-
Mobilarena
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
lezso6 #121770 üzenetére
Na, szüttyögtünk a két notival. A két noti alja más, annyiban, hogy az enyémnél középen belülről rá van ragasztva fekete takaró ahogy a feljebb is linkelt képen is van. Szóval effektíve többféle van. De szerintem nem ez a takaróelem okozza a hangot, hisz messze van a ventilátoroktól.
Ami érdekesebb, hogy különbözik a hűtés, másképp néz ki a ventilátorok közepe, a méret meg lapátok ugyanolyanok. Az alja nélkül mindkét gép halk, habár az enyém így is fütyül egy kicsit, s összerakva ez felerősödik. Szóval a következő lépés a garancia lesz. Csak hallják meg és esetleges hűtőcsere után nehogy rosszabb legyen, mint volt.
-
-
válasz
lezso6 #121763 üzenetére
Hát, az alja nélkül talán még kevésbé is süvít, mint cellux moddal. Ilyenkor mi van?
De alja nélkül is van egy kis hangja 1/1-en. Nem tudom egyébként ez ténylegesen garanciális probléma-e, mert itt azért nincs komoly probléma, valószínűleg nekem vannak hülye igényeim.
Most kipróbáltam és a T480s is visít egy kicsit 1-es fokozaton. Mondjuk ez valószínűleg sose volt kitakarítva, 2 éve volt alaplapcserés garanciában, szóval akkor volt újrapasztázva.
De ugye a másik P16 meg tényleg halk, szóval az alapján lehet gari eset. Majd még csinálok komolyabb tesztet amellett.
-
válasz
zsolti75 #121760 üzenetére
Arra gondolok hogy gyári hibás a rács vagy mittom én. De az azért durva lenne, ha alsó rész nélkül hangtalan lenne a venti 1-es fokozaton.
Egyébként ölben használva kivételesen jó ez a gép. Most épp félórája így megy, 40-45 fok között van, passzívan. Akkuval is kb 6-7 óra üzemidő megvan lájtos használattal. Mindez egy DTR-től szerintem bazi jó. Csak ne használd külső monitorral, mert akkor már melegszik, hiába van benne a legkisebb NV Ampere GPU (GA107), az is egy fűtőtest.
Bár ez se lenne baj, csak a hűtés ne sípolna.
-
válasz
zsolti75 #121759 üzenetére
Lehet. A végén lehet bepróbálkozom garival, csak nem tudom ez tényleg garanciális kategória-e, de nyilván érdemes megpróbálni. De én szeretek debuggolni, tudom perverz mazochista vagyok.
Szóval egyelőre megpróbálom megkeresni a fütyülés okát. Mindkét venti fütyül ugye, szóval a hiba mindkét oldalon jelen van.
-
válasz
zsolti75 #121751 üzenetére
Előtte pár órával pasztáztam újra, gyakorlatilag semmi változás, ami nem meglepő, mert a benne lévő paszta még bőven nedves volt. A gép belül vadonat új, semmi por nincs, ez nem volt használva. Már 1/1-es ventilátor fokozaton van sípolás. Gergőtől kértem hogy nézze meg mennyin megy nála a ventilátor. Nála 2200/1700, nálam 2000/1800. Szóval lehet neki tényleg másik típusú hűtés van, ami csendesebb. Vagy ekkora szórás van. Vagy a gép alja, a rács más, és nálam felerősíti a sípolást, kivéve ha megfelelő helyen leragasztom. Egyébként ezt nyilván belül kéne, ez csak egy teszt, meglepő eredménnyel.
Melegedési probléma továbbra sincs, egyszerűen csak hangos, relatíve. Másik P16-hoz képest. Ami egyébként régebbi, de hasonló konfiguráció.
-
Na, végül a ventilátor hangra új megoldás született:
Thinkpad P16 acoustic mod.
Ezeknek a területeknek a lefedésével megszűnt magasfrekvenciás sípolás. Miközben a hűtési hatékonyság nem csökkent. Érdekesség, hogy ha máshol fedem le, akkor épphogy hangosabban süvölt.
Persze továbbra sem hangtalan, van fehér zaj, de ez így most sokkal jobbnak tűnik. És mehet végre mindkét venti egyszerre idle-ben is.
-
válasz
zsolti75 #121656 üzenetére
A 75 watt nem jelentős visszafogás a gyári 109 watthoz képest, gyakorlatilag csak a többszálas teljesítmény lesz kb 10-15%-kal kevesebb, cserébe 90 fok alatt marad a gép. Az egyszálas teljesítmény marad, mert egy szálon nem eszik többet 50 wattnál, de eleve azt is nonszensznek tartom, inkább 20-30 wattnál húznám meg a határt, az EPP meg erre jó.
-
válasz
Reggie0 #121652 üzenetére
Az ECC RAM szívás. Intel miatt leginkább, legalábbis pl az Alder Lake-ből laptopban csak HX processzorok egy része támogatja, de ahhoz is kell külön chipset. AMD-nél elvileg jobb az ECC support, ennek ellenére nincs mindenhol engedélyezve. Ráadásul laptopban jellemzően LPDDR van mellettük, ami forrasztott és nem tudom hogy ebből lehetne-e ECC.
Azt viszont bizonyos, hogy a Thinkpad P16-okból van olyan, amiben gyári ECC RAM van, sőt a komolyabb dVGA-k is azok.
-
válasz
Tikakukac #121648 üzenetére
A prémium szegmens a konzumer része, szóval a konzumer így lett jobb.
A billentyűzetben tényleg vannak furcsaság, főleg a Dellnél az összenyomott kurzoroktól kapok hülyét. Habár a P16-ban szigetes viszonylatban meglepően jó, a T480s-nél jobb. Alapvetően a szigetességgel van baj.
Viszont pl kijelzőket nézve meg nagyon komoly változás történt, mert jóideig gyakorlatilag csak üzletiben kaptál nagyfelbontást, azóta ez lekúszott a konzumer területre is.
-
Közben volt egy kis SpeedShift EPP teszt 12850HX procival, 75 wattra korlátozva. Az Energy-Performance Preference értékek mellett a Cinebench R23 többszálas és egyszálas értékei vannak:
EPP OFF -> 16517 / 1688
EPP 255 -> 13630 / 749
EPP 192 -> 13684 / 913
EPP 160 -> 14227 / 1153
EPP 144 -> 14903 / 1273
EPP 136 -> 14957 / 1312
EPP 128 -> 15118 / 1465
EPP 120 -> 15646 / 1556
EPP 112 -> 15830 / 1613
EPP 96 -> 16091 / 1591
EPP 80 -> 15766 / 1690
EPP 64 -> 15364 / 1638
EPP 48 -> 14295 / 1670
EPP 32 -> 13764 / 1667
EPP 0 -> 13650 / 1663Na ez elég furcsa. Nem nullánál kéne lennie a gyorsabbnak? Meg nem tudtam reprodukálni azt az értéket, ami az OFF állásban lenne. Hisz elvileg van egy default érték.
Kb 96-nál van a multithread sweet spot, alatta és felette romlik. Pedig alatta úgy tudom javulnia kéne. A singlethread meg gyakorlatilag konstans. Habár fura ez a max kb 1700 érték, mert tud 1840-et is elvileg, de most kikapcsolva se sikerült produkálni. Viszont a többszálas pontszám az egyértelműen jó lett. Utóbbiakból minden esetben kétszer futtattam le, az egyszálasakat viszont csak egyszer, mert nagyon hosszúak.
-
válasz
Reggie0 #121641 üzenetére
Kicsit árnyalnám a témát: a konzumer kategória jobb minőségű lett azóta, vagy legalábbis egy része egyfajta prémium kategória, ami közelebb van az üzleti által képviselt szinthez. Így relatíve gagyinak érződik az üzleti.
Nekem T61 volt először, azt imádtam. Volt egy kis kitérőm a E6320, X220 tablet, T420(s) vonalon, de azok nem voltak az igaziak. Viszont később a T480s nekem eléggé bejött minden szempontból, bár az lényeges hogy pont azzal a generációval lett mainstream a 4 mag, így ténylegesen nagy ugrás volt teljesítményben, annak ellenére, hogy ultrabook.
Most meg van P16 Gen1. Hát ez meg mi a @%#! hisz SZÜRKE!
-
válasz
FoxiestFox #121633 üzenetére
Már a T60-nál is temette mindenki a business classt, ez csak simán boomerség.
-
-
válasz
FoxiestFox #121539 üzenetére
Könnyen lehet. Viszont a régi TPFC is kiolvassa ezeket a szenzorokat ugyanígy, tehát ebben nincs különbség.
-
válasz
zsolti75 #121535 üzenetére
Nálam biztosan modern standby van, ennek nincs különösebb hardverkötelménye.
Megtaláltam ezt a PowerSettingsExplorer cuccot, de itt irdatlansok opció van.
De ahogy látom a
Heterogeneous short running thread scheduling policy
lesz az.Nálad szerintem azért 38 fokos a CPU, mert integrált grafika + lehet még hideg a gép. Nálam 55-60 fok körül szokott lenni idle, mert megy a dedikált grafika a monitor miatt.
-
válasz
FoxiestFox #121534 üzenetére
Okok, ráér, amúgy se nekem kell, szóval csak akkor ha van kedved foglalkozni vele.
Hm, ez alapján az látszik, hogy szenzoradatokból gyakorlatilag egy van, a második szenzort egyszer mutatott mást, mint nulla. Miután újraindítottad a gépet, eleve nullának olvasta a második szenzort. De nem a szenzorkiolvasással kéne bajának lennie, hiszen elvielg a régi TPFC is ezt csinálja, ugyanígy.
Esetleg a ventilátor fordulatszám kiolvasásánál lehet probléma, mert az új az kétfélét is kiolvas, kicsit furcsa módon. Logban sajnos ezeket nem írja, úgyhogy majd ha odajutsz, akkor meg tudnád nézni, hogy nálad kijelzi-e a fordulatszámokat és különbözik a két szám?
-
válasz
FoxiestFox #121532 üzenetére
Log fájlt meg tudnád mutatni? Pl pastebinre töltsd fel, hogy ne ide legyen floodolva.
Illetve meg lehetne nézni, hogy mi van akkor ha BIOS illetve manual módba állítod, úgy kékhalálozik-e. Ezeket a módokat érdemes lenne az ini fájlban beállítani, az
Active
nevű paraméterrel lehet, hogy már indulásnál eleve úgy legyen.P70-ről van amúgy szó, aminél BSOD a jutalom?
Sokat én se akarok vele foglalkozni, de ha már nulla közeli Visual C++ tudással ilyen hamar meg tudtam csinálni az eddigi dolgokat, akkor hátha ezt is meg tudom.
-
válasz
zsolti75 #121528 üzenetére
Nálam a P16 Gen1 ventije külön életet él TPFC vezérlés nélkül is, szóval alvó módban nem mindig kapcsol ki azonnal, sőt valamikor alvó módban bekapcsol egy időre.
Ha viszont a TPFC vezérel, akkor nem működik az alvó módban lévő vezérlés, úgy marad ahogy utoljára volt. Ezért az én verzióm annyit csinál, hogy ha a windows lealszik, akkor előtte átállítja a vezérlést BIOS módra, így nincs gond. Ébredésnél meg ugye visszaáll.
-
válasz
FoxiestFox #121527 üzenetére
És a többi is, amit itt mellékeltem? Vagy azok közül valamelyik jó? Mert ha igen, akkor lehet megoldható. Esetleg még ezeket próbáld meg, ha még nem volt, én ezeket a dual fan megoldásokat ismerem:
byrnes/TPFanControl
nikolasgd/TPFanControl-dual-fan
Shuzhengz/TPFanCtrl2 (ebből dolgoztam)A TPFanControl.log fájlban mi van? Az enyémben ez be van kapcsolva az ini-ben, máshol is be lehet, ha a
Log2File
paramétert 1-esre állítod.Perszs nagyon low level cucc ez, ugye a windows kernelébe beépül a TVicPort, aztán azon keresztül baszkurálja a program a ventiket, szóval simán lehet sajnos kékhalál.
-
válasz
lezso6 #121520 üzenetére
Nem bírtam magammal, sikerült megcsinálnom a független ventilátorvezérlést.
ThinkPad Dual Fan Control (Google drive)
DE NE HASZNÁLJÁTOK RÉGI TPFanControl.ini fájllal, amíg azt nem módosítjátok megfelelően! Ugyanis ennél a verziónál a SMART konfigurációnál az egyes hőmérsékletekhez KETTŐ számot is be kell írni a két venti miatt, a mellékelt ini fájlban így van megadva. De ha sajátot akartok használni, akkor ennek megfelelően írjátok át. Ugyanis ha nincs második szám, akkor az automatikusan NULLA lesz, azaz nem fog működni a második ventilátor, ami túlmelegedést okozhat!
Javítások amiket tartalmaz, legalábbis P16 Gen1 alatt ezeket kellett megcsinálnom a Shuzhengz/TPFanCtrl2 verzióhoz képest:
* alvó mód támogatása, emiatt a Windows 2000 és XP már nem támogatott
* két ventilátor fordulatszámának helyes kijelzéseÉs továbbra is csak saját felelősségre használjátok!
Majd felrakom githubra is forráskóddal együtt, csak ahhoz most lusta vagyok.
-
válasz
FoxiestFox #121516 üzenetére
lezso6haxfancontrol (Google drive)
Ja, egyébként a fordulatszámok fordítva vannak, az első a 2-es venti és a második az 1-es, de majd kijavítom.
-
válasz
lezso6 #121510 üzenetére
Használ valaki bármilyen Thinkpad Fan Controlt rajtam kívül? Sikerült egy másik bugot is javítanom, ugyanis a két ventilátornak két külön fordulatszáma kijelzése lenne, de bugos kód miatt a 2-es ventilátor RPM-et írja mindkét helyre. Most viszont végre jól jelzi ki:
Nálam ugye a nullás szint jelenleg úgy működik, hogy a kettes venti mégis megy. Következőnek a független ventivezérlést kéne összedobnom, habár ez nagyobb falat.
-
válasz
lezso6 #121507 üzenetére
Beszarok, meg tudtam írni kb fél óra alatt, hogy a TPFC alvó módban BIOS módra váltson, s leálljon a venti.
Ez egy tényleges bugfix lenne a programban.
Cserébe dobni kellett az Windows 2000 és XP supportot sajnos, mert a Windows 10 2004-es verziója óta valami új alvó mód van, s azt kell támogatni.
-
válasz
FoxiestFox #121505 üzenetére
-
válasz
FoxiestFox #121503 üzenetére
Megoldható, habár az sokba fog neked kerülni.
A prémium tagsági néhány nagyságrenddel olcsóbb megoldás.
-
Na, a haxolt TPFC ventivezérlés teljesen bevált. Azonban van egy bugja a programnak, amit nem tudom más tapasztalt-e: ha alvóba megy a gép, akkor a ventilátor továbbra is úgy megy, ahogy be volt állítva. BIOS módban nincs ilyen probléma.
Kicsit kutakodtam a Thinkpad Fan Control működése kapcsán, azért ez mégse olyan egyszerű, mert Direct Port I/O kell hozzá, amihez Windows-ban kernel módú driver nélkül lehetetlen. Erre való a TVicPort, ezért kell felrakni, hogy működjön a pogram. Kvázi az a ventilátor driver.
Meg kéne írni a független ventilátor-kezelést meg megoldani az alvómód problémáját, de attól tartok én ehhez kevés leszek, mert sose foglalkoztam Visual C++-szal. Örülök, hogy a saját haxolásom sikerült.
Viszont a TVicPort használható pl .NET alól vagy bármilyen nyelvről, amivel lehet hívni DLL függvényeket. Szóval ha esetleg valakinek van kedve...
-
válasz
FoxiestFox #121444 üzenetére
lezso6haxfancontrol (Google Drive)
Ebben benne van a saját TPFanControl.ini fájlom is, de ugye lehet használni sajátot is.
Ez egy tényleg csak egy haxolt verzió, szóval CSAK SAJÁT FELELŐSSÉGRE.
-
-
válasz
lezso6 #121435 üzenetére
Esetleg még opció, hogy átírom a TPFanCtrl2-t, hogy lehessen a két ventit külön szabályozni, hátha az egyik elég halk, s akkor idle-ben elég 2-ből egy venti.
-
-
válasz
vargas0502 #121432 üzenetére
Nyilván nem egy kategória. Csak annyi lett volna az elvárás, hogy idle-ben, minimális terheléssel ne legyen hangja. Itt van egy T480s, ami ezt tudja. Sőt, a P16 is tudja ezt, csak nem szabad rá külső monitort dugni.
-
-
válasz
donjohnson #121426 üzenetére
Van másnál lehetőségem erre, kipróbálom majd.
Nemrég most egy gyenge próbálkozásnak kipróbáltam azt, hogy a TPFC-nek csak 70 foknál engedem bekapcsolni a hűtést. Hát oda is felkúszik simán.
Másik opció, hogy újrapasztázom, hátha. Harmadik opció, hogy valamilyen aktív hűtésű notipadot veszek vagy csinálok, ami hangtalan -- ellentétben a P16 legkisebb ventifokozatával, ami sajnos kicsit sípol 1800 RPM-en, ez a bajom. Jó lenne ha esetleg ilyen 1000 RPM-re be lehetne lőni, de ez nem opció. Vagy valamilyen módon kap a noti egy hangszigetelést.
Természetesen az is egy opció, hogy megszokom, legrosszabb esetben ez lesz, azért egyáltalán nem olyan nagy probléma ez, mint amilyennek beállítom. Csak eddig egy teljesen hangtalan asztali gépem volt.
Azért arra kíváncsi lennék, hogy egy dVGA-s P16s vagy P16v is ilyen-e. Vagyishogy az szinte biztos, hogy ezeknél is a külső monitor dVGA-ról megy, de hogy azok a notik vajon elbírják-e passzívan?
További érdekesség, hogy az Alder Lake prociból négyféle die van:
1. Alder Lake-S (desktop) 8P + 8E + 32 EU
2. Alder Lake-S (budget desktop) 6P + 0E + 32 EU
3. Alder Lake-P (mobile) 6P + 8E + 96 EU
4. Alder Lake-M (ultra mobile) 2P + 8E + 96 EUAz U (15W) procik használják az ultra mobile lapkát, a P (28W) és H (45W) procik a sima mobile-t, és a HX (55W) meg sima desktop lapkát. Szóval ez kvázi asztali. Emellett még van WM690 chipset (pl ECC miatt), ami elvileg 4.7 watt TDP, szóval fűt nekünk még ez is, persze nem ennyivel, de akár.
Lehet egy sima H procival jobb a helyzet dGPU mellett, de nem azért mert az 10 wattal kevesebb, hanem mert nincs workstation chipset és ez laptopba szánt lapka, ellentétben a HX-szel, ami eredetileg desktop.
-
válasz
donjohnson #121421 üzenetére
Ehh, ez alapján nálam minden a dVGA-n van.
-
válasz
donjohnson #121418 üzenetére
P16-on két rendes Thunderbolt is van hátul, a tápcsatlakozó mellettire kell rákötni a dokkolót, szóval annak a procival kéne kommunikálnia. De ha mindenképp kell a dVGA ezekhez is, akkor jól megszívtam.
szerk: elvileg az oldalt lévő USB-C is támogat DP-t. Hát akkor majd kiderül mindegyik a dVGA-ra van kötve vagy sem.
-
válasz
donjohnson #121412 üzenetére
Ja, meg az IGP letiltása nélkül még boot képernyő sem tud HDMI-n lenni, valószínűleg a Thunderboltról is így lesz. De azért az csak menni fog IGP-ről.
De én nem is ezt néztem be, hanem azt, hogy a dVGA ennyi plusz melegedésben, nem gondoltam volna hogy ennyire jelentős. Ez ugye egy max 60 wattos RTX A1000, ami az RTX 3050 workstation változata, szóval tök cuki. De annyira mégse, meg idle-ben passzívan már nem bírja el.
-
Na, kiderült hogy ROSSZUL FOGOM a P16-ot.
Ugye melegedési problémáim voltak, idle-ben mindig mennie kellett a légkavarónak. TPFC-vel is hiába állítottam be, hogy 60 foktól kapcsoljon be, mindig felmelegedett a gép 60 fok felé, aztán bekapcsolt a ventilátor. Mint kiderült azért, mert monitor van rákötve a gépre. HDMI ponton. Az meg csak a videokártyáról működik, integráltról nem. Tehát a videokártya fűtötte be a gépet üresjáratban.
Szóval Thunderbolt - Displayport adapter kéne elvileg. Legalábbis remélem a tündérbolt az már működni fog IGP-ről is, és nem fogja feleslegesen járatni a VGA-t.
-
válasz
FoxiestFox #121370 üzenetére
TVicPort fel van rakva?
-
válasz
bytesizelife #121363 üzenetére
Addig örüljünk, amíg az SSD cserélhető.
Gyakorlatilag azért nem cserélhető az újabbakban a RAM mert a notik sokkal vékonyabbak, mint régen.
Anno a sima meg a workstation kategória szinte ugyanaz volt, csak a utóbbiba erős VGA-t tettek. Lásd pl T520 vs W520. Ugyanúgy vastagok (~35 mm) és nehezek (2.5 kg) és 35-45 wattos processzorokat raktak bele, az ULV az X-széria egyes modelljeinek sajátja volt.
Aztán a T440-től kezdve a 15 watt lett a mainstream, 1.7 kg súllyal és 21 mm vastagsággal, és itt jött be hogy a forrasztott RAM van + csak 1 DIMM. A workstation T440p kapott csak 35+ wattos procit meg rendesen 2 DIMM-et. Viszont az is 2.1 kg és 30 mm vastag, szóval vékonyabb, könyebb, mint az eredeti T520 / W520.
Ma meg a T széria csupa 15 watt, amin felül lenne 28 watt opció is, habár pl a T16-ban (~1.8 kg, ~20mm) le van korlátozva 20 wattra, valószínűleg a többinél is.
Ha rendes 28 wattost akarsz, akkor a vékonyított workstationt keresed, tehát P16s / P1, ami méretre gyakorlatilag ugyanaz, mint a T16, cserébe mocskos drága, de elvileg rendes 28 watt. És itt még továbbra is forrasztott a RAM "fele".
Következő lépés a P16v 45 wattos procival, ~2.2 kg és ~25 mm vastag, végre 2 NVMe slot és 2 DIMM.
A plafon meg a sima P16 van 55 wattal, de ~3 kg és ~30 mm vastag. Viszont 4 DIMM meg 100 wattot elbíró hűtés. Meg ronda, nincs fekete csak szürke belőle, hogy rohadnának meg.
Persze azt kihagytam, hogy bizonyos modelleknél teljesen forrasztott a RAM, ez AMD-nél szinte állandó, ami abból adódik, hogy LPDDR-ből nem gyártanak SO-DIMM modult. Szívás. Sőt, az inteles T16 Gen2-ből ha dedikált VGA-sat választasz, akkor abban is forrasztott LPDDR5X van, itt érte el a T szériát a RAM bővíthetetlenség.
Én ezeket jártam végig, amikor végül a P16 lett a választásom. Nehéz, de legalább bővíthető. És igen, ma már mindegyikben forrasztott a proci, de gyakorlatilag nem is tudsz váltani sokkal erősebbre, így ezt nem látom komoly problémának. Persze ott van még az, hogy a 17" megszűnt és lett helyette 16". Bár legalább 16:9 helyett 16:10.
Vannak rosszabb dolgok, de összességében sokkal nagyobb lett a választék, s továbbra is vehetsz nagyon jól bővíthető vastag thinkpadet egy fapadosabb a sima P széria képében, igaz, sokkal többe kerül, mint egy T széria.
-
válasz
FoxiestFox #121323 üzenetére
Nekem anno asztali Maxwell GM204-nál lehetett állítani Afterburnerben a TDP-t.
-
válasz
FoxiestFox #121319 üzenetére
A GPU TDP is korlátozható szokott lenni, szóval nem kell kézzel undervoltolnod.
-
válasz
lezso6 #121248 üzenetére
Cinebench R23 MT tesztek különböző PL1/PL2 limitekkel, mást nem állítottam át:
35 watt: ~9400 (max 57°C) -- 268 p/W
40 watt: ~11500 (max 61°C) -- 287 p/W
45 watt: ~12500 (max 70°C) -- 277 p/W
55 watt: ~14200 (max 74°C) -- 258 p/W
65 watt: ~15700 (max 79°C) -- 241 p/W
75 watt: ~16500 (max 86°C) -- 220 p/W
90 watt: ~17800 (max 93°C) -- 197 p/W
105 watt: ~19000 (max 100°C, thermal throttling) -- 180 p/W
120 watt: ~19100 (max 100°C, thermal throttling) -- ua
157 watt: ~19100 (max 100°C, thermal throttling) -- uaA tesztmetodika nem volt a legjobb, mert siettem, annyit vártam meg csak hogy 50°C alatt legyen a CPU, amikor indítom a tesztet. A fenti tesztek Thinkpad Fan Control NÉLKÜL készültek, ami azt jelenti, hogy magas hőmérsékleten nem járatja annyira a ventit, szóval TPFC-vel jobb eredmények lennének. Majd ha lesz időm, akkor foglalkozok vele komolyabban.
Szóval 105 wattnál feljebb nemigen van értelme menni, mert pár másodperc alatt túlmelegszik. Nagyon komoly ez a hűtés, hogy 90-100 wattot probléma nélkül el tud vezetni, ez azért nem semmi. Érdekes, hogy 40 wattnál van a perf/watt sweet spot, alatta romlik a hatékonyság. Én szerintem 75 wattot fogok beállítani, ez egy jó kompromisszum.
(Thinkpad P16 Gen 1, Intel Core i7-12850HX)
-
válasz
zsolti75 #121245 üzenetére
Ja tényleg, Throttlestop.
Az egyik T16 Gen 1 tesztben is ezzel emelték meg a CPU TDP-t, mert 20 wattra volt korlátozva a 28 wattos proci. Ez faxán müxik, köszi.
Úgy akarom beállítani, hogy minimális teljesítményveszteség mellett ne legyen kazán. Ugye jellemezően az szokott leni, hogy pl +10% teljesístményért kétszer annyit fogyaszt a cucc, ami számomra értelmetlen kompromisszum.
Na most beállítottam 75 wattra a maxot, így lett 16304 a Cinebench R23, ami tök korrekt. Majd akkor még szüttyögök vele meg méricskélek hol van ennek a procinak a sweet spotja számomra.
-
válasz
donjohnson #121240 üzenetére
Köszi, ez működik. Van egy halom beállítás, de ezekből csak a disabled csinál bármit, gyakorlatilag ugyanazt, mint a best power efficiency.
-
Tudtok valami jó CPU TDP korlátozót? Windows 11-re. Itt valamiért nem működik a régi windowsos cpu min/max beállítás az energiaprofilnál, meg csak a kiegyensúlyozott profil látszik ott, a többi nem. BIOS-ban tökmindegy mit állítok, semmi eredménye, gondolom a windows felülírja.
Jelenleg a balanced és a best perfomance ugyanúgy 100+ wattot enged a procinak, ami abból a szempontból zavaró, hogy időnként nagyon szeret befűteni a gép. A best power efficiency meg túlságosan lekorlátoz, HWiNFO szerint kb 31 wattra átlagosan, miközben a ugye a gyári TDP az 55 watt. Valami olyasmi kéne, ami amivel ilyen 50-70 watt tudnám beállítani.
-
válasz
lezso6 #121224 üzenetére
Ja, az előző hsz 2:46-kor készült, ez meg 2:00, volt egy óraátállítás.
HDMI-n rákötve a 165 Hz-es 2560x1440 monitoron nem tud 165 Hz-et, mert csak sima HDMI 2.0 a kimenet a laptopon:
Mondjuk nekem nem is kell, elég a 120 Hz. Többet csak dokkolóval / portreplikátorral lehet akkor.
-
válasz
lezso6 #121198 üzenetére
TPFC-ből felraktam egy friss fork verziót, amit még frissítgetnek: TPFanCtrl2
Na ezzel már jó, de az 1-es szint kb 1800 RPM, szerintem magas. Érdekese, hogy ha rommáterhelem a gépet, akkor azonnal felszökik a CPU közel 90-100 fok közé, icipici ideiglenes throttling, mert a hűtés csak pár másodperc múlva indul meg, azután a hőmérsékletek nem is nagyon változnak, maradnak 90-100 körül, szóval ki van használva a sok watt.
A fenti Thinkpad Fan Control verzió alap Smart profilja habár csak 60 foktól indítja be a ventit, de a 90-100 foknál meg jobban pörgetni, mint a gyári. Úgyhogy jó ez a Smart.
Csináltam Cinebench R23 tesztet:
ST: 1847, MT: 19622
Kicsit több lett a sokszálas, mint amire számítottam, mert mindenhol kb ilyen 16-18000 körül volt ezzel a géppel, procival. AIDA64-ban ilyen 100-120 watt körül volt a CPU package, elképzelhetetlenül gyorsan lefut a 24 szálon.
Persze 10 perces CB stresszteszt esetén csak 4 percig tartott a 100+ wattot, 4 perc után visszavett ~60 wattra, s kicsit el is csendesedett. De ezután megint 100+ wattot kért a CPU 2 percig, majd 1 percre megint viszavett, az utolsó 3 percet pedig ilyen 80-120 watt körül tolta végig. Elmebeteg.
Így ennek legvégén 18069 pötty lett az eredmény.
Szóval ultra brutál ez a hűtés. Mondjuk hangja is van, de szinte csak levegőáramlást hallod, nem a sípolást. Kezemet a gép mögé téve csak simán meleg a levegő, ami kiáramlik.
Az asztali amiről váltottam az egy Ryzen 5600G, 65 wattos TDP-vel, kb fele ilyen erős többszálon, egyszálon szintén jelentős elmarad. Mondjuk legalább szinte full kussban van még teljes terheléssel is, ezt majd még szoknom kell notival, de ha idle-ben nincs hang, az már bőven elég. Rommáterhelni meg nem sokszor fogom úgysem.
-
válasz
Tikakukac #121195 üzenetére
Ja, de hol lehet beállítani? Van rajta Microsoft Store-ból letöltött Commercial Vantage. Ez nem jó? Ebben nem találtam ilyet. Power mode amúgy balanced, átállítva bármi másra nem áll le a venti (monjduk nem vártam sokat). Van valami Intelligent Cooling, a BIOS-ban, de ez hozott változást.
-
válasz
zsolti75 #121189 üzenetére
Valószínűleg BIOS, úgy tudom nem tette fel a legújabbat.
Egyelőre még nem sokat használtam a P16-ot, még mindig másolom rá az adataim.
De eddigi tapasztalatok alapján összességében nagyon tetszik, jó hogy nem T16-ot vettem. Nagyon egyszerű szerelni is, az SSD cseréje pikk-pakk megvolt. Két problémám volt eddig csak vele:
Ami most a legnagyobb bajom, hogy a hűtés akkor is megy, ha 30 fokos a proci, itt valami nem stimmel, és még nem jöttem rá, hogy mi. Legalábbis szerintem nem kéne ilyennek lennie.
A másik, kisebb probléma, vagy inkább csalódás, hogy nincs benne igazi 8 bites LCD panel: ITT jól láthatóan van banding, mászkáló vonalkódos a színátmenet. Pedig ezt leszámítva nagyon jó ez a fapados WUXGA (1920x1200) kijelző is, gyári sRGB kalibrációval egy álom. És lamazonia szerint a WQXGA (2560x1600) se igazi 8 bit, ami engem már jobban meglepett. Persze ez gyakorlatilag csak grafikai munkánál mondható valódi problémának. De akkor sem értem miért ilyen, lehet energiatakarékosság miatt? Kíváncsi lennék, hogy az 4K verzió is ilyen-e. Talán az AdobeRGB az csak rendes 8 bites, az mégiscsak grafikára van kitalálva.
-
válasz
lamazonia #120934 üzenetére
Frissíts BIOS-t 1.23-ra, nekem az van a P16-on, most október 19-ei. Vagy a VMD kavar be nálad, bár nem tudom hogy tudna. Esetleg magas az egyéni szopóállandód.
Nálam szintén 16.1.25.1991-es Intel Management Engine Firmware van. És Samsung 990 Pro-val megvan a 900k / 600k IOPS. Igaz, nem 1500k, de nem is 200k. Nincs VMD, se BitLocker. Szóval biztos nem az Intel ME a ludas. Ja és CrytalDiskInfo a Transfer Mode-nál kiírja, hogy PCIe 4.0 x4 | PCIe 4.0 x4. Tehát jól ír ki mindent.
De amikor a gépben az eredeti SSD volt (és azon az OS), akkor valami 200k / 60k volt a Samsung IOPS, nonszensz, valami nagyon el volt kúródva. Mondjuk BitLocker aktív volt mindegyik meghajtón, lehet ez is probléma. A Samsungra Rufusszal csinált Win telepítő ment, az összes pipát belőve.
-
válasz
Reggie0 #118824 üzenetére
Forrás eszköz alatt mit értesz? A hangkártya? Abból csak egy van, az integrált. Egyébként még csak nem is programmal próbálgatom (persze azzal sem megy), hanem a windows 11 saját tesztjével meg a régi hangfelületnél az eszköz figyelésével. De még vizuálisan sem mutatja sehol, hogy bármilyen hangot érzékelne a beépített mikrofon. Míg bedugott headsettel minden oké.
-
A beépített mikrofonnal volt valaha másnak ilyen problémája, hogy nem működik?
Adott egy T480s, s teljesen néma a beépített mikrofon, de headset jackbe dugva meg működik. Nincs Fn+F4-gyel kikapcsolva és BIOS-ban is be van kapcsolva a mikrofon (anélkül a windows nem is látná), próbáltam több driverrel is, de semmi. A gép nincs nálam, így szétszedni se tudom vagy másik oprendszerrel próbálni. Windows 11 van rajta. Az talán még lényeges lehet, hogy ez az infrakamerás verzió.
-
válasz
simonjoe #114029 üzenetére
Nézd meg a wikipédiát a szabványról. A sima USB 2.0 500 mA-t tud, de USB Power Delivery-ről van szó, akkor lehet 3-5 amper is.
-
válasz
NdrewSunix #114025 üzenetére
T480s töltőjével ugyanezt játszottam oda-vissza. Amúgy nem 5 volt, hanem 5 / 9 / 20 volt (gyorsabb töltéshez nagyobb feszültség kell), de nyilván ami nem tud 20-at, azt csak 5-tel fogja tölteni.
-
Most gariztattam a gépet a Humansoft szerviznél, ami azóta a hírhedt 4iG alá került, ezen a néven is elérhetők, de tökéletesek. Ha valakinek garanciális ügyintézés / szerviz kell, akkor ajánlom.
-
Budapesten melyik szervizben érdemes gariztatni? Úgy néz ki meghalt a thunderbolt vezérlő, mert csak nagyon lassan tud tölteni az x280s.
-
válasz
donjohnson #110784 üzenetére
Igen, ezt tudom, anno próbáltam frissíteni a thunderbolt firmware-t, de azt írta, hogy "Can't find suitable bin file". Most meg azt írja, hogy nincs aktív thunderbolt vezérlő. Lehet azért, mert meghalt. Még egy év gari van, szóval el lesz küldve, hogy ha másik töltővel sem jó.
-
válasz
vicze #110781 üzenetére
Közben most rádugtam estére, kikapcsolt állapotban. S feltöltött 100%-ra kb 8 óra alatt.
Másik portra dugva is ezt csinálja. De egyébként random, hogy a windows sír-e a lassú töltő miatt, azaz nem mindig van sárga háromszög meg figyelmeztetés. Ám minden esetben merül bedugva, ha kicsi megterhelem. Bootolásnál pedig mindig kiírja, hogy kevés a töltő. AIDA64-ben nézve max 3-4 wattal tölti a notit, ami azért eléggé kevés.
Másik töltővel nem tudom kipróbálni, nincs még egy ilyen. De megpróbálok szerezni valahogy, hátha csak a töltő rossz.
-
A thunderbolt buggal találkozott valaki? Gyanús, hogy ez a baja a gépemnek, mert konkrétan bootolásnál szól, hogy nem a töltő nem tud elég kraftot, használjam a gyárit. A windows is ugyanezt írja. Na most a gyári töltőt használom. S úgy néz ki, hogy nem tölt, vagy legalábbis baromi lassan. A telefonomat meg képes gyorsan tölteni.
A BIOS-t meg egyebeket mindig is frissen tartottam, pont ezért lep meg ez a hiba. Garancia még van, legfeljebb elküldöm javítani.
Ja egyébként egy Thinkpad T480s a noti, type 20L8. És volt már TB problémám, a fenti hír topikjában írtam róla. Az egyébként azóta megszűnt, helyette töltési probléma van.
-
válasz
FoxiestFox #94897 üzenetére
Az nem hangzik jól. Kb olyan, mintha nem lenne az akkuban semmi nafta, hogy életrekeltse magát. Szétszedéshez valami tutorial van? Roncsolás nélkül persze, hátha életre tudom kelteni.
-
Adott egy T420 a gyári 6 cellás akkujával.
Nem volt baj vele, viszont pár hete hirtelen 0 perces lett. Valószínűleg mélymerülésbe ment, mert azt írja ki a windows, hogy "plugged in, not charging" és kikapcsolva se tölti. Win7 alatt a Power Manager se ismeri fel, errort ír.
Mit lehet tenni? Kuka?
Esetleg nem lehet valahogy bebikázni?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Futás, futópályák
- Hardcore café
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- iPhone topik
- Vigneau interaktív lokálblogja
- Norvégia átmenetileg betiltja az áramigényes kriptobányászatot
- Asztalos klub
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- További aktív témák...
- GAMER MSI LAPTOP : 15,6" 144 HZ /// i5 12450H /// 16GB DDR4/// RTX 4050 6GB/// 1TB NVME
- HP Elitebook 840 G8 14" fullHD i5-1145G7 32/512GB Garancia
- ASUS TUF Gaming F15 gamer laptop
- X1 Yoga 8th 2-in-1 14" FHD+ IPS érintő i5-1335U 16GB 256GB NVMe ujjolv IR kam aktív toll gar
- Bomba ár! Siemens Simatic Field PG M5 - i7-6820EQ I 8GB I 1TB SSD I 15,6" FHD I W11 I Garancia!
- Honor 200 Pro 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Csere-Beszámítás! Gainward Phantom RTX 4070Ti 12GB GDDR6X Videokártya!
- 15,6" Dell Latitude laptopok: E6540, E5550, E5570, 5580, 5590, 5500, 5501, 5510/ SZÁMLA + GARANCIA
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 8/16/32GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP ProBook 450 G7 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged