Aktív témák

• suszterpatt

csendes tag

Felvezetés: van egy 200GB-os vinyóm, kettépartícionálva egy 10 gigás részre az XP-nek, meg a maradék 175 gigára minden másnak (ezen kb 52 giga szabad hely van). Pár napon belül váltok Vistára, ezért meg kell növelni a 10 gigás partíciót hogy elférjen rajta, a másikat pedig értelemszerűen össze kell rántani. Vannak erre remek programok (pl. gparted) amik úgy változtatják a partíciókat hogy közben megmarad az adat, de ha nagyon töredezett a partíció akkor még ezek is tönkre tudnak vágni fájlokat.

Nomármost, a 175 gigás partíció évek óta nem lett defraggolva, 70% fölött van a töredezettség, tucatnyi olyan fájl van ami több tízezer (!) darabra van szétesve (tudom, elszúrtam, rendszeresen kellet volna karbantartani). Próbáltam mindenféle hagyományos programmal orvosolni a szitut, de ezeknek egy része (beépített windows defragger, Auslogics DiskDefrag) hozzá sem nyúl a gubancosabb fájlokhoz, a másik része (O&O Defrag, Defraggler) meg szépen végigmenne az egész partíción, csak érthető okokból olyan lassan, hogy ha egy hétig folyamatosan menne még az se lenne elég.

Szóval a következő ötletem támadt. Fogok egy üres kölcsönvinyót, arra szépen átmásolom az egész partíciót, a régit megformázom, majd visszamásolok rá mindent. A józan ész azt sugallja, hogy ilyenkor a rendszer szépen egymás után írná a fájlokat, ezáltal jelentősen csökkentve a töredezettséget. Csak nem tudom, hogy az XP meg az NTFS mennyire követi a józan észt. ;) Valami guru meg tudná nekem mondani hogy életképes-e ez az elképzelés?

Aktív témák