Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• proximus

senior tag

válasz janos666 #48839 üzenetére

Szerintem az nem OFF, hogy van/volt egy tök jó laptopunk, amit a frissítésekkel "lenulláznak" szépen remotely..... :W

Ez a Retpoline-os téma/fix meg még csak a mai frissítéssel csurog éppen lefelé, mert most látom a KB számán, ahogy manuálban rányomtam a Gépházban... :(((

Meg tudom ééén, hogy ha 6-7-8 -as generációjú Intel proci ketyegne a gépemben, akkor nem volna akkora a baj/sebességvesztés, mert kevésbé fékezi meg őket, de nekem saaaajnos 5020u-s Broadwell i3 szöszmötöl a klavi alatt...

Nekem nem öröm az, hogy 2-3 évente telefont/sz.gépet kukázni kéne, mert addig "fejlesztik" a szoftveres hátteret, hogy muszáj legyen kidobni a gépeket! :Y

• proximus

senior tag

válasz dajkapeter #48840 üzenetére

Az a vicc, hogy a Windowsok "suicide hajlama" nem is annyira vicc...
    Amíg a mostani WinUpdate-t ki nem vágják a kukába, meg a registry-t, addig ilyen hulladék lesz...
    Max annyi a "szerencse", hogy már megengedi magát refreshelni, meg újratenni, Boot után, de a probléma ezzel nem megoldva van, hanem "szétkenve"...

Fundamentálisan van baj az egész rendszerrel!

Mi az is, hogy most raktam fel egy Athlon X2 250-es, 8G RAM-os gépre a Win10-et és úgy hasít, mint állat?!
    Nem csak az off---on tekintetében, hanem a restart is nagyon gyors, de hiába hogy SSD van alatta, mert a laptopomban is az van és mégis halálra lassítja magát idővel!

Nem, nem telepítgetek fel naponta 10 programot, hogy teleszemeteljem a registry-t, mert megteszi azt ő magától is!

Csak a miheztartás végett: 1,3 GB körül fogyaszt az a friss Win a másik gépemen, teljesen updatelve/beállítva.
    Mennyit eszik a szintén 8GB memóriás HP laptopomon?
    2-2.4 körül...! :Y

Nem, nincsen teletelepítve programokkal, egyébként sem!
    Szinte csak böngészésre, meg zenehallgatásra/filmnézésre használom, hosszú ideje.

Csak akkor mi ez a +1GB memória foglalás, kérdem én!!!??
    (Még egy komoly Win10 debloater scriptet is futtattam rajta, de hiába...)
    Vicc és egyben szánalmas, de "elöregedett" ez a Win és újra kéne rakni! :Y :DDD :W
    Több mint 20 éve ez megy az M$-nél...

Ez egy fertő!!
    Nem az, hogy szééépen izoláltan engedi fel a programokat, meg full rollbacket csinál uninstall után, hanem engedi nekik, hogy mindenhová szemeteljenek!!
    Ja..., ők szoktatták rá végül is a programozókat, hogy kutyasz...os homokozónak használjak a rendszert...

Linux alatt bármikor "vissza tudsz utazni az időben", kicsit úgy, mint androidon a Factory reset!

Nem az hogy "meg kell védenie" a belső infrastruktúráját és integritását, a használat során, hanem eleve úgy illik rá programozni és a többség így is teszi! :C :R :R

Na de a registry-t hogyan is lehet "gyári állapotúra" kipucolni?? ;) ;] ;]

• proximus

senior tag

válasz dajkapeter #48837 üzenetére

Ezt is ki lehetne próbálni Live Linux alól...
    Én is tesztelgettem, mert én meg azt nem akartam elhinni, hogy Win10 alatt csapnivalóvá vált a virtuális gépben a teljesítmény!! :Y
    Habár nem folyamatosan használtam, de nagyon nem így emlékszem rá, mikor még a laptop kb új volt!
    Csak azóta addig frissítgették a Win-t, amíg ez lett a vége.
    Ja igen, Virtualbox ez is.
    Rendesen szaggat a "belső" Win indulási hangja is, ahogy betölt, meg a telepítés is egy örökkévalóság.
    Szóval én gondoltam egyet, mondom megnézem már, milyen Linux alatt, mert gyanítottam, hogy a Meltdown és Spectre patchekhez lehet köze a dolognak, vagy ahhoz is.

Tehát a már telepített virtuális gépeket hozzáadtam a Live rendszer alatt letöltött Virtualbox-hoz és bebootoltam.
    Úgy hasít, hogy az állam leesett! :Y :R
    Ilyen pár másodpercek alatt betölt!
    Kicsivel lassabb, ha nincs bekapcsolva a BIOS-ban a virtualizáció, de tényleg csak kicsivel.

Win alatt meg mindegy, mert mindkét módon hulladék a futásuk!!

Habár neked lehet más gond van, de ezzel több dolgot is ki tudnál deríteni! :C
    Ezt a 64 bites dolgot is, meg hogy mit tud a géped VALÓJÁBAN, megfékezés nélkül...

Linux Mint Cinnamon 19.1 Tara alatt csináltam ezt meg amúgy.
    Próbáld ki te is, de ha tényleg telepítesz, akkor csatold fel valamelyik Win partíciót és ott hozd létre a gépet, mert kifutsz a fizikai RAM-ból másként! Ugyanis oda csinál mindent, -ha külön nem kéred másként-, lévén Live módban fut... :DD

• proximus

senior tag

Más:
    Megérkezett a Dualband, páros wifi antennám.
    Marad is a csomagban, mert nagyobb a csatlakozója, mint ami a 8265 NGFF M.2 kártyámon van... ;] :O

Merthogy tááán MiniPCI kártyákra való antennát rendeltem, de az újabb M.2 kártyákon minden kisebb lett (spóóóroláás?!?!) és így a csati sem jó!!

A lényeg, hogy MHF4-es végű madzagok kellenek (ha minden igaz) és ezért azokat ma után is rendeltem.
    Az már ráér kínából, mert végül is szépen megy a net, csak 2 falon át ledobálja az 5G hálózatról magát, de a 2.4-en majdnem maxon megy! :C

Mindezt az 1 db "vészantennával", amit jobb híján rá kellett egyelőre kötnöm a kártyára.

Jó kis gép lesz ez idővel... ;] :DDD

• proximus

senior tag

Én meg tovább tesztelgettem a laptopot, de nem a wifi kapcsán, hanem ennek a Meltdown és Spectre lassításnak a kapcsán, mert baromira nem azért vettem ezt a gépet, hogy 20-50%-ot kihúzzon belőle a kedves kicsi-puha Microsoft barátunk+Intel...

Szóval megnéztem én is Linux Mint alatt és már pendrive-ról is szépen pörög, de aztán az ominózus Virtualboxos Windows indításokat és belső használhatóságot is teszteltem.

Eredmény?
    Linux alatt nem "laggol" már az UEFI-ben kikapcsolt virtualizációval sem, de azt bekapcsolva meg még majdnem úgy megtáltosodott, mint mikor új volt még a laptopom és nem voltak ezek a Win10 mérföldkövek és patchek rajta! :Y :R Mindezt Linux Live rendszer alól, SquashFS-es "fékkel"!! :Y

Ja! Linux alatt is aktívak áááám a Spectre+Mdown javítások és úgy ekkora a teljesítmény! :DD :C

Szóval nagy köszönet a mainstream "szoftveres/oprendszeres brigádoknak", hogy 1-2 év alatt szépen képesek "lenullázni", a még újonnan gyors gépeket!! :W :Y

Ugyanez megy a mobiloknál is... :(((

8 GB van a gépben, 10 combosabb Firefoxban nyitott oldallal akár 6-7 GB körül van a foglalás!!! :Y
    Szép "teljesítmény"...

• proximus

senior tag

válasz red13 #48822 üzenetére

Akkor tényleg próba, egy Live Linux rendszert, például a Mint-et. :)
    Ha nem visít vele, akkor megkecsmeredett a(z a win) rendszer...

• proximus

senior tag

Ja igen, tegnap játszogattam kicsit az Inspectre toollal és kikapcsoltam a spectre és meltdown javításokat is, tesztelendő a gép sebességét!

Eredmény?

Vagy 4 sec lassulás az asztal bevillanásáig és 8-10 sec "bünti" összesen, amíg az összes program betölt a tálcára! :Y :Y :W (Win 10 + restart és NEM on/off, ez fontos!)

Sejtettem én, hogy nem ingyen van ez a 2 javítás és nem voltam hülye, amikor anno az első újraindítás után lassabbnak éreztem az egész Windows-t mindenestől..... :P :(((

Teszem hozzá ehhez az egészhez, hogy 240-es Goodram Iridum Pro SSD-vel ennyi a lassulás!! :W
    (legújabb HP UEFI-t is mindig felraktam, mert abban is javítgattak a "nagy vihar" idején...)

Szóval egyelőre kilőttem a frászba és elég az is, amit az Avast fog a gépen, "cserébe" a védelemért.
    Még jó, hogy nem annyira durván, sőt, tán annyit sem, mint a Win10 sajátja!
    Az gondolt egyet és a háttérben a teljes scan végezte után még vagy fél óráig pörgette a CPU-t!! :Y

• proximus

senior tag

Na srácok, ma megérkezett a 8265-ös Wifi kártyám! :R :B
    Félve szereltem be, DE!
    ...hiba nélkül bebootolt a laptop! :Y :C No Whitelist!! :C
    (HP 15-ab203nh a gép)
    Ezzel még nem volt vége a dolgoknak azért...
    Bent a Win10 alatt éppen már fel is ismerte, de amikor frissítettem a driverét a hivatalos Intel driverrel, akkor azonnal vége lett! :DDD
    Aztán ezt oda-vissza játszogattam egy darabig, majd legyalultam az összes létező előző és másmilyen drivert, ami csak Wifi-vel kapcsolatosan valaha is fel volt téve! ;] :DDD
    Az előző RTL8723BE drivereit (wifi+bt), akkor a TP-Linkekét, meg mindent, aminek Bt-hez, vagy Wifi-hez köze volt!
    Az eszközkezelőből is! :C

Ezek után sikerült úgy működésre bírnom, hogy azt meg is tartotta és nem "nincs kapcsolatozott" többet!

Mikor ezzel kész lettem, elkezdtem tesztelgetni a sebességeket.
    5GHz-n, 260Mb le és 19 fel! (250-es a netem! ;] :DDD ) (2,5GHz-en 55/19)
    Mindezt router közelben és ugye még csak az 1 darab b/g/n-hez bent lévő antennát tudtam csatlakoztatni, mert Angliából még nem jött meg a DualBandos 1 pár antennám!

Az 5G egyelőre nem használható a szobámban, annyira határon van a jelerősség, de vagy 35-el megy a 2,5G, ami nem jobb és nem is rosszabb, mint volt az RTL modullal.

Csakhogy!
    Ugye a "pótantennám" még nincs a gépben. :K

Egyébként először az 1-es (szélső) aux-ra kötöttem az 1 szál antennát, de utána átraktam a 2-es main-re.
    Így elvileg nincs Bluetooth (nem néztem még), de "jobban kihajtja" magát, már amennyire tudja 1 kanóccal.
    Mindegy, mert ez nem marad így úgysem. :D

Ja!
    Linux alatt is teszteltem a kártyát.
    Konkrétan Linux Mint 19.1 alatt és csont nélkül felismerte az Intel-es modult!!
    Véééégre hogy már ott is full minden része megy így már a laptopomnak! :B :R
    Sebességek:
    255/18, router közelben.
    Úgy gondolom, simán elégedett lehetek! :Y

• proximus

senior tag

válasz wreakz #48795 üzenetére

Gépi csavarozót még sosem használtam, de mondjuk légkulcsot sem, holott elég komolyan szerelgetem az autómat is! :DD
    (Nem rég a váltót cseréltem ki, meg a kuplungot.)

Igen, a legszerelhetetlenebb laptop házak/burkolatok ezek a Pavilionok, mert egy darab kiegészítőt sem engednek meg cserélni, pontosabban csak az optikai meghajtót... :W :Y

Jó pár videót megnéztem előtte alaposan, mikor először fogtam a szétszedéséhez és az a durva, hogy még variálgattak is a szétszedhetőség alap sémájával, különböző modelljeik/"évjárataik" esetén, mert az alaplap sem mindnél ugyan oda van fogatva....
    Szóval nem egyértelmű azonnal, hogy kijön a billentyűzet-panel, vagy a hátsó burkolat jön le minden "belsőségről", meg hogy mit miről pattintani le, merre, hogyan...

Én amúgy az optikai meghajtó alatti csavarokat utáltam meg, de nagyon!
    1 atom vastagságú az "X" a közepükön és találj hozzá ilyen csavarhúzót! :W

Amúgy másodjára már menni fog minden szépen, meg ki fogom takarítani is és újrapasztázom a CPU+GPU kombót. :D

Megrendeltem egyébként az antennákat is!
    Kínából 4-500 forintból meg lett volna, de Márc 11 utánra datálja az Ebay az összeset, minimum!
    Szóval inkább rendeltem Angliából és 2000+1000 Ft szállítási összeget kicsengettem!
    Nem várok Shenzenre, men Donhuangra... :DDD :DDD
    60+70 mm hossz körüliek a vezetékeik...
    Tán csak elég lesz! :C
    Van 90 cm körüli is, de már a 60 körüliekre is durván vadászni kell, mert a legtöbb csak 20 centi körüli!
    Hogy érjen fel a webkamera mellé?!?!?
    Csak mert ott van tőle jobbra, az az 1 szál árva antenna...
    Legalább 40 centi "drót" kell hozzá, a másodiknak meg még több, ha szintén fentre akarom beépíteni.
    A helye megvan tán minden HP lapos LCD burkolatában!

Itt szerelget egy fickó antennát HP Pavilionban, méghozzá +1 -et is beépít! :C
    12 helyett lesz neki 70 megás letöltése, az új Wifi kártyával! :Y :R

[link]

• proximus

senior tag

válasz wreakz #48789 üzenetére

Szerintem meg is rendelem ezt a 8265-öt! :C
    Bár ha nem menne, az a rész úgy neccesebb, hogy mivel lehet visszaküldeni...

Az antennánál állítólag nem feltétlen kellene mindent szétbombázni. :D
    Mert van az a megoldás is, hogy a másik kábelt a billentyűzet felé viszik el és akkor teljesül az is, hogy ne legyen túl közel egymáshoz a kettő antenna, mert rontja a hatékonyságot/hatásfokot.
    Viszont nem éppen elegáns, meg leárnyékolhatnak az ott lévő cuccok, avagy zavarhatják is egymást.
    Ja meg ha nem Dual bandes a bent lévő antenna, akkor meg még azt is érdemes lenne átcserélni, akármi van, mert egyszerűen nem lesz az igazi állítólag...
    Akkor meg már mehet be mind a 2 kábel, ha elérnek a wifi modulig.

Magát a laptopot már szedtem szét, mert 2x4 GB memóriát raktam bele az 1x4 helyett és kapott egy Goodram Iridium Pro 240-et is, a lemez meg repült ki USB rackbe! :DDD

Viszont ezt a wifi-s fejlesztést még megejteném, mint kb utolsót, mert ezen kívül mondhatni 100%-os Linux alatt a gép! :R

Addig hízlalgatják a Win10-et, hogy lehet gondolok egyet és letörlöm a fenébe, meg a Spectre/Meltdown patchek is lassítottak a gépemen, mert rendesen éreztem a reszponzivitásán! :Y :W

Linux alatt nincs akkora "bünti" Intel processzoros gépekkel!

• proximus

senior tag

Üdv!

Van nekem egy 15-ab203nh típusú HP notim és már a kezdetek óta tapasztalt dolog, hogy Linux alatt használhatatlan a benne lévő Realtek RTL8723BE wifi kártyám...
    Meg persze AC-t sem tud, szóval elég gyenguszka, főleg a maga egy meglévő antennájával...

Szóval elkezdtem kutatni, hogy lehet-e cserélni benne a wifi kártyát és hogy mire.
    Na ennek a kutatásnak vagy 100+ oldal megnézése lett a vége, de lehet a 200-at is megcsíptem és már zsongott a fejem tőle...
    Ugyanis elég hamar rátaláltam a Whitelist HP BIOS szösszenetekre, de sok helyen később arra is, hogy 2014 eleje után már nem tették ezt bele a BIOS-aikba!
    Aztán olyan is volt, hogy elvileg valakinek nem is lehetett volna a gépében wifi whitelist, mégis hibaüzenettel blokkolt nála a BIOS!

Vagyis elég nagy a zűrzavar a témát illetően, de inkább nincs benne, mint benne van, ami az én Pavilion sorozatú gépemet is illeti. (2016 Februárjában vettem)

Tehát én simán ki akarom cserélni a vacak Realtekes wifit (leginkább a Linux inkompatibilitás miatt), méghozzá egy Intel 8265-ös modulra, de fogalmam sincs, hogy fog-e működni és magyarban majd 10.000 pénzről van amúgy szó...

Aztán ha sikerülne is, csak egy antenna van a gépben (fekete és tán a szélső AUX-on van), amivel nem tudnám "kihajtani" az új kártyát.
    Viszont lehetne venni Dualband-es antenna-párt!
    Csak jó kérdés, hogy ott is meghagyhatnám-e az 1 meglévőt a gépben, vagy mind a kettőt ki kell cserélnem, ha jót akarok magamnak...

[link]

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés