Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• ArGab

őstag

válasz Gork #2177 üzenetére

Nem igazán jöttem rá miről akar szólni a hír. Ha a VP9-ről az nem újkeletű, már egy ideje azt erőlteti a YouTube Chrome alatt. Ez meg éppenséggel ront a helyzeten. Valóban kisebb bitrátával képes olyan minőséget elérni mint a H264 csak ellentétben ezzel szinte semmi nem támogatja a hardveres dekódolását. Tehát egy H264 videóval amit a GPU-ba épített célhardver megold VP9-nél a processzor dolgozik nagyobb melegedést és fogyasztást okozva. Cherry Trail az első ahol bekerült a hw támogatásba.

• ArGab

őstag

válasz ACE- #2172 üzenetére

Ez ránézésre a Windows-os Wintel CX-W8 lesz. A bordás amire gondolsz az az újabb dual boot-os Wintel W8-as.
    Ezen nincsen felfogató úgyhogy csak ragasztani tudsz. Kellene keresni egy megfelelő bordát, de arra figyelj hogy nem fog felfeküdni a processzorra mert körülötte több dolog is magasabb. Valami ilyesmi rézlapra is szükséged lesz: http://www.ebay.com/itm/2pcs-Laptop-GPU-CPU-Heatsink-Copper-Shim-20mmx20mmx1-0mm-/200778207032?hash=item2ebf504f38:m:mpw-XQO7mEwb2iPTRr87UQg
    Ezt kellene ráragasztani a processzorra hővezető ragasztóval, így kapsz egy kiemelkedő felületet amire már mehet a borda. Erre aztán ragasztani a bordát, amekkora csak felfér. Túl sok helyed nincs, talán ~ fél centi magasságra ami beférhet. Ha ez megvan, még kellene valami hőhíd is ami a tetőn lévő lapra is átvezeti a hőt. Én a W8-on alufóliából hajtogattam egy lapot, ~1mm volt amit át kellett hidalni.
    Ez így összességében még nem volt elég. Bios-ban be volt kapcsolva a GPU turbója, ami miatt ~600MHz-en járt. Ezt kikapcsolva sikerült elfogadható szintre vinni a melegedését. Hosszabb, folyamatos terhelést továbbra sem bírja jól, de napi használatra (böngészés, yt, zene, filmek) ennyi elegendő. Ennél jobban viszont csak a ház bontásával lehet már javítani.

A másik hogy nagyon nem mindegy mivel használod. Videólejátszás esetén létfontosságú a hardveres dekódolás belövése (DXVA) mert nyers erőből biztos nem tudja sokáig húzni túlmelegedés nélkül a FullHD-s x264 anyagokat. Nekem erre legjobban az MPC-HC és LAV párosa jött be.

• ArGab

őstag

válasz Solten #2080 üzenetére

Cherry Trail-ről úgy emlékszem azt olvastam, hogy a H265 mellett a VP8 és VP9 hardveres támogatása is belekerült. Tehát ott elvileg nem kéne fenn állnia.

• ArGab

őstag

válasz Solten #2076 üzenetére

Chrome-ot szerintem el lehet felejteni a VP9 miatt, hacsak valami kiterjesztéssel nem erőszakolod ki akkor ebben tölti az összes yt videót, nem H264-ben. Márpedig a VP9-et csak prociból tolja, nincsen rá hardveres támogatás. De még ha kierőszakolod a H264-et sem volt nálam százas, mindenféle dekódolási anomáliák, hangelcsúszás jelentkezett. FF már jobb, de hardveres dekódolás ellenére elég sokat eszik és valamiért akadozgat minden videó minimálisan (de másik, sokkal erősebb géppel is).
    Én az Edge-et tudom ajánlani, szinte hihetetlen milyen alacsony kihasználtsággal megy vele a yt, 10% alatt marad fHD esetén a terhelés a procin, semmi akadás nincsen vele.

• ArGab

őstag

Wintel további tapasztalatok

Mióta utoljára írtam kicsit félretettem a dobozt, nem volt kedvem és időm barkácsolni a házon viszont továbbra is voltak gondok melegedéssel, pl átmelegedett házzal (60-65) Youtube videóknál továbbra is 80+ hőmérsékletek voltak 5-10 perc után. Nemrég viszont újra elővettem úgyhogy új tapasztalatok is vannak. Először is tisztába téve a típusokat és a neveket:
    - Wintel CX-W8: eredeti, csak Win8-cal érkező változat
    - Wintel W8: az újabb Win8+Android dual boot modell másfajta biossal és állítólag még gyártótól is

Nekem utóbbi van és írtam hogy a bios gyakorlatilag mindenre alkalmatlan, a dátum beállításán kívül semmit sem lehet tenni. Nos közben érkezett rá egy új bios ami orvosolja ezt: http://freaktab.com/forum/tv-player-support/intel-based-tv-players/23013-sunchip-cx-w8-z3735f?p=512861#post512861

Azóta stabil lett az FSB-m is, egyelőre mindig 83 MHz-en indult el mióta fent van és rá is néztem. A másik jó dolog hogy így ki tudtam kapcsolni az IGP turbóját, ezzel 300 MHz-re csökkentve az órajelét. Ez látszólag pozitívan befolyásolta a hőtermelést és a hőmérsékletet.
    Házon továbbra sem változtattam, teljesen zárt, gyári állapotában van. Egyedül az a hűtésmod történt meg amit korábban írtam.
    Újrahúztam a Win10-et és drivereket is, itt található a géphez összeállított drivercsomag: http://freaktab.com/forum/tv-player-support/intel-based-tv-players/23013-sunchip-cx-w8-z3735f?p=512962#post512962

A legnagyobb gondom korábban a Youtube-bal volt, igazából egyik böngészőben sem ment jól. Ez most változott. Edge alatt az 1080p h264-es videókat kifejezetten jól játssza, a hardveres gyorsításnak köszönhetően minimális processzorterheléssel. Firefox alatt van némi akadozgatás, nem olyan folyamatos az élmény, de jobban megnézve ez a html playerük hibája lehet mert másik gépen is tapasztalom. Viszont itt is viszi az 1080p h264-et hardveres gyorsítással, bár magasabb processzor terheléssel. Chrome alatt továbbra sem jó, egyrészt alapból VP9 streamet játszik amire nincs hardveres dekódolás másrészt h264-et erőltetve is mindenféle anomáliák vannak. Edge és FF alatt sem tapasztaltam eddig a korábbi melegedés, leszabályozás problémát.
    Általánosan a böngészési élményben is az Edge a legjobb, persze nem árt ha az ember 2-3 lapra korlátozza magát különben szépen elfogy a memória és a processzor is.
    Videólejátszásban is tapasztalok változást. Media Player Classic HC és DXVA ment eddig is, ahogy a 24p is, viszont valamiért nem sikerült utóbbit teljesen stabilan tartania. Most határozottan jobb lett a helyzet, gyakorlatilag képes ugyanazt nyújtani mint az Ivy Bridge-s gépem.
    Mióta újra elkezdtem használni még nem tapasztaltam túlzott melegedést, sem leszabályozást. Aida-val terheléspróba esetén viszonylag gyorsan, 1-2 perc alatt eléri a ~70 fokot, majd szép lassan kezd tovább emelkedni. Eddig 30 percet futtattam maximum, ezalatt 75 fokig ment fel. Hogy pontosan mi okozta a javulásokat nem tudom megmondani, lehet hogy együttesen minden: új bios, kikapcsolt IGP turbo, tiszta telepítés és új driverek. De összességében pozitívabbak a tapasztalatok jóval mint az előző próbálgatásoknál és úgy döntöttem egyelőre meg is tartom mint másodlagos gép.

• ArGab

őstag

Újabb Wintel CX-W8 tapasztalatok:

Megjöttek az alkatrészek és elkészült a hűtésmod. Eredeti állapot ez volt.
    - A processzor és a rajta lévő 2 tüskével letűzött borda közötti szilikonos hővezető lapot kukáztam. A processzorra hővezető ragasztóval egy 1.5mm-es rézlap került és erre fekszik a borda pasztázva.
    - A ház tetején lévő fém csak a borda felét fedi ezért ezt pár 2mm-es rézlappal megtoldottam, így a borda teljes felülete felett fém található.
    - A borda és a tetőn lévő fém lapok között milliméteres rés maradt még a kicsit megemelt bordával is. Ide alufóliából hajtogattam egy olyan vastag lapot hogy éppen feszüljön összeillesztéskor és legyen hőátadás (eddig éppen langyos volt csak a teteje, most már kellően átmelegszik).

A házon nem változtattam, tehát szellőzés a dobozon belül nincsen csak amit a tetején a műanyag dobozon keresztül le tud adni. Ezekkel a módosításokkal összességében sikerült úrrá lenni a korábbi melegedésen. Tartós terhelést így sem bír, de napi igénybevétel mellett jelentkező melegedést és konstans leszabályozást megoldotta.
    Bekapcsolás után gyári állapotában pár perc után 60-65 fok volt a hőmérséklete és már szimpla böngészgetés felvitte 70-75 köré, youtube videókkal pár perc után 80+ volt.
    Most kb fél óra míg átmelegszik a doboz a szellőzés hiánya miatt. De még ezután is idle olyan 50-55 fok körül jár. Korlátozottan terhelve mint böngészés, zenehallgatás tipikusan 60-65 körül mozog, HD videók lejátszása (MPC+DXVA) 55-60 fok. Youtube Firefoxban (HTML5+H264) még mindig izzasztja, itt láttam egyedül 70 fölé menni és sebességet korlátozni.

Ami viszont feltűnt most, hogy az órajel sokszor 2.5 GHz-re is felugrik! Méghozzá azért mert az FSB-t 112 MHz-re tolták fel a kínaiak a gyári 83-ról ami elég durva 35% tuning. Így nem csoda ha forrófejű, főleg ha némi plusz feszt is tettek rá hogy bírja.

• ArGab

őstag

válasz Zirowe #1591 üzenetére

Nekem több ponton is más:
    - Aptio bios amiben kb a dátum és óra állítható
    - szilikon lap a procin és rajta két tüskével feltűzött borda
    - az alján nincsen semmi szellőzőlyuk
    - nincsen semmi hővezető a borda és a tetőn lévő fém lap között. Így van olyan 2-4 mm rés közöttük és nem is érezni nagyon melegnek a tetejét mikor megy

Win8 aktiválva jött de rögtön indulás után riasztott a Defender hogy trojan van egy kms nevű mappában. Most Win10 preview van rajta. Drivercsomagot találtam egy dual bootoshoz onnan szépen felment minden. Ami a frászt hozta rám hogy telepítő közölte a fájlok másolása és előkészítése után hogy korruptak és kilép. Újraindítás után meg sehogy sem sikerült újra bootolni USB-ről. Itt az ESC-es menü sincsen, csak biosban egy boot override mert még a boot ordert is hiába állítottam. Aztán nagy nehezen összejött és másodjára felment.

Amúgy ha már ennyit beírtam a tapasztalatok:
    - pár perc után az idle hőmérséklet 60-65°C
    - kicsit terhelve gyorsan eljut 70-75°C köré
    - konstans 20-30% terhelésnél 5 percen belül 80+ a hőmérséklet és leszabályoz 500MHz-re
    - videolejátszást jól bírja de kizárólag hardveres gyorsítással (MPC-HC + DXVA2 nálam), így nem melegszik túl
    - youtube 1080p (html5+h264 erőltetve) nem megy jól sem Firefoxban (itt akadozgat) sem Chrome-ban (itt meg dekódolási anomáliák vannak h264-nél), viszont IE-ben és Spartanban gond és szaggatás nélkül viszi <10% terheléssel

Összességében videolejátszónak alkalmas jelenlegi formájában esetleg némi böngészésre zenehallgatás mellett. Kicsit intenzívebb használat esetén már túlmelegszik és leszabályoz, ilyenkor pedig erőteljesen lelassul.
    Hűtésmod alkatrészek nekem is úton vannak már, valamit majd megpróbálok kezdeni vele.

• ArGab

őstag

válasz Zirowe #1589 üzenetére

Nekem is most jött meg pár napja de a dualboot-os bios-ában kb semmit sem lehet állítani a korábbihoz képest (valahol azt olvastam még a gyártó is más). Nekem felmegy 1.8-ra is de csak mikor még frissen van bekapcsolva és kellően hűvös, pár perc után ha elérte a 60-65-öd idle hőmérsékletet akkor onnantól már nemigen.
    Egyébként szétszedve a hűtés is másképp néz ki mint amiket rendelés előtt találtam: [link], [link]
    Hiába a borda, 30-40%-os terhelés esetén pár perc után már 80+ a hőmérséklet és onnantól leszabályoz 500 MHz-re.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés