Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• hankpoke

tag

válasz Ja no #88 üzenetére

Üdv!
    Úgy értettem azt, hogy aznos fényerőnél többet eszik a kompakt fénycső, hogy jobb a fényhasznosítása a LED-nek,mint a fénycsőnek. Ebből az következik hogy egységnyi megvilágításhoz kevesebb villamos energia kell LED részéről,mint kompakt fénycső esetén.
    Röviden így tudnám elmondani miért ''eszik'' kevesebbet a LED-es lámpa.
    Kétszeres élettartamot úgy lehet elérni, hogy paraméterei alatt működik a félvezető. Kicsit belemegyek a félvezető fizikájába: LED egy fényt emittáló dióda pn átmenettel,ugyan úgy is működik,csak erősebben szennyezett a hagyományos társaihoz képest. Minden félvezető öregszik, öregedést fel tudod gyorsítani úgy hogy névleges áram és feszültséget túlléped. Gyárakban így öregítik mesterségesen a félvezetőket.Ebből tudnak a gyártók egy maximális üzemórát kiszámítani, ez általában 50-70.000 üzemóra. Viszont ha félvezetőket a paraméterei alatt működteted logikusan lassabban is öregszik az eszköz. Ezért ha az üzemóra számít és nem az ár, 2× annyi eszközt beleépítessz alulhajtva hogy ugyan azt a fényteljesítményt kapjad, mint fele annyi darabbal normál használatban.Arányok csak a megrendelő óhaja szerint dölnek el és persze a pénztárcájától. Közlekedési lámpáknál fontos az üzemóra,ezért ott többet építenek be. Zseblámpába pedig szénné hajtott LED-eket használnak,mert ott a fényerő számít. Meg kell találni az optimumot...
    Csak egy kis ízelítő mire képes 1 db 1W-os újgenerációs power LED(nem én építettem) :
    [kép]
    Hankp

Új hozzászólás Aktív témák