- iPhone topik
- Képen az iPhone 17 Pro kétféle akkumulátora
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Telekom mobilszolgáltatások
- Egy óra, két rendszer
- iOS alkalmazások
- Melyik napszakban merül majd le az iPhone 17 Air?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Superman
nagyúr
Na akkor mondja meg nekem valakia következőt.
Adott az első beállítás:
1.
JumperFree Configuration Settings
AI Overclocking: Manual
CPU Ratio Control: Manual
- Ratio CMOS Setting: 9
FSB Frequency: 400
PCI-E Frequency: 100
DRAM Frequency: 1200
DRAM Command Rate: 2T
DRAM Timing Control: Manual
CAS# Latency: 5
RAS# to CAS# Delay: 5
RAS# Precharge: 5
RAS# Activate to Precharge: 15
TWR: AUTO
TRFC: AUTO
TWTR: AUTO
TRRD: AUTO
TRTP: AUTO
DRAM Static Read Control: Disabled
Transaction Booster: Auto
Clock Over-Charging Mode: 1.00V
CPU Spread Spectrum: Disabled
PCIE Spread Spectrum: Disabled
CPU Voltage: 1.4375V
CPU Voltage Reference: x0.63
CPU Voltage Damper: Enabled
CPU PLL Voltage: 1.70
DRAM Voltage: 2.30
FSB Termination Voltage: 1.50
North Bridge Voltage: 1.55
North Bridge Voltage Reference: x0.67
South Bridge Voltage: 1.20Így nem stabil a rendszer, folyton újraindul. De a második beállítással stabil, nézzétek meg az értékeket (kiemeltem, amit figyelni kell):
2.
JumperFree Configuration Settings
AI Overclocking: Manual
CPU Ratio Control: Manual
- Ratio CMOS Setting: 9
FSB Frequency: 400
PCI-E Frequency: 100
DRAM Frequency: 1200
DRAM Command Rate: 2T
DRAM Timing Control: Manual
CAS# Latency: 5
RAS# to CAS# Delay: 5
RAS# Precharge: 5
RAS# Activate to Precharge: 15
TWR: AUTO
TRFC: AUTO
TWTR: AUTO
TRRD: AUTO
TRTP: AUTO
DRAM Static Read Control: Disabled
Transaction Booster: Auto
Clock Over-Charging Mode: 1.00V
CPU Spread Spectrum: Disabled
PCIE Spread Spectrum: Disabled
CPU Voltage: 1.4250V
CPU Voltage Reference: x0.63
CPU Voltage Damper: Enabled
CPU PLL Voltage: 1.60
DRAM Voltage: 2.20
FSB Termination Voltage: 1.50
North Bridge Voltage: 1.40
North Bridge Voltage Reference: x0.67
South Bridge Voltage: AutoNos, hogy lehet az, hogy kisebb feszültségekkel stabil, nagyobbakkal meg nem?
-
Superman
nagyúr
Más, kicsit off téma, de megkérdem: a hardver piacon árulnak egy új bfg nforce 680i sli alaplapot, elég jó áron. Most éppen tárgyalásban vagyok az illetővel, de a kérdés: jobban járnék vele a Quad tekintetében, mint a P5K Premiummal?
-
Superman
nagyúr
válasz
redraven85 #10637 üzenetére
Hogyhogy sípolni??? A processzor maga 80 fokos, vagy a magok? Mert ha az utóbbi a helyzet, azért még nem kellene, de ha elérte a 80-at maga a processzor, akkor a magok körülbelül 93-95 fokosak lehetnek. lehet, hogy elérték a 100-at és throttlingol a processzor.
-
-
Superman
nagyúr
Nah...futattam egy OCCT-t, nem a stabilitás tesztelése kedvéért, hanem a hőmérsékletek miatt, mert ez is jól megdolgozza a processzort. Amint mondtam az egyik ventilátort nem tettem fel, így könnyebb a szerkezet, nem húzza annyi minden, lehet ez az oka, hogy csak 5-6 fok már a különbség az első kettő és a második két mag között.
tehát: 3.6GHZ, 450x8. Bios: 1.42Volt.
idle: 42 fok.
100%-os terhelés-nél: max: 71 fok, min: 65 fok. Első két mag (a melegebbek) max: 84 fok, második két mag max 79 fok.Alaplap: idle: 28 fok.
Terhelés alatt: max: 32 fok. -
Superman
nagyúr
A fehér paszta már elfogyott.
Igen, fenn a csavarok kicsit lazulnak, pedig a ház elvileg rezgéscsillapítós és a hűtőre is felszereltem. Tekergeted?
Ha én ezt csinálom kicsit felszökik a hőmérséklet.
Más: mennyin megy most a processzor, mennyi feszt kap és idle mennyi a hőmérséklete?
-
Superman
nagyúr
válasz
Larry303 #10551 üzenetére
Egy nagykalapácsot javasolnék.
De komolyan, mert már én is kész vagyok, béna vagyok, elég volt.
Időnként kilazul az egész alkotmány és csavarozhatom be, meg pasztázhatom újra. Most már csak az egyik ventit tettem fel, hátha így jobb lesz. Kemány műanyag-gumi keverékből készítettem egy alátétet. Közepén lyuk van, az egész akkora, hogy kitöltse a leszorítókar csavarja és a hűtő lapja közötti rést. Beteszem, örülök, jól meghúzom a csavarokat, próbálgatom, elmozdul, a jó édes anyád..
Én feladom....Csak nézem, hogy külföldi fórumokon is 3.8GHZ-et érnek el ezzel a hűtővel 24/7-ben, nálam meg már 1.42Voltnál idle 42 fokos.
Zalman termálzsírt alkalmaztam, jó sokat (a kevés, meg az arányos sem jött be..
), így se jó. Sajnos, amikor egy kicsit is meglököm a nagy kezemmel és elmozdul, akár pár millimétert is, összekeni, csomósítja a pasztát és úgy vettem észre, hogy nem tesz annyira jót neki....
Szóval ötleteknek híján vagyok momentán. De még gondolkodom.
-
Superman
nagyúr
válasz
davidos #10516 üzenetére
Valamilyen tekercs, esetleg a táp, nekem is szokott néha ilyen lenni.
Egyébként a hőmérséklet kérdésekhez: az nagyban függ azért az aktuális biostól is, meg persze a hűtőtől. Én a Thermalright-al még mindig nem nagyon tudtam zöldágra vergődni. 1.38Volton 3520MHZ mellett is 40 fok alapbóla proci, terhelve 63, a magok pedig 70-78 fokosak. El lehet képzelni, hogy feljebb, mi a helyzet. 3665MHZ-en 1.43Vcore-al már két mag 90-90 fok, a másik kettő meg 81. Persze ahogyan XaraX mondta, ezt csak egyszer kell kibírnia, soha nem fog ekkora terhelést kapni a processzor alkalmazásokban, játékokban, stb.
-
Superman
nagyúr
Négy darab 32M-es Super Pi:
-
Superman
nagyúr
3200-on nekem 1.28Voltnál is kevesebb kell a Q6600-nak, így tényleg nem csoda az alacsony hőmérséklet.
De: 3665-ön (458x8, 1.45Volt biosban, 1.456Volt idle Windows alatt) idle 40-43 fok, terhelve (100%) 70-74 fok, a magok meg alsóhangon már 80-89 fokosak. Egyszóval melegszik a Quad agyba-főbe, de ha egy kicsit is magasabb telejsítményt akarok belőle kihozni, akkor meg kell húzni. Az más kérdés, hogy léggel stabilan kábé ennyi...3.8GHZ-nél Prime stabilan nem hiszem, hogy ki lehet hozni többet belőle. -
-
Superman
nagyúr
válasz
xboxgyuresz #10267 üzenetére
Igen ám, de neked E6600-at van, neki meg Quad Core, ami lényegesen több hőt termel. Én már csak tudom.
Más: tegnap 3.7GHZ-en beszart a rendszer. Mi is lehetne más az oka, mint a sz@r, fostalicska bios. Úgyis szét akartam szedni a gépet, hát nekiálltam, főként a hűtő miatt.
Képek a szerelésről:
Látható, hogy abból a habszivacsos anyagból vágtam egy kis darabot és illesztettem be a lefogatókar és a tapl közé, amivel tegnap kitámasztottam a hűtőt. Így valóban jobban megfeszülnek a karok becsavarozáskor, de sajnos pár millimétert még így is képes elmozdulni a hűtő, azt hiszem nem kell piszkálni.
Az eredmény. Idle, alapjáraton, semmi tuning a magok: 37, 42, 35, 39. Látható, hogy három mag nagyon közel van egymáshoz hőmérsékletben, csak a második nem. Most már mindegy, így marad. Két ventit felnyomtam a hűtőre, a ház hátuljára nem tettem, mert túl közel lennének egymáshoz és leragasztottam a hűtő alját és tetejét, remélem így jobban elvezetődik a hő. Meglátjuk pár nap múlva.
-
Superman
nagyúr
Egy érdekesség, bár már tárgyaltunk róla: ha bekapcsolom 460-as FSB felett a DRAM Static Read Control-t, akkor minden benchmark program futtatási kísérlet crash-el végződik. Tehát nem stabil.
De: a Test Drive Unlimited 1680x1050-ben órákig futott bekapcsolt DRAM Static Read Control - al. Vagyis nem stabil, de használható.
-
Superman
nagyúr
Köszönöm emberek.
De oda nem ragaszthattam.
(Bár ez is felmerült alternatívaként...
)
-
Superman
nagyúr
-
Superman
nagyúr
A súlya miatt nem, még a rezgés miatt sem (feltettem a melékelt rezgéscsillapítókat és arra a ventit). Az elmozdulást arra értettem, hogy most megnéztema csavarokat, meg van-e minden húzva és megvolt. De a kezemmel kicsit meglöktem, nagyon picit és elmozdult a leszorító keret alatt. A jó szó erre az, hogy elfordult.
Első alkalommal, mielőtt felraktam volna, tettem a leszorító keret alá egy ragacsos anyagot, hogy ne mozogjon, mert hallottam erről a lötyögésről, de most siettem és "gyári" alapon szereltem össze. Tehát a helyzet az, hogy kézzel jobbra-balra tudnám forgatni a processzor foglalat fölött. Persze nem könnyen, de mégis.
A legnagyobb gond persze az, hogy a saját súlya előrehúzza....
-
Superman
nagyúr
válasz
Pubszon #10208 üzenetére
Én a ház hátsó rögzítőjéhez akartam kötni a hőcsövek egyikét, de megereszkedik a zsineg, bármennyire is húzom meg. Ha meg nagyon erőltetem, elszakad. Egy ötletem van, de ezzel leragasztanám a hűtő tetejét. Vastag ragasztószalag, amelyet többször körbetekerek a ház hátsó merevítőjén és az megfogná elméletben, de egy idő után úgyis elengedné magát.
-
Superman
nagyúr
Bár nem nekem címezted, de azért hadd mondjam el: a neten rengeteg olyan német és angol nyelvű fórumot és leírást lehet találni, ahol bizony léggel 1.48-1.5Voltot kap a quad és emberi hőmérsékleten tudják tartani. Ha most ezt eladja, akkor megint vegyen egy újat, ha az sem válik be megint és akkor még nem használta a gépét, csak benchmarkolt, meg próbálgatta.
Én csináltam ezt a múlt évben és 2006-ban, mindig a legjobbat akartam kihozni belőle, de ebbe is bele lehet fáradni. Ha 1.5Volton megy a qurva Quad, akkor úgy kell beállítani és kész...
-
Superman
nagyúr
Megnéztem a hűtőt, tényleg képes kicsit elmozdulni, sőt nem is olyan kicsit.
Ezt még ki lehet küszöbölni, de tényleg nem fekszik fel a lapra, illetve a processzorra normálisan, mert a ház álló helyzetében a hűtőt kicsit előrehúzza a súlya.
Ez már kicsit mulatságos is, de meg kell oldani....márcsak azért is, hogy a magok hőmérséklete ne különbözzön 8-10 fokkal.
-
Superman
nagyúr
válasz
keIdor #10162 üzenetére
Nem tudom, hogy Giga szinten mi a helyzet - egy rövid ideig volt DS4-em - 965-ösök terén, viszont a Commando-val meg voltam elégedve c2D területén. Nem hiszem, hogy olyan rossz lenne Q6600-al, habár ki tudja, ki kéne próbálni. Rengeteg az állítási lehetősége és eszelős feszeket lehet adni mindennek.
-
Superman
nagyúr
Jó lenne behatárolni, mert nem biztos, hogy erről van szó, de tudnod kell, hogy nálam az a lap megadta magát. Persze ott kicsit más volt a felállás, mert az Asus meg akarta mutatni a P5P800 SE lappal, hogy tud olyan 865-ös AGP-s lapot készíteni, amibe belemennek a 65nm-es Pentium D-k, de azért a lap nem volt teljesen felkészítve ezekre, meg ugye a chipset sem.
-
Superman
nagyúr
Nem egy kondiról van szó? Mármint, ami zizeg. Nekem utoljára akkor volt ilyen, amikor egy Pentium D945-öst tettem bele egy 865-ös alaplapba (persze, ami fogadni tudta), de kevés volt a processzornak a lap és akkor hallottama zizegést. Asszem valami a kondikról lekopott...
-
Superman
nagyúr
3.7GHZ.
-
Superman
nagyúr
válasz
Anthony28 #10144 üzenetére
Igazad van. És a hűtő polír nem segít valamit, Egy hűtőt inkább feláldoznék. Most néztem egy tesztet és 3.7GHZ-en stabil volt a proci az OCCT szerint 1.5Volttal biosban, de: az első két mag 90 fokos volt,a másik kettő meg 80.
Processzor 68-70 fok. Egyszóval ez nincs rendjén így, a hűtőt meg már jobban nem tudom eligazgatni a processzoron, ráadásul annyira meghúztam, hogy recsegtek a csavarok.
-
Superman
nagyúr
Most olvasom az Asus egyik fórumán, hogy a Q6600-asnál igazából a magok hőmérséklete akkor van normális határok között, terhelés esetén, ha maximum 4 Celsius fok a különbség az egyes magok között.
Csakhogy az én esetemben általában az első két mag akár 8-10 Celsiussal is melegebb, mint a másik kettő terheléskor.
Ez normális?
-
Superman
nagyúr
válasz
Pietrosz #10133 üzenetére
Azért ha megnézed a legtöbb embernek Kingmaxa van, talán nem véletlenül. A mostani PH cikk, ami a játékos konfigokról szólt is a Kingmax ramokat helyezte előtérbe, még a csúcs játékgépbe is azt "tettek" az írók. Na persze, ha OCZ, vagy egyéb méregdrága ram lenne, akkor azért már egy szuper MAC-et vehetnénk.
-
Superman
nagyúr
válasz
Gorneck #10119 üzenetére
Úgy vettem észre, hogy 455-ös FSB után elkezd radikálisan nőni a Quad energiaéhsége. Például 470-es FSb-ről szó sem lehet 1.55Volt alatt (persze gondolom kivételek vannak), az meg már léggel hűtve megoldhatatlan.
Egyelőre nálam ennyi, de: a ramok katasztrofálisan alacsony értéken vannak és a Dram Static Read Control kikapcsolv a a biosban, pedig ez nagyot dob a telejsítményen.
-
Superman
nagyúr
Elegem vana stabilitástesztekből. Mi történik akkor, ha 2db Orthos stabilnak találja rendszert, OCCT is, csak a prime indulgat újra 15-20 percenként, hogy még több fesz kell, még több...
-
Superman
nagyúr
Most néztem egy másik tesztelő programot, a neve: WPrime. Mit gondoltok róla?
-
Superman
nagyúr
Vista alatt a HDD lekapcsolás kiiktatásának menete:
Start --> Vezérlőult (bal felső sarokban klasszikus nézetre kell váltani) --> Energiagazdálkodási lehetőségek --> Séma beállításainak módosítása --> (következő oldalon) Speciális energiaellátási lehetőségek módosítása
Ezen a lapon beállítások sorakoznak, itt van a merevlemez lekapcsolása is 20 perc tétlenség után. Állítsd át, ahogyan tetszik. Ha nem jól fordítottam, elnézést, de angol Vistát használok.
-
-
Superman
nagyúr
válasz
Gorneck #10067 üzenetére
Eddig mindig körülbelül 10 fok volt a különbség, bárhol néztem is, sőt az itt belinkelt képeken is, nem pedig kb. 20 fok. De tőlem...egyébként csak arra akartam kilyukadni, hogy érdekes program ez a CoreTemp, hogy minden biossal és minden körülmények között nálam ilyen hőmérsékleteket mutat. lehet, hogy a P5K Premium nem a legjobb a hőmérséklet jelzése szempontjából.
-
Superman
nagyúr
Rájöttem, mi az, ami zavar. Itt vannak a szerelésről készített fotóim, ezzel szerintem minden randben van, jól szereltem össze:
Ami zavaró, az ez itt:
1.33Volt mellett 56 fokos a CPU az Everest szerint a magok meg 70 felett a CoreTemp szerint?
A bios is idle állapotban 30 fokot mér. Akkor mosta bios és az Everst is téved, a coreTemp pedig nem? (Tudom ez magonként mutatja, de majd 20 fok a különbség???)
-
Superman
nagyúr
válasz
Larry303 #10030 üzenetére
Ahhh...nem panaszkodom.
Szétszedtem az egészet, alaplapot kivettem, hűtőt le, letiszítottam, a processzort is, újrapasztázás, vissza minden, különbség nulla.
Magyarán szólva nem velem, a hűtővel, a processzorral van probléma, hanem valszeg a lappal, vagy inkább a biosokkal. Most 1.29Volton 35 fokos idle. A 0504-es bios jó lenne hőpmérséklet és CPU mikrokódok szempontjából, de az meg antituning.
-
Superman
nagyúr
Gyerekek, kösz, hogy megosztottátok ezt velem, de itt nálam valami nagy gáz van hűtésileg, pedig minden - látszatra - jól működik. Nézzétek meg ezt az oldalt:
Az Xbitlabs tesztje és zárt házban a Q6600-as 1.5Volt (!!!) mellett idle 41 fok volt, terhelve 69. Nyitott házban 34, terhelve 64. Persze ez biostól is függ, de 1.29Volton most 34 fokos nekem idle a CPU.
-
Superman
nagyúr
válasz
erozsolt #10018 üzenetére
A kérdés jó, bár én inkább így tenném fel (ugyanis ma leveszem a Thermalright hűtőt és átpasztázom a procit): mennyi pasztát kell tenni a procira és mennyit a hűtő aljára?
Persze értem ezalatt, hogy effektív legyen és a legjobb hatásfokot érjen el. Ha ugyanis túl sokat teszel, elkezd csúszkálni a processzoron a hűtő, alig lehet lefogatni, ha meg keveset.... -
Superman
nagyúr
1.225Volton viszi a 3GHZ-et, de ezt a biost is lecserélem majd egy bétára, csakhogy az még nincs felírva DVD-re, pontosabban hiába írom fel az EZ Flash nem fogadja el. Holnap veszek egy floppy-t, vagyis kénytelen vagyok.
-
Superman
nagyúr
Kösz az infokat. Visszatettem a 0204-es biost, így a CPU hőmérséklete már alapból 32 fok.
És még tuning sincs. Az egyes magok így alakulnak: 35, 42, 35, 39. Hogy mi lesz itt még, nem tudom...
Nálad zárt ház mellett 1.53Volt mellett ilyen maghőmérsékleteket produkál a Giga lapban a prockó, meg a Thermalright...hát gratulálok!
Apropó: a Q6600-asnak 1.19Volt a default Vcore fesze? Nálam ennyit ír ki az Everest.
-
Superman
nagyúr
Ez a 650Wattos FSP szervertáp (FSP650-80GLN). A processzorfoglalathoz 8 pines csatlakozóval csatlakozik. Én a biosra gondolok, az elhíresült 504-esre. A fórumokon csak az hangzik el, hogy a tuning katasztrofális, a memória tuning szintén. Nekem az rémlik, hogy a lap és a processzor simán vitte a 3.7GHZ-ert az előző biosokkal, mégpedig prime stabilan, ezért csodálkozom most.
Megpróbálom visszatenni a régebbi biosok egyikét megint. De előbb utánaolvasok..
-
Superman
nagyúr
3600-at 1.37Volttal viszi? Mert akkor tényleg nem csoda. Nálam az a legnagyobb roller, hogy 3.6GHZ fölött (1.41Volttal) semmilyen fesz nem elég az előrelépéshez. 3.7GHZ esetén már 1.5Voltnál tartok és mindig újraindul a prime.
Egyébként a Voltage damper be van kapcsolva...
-
Superman
nagyúr
Elkezdett keményen droppolni a lapom, máshogyan nem tudom nevezni a jelenséget. A biosban beállítom, hogy a Vcore 1.4625Volt legyen, erre a Windows alatt 1.448Voltot látok (CPUZ) és az Everest is ennyit jelez. Olyan, mintha eggyel kisebb értéket állítottam volna be (1.45Volt). Korábban ez volt, sőt még nőtt is kicsit az érték terhelésre....Remélem kijön egy új bios hamarosan..
-
Superman
nagyúr
Betettem a házba, a táp kivételével, az Asus által a lap mellé mellékelt ventilátorok egyikét. Elég jól hűtötte az alaplapot és a hidat, most kipróbáltam, de olyan nagy sikert nem hozott. Az alaplap amúgy is 26 fokos, a processzor meg 34-35 idle, szóval...
Itt vannak a képek:
Itt pedig a hőmérsékletek: terhelve:
A processzor csak 62 fokos volt, de a magok elég forróak, bár ha mehet 100 fokig...ettől többet/kevesebbet nem igazán tudok kihozni belőlük.
Terheletlenül:
Új hozzászólás Aktív témák
- Azonnali készpénzes Apple Macbook Air felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- BESZÁMÍTÁS! MSI B150M i5 7400 16GB DDR4 250GB SSD 500GB HDD GTX 1060 3GB BitFenix NOVA MESH 400W
- Bezámítás! HP Elitebook 840 G11 üzleti notebook- Intel Core Ultra 5 135U 16GB DDR5 RAM 256GB SSD W11
- iKing.Hu OnePlus 13 Brutális teljesítmény, elegáns külső 12/256 GB Black Eclipse 3
- Lenovo Thinkpad L14 Gen 4 -14"FHD IPS - i5-1335U - 8GB - 256GB - Win11 - 2 év garancia - MAGYAR
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest