
Sonja
nagyúr
Lehet valahol követni, hogy a főverziós kernelek új, javított kiadásai milyen változásokat tartalmaznak?
Tehát én most a 3.13.0-105 verziót használom, előtte volt 3.13.0-104, 3.13.0-103, stb. Tehát ezeket a változásokat szeretném követni.
Remélem érthető.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Nagyrobogósok baráti topikja
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Erős specifikáció, kompakt formában
- NBA és kosárlabda topic
- Hammer 6 LTE - ne butáskodj!
- Anime filmek és sorozatok
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Bittorrent topik
- További aktív témák...
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Hp USB-C/Thunderbolt 3 dokkolók: USB-C Universal, G2, G4, G5, Hp Elite/Zbook- Thunderbolt 4 G4
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Újszerű Asus ExpertBook B1 B1500 - 15.6" FullHD IPS - i5-1235U - 16GB - 512GB SSD - Win11 - Garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest