- Fórumok
- Szoftverfejlesztés
- Java programozás
- (kiemelt téma)
- Huawei Watch Fit 5 Pro - jó forma
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Rég várt frissítést kap az Android tárcsázója
- Poco F8 Ultra – forrónaci
- iPhone topik
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
G.Zs.
senior tag
Tényleg nem akarnék belevau, de pl. a profession.hu egy darab eredményt sem ad ki arra, hogy "kotlin". Java-ra viszont rengeteget. Peace!
Rossz helyen keresed.

-
G.Zs.
senior tag
"ha zavarnak a meglevo bugok, akkor hasznalj mast, de ha nem egy hosszutavo projekt": hosszútávú.
ha nem használok olyan környezetet (nem csak az ide-t ideértve, hanem az összes többi cuccot is), akkor belefuthatok abba, hogy a böngészők már nem képesek megjeleníteni, amit megcsináltam. Mint például a woodstockot nem kezelik az újabb netbeansek."java -jar myApp.jar": most vagy elkerülte a figyelmed, hogy webes cucc lenne, vagy komolyan gondoltad, de akkor vadásszak web konténert, adatbázis kezelő réteget, stb. ? ezt inkább kihagynám.
A Spring Bootban ott a beagyazott web container.
IntelliJ-nel figyelj arra hogy alapvetoen fizetos cucc es az ingyenes verzioban nincs Javascript tamogatas. Ha esetleg kell az is, es ingyenes IDE kell, akkor masfele nezelodj. Mondjuk egy STS jo lehet. -
G.Zs.
senior tag
Mert a Calendar.MONTH-nak zero bazisu az index-elese. Tehat a januar a nulladik, februar az elso es igy tovabb.
Ha most kezdetel bele a programozasba, akkor majd latni fogod, hogy ez az altalanos, es altalaban az ettol eltero a kivetel. -
G.Zs.
senior tag
"A csapatbol minden egyes fejleszto keszit egy kutatast, esetleg egy technologiai demot, prezentalja a sajat megoldasat, es ervel, hogy szerinte az a technologia miert lenne jo valasztas a kulcsfontossagu problemak megoldasara. A csapat ezutan megvitatja a felmerult megoldasokat, es kivalasztja melyik a leghatekonyabb."
Ez tényleg van ahol így megy, vagy ez az elméleti ideális eljárás amit semmilyen nem amatőr / hobbi projectnél nem alkalmaznak?
Ez nalunk igy mukodott 2 evvel ezelott, amikor letettuk a mostani projektunk alapjait.
Adott volt egy fejlesztocsapat, akik elotte egy hasonlo projekten dolgoztak a ceg egy masik reszlegenel. Volt egy jol meghatarozott technologiai stack, amiben a csapatnak nagy tapasztalata volt. A kerdes az volt hogy ezek kozul mi az amit le kellene/lehetne cserelni az uj projekt megvalositasanal, hogy a regi projekten felmerult problemak kikuszobolhetoek legyenek. Ehhez a mar vazolt modszert hasznaltuk. Mindenki megkapta a lehetoseget, hogy prezentaljon egy uj technologiat, ha ugy erezte, hogy egy adott problemat azzal jobban meg lehet oldani, mint ahogy az elozo projekten volt. -
G.Zs.
senior tag
Ez igy tok jo, ha nyilt vegu a kerdes, azaz ha tenyleg eldontendo, hogy melyik iranyba induljon a csapat. Feltetelezem, hogy lentebb nem ez a helyzet, es van egy jo adag JSP-alapu cucc keszen, es kell valami pluszt hozzarakni (gondolom, nem valami megaprojekt, ha itt a forumon probalja osszeszedni a hozzavalokat a kollega). Ilyen esetekben tok normalis, hogy azt hasznaljak, amibol mar eleve sok van.
Amit irtam az termeszetesen greenfield projektre vonatkozik. Ha van legacy code a projekten, az mar megbolonditja a tortenetet. Ebben az esetben viszont nem csak azert ragaszkodunk a regi technologiahoz, mert a manager kitalalta.

-
G.Zs.
senior tag
A demokracia nagyon nem mukodik jol technikai dontesek eseteben. Ha olyasmirol van szo, hogy tabs vagy spaces, akkor persze oke, de egy csapatban nagyon kulonbozo technikai tapasztalattal rendelkezo emberek vannak, miert kellene, hogy mindenkinek ugyanakkora beleszolasa legyen?
A masik, hogy ezekrol rengeteget lehet vitatkozni, es a valodi helyzet az, hogy a feladatok 99%-at 'barmiben' meg lehet csinalni, es a fejlesztok hajlamosak az alapjan valasztani, hogy 1) most mi erdekli oket 2) mi a divatos 3) ok szemely szerint mihez ertenek. Azert valasztanak valakit vezetove, hogy donteseket hozzon, amik elsosorban a ceg erdekeit veszik figyelembe.
Adott egy feladat, amire keresem a megoldast. A feladat elemzesenel a csapat feltarja, hol lehetnek nagyobb problemak a megvalositasnal. A csapatbol minden egyes fejleszto keszit egy kutatast, esetleg egy technologiai demot, prezentalja a sajat megoldasat, es ervel, hogy szerinte az a technologia miert lenne jo valasztas a kulcsfontossagu problemak megoldasara. A csapat ezutan megvitatja a felmerult megoldasokat, es kivalasztja melyik a leghatekonyabb. Egyhangu dontes eseten ugye nincs mirol beszelni, az lesz amit mindenki akart. Ha nincs megegyezes, es sok megoldas johet szoba, akkor a legnagyobb tapasztalattal rendelkezo vezeto dont.
-
G.Zs.
senior tag
-
G.Zs.
senior tag
Felejtsd el azt a ceget is ahol a manager talalja ki..

-
G.Zs.
senior tag
A JavaEE egy specifikáció és API gyűjtemény, ami a Java Community Process alkalmazásával fejlődik. Ezekhez az API-khoz készülnek implementációk a specifikációk alapján. Erről egy kis összefoglaló.
A JavaEE technológiákra rengeteg alkalmazás épül és nagyon sok az érdekelt szereplő. A bejelentés után sok a felmerülő kérdés, így érdemes megvárni ki veszi át az Oracle szerepét, valamint lesznek-e változások a fejlesztési/elbírálási folyamatokban. Olvasd el még ezt a cikket a bejelentésről.
Ugy nezki, hogy az Eclipse Foundation veszi at a Java EE-t az Oracle-tol.
EE4J - Eclipse Enterprise for Java -
G.Zs.
senior tag
Servlet/JSP/JDBC az alap. Én ezekkel nem is nagyon foglalkoztam, inkább megpróbáltam kapásból JSF, EJB, JPA-t tanulni. Ez a kombó már komolyabb alkalmazások elkészítésére is alkalmas, és jobban karbantartható, de nem egyszerű megtanulni. Lényegesen lassabb megtanulni, mint az előbbit, de ha rendes Javas karriert akarsz befutni, mindenképpen érdemes ezt tanulni, szerintem. (vagy Struts2 ill. Spring3)
JSF mellett még ott van a Struts2 és a Spring framework 3. Mind a három MVC architektúrájú, nagyon sokat tud, de nem foglalkoztam az utóbbi kettővel. Azt tudom, hogy a JSF az bekerült a Java specibe, így hivatalosan támogatott keretrendszer, nagyon jól együttműködik EJB-vel és JPA-val.
Lacces: Szerintem jó ötlet, még a JSP, JDBC kombóval is PHPval szemben, mert rendes objektumorientált szemlélettel tudsz dolgozni, és tisztább kódot tudsz írni, ezt a nyelv megköveteli. Csomó dolog nincsen benne, ami a PHP-t dinamikusabb, alkalmazkodóbb nyelvvé teszik, de pont ezek miatt a megszorítások miatt lesz majd értelmesebb és átgondoltabb a kód. (Persze Javaban is ott a Reflection API, amivel aztán csuda dolgokat lehet művelni)
Alapvetően egyetértek azzal amit írtál. Két aprósággal egészíteném ki.

Az MVC csak egy kis része a Spring keretrendszernek. Alapvetően nem csak webes, hanem komplett enterprise alkalmazások fejlesztésére alkalmas, mintegy alternatívája a J2EE-nek.
Nagyon ajánlott megtanulni, viszont az igazsághoz hozzátartozik, hogy interjúkon inkább J2EE kérdéseket tesznek fel, így állás kereséskor érdemes inkább arra rágyúrni. Konkrétan én sehol nem kaptam még Spring-es kérdést, még ott sem ahol a pozíció kiírásban benne volt, mint követelmény, ellenben szabvány J2EE kérdést annál inkább.A PHP vs JSP kérdéshez az is hozzá tartozik hogy egy JSP-t támogató web hosting szolgáltatás jóval drágább, mint a sima PHP-s. Ha nem saját szerverre fejlesztesz, ez is fontos lehet.

-
G.Zs.
senior tag
Hali!
Nezegettem mar par tutorialt, megyeket a Java, stb. Az lenne viszont a kerdesem, hogy a vilagon ugye most a legelterjettebb nyelv a java, ha jol emlekszem 20% felett van (nemtudom pontosan melyik kutatas alapjan olvastam ezt). Dilemmaban voltam, hogy a Javanak, vagy a C++-nak alljak-e neki, vegul Java mellett dontottem (amit abszolut nem banok, objektumokkal kapcsolatban is megtanultam sok olyan dolgot, amit kesobb mas nyelvnel is tudok kamatoztatni).
A kerdesem az lenne, hogy hol hasznaljak a Javat? Ugye mobil/android szektor az vilagos. De azonfelul? Windows-os/Linux-os GUI-s programokhoz en valahogy a C++-t szimpatikusabbnak talalom, foleg Windowsra, ahol nem kell JDK-t telepiteni kulon..foleg, hogy a c++ ha jol tudom "gyorsabb". Nem otthoni, inkabb ilyen ceges viszonylatban erdekelne a dolog, hogy ha pl fosuli utan Java fejleszto lennek, akkor kb mire szamithatok. Tehat milyen teruleten hasznaljak a Javat?
Koszonom a valaszokatA Java-val alapvetően kétféle irányba érdemes elindulni:
- Az egyik az Android platform, ami eléggé úgy néz ki, hogy egy jó ideig piacképes tudást fog jelenteni.
-A másik a szerver oldali programozás, amire hosszú évek óta hatalmas kereslet van, általában közepesen jó fizetésekért.Én pár évvel ezelőtt az utóbbi vonalon indultam el, és nem bántam meg. Épp mostanában volt aktuális nekem is az új állás keresése, és alapvetően elégedett voltam azzal, amit tapasztaltam.
Az elmúlt hónapban kb. 10 helyre küldtem önéletrajzot, ebből egy kivételével be is hívtak interjúra.
A kiválasztási folyamat szinte mindenhol más volt. Valahol algoritmizálási készséget mértek, valahol SCJP szerű tesztet kellett megoldani, valahol OOP/Design Pattern -ekre kérdeztek rá leginkább, és volt, ahol a több keretrendszer ismeretét (EJB,JPA,Spring,JSF stb.) várták el.Kezdőként, 0 tapasztalattal még így is viszonylag nehéz munkát találni, de nem lehetetlen.
-
G.Zs.
senior tag
-
G.Zs.
senior tag
Küldd el légyszi az egész cuccot a mail címemre, és azt, hogy mit szeretnél módosítani a működésben. Holnap megnézem, és mondok valamit mindenképp. Privátban küldöm a címet.
-
G.Zs.
senior tag
Hello!
Próbálkozott itt vki Eclipse Subversive alá 1.3.7-es (tehát SVN 1.7-et támogató) SVNKitet felrakni? Mert sajnos nekem nem sikerült.

Én egyszer próbáltam, de nekem sem sikerült.
Most Subclipse-et használok 1.3.5-ös SVNKit-tel. -
G.Zs.
senior tag
Néhány keretrendszer/fejlesztőeszköz amire szükséged lesz/lehet.
IDE: Eclipse
Web alkalmazás szerver: Apache TomCat
Webes keretrendszer: Java Server Faces
Adatbázis kapcsolathoz: JDBCJó fejlesztgetést!

-
G.Zs.
senior tag
Sziasztok most ismerkedem a tanuljuk meg a java programozási nyelvet 24óra alatt című könyvel.Feltelepítettem a jdk-t és példaprogramokat próbálom csinálni.De például beírom parancssorba hogy javac Root.java nem történik semmi nem fordítja le a programot .class kiterjesztésre(a megadott nevet [javac] a rendszer nem ismeri fel külső vagy belső parancsként,futtatható programként ezt írja). De a lefordított programot ami már .class kiterjesztésben van a java paranccsal futtatható.Úgy tudom a jdk-ban kell valamit beállítani de nem tudom pontosan mit

Előre is köszönöm a segítséget
Környezeti változók között a PATH -hoz hozzá kell adni a telepített JDK/bin könyvtár elérését.
Én úgy emlékszem, hogy a könyv is tárgyalja a JDK és a környezeti változók beállítását
, bár már elég rég olvastam. -
G.Zs.
senior tag
Így van oda járok. A NetBeanst választottam az első két gyakorlaton, mert tetszik, hogy pl a VS 2008-hoz hasonlóan kiegészítő javaslatot tesz. A másik kettőnek is ismerős a neve, de gondoltam megkérdezem olyanoktól akik már ezzel dolgoznak hosszabb ideje.
A faktoriális kódod kísértetiesen hasonlít a második gyakorlat órai feladatára...

Általában oktatási célokra a NetBeans-t szokták ajánlani az egyszerűsége miatt. Én is ezt használom a legszívesebben.

-
G.Zs.
senior tag
JPQL lekérdezéseket szeretnék gyakorolni.
Van valakinek magyar nyelvű leírása a témához?
Vagy példafeladatok megoldásokkal.
Előre is köszönöm. -
G.Zs.
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- Szoftverfejlesztés
- Java programozás
- (kiemelt téma)
A topicot kiemeltem. Valaki nem akar egy nyitó hsz-t írni?:))
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Xbox tulajok OFF topicja
- Elemlámpa, zseblámpa
- Konzol Screenshot
- Battlefield 6
- Nem kell még temetni: 2 éves órajelcsúcsot döntöttek meg Raptor Lake-kel
- Projektor topic
- Milyen videókártyát?
- Vicces képek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- 24 magos AMD Threadripper alapú munkára kiváló félgép, 128GB RAM-mal
- HP ZBook Fury 15 G7 i7-10850H 32GB 512GB SSD Quadro T2000 4GB FHD HUN bill, szép állapotban eladó
- Eladó MacBook Pro 16,1 2019 CTO
- új 0 km es garanciás lenovo loq rtx 5050 8gb
- Eladó teljesen újszerű karcmentes Samsung Galaxy Watch Ultra
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 27% - LG UltraFine 27UQ850V-W 4K IPS Monitor! 3840x2160 / 60Hz / FreeSync
- HP ProDesk 600 G2 MT, DVD-RW , i5-6500 CPU félkonfig
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Air 13 2020 M1 8GB RAM 256GB SSD notebook garanciával hibátlan működéssel
- Lego replika Tokyo 20051 építőkészlet doboz nélkül
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

, bár már elég rég olvastam.