- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Telekom mobilszolgáltatások
- Redmi Note 10S - egy a sok közül
- One mobilszolgáltatások
- Huawei Mate 10 Pro - mestersége az intelligencia
- Magisk
- Kirakatba tette a Google a Pixel 10-eket
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
King Unique
titán
Milyen chip van a Rapid-Case-ekben
Külső multimédiás eszközökkel való működés mindig kicsit "más", mint PC, notebook esetében, hasonló esetről számoltak be nemrég TV-n [link].
Illetve itt alvó mód, leállítás kapcsán, maga a HDD leállítása a lényeg, LED világít, v sem, az másodlagos. Persze jó, ha az is kialszik és van olyan szituáció ahol működik, de azért kikapcsolni se annyira megerőltető a házon lévő kapcsolóval. -
King Unique
titán
Azt nem tudom, h abban alapból be van-e állítva a HDD Stanby és Eup Enabled, de firmware firssítés előtt is be lehet állítani manuálisan. [link], [link].
Az a kérdés, milyen ASMedia chip van a tieidben, mert ha 1051, akkor azoknál működik a fenti dolog, akár a Sharkoon oldaláról leszedhetővel, akár mással is [link].
Ha 1053 chip, akkor azzal ezek nem kompatibilisek, fentebb fórumtárs ezzel próbálta megoldani, úgy tűnik sikeresen. -
King Unique
titán
válasz
Davidkoma #2549 üzenetére
Hát valóban lutri....a kereskedők meg az utolsók, akik tisztában lennének vele
Igen valóban a Sharkoon ügyfélszolgálat is többnyire csak mellébeszél, meg leadják a hivatalos szöveget. Írtam is nekik, h más német gyártók (pl. Raidsonic) termékeiben is van ASMedia chip, de többnyire 1051-es,aminél állítható, illetve legtöbb 2,5" racknél is külön kellett beállítani. Azért a végére nyaltam egyet nekik, h milyen jó a Rapid-Case, mert végülis tényleg az egyik legjobb 3,5" a piacon.
Az az alvó mód és társai beállíthatóság pedig nem akkora hiba tulajdonképpen, mert a rack attól még működik rendesen.Azt nem írtad, ha Windows-ban tálcán leválasztod, azután leáll-e a HDD, mert alvó mód mellett, az is lényeges??
Egyébként a 2 TB opciónak meg pusztán XP esetében van csak értelme, mert újabb Windows-ok már mind alapban kezelik normálisan a GPT-t, v max akkor, ha esetleg MBR partícióstílussal akarod mindenáron használni. Tehát a firmware-ben a 2 TB opció bejelölése nélkül is használható elvileg újabb rendszereken 3-4 TB-os HDD, ha jól tudom. -
King Unique
titán
válasz
Davidkoma #2547 üzenetére
Erről van szó gondolom [link], ez vmi módosított, alvó móddal előre beállított firmware lehet, de ha működött vele, akkor OK:
Gondolom mások is belefutottak ebbe a hibába és kreált vki egy ilyet.
Akkor a "probléma", ha vól veszem ki a szavaidból a 1053-as chipnél, ezzel elvileg orvosolható. -
King Unique
titán
Én időközben rákérdeztem Sharkoon supportnál a 1053 chip és a 6 TB HDD támogatás ügyében, ezeket a válaszokat kaptam:
"the firmware is not for your new chipset. The ASMedia firmware is for older
cases with ASM1051 chipset. It can`t update your case. So far, we do not have
a update tool and new firmware for the new ASM1053 chipset.
Do you have any problems with it?.""I have passed to the chipset manufacturer. So far we do not have new firmware
for this chipset. Once it will be available, we put it on our homepage for
download.
We wrote 4TB , because there are no higher capapcity HDD`s in the market. Now,
when they`re available, we tested them and correct the max. capacity size. All
USB3 chipsets in our cases works up to 6TB.
If you can reproduce the problem at other PC`s, it is also possible, that the
device is defective. In that case, please claim it with your dealer, wher it
was bought."Magyarán az ASM1053 chiphez jelenleg nincs flashelési, frissítési lehetőség, nekik se....ígérték, amint elérhetővé válik, rögvest felteszik az oldalukra.(csak mikor...?) Kérdezték mért fontos azt birizgálni, talán vmi probléma van a házzal, én mondtam, h alvó mód és HDD leállítás nem működik, mert nem mindegyiknél van beállítva. Erre csak azt írták, h ha más gépeken is produkálja, akkor vsz a rack a hibás, szerintük. Holott nyilván ennek hiánya se akkora gond és pusztán a chip firmware-rének beállításaitól függ, de nem mélyedtek bele.
4 vs 6 TB HDD kezelésre elismerték, h valóban nemrég még 4 TB volt kiírva és jelenleg ennél nagyobb HDD nem is nagyon érhető el, de tesztelik bla-bla és elvileg minden Sharkoon USB3 chipset kezelni fogja a nagyobbakat is.
-
King Unique
titán
válasz
Davidkoma #2533 üzenetére
Ahogy fórumtárs mondta, UEFI és 64 bites OS kizárólag a 2,2 TB+ HDD-ről való bootoláshoz elengedhetetlen, sima adatpartíció kezeléséhez elvileg elég a 32 bites Win7 is.
Az is érdekes, h a Sharkoon Rapid-Case esetében sokáig 4 TB HDD támogatás volt feltüntetve, vsz a JMicron és az ASM1051 chipekhez, szerintem a 6 TB támogatás, lehet csak az új ASM1053 chipeknél érvényes, bár ezt nem tudom biztosan.(#2537) Intercreptor: az újabb 2.x MP Tools alatt se működik [link]??
A korábban linkelt firmware-ek is vsz a 1051-eshez lehetnek jók... -
King Unique
titán
válasz
Davidkoma #2517 üzenetére
HDS se mindig pontos...érdemes megnézni több programmal is, illetve úgy tudod könnyen tesztelni, h hidegen indítva (kihűlt állapotban) a hőmérséklete a szobahőmérséklettel kell, h kb. megegyező legyen. Ha jelentősen több, akkor vsz pontatlan a szenzora, de ezt lehet HDS-ben az adott érték eltolásával korrigálni.
Lehet akár 1054 is, bár arról eddig még nem hallottunk itt a topikban. Illetve azért nem ártana, ha a VID-PID azonosítók jobban meg lennének különböztetve, mert így kicsit lutri a dolog, hisz a 1051 és 1053, de eleht még az a 1054-es is egy azonosítóval fut...
-
King Unique
titán
válasz
Davidkoma #2508 üzenetére
Igen, ami időközben meg lett említve, vsz a régi SATA 1 Seagate vinyó és 7200 RPM okozza a lassúságot és a melegedést, utóbbinál amúgy sem ajánlott annyira 5400 RPM-től magasabb fordulatszámú külső rackbe.
Mképp próbáld meg másik HDD-vel is.
Illetve nézd majd meg, ennél a 1053 chipnél üresjárati alvó mód és biztonságos leválasztás utána HDD leállítás működik-e. -
King Unique
titán
válasz
zseniális19 #2503 üzenetére
Ezek szerint többféle kiszerelésben árulják ezeket is, vsz volt rá panasz és ezért kijavították a hibát.
Bár egy 3,5" racknél inkább a fix, csavaros belső HDD rögzítés jellemző, de ez a szivacs + 2 db kiékelőelem megoldás is jó, ha működik. -
-
King Unique
titán
válasz
troszti #2479 üzenetére
De abban csak USB2/3 és eSATA van, egy 3,5" racknél és HDD-nél manapság azért USB2 elég nagy kínlódás, tud kb. 20-35 MB/s aztán kifújt...FireWire 800 meg elvileg 70-8x MB/s adatátvitelt tesz lehetővé.
Ha neked ez elég, OK, csak erre azt szokták mondani, lehet hogy drága (a kiegészítő--->rack), de a Mac sem volt olcsó... -
King Unique
titán
válasz
troszti #2477 üzenetére
Nem nagyon (én), de jónak néz ki, elképesztő mit ki nem találnak Mac-hez....
Amúgy jó húzós ára van ennek, sokx nem csak a dizájn, de a Mac-es csatlakozók is dobnak az áron, amit linkeltél eSATA + USB3--->60 $, +FW800---> 100 $...
Illetve azért is ilyen drágák, mert legtöbbször más csatlakozókkal egyetemben található meg a racken, ezek a pl. "quad-interface" házak, meg eleve drágák, a Thunderbolt meg még inkább. De hát gondolom keretedbe beleférne, szal nem lesz gond.InXtron és OWC rackek is hasonlóak, főleg Mac-hez valók azok is. Erre a kapfáfára épít a Raidsonic is [link], [link]. nem tudom ki kitől lopott...
-
King Unique
titán
válasz
liszi70 #2475 üzenetére
A régi Elements-ektől formában is, illetve azok még csak USB2-esek voltak.
Az új Elements széria már eléggé a My Book-okra hajaz, megkapta az USB3 csatlakozót is.
A különbség: a My Book tud hardveres titkosítást (lejelszavazás) és adnak mellé több programot.
+ !!! Elements az alsó kategóriás, fapados széria, vigyázni kell vele ilyen téren, mert nagyobb a selejt és a meghibásodás esélye, legalábbis a régebbieknél, az újak nem tudom milyenek e téren. 2,5" Elements Portable terén is több a selejt, mint a My Passportoknál-ez igazából külső vinyó topikba illett volna, de mindegy.
-
-
King Unique
titán
Kiegészítvén a kolléga javaslatát, tényleg hanyagolni kéne már az XP-t, nem csak ez - sok új technológia nem támogatása - , hanem biztonsági problémák miatt is.
Viszont, ha még nem akarsz/ tudsz váltani és rá vagy kényszerülve, h XP-n használd, akkor vannak megoldások - Paragon GPT Loader, GPT Mounter - amivel XP is tud kezelni GPT-t, viszont ahhoz előtte egy másik rendszeren GPT-re kell particionálni és a legtöbb program sajnos fizetős. Lehet talán akad free alternatíva is.
Esetleg, ha van gépen még annyi hely, illetve újabb Win7/8.1-hez meg gyenge, akkor felrakhatsz másod rendszernek egy Linuxot is, mert azoknál nincs ilyen gond, tudják kezelni 2 TB feletti partíciókat. -
King Unique
titán
Ilyenkor jön persze a szokásos ferdítés, mellébeszélés a gyártó részéről, de a lényeg, amit mondtam.
Ez a checkbox pont arra való, h régebbi rendszer, pl. XP is lássa egybe a 2,2 TB feletti partíciókat. Többeknél működött XP-n, ha nem hiszed, kérdezd meg tőle .
Az, h nálad most ASM1051 v -1053 a chip és emiatt nem fut le rendesen a gyártó oldaláról leszedett, arra nem tudok mit mondani...(#2448) alwarez: ez a "sláger" (Red+Sharkoon) párosítás, tökéletes lesz.
Az, h eSATA, v USB3 változatot veszed, célirányosan attól függ, milyen interfész van a gépeden, ha netán mind2, talán USB3-at érdemesebb, bár másik apróbb fájlok másolásában jobb. -
King Unique
titán
Igen
, elvileg ez - SATA-USb Bridge - kezeli le elsődlegesen, nem az OS, ezért tud utóbbi felé kicsit "ferdíteni"...
Korábban beszámolt itt vki egy másik ASMedia chipes racknél, h azt beállítva a 3 TB-os MBR-re particionált vinyót a Linux Mint, de még a mezei XP is látta elvileg egyben. Innen nézve ótletes megoldás ez, megkerülvén az elvileg kötelező GPT-t.
De ennek MBR-nél van értelme, ha a HDD alapból GPT-re lett particionálva, az nemtom mennyiben befolyásolja régebbi rendszereknél, lehet akkor is működik.
Illetve ez jóformán csak XP-nél lehet szükséges, amit ugye már felejteni kéne, továbbá 64 bites OS.eknek nem gond, illetve elvileg 2,2 TB+ adatpartíciót 32 bites Win7+ is kezel, de aszem Vista is. -
King Unique
titán
válasz
Rayfull #2431 üzenetére
Nem tudom, h az-e, v hogy meddig tart...pár hónapja is volt olyan,h pl. LC-Power Becrux házakat nem lehetett kapni, uez volt odaírogatva webshopokban, aztán most meg lehet.
Sebességet alapvetően a bele kerülő HDD sebessége határozza meg, amit az tud SATA-n, pici veszteséggel (SATA-USB átalakítás) hozni fogja USB3-on is. Nem tudom kábele pontosan milyen hosszú, de ez (igaz ez a 303-as, de 307 is hasonló) alapján 1 m vsz megvan. Illetve venni hozzá hosszabbat sem bonyolult.Illetve nem értem, mi tart vissza attól, h megvedd a Sharkoont, amikor árgép alapján csomó helyen lehet kapni hasonló áron, mért ragaszkodsz te annyira iponhoz
-
King Unique
titán
válasz
Rayfull #2429 üzenetére
Lehet átmeneti készlethiány van, de ez már csak részletkérdés...azért néhány helyütt lehet még kapni bőven [link].
Árban még esetleg a Raidsonic , vagy inkább ez a Revoltec ház is beleférhet, illetve a Thermaltake Silver River 5G, de utóbbi már elég drága. Viszont, ha tudsz még venni, rendelni, akkor egyértelműen Sharkoont érdemes. -
King Unique
titán
válasz
Rayfull #2425 üzenetére
Ha már más nem válaszol, akkor megpróbálom én, majd kiegészítitek...
• ha USB3-as Rapid-Case-t veszel, akkor az nyilván tud többet is, fentebb SSD-vel tesztelték, ott 200 MB/s felett is tudott. Alapban a benne lévő HDD/ SSD sebessége határozza meg. Ha csak USB2-eset vennél, annál kb. ez a 30-35 MB/s a plafon, de olyat manapság nem érdemes.
• szerelni kell, szubjektív kinek mi könnyű, mi nem, de nem bonyolult egyáltalán. Ha gyakran és gyorsan ki-be akarod pakolni HDD.ket belőle, akkor jobb egy "tool-free" rack, v egy dokkoló.
• ez a benne lévő firmware-től függ, JMicron esetében is kellett utánaállítani, illetve ASMedia chipes, ha úgy van beállítva, mint fentebb a kollegának, akkor nem állítja le, de annál is beállítható utólag.
• elegendő hosszú, de ha hosszabb kell, akkor egy USB3 A-B típusú nem drága különösebben, de max javasolt kábelhossz 3 méter lehet, azon túl már gyengül a jel.
• kezelni nyilván kezeli, szereti-e, az nem tudom mennyire rack függő. a 3,5" WD Blue 7200 RPM-es, ami jobban melegszik, külső házakba inkább 5400-as ajánlott.
(#2424) fricc_: ebben inkább batagy tud segíteni.
Lementeni az eredeti konfigurációt gondolom a Save INI gombbal lehet.Később is bele lehet flashelni, a More Config-ban lévő opciókat [link].
- HDD Standby beállítása ---> alvó, leállítás stb.
- Eup Enabled is ehhez kapcsolódó vmi energiatakarékossági opció.
- 2 TB ---> ennek hatására maga az USB chip kezeli a 2 TB-nál nagyobb HDD-ket olyan formában, h nem feltétlen kell GPT-re formázni, hanem akár megy MBR-rel is. -
King Unique
titán
Azt nem tudom, illetve nem próbálnám ki, de pont emiatt ilyen téren nem volt vele gond, mert ahogy előformázás, úgy ez is gyárilag be volt állítva. Egyik itteni szaki azt pedzegette, h az valójában GPT lehet, csak USB vezérlő MBR-nek "hazudja" rendszer felé, de ez nem bizonyított és mi értelme lenne, bár az a logikus
De ahogy ASMedia-nál is működött a 3 TB vinyó MBR-ként, vsz ezeknél is vmi hasonlóról lehet szó.
-
King Unique
titán
Nem tudom Linux esetében mi a helyzet, de utóbbi MBR/ GPT-nél, láttad te is az ASMedia firmware-rében, h ott volt a "2 TB" opció, amit, ha bejelölsz, akkor pl. akár Linux és Windows is kezeli a nagyobb külső HDD-ket MBR-rel. Tehát ebből következően bizonyos esetekben, maga a rack vezérlése kezeli elsődlegesen le a HDD-t és utána az oprendszer. De 3-4 TB gyári 3,5" külsőknél is így van, h Windows MBR-nek látja, vsz van vmi trükközés vezérlőn keresztül oprendszer felé.
-
King Unique
titán
válasz
konradl #2412 üzenetére
Már mért ne lehetne kapni Raidsonicot [link]
Viszont csak SATA II-es aszem, tehát abban is SATA III megoldást érdemes nézni, ami nem fogja vissza SSD-t.Legtöbb dokkolóba alapban belerakható 2,5" és 3,5" is, ahogy gyártói oldalakon is említik. Amit elsőnek linkeltél, az egy Sharkoon külső HDD ház, nem dokkoló, az a kis szerelés meg hamar megvan.
Ha tool-free megoldás kell, vannak ilyen rackek, pl.Orico gyárt ilyeneket, ez is az.
Viszont jobb a fix, csavaros rögzítésű, de ha sűrűn és gyorsan akarod belőle ki-be kapkodni a HDD-ket, akkor az eredeti elképzelés, a dokkoló a jobb megoldás.Ilyen célra nem biztos, h rossz lenne ez a külső SSD megoldás, de a gyári megoldások az igazán gyorsak, viszont azok elég drágák...szerinem egy jó rack, dokkoló is hozná a szintet a megfelelő SDD-vel, de ahhoz ki kéne próbálni.
-
King Unique
titán
válasz
konradl #2408 üzenetére
Dokkolók közt is akadnak eltérések, a Scythe valóban lomha [link], de a többi azért tud 200 MB/s körüli tempót: pl.Raidsonic, Sharkoon, de egy sima külső HDD házban is, pl. Sharkoon Rapid-Case.
Menne ez szerintem feljebb is a megfelelő SDD-vel, mert írásban se mindegyik jó, vmint van egy kis veszteség SATA-USB átalakítás miatt is, valamint függ hardveres környezettől és vezérlő chipektől is a dolog. Illetve bizonyos típusoknál minél nagyobb kapacitású az SSD, annál gyorsabb is egyben.
Ezt a 400 MB/s körüli értéket gyári kompakt külső SSD-k - Adata, Angelbird, OWC hozzák is USB 3.0-n.Illetve, ami még fontos, h USB-n (3.0-án se) nem működik a TRIM ---> SSD írási sebessége idővel csökkenni fog.... nem tudom gyári külsőknél ez milyen módon van megoldva, biztosítva, de egy sima dokkolóban használva, biztos idővel gondot okozhat.
Egyébként pontosan milyen célra kéne, SSD-ről akarsz dokkolón keresztül oprendszert futtatni (macerás...), v csak adattárnak kéne (oda meg felesleges)
Másrészt rendszer futtatáshoz, ha már tudja azt a 200 MB/s körüli tempót, az is elég lenne, adatmozgatáshoz is, v mért fontos ennyire a fene nagy sebesség?
-
King Unique
titán
válasz
konradl #2406 üzenetére
Nem kimondottan dokkolókkal foglalkozik ez a topik, mint ahogy a neve is mutatja, azok terén kevesebb a tapasztalat.
Viszont sebesség alapvetően rack részről, az adott interfésztől és annak vezérlőchipjétől függ, utóbbiaknál a különböző chipek miatt lehetnek apróbb eltérések. USB 3.0 tud max. kb. 400 (+-pár 10) MB/s körül tud, de ez már nagyon a plafon.
Kérdésre válaszolva , csak részben, v max az alsó küszöbszintedet. Legtöbb dokkoló megfelel a célra, de nyilván egy újfajta brutál SSD esetében, ami már-már SATA III-at is feszegeti, v akár már túllépi, 3.0-án lassabb lesz vmivel.
Ha van rá cash és eszköz (Mac), akkor egy Thunderbolt csatis lenne a legjobb, v majd az év vége felé megjelenő USB 3.1-es lehet igazán jó alternatíva, de előbbi marha drága, utóbbi meg mire elterjed...Azt nem írtad, milyen SSD-ről lenne szó, mit tud írásnál, illetve másik háttértár amiről / ahova adatokat mozgatsz, az is hasonlóan gyors e, mert, ha nem, akkor az fogja visszafogni a sebességet??
elég lett volna egy helyre beírni...
-
King Unique
titán
válasz
zseniális19 #2403 üzenetére
Inkább akkor utóbbi, csere. Amúgy ezt leszámítva nem rossz ez a ház, de ilyen rögzítési kivitelezés nemtom kinek a fejéből pattant ki, lehet vmi gyors, félig tool-free megoldást akartak, de most azt a pár csavart behajtani se nagy idő ám...
Ennek a 1053-as vezérlőjében ezek szerint be van állítva alvó mód, ebből adódan leállítás is működik, mert ASM1051 chipes 2,5" házaknál rendre szívtak vele egyesek.Kösz az infókat !
-
King Unique
titán
válasz
zseniális19 #2401 üzenetére
Gondolom igen...
Maga a ház nem rossz, minőségi termék, de arra én is felfigyeltem tesztekben, h "fura" a HDD belső rögzítése...
Mármint belülről csavarral rögzíthető a merevlemez (mert akkor megfogná), v kívül van 3De ahogy néztem tesztekbe, ebben csak bele kell csúsztatni vinyót és a kis lapokkal kiékelni, v nem?
Mást nem tudok mondani, mint hogy, v kiékeled vmivel, v visszaviszed gariba és kicserélteted pl. Sharkoon Rapid-Case-re, mert az rögzítés terén is jobb (csavaros).
De előtte megnéznél gyorsba pár dolgot nekem:
• Vezérlő, ahogy nézegettem, ASMedia ASM1051 v. ASM1053, tiedben is?
• HD Sentinel felismeri?
• Üresjáratban kb. 10 perc után (+- x perc) leállítja benne a vinyót, illetve, ha Windows alatt biztonságosan leltávolítod, akkor is? -
King Unique
titán
válasz
tigrici #2385 üzenetére
Általános esetben PC-n, notebookon x (pl.10) perc üresjárás után leállítja az oprendszer--->USB vezérlő a HDD-t benne, illetve biztonságos leválasztásnál is jó esetben. Egyéb, főleg multimédiás eszközökkel használva ez mindig kérdéses, mivel inkább előbbiekre vannak ezek tervezve. Viszont TV-t kikapcsolva, v menüjében leválasztva általában külső vinyó is leáll.
Ezen kritériumoknak manapság elég sok megfelel, amikről itt szó volt, illetve táblázatban benne vannak, de a TV-s használat, az mindig bizonytalan ilyen téren, magától a készüléktől is függ a dolog.
Kikapcsológomb azért jó, ha van rajta, az a legbiztosabb megoldás. -
King Unique
titán
Nyilván pár-néhány óra használatról még nem érdemes, ha majd lesz több (5-10, de kevesebb is jó) napos üzemidő, amiből grafikonon látszanak napi értékek is.
4 évre 76 000 nem vészes annyira, sok notivinyónál 600 000 érték van megadva élettartamnál, láttam már e körül Toshibát vígan menni. Ha WD notivinyó van laposban, annál meg tudod wdidle3 gyári progijával állítani az értéket [topik].
De HD Sentinelben (fizetős és free megoldás) és egyéb programokban is van rá lehetőség, igaz azoknál annyi a hátrány, h csak program futásakor működik a dolog. -
King Unique
titán
Azt is lehet, de zsír új vinyóknál, első használatba vételkor bőven elég a gyors, a teljes valóban akár egy napig is eltart lassú interfészen (USB2) és, ha közben megszakad az cinkes..
Amit kérdem, majd kis használat után lősz HDS SMART-ról nekem screenshotot, decimális adatmezővel ? -
King Unique
titán
Azért ez elég alap dolog ám...ha zsír újan, szűzen veszed a vinyót, az particionálatlan, ezért kell neked megcsinálni.
Lemezkezelőben először inicializálod MBR v GPT (utóbbi csak 2 TB feletti vinyónál ajánlott), majd utána jöhet a particionálás, formázás, csomó jó leírást is találsz [link].
Külső adattár vinyóknak ált. 1 db particiót szoktak csinálni, de tetszőleges, lehet több is, ha célirányosan arra van szükség.Amúgy ez a kombó megoldás elég jó, jó választás
.
Annyit majd megnéznél nekem, h HD Sentinelben a fejparkolás értéke mennyire növekszik [link], mert korábbi szériás RED-ek alig parkoltak, de az újabbak állítólag már igen. -
King Unique
titán
válasz
Centaurus #2347 üzenetére
Alap esetben firmware frissítésekkel tovább javítanak, finomítanak dolgokat, ami a rack működésén, esetleges inkompatibilitási dolgokon stb. javíthat.
Továbbá, pl. HDD leállítás is firmware függő a JMicron chipes Rapid-Case.eknél [link]. Ha tied is az, akkor érdemes akár megpróbálni a linkben foglaltakat. Ha ASMedia chipes, akkor meg azt is érdemes frissen tartani. -
King Unique
titán
válasz
Centaurus #2339 üzenetére
Mi hangos, a vinyód, v a mostani racked, utóbbi talán aktív hűtéses?
Hangszigetelt házról nem hallottam nagyon eddig.
HDD-knél lehet állítani teljesítmény rovására az akusztikai jellemzőket HD Sentinelben, de nem mindegyik vinyó támogatja.
Bevált, szívós ház az RC, full alu, így hőleadása is kiváló.
Melyik Thermaltake, mert a listában lévő Silver River ST0025 5G is tetszetős db, a ST0020E Max 5G meg aktív hűtéses dupla ventivel, de eléggé halk? -
King Unique
titán
válasz
simbazz #2308 üzenetére
Ha ez a szitu, akkor ok.
Bár korábban szó volt róla, h racknél max HDD kapacitás kezelést nem feltétlenül limitálja a régebbi - pl. USB2-es vezérlő - , de soknál, azért előfordul, a Rapid-Case-nél is [link]
Én mondjuk, azért az USB3 interfészről szóló rémhíreket se dramatizálnám túl... -
King Unique
titán
válasz
simbazz #2304 üzenetére
Az adott napit x nap után törlik és akkor elég bőven egy pár TB-os külső HDD, v archiválják máshova, mert akkor adatmozgatáshoz azért USB3 jól jöhet, meg amúgy is??
Azt nem írtad mekkora kapacitású (lesz) a HDD, de sok USB2-es rack csak 2 TB-ig kezeli, a 2.0-ás Sharkoon is, igaz akadhatnak kivételek, de ezért is jobb a fejlettebb vezérlő, mert nagyobb vinyókat is kezeli gond nélkül.
HDD-k adottak, vmi ottani lesz rackbe téve, cserélgetve, v azt is terveztek venni külön, mert akkor minőségi alu házon kívül, fontos strapabíró vinyó is, mint a WD RED és ahhoz hasonlók?? -
King Unique
titán
Köszönjük az infót, én láttam olyat teszteknél, amiben még az ASM1051 volt, de lehet tied újabb kiszerelés, azért abban már 1053-as van. Annyi kérdés lenne még, h a HDD rögzítése belülről, az csavaros-e, mert néhány tesztben, csak olyan "belecsúsztatósnak" tűnik ??
(#2298) batagy : az újba már rég bekerült, csak most annyi a dolgom, h mostanában - főleg ezen a héten biztos - nem érek rá vele foglalkozni...
-
King Unique
titán
Nem tudom biztosra...
régen birizgáltam már IDE vs AHCI módot, (külső) vinyóknál mostanában max fejparkolás szabályozására a WD programjánál, de már ott se kötelező az IDE, mert sok helyütt ment AHCI-ben is.
Újabban meg minden gépemen szinte utóbbi és nem voltak gondok külső merevlemezekkel.
Gondolom OS-t újrarakni nem akarsz, saját felelősségre ki lehet próbálni ezt a registry ACHI-ra átállítást [link], aztán megnézed javtott e vmit külső vinyó használaton. -
King Unique
titán
Az OS ilyenkor első csatlakoztatáskor elvileg felrakja automatikusan az illesztőprogramot, eszközkezelőt kéne megnézne, h ott OK-e , valamint lemezkezelőben.
Nemrég 2,5" rack topikban is volt némileg ahasonló gond [link], [link].
A torrentes dolgot szerintem topikjában kérdezd, mert lehet csak beállítás kérdése. -
King Unique
titán
Ezt mondom én is...
HDD-ket is elvileg vmilyen spec hőmérővel szokták megmérni a szakik, majd utána kalibrálni HDS-ben értékeket, h full pontos legyen.
Laptopokat meg eleve úgy gyártják, h telemenjen porral, ventilátor is, így egy idő után csökken a hűtés hatásfoka és kuka lesz a vége...Minap memóriakártyát tettem enyémbe, kivéve a gyári pöcköt, olyan poros, retkes volt , h bele sem mertem gondolni milyen lehet a belseje. Pedig még 1 éves sincs és szobában sincs nagy por, v csak azt hittem.Tiedre is vsz ráférne már egy portalanítás és újrapasztázás, mert egy idő után a hűtőpad se tud csodát tenni.
-
King Unique
titán
Persze, 7200-asok alapból +4-5 fokkal melegebbek, persze ez is gyártóként eltérő. Illetve ez a burkolat tapizás, hőérzet is csalóka, mert sokx csak langyosnak érzi az ember, de attól még belül "izzik" a vinyó , illetve HDS értékek se mindig 100 %-osan pontosak, adódhatnak +/--ba is eltérések a valós értéktől...
Adatmentő szakik mondogatták, h a hőmérséklet helyes határok közt tartása élettartam terén, akár + éveket jelenthet.
Korábban notiknál én se figyeltem oda, mindig 5x fokon járattam a vinyót, aztán meg is lett az eredménye...azóta vettem mindegyik alá hűtőpadot és inkább biztosra megyek. Sőt, van amikor jobb híján külső vinyókat is rápakolom egy feles hűtőpadra nyáron, gyönyörűen lehűti még a zárt műanyag burkolatúakat is. -
King Unique
titán
Akörül, v inkább alatta 1-2-vel van kb., de ez sok mindentől függ: nyáron mennyire van dögmeleg a lakásban, vinyó mennyire van hajtva, illetve vinyó fronton is van amelyik alapból pár fokkal hűvösebb, mint a többi, pl. ez a WD RED széria.
De a lényeg, h nem fog xarrá főni benne, ilyen téren a műanyag, zárt burkolatúak veszélyesek, korábban tett be vki a régebbi Seagate Goflex Deskről HDS képet, az majd 65-70 fok volt nyáron. Miután lekapta a vertikálisan állított ház tetejét lement 45-re...
-
King Unique
titán
Fentebb batagy-nek van ez az újabb USB3-as Rapidcase, elvezeti a hőt ez is, de azért nyáron 4x°C-ra felhevül(het) benne a vinyó.
Ha vmi motor, v mechanikai probléma lenne HDD-vel, azért az adna ki fura hangokat. Persze biztos infókért legjobb volna gépbe betenni, v vhogy ráeszkabálni egy SATA kivezetésre és megnézni HDS-el állapotát. -
King Unique
titán
-
King Unique
titán
Rapidcase is 7-8k, ez meg ugye 12k, tudom sok, de ez tényleg elég minőségi. Ha meg azt nézem, h pl. Chieftec, Delock, Termaltake házak is 10k+osak és nem olyan pöpecek, mint az InXtron, akkor már megéri.
Utóbbiba is az S3 drága igazán eSATA + FireWire 800 csati miatt, na ennek az ára, az már tényleg horror [link].
-
King Unique
titán
Ez legyen a legnagyobb gondod, attól még használható úgy.
Amúgy ahogy elnézegetem legtöbb 3,5" rack és kompakt gyári is vertikális elrendezésű, attól persze használhatóak horizontálisan is, csak nem tudni melyiknek pontosan milyen az alja gumitalpak terén.
Rackbe hirtelen InXtron ugrik be, ami full horizontális, csak az ára kicsit borsos [link]...ha esetleg belefér a keretedbe, akkor egy nagyon jó, minőségi házad lehet.Amúgy vannak azért 3,5" külsők kompakt gyáriaknál is szép számmal, egész jó áron néha, mint a My Book, v ha kifejezetten vízszintes elrendezésű kell, Lacie termékei, csak azok meg elég drágák.
-
King Unique
titán
Igen, ugyanúgy
, max első rádugáskor Windows illesztőprogit felrak hozzá netről.
Az általad is említett Sharkoon és Revoltec házak elég minőségiek, szinte full fém, míg a Storynak csak a fedlapja az, a többi műanyag. Nekem is van egy második generációs "Plus", de az melegszik, azért a full alu ház jobban hűt.
Rackekhez szoktak adni állítótalpat, amibe beletéve azért elég fixen megáll az asztalon, de akár fektetve is lehet használni. Esés meg ígyis-úgyis kinyírja őket.Strory 3-at nem is tudtam lehet még kapni, de szerintem full fém ház + spec gyorsabb vinyó miatt jobb választás egy Rapidcase + RED kombó.
beelőztélSzerk: látom beírtál másik topikba is, de link alapján ez már csak D3 Station (Story már kifutott...), ami szerintem nem nagy szám, jobbára zárt műanyag xar az egész, Micro-B USB csatival....
-
King Unique
titán
válasz
gyulank #2223 üzenetére
Amik összefoglalóban vannak (pl. Sharkoon), hordozhatók 3,5".osok is, de nyilván nagyobbak, nehezebbek stb,, mint egy 2,5" ház.
Kompatibilitás benne lévő HDD fájlrendszerétől is függ, ill bizonyos multimédia eszközök (TV, lejátszó) csak 2 TB-ig kezelik, tehát a felsorolt óhajaid nem csak magától a külső racktől fognak függeni. -
King Unique
titán
Ez is ugyanúgy leállítja rendesen üresjáratban, v biztonságos leválasztáskor a HDD-t, ahogy kell, HDS kezeli, melegedés nem probléma gondolom, adnak mellé progit (PC clone EX) milyen chipes?
Csak mert kértek fenti táblázatba dokkoló infókat is, esetleg nem tudnál párat összeírni, táblázat paraméterei szerint, v csak ezzel az egyel van tapasztalatod? -
King Unique
titán
Nem akarok mások nevében beszélni, de itt a topikban főleg külső HDD házakkal van tapasztalat, dokkolókkal kevésbé, illetve, ha visszaolvasol, láthatod utóbbival akadt egyeseknek gondja.
Hűtés terén dokkolók jók HDD szabad szellőzése miatt, de az Thermaltake ház is tuti ilyen téren, nyáron abban se megy nagyon 35° C föké a vinyó, a 2db ventilátor is csendes, én ezt az utóbbit ajánlanám, ha csak nem akarod nagyon gyakran ki-be pakolászni belőle a winchestert. -
King Unique
titán
válasz
SchumiBácsi #2210 üzenetére
Házi barkácsolásban nem tudok segíteni
, de több vinyónak kell a kraft, abban a fentebb említett Sharkoon rack-ben is külön komplett X W-os tápegység lehet, dupla ventilátor erre utal.
Láttam itt PH-n olyat, h vki sima PC házba pakolt bele 10-20 db HDD-t, ami olcsóbb lehet, mármint a ház, mint egy profi multi-bay RAID rack, érdemes körülnézni ebay-en is, ez 4 rekeszes eSATA-s és hotswappal leválaszthatók szoftveresen a HDD-k. -
King Unique
titán
válasz
SchumiBácsi #2208 üzenetére
Vannak több rekeszes (multi-bay) rackek is, pl.a népszerű Sharkoon is gyárt [link], de az összefoglalós táblázatban lévő gyártók java is. Ezek azért drágábbak [link], de azért persze akad olcsóbban is, de mindenképp több 10k az áruk.
USB leválasztás gondolom Windows alatt gond, Unlocker progival lehet a leválasztást gátló folyamatokat feloldani, de nem mindig jön be, van amikor csak kijelentkezés, restart segít.(#2207) Kasya : a listában lévő rackek kiemeltek, nagyjából 1-3 (kommentek) kivételével mind ajánlott kategória, de ez elég szubjektív, mert hiába nagyon jó, de pl. ára miatt (InXtron) egy rétegnek már kevésbé ajánlott.
De, ha van rá igény, akkor akár lehet egy + oszlopban ragozni, csak kicsit erőltetett lesz fönti ok miatt -
King Unique
titán
már megint az ár, mert magától, név alapján rákeresni képtelenek....
, de nemsokára majd úgyis frissítem, és excelbe a típushoz, meg árkategóriához is hivatkozást teszek, nehogy esetleg vki még véletlenül is megerőltesse magát pár kattintással.
-
King Unique
titán
Azért ha csak otthonra lesz médialejátszó mellé, megfelelne a 3,5"-os is, pl. egy 4 TB WD RED+ Rapidcase kombó, de ha jól néztem lejátszóba HDD is tehető.
Azért ezeknek a 2,5"-os extra tárhelyű "böhöm" külső vinyóknak kell a kraft, lejátszón célszerű hátlapi USB3-ba dugni, ráadásul B aljzat, így a külső vinyó Micro-B male---A male kábeléhez hozzá kell toldani egy másikat, h össze lehessen kötni. -
King Unique
titán
Van: Backup Plus Fast Portable Drive - csak még nem kapni és vsz jó drága lesz, USB3 Y kábel kell neki, gondolom vmi soklemezes (4-6 db) vinyóról lehet szó...
-
King Unique
titán
válasz
sesomaru1989 #2165 üzenetére
Lassú lesz...itt 10 MB/s-et említenek [link] afféle max értéknek, ami persze net sávszél függő.
-
King Unique
titán
válasz
Barett 50cal #2163 üzenetére
Általában újabb USB3-asok mind kezelnek 3-4 TB-ot, de alternatívák vannak összefoglaló táblázatban is, akár a Sharkoon, LC-Power.
-
King Unique
titán
válasz
Barett 50cal #2158 üzenetére
-
King Unique
titán
válasz
tknof1871 #2148 üzenetére
Mivel drágábbak, kevesebb róla a tapasztalat, itt topikban is inkább szimpla HDD-s a téma, azért nem kerültek bele, de ez akár változhat.
A két kifejezés lényegében uazt jelenti, de sokan "külső merevlemez" alatt a gyárilag összeszerelt kompakt készülékekre asszociálnak, persze külső merevlemez ház kifejezés már más, az uaz, de azért a külső mobil rack megnevezés a legegyértelműbb.(#2146) vlevi: köszönjük a tesztet!
(#2153) zsero : nem tudok én se mást mondani, akkor próbáld a JMicronosat. Amúgy ASMediával nem szokott gond lenni, Lenovo notidon milyen oprendszer van, mert W7-nél érdemes USB3 drivert frissen tartani?
-
King Unique
titán
Dokkolókkal kevesebb itt a tapasztalat, mert ez elsősorban külső mobil rack topik, utóbbiak használata szerintem stabilabb, mert dokkolóknál sokan panaszkodtak hibákra.
Az ASM1051 chip elég gyakori, aszem van ASM1053 is, + még JMicron szokott lenni legtöbb külső vinyóba / házba, de hogy gépedhez melyik passzol stabil működés terén leginkább, azt nem tudom...
Csak abban tudok segíteni, h ajánlok más dokkoló gyártókat is: Raidsonic, Thermaltake, előbbi minőséginek tűnik.(#2144) kroland20:
van ám összefoglaló táblázat...
Az olcsó nem feltétlenül jelenti azt, hogy jó is, ha nem óhajtod listát átnézni, akkor vegyél egy Sharkoon Rapidcase-t, az jó. -
King Unique
titán
válasz
headhunter #2111 üzenetére
Vsz fönti erről, ez a dönthetőség is érdekes, de nem volt rá akkora szükség...oricón még eSATA is van, arra annál inkább.
-
King Unique
titán
válasz
khorvat #2109 üzenetére
Akkor örülök, h megoldódott, lehetett volna MBR-el is bűvészkedni, de GPT a biztosabb megoldás.
Nem is láttam még ilyen ötletes dönthető dokkolót, kösz szépen a tippet
bár SATA interfész nem éppen sokxori csatlakozásra van tervezve, de azt a néhányt nyilván bírni fogja. -
King Unique
titán
Van amelyiket ezzel, van amelyiket másikkal szerelik, lutri épp milyent fogsz ki...illetve nyilván egy adott fw update csak az adott chipseteshez jó, tehát ez is egyértelmű.
De ezt fentebb csak érdekességképpen említettem meg, hogy működhet 3 TB+ MBR-el is, de alapban GPT javasolt hozzá .(#2106) barcaloki: csak a külső HDD-ről futtatottak lesznek lassabbak
-
King Unique
titán
válasz
khorvat #2103 üzenetére
3-mal fökötted pl.Sharkoon, Revoltec, LC-Power stb, ezek USB3-asok, de az visszafelé kompaibilis USB2-vel....
3 TB+ HDD kezelés függ rack vezérlőtől, annak firmware-étől (sharkoon), de mástól is. Nem árt hozzá 64 bites OS és GPT partícióstílusú HDD, de bizonyos esetekben elég MBR is. Külső HDD esetben nem OS, hanem rack vezérlő kezeli a vinyót, így pl. ASMedia chipesek firmware frissítésénél be lehet állítani 2 TB támogatást [link], így egy sima MBR partíciót kezelt egybe Linux Mint x64 és még a 32 bites XP is (újabb W7/ 8 /8.1 meg alap) !!!
Persze, ha szűz a vinyó és újabb rendszereken lesz használva, akkor mehet GPT-re egyből. -
King Unique
titán
Pozicionálás szinte tökmindegy, de e kettő kicsit noname, v épp nincs vele tapasztalat...itt sokan ajánlott Sharkoon Rapidcase jó választás lehet, de iponban csak eSATA (USB 3.0) van, jó szokott lenni Delock, amit fektetve-állítva is tudsz használni, v épp Revoltec, LC-Power is, v ha igazán minőségi kell, akkor Chieftec, Inxtron.
-
King Unique
titán
Jó lehet ez is, de látod fentebb vannak má gyártók is ajánlgatva.
Logikusan tényleg nincs ilyen, max vmi 12V-os eSATApd-t támogató rack, de az nagyon ritka, főleg IDE-ben vsz nincs is, ill majd jövőre debütáló USB3.1 elvileg akár 100W-ot fog tudni, 5 és 12V-ot is támogatni fogja, esetleg egy olyan megoldás, de IDE rackek zöme ált. csak USB2-es szokott lenni.
-
King Unique
titán
válasz
Seraph 16 #2088 üzenetére
Jó mind2, csak itt Sharkoon van többségnek (pozitív) tapasztalata, azért ajánlják általában azt, de Revoltec is nagyon minőségi rackeket gyárt.
(i#2090) vati182: ha nem sajnálod rá zsetont jó lehet neked is ex307
, látom ebay-en Sharkoon nincs, de van pl. Raidsonic, az is jó szokott lenni.
A második "Dynamode" sem néz ki rossznak, de szakinak nemrég a 2,5" változatával volt pár apróbb gondja [link ]. Nem tudom ez milyen lehet... -
King Unique
titán
válasz
vati182 #2083 üzenetére
Első körben azt mondanám fogadd meg S1M0N tanácsát, mert tényleg jó a Sharkoon
, mert árban nem kedvezőbb egyáltalán az ebayes sem (23 euro kb.6-7k)
Viszont ebayen sokx egész jókat lehet levadászni, funkcionálisan jónak tűnik ez a rack, full alu és ráadásul aktív hűtéses (ventilátor), így vinyó sem fog megfőne, sőt melegedni se nagyon. Viszont ami problémája lehet, h venti idővel adhat hangot (átmérőt, RPM-et nem ír), tápja mennyire bírja majd, vmint nem tudom rackben milyen vézérlő van, megbízhatóan működik-e, ahhoz képest , hogy USB3-as, 1,5 TB max HDD kezelés is kicsit elavultnak tűnik. -
King Unique
titán
Az eSATA és USB 3 Sharkoon Rapidcase 4 TB-ig kezeli [link], az USB2-es csak 2 TB-ig, vsz fejletlenebb vezérlő miatt !
Másrészt, h gépeden lásd egybe HDD méretét UEFI alaplap és 64 bites OS kell, vinyónak meg GPT partícióstílus, bár lehet akár MBR is, ha 4K klaszterméretre van formázva (16 TB-ig kezeli) és előbbi 2 feltétel adott.
-
King Unique
titán
válasz
aimettirlz #2033 üzenetére
Jó választás a rack és RED is, ezeket vinyó topikba is sokat dícsérik.
-
King Unique
titán
válasz
aimettirlz #2031 üzenetére
Akkor melyik lesz ?
-
King Unique
titán
válasz
aimettirlz #2029 üzenetére
Akkor vedd azt, ha még pc-dhez is passzol (csinos
), mind2-vel jól jársz, Thermaltake csak hatékonyabb hűtés miatt kiemelkedő, de a Sharkoonban sem fog megfőni a vinyó.
-
King Unique
titán
válasz
aimettirlz #2026 üzenetére
Thermaltake előnye leginkább aktív hűtésében van, mert a nyári kánikulában se ment benne vinyó nagyon 35 fok főlé, de kialakításában-alu vázában, fw variálás tekintetében talán jobb a Sharkoon.
-
King Unique
titán
válasz
aimettirlz #2016 üzenetére
WD Grreen nem a legjobb manapság [link]. Inkább RED-et, v mi Seagate, Hitachi.----->vinyó topic.
Valóban drága az a Thermaltake, mert aktív hűtéses (ventis), de szinte az hűt a legjobban. -
King Unique
titán
válasz
aimettirlz #2010 üzenetére
Jó vlevi ajánlása
, valóban megfontolandó a MyBook is, de az műanyag (igaz szellőzőráccsal), de belseje WD Green, ami nem roosz, de nem is a legjobb. Lehet jobban jársz az ajánlott full alu Sharkoon rackel + bele egy WD RED, de első Thermaltake is jóféle, az aktív hűtéses (35 fok vinyó nyáron is), de sajna ház nagyja műanyag...
(#2013) bajnokpityu : esata vegyes, főleg apróbb fájlok másolásánál gyorsabb usb3-nál, de ez főleg benne lévő vinyótól, másolt fájlok méretétől függ, + persze laptól is.
-
King Unique
titán
válasz
enginev3.0 #2001 üzenetére
Talán a MyBook Live (korábbi World) , amit egy hackel el lehetett látni torrent klienssel, de pontos infóért topikjában érdeklődj.
-
King Unique
titán
válasz
lordjancso #1999 üzenetére
Firmware függő: # 1931 .
Egyrészt üresjáratban valóban "magától" leállítja vinyót x perc után, újra hozzányúlva ismét felpörgeti.
Másrészt biztonságos usb leválasztáskor lözelebb hajolva hallani, ahogy leáll, v burkolaton érezni leáll finom rezgés, LED ennél kialszik-e nem tudom (nincs RC-m), de láttam olyat aminél igen kompakta. De nyilván, ha már usb-n leválasztod, akkor rack kapcsolójával áramtalanítod is, akkor biztos kialszik.
Új hozzászólás Aktív témák
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- World of Tanks - MMO
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- Viccrovat
- Milyen NAS-t vegyek?
- Call of Duty: Vanguard
- További aktív témák...
- Western Digital Elements 2.5" 4TB USB 3.0 (WDBU6Y0040BBK) Külső HDD (Bontatlan, Új, 1 Év Garancia)
- Western Digital Elements 2.5" 4TB USB 3.0 (WDBU6Y0040BBK) Külső HDD (Bontatlan, Új, 1 Év Garancia)
- SSD-k / HDD-k ( 250gb-2TB-ig. )
- Sas 400GB SSD-k
- Crucial P3 Plus 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - Eladó! 37.000.-
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 256GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3038, 94% Akkumulátor
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 64GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2190, 100% Akkumulátor
- HATALMAS AKCIÓK / MICROSOFT WINDOWS 10,11 / OFFICE 16,19,21,24 / VÍRUS,VPN VÉDELEM / SZÁMLA / 0-24
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 8xxx 9xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Új és régi konzolok Okosítása/Softmodoloása, és Szoftveres szintű javítása - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest