Új hozzászólás Aktív témák
-
emcee825
csendes tag
Megértem.
Technikailag nem saját számla van mögötte, végül viszont az ember saját számlájára kerül.
Nem tudom, hogy egy bírósági ügyben mi lenne a kimenetel, de úgy sejtem, hogy a kisbefektető húzná a rövidebbet. Amúgy érdekes lenne egy hivatalos álláspont erről, mert többször tapasztaltam, hogy szigorú értelemben nem okés a dolog, úgy mint ebben az esetben, de aztán pedig mégse gördítenek elé akadályt. Engem nem érint, megoldom máshogyan. (pl. WISE-ra utaltatom ki, majd onnan 50 ezrenként utalom LightYear-re). Tudom, itt majdnem mindenki egy kattintással szeretne mindent megcsinálni. Nekem nem probléma, ha az ingyenességért cserébe nem egyet, hanem 21-et kell kattintanom. Persze nem vagyunk egyformák. -
emcee825
csendes tag
Köszi a részletes választ.
Úgy én is jártam, hogy megfogtak nagyobb összeget, amit beküldtem. Ez talán háromszor fordult elő velem. Kettő ebből több százezer volt, ezeket kb. fél órára. Aztán még nagyon az elején, amikor még bődületes látraszóló kamat volt (10%+), akkor bement az egész likvid megtakarításom a Cetelem Takarékszámláról, millió feletti összeg. Akkor jött az ellenőrző kérdés email-ben és kérdeztek minden félét. Nekem annó még nem kellett bérpapírt meg bankszámla kivonatot feltölteni, elhitték bemondásra, bár kétszer is kérdeztek, különböző dolgokat, de mindegyik a KYC kérdéseit taglalta, amikre teljesen őszintén válaszoltam, nem mondtam nekik, hogy semmi közük hozzá (mint teszik jó páran
). A második válasz emailben kifejtettem nekik, hogy ha gyorsan, egymásután utalok ki 20K összegeket a számlámról, az azért van, hogy AFR szerint teljesüljön és, hogy ne keletkezzen tranzakciós díj fizetési kötelezettség. Én úgy tudom, hogy ha nekem nem számlázzák ki (régen 20K alatt, most 50K alatt), akkor azt a banknak/pénzügyi szolgáltatónak sem fogják. Hogy így van-e, nem tudom, de utána se volt sose gondom a kiutalásokkal, max nem 5sec volt, hanem 2 perc. Ezeket midig is bele számoltam, tehát nem a pénztárnál sorban állva utaltam ki a fizetendő összeget, hanem, amikor elindultam a boltba, akkor számoltam ki, hogy kb mennyi kell. Persze nekem a beutalás is teljesen költségmentes, összegtől függetlenül, így kényelmesen tudtam oda-vissza utalgatni bármikor, akár naponta többször. Volt olyan is, hogy a fizumat betoltam egyben, aztán délután jutott eszembe, hogy el kell utalni még valamit és akkor azt vettem is.
-
emcee825
csendes tag
LY mindig is 3 napos kiutalást írt, amikor erről rendelkeztem. Ettől függetlenül mindig AFR szerint teljesült, amikor a tranzakciós díj nélküli összegeket (először 20K, majd 50K) utaltam ki.
Nem lehet, hogy vizsgálták (kérdőív vagy emailes kérdés útján), hogy honnan származik a bevételed, majd a válaszok alapján besoroltak és ezzel jár?
Csak ötletelek
-
emcee825
csendes tag
válasz
lokalisalj #1025 üzenetére
Csak saját néven lévő számláról vagy kártyával fogadja el a befizetést. Revolut HUF utalás esetén, ami gyűjtőszámláról megy, ott kérik az utalási bizonylatot.
-
emcee825
csendes tag
Ez annyira speciális, hogy én nem is hinnék másnak, mint a support-nak.
De. Azt tudom, hogy Angliában van az ISA, ami eléggé hasonló. Ezek között semmilyen átjárás nincs. Olyanról hallottam már, hogy valaki Angliában nyitott ISA-t, mert ottani adóilletőségű volt, majd elköltözött Indiába. Ekkor megtarthatta a korábbi ISA-t, de nem tudott már sehogyse hozzá tenni, csak a meglévő pénzét kamatoztathatta rajta.
-
emcee825
csendes tag
Lightyear-re be- és kiutalás esetén is alkalmaztam ezt mind 20 (régebben), mind 50 ezrével (mostanában), gyorsan egymásután, ahogyan létre tudtam hozni a tranzakciókat. Kiutalásnál mindezt azért, hogy biztosan mindig AFR szerint teljesüljön. Ezt annó le is egyeztettem a support-al és teljesen okés volt a részükről. Tettem mindezt azért, mert egyszer egész hétvégére beragadt egy 350 ezres utalás. Amit persze 10 perc múlva 20 ezrenként simán ki tudtam utalni azonnalival.
-
emcee825
csendes tag
Lightyear-re bármilyen kártyás befizetési megoldással 200.000 HUF fizethető be ingyen, utána 0,5% a költsége. Lightyear jelenleg 5M -ra 12.306,77 EUR-t ad, Revolut nekem Standard csomagban 12.222,28 EUR, korlátlan ingyenes váltással magasabb csomagban nincs költség 114,74 EUR. Ha még nem használtál fel promó kódot a LY-en belül, akkor kaphatsz 1M ingyenes váltást LY-en belül, úgy már olcsóbb lehet.
Másik kérdés, hogy bejuttatni utalással mennyi lenne a HUF-ot az ERSTE számláról.
Amennyiben kimerül a havi kedvezményes 500K váltási limit, utána az ERSTE milyen árfolyamon váltja át. Kártyás fizetés esetén ez 3%. Ha ilyen mértékű számlakonverzió esetén is, akkor olcsóbb lehet ekkora összegnél befizetni HUF-ban LY-re és ott váltani.Ki kell számolni a számlacsomagodnak megfelelő kondíciók alapján.
-
emcee825
csendes tag
Hiánypótlás vagy rosszul kitöltött nyilatkozat esetén jeleznek. Amúgy pedig csak a befogadásról, vagy a berögzítésről is, ha azt külön kérte valaki.
Persze, aki gondolja, menjen biztosra, keresse fel őket személyesen, mert telefonban nekem csak annyit mondtak, hogy ha nem kaptam semmi választ és nem kértem, hogy sikeres esetén is jelezzenek vissza, akkor nincs gond. Pedig én is Dél-Pestihez küldtem, pedig másik megyébe kellett volna. Aztán lehet ráfázok.. -
emcee825
csendes tag
Visszaolvasva többen említettük, hogy a NAV csak akkor küld választ, hogy tudomásul vették, ha erre direkt kitért valaki a levélben és kérte. Én tavaly decemberben küldtem el a NAV-nak szintén a dél pestinek (nekem sem az a körzetem) és én még annyit sem kaptam, hogy tovább küldték az illetékesnek. Nem kell foglalkozni vele. Ha jövőre megint nyitsz egyet, akkor kérd meg őket, hogy jelezzenek vissza és akkor vissza fognak.
-
emcee825
csendes tag
260k még OK, 480k már nem. Nekem olyan is volt, hogy beutalásnál megfogták, feltettek kérdéseket, aztán kb óra múlva írták jóvá.
Aztán azóta is, ha nagyobb összeget teszek be, akkor nem jelenik meg azonnal, hanem kell kb. fél óra hozzá. WISE rendszerét használják, mert két ex-WISE -os kolléga alapította, de ezen kívűl semmi köze a két cégnek egymás dolgaihoz, legalábbis ilyen szempontból.
Amúgy szerintem hétfőn meg fogod kapni késő délelőtt.
@seolwon: jó ötlet ez is
-
emcee825
csendes tag
Ezt tapasztaltam én is a kezdetektől fogva. Egyszer egy 450k utalást megfogott szombat reggel. Csak hétfőn érkezett meg. Szerencsére volt még annyi pénz, hogy 20k utalásonként megjött AFR szerint.
Azóta így utalom ki és mindig megjön 30 sec alatt. Amióta 50k a magánszemélyeknek a tr. adó nélküli utalási limit, azóta 50k az alap kiutalásom. A minap az 50.239,- is AFR szerint jött. Mások szerint 200k is AFR szerint érkezik nekik.
Kicsit foglalkozni kell vele nagyobb összeg esetén, de a jelszót csak egyszer kéri be az elsőnél, utána a többit már anélkül is engedi egy session-ön belül.
-
emcee825
csendes tag
válasz
concret_hp #751 üzenetére
1. van
2. pl az enyém, de vannak promóciós kódok, aminek a keretében pl. 1 millió ingyen váltás
3. 0,35%
4. Magyar számlaszámot a WISE ad nekik AFR-ben benne van, EUR is fogad SEPA INSTANT-ot (Észt bank), USD is (szintén WISE) van és GBP -
emcee825
csendes tag
LY/WISE számla jelenleg nem fogad forint utalást külföldről, így Revolutról nem lehet utalni rájuk, ha ez volt a cél.
De!
A napokban olvastam egy cikket valahol, de lehet csak álmodtammiszerint a WISE többek között HUF esetén is lehetővé fogja tenni a külföldről érkező SWIFT utalások jóváírását.
Ezzel kapcsolatban 2 oldalt is találtam a WISE-on:Itt engedi:
https://wise.com/hu/help/articles/2784317/milyen-tipusu-utalasokat-fogadhatok-a-szamlamraItt nem:
https://wise.com/hu/help/articles/2932346/utmutato-huf-utalasahoz -
emcee825
csendes tag
válasz
z123456789 #643 üzenetére
Igen, ahhoz már kelleni fog némi advanced Excel tudás. FKERES, VKERES és társai szerintem tudnak segíteni. Esetleg makró programozás.
-
emcee825
csendes tag
válasz
z123456789 #585 üzenetére
Én ez alapján csináltam az idén a bevallást:
https://prohardver.hu/tema/mibe_tegyem_a_megtakaritasaimat/hsz_114461-114461.html
És még másik topic-ból ezt is hasznosnak tartottam:
https://adovilag.hu/2024/03/05/a-kulfoldi-jovedelmek-utani-adofizetes-es-bevallas-magyarorszagon/
-
emcee825
csendes tag
válasz
kozeposztaly #534 üzenetére
Megerősítem vnorbi tapasztalatát.
Nekem csak az elején és nagyobb összegnél volt várakoztatás HUF beutalás esetén. Kaptam email-t is, és az alkalmazásban a Profil/Settings/Documents/Upload documents menüben aktív lett az egyik menüpont --> ilyenkor forrás vagy egyéb igazolást várnak, amit esetemben egyértelműen jeleztek.
-
emcee825
csendes tag
válasz
szabi__memo #521 üzenetére
Bankkártyás befizetésnek limitje van, 200.000 HUF vagy azzal egyenértékű deviza. Efölött 0,5% a költsége. Ez nem napi/heti/havi/éves limit, hanem összesen ennyi értékben ingyenes, aztán utána többet soha.
Érdemes be és kiutalással kapcsolatban elolvasni a Lightyear ÁSZF-et, mert nem fekete-fehér minden. WISE HUF számlára kiutalni pl. csak support általi aktiválás után lehetett , legalábbis régebben. Igazából minden infót el tudsz olvasni ott. USD nem mozgatok/nem tartok sehol, így azzal kapcsolatban csak mások tapasztalatát olvastam.
-
emcee825
csendes tag
válasz
szabi__memo #516 üzenetére
Ha a kérdés a Lightyear-re vonatkozott, akkor a Lightyear nem számol fel díjat a kiutalásért egyik devizában sem. Revolut nem helyi USD számlaszámot ad (WISE igen), ezért ott biztosan lesz extra költség a közvetítő bank miatt.
Én is csak HUF és EUR használom, azokat ingyen és azonnal utalja (HUF --> ERSTE; EUR --> WISE). Revolutra is kimegy azonnal az EUR.
Revolutot HUF be/kiutalás nem működik tudtommal, mert a közvetítő bank számlaszáma nem saját néven van.
-
emcee825
csendes tag
válasz
kozeposztaly #497 üzenetére
Annyira talán nem, mert két ex WISE dolgozó alapította. WISE az USD és a HUF számlákat adja nekik.
-
emcee825
csendes tag
válasz
zsola400 #489 üzenetére
pontosan így van.
Annyit hozzátennék az ingyenes váltáshoz, hogy HUF --> bármilyen deviza irány esetén nem alkalmaznak annyi tizedesjegyet az árfolyamban, mint WISE/REVOLUT, ezért hiába kisebb a marzs, mégis sokszor drágább a HUF --> EUR irány, mint a másik kettőn. Amikor nézegetni szoktam, akkor a 3 közül átalában a REVOLUT nyert, bár volt olyan is, amikor pár percig a Lightyear adta a 3 közül a legolcsóbb ajánlatot a normál 0,35%-al.
-
emcee825
csendes tag
Az előbb próbáltam és már lehet kezelni a web-en keresztül is a TBSZ számlákat , legalábbis a 2023-as béta tesztelésben nyitottat biztosan. 2024-est még nem nyitottam.
-
-
emcee825
csendes tag
Igen, csak saját néven lévő számláról fogadja be a pénzt. Kiutalni csak olyan számlára engedélyez, ahonnan érkezett már befizetés, vagy a support vette fel.
Érdemes lenne a feleségednek egy WISE számlát nyitni, ahová te el tudnád utalni (ő kérni tudná rá) a fizetését és onnan utalni Lightyear-re.
WISE forintos számla esetén korábban még úgy ment csak a kifizetés, ha előtte le lett egyeztetve a support-al a számlaszám.
Support mindig gyorsan, kedvesen válaszol, ha úgy is fordul hozzájuk az ember.
-
emcee825
csendes tag
válasz
demike93 #452 üzenetére
Címzett számlájának országa:
Egyesült ÁllamokAhol a számlaszámot kéri a Revolut, oda nem IBAN kell, mivel ez egy Amerikában lévő USD számla (a WISE biztosítja nekik). Oda kell az account number.
És az utaláskor magánszemélyt kell kiválasztani.
Közleményt (Reference) csak utaláskor tudod megadni, ami kell mindenképpen.
-
emcee825
csendes tag
válasz
UberMutant #443 üzenetére
worst case-nek ez marad.
-
emcee825
csendes tag
December 21-én nyitottam a számlát (TBSZ2023 - béta), 27-én elküldtem az e-papírt a NAV-nak, csak sajnos nem a lakhelyem szerintinek, hanem a Dél-Pestinek (mint ahogy a Lightyear leírásban szerepelt - sajnos nem néztem utána jobban, mivel fel sem iratkoztam a béta tesztre, mégis megkaptam a lehetőséget..) és azóta sem jött semmi.
-
emcee825
csendes tag
A magyarországi megjelenés óta használom a Lightyear-t. Volt olyan, hogy szombaton egy 450.000-es kiutalásom csak hétfőn reggel teljesült. A próba után pár perccel 20.000 Forintonként sikerült a teljes összeget kiutalnom. Én azóta inkább felbontom az utalásokat és így 99%-ban pár másodperc a kiutalás, a maradék 1%-ban, pedig fél órán belüli.
Devizaváltásnál hiába 0,35% a jutalék, sajnos csak 3 tizedesjegyre kerekítik az árfolyamot, így HUF --> EUR, USD, GBP váltás esetén rosszabb lesz az árfolyam, mintha Revoluton/Wiseon váltanám. Fordított irány esetén általában itt volt a legjobb az árfolyam.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes félkonfig / félgép felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 - 6 hónap Garancia
- billentyűzetek - kiárusítás - Logitech, Corsair, ASUS
- Apple iPhone 15 Pro Max - Natural Titanium - Újszerű karcmentes állapotban! 100% akku! Gyári garis!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest