- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- OnePlus One - Kína már itt One
- Android szakmai topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Honor Play - játék az árakkal
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Magisk
-
Mobilarena
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
vicze
félisten
Hát most megnéztem, csak hogy ne emlékezetből írjam, 6850U és elég fixen 30W a peak és 25W a normál, nem hinném, hogy máshogy lenne R5-nél. Illetve semmilyen Ryzen tunning toollal se tudtam 32W fölé vinni az ég világon sehogy, egyszerűen nem vesz fel többet. (92W-s töltésen se).
Szóval elég biztos vagyok hogy ott is 30W a max.
Amúgy így 80C-n tartja gond nélkül MX5-tel, egy Cine 2024 alatt(elég durva teszt lett). -
vicze
félisten
válasz
FoxiestFox #121393 üzenetére
A dulpa hőcső az AMD-s modelleken elég jól működik, a dupla fogyasztású Intelre meg szimplát raknak, na az nem megy...
A középső 20W TDP-re állitva még egyik R7 se érte el a termál limitet és 77-80 körül tartotta őket többnyire 3500-ös ventivel.
Az Intel jelenleg egy totál zsákutca mobilon, és pénzkidobás megvenni. 2mp-ig talán tartja a lépést egy AMD-vel aztán lehet hogy a fele.
-
vicze
félisten
válasz
FoxiestFox #121303 üzenetére
17-es osztály nagyrészt megszűnőben, Thinkpadból már nincs, többieknél is kikopóban.
16-os 3:2-ből a MateBook 16 a legnagyobb, minden más még csak 16:10, de esélyes hogy idővel jönnek majd a 3:2-esek. -
vicze
félisten
válasz
FoxiestFox #121212 üzenetére
Mivel a felbontást a converter fogja meghatározni, és mivel többségnek nem kell nagyobb felbontás vagy frissítés, ezért vond le a következtetést. Tehát a problémád ez.
Na most elég sokan írják, hogy meg többet is a ráírtnál, de ezt egy konverterrel csöppet olcsóbb kikisérletezni, mint egy dokkal.
-
vicze
félisten
válasz
zsolti75 #121176 üzenetére
Maga Lenovo amúgy mivel azért elég angolszász, így a BF hétvégén vannak jó akciók, tavaly a mostani gépem akkor vettem és néztem az árakat előtte utána.
Ha most összerakom az a T14s G3-at, amit tavaly vettem £600-zal több épp... És azt hiszem pont ilyen 30+% körül volt rá az akció, de év közben se láttam olcsóbban szerintem.Az Z-k elég jó áron vannak most.
(Vajon miért?
)
-
vicze
félisten
-
vicze
félisten
válasz
zsoltip #121143 üzenetére
A gari idő végéig van javítás, nyilván. A formája már más kérdés. Egy 5éves gép esetében elég könnyen meglehet, hogy nem lesz alkatrész, vagy jelentősen tovább tart mert Kínából kell hozatni. Így megeshet, hogy cserét vagy visszafizetést ajánlanak fel, de fogalmam sincs az M.o. helyzetről etéren.
5év a általános support idő vége, ami után nem garantálja a gyártó az alkatrész ellátást és az SW támogatást. Eleve az adott HW-k gyártása nagyjából 1-2éven belül megszűnik és onnantól csak rákárkészlet erejéig tart kb. a támogatás. És csak gépcsere vagy pénz vissza a gari.
Illetve ha veszel egy 2019-es gépet újonnan 2021-ben nem lesz semmilyen opciód 5év gari bővítésre.
Jelenleg vannak törvények készülőben, ami talán kitolja ezt pár évvel, de nem reális ilyen mennyiségű SKU-t olyan hosszú ideig tartani.
-
vicze
félisten
válasz
zsolti75 #121137 üzenetére
A Plus-ben benne van minden alapból, azért van így(lásd pipák). A nagyobb P-khez aszem elég olcsón adják az upgradet. X1-ekhez szoktam rakni a Premiert mert vagy jön vele alapból(az épp az akció), vagy olcsó az upgrade.
Nem emlékszek, hogy vettem volna Plus-t, vagy adtak volna bármihez, de a fene tudja(talán P620-hoz). ADP volt minden üveges gépre(míg azt nem mondtam, hogy akkor ebből elég volt kösz...) + halmozottan hátrányos helyzetű userekre(ebből még van pár), Int van, mert mennek ide oda országok között. Érdekes módon az aku gari jön az int garival ().
Mivel csak on-site van, így drive megtartás ugye nem játszik(eleve egy gyári tiszta Win-t kapnak szerviz időre), a CRU meg hát már kimerül a RAM-ban kb...
-
vicze
félisten
válasz
zsoltip #121132 üzenetére
P53 2019-es, így az 5év 2024-ben lejár(SW support+alkatrész ellátás) tehát max. 1évet tudsz rá venni, vagy legalábbis annyit van értelme.
Akció elsősorban akkor van mikor veszed, utólag inkább már pénzkisajtolásról szól a dolog, minél közelebb a lejárathoz annál drágább. Az új gépes akciók és a kedvezmények elég rendszeresek, láttam warranty extension akciót is, de az régiója válogatja és nem olyan gyakori.
Nem minden hosszabbítást lehet megvenni 90nappal a vásárlás után. Azt ellenőrizd le, hogy egyáltalán milyen opció elérhető az adott sorozatszámra. Rengeteg mindentől függ, hogy mi lesz elérhető és lehet hogy azt mondja a rendszer, hogy nincs upgrade opció, ilyenkor lehet menni a supporthoz...
Pl. egy 2021-es gépre épp most a Premier +1év az 300GBP, +2év az 700GBP. Akciósban a +1év (sima on-site) volt ~35GBP körül(akkor 150 körül volt a teljes ár), de ez jó pár éve volt és még a 90napon belül(ha jól emlékszek).
Ez csak viszonyítási alapnak, még egyszer régiónként nagyon más lehet és borzasztó kaotikus néha. -
-
vicze
félisten
Nincs olyan, hogy wifi foglalat, ez csak sima M.2, különböző key-jel. Egyik E+A a másik E. A AX201 az E key(CNVio2 inerface) a AX200 az E+A(PCIe interface, USB a BT- nek) key.
-
vicze
félisten
válasz
FoxiestFox #121041 üzenetére
Ding ding ding ding. A nyereménye egy sárga hanszóró.
-
vicze
félisten
-
vicze
félisten
válasz
lamazonia #120941 üzenetére
Ebben igazad van, hogy Intel->Lenovo az út. És 16.1-ből valóban a .27 a legújabb.
Ami külön furcsa, hogy a .27 is kritikus frissítésnek van jelölve. (CVE-2022-36392,CVE-2022-38102,CVE-2022-29871) Tehát semmi oka, hogy más gép ne kapja meg. Nagyon furcsa módon Thinkpadek nem szerepelnek a listában, pedig többre is jött javítás ezek miatt.Végső soron jelezve lett Lenovo-nak, hogy az IME-vel van a probléma? Amúgy a biztonsági frissítés hiányát is számon lehet kérni.
Szerk: OK, Intel advisory szerint a 12th gen SoC-ok nem érintettek. Kicsit furcsa de ez van...
-
vicze
félisten
válasz
donjohnson #120849 üzenetére
Mi a szempont, ha ok, hogy drágábban veszel egy G3 AMD-hez képest gyengébb gépet, akkor igen.
Az E magok miatt már a 12gen se "kazán", csak egyszerűen elveszi azt a két szem P magot és csorogsz az E-ken tovább.
Jó? Nem. Élhetőbb mint a 8gen - 11gen? Igen. És kb ennyi az Intel pozitívuma, meg hogy még megmaradt a cserélhető RAM.
USB4 miatt már a TB se jelent semmi pluszt. -
vicze
félisten
válasz
Wolfskin #120843 üzenetére
Kontra, Intel... T490 és a T14 gen1 a legrosszabb Intel generációt kapták throttling orrba szájba, attól is ha ránézel. Teljesítményben 8gen-hez képest nem lépsz előrébb 11gen-ig, Intel oldalon, és senkinek nem ajánlom a vásárlást.
T480s magnézium házas, és hiába néz ki ugyan úgy, a T490 drasztikusan élesebb élekkel lett megáldva így lényegesen kényelmetlenebb.
T490 és T480s RAM is 2400MHz max. ez Intel limitáció, nem tud többet a CPU.
Továbbra is Psref-en nézd a specifikációkat, ne máshol.Core 10th Gen kezel 2666-ot, de olyan T490-et nem forgalmaztak EMEA-ban, így itt nem fogsz találni.
-
vicze
félisten
"QHD-n meg lehetne küzdeni a win alatti UI nagyítás szörnyűségeivel."
Én vagyok ilyen mákos hogy nem találkozok túl sok problémával, vagy nem tudom. Egyedül OpenVPN-nek volt szar a GUI-ja, de azt is javítottákPl. Linux alatt a skálázás azért drasztikusan szarabb, ha egyáltalán működik rendesen. Mondjuk Wayland-et még nem próbáltam, majd jövőre.
-
vicze
félisten
válasz
Wolfskin #120756 üzenetére
"• Minden X1 Yogához jár a Wacom és a toll?"
Jár toll ami jár, használni 5percig fogd amíg játszol vele és rájössz, hogy használatlan."Csak felvetődött a kérdés, hogy a Yoga (főleg a mechanikájának) a terhelhetősége"
Elég lényegtelen lesz, miután a kijelzőt ripityára törted. Az üveg az üveg..."Illetve a kijelző karcolódás mennyire jellemző?"
Alapból fólia van rajta, ami nem leszedhető, és ezzel együtt 6hónap után megkapod a billentyűzet lenyomatát is a kijelzőn. (a műanyagba belepréselve, azt nem vakarod le...)"lehető legnagyobb fényerő és színtér és legalább IPS vagy OLED."
Az OLED és a fényerő, nem kompatibilis szavak bármilyen 2021 előtti gépnél. (mind ~300mint vagy alatta)Igen a WQHD és az UHD panelek általában jók, ha nem nézed a Delta E-ket, ezt valahogy Lenovo specialitás, hogy P-t kivéve(ott is csak pár), csak odafest valamit, színhelyes nem lesz.
"A dual channel elvesztése a kompromisszum"
Minden X1 C/Y Dual vagy Quad channel, ha bla bla bla X végű a RAM neve akkor quad lesz. -
vicze
félisten
-
vicze
félisten
válasz
tvamos #120724 üzenetére
A pontos modell segítene. Az is lehet hogy semmit nem fog csinálni, ha nem hibrid sajnos. Ha hibrid, tehát USB is egyben akkor, pl. kisebb felbontást tud átvinni, vagy egyéb lassúság lehet hogy észrevehető, de 2 monitor és töltésnek mennie kéne.
Még egyszer hibrid kell legyen. -
vicze
félisten
válasz
Tim82 #120717 üzenetére
Elnézés de semmimenű indulatkeltés vagy kötözködés nem volt a szándékomban.
Tényleg csak az esetlegesen kontextusból kiragadva félreértmezhető félondat szúrta szemem és ezért is került offba a mondandóm, mert nem kapcsolódik a témához egyáltalán. Próbáltam ezt kiemelni, de úgy látszik nem sikerült.Sajnos/szerencsére (?) az USB megint egy fokkal bonyolultabb lett és figyembe kell venni, hogy már nem Intel dolog, ahogy van Mac-en vagy egy iPad-en is, úgy egyre több AMD modell támogatni fogja.
-
vicze
félisten
válasz
Tim82 #120713 üzenetére
"elvégre ez egy AMD-s modell, a TB meg Intel-only szabvány."
Csak hogy ne maradjon meg a fejekben ez. 6000-es sorozattól támogatott az USB4, amit TB kompatibilis, így újabb AMD gépeknél nincs probléma ezzel, csak figyelni kell, hogy adott modell támogassa az USB4-et. MS követelmények miatt bármi, ami USB4 az mind TB kompatibilis lesz. Gyakorlatban USB4=TB3, még nem találkoztam kompatibilitási problémával, bár nem próbáltam mindent.
-
vicze
félisten
válasz
ughhh #120665 üzenetére
Hát a X270-ben jó sok AVX512 van...
Utcsó BIOS aug 9., mondjuk elég csunya biztonsági hiba kellett legyen, hogy 1 évvel suppprt lejárta után kiadtk hozzá egy BIOS-t.Nem minden driver van a kernelben pl. nV, de van jó pár más is.
Kifejezetten új HW-nál van külső.
Ez X270 korú gépnek már nem számít. -
vicze
félisten
válasz
FoxiestFox #120617 üzenetére
"CRT beállításaiból egység user kb a felsorolt kerek beállításokat fogja látni kis kontinensünkön,"
Te meg azt nem érted meg, hogy ez nem igaz. Sajátomon is volt 59,94 anno, itthon vett sima LG monitor. Az hogy a VGA driver elrejti esetlegesen az opciókat, nem azt jelenti, hogy a monitor nem tudja. Mivel tudnia kell, mert nem adott régiókra gyártják a készülékeket és mind univerzálisan 50/60Hz-t tud.A villódzás(kikapcsolás) továbbra is bármilyen frissítés váltástól van, nem attól, hogy miről mire váltasz, pont ahogy a felbontás váltás.
De pl. egy US-ből importált gép US beállításokkal simán lehet látható, mert ott opció. Még egyszer nem a monitortól fog függeni, hanem a SW-től.
-
vicze
félisten
válasz
FoxiestFox #120611 üzenetére
"A lényeg nagyon leegyszerűsítve, hogy ezt te nem fogod 59 Hz-re állítani, se 49-re.
PC-n a 90-es évek óta kb annyit csinálhat a user, hogy 60-70-75-85-90-100-120-160-200 Hz."
A monitorok megfeleltek az összes szabványnak régiótól függetlenül. Pl. Japán ketté van osztva, egyik fele 50Hz másik meg 60. Nincs régió függő monitor.
Minding ott volt az opció az 59,94-re, max. neked valami elrejti a VGA driverben, ezt lehet unlockolni és a monitorod tudni fogja.Gyakorlatban CRT-t pont arra állítod, amire csak akarod, amíg az elektronikája megeszi, próbáld ki ha nem hiszed.
-
vicze
félisten
válasz
FoxiestFox #120605 üzenetére
"PC-s CRT-k kerek frissítéseken működnek"
Ezt rosszul tudod. (Eleve a képfrissítés ugye nagyon nem úgy működik.)
A különböző képfrissítések elsősorban a hálózati frekvenciák miatt olyanok amilyenek. A 50 és 60 EU US különbség volt, de mivel NTSC 29,97Hz-je(a színkódolás megoldásuk a legnagyobb hülyeség a világon) miatt lett a progresszív 59,94Hz, a PAL meg 50Hz maradt a hálózat miatt.Mikor digitálisra és progresszív scanre váltottunk akkor sok problémát meg kellett oldani, és a legacy TV interlaced frekvenciákat is támogatni kellett, hogy ne legyenek képhibák. Ezért van a csodás 59,94, 29,97, meg a csak ripekben megtalálható 23,976.
-
vicze
félisten
válasz
zsolti75 #120586 üzenetére
Akkor realizáltam ezeket a dolgokat, mikor MDT-ről váltottam Intune-ra a deploymentet. Míg MDT-hez tök jó kit van hisz erre volt az ipar berendezkedve 10+évig, addig Intune elég gyerekcipőben volt mikor kezdtem (2017) és sok probléma vetődött fel, köztük hogy miért nem találok bizonyos appokat a Storeban.
-
vicze
félisten
válasz
zsolti75 #120581 üzenetére
Ott keresheti, nem fogja megtalálni.
(Nem listázott app.)
1,5 hónap és nem tudom mennyi cseszegetés volt mire a support képes volt a linket elküldeni. Fene tudja hány év után lett hozzá support cikk szerencsére.Amúgy van jó pár gyártói app ami nem listázott és csak az OEM-ek rakják az image-be, egy alap Win nem rakja fel.
-
vicze
félisten
válasz
FoxiestFox #120554 üzenetére
Ja igen el is felejtettem, hogy volt "szerencsém" nemrég pár hétig egy 17-es Z-t szállítmányozni a hátamon, hát ezt az élményt se kivánom senkinek.
Na meg azt a billt se, uh...
Ha terepen kéne tartogasd pár órát a dokkoló helyett a W701-et, többet nem vinnéd. -
vicze
félisten
válasz
FoxiestFox #120550 üzenetére
Reméljük megvalósul.
"vékonyított fosba"
=Hordozható laptop...
Valahogy ezt is érzem, hogy sokan desktop pótléknak veszik, és nem arra hogy hordozzák nap mind nap, kint bent dolgozzanak vele, futkároznak meetingről meetinge, irodából irodába. Annyira gyűlöltem vinni bárhova a E6500 és E6540-esem, hogy le se írhatom. A 4gen 14"-es T-k megváltások voltak. 3+kg helyett a 1,8kg.
Neked fos, de erre van igény, részemről is.T14 G3 és T14s G3 között vacilláltam és a T14s lett mert 300g-mal könnyebb(20%) és 10%-kal nagyobb az aksi. Hiába a RAM slot és egyéb, a többi fontosabb.
"RAM ugyanez, vsz semmi gond sem lenne a jelutakkal"
Miért szopatja magát a Dell a CAMM-mel? Elég részletesen elmagyarázták."drágábban lennének tervezhetők és gyárthatók az alaplapok,"
Ez nem igaz. A fosztott RAM miatt több SKU kell és nagyon el kell találni, hogy miből mennyit lehet eladni, mert ha nyakadon ragad a szar SKU akkor bukta lesz a vége mert le kell árazni. Több alkatrészt kell tartani több helyet foglalva, ami megint csak nem jó a gyártónak igazából. Csak akkor jó nekik hosszútávon, ha minél kevesebb SKU van és a teljes gépet cserélhetik.
Tehát most szerintem egy Apple irányba tartó átmeneti időszak van. -
vicze
félisten
válasz
moleculez #120548 üzenetére
"Plusz jól dokumentált, van mögötte komjuniti"
Azért dokumentált mert Enterprise, azért van mögötte közösség, mert olcsón beszerezhető, miután a vállalatok levedlik. Mivel a Thinkpad a legolcsóbb Enterprise gép, így ebből veszik a legtöbbet, így ebből van a legtöbb after market, és ugyanezért a legolcsóbb.
HP és Dell is lényegesen zártabb hozzáállással rendelkezik, rosszabb az after market alkatrész eltátottság, korábban megkezdték a Enterprise consumer vonallal való vegyítését(költségcsökkentés), mint a Lenovo, aki pár éve kezdte el igazán."TP brand lehetne egy trendi felkapott vonal a consumer szegmensben IS"
Az ára miatt semmilyen formában nem lehet. Másrészt egy consumer meg végképp nem nyúl a géphez életében soha, úgyhogy. Egy Tinkpad magánember számára semmilyen valós hozzáadott értéket nem hordoz, csak max. valaki szereti a billt vagy más trackpointot és képes érte dupla árat fizetni, ahogy másik, egy alma logóért.
A nemrég halálra istenített consumer Macbookokban mit is lehet cserélni? Egész pontosan még egy SSD-t se. Hol a nagy sírás? Legalább a portokat Apple elkezdte visszarakni, full kiheréltség után.
A Thinkpad-ek még azért szerelhetők valamennyire (már amelyik), mert a on-site technikus X időn belül kell javítsa. De magát az on-site javítás egyre inkább kiveszik, korlátozzák, felsőbb kategória felé tolják, vagy erős felárral adják. Ezeket egy cég nagyban megkapja olcsón, egyéni vásárló, meg max. nyel egy jó nagyot, vagy hagyja a fenébe.
A lényeg, hogy amint az on-site javítás elég alacsonya csökken, kb. elmegyünk a full cseregép irányába, és a javíthatóság lényegtelen lesz, azaz nem lesz semmilyen üzleti haszna, és meg is fog szépen szűnni. Ez elég jól látható más kategóriákban.Bizonyos cserélhető dolgok, meg nem azért tűnnek el, mert hatalmas gonoszság és összeesküvés. Cserélhető CPU megszűnt, mert a gyártók megszüntették. A cserélhető RAM esetileg megszűnőben, mert csak fosztott tudja nyújtani a legjobb téléjsítényt. (Lásd pl. a korábban említett HP EliteBook 845 G10, mivel RAM slot van, így korlátozva van 5600-ra, míg a T14s-ben ott a 6400-as RAM, P14s G4-ben meg már 7200.) Dell még szenved egy kört a CAMM-mel, de nem sok értelmét látom. Sebesség növekedésével, elkerülhetetlen, végül alá Apple SoC-re integrálás, hogy a jelút elég rövid elegyen.
#120547 FoxiestFox: Framework 16 moduláris, így...
-
vicze
félisten
válasz
moleculez #120545 üzenetére
Ott a Framework nem kell semmit brainstormolni.
Továbbra se fér a fejekbe, hogy ezek Enterprise gépek, amiket 100-as 1000-es darabszámban vesznek és az IT-nak arra van szüksége, hogy legjobb esetben kulcsrakészen jöjjön, úgy hogy egyből a user kezébe lehessen adni.
A roncsguberálás 0 mértékben érdekli a gyártót, 0 érdekük fűződik hozzá.
-
vicze
félisten
válasz
donjohnson #120490 üzenetére
Ha most csak a T14 G4 AMD-t nézem a hivatkozott HP ellenében is, még akkor is kicsit morci leszek, mert HP ugyanabba a méretbe belerakott egy HS procit, 2db RAM slotot, 600nit-es 120Hz-s kijelzőt, kész szörnyeteg. Ez tényleg egy WS, nem úgy mint az annak kamuzott P14s.
Note: A P14s G4 esetében végre lett valós különbség a T14 G4-hez képest, a P14s rendelhető 64GB RAM-mal(forrasztott nyilván), T14 32GB-re van korlátozva.
-
vicze
félisten
válasz
donjohnson #120487 üzenetére
Mi benne a döfi pontosan?
Turboban gyengébb, mint a G3 AMD és 40% throttling hosszabb futtatásnál. Az Inel továbbra is nevetséges.Ha döfit akarsz nézd meg a HP EliteBook 845 G10 AMD tesztjét...
-
vicze
félisten
válasz
Regirck #120452 üzenetére
Továbbra is Psref elsősorban, spórolsz egy csomó időt.
T14 Gen2-ben max. 16GB forasztott, és 1db DIMM van Intel és AMD esetében is.
T14 Gen3-tól az AMD modelleken(DDR5) forasztott minden, az Intel maratt az 1db DIMM(DDR4).Még egyszer T490 óta 1db belső aksi van mindenben.
-
vicze
félisten
válasz
fatpingvin #120405 üzenetére
T430s: Mini DisplayPort (Mini DP / Thunderbolt combo port on i7 integrated model, switch via BIOS)
-
-
vicze
félisten
válasz
moleculez #120393 üzenetére
A különbség, hogy a "gyári image" OEM kernelt használ és ennyi. Csak válts erre és kész. Ahogy korábbi linken van elvileg a teleítőben van OEM opció alapból.
RHLE fizetős, illetve ott csak workstationnak kell telepíteni, meg egy kis nV driver szenvedés ha kell.
-
vicze
félisten
válasz
bacsis #120385 üzenetére
W541-nel van TB 1.0 azon is megy a DIY ExpressCard melett.
TB dupla sávszél és használható marad újabb gépen is USB4 vagy újabb TB porttal. -
vicze
félisten
válasz
FoxiestFox #120371 üzenetére
Ezt egyáltalán nem olyan egyszerű.
Az értelmetlen leragasztásnál, kevés nagyobb hülyeség van. Nyilván valóan ha valaki ilyen szintű hozzáférést szerez a webkamera lesz a legkisebb gondod.
Viszont agyamra ment, hogy mindenki a cégnél hülye cetlikkel ragasztotta le a kamerát, az ok pedig egyszerű hülyeség, mert nem figyeltek videó hivásnál a kamera kikapcsolására és ez volt az első számú ok, 0 köze van a privacy-hoz. Egyszerűen nem tudják hogy kell kikapcsolni. Kaptak értelmes 3rd party takarót és megoldódott.
A vicces a dologban, hogy ThinkShutter után is láttam cetliket, és elég sok embernek kellett elmagyarázni mi az.
Személy szerint nekem is el van húzva minding, és ugyan úgy a fenti ok miatt, párszor hasznos volt már mikor kapkodtam vagy nem figyeltem.Szóval nagyrészt ez egy üzleti dolog.
Ugyanez mikrofonnál értelmetlen, mert azt akarod, hogy halljanak, bár a némitást is meg kellett mutatni pár zajosabb egyénnek. -
vicze
félisten
válasz
Regirck #120376 üzenetére
Slimekben generációtól függően több minden más lehet.
A Slim mindig prémiumabb, magnézium ház, üveg touchped, nincs nagyon szar kijelző opció.
T490s-től a RAM csak forrasztott. T440s-től, T480s-ig 1db RAM slot van.
S aksija mindig 10-20%-kal nagyobb.
T480s óta nincs két aksi S vonalon, külső meg T450s-ben volt utoljára,T490 óta a simában is 1 aksi van.
Minden más elég világosan ott van Psref-en, aksi kapacitásoktól, minden másig. -
vicze
félisten
-
vicze
félisten
válasz
Apollyon #120318 üzenetére
Nem Lenovo, hanem Qualcomm. És ugye ARM és megintcsak nem x64. Összességében nrm kiszem, hogy Androidról ne lehetne a driver binárisokat átrakni. Csak hozzáértő rá kne feküdjön.
Synaptic se tette elérhetővé a driverket a ujjlenyomat olvasókhoz soha, így mindig is elég problémás driverek voltak rajta, a müködés meg elég, khm. Legalább Howdy megy rendessen, ott kevesebb a probléma azokon a ThinkPadeken amiken probáltam.
Sajnos ha adott HW drivert korlátozza a gyártó az elég szívás Linux Desktopnak, mert csak a reverse engineering marad, ami vagy sikerül vagy nem. -
vicze
félisten
válasz
fatpingvin #120316 üzenetére
Szerintem te nem tudod miről beszélsz, a nem működő HDMI, vagy nuku mikrofon vagy audio, az neked tök normális?
Úgy látszik neked a bebootol a terminál a használható szint, ami nem éppen sok embernek felel meg. -
vicze
félisten
válasz
fatpingvin #120314 üzenetére
Asahi kb. nem használható és semmire nem jó, tech demón kívül. Sok minden nem változott az évek során és nem is fog a zárt HW miatt.
Tök jó projekt és mindenképp támogatandó, de sose lesz valós alternatíva a HW-n. -
vicze
félisten
válasz
moleculez #120283 üzenetére
A problémáid esetleges megoldására visszatérve.
Ahhoz, hogy Win11-gyel is a lehető legjobban működjön, nem éppen rög mentes és elég hosszadalmas folyamat az lenne, hogy felrakod a gépre az eredeti recoveryt. Ezt vagy auton ha még engedi, vagy in place upgréddel felfrissíted a legújabb Win10-ig, ezzen a ponton lefrissited comercial vantage-al a lehető legfrissebbre minden drivert és FW-t. Reg hack és in place Win11 frissítés.Szerintem ez adhatja a legstabilabb rendszert összeségében, de lehet nincs igazam.
Miért? A gyári rendszerek igenis tartalmaznak olyan módosítást/beállítást, drivert, amit egy alap Win nem fog, és a gyártó pontosan tudja miért csinálja ezeket. Ahogy Ubuntu esetében is az OEM kernel jobban működik Thinkpaden, mint a sima, úgy Win is jobban megy a gyári image-el.
-
vicze
félisten
válasz
moleculez #120306 üzenetére
Továbbra se ezeket a tapasztalatokat vonom kétségbe, hanem az érem másik oldalát próbálom szemléltetni és ez nem nagyon akar leesni valamiért.
Tehát még mindig ott tartunk, hogy egy 5-6évvel újabb terméket próbálunk hasonlítani egy elavulthoz, vegyünk egy 2017-es MacBook Airt és nézzük meg mit tud.
Pl. használhatsz a PC HW-on nem támogatott OS-t, régit újat amit akarsz, ugye ezt Apple esetében csöppet máshogy néz ki.
Meddig lesz egy HW támogatva? Kibarkóbázhatod.Pont ahogy én se szivatom magam Mac-kel (bár van mert kell munkámhoz), úgy te se szivasd magad Windows-zal vagy bármi mással.
-
vicze
félisten
válasz
fattyu #120304 üzenetére
Értem és ez rendben van, webre nyilván ok.
Hol vérzik el? Eleve ott hogy pl. az Exeledben vagy Wordben nem tudsz VBS makrot használni. Excelben van alternatíva, de Word-nek nincs. Rengeteg korlátozása van mind az SW mind a HW környezetnek, ami megakadályoz sok feladat(munka) elvégzését. Ezek is pont olyan specifikussak mint, hogy te túlnyomórészt webre használod.
Az M2-es sajtreszelő bejelntése előtt lóhalálában vették sokan az Intelest, hogy a workflowjuk megmaradjon még pár évig és ne kelljen Winre váltani, mert az új HW nem támogat semmit addont, amire sokaknak szüksége van."asszem 4 hónapja nem indítottam ujra."
Tehát sérulékeny egy raklap sebezhetőségre... Apple is kb. havonta frissít és újrainditás kell hozzá.Továra is egy eléggé elavult (és nem mellesleg kb. a legszarabb Intel HW-hoz hasonlítod), nem egy modern mondjuk 6800u-hoz.
Árat nem keverem bele, Apple ára az ami, míg mindenki más draszikusan lejebb viszi rendszeresen. A Thinkpad meg eleve erősen túlárazott az enterprise környezet miatt, és draszikusan jobb ajánlatok vannak.
Ez nem egy fekete fehér dolog, van akinek az Apple Sillicon tökéletesen megfelel és nekik a legjobb választás, de sokan vannak szintén akiknek a munkáját megakadályozza, valamiért egyesek ezt az oldalt nem akaják látni.
-
vicze
félisten
válasz
FoxiestFox #120299 üzenetére
"a procijuk tényleg jó."
Nagyon korlátozott SW környezetben, rengeteg specifikus HW gyorsítással jól működik. Minden másban pedig elvérzik.
Egyetlen nagy előnye Apple-nek, hogy kifizetik az extrát TSMC legújabb nodjáért, és hát kihasználták marketingre elég keményen az Intel nevetséges fejlesztését, ami az utóbbi 5évbem történt.
Meg hát 3éve kb. Semmi fejlődést nem mutatott.
Pont ahogy leírtam M1 megjelenésekor, ARM felfelé skálázódása gyenge pref/watt-ra. Apple probálkozik a kis késleltetéssel a minden egybe csomagolással és a gyors interkonektekkel, de eléggé plafonon van már, amit az ARM tud. -
vicze
félisten
válasz
FoxiestFox #120294 üzenetére
Ez nem Linux, ez specifikusan Gnome. Más WM-mel még nem néztem ezt a problémát, annyit nem ér hogy cserélgessem.
-
vicze
félisten
Az A285-on két USB-C van szóval ott nincs gond.
E495-höz kell egy hub, de nagyon kevés van, ami USB-C Disply Portot tud PowerDelivery melett, túlnyomó többségben HDMI vagy rendes DP port van rajta kijelzőnek.A jobb megoldás olyan monitor lenne, ami tölt is a laptopot a USB-C kábelén, ez azért már elég gyakori, föleg, ha USB-C-s a monitor.
-
vicze
félisten
válasz
vargas0502 #120280 üzenetére
Ennek mi köze az OS-hez? Ez HW kérdése nem OS, annak sok köze nincs hozzá, nincs driver semmi.
Semmi gondom nem volt se Win-en se Ubi-n is, se TB4 univerzális dokkolóval, se eGPU-val. 2x4K
Ubi a gnome nem teljes többszörös skálázása totál használhatatlan és brutálisan lassítja a gépet, így a felbontást kell állitsam a megfelelő skálázáshoz.
-
vicze
félisten
válasz
zsolti75 #120259 üzenetére
"Apple cuccai hogy mennek"
Hát Apple épp elkezdte visszarakni a dolgokat, mert a Pro-k körében egyre nagyobb volt a sírás. Nem mindenkinek csak egy divat termék, van aki tényleg használja is.Z-re voltak már erős akciók pár hónappal megjelenés után, akkor érződött, hogy nagyon nem megy az a gép.
-
vicze
félisten
válasz
vargas0502 #120248 üzenetére
"Nálam még nem hullott el Thinkpad billentyűzet egy sem, de ez nem azt jelenti, hogy nincs ez a jelenség."
Ha háttérvilágítós, pár csepp víz a megfelelő helyen megoldja ezt a problémát.
Ja és a klóros tisztítószerek is erősen kerülendők, COVID alatt megtanultuk ezt...Azt nagyon nem értem viszont, hogy az emberek miért csak irodában öntik a teát/kávét a billbe, homeoffice óta nem kellett 1 billt se cserélni.
-
vicze
félisten
válasz
kopi72 #120246 üzenetére
Kizárólag a jobb oldali USB van daughter boardon(és nem 1 csavar). Bal oldalon minden alaplapra forrasztott. Nem mellesleg pontosan ugyan úgy van mint Zenbook-nál csak másik oldalon, sőt szinte 0 különbség van felépítésben a kettő között.
Txxxs-eken és X-eken 4éve nem cserélhető a bill, Carbonokon Gen3-tól. -
vicze
félisten
válasz
kopi72 #120242 üzenetére
"A thinkpad T14-nel meg a tolto usb-t is kulon tudod 1 csavarral cserelni"
Szerintem mielőtt ezeket a hülyeségeket tolod tovább, nézz utána hogy miről beszélsz és nézz megy a HMM-et.
Főleg hogy 0 fogalmad van a gépek közti különbségekről és felépítésben miben különböznek egyes generációk vagy modell típusok, nem éppen egyformák. -
-
vicze
félisten
válasz
barnam_ #120221 üzenetére
P16s Gen 1 elmegy 65W-s töltővel, de nyilván a teljesítmény korlátozva lesz. A CPU elvileg 28W (gyak max. 64W) a GPU meg 30W.
A monitor estében a 80W a max., amit le tud adni, kicsit furcsa érték, mert vagy 65 vagy 100 szokott lenni, de lehet a szabvány alapján. Az hogy pontosan mennyit tud a P16s felvenni sajnos fogalmad nem lesz, amíg rá nem dugod, lehet csak 65W és lehet a full 80. Na most mivel a HW-ból adódóan ~100W is lehet a laptop fogyasztása, így mindenre biztos nem elég, még ha megy is bizonyos estekben.
Tehát tölteni fogja, de lehet hogy nem minding. -
vicze
félisten
válasz
kopi72 #120206 üzenetére
Aha az X270 az 1db RAM slotjábval biztos... Megjelenéskor 16GB-volt a max, csak 3évvel később jelentek meg a 32GB-s moduluk.
Hát presze... T14-eknek még úgy is jobb az aksi ideje, hogy idle és load alatt is többet eszik az a szerencsétlen Intel procija, sőt talán 1db komponense sincs, ami kisebb fogyasztású. Remélem a X270-ben a miheztartás véget HD kijelző van...
-
vicze
félisten
válasz
Reggie0 #120205 üzenetére
Soha egyetlen T-s gép se támogatott 64GB-t. Minden Intel U-s CPU korlátozva volt 32GB-re gen8-ig. Gen8 után minden T-s gépben, max. 1db RAM slot volt.
Nem hivatalosan T480 és T590 támogat 64GB-t, de a 32GB-s modulok csak évekkel a megjelenésük után jelentek meg, még a gen8-as CPU-k support oldalán is 32GB szerepel, mert nem volt lehetőség nagyobb modulra.A P sorozatból derivált T-s gpek (T15p, T15g stb.) Támogattnak 64 éa 128GB-t is. De ezek átnevezett P-s gépek GeForce-szal.
-
vicze
félisten
válasz
bghistvan #120186 üzenetére
Nem jól értelmezed.
Intel Gen"9" (8,5) és Gen11 között Lenovo a T és L sorozaton, a mechanikus dokkoló kompatibilitás miatt egy egyedi csatlófelületet használt, a USB-C mellett van egy másik USB-C (esetedben ez a TB) mellette pedig a mini Ethernet gen2, ami egy natív ethernet kivezetés. Ehhez Lenovo ThinkPad Ethernet Extension Adapter Gen 2 kell.
Ezenkívül olyan USB->Ethernet adapter veszel amit csak akarsz, azt megjegyzem, hogy elég kevés tudja a full Gbit-et.Bármilyen M.2 SSD megfelel.
Memory Type: DDR4-3200 -
vicze
félisten
T490 és 8.5gen a legrosszabb, csak toltak még 10W-t a TDP-n és kb. ennyi. Majdnem úgy megy mint a T480s a buggal, ugyanúgy megy ész nélkül 100°C-ig, és amúgy azonos teljesítményt csinál minta 8gen a buggal, elég nevetséges.
Gen10 is csak egy hajszállal jobb, csak 11 volt előre lépés, de ott már annyire lelépte AMD őket, hogy azóta is csak nézik őket hátúról. -
vicze
félisten
válasz
MrSealRD #120063 üzenetére
AX210 egy Intel OEM termék, az árulja aki akarja olyan címkével, amivel akarja.
A BT verzió túlnyomó többségben SW/FW különbség nem HW. (csak a BT protocol csomagok főverziói lehetnek HW függők részben, de 4.x-ről 5.x-re frissíthető volt, ahogy 2.x-ről 3.0-ra is.)
AX210(és minden Wifi6E chip) amúgy minden specifikáció alapján 5.3, esetleg 2021 és előtti sajtóanyagokban(vagy nem frissített oldalon) lehet 5.2, mivel 2021-ben jelent meg a protokoll csomag frissítés. A gyakorlatban pedig mindenképp lényegtelen a verziója.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Drón topik
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Bestbuy játékok
- Futás, futópályák
- Autós topik
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- SSD kibeszélő
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- sziku69: Szólánc.
- További aktív témák...
- Dell Latitude 7390, 13,3" FHD IPS , I5-7300U CPU, 16GB DDR4, 512GB SSD, WIN 11, ( olvasd végig )
- Acer PREDATOR HELIOS NEO 16 / i9-14900HX / RTX 4070 (140W) / 1 TB SSD / 240HZ
- Lenovo Ideapad 330S-15IKB / I5 /20GB RAM / GTX 1050 / M.2 SSD
- Lenovo ThinkPad T14 Gen 5 Ultra-I7/64GB/512SSD/Érintőképernyő/garancia
- Lenovo ThinkPad T14 G3 I5-1245U/32GB/1TBSSD/Érintőképernyő/Garanciás.
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G3 - i7-6GEN I 16GB I 256GB SSD I RadeonI 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari!
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 7950X 16 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Telenor 5G Indoor WiFi Router (FA7550) + töltő (bolti áruk 100.000Ft)
- MSI CYBORG 15 A13V
- LG 27CN650N-6A - Felhő Monitor - 1920x1080 FHD - 75Hz 5ms - USB Type-C - Quad Core - BT + WiFi
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest