Hirdetés
- Olyan lesz a Google Térkép, mint a segítőkész haver az anyósülésen
- Apple Watch
- Milyen okostelefont vegyek?
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Magisk
- Akciófigyelő: Egész hónapos Black Friday a mi.com-on
- Örömhír: nem spórol Európán a OnePlus
- Motorola Edge 70 - többért kevesebbet
Új hozzászólás Aktív témák
-
ddekany
nagyúr
Gamingre a Strix Halo nem ideális, főleg az árát tekintve. A ~250 GB/s memória sávszélesség fő memóriának ugyan kivételesen magas (PC világban... Mac az más), de játékban csak egy RTX 5050 szintjére elég. Játkra GDDR-akárhány kéne az APU mellé, miközben gyengébb CPU is elég. Mint ahogy a modern konzolokban van.
Egy mérnökileg racionális világban az arany közép út bizonyára az lenne, ha elengedik a desktop CPU/APU vonalat, és mikor kijön egy új generáció notebook-okban, kiadják ATX/mITX formában is, és kész.
-
sb
veterán
Igen. Bár a fogyasztás szvsz nem annyira alacsony, persze 16 elbírna több TDP-t, de én fordítva nézem: ott már jóval gyengébb a perf/W, inkább onnan közelítem, hogy mennyi kraft jön ki a célzott/kezelhető/szimpatikus TDP-ből. Itt 70W körül ha jól tudom.
Amikor megvettem akkor is fordítva néztem: mennyiből kap az ember desktopon ilyet?

Ugyanúgy extrákkal, PCIe 5.0, stb...Abban egyetértek, hogy speciális terület, mert átlagembernek még egy 6/12-es is overkill kb. Végül nekem is az lett - tudtam is - de a fenti okfejtésből oda jutottam, hogy ha nekem nem kell a GPU erő, akkor minimális felárból végül is "elfér" +10 mag.

Általánosságban nézve fentebb írtam a szerintem létező használati jellegeket és, hogy ebből mit fed le a minipc vonal.
- A no gaming, casual gamingre már jó: átlag CPU, átlag IGP. Ryzen 360-370 vonal, ill. ha megjönne olcsón az aljába a 340-350 az bőven jó az átlagnak. Még a 4CU-s 340 is erősebb mint az előző gen 8-12CU-s IGP-i.
- A második vonal az adjon képet (ami költői túlzás: hw decode/encode fontos szvsz) + minél erősebb CPU. Erre jó a fenti setup. Sokszor jobb és bőven olcsóbb mint a desktop.
- A harmadik meg hiányzik: gaming vmi Strix Halo szinttel.Ill. ezek formája... minipc-ben is várni kell még a 340/350 vonalra, az említett mITX lapos vonal meg még alig létezik a nagyobb CPU-kon kívül. És az is kínai...
De bizakodó vagyok, inkább tekintem félig telinek a poharat most kivételesen.
Amik és amilyen formában már léteznek azok inkább hozzáadtak a választási lehetőségekhez, feature-ökhöz (hiányokhoz) desktophoz képest eddig is. És itt a további potenciál:
- Ahogy írod, nagyon kis lépéssel előre lehetne ugrani kompatibilitásban: pl. mITX forma vagy standard hűtés támogatása és több (fél)gond is megoldódott.
- És az integráció is rohamléptekkel fejlődik. Látszik, hogy a gaming is ez lesz felső(?) középkategóriáig. Alulról is hozzák, lásd kézikonzolok... na az is egy durva réteg szvsz. Persze nem akkuról és jól hűtve, de az ottani 15W körüli TDP-kből is kijön egy kraftos x86 Windows PC... a zsebedben. Annak a 2-3-szorosa ami 10 éve az asztalon állt ATX formában. -
danih
veterán
Alaplap CPU oldali hűtése teljesen rendben van, enyémmel az volt a gond hogy a lap másik oldalán, ahol a RAM és az SSD van, túl magasra tudott kúszni a hőmérséklet - kevés a hely, nem volt légáramlat. Erre tettem ventis tetőt, most teljesen rendben van. (Van, hogy napokig megy 0-24-ben 100% CPU kihasználtság mellett - videó enkódolás - semmi baja)
-
sb
veterán
Minisforumon van:
1. mITX lap amin a hűtőborda fix, de 120-as bármilyen ventit felrakhatsz rá.
2. mATX lap amin standard LGA 1700-as keret van a hűtőnek, bármit rárakhatsz.
3. Komplett gép amiből kibányászható az mITX lap. Nem ugyanaz mint az 1. pont, de megoldható az átrakása más házba.Persze ez már nem minipc méret, de azt nehéz is lenne megoldani mivel kevés standard van ebben a tartományban. Igazából már az mITX is elég mostoha.

-
sb
veterán
Dvga mellett abszolút egyetértek. Ott inkább "kihívás" mITX-ezni... persze megoldható, csak nem biztos, hogy kellemes/egyszerű lesz.

Minden másra viszont tényleg áttört szvsz az intergált megoldás. Főleg ezzel, hogy nem hozzák az új feature-öket. Cpu-ban még nincs gond, de a körítés felnőtt, gpu-ban meg már sokéves hagyomány. Integrálton kívül, dvga-knál is ment az alsó szegmensben a sokéves átnevezgetés már 5-10 éve is.

Az biztos, hogy a régi sem rossz cpu-ból ma már. Ott is a feature/körítés a kérdés, hogy kell-e. Ha igen akkor sokszor kényszerű a váltás. Sőt: fogalmazzunk fordítva: gyakorlatilag pont innen ered szerintem a feature/adott sávok szegmentálása. Azért nem jön alsó szegmensbe korán újabb cpu gen, és azért van megvágva a régi is, hogy legyen valami mesterséges indok váltani vagy felfelé lépni.

@Héraklész
Félreérted. Itt nem a klasszik "mindig várjuk a következőt" dologra gondolok. Azokra az egyszeri átbillenési pontokra amikor eljutott oda a technológia és a konkrét gyártás/modellszegmentálás, hogy egy adott megoldás használható lett.
Értsd:
- 10 éve egy minipc nem volt használható/jó megoldás. Ma játékon kívül mindenre az. Sőt, még extra desktop ellen is, lásd 16/32-es "mini" gépek...
- Pár éve belépő gamingre sem volt használható, ma az.
- És a Strix Halo (+NV, Intel mozgása) alapján pár év és közép/felső-közép gamingre is működő megoldás lesz.
Ennyi. Kb. ennek a 3 sarokpontnak a kivárásáról beszéltem. Ill. konkrétan az utolsóról, mert a másik kettőt már megugrottuk. -
Nem is ez a fő gond, hanem az, hogy honnan fogod tudni, hogy az új hűtés mindent érint, amit kell neki. Brute force-szal sok mindent meg lehet oldani, de ha van valami kis eldugott szar, ami az eredeti hűtéssel throttling mellett még éppen nem főtt meg, akkor a jobban hűtött és kevésbé throttlingoló rendszerben lehet, hogy kinyiffan.
-
ddekany
nagyúr
Persze, ez hazai kiskeres ár. Mint az összerakott desktop ár is. Külföldről rendeléssel, mint Alibaba/Temu bugyraiban van 55e ért is N100/16/512+Win. (Ha valaki bátor...) De ez amúgy meglep, hogy ez a Core i3-1220P-s gép csak 83e, mikor ugyanott a N150 73e. Szóval 10e különbségért dupla CPU teljesítményért.
-
mITX-et én is nézegettem egy csomót, és mindig oda lyukadtam ki, hogy ha akarok bele videokártyát is, akkor kb. semmi értelme.
Szerintem nekem gamingben arra kell várni, hogy az AAA-játékok 0.01%-a helyett 0%-ával akarjak játszani
Mobil cuccból alapvetően a legfrissebbre érdemes lőni, mert az új feature-ök mellett majdnem biztos, hogy a teljesítmény / fogyasztás javult. Desktopon megint ott vagyunk a CPU-kkal, hogy az utóbbi pár generációban relatíve kicsi inkrementális javulások voltak, úgyhogy ha a régebbi olcsóbb, akkor azt is érdemes lehet megvenni. -
g@bo
nagyúr
n100 80e?? inkább ez a 1220p gép 83k ért, eu raktárból... [link]
kettő gépet is (6600u, 5825u) rendeltem, Németországból postázták, 5 nap.itt a fórumon árult pl. i5 6500t lenovo gépeket meg hagyjuk, 2x is állva hagyják ezek a kinai gépek őket, csak a minőséget ne feszegessük túl, lenovok mentek az irodákban vagy 5 évet folyamatosan
és még a venti is pörög bennük. -
ddekany
nagyúr
Kicsit még tart mini PC-knél az újdonság/különlegesség varázsa (azaz a bátor árazás), főleg ahogy az irodai PC főlé megyünk. De már ezt se tudod leverni hagyományos desktop PC-vel árban, ha csak a teljesítményt/kapacitást nézzük (ha fizikai kiterjedés stb. nem számít).
Mellékesen: A lehető legolcsóbb komponensekből összedobott 16GB/512GB PC Win nélkül(!) kb 95e-re jön ki (ha nem akarok belepusztulni az vargané tápba és telj./ár pazarlásba, akkor 110-120e). A legolcsóbb N100-as 16GB/512GB mini PC Win-el 80e. Szóval ott már kezd kiütközni rendesen ez, és bizonyosan ennél még jóval lejjebb tudnának menni árban.
-
Héraklész
aktív tag
Várni cuccokra, hogy még erősebb lesz az adott kategória... A probléma ezzel, hogy mire valóban erősebb lesz, az igény is azzal arányosan nő. A játékok, az egyéb szoftverek, a netezés stb. mind követelik a kraftot, egyre többet. Ha most nem felel meg az adott kategória adott igényeknek, akkor később sem fog, egyelőre ez a valószínű.
-
sb
veterán
Arra még várni kell. Ha játék van akkor egyértelmű a képlet... ott (extra gpu fogyasztás, 100W+ konfigok) és sem vagyok a magam ellensége. Jó pár mITX gépem volt de azt vallom, hogy ha nem önszívatást akar az ember végezni akkor ott sokkal egyszerűbb nagyobb méretre lőni, mATX desktop sem nagy és bőven elfér minden. Cserébe nem 3db mITX lap közül lehet választani, hanem 30-ból, táp befér, hűtés nem lesz szenvedés, könnyen lehet halk is, stb...
Szóval gamingre még várni kell, szvsz a Halo féle vonal nagyon erős. Perf/W-ban is erősen javulnak gpu oldalon is, integrálva meg főleg.
Viszont itt most normál/játék nélküli gépekről volt szó elsősorban. Azokra sztem állnak a fentiek, sokszor feature/ár/perf hármasból szinte mindből jobbat kap az ember. A perf, perf/W limit meg már lement annyira, hogy ebbe a méretbe is bőven belefér.szerk: Desktop és ár. Nem mindig jön össze. Nálam két AM5 desktop gép van: általános: B650m+8600G, kis szerver: A620+8300GE. Előtte AM4 B550+5600G/A320+4650G(még előtte 200GE a szerverben). Ha ezeket végignézed akkor:
1. Egyrészt kellően kis teljesítményt is nehéz volt szerezni.
Tele OEM cuccokkal, azokra is sokat kellett várni.
2. Lapból olcsóbbak jöttek akció/használt, annyira drágák nem voltak, de lehettek volna sokkal drágábbak a régi konfigokhoz képest.
3. Persze nem kötelező felfelé lépni, de AM4/régi APU-kban meg kevesebb a feature. Pl. AV1, PCIe 4.0 és hasonlók nem jöttek rosszul...Anno AM4 APU-kra nagyon sokat kellett várni, AM5-re szintén. Alsó szegmenst nem is hozzák elsőre, se CPU-kban, se APU-kban. Szvsz egy rakás átlagusernek a 6/12-es konfigok is overkillek sok esetben. Tök felesleges... persze ha felára van, de szokott lenni.
A noti APU-kat ehhez képest TDP-re szvsz jobban árazzák. Kaphatsz 8/16-ost is olcsón, 28-35W-ból nem lesz erőmű, de mégis sokkal jobb mint vmi négymagos pl.@ddekany
Meg kár, hogy notebook CPU-s/APU-s alaplap választék olyan mostoha.
Egyetértek minden részével. Jó lenne választék és nem véleményes forrás/gyártó is. Remélem ha erősödik a Halo vonal akkor jöhetnek majd ilyen megoldások, alsó szegmensben is. Ott nem az integráció nyújtotta teljesítmény miatt hanem inkább az olcsóbb kivitel miatt. Egy Ryzen AI 340/350 normális áron (ahova tervezték) remek lenne. -
lewisfm
aktív tag
Home szervernek nemrég vettem egy Lenovo M910q gépet. intel 6500T, 16 GB RAM, 500 GB SSD. 46e Ft volt. Ubuntu Linux, Docker, Plex, Transmission megy rajta.
A gép csakorlatilag unatkozik alatta, a vas 1/4 része van néha kihasználva, de többnyire csak a 1/10 része. A CPU 10% alatt, a peak felmeyg 15%-ig, a RAM pedig 1-2 GB, a peak 3 GB volt csak. A Filmek pedig egy HDD-n vannak egy NAS-on, de az már 7 éve megvan.
Ebben a Lenovo gépben van ventilátor, de ezzel együtt is néma a gép. 24/7-ben megy... és 30 fok fölé nem melegszik. -
ddekany
nagyúr
Ez a kötözködés:
A desktop cuccokat nem ugyanazokban a gyárakban csinálják?
Miközben én azt mondtam, hogy munka minél nagyobb részét a lánc legelejére préselik be, ahol olcsó munkaerő. Sehol sem álltom, hogy a desktop cuccot nem ott gyártják.
Nyilván, emelett eredő megtakarítás, hogy nem kell akatrészenként csomagolni, szállítani, eljutni a kisker lánc végéig. Bár az már nem szükségszerű, hogy ez a "mindent egyben az elején" nincs desktop form factorban, csak még annál is drágábban, mint ha te rakod össze magadnak. (Azaz, ismert márkájú egybegépek vannak vicces áron, és amúgy sokszor szabványtalan táppal, egyéb meglepetésekkel.)
-
Homeszervernek jöhetne
-
Igen, de továbbra is az a gond, hogy a "játék nélkül" feltétel nálam nem érvényesül. Most a cikk hatására pont kicsit nézelődtem, pl. a Minisforum UM750L egészen szimpatikus, majdnem mindenre jó - de ha egyszer a Borderlands 4-gyel akarok játszani, akkor teljesen felejtős. Meg a Shadow Tactics-Desperados III-Shadow Gambit hármassal sem birkózna meg. Meg van még pár ilyen.
Egyébként desktop fronton is lehet értelmes áron gépet venni, bár tény, hogy egyes kompromisszumok hajtépősek. Ha a friss konnektor-szabványok érdekelnek, az valóban erősen prémiumos. -
ddekany
nagyúr
Érdekes filozófia... Desktopnál soha nem volt kérdés, hogy sokkal kisebb eséllyel szívsz meg meghibásodásokat, meg egyéb új igényeket, ha(!) volt valaki aki bütyköli. Errefelé és otthoni gépnél pont van. Notebook-okkal ahhoz képest mit szívtam életemben, mint családi IT department... aaaaah. Mert desktoppal is van gond (kevesebb), de jobbára van egyszerű kiút.
Igen, az ár miatt, átlag alkalmazásra, előbb-utóbb a mini győz. Lényegében minden megy az integráltság felé, nyilván.
-
ddekany
nagyúr
Meg kár, hogy notebook CPU-s/APU-s alaplap választék olyan mostoha, ha már ennyire nem akarnak a desktop vonallal foglalkozni. Ha olyan kell, szinte biztos külföldről rendelés. Valószínűleg ott is AliExpress, random Shenzheni cégektől, és aztán a franc tudja mennyire van kész rajtuk a BIOS, milyen malware-t csomagolnak mellé, stb.
-
sb
veterán
De minek vegyen nagyot ha kiszolgálja a kicsi és másra is jó a hely?
Tényleg tök egyszerű: átlaguser, amire használja a gépet arra felvesz 5-20W-ot. Negyedévente meg felpörgeti 60W-ra és kibírja.
Nincs más semmi, nincs 27db PCI slot a desktop lapokon sem mint régen, semmi nem kell bele, 15 éve nincs extra kártya a gépemben... pedig nem átlaguser vagyok. Sőt, talán ugyanennyi éve mATX... tehát a kisebb midi ház is 70%-ban üres. Dvga óta főleg... HDD-m még van, sokaknak az sincs csak SSD.
Ez nem divat, egyszerűen IGÉNY nincs rá. És amúgy meg más szempontok is vannak, divaton kívül is számíthat, hogy nem foglalja a helyet. Már a kábelezés miatt is megéri sokaknak, USB tápost kerestem mikor kipróbáltam párat, monitor hátulján fent, egy szál USB-vel monitorról kép-hang-táp.
Vagy kitenné a nappaliba valaki. (m)ATX-et senki nem rakott ki kb. Egy ilyen meg bárhova mehet. -
sb
veterán
Ha már be lett böfögve az N100 részéről, azért röviden rendbe tenném, hátha betéved vki és ezt látja.
Szóval nem tudom honnan jött, de az N100 egy teljesen más dimenzió.
Passmark:
Multicore ez a 4-6-8 magos Ryzen rendre 2.5-3.8-5.5x gyorsabb CPU-k. Semmi közük egy N100-hoz.
Single core-ban pedig mind a duplája. Bár játéknál szokott előjönni, de a tök hétköznapi használatban is ezt érzi meg az ember először "gyorsaság" gyanánt. A reszponzivitás a döntő és ebben óriási a különbség 2x single core kraft mellett.
Szóval teljesen más kávéház. Még a legkisebb 4 magos is, CPU oldalról is... és akkor nem beszéltünk a GPU-ról. Abban kb. semmi, itt a 4 fejlett CU a sávszélesség limit miatt sokszor szinte alig marad le a 8-12 CU-s változattól is ami 1.5 éve még kb. a top APU kategória volt.Persze fogyasztásban sem az a kategória, mondjuk a 4-6 magos default 28W TDP. PPT több, kombinált fogysztás+a teljes géppel biztosan elmennek 50-70W-ig, de ha a 2.5-3.8x teljesítményt nézem akkor ez bőven belefér. A nyolcmagos 45(esetleg 54-ig elengedett) TDP, gép szinten 80-100W-tal sem hiszem, hogy a krafthoz képest sok.
És ez a gyári, nagoyn jól skálázódnak lefelé, főleg sok maggal. 12-17W TDP-ből is brutál teljesítmény marad meg ami már végképp az N100 sávja, vagy akár alatta is lehet ha valakinek ez a fontos.Szóval itt eleve sokkal jobb gépekről van szó.
@gbors
Én már több miniPC-t kipróbáltam de még várok jobbra, a desktop végleges váltása nem történt meg. Viszont az irány szvsz adott, ha nem kell játék. Pár éve tendencia, hogy desktopra később érkeznek meg feature-ök, vagy meg sem jönnek. Noti APU vonalon pedig előbb jönnek a frissebb GPU architektúrák, USB 4.0, egyéb feature-ök: dekóderek, stb... és gép szinten sem spórolják ki az extrákat a gyártók, valóban ott az USB port a gépen, Type-C PD/DP-k, 2.5-ös LAN(ok!). És épp ebben az időben lett divat a másik oldalon a régi 20-40k-s használható lapok helyett 60-80k-s sávba tervezni a jobbakat, de sokszor az extrákat még ott is keresni kell.
Játék nélkül szvsz a monolit felépítés és kisebb fogyasztás is előny.Szóval én azt látom, hogy feature és perf/price-ban is ott az előny a desktophoz képest most. Ha nincs szükség igazán extra kraftra gpu és cpu terén akkor ezek átlag felhasználásra már nemhogy elegek, de bőven sok is. Sokan a hűtést hozzák fel példaképp, nálam ez az egyetlen előnye a desktopnak, de ez is túl van dimenzionálva, 6-8 magos cpu-k átlag használatban alig kapnak terhelést és átlaguser ritkán vág videót, renderel ha játék nincs.
Sőt, lassan szvsz még ezt a teljesítményigényes szintet is át fogják ugrani. CPu-ban már most is megvan: próbáltam egy 16/32-es 7940HX-s gépet is. Nekem overkill, kb. semmire nem tudom kihasználni. Brutális, a fenti átlag gépekre még 3-4x ráver. És ilyesmit desktopon csak lényegesen drágábban kap az ember. (Persze ez már nem mini
)
És jönnek a Strix Halo-k is, egyelőre nem gamingre, de hamarosan ez is változhat. 100W körül 4060/4070 szint. Desktopra nem tudom mi jön majd de kb. mindegy, hiszen integrált az egész, ramok forrasztva de enélkül nincs meg a szükséges sávszélesség. WS-ként, AI-n, gaming gpu-ként is így tud jól működni. Apple-nél is ugyanez, más felállásban valami kiesik a fenti együttállásból. Vélhetően ennek megint lesz annyi támogatottsága, így több oldalról, hogy 1-2 gen alatt átvehetik ezt a szintet is. -
ddekany
nagyúr
Hagyjuk már ezt a divat hülyeséget.
Neked nem volt helyed, mert olyan bútor, vagy mit tudom én, OK... Ettől még ott a sok eset, amikor már eleve ott volt a torony ház helye az asztalban, és után üresen tátong, és akkor ott lökdösik ezeket a kis dobozokat az asztal tetején.

Meg az van, hogy sok esetben a mini a legoccóbb egybegép amit megvehetsz úton-útfélen. Logikus, mert hát nagy tömegeben összepattintják valami kizsigerelős keleti gyárban, kevés anyag, olcsó szállítani...
-
ddekany
nagyúr
Én leginkább a ventilátortól tartanék... ha pár év múlva elkezd zörögni, vajon találsz-e cserét. (Mindezt az után, ha az új karakterisztikáját megúszta az ember... N-es cuccnál talán. Afölött lutri. Ha megszívtad, desktopnál tudod jobbra cserélni, ezeknél... talán vissza veheted a BIOS-ban a fogyasztás, ha hagyják.)
-
Ha nem kell a játék vagy valami más spec HW-igényes feladat, akkor ezek a gépek teljesen jók - és igen, már az olyan alapcuccok, mint az N100 is elég, ha van mellé elég RAM. Igazából a játékok 80%-ára is jó lenne egy közepes kisgép - csak az q... 20%

@csibe1: vagy garanciával kell venni, vagy olyan olcsón, hogy ne érdekeljen
-
szkaroly
senior tag
Hagyjuk már ezt a divat hülyeséget.
Aki nem játszik, inkább általános feladatokra használja a számítógépet, annak egy ilyen nagyon is jó. Kisebb helyet foglal el, minden csatlakozó karnyújtásnyira van, van benne wifi és BT is. Én tavasszal vettem egy ilyet [link] , 76 rugó volt, 32/512-es konfig, vettem még bele egy 1 terás sata ssd-t belső tárnak. Hangja szinte nincs. Isten őrizz hogy még egyszer egy midi torony legyen az asztalon. -
g@bo
nagyúr
hát, van még kinai gyártó akiket kihagytál..
bőven van gagyi cucc, pl. chatreey.
A gmktech hűtés és kialakítás tekintetében nem egy jó cucc, a minis egész jó, de a hármasból a legdrágább, beelink gépből rendeltem párat, egész jó hűséssel bírnak, az élettartam kérdéses, a beépített táp miatt is. [link]
viszont egy dell v lenovo meg brutál áron van. -
danih
veterán
Én áttértem mini PC-re korábban, nem bántam meg. De ennyit nem adnék érte, kisebb, de erre szakosodott márkáktól (Minisforum, GMKTec, Beelink, stb) ugyanezt jóval olcsóbban meg lehet kapni - persze ez visszanyal(hat) gari probléma felmerülése esetén...
-
ddekany
nagyúr
Ha amúgy is van hely az asztal alatt a gépháznak, ill. nem kell két helyszín közt hordoznod, akkor csak kiszúrás. Persze cuki/poén/divat, ezért ettől függetlenül sokan szemeznek vele.
Mondjuk legalsó kategóriában (ami nem ez), ahova simán elég az N100-as is, br. 80e-ért utánad dobják 16/512 GB + Win11 kiszerelésben, ami már meggondolandó.
-
Én sokáig nézegettem ezt a miniPC vonalat fő gépnek, de végül tavaly elengedtem. A top gépek teljesítménye még mindig kevés egy kicsit, ugyanakkor az 50-60W fogyasztás, ami a tudás tükrében dicséretes, hűtés szempontból nagyon sok. Úgy fest, én már életem végéig desktopb**i maradok

-
válasz
Geri Bátyó
üzenetére
Gondolkodtam én is, hogy reagáljak-e, de aztán elengedtem. Aki nem képes Google-t használni egy keresésre (ami egyből kidobta volna, hogy mi a 260-as); ellenben isteníti az egyik oldalt, miközben meg lesz@rozza a másikat, az számomra inkább egy troll, akit nem etetek (mert a tények nem érdeklik).
-
Korrekt kis eszköz.
-
ddekany
nagyúr
Hm... rosszul emlékezhetek fogyasztás kapcsán, mert komplett N100-as mini PC-knél a jellemző 5 W IDLE, és csak 20-25 W a max. Ryzen 5 7545u mini PC, ami ugyan az mint a Ryzen 5 220, IDLE 5 W, Cinebench 50W (de nyilván hamarabb is végez, de 50W-ot kifújni tipikus mini PC térfogatból már nem lesz csendes). Egyforma fogyasztásra korlátozva lenne több értelme nyilván.
Meg persze, ha valakinek fontos a játék, akkor ugye egyértelmű, hogy melyik IGP ad többet.
-
Elektrosokk
veterán
válasz
Geri Bátyó
üzenetére
Egy nagyon klassz proci.
-
-
ddekany
nagyúr
Érdekes lenne látni, hogy valós fogyasztásban hogy állnak ehhez az Alder Lake-N-ekhez képest. Sebességben nem egy kategória a kettő, a Ryzen 2xx javára (lásd pl. cpubenchmark.net: [link]). De papíron az Alder Lake-N-ek 6-12W, míg a Ryzen 8440U ill Ryzen 3 210 az 28W. De a valóságban az N100 fogyasztása terhelve akár 20-25W-ra is felmegy, ami hasonló 8440U tetejének írt 30W-hoz (persze lefelé konfigurálható ez is).
-
tibaimp
nagyúr
"a zajkeltésért Rpedig ealtek ALC3251 hangkodek felel" -- el van írva.
Érdekes jószág. HTPC-nek egy-egy ilyen tök jó lehet, csak nagyon drágák.
szerk: CPU-król itt van némi infó: [link]
-
-
Honnan másoltak ilyen ryzen 7 260 nevű procit?
Annyira fura számozás ez.
Biztos szuper szemét megint.
12 éve vannak intel atom procik amik 3w-ot fogyasztottak,azóta sem tudták ezt utolérni a kályhákkal de legalább jó gyengék azóta is.
Új hozzászólás Aktív témák
- Olyan lesz a Google Térkép, mint a segítőkész haver az anyósülésen
- Apple Watch
- A napi Windows-hiba? Teljes adatvesztés Bitlockerrel
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Milyen okostelefont vegyek?
- Hardcore café
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Canon MILC: EOS R és M topik
- EAFC 26
- További aktív témák...
- R5 9600X/MSI PRO B650S-WIFI/32GB DDR5 6500MHz/1TB M.2/4TB HDD/RTX 5070 OC/750W.PLATINUM/ARGB CSODA
- -ÚJ,2 ÉV GAR- GAMER PC: i5-14400F (10mag/16szál) +RX 6600/6700XT +16-64GB DDR4! SZÁMLA! 70 féle ház!
- -ÚJ,2 ÉV GAR- GAMER PC: RYZEN 5 4500-5600X +RTX 3060Ti/3080 +16-64GB DDR4! SZÁMLA! 70 féle ház!
- Gamer PC - R5 5600, RTX 3060ti és 16gb RAM + GARANCIA
- Prémium ITX Gamer PC Setup (RTX 3070, 32GB) + 180Hz QHD Monitor és Perifériák
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Lenovo Thinkpad T14 Gen 3, 1 Év Garanciával
- LG 35WN75C-B - 35" Ívelt VA - 3440x1440 - 100Hz 5ms - USB Type-C 60W - AMD FreeSync - HDR 10
- Bomba ár! Dell Latitude E7440 - i5-4GEN I 8GB I 500GB I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- LG 27GS60QC-B - 27" Ívelt - 2560x1440 - 180Hz 1ms - AMD FreeSync - Bontatlan - 2 Év Gyári Garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest

Kötözködni X-re, FB-re, többi elemegyogyóba légyszi...![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Aki nem játszik, inkább általános feladatokra használja a számítógépet, annak egy ilyen nagyon is jó. Kisebb helyet foglal el, minden csatlakozó karnyújtásnyira van, van benne wifi és BT is. Én tavasszal vettem egy ilyet