Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cifu
félisten
válasz
Pityu.
üzenetére
Ez a Zen3 és a Zen4 esetén is így van (meg gondolom a Zen5-nél is), utóbbiaknál jobban, egyre kisebb felületű CCD-k vannak, amelyeken viszonylag vastag kupak van. Amikor hirtelen viszonylag nagy terhelést kap a CPU, akkor egyszerűen nem tud tőle rövid idő alatt megszabadulni, nem tudja a hűtőnek korrektül átadni. A Zen4 topicban az AIO hűtésesek is panaszkodnak erre a problémára, én meg vakarom a fejem, hogy a 80-90W-ot felvevő 7800X3D esetén ne akarjunk már 360-as AIO-t rakni rá, mert "melegszik"...
A megoldás alapvetően az, hogy nem vársz el a CPU-tól konstans 50-60°C-ot, a CPU venti fordulatszámának vezérlését pedig finomabbra veszed, esetleg fix RPM-re állítod. Én utóbbit csinálom a 7700X-el. Belőttem, hogy ~800RPM-nél még alig-alig hallható ki, és ezt fixre állítottam.
Az alaphelyzetben a legtöbb deszkán a CPU venti vezérlés ~70°C-tól felfele max. fordulatszámra kapcsol, amivel annyi a probléma, hogy ha megnyitok egy alkalmazást, akkor felfut ennyire, a CPU venti felpörög, mire a CPU terhelés és vele a hőmérséklete is csökkenni kezd, ezért a fordulatszám visszaesik és ez így hullámzik.
Szóval ez kezelhető a ventiprofillal simán, vagy fix-re állítod, vagy pedig a fordulatszám maximumot olyan szintig engeded el, hogy ne legyen zavaró még.
-
válasz
Richard!
üzenetére
Én azért gondolkodom 2 ventilátor felszerelésén mert nem azt mondom,hogy olyan rosszak a hőfokok bár alapjárati mondjuk melegben zártabb házban mért 49-51 fok az nem kevés de inkább az zavar ha épp alig csinálok valamit néha akkor is felpörög a ventilátor 1500 fordulat körülig.Nemrég cseréltem procit 3700X-ről 5700X-re. Fura mind két proci 65 wattos 3700X-nél nem nagyon volt ilyen 5700x-nél meg van.
-
Melyik ventilátort érdemes megvásárolni tartósság és hang szempontjából?
ARCTIC F12 PWM PST Folyadék dinamikus csapágy vagy P12 PWM PST CO Kettős golyóscsapágy az utóbbiról mintha azt olvastam volna,hogy tartósabb mint a folyadékos viszont lehet zavaró csapágy hang.Ez mennyiire igaz? -
Nem kis borda a silentiumfortisom szóval nem olyan laposabb 5 hőcső van benne. Ahogy nézem a duo olyan laposabb borda két ventilátorral. Szerintem az ên bordám is méretesebb lenne két ventinél,az ilyen nagyobb torony hűtők él mintha ketté lenne vágva egy hasonló méretű borda csak szendvicsként elhelyezve benne a ventilátorok amik kicsit másként növelnek mint a két oldalon lévő ventik. Mondjuk a te hűtődben 7 hőcső van az artricodban meg pl csak 4 volt meg kb fele volt vagy hangyányit nagyobb mint a mostaninál csak az egyik torony része.
Azért gondoltam én is artric pst-ben mert a dupla torony hűtőkön is egybe vannak kötve a ventilátorok egy közös vezérlésre. Csak kicsit a ventilátoronkénti 1800 rpm től parázok de lehet két ventinátor össze dolgozva halkabb lenne lehet soha nem érnék el még a közelét se az 1800 fordulatnak. -
blp85
senior tag
válasz
Pityu.
üzenetére
A TR Phantom Spirit előtt egy Arctic Freezer 34 eSport duo volt (a 3500X-el okés volt, de az 5700X-nél már nem tetszettek a hőmérsékleti adatok), 2 ventilátoros az is, de szerintem a kettős toronyhűtő sokkal jobb. Az azonos venti javíthat a helyzeten vagy egybe kötve vagy Y kábellel ugyanarra a csatlakozóra kötve.
-
Pwm ventilátornál is meg lehet csinálni,hogy mondjuk mennyi legyen a max de azon belül maradjon a pwm? Meg nem tudom a dupla ventilátoros megoldás működhetne e amit írtam? Egyszer próbáltam mert ehhez a hűtőhöz adtak másik venti felfogatót is a hátsó részre de két különféle ventilátor hasonló tulajdonságokkal inkább csalódás volt. De gondoltam ha két ugyan olyan ventilátor lenne rajta az lehet jobb eredményt hozhatna meg kicsit jóval olcsóbb mint egy új hűtő.
-
blp85
senior tag
válasz
Pityu.
üzenetére
MX5-öt tudtommal az Arctic kivezette, nem volt egy siker széria. Nekem az 5700X-en az Arctic Freezer III 360 előtt egy Thermalright Phantom Spirit (Cinebench program futtatásánál azt hiszem a maximum hőmérséklete 57-60 fok volt, Arctic MX4-el pasztázva) volt, annak nem voltak hirtelen felpörgései, igaz Fancontroll programmal volt egy görbe beállítva, illetve az első ventilátort egy kicsivel feljebb kellett tolni (max. 5 mm), hogy ne lógjon rá a RAM-ra.
-
Kicsit gondolkodóba estem olvasgatva a neten,vajon mit érnék el ha a jelenlegi hűtőmre SilentiumPC Fortis 3 HE1425 tennék két mondjuk ARCTIC P12 PWM PST ventilátort?Azt írják több helyen is,hogy nem olyan rossz ventilátor és halk is.Igaz a jelenlegi ventilátor a hűtőn max 1500 fordulatos az arcticnek meg darabja 1800 fordulatos de lehetne olyan dolog,hogy ha kettő együtt hűti a procit összeadódva halkak tudnak maradni,mondjuk nem úgy mint a mostani ami fel fel pörög 1500 fordulatig.Meg a két ventilátor hűthetné hatékonyabban a procit,vagy ne is próbáljak kísérletezni?
Igaz én csak olvasgattam nem próbáltam de mx-5 meg mx-6 sűrűbb paszták az mx-4 meg folyékonyabb kenhetőbb és van,hogy hangyányival jobb mint a másik kettő vagy max ugyan az viszont az állaga jobb pl évek múltán is mert nem olyan sűrű.Én mikor levettem egy prociról a pár éve felkent mx-4 pasztás hűtőt ugyan olyan jó képlékeny volt mintha most kentem volna fel.
-
Ezustroka
tag
válasz
Pityu.
üzenetére
Nekem pont jól jött ki a ramokkal ez a hűtő, nem kellett feljebb tolnom a ventillátort (nem is tudnám, mert tényleg csak milliméterek vannak a ház oldaláig). Két memóriám van, a kettes és a négyes slotban, és a kettes slotban levő fölött van pont a ventillátor, rálóg tulajdonképpen, mert a venti két oldala lejjebb lóg, mint a közepe. Azt nem tudom, hogy pontosan mekkora memória fér el így, az enyém egy Kingston Fury beast rgb.
Nekem egyébként a vga ventillátora olyan hangos terhelés alatt (mondjuk én vettem fel elég erősre, hogy ha lehet, ne 90 fokon menjen 😅), hogy amellett úgysem hallani semelyik másik venti hangját

Mx-4 szerintem is jó, de már olyan 8 éve megvan ez a konkrét tubus, és azért így mar nem vagyok meggyőződve róla, hogy ennyi idő alatt nem vesztett valamit a hatasfokából, de persze a csuda tudja. Aztán gondoltam ha már rendelek, kipróbálok valami újat. De lehet csak egy következő esedékes ujrapasztázáskor már.
-
válasz
Ezustroka
üzenetére
Engem most kicsit elgondolkodtattál igaz még nem raktam össze a gépem az új gépházba meg nagyobb méretű elméletileg jobban szellőző gépház de nekem is 5700X proci van mióta kicseréltem a 3700X-et kicsit fura,hogy néha fel fel pörög a hűtőventilátor nekem idegesítő 1500 fordulatig de mondjuk az előző házban terhelés alatt meleg szobában sem volt olyan rossz a hőfok bár alapjárati 49-51 fok az nem volt annyira jó de engem leginkább csak a fel fel pörgő ventilátor zavart amit 3700X-nél nem igazán tapasztaltam.Nekem egy SilentiumPC Fortis 3 HE1425 hűtőm van ami amúgy nem rossz bár az új házban még nem próbáltam lehet addig nem kéne cserén agyalnom míg ki nem próbáltam.A Thermalright Peerless Assassin 120 pl,hogy áll a ramokkal nagyon rálóg vagy ilyesmi?Egyébként szerintem, az mx-4 a legjobb paszta én leginkább azt használom.
Mondjuk a múltkor 33 fokos szobában még előző gépházban max 73 fokot kaptam prime95 terhelés teszten ez pl nem volt olyan rossz. -
Ezustroka
tag
Sziasztok! Egy kis tapasztalattal szeretnék szolgálni nektek.
Szóval adott egy konfig, ami hely hiányában olyan szellőzésű amilyen. Egy Aerocool Trinity Mini gépházban (elég kicsi, de igyekeztem olyan gépházat keresni amit ennek ellenére azért at lehet szellőztetni, ez eleve 3 ventillátorral érkezett, mesh az eleje) van egy evga xc3 ultra 3080-as videokártya termeli szorgosan a meleget (ezt már undervoltoltam, de még így is leginkább 80 fok körül mozog, nem a legcombosabb hűtés, de nem fért be a házba olyan, amin komolyabb hűtés van), es ezek mellé most került egy 5700x processzor. A régebbi 3600-as procirol maradt Arctic Cooler 34 eSport hűtőt raktam fel először. Na így ebben a felállásban PUBG közben a proci volt, hogy elérte a 85 fokot is, de ugy általában is 80 fok körül mozgott. Na engem ez a hőfok már zavart 😅Tudom, hogy a fő gond a vga brutál melege ebben a picur házban. De azért tettem egy próbát, és lecseréltem a procihűtőt egy Thermalright Peerless Assassin 120-ra. (Sikerült kifogni elég jó áron.)
Jelenleg MX-4 van alatta, ez elég régi már, ezt majd még cserélem MX-6-ra ha megérkezett (de lehet rápihenek kicsit, mert nincs lelkierőm szétszedni az egész gépet ezért, és igy meg elég kicsi helyen kell ügyeskedni a ventillátorok felhelyezésével 🙈).
Szóval egy rövid játék után a konklúzió: nagyjából 10-15 fokot nyertem a dolgon (bár még nem volt időm hosszan izzasztani a gépet a csere óta), 75 foknál magasabb értéket nem láttam, azt is csak rövid időre, 70 fok körül tartotta a hűtő az 5700x-et. Cinebench alatt pedig a maximum 64.2 fok volt. Szerintem így már elég jó a dolog.
Van egyébként másnak is hasonló konfigja, kicsi házban kazánházzal?
-
Zsmester89
őstag
Sziasztok!
Áramlás szempontjából melyik elhelyezés lehet a jobb?
Ugye az alsó marad, így fúj be a hdd-hez, a másik viszont mehet közvetlenül fölé, vagy a legfelső pontra.
vagy
A CPU hűtő fölé is rakok balra egyet, 0 fordulattal, meglesem terhelésnél számít-e valamit. -
Druantia
csendes tag
És próbálok arra törekedni hogy enyhe pozitív légnyomást hozzak létre a gépházban.
Oké most így visszaolvasva tényleg kissé furán hangzott
Oldalra akkor mindenképp szerelek be 1-2 140mm-es ventit, mert a GPU helyzetétől függetlenül valószínűleg segíteni fog.
Ahogy próbáltam intuitívan elképzelni a légmozgást a házban, az én agyam azt dobta ki, hogy a vertikális GPU-val előnyösebb lenne. Vagyis attól függ...Ha pl alaphelyzetben, fektetve van a kártya és az oldalsó ventillátorok kicsit fentebb helyezkednek el, pont a kártya ventillátorai fölé fújják be a levegőt ahonnan az rögtön be tudja szívni. Viszont ha kb. egy magasságban van vele és egy az egyben az kártya oldalára fújom a levegőt, nem vagyok benne biztos, hogy segít a helyzeten. Mivel a kártya oldalából kiáramló forró levegőt nem hagyom szabadon áramlani, hanem "visszafújom". Kicsit jobban ránézek erre a North XL házra, milyen lehetőségek vannak, meg mennyit lehet játszani az oldalsó ventillátorok magasságával. Valamint ha megjön végre, lehet engedek bele egy kis füstöt, hogy lássam merre kavarog a levegő a házban meg csinálok tesztet mindkét megoldással.
Amúgy Cooler Masternek van olyan vertikális beépítő kerete ami egy sín és lehet játszani a kártya helyzetével beépítés után. Mondjuk a magasságát pont nem lehet állítani, de a ház hátsó része és az alaplaptól való távolság változtatható.
[link] -
Cifu
félisten
válasz
Druantia
üzenetére
Igen bocsi a GPU típusa lemaradt, Asus TUF RTX 4080 S OC.
Az egy átlagos felépítésű VGA, ~300-350W fogyasztással.
Az azért már tud fűteni. Én mondjuk ott már lehet igénybe venném a Mesh falról a levegő beszíváshoz a plusz ventiket.
Én mondjuk nem függőlegesen építeném be, de ezt ki kellene igazából tesztelni.
És próbálok arra törekedni hogy enyhe pozitív légnyomást hozzak létre a gépházban.
Ebben most kicsit sikerült összezavarodnom - ha állítva építem be a GPU-t, akkor nem pont a Mesh oldalról szív be levegőt és felfelé/lefelé fújja ki? (esetleg még hátrafelé az utolsó ventinél)
Azzal kezdődött, hogy " nVidia féle brand RTX 4080 / 4090 széria ".
Ez:
-
Druantia
csendes tag
Igen bocsi a GPU típusa lemaradt, Asus TUF RTX 4080 S OC. És próbálok arra törekedni hogy enyhe pozitív légnyomást hozzak létre a gépházban.
Ha állítva építesz be ilyen kialakítású GPU-t, akkor az alaplapról elhúzva, a Mesh oldalfalra fogja ráfújni a hátsó venti a levegőt.
Ebben most kicsit sikerült összezavarodnom - ha állítva építem be a GPU-t, akkor nem pont a Mesh oldalról szív be levegőt és felfelé/lefelé fújja ki? (esetleg még hátrafelé az utolsó ventinél)
-
Cifu
félisten
válasz
Druantia
üzenetére
Én nem akarok szakmai véleményt adni, mert utána keresztre vagyok feszítve.

A privát véleményem, hogy ha állítva rakod be a dGPU-t, amely hagyományos kiépítésű, akkor az általa fújt levegő felfele (első sorban) és lefele térne ki (illetve kialakítástól függően hátra felé). Tehát önmagában inkább segíthet a légáramban.
Nem írtad milyen GPU.
Ha jelentős hőtermelésű (pl. 7900XT/XTX, RTX 4090), akkor lehet, hogy a mesh oldalra rásítegítő oldalsó ventik komolyabban számítanának.Amúgy viszont a másik tényező, hogy a Mesh oldalfalon keresztül a levegő be- és ki is tud áramolni. Tehát ezt mindig úgy képzeld el, hogy milyen légnyomást hozol létre. Ha fekszik a VGA, akkor alulról tud szívni, és a Mesh oldalfal felé küldi ki a levegőt.
Ha áll, akkor a Mesh oldalfalon a GPU ventijei (ha kellő fordulaszámon pörögnek) inkább szívnak, a levegőt pedig első sorban felfele küldik ki.Szóval ez azért nagyban függ attól, milyen GPU-ról beszélünk, mert például az nVidia féle brand RTX 4080 / 4090 széria hűtése ugyebár alaphelyzetben történő beépítésrok a hátsó ventiken elsődlegesen lefele küldi a levegőt, tehát "jó" irányba, a gép alja felé, és fentről fog szívni.
Ha állítva építesz be ilyen kialakítású GPU-t, akkor az alaplapról elhúzva, a Mesh oldalfalra fogja ráfújni a hátsó venti a levegőt. -
Druantia
csendes tag
Sziasztok!
Szükségem lenne a szakmai véleményetekre.
Van egy Fractal Design North XL Mesh házam, egyelőre ezzel a konfigurációval:
3x140mm a ház elején (bemenő)
1x140mm a ház hátulján (kimenő)
280mm AIO a ház tetején (kimenő)Azon gondolkodtam, hogy a GPUt vertikálisan raknám be a házba - szerintetek milyen hatással lenne ez a hűtésre nézve?
Esetleg egy oldalsó ventillátort berakok ami közvetlenül a vertikális vidikártya ventieibe nyomná a levegőt. Csak nem tudom, hogy az oldalról jövő légáramlat mennyire zavar be az amúgy viszonylag egyenes, a gép eleje felől a hátulja/teteje felé folyó légáramlatnak.
-
Hát tudok kísérletezgetni mert hibrid házat vettem szóval van felső szellőzőrészre lezáró lap meg az elejére is.Előző házamban úgy volt,hogy fent hátul egy kiszívó ventilátor,akkor hátul egy kiszívó ventilátor,meg az elejében volt két ventilátor.Hangszigetelt ház volt így elől két oldalról tudott levegőt szívni leginkább és kevésbé porosodott a gép.Most azt terveztem előre megy 3 ventilátor hátulra egy,felülre hátulra megint egy de lehet ez ki lesz hagyva és nézegetem a hőfokokat.A másik házban 33 fokos szobában 71-73 fok volt a proci terhelés alatt csak kicsit a néha 1500 forgó cpu hűtő hangja idegesített.Ebben a hibrid házban hátha kicsit jobb hőfokot lehet elérni.
-
Cifu
félisten
válasz
Pityu.
üzenetére
Nem néztem végig a belinkelt videódat, de az a rész, amire a linked mutat pont azt hangoztatta, amit én a #27660-ban, hogy inkább ártalmas, mint hasznos az előről-hátra áramló levegőmozgást megbolondítani a ház tetejébe pluszba berakott ventikkel.
A "pozitív", "negatív" meg mindenféle nyomásról annyit, hogy a gázáramlás lényege az, hogy van magasabb és alacsonyabb nyomás, és mindig a magasabb felől az alacsonyabb felé áramlik.
Önmagában, hogy ezt hogy hozod létre, előről befúvó, vagy hátúlról kiszívó ventillátorral, tök mindegy, ami számít, hogy az áramlás lehetőleg minél kevesebb turbolenciával találkozzon, ahol lelassul (vagy felgyorsul) az áramlás, és ahol a hirtelen sebességváltozások bekövetkeznek. Ha még ráadásul valamiféle felülettel is találkozik, ahol a gázmolekuláknál nehezebb porszemcsék megülhetnek, ott fognak a porcicák megjelenni.
A tiszta áramlást a brand gépeknél nem ok nélkül terelőlapokkal, csatornákkal szokták biztosítani, de DIY gépeknél ezzel általban nem foglalkoznak (és önmagában a csatornába terelés még nem jelenti azt, hogy a brand gépek hűtése összeségében hatékonyabb...).
Amikor kicsit visszatekertem, a linkelt videódban a szokásos tévhit is jött, hogy a meleg levegő felfele száll, és erre kell alapozni, amivel annyi a gond, hogy mesterséges légáramlás létrehozása esetén ez nagyjából lényegtelen mértékű hatást fejt ki, akár egyetlen kis ventillátor is teljesen negálhatja a hatását. Csak gondolj bele, hogy ezen logika alapján a top-flow CPU hűtőknek nem fújnia, hanem szívnia kellene a levegőt, mert hát a "természetes" légáramlás a felmelegedő levegő által csak rásegít a ventillátorra. Erre a sok tudatlan CPU hűtő tervező mind fentről-lefele fújó ventiket tesz a CPU hűtőkre...
A felfele áramló meleg levegővel a passzív hűtésnél kell nagyon foglalkozni, mert ott erre épül a hulladékhőtől való megszabadulás...
Az biztos, hogy a videó látványosabb és szuggeszívebb, mint az én írásom itt, bár nekem bőven ellentmondásos, hogy egyszer azt mondja, hogy ne bolondítsuk meg a légáramlást, aztán olyan gépházakat mutatnak, ahol két szakajtónyi ventillátor látható össze-vissza beépítve.

-
Sok helyen pont így mondják itt is mutatják pl
Meg megnéztem kis millió videót meg elolvastam sok írást és pont ezeket írják a pozitív és negatív nyomásról meg ugye van a semleges.Akkor most ezek az emberek a hülyék?Ja és arról is szó volt több helyen is,hogy a negatív nyomással több por kerül a gépbe mint pozitív nyomással.
-
Cifu
félisten
válasz
Pityu.
üzenetére
Ezt nem tudom továbbra sem értelmezni, illetve talán sejtésem van, hogy valaki úgy kategorizál, hogy ha több venti "szív", mint "fúj", akkor elnevezi "pozitív nyomásúnak", míg ha több venti "szív", mint "fúj", akkor azt "negatív nyomásúnak".
Más logikát nem látok benne.
De az áramlástannál én legalábbis nem találkoztam ilyen fogalmakkal, noha nem zárom ki, hogy ettől függetlenül tanulatlan vagyok...
Az, hogy mennyi por lesz a gép belsejében elsődlegesen a porszűrőktől fog függeni, másodlagosan attól, hogy a légáramlás által szállított por hol találkozik olyan felületekkel, ahol meg tud ülni.
-
Raggie
őstag
válasz
Zsmester89
üzenetére
Előre kettő, hátra egy és felülre-hátra szintén egy. Az első két befelé irányított ventit kicsit magasabb fordulaton pörgesd, mint a hátul lévő kettő kifelé irányítottat és így is meg lesz a pozitív nyomás.
Nem kell az ötödik venti, csak bezavar a procihűtőnek. -
Cifu
félisten
válasz
Zsmester89
üzenetére
Privát vélemény, de a felső venti biztos kell?
Ha a CPU hűtőre fúj fentről,, akkor bizonyos szintig nem segíteni fog, hanem a ház belsejébe tolja le a meleg levegőt.
Ha kifelé húz, az még talán hasznosabb lehet, de kérdés valóban van-e értelme a "szokásos" cső effektet megbolondítani. Pláne, hogy egy keveset fogyasztó CPU-d van meg egy ~250W-os VGA-d, nem kell tehát kW szintű hőt kiszivattyúzni
Ilyenkor arra kell gondolni, hogy a plusz két venti plusz két zajforrás, tehát nagyobb lesz a zaj is.
A negatív nyomás nem értelmezhető, alacsonyabb nyomást, szívóhatást lehet mondani.

Problémát nem fog okozni, a gázok nem úgy mozognak, mint a féltéglák, a ház elején elég nagy rések vannak, fog tudni elég levegőt szívni. -
Zsmester89
őstag
Ismét van készleten találtam az Artic p14 max-ot 5-s pakkban
így amennyiben ti is egyetértetek vele, akkor be is rendelem a Phanteks Evolv mATX házikóba (adatlapomon található összeállításhoz).
Amit kivettem:
- a ház elejébe két darabot tudok berakni
- a ház tetejébe két darabot tudok felrakni
- a ház hátuljába egy darabot tudok berakniA CPU hűtő egy Dark Rock pro 4 (két ventivel).
Első tervem az volt, hogy előre rakok a mostani - gyári - phanteks 14-esek helyett 2db-ot, hátul szintén cserélem a 14-es gyárit egyre. Amivel kiegészíteném, az a tetejébe kerülő + egy darab lenne. - Ezt konkrétan hova kellene raknom? Ha jól látom a képeken, lehet variálni vele, mert nem lyukak, hanem hosszú kivágások a rögzítéshez.
Szerk: A PSU lefelé fordítva kintőrl szív - kintre fúj.A másik felmerülő kérdés, hogy a 2 be - 2 ki páros (+ a CPU hűtő rásegítése) nem okoz-e negatív nyomást (a gép frontján lévő szélekről tudja húzni be a levegőt)?
Válaszokat előre is köszönöm!
-
Raggie
őstag
válasz
maxika2004
üzenetére
Szia ez egy Be Quiet Pure Rock 2 lesz.
PURE ROCK 2 néma essential Léghűtések a be quiet!-től
Itt a gyártó honlapján tudod ellenőtizni a kompatibilitást.Azonban azt is tudni kellene, hogy mikori vásárlás, mert lehet, hogy felfogató kitet kell hozzá rendelni/kérni a gyártótól.
-
Raggie
őstag
válasz
lenoma
üzenetére
Ez egy elég kis méretű és vékony hűtő. Nem nyernél vele szinte semmit. (max kb 0,5 fokot)
Csak zajosabb lenne a gépházad. Nem javaslom.
Inkább vegyél egy méretesebb léghűtőt, aminek nagyobb a hőleadó felülete és mondjuk 14 cm-es venti van rajta. Azok lassabb forgás mellett is több levegőt mozgatnak így összességében hatékonyabb és mégis halkabb lesz. -
lenoma
aktív tag
Sziasztok.
Remélem jó helyre írok.
Egy Be Quiet! Dark Rock Slim hűtőre tennék fel egy 2. ventillátort.
Van értelme? Mennyivel lenne hatékonyabb a hűtés?
Hatékonyabb lesz a hűtés?
Melyik Be Quiet! ventillátort lenne érdemes rátenni? (Fontos, hogy a max zajterhelése 24dB alatt legyen)
Mivel a 2. leszívná a hűt ha jól értem nem lenne gond ha lacsonyabb lenne a légnyomása? -
-
-
válasz
Pityu.
üzenetére
Több levegő menjen be mint amennyi kifele megy . DE a befele menő levegő porszűrő mögött legyen . Tehát a te esetedben : elöl 3x140mm venti befelé . Hátul +fent (cpu hűtő felett) 1-1db kifelé.
A porszűrő ugye csökkenti a ventik teljesítményét ,tehát ezt is számításba kell venni.
Ventik fordulatszámával is lehet játszadozni ,hogy elérjük a kívánt belső légnyomást (pozitív)
Tesztelni pedig úgy tudod , hogy füstöt (pl füstölő) engedsz a résekhez ahol nincs venti (VGA alatti pci takarók pl) és nézed befele megy -e a füst vagy eltolja a háztól.
[így] -
Remélem jó helyre írok.Nekem az lenne a kérdésem,hogy a házban,hogy érdemes elhelyezni a ventilátorokat kifújás beszívás téren,hogy jó szellőzés legyen de annyira azért ne porosodjon a gép belülről.Valamit olvastam anno valahol pozitív nyomásról vagy miről.Az új gépházamban felül van vagy 2-3 ventilátornak hely meg elől van 2-3 ventilátornak hely meg vagy egy hátsó kifújó.
A ház egyébként egy Phanteks Eclipse P600S -
HagymásBabPW
csendes tag
válasz
HagymásBabPW
üzenetére
Nos, úgy tűnik tévedtem.
Elől csak porszűrő van, nincs venti.
a bal oldallapon van egy ugyanolyan kialakítású "szellőzőrács" a hűtőventiknek való furatokkal ami a ház tetején is megtalálható.
-
HagymásBabPW
csendes tag
Üdvözletem.
Van egy közel hat éves Thermaltake Commander G41-es nem alakos verziójú médium kuckóm.
Így nyáron eléggé melegedős már, mivel felső és alsó ventik nincsenek beszerelve.
jelenleg a standard 2x120x25-ös házventik vannak beszerelve, 1x elől beszív, 1x hátul kifúj.
ha minden igaz, alulra is lehet rakni egy 120mm-es "beszívót", illetve felülre lehet pakolni az alábbiakat...
2x120mm-est
vagy
1x140-est
vagy
1x200mm-est.
Melyik leosztást érdemes választanom?
LED-es venti nem kell, nyugodtan beruháznék akár drágább ventire is, (pl. Noctua) hosszú távra tervezek.
Hmmm.
Most tapizom a házam oldalát, és mintha oda is lehetne ventit rögzíteni...
Ti esetleg milyen nem lede-s házventit ajánlanátok? -
-
Vesa
veterán
Újabb probléma: A ventilátor csatlakozókkal szívok. Vettem egy pár db ilyen Noctua Y kábelt. A ventilátorokból 2db kábel/csatlakozó jön ki, egy 3 tűs (ez használható az Y kábellel, de ez ugye nem alkalmas PWM-re), és egy ilyen 4 tűs, ami viszont nem megy bele az Y kábel anya részébe. Ahogy nézem, teljesen más típusú csatlakozó. Mit lehetne ezzel kezdeni?
-
Vesa
veterán
válasz
Raggie
üzenetére
Ennyire nem vészes a helyzet a garázsban, nem történik ott fűrészelés vagy ilyesmi, de nyilván így is lénygesen porosabb az autók miatt, mint egy szoba. A rack-en van porszűrő a perforálásoknál, de jelenleg alul nincs rajta ventilátor mert eddig nem kellett. A gépben is van porszűrő a beszívó ágon, tehát kvázi duplán van szűrve a levegő. A rack most át lesz alakítva az új igényeknek megfelelően, alulra kerül 4db 140-es ventilátor, felül pedig lesz a 2db 120-as mellé még 2db 120-as. Remélem így már ki tudom pucolni a meleget.
-
Cifu
félisten
válasz
Zsmester89
üzenetére
A légáramlás összetett dolog.
Ha a VGA ventije nem megy például, vagy csak kis fordulatszámon, miközben a ház elején és/vagy alján lévő ventik teljes erővel tolják kintről befelé a levegőt, akkor a légáram esélyesen, legalább részben hátul fog távozni.
Ha a VGA ventije nagyobb teljesítményen dolgozik, akkor simán lehet, hogy "felszívja" az előlről érkező levegőt, és még hátulról is befele fog szívni. Ha fent kisebb a légnyomás, mert például a ház tetején van kifelé dolgozó venti, vagy a CPU és hátsó ház venti erélyesen dolgozza kifelé a levegőt a ház felső részéből, akkor ez még esélyesebb.
Az én házamnál (Fractal Design Define R6) 2 első és 2 alsó befele dolgozó ventinél például a VGA kártya alatt még ~50%-os fordulatnál is úgy mozog a levegő, hogy érzem a kezemen gép alsó-hátsó nyílásain a kifelé érkező langyos levegőt. Nálam a gépház hátulján lévő venti és az előtte lévő CPU hűtő ventijei tolják ki a VGA és a CPU által generált meleg levegőt elsődlegeseb.
De ez a háztól és annak kiépítésétől függ.
-
Aby_2014
aktív tag
Köszönöm iránymutatásod, átgondolom a leírtakat, úgy érzem elég sok pénzt megspóroltál nekem

Eddig nem foglalkoztam az alaplap RGB beállításaival, a videókártya is csak ilyen futó fényt kapott, sok volt mikor telibe világított. Én azt hittem, hogy ha az alaplapi RGB csatlakozóra kötöm rá a iCUE vezérlőt, akkor az alaplap színével harmonizálni fogja a ventik színét. Mondjuk így leírva a gyártói mixet tényleg nem túl logikus az ötletem.
Lehet, hogy akkor csak előre veszek még egy ventilátort, azt az ajánlott Y csatival be tudom kötni és már attól javulnak a hőfokok valamennyit, mivel most épp a videókártya alatt nincs légmozgás.
A PCIe fedőlapok rácsos kialakításúak, így szerintem azt nem szükséges eltávolítanom.
-
Cifu
félisten
válasz
Aby_2014
üzenetére
Privát vélemény, nem megkövezni érte: Én nem vagyok a híve a 3rd party ventiszabályzóknak, pláne a 3rd party gyári RGB / venti / kutyafüle szabályzó programoknak, amik kellenek hozzá.
Az alaplapi csatikból ha kevés van, akkor [Y kábellel megosztod] és egy csatira 2, esetleg 3 venti is rámehet. Az alaplapi vezérlőről tudod szabályozni, vagy Windows alól például [FanControl] -lal.
Egyszerűbb, olcsóbb, tisztább, szárazabb érzés. De én nem vagyok RGB rajongó...
A kérdéseidre:
1.: Itt megint több megközelítés van. Amit ne felejts el: több venti -> nagyobb zaj.
Én szerintem három előre és egy hátra első körben elég lehet, én a két felsőt csak akkor erőltetném, ha a CPU mellett túl sok a meleg levegő. A ház hátán lévő ventinek az ott lévő levegőt ki kellene tudnia húzni.Ami esetedben még tényező, az a VGA körüli légáramlás, ha már 7900XTX-ed van. Én ilyenkor azt szoktam csinálni, hogy a ház hátulján lévő PCI-Express eszközök számára szolgáló fedőlapokat mind eltávolítom. Ez persze háztól is függ, nekem ez eddig bevált.
2.: Igen.
3.: [Van ajánló topic] , igazából ahány ház, annyi szokás. Ami a kinézet ventinél számomra csuklásra ad okot, hogy van egy Gigabyte alaplapod RGB Fusion 2.0 támogatással, lesz/van egy Corsair iCUE vezérlőd, és vennél hozzá ASUS AuraSync kompatibilis ventiket. Mint említettem, nincs nagy tapasztalatom az RGB megoldásokkal, de három gyártó megoldásait keverni nem biztos, hogy a legjobb ötlet.
Ha már Corsair vezérlőt akarsz venni, én a biztonság kedvéért Corsair ventiket néznék hozzá... (de remélem van egy RGB terén tapasztaltabb kolléga, aki tud segíteni ebben) -
Aby_2014
aktív tag
Sziasztok, egy kis szakértést kérek tőletek.
Adott egy Corsair 4000D AIRFLOW ház, jelenleg elől 2db, hátul 1db ventim van benne.
Szeretném bővíteni, javítani a rendszer hűtését, ehhez egy CORSAIR ICUE Commander Core XT gondoltam venni, valamint 3 db csili-vili
ventit.Kérdéseim:
1, Hogy érdemes elhelyezni a ventiket, én úgy gondolom, hogy előre a három új be, illetve a két régi felül és 1 hátul pedig kifelé fújja a levegőt.
2, Corsair vezérlőhöz ugye nem kötelező típus azonos eszközt venni, bármilyen 4pines PWM-es megteszi?
3, Melyik 120mm -es venti a Best Buy mostanság? Pl ez jó vétel lenne? -
Raggie
őstag
Nincs mit.
De azt remélem tudod, hogy sajnos ha a rack szekrénybe a befelé fújó ventilátoroknál nincsen komoly porszűrés (és nem cseréled/tisztítod gyakran a szűrőt) akkor ugyan úgy be fog jutni a por, mintha simán a garázsban állna a gépház.
Ergo, akkor feleslegessé válik az egész szekrény dolog.Sajnos nem egyszerű ez. Mostoha, komolyabban poros környezetben asztali konzumer PC-t működtetni naggyon nem egyszerű...

-
Vesa
veterán
válasz
Raggie
üzenetére
Köszönöm a választ, ahogy a kiigazítást is a nyomásról!

A szekrény azért van, mert az egész kóceráj ki van telepítve a garázsba. Van egy rack szekrényem, abban van ez a gép és egy NAS is. Erre azért volt szükség, mert zéró zaj igényem van a dolgozószobámban. A garázsban nem szívesen hagytam fedetlenül a házat. Sok a por, és eyéb behatások is érhetik véletlenül. A szekrény ettől véd. A rack alsó része perforált, de van ott egy panel ami le is szedhető, így a levegő be tud jutni. Kifelé viszont valóban problémás a dolog azzal a 2db ventivel. A kérdés akkor az, hogy ezt milyen módon lehet szerinted jól megoldani, ha a házat nem szeretném direkt kitenni egy polcra, tehát valamivel védeni szeretném a rendszert?
pn4hvq
Köszönöm neked is! A házon van elég ventilátor hely, jól szellőzik annak ellenére, hogy zárt üveg az előlap, de mindenképpen több ventilátort kell beletennem. Annyira nem rossz a helyzet mint amit leírsz, nem visít a gép, de a hőfokok természetesen nőttek az új konfiggal. -
Raggie
őstag
Ezt sajnos el kell felejteni. A zárt rack 2 db 120-as ventilátora megöli az egész rendszered.
Berakhatod abba a rackszekrénybe a világ legjobban szellőző házát is, akkor sem lesz hűvös, mivel benne megreked a meleg és az a két szem 120-as venti semennyire nem tudja cserélni benne a levegőt.Tehát: kezd azzal, hogy a rackszekrényen kívülre teszed a gépházat.
Majd ha már a gépház saját ventilátorai érnek is valamit, mert friss levegőt szívnak, első körben szerintem bőven elég kell legyen 3 db 120-as alulra beszívónak és 3 db 120-as felülre kifújónak. A fordulatukat szabályozd úgy, hogy a kifújók légszállítása kicsit kisebb legyen, mint a befújóké így pozitív háznyomásod lesz.Amit írtál, hogy ha több kifújó van mint befújó, akkor pozitív a háznyomás az tévedés. Pont fordítva van. Ha több megy be mint ki akkor pozitív, ha több jön ki mint be akkor negatív.
-
pn4hvq
senior tag
Biztosan vannak nálam hozzáértőbbek, saját tapasztalatom:
Gyerek kapott egy konfigot, a gépház Zalman S5 Black. Szuper, ledes, csillog-villog, de a házban lévő 3080 és 12400F finoman szólva is túlfűti, mert az előlapja teljesen zárt
. A CPU gyári hűtése 3200-as max fordulaton (hangos volt, mint a porszívó) 100C-ra (!) tudta lehűteni komolyabb játék alatt. Hiába tettem felülre 14cm-es ventit, egyszerűen nem tudott honnan bejutni friss, hidegebb levegő a házba. Szerencsémre a ház előlapja leszedhető, és oda elfér 3db 12cm-es venti. Így előlap nélkül hideg levegőt beszívva és a CPU hűtés kicserélve normálisabbra 900as fordulatot és 65C-os hőmérsékletet eredményez.
Szerintem alulról nem fog elegendő hidegebb levegőt beszívni a házad (ha jól láttam az előlapja fix, nem tudsz előre ventiket tenni)
. -
Vesa
veterán
Üdv,
Lian-Li O11 Dynamic XL házam van. Az a kérdés, hogy mi az optimális szellőztetése ennek, vagyis milyen konfigurációban érdemes a ventilátorokat elhelyezni? Eddig hátul 1db, felül 1db, és alul 1db volt. Mind 120-as. Vízhűtésem nincs. Most kicsit erősebb hardver ment bele, és nem érzem jónak. Alul 3db hely van, felül szintén, hátul 1db. Elvileg ha mindent beépítek, akkor pozitív nyomás lesz, mert több szív el, mint amennyi befúj, de nem igazán értek ehhez. Tetézi a problémát, hogy az egész egy rack szekrényben van, abból viszont csak 2db 120-as ventilátor szívja ki a meleget, mert sajnos csak ennyi venti helyet tettek rá gyárilag. Alul pedig nincs is ventiknek lehetőség, csak perforálások vannak, ahol be tud áramlani a levegő. Toljam tele a házat alul felül az összes lehetséges helyen ventilátorral, aztán kész? -
mufi
senior tag
Sziasztok,
pc házba kellene egy intake-out take venti, az egyik ami a házból a levegőt szállítana 12 cm-es ami pedig a ház elején lenne, 14 cm-es venti lenne. Az érdekelne, hogy melyik ventik szállítják a legtöbb levegőt a lehető legalacsonyabb zajszint mellett? Valami Noctuára gondoltam értelemszerűen, természetesen új vásárlás lenne.
Köszi előre is.
-
US sanctions PC cooling and power supply maker DeepCool for selling products to Russia, fueling its war efforts in Ukraine
By Jeff Butts published 18 hours ago
A new round of companies sanctioned by the U.S. government for selling goods that could support Russia's war against Ukraine includes a popular PC cooling and power supply manufacturer.Deepcool-t az USA szankcionálta mert árusítottak az oroszoknak.
-
Zsmester89
őstag
Phanteks Enthoo Evolv Atx Tempered Glass házikóban lévő (adatlapomon szereplő) komponenseket a ház vételekor hozzá kapott 3db venti hűsíti (2 elöl, 1 hátul).
Az új komponensek beépítése után azt tapasztalom, hogy brutálisan melegszik a ház levegője - ezáltal hangos minden. Ha leveszem a ház oldalát, akkor normalizálódik minden...nem elvárásom, hogy új ventikkel ezt a hatást érjem el, de talán egy jobb állapot elérhető lenne vele.
Ahogy néztem ez alapján a meglévőket tudom cserélni, illetve fentre is tudok rakni (2x140mm). Mi lenne a legoptimálisabb megoldás?
Illetve ajánlani tudtok megfelelő teljesítményű ventillátort? LED nem fontos, de ha van, akkor ARGB legyen
Én a ARCTIC P14 Max-el szemeztem, van belőle 5-s pakk is, így akár teljesen be tudnám rendezni vele a házat, ugyanakkor kédéses, hogy a fenti 2 jótékony hatással lenne a hűtésre?
Köszönöm! -
laskr99
addikt
Üdv!
Tapasztalat szerint mennyi pluszt ad egy +venti a toronyhűtésen?Matterhorn rev. C gyári wing boost 2.0 van bent, de lehet fel kéne rakni egy másikat hátulra (van hozzá keret neki).
Igazából a húzott ryzen 3600-at meghajtva is 70 fok alatt tartja, de jobban örülnék egy pici plusznak.Házventiből mi az ajánlott most? BQ pure wings van elöl 2x140+ wing boost 2 1x140. Hátul 1x120 talán gyári+fent egy 140-es arctic f14
-
Zsmester89
őstag
válasz
mefistofeles
üzenetére
Nem rég unokaöcsémnek dobtam össze egy gépet Kálmán házba, így ha nem tévedek, akkor:
Az alsó képen lévő széles I-I-0-I az a ventilátor LED lesz (amit alaplapra vagy LED vezérlő panelra tudsz dugni.
A másik a ventilátor részt vezérlni, azt be tudod dugni a fenti képen lévő négyesbe, értelemszerűen ahogy a kapocs rész engedi. -
Csongi2015
tag
Sziasztok!Erről a vezérlőről van valakinek infoja vagy tapasztalata véleménye.
Zalman Z10 házba mennyire éri meg a vga alá pakolni 2 db 12 cm ventit szerintetek?
Köszönöm! -
Sziasztok!
lenne egy problémám a PC-m hűtésével kapcsolatban,
Sajnos láma vagyok a témában.......
Adott egy Kolink inspire K7 házikó. Olcsó darab, de masszív, nekem tetszik. Alpapból volt benne elöl és hátul egy RGB-s venti de mivel csak a házzal voltak összekötve és a házon nincs fordulat szabályzó, a színeit tudtam állítani de a fordulatszámukat nem és elég magas fordulaton pörögtek, hangos volt. Kivettem őket és vettem 3 zalman hűtőt, hogy az majd megoldja a gondjaimat. Nos nem. Alul láthatjátok az eredeti és az új ventik csatlakozóit. Az alaplapomon ( Tuf B450M-pro gamer) viszont csak 4 pines RGB venti csatlakozók vannak.
A kérdésem a zalman ventiekt egy toldóval, átalakítóval, szabályzóval stb. rá lehet kötni az alaplapra, hogy a szín és a fordulat is szabályozható legyen?
Előre is köszönöm a választ.
A házhoz kapott ventik. Ez gondolom csak arra jó, hogy ha eladom a házat vissza teszem bele, másra nem:
és ezek a zalmanok:
-
sinya85
senior tag
válasz
robi222
üzenetére
ha mindent jól összedugtál a ház tetején van az rgb kapcsolo.
a ház vezérlőjét az alaplapra is rá lehet dugni és ha nyomva tartod a gombot akkor átadod a vezérlést az alaplapnak. Gigabytnek más fajta argb csatija van mint a többinek.
a ventiket meg a ház vezérlője nem tudja szabályozni
-
Cifu
félisten
válasz
robi222
üzenetére
Így látatlanban én is azokra gyanakodnék, bár állítólag négy van (3x elől és 1x hátul).
Ha jól látom a háznak van egy saját RGB vezérlője, a ventik arra vannak rákötve?
Jó lenne a kézikönyvet megnézni, hogy mi alapján vezérli azokat.A honlap nekem nem egyértelmű, mert csak az RGB-ről papol, de arról nem, hogy a fordulatszámot mivel szabályozza.

Első körben én lehúznám az RGB vezérlőről a tápot (SATA) és megnézném, hogy álló ventikkel mennyire zajos.
Ha ez a gond, akkor lehet tovább menni, hogy akkor hogy vezérlő a fordulatszámot ez az izé, vagy direktbe az alaplapra rákötni a négy ventit (ha jól nézem a CPU csatin kívül csak 3db van, tehát ha ezt az irányt próbálod, akkor lehet kelleni fog egy Y elosztó. [Valami ilyesmi] (Létezik kismillió fajtája, a lényeg, hogy egy csati megy az alaplapra és 2 vagy 3 (vagy 4) ventit lehet rákötni)
-
robi222
senior tag
Telefonon írtam és felyből nem mentek a típusok.

[FanControl] letöltöttem de hiába álítom nem halkul. Valoszínű, hogy a Zelman 3db 120cm hűtője a hangos. Azt lehet állítani?
Itt vannak:
PC tápegység EVGA 750 GQ Power Supply
Alaplap GIGABYTE X670 GAMING X AX
Processzor hűtő Noctua NH-D15 -
Cifu
félisten
válasz
robi222
üzenetére
Megbocsáss, de némileg mókás a hardware leírás.
Alaplap X670... de milyen gyártó milyen típusa?
A CPU hűtő nem tudod milyen, csak nagy és drága.
Esélyesen arról van szó, hogy a ventik fordulatszáma magas, mert az alapértelmezett venti profil egyszerűen túlvezérli.
Két megoldás van, van az UEFI ("BIOS") menüben beállítod neked megfelelő zajszintet produkáló fordulatszámra. Ez a legtöbb esetben rögtön az UEFI felület nyitóoldalán található, ASUS esetén QFAN Control-nak hívják például, és itt lehet különféle profilokat beállítani és a manual-nál kézzel is beállítani.

Ez a többi gyártónál is hasonló. Mivel fogalmunk sincs milyen CPU hűtőd van, így azt sem lehet megmondani, hogy milyen beállítások célszerűek. Nekem Noctua NH-D15 van, ennek cirka 1500 RPM a csúcsa, de ott már elég hangos, én olyan 50% körüli fordulatszámon (~820-850RPM) tartom még elfogadhatónak a zajszíntet. Ezt beállítottam, elmentettem a beállításokat és kész.
A másik lehetőség a [FanControl] elnevezésű Windows alkalmazás, ingyenes, a legtöbb esetben megugorja a feladatot.
-
robi222
senior tag
Sziasztok.
Össze raktam egy komolyabb gépet de nagyon hangos. Azt hittem, hogy ha minőségi cuccokat használok akkor halk lesz.
Tudtok ajánlani olyan programot amivel halkabbra tudom állítani a gépet? A gép alapjáraton is hangos, úgy hogy nem megy rajta semmilyen program. Mint egy porszívó.
Minden gépemen jól használható a amd suite 3. De ez azt írja hogy nem kompatibilis.
Alaplap amd 670 wifi
Cpu: amd ryzen 9 7600
Vga: nvidia 3090
48gb ram 6400 hercz
A pc ventire nem emlékszem de hatalmas és drága
A ház zalman x3
Tápra sem emlékszem de 750w arany fokozat kb 50e volt -
steven84
tag
-
steven84
tag
Sziasztok!
Vettem 2db Arctic P12 PWM PST-t, beraktam a házba, de kellemetlen pulzáló hangot ad maximum fordulatszámon is, gondolom vihetem vissza...

-
pn4hvq
senior tag
Sziasztok!
Nem találtam jobb topikot, így itt kérdezem, hátha tudja valaki a megoldást:
Adott egy 2022 áprilisa előtt vásárolt be quiet Pure Rock hűtő. A dátumnak azért van jelentősége, mert írják, hogy csak az ezután készült hűtőkhöz jár LGA-1700-as szerelő készlet (ilyenre tenném most fel), de van lehetőség 6,5€-s áron rendelni. Nade hol? Én itt probálkoztam az űrlap kitöltésével múlt hét legelején angolul írva a kérésemet. Aztán mivel nem érkezett válasz, ehéten hétfőn ugyanide írtam magyarul, hogy szeretnék hozzájutni egy ilyen kiegészítő készlethez, mi ennek a módja, de most sincs válasz.
Rossz helyen próbálok érdeklődni? Írjak e-mailt valami univerzális címükre? Nem is működik ez a fajta alkatrészpótlás metódus?
Valaki járt hasonló cipőben náluk? -
AndrewTdi
addikt
Sziasztok!
TT The Tower 300 ,házat tervezek venni. Ahogy néztem nem adnak hozzá ventiket. 120 vagy 140-es ventik férnek el benne. Egy AsRock B760 Steel Legend lapom van, amin elvileg van 3db venti vezérlő aljzat (3v4 pines).
5 darab, 120 vagy 140-es ventit szeretnék vásárolni hozzá, gondolom valamilyen "közösítővel" rá tudnék ennyit kötni a lapra.
140 vagy 120-as ventiből melyik az ajánlott RGB-s ami halk (átlag embernek megfizethető áron)?
-
-
válasz
Zsmester89
üzenetére
Szerintem (ismétlem szerintem) az első kettőt úgy kéne fordítani, hogy befelé fújjon. Úgy van értelme a benti levegő keringésének. Elöl bejön a friss levegő, a meleg pedig hátul távozik.
-
Zsmester89
őstag
Köszönöm! Gyárilag úgy volt bekötve, hogy kifelé szívnak (mind a 3).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- alza vélemények - tapasztalatok
- Yettel topik
- Egyéni arckép 2. lépés: ARCKÉPSZERKESZTŐ
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Fűnyíró topik
- Battlefield 6
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Luna Ring 2.0 - így van értelme
- Windows 10
- Egyre meghatározóbb az internetes életben a Reddit
- További aktív témák...
- Dyson Purifier Humidify+Cool PH2 De-NOx (White/Gold)
- Samsung Galaxy S20 FE / 6/128Gb / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Samsung Galaxy S21+ / 8/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- LG UltraGear 45GS95QX-B OLED Monitor! 45" 3440x1440 / 240Hz / 0.03ms / G-Sync / FreeSync! BeszámítOK
- 35" ASUS ROG Swift PG35VQ curved GAMER monitor
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

vagy

. A CPU gyári hűtése 3200-as max fordulaton (hangos volt, mint a porszívó) 100C-ra (!) tudta lehűteni komolyabb játék alatt. Hiába tettem felülre 14cm-es ventit, egyszerűen nem tudott honnan bejutni friss, hidegebb levegő a házba. Szerencsémre a ház előlapja leszedhető, és oda elfér 3db 12cm-es venti. Így előlap nélkül hideg levegőt beszívva és a CPU hűtés kicserélve normálisabbra 900as fordulatot és 65C-os hőmérsékletet eredményez.
és ezek a zalmanok: