Új hozzászólás Aktív témák
-
csapos2
addikt
válasz
polszki26 #753 üzenetére
A kivetített kép az 230cmX129cm-es. A vetítőoptika és az első fresnel lencse közti távolság 33cm. Mondjuk a gond az, hogy nem tudom mekkora részt használok a 17''-os LCD-ből. Az optika és a vetített kép 340cm-re van egymástól.
Ezekből az adatokból, gondolom nem lehet visszaszámolni. -
csapos2
addikt
válasz
tomikiru #719 üzenetére
Nos, az, hogy öreg róka lennék, erős túlzás. Vannak itt többen is, akik sokkal jobban értenek a dolgokhoz mont én. Jómagam mindössze annyit tettem, hogy a neten talált infókat felhasználva, kipróbáltam mit tudok összehozni. És bejött.
Azt, hogy milyen lesz a kép fresnel nélkül, nem tudnám megmondani, de elképzelhető, hogy jó lesz, tekintve a nem túl nagy különbséget az LCD és a vetítő optika átmérője között. Próbálgattam én is, de nekem nem jött be. -
csapos2
addikt
-
csapos2
addikt
válasz
tomikiru #715 üzenetére
A fresnel lencsére azért van szükség, hogy az LCD-n áthaladó fényt párhuzamosítsa. Az alkalmazott fémhalogén lámpa fényét felfoghatjuk egy pontból kiinduló fénynek - nem teljesen az, de megteszi. Az elmélet az - hátulról előre haladva - hogy lámpa, fresnel, LCD, fresnel, vetítő optika. A lámpából érkező fényt a fresnel párhuzamosítja, így az megfelelő módon halad át az LCD panelen. Az LCD és a vetítő optika közötti fresnel pedig ismét fókuszálja a képet, de most már a vetítőlencsékre.
-
-
csapos2
addikt
Tehát szemből is megakarod világítani az LCD-t, és ettől azt várod, hogy jobban fog látszani a kép?
-
csapos2
addikt
-
csapos2
addikt
-
csapos2
addikt
Ide is beteszem, hátha ez hozza meg valakinek a kedvét. Ilyen módon oldottam meg a vásznat:
[link]
Csak a méretek érzékeltetése miatt, a TV egy 16:9-es 82cm-es készülék. Egy hangyányit nagyobb a vetített kép. -
csapos2
addikt
Abban a szekcióban írnak arról, hogy az adott típusban lesz e probléma, az LCD két oldalán elhelyezkedő, vezérlő elektronikát összekötő szalagkábellel. Általában a hosszával szokott baj lenni. Mivel a vetítőhöz ki kell hajtogatni ezeket az áramköröket, a szalagkábelnek elég hosszúnak kell lennie. És bizony nem mindig elég. Erre találtak ki valami hosszabbítót, de ennek már nem jártam utána, mivel én tudatosan olyan TFT-t vettem, ahol ilyen gond nem lesz.
-
csapos2
addikt
-
-
csapos2
addikt
Ezt is megértük, előregyártott elemek DIY projihoz: [link]
-
csapos2
addikt
válasz
gabor128 #596 üzenetére
Az van, hogy én - mivel még semmiféle tapasztalatom nem volt a projikról - próbáltam biztosra menni és lehetőségeimhez mérten a legjobb értékeket választottam. Mivel még nem próbáltam másik LCD-t, csak az enyémet, ezért nem tudhatom, hogy milyen lenne a 400:1 kontraszt.
Before azt írta, hogy az a minimum, és igaz, ami igaz az enyém is teljesen fel lett véve. Ha teheted vegyél jobbat, ha nem próbáld meg ezt.Sokfele olvasni, hogy elég.
-
csapos2
addikt
válasz
gabor128 #594 üzenetére
Mekkora a helyiség, ahol filmezni fogsz?
Ugyanis, ha a nagy kijelzős megoldást választod - ami dícséretes- a vetített kép is nagy lesz. Én kb. 3m-ről vetítek és nem használom csak kb.negyedét a kijelzőnek.
Minél közelebb tudod tenni a vászonhoz a vetítőt, annál jobb felbontást tudsz kihozni, mivel az LCD-nek is egyre nagyobb részét tudod használni. Ezért csak, csak akkor érdemes a nagy kijelzőben gondolkodnod, ha lesz helyed is hozzá.
[Szerkesztve] -
csapos2
addikt
válasz
hummerdikk #592 üzenetére
Köszi
Az árak:
- TFT LG1752S 42000HUF
- Világítás: lámpa(Tungsram HgMIF400/DH) 9500HUF, folytótekercs 3500HUF, gyújtó 1050HUF, Fázisjavító kondenzátor 1000HUF. Kapcsolók vezetékek, miegymás kb. 2000HUF.
Az otikám és a tükröm megvolt. Fresneleket kiselejtezett írásvetítőkből szereztem.
Kell még egy halom venti, egy AT-s táp, ami hajtja őket. Plussz a doboz anyaga.
Természetesen nekem, ennél többe volt, mivel sok probléma menet közben jött elő és voltak olyan dolgok is, amiket többször is meg kellett vennem. -
csapos2
addikt
Before: Több privátod is van.
-
csapos2
addikt
válasz
commanDOS #581 üzenetére
Hála az égnek, a kivitelezéssel nem lesz gond, mivel festő vagyok eredetileg.
Már csak a megfelelő festéket kell megtalálni. Kipróbáltam a keréktárcsa ezüstöt, ami sötétebb, mint az erősítőm háza, és még jobb eredményt hozott.
Láttam már olyan ezüst színű sátor vásznat is, ami valami nylon-ból volt, az alkalmas lehet? -
csapos2
addikt
válasz
CsizmaKo #579 üzenetére
Before-t, vagy Ian_x-et keresd meg ez ügyben. Ők már rendeltek online, biztosan elmondják szívesen a hogyanját.
Más: Valaki tudna nekem valami olyan festéket mondani, ami ezüst színű? Több helyen olastam már a vászon színéről, és írtak a szürke, ill. ezüst előnyeiről. Eddig csak legyintettem, de ma tettem egy megfigyelést. Az erősítőm kilóg a vászon alól és véletlen úgy klikkeltem, hogy az erősítő ezüst házán egy ablakrészlet látszódott. A fehér fehérebb volt, a színek élénkebbek. Így a következő harci feladat az, hogy a vászon színét moddoljam. -
csapos2
addikt
válasz
CsizmaKo #576 üzenetére
Nem tudom, merre laksz, de ajánlom figyelmedbe a Németországból behordott lomot árusító bazárosokat. Nagyon sok érdekes dolgot lehet szerezni, relatíve olcsó pénzért.
Egyébként a nagyobbik optikámat pucéron vettem - szeirintem egy CRT projiból való - a kissebik pedig egy régi könyvvetítőből van, azt is úgy bazároztam. -
csapos2
addikt
Tesztképek az Allinbox-tól: [link]
-
csapos2
addikt
A lámpa 230V-os, valóban, de kell még egy gyújtó, egy folytótekercs és egy fázisjavító kondenzátor is a működtetéséhez.
Az írásvetítővel kapcsolatban tévedésben vagy, mivel nem a fejre teszik az LCD-t, hanem a fólia helyére, közvetlen a fresnel fölé.
Before: Érkezett egy privátod. Vagy már nem aktuális? -
-
csapos2
addikt
Before: Gondolom utána olvastál, hogy mivel lehet felragasztani a rendelt polár fóliát. Ha igen, kérlek írd meg nekem, érdekelne nagyon.
Előre is köszönöm. -
csapos2
addikt
Kipróbáltam a nagyobbik optikámat. Azon kívül, hogy sokkal nagyobb a fókusztávolsága - ezért hosszabb lenne a doboz - még a sarkok is besötétedtek. Így marad az első verzió, amivel meg vagyok elégedve. Délelőtt moziztam és azt állapítottam meg, hogy lehúzott redőnyök mellett, úgy, hogy nincs teljes sötétség, élvezhető képet ad. Az alsókategóriás gyáriakkal felveszi a versenyt.
-
csapos2
addikt
válasz
DarkByte #523 üzenetére
Köszi
Az a helyzet, hogy nálam tudatlanabb ember nem nagyon kell. Én is úgy kezdtem el, hogy volt itthon két optika, meg egy tükör. Láttam a sok képet a neten, de még a szöveget sem tudtam elolvasni, mivel nem tudok angolul. Szóval szerintem, ha érzel magadban barkács hajlamot, érdemes megpróbálni.
De mielőtt neki kezdesz, te, vagy bárki más azért érdemes a környezeteddel eggyeztetni. Mert oké, hogy olcsóbb, mint a gyári, de azért nem kevés pénzről van szó. Ha meg hulladékból épít az ember - ami olcsóbb - az eredmény is az lesz.
Fontos dolgok, amikre nagyon figyeljen mindenki:
- Hálózati feszültséggel kell bánni, ami nagy körültekintést igényel!
- A működő fémhalogén lámpába, soha nem szabad belenézni, mert látáskárosodást okozhat!
És, ami kevésbé veszélyes, de fontos:
- Nem elég az, hogy megveszed az alkatrészeket, valamennyi kézügyesség is szükséges. Az sem árt, ha van otthon mindenféle szerszám.
[Szerkesztve] -
csapos2
addikt
Hát igen....sajnos kell kb.10 perc, mire teljes fényében tündököl a lámpa. Mondjuk még nem is ment 1 óránál többet, összesen. Remélem igazad lesz és még szebb lesz az időtől.
Nomeg a tükörtől, ugyanis ismét nincs bent. Szereztem tükrös saválló lemezt, ki fogom próbálni, mint foncsort.
-
csapos2
addikt
Ma az első megmozdulásom az volt, hogy kinyírtam a két 12-es ventimet.
Leültem zokogni, majd megcsináltam ezt:
[link]
A másik dolog. hogy Acer-ék, nem bíztak semmit a véletlenre, a hátsó polárfólián is volt AG, azt is leszedtem. -
csapos2
addikt
Az első két kép, naturban van, a következő háromnál szoftveresen állítgattam a színeket, a fényt, kontraszot...stb. Nem igazán lett jó, de ilyen is volt. Ezután betettem a tükröt sokat javított, de leginkább egy világos folt lett a kép közepén. Egy jóval nagyobb tükröt kell szereznem.
j.bravo: Álványon van a gép, önkioldóval, de ez akkor is egy egyszerű masina.
Nincs lehetőség ilyeneket állítgatni. azon a beállításon van, amivel kint, napsütésben is szoktam fotózni. -
csapos2
addikt
Az utolsó réteg előtt:
[link]
Ez volt az 5. réteg, a fotózás után kapott még egyet. Remélem, holnap módom lesz belőni a végleges képméretet és, akkor mehet a merevítő keret a hátuljára. -
csapos2
addikt
Beszélnek benne a kondenz lencse, a tükör szerepéről, elhelyezéséről. Leginkább ezek optimális elhelyezése érdekelne, mire kell figyelni. De szerintem, ha tudni is szeretnéd mit, miért csinálsz érdemes végigolvasni. Nem azonalra kérem, amikor neked megfelel.
Előre is köszönöm. -
csapos2
addikt
Before: Lenne egy újabb fordítós feladat, ha nem nagy gond.
Azt remélem, választ kapunk a lencsés, tükrös fényes kérdésekre belőle.
[link] -
csapos2
addikt
Az első réteg a vásznon:
[link]
Azért csillog, mert még friss a festék, természetesen matt lesz a végleges felület. Úgy gondoltam - nomeg volt is itthon, elfekvőben- első körben szintetikus alapozó festéket hordok fel, mivel így a következő festékréteg, ami már diszperziós lesz, nem tesz kárt a forgácslemezben.
-
csapos2
addikt
Tudom, nem a szoba dísze, de úgyis csak mozizás közben lehet a nappaliban. Asszonyok
[link] [link]
Megvan a vászonak való is. 8mm-es natúr forgácslap lett. A végleges méret - amit megengedhetek magamnak - az 240X135 cm. Ez a 16:9-es filmek mérete lesz. Sajnos nagyobbat nem tudok elhelyezni és mivel ez sem lehet bent a nappaliban, így a súlya is meghatározó volt. -
csapos2
addikt
Arra a lencsére gondoltam én is, amit közvetlen a lámpa elé szoktak tenni. De, én kísérletezgettem az itthon lévő lencsékkel, és hiába tologattam előre hátra a fényt, hiába növeltem a távolságokat, nem lett jobb.
A lényeg ez volt, a fresnelt beállítottam egy fiksz pontra a fal előtt, mögé tettem a fényforrást ( esetemben gyergyát) megkerestem azt a pontot, amikor a falra vetülő fényfolt nagyjából megegyezik a fresnel méretéve. Oda tettem a gyergyát, mert ugye az a fókuszpontja a fresnelnek. Mögé tertva a tükröt, addig mozgattam, míg a falon lévő fényfoltra egy másik fényfolt került, de már sokkal világosabb lett. Így megtaláltam a tökör megfelelő helyét is. Bevettem a kísérletbe a kondenz lencsét is, az addigi fényfolt nagyon-nagyon picivel lett világosabb - szinte, semmivel sem - viszont a szögletes fényfolt körre változott. Ezért nem látom értelmét szenvedni vele.
Vagy valamit rosszul csinálok/gondolok?
j.bravo: A párhuzamos fényt a fresnel is elő tudja állítani, és mivel ő is gyűjtő lencse, mit több, elméletileg síkdomború, azaz plánkonvex, így meg is van erre a szerepre az ''ember''.De, mint írtad is, neki is a pontszerű fény a legideálisabb.
Mi az igazság, vagy odaát van?
[Szerkesztve] -
csapos2
addikt
Ian: A kondenz lencse miért kell a rendszerbe, mi a szerepe?
-
csapos2
addikt
Üdv mindenkinek!
Azoknak, akik 15''-os TFT-t keresnek, elárulom, hogy van a PH-n is hardverpiac.
[link] [link]
CsizmaKo: Érdemes kiszedni az optikát, ha nem kerül sokba. AG szerintem tuti van a monitorodon, de azt nem nagyon látod külön rétegnek. Pedig ott van.
Ian, köszi, bár ez még nem a végleges eredmény, remélem csak jobb lesz. -
csapos2
addikt
Rosco-ékat megtaláltam én is, de sajnos nyelvi tudatlanságom miatt, csak a nyálamat csorgattam. A másik link az egy olyan lehet, mint az olvasnivalódban volt, igaz? Bár abból sem sokat értek a méreteken kívül.
Mivel ma vasárnap van, nem sokra jutottam, de azért barkácsoltam egy lemezkét a menüsornak:
[link] [link] -
csapos2
addikt
Igazad van. Akkor még egy kérdés, hol lehet venni lexan lapot Mo.-n? Mert ha egyharmad annyi fényt nyel el, mint az üveg, érdemes lesz elgondolkodnom rajta, ugyanis, most egy üveglap és az LCD panel közé van beszorítva a polárfólia, amit utólag pótoltam.
Jut eszembe, a polárfólián - amit vettél - van valami ragasztó réteg? Hogyan lehet rögzíteni?
#421: [link] Olvasni nem olvastam, mert nem tudom, de a képeken láttam, és azért fogtam arra a sikertelenségemet.
[Szerkesztve] -
csapos2
addikt
Nos, akkor ezen még elgondolkozok.
Ezt a lexan lapot nem igazán értem. Rákerestem, oké, hogy tiszta, meg ütésálló, meg UV szűrő, de mennyibe is kerül egy megfelelő méretű darab belőle? Esetemben 44X30,5 cm.
Árat nem nagyon találtam.
A másik dolog, ha beteszi a lámpa és a fresnel közé - ha jól értem, oda akarja - akkor nem fogja megtörni a fényt?
Köszönöm a segítséget.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation4 PRO 1TB fekete konzol extra játékokkal garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 1xGold 6138 (20c/40t, 2.0/3.7GHz), 64GB RAM,4x1G RJ, HBA330, áfás
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged