- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Google Pixel topik
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Most a Galaxy S25 FE megjelenésére tippelnek
- Ennyibe kerülhet a Xiaomi Watch S4 európai változata
- Yettel topik
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- GoodSpeed: AMD Ryzen 9 9900X (100-100000662WOF)+ Samsung 990 PRO 2TB MZ-V9P2T0BW
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Hirdetés
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ffodi
veterán
válasz
DonThomasino #33856 üzenetére
Egy egyszerű Zener-stabilizátorról van szó. (Bal oldalt a van a bemenet, jelen esetben 12 V).
Ha ebből, ezzel a megoldással ~6 V-ot akarsz a kimeneten, akkor kell egy 6,2 V-os Zener (6 V-os nem olyan jellemző egyébként, 5,6 V vagy 6,2 V-osak szoktak lenni). A soros ellenállás (a képen R) azért kell hogy beállítsd a megfelelő áramot.
Ha pontosan 6 V-ot akarsz (6,2 V-os diódát feltételezve), akkor a kolléga által említett megoldás is jó lehet, miszerint beteszel egy soros Shottky-t, mert annak a nyitófesze ~0,2 V, így az levonódik.
-
moha21
veterán
válasz
DonThomasino #33856 üzenetére
[link] záróirányba kell kötni.
-
moha21
veterán
válasz
DonThomasino #33853 üzenetére
Ha azt beteszed valami 3,3 V körül marad a fesz, akkor hova kell még R ?
-
moha21
veterán
válasz
DonThomasino #33852 üzenetére
Miért ne lehetne? Bár manapság szerencsére egységesen 5V -ra álltak át.
-
PHM
addikt
válasz
DonThomasino #33849 üzenetére
Vagy egy 7806, árban nincs releváns különbség.
Ilyen kis terhelésnél hűtőborda sem feltétlen kell rá. -
törölt tag
válasz
DonThomasino #33849 üzenetére
Az nem tudom mennyit vehet fel (5mA?), de akkor nem ajánlgatok ebay-es DC-DC konvertert. Tegyél be egy zenert egy ellenállással oszt jó van.
szerk:
Itt van hozzá egy méretezési segédlet
Mielőtt rákötöd a távirányítót, előtte egy mondjuk 100R-os ellenállással kisérletképpen terheld le, hogy tényleg jó-e.Itt van pl egy lomexes zener, 6.2V-os, 1.3W (18-00-21)
Ha sokallod a 200mV-os többletet, akkor egy soros schottkyval fel tudod emésztetni. -
törölt tag
válasz
DonThomasino #33847 üzenetére
mekkora áramterhelhetőség kell?
-
darvinya
titán
válasz
DonThomasino #33840 üzenetére
Csatorna PVC?
Vagy bádogból hajlítani, ha henger alakú kell. -
kjani18
őstag
válasz
DonThomasino #33686 üzenetére
Jó dobozzal dübörög rendesen, szerintem fölös külön mély kiemelés, ha csak nem akarsz "bumm-bumm gépet" csinálni.
-
kjani18
őstag
válasz
DonThomasino #33684 üzenetére
Neki szar, neked lehet tetszene, de ezeket autókba tervezték, a hangjukba bekalkulálva az autó akusztikája, a motor, lég, futóműzaj, stb. Egy szobában tényleg elég
szarulrossz hangképpel szólnak, hallottam. -
moha21
veterán
válasz
DonThomasino #33682 üzenetére
8k körül mennek kb. Amúgy a hangjuk nekem szar.
-
Kernel
nagyúr
válasz
DonThomasino #33680 üzenetére
Ezekben inverter van, ami a 12 V-ot átalakítja, ebben az esetben kb. 50 V-ra, amiről 4 db végfokot járatnak, ami 2x2 hídba is köthető.
Nekem olyan van, amiben 35-40 V a táp (ha jól rémlik), 2 db végfokkal, amit sztereóban használok, de mehetne hídban 1 db mélynyomóra is. Nem egy különös darab. Több, mint 10 éve vettem az ócskapiacon (mármint új volt), de nem túl drága, illetve elfogadható ára volt, pontosan már nem emlékszem.
-
kjani18
őstag
válasz
DonThomasino #33677 üzenetére
A nominal "névlegest" jelent, a leírt áramfelvétel alapján lehet RMS.
-
Kernel
nagyúr
válasz
DonThomasino #33623 üzenetére
Nem kötik konnektorra, csak bojlerre vagy hőtárolós kályhára (vagy ha még el tudsz képzelni más, szakaszos üzemű és fix bekötésű eszközt), a kiépítés csak hivatalosan és szabályosan történhet, legfeljebb utólag barkácsolhatsz bele a rendszerbe, nyilván szabálytalanul.
-
törölt tag
válasz
Lehet egyáltalán konnektorra tenni ilyet? Régen úgy emlékszem, hogy ilyenkor fixen volt kötve a bojler/hőtárolós kályha.
Ma meg sok helyen az "éjszakai" áramot ballanszírozásra (is) használja a szolgáltató, így azt ő kapcsolja be remote, amikor épp neki tetszik, ha kell, akkor épp délben (is). -
moha21
veterán
válasz
Külön vezetéken megy, jobb villanyszerelő a legkevesebb kötéssel ( kötés nélkül, ha lehet ) húzza be a róla használni kívánt eszközig. Itt csak akkor van fázis, ha a szolgáltató küldi a jelet a hangfrekvenciás kapcsolónak.
Le lehet választani aljzatot, de akkor a kötődobozban át kell kötni, illetve tudni kell mekkora áramkorlát van ezen a körön.
-
válasz
DonThomasino #33525 üzenetére
Mivel van leragasztva?
-
Ribi
nagyúr
válasz
DonThomasino #33511 üzenetére
Attól függ meddig hajtod, mint ahogy leírták.
Ha egy 20Wos erősítővel hajtod 5Won, vagy egy 500Wos erősítővel hajtod 5Won, különbség nem lesz.
Amikor a 2x20Wos erősítőt maxon hajtom akkor már igencsak torzul az arcom, mert kissé hangos.
Normál körülmények között 1W alatt hallgatod. Hacsak nem jön rá az emberre a hifi mánia és koncert fealing, mert akkor feltolja akár 10Wra is, de akkor már a szomszéd hegyezi a baseball ütőt. -
vodkaboy22
addikt
válasz
DonThomasino #33517 üzenetére
20W + alatt lompos48 kollega kicsit többet értett:
A gyártók szeretettel hazudnak 20W-os erősítőre 40W-ot... És akkor még nem beszéltünk arról, hogy nem értelmes teljesítmény adatokat adnak meg.
Mert ha hiszed ha nem 4W szinusos kakaó egy 90dB/w-os hangfalon csupán akkorát szól, hogy én a 2*2.5 méteres szobában nem tudok létezni...
Na most erre a kafa üzletTUDATLANemberkék akik csak eladni akarnak mit mondanak 100000millió wattos erősítő...A lényeg valós mércével mérve 20Wrms 90dB/W-al nagyot szól...
De hogy ne legyen egyszerű a dolgod a hangfalakról szeretik lehagyni, hogy mekkora érzékenységű, de hogy a másik oldal is érdekes legyen az erősítőknél meg hazudnak és ilyet mondanak 120W PMPO teljesítmény + 240W zenei teljesítményt tud... Na most a PMPO tudja a piros sivatagi nyúl hogy mi a fene de ilyet mérnök kollegák nem használnak ... Nem is értik... MARKETINGBULLSHIT
A zenei teljesítménynek anno lehetett alapja (cresp factor szinuszosnál 3 zenénél 4.5) de már rég elfelejtették ezt és ezzel is csak hazudnak.
És hogy még korrektebb legyen nem írják rá hogy csatornánként 240W-e vagy csak összesen 240W. De még azt se hogy ezt a max kakót meddig viseli el hűtés fél percig? 10 percig?
De csak hogy láthatóbb legyen a dolog egy D osztályú 95% hatásfokú baromi jó erősítő ami teljes eszköz hatásfokként mondjuk 88%-ot tud is képzeld el mekkora ha 500W-os? 500W-os inverter mekkora? Na annál azért jóval masszívabb méret tud lenni. És hogy még örülj a nagy hatásfokmámorban kapsz egy jónagy kalapsz@r hangminőséget a pénzedért
Egy normális 25-50W-os AB osztályú hificske minden sallang nélkül olyan hangot ad aminek van értelme.
Hangosítással meg foglalkozzanak azok akik 1000főre terveznek...
Íme egy kis tábla -
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #33513 üzenetére
Süketséged fokától függ.
Hallgattál már zenét vagy bármit 20+W teljesítményen?
-
Kernel
nagyúr
válasz
DonThomasino #33513 üzenetére
Hallani mindenképpen fogod, a nagyteljesítményű hangszórók ugyan valamivel rosszabb hatásfokúak, de azért annyira nem.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #33511 üzenetére
Mint egy nagy medve.
Milyen legyen? Ha a fejegység tudja a 25W-ot, akkor a hangszóró azt fogja kiadni.
-
válasz
DonThomasino #33481 üzenetére
Az autókba lévő hangszórók vannak a legnagyobb fizikai igénybevételnek kitéve.Kosz,por,esetleg víz,erős rázkódás,ütődés stb-stb.
Gondolj csak bele,hogy egy ajtóba épített hangszóró mit él át amikor be vágják az ajtót és nem csak a fizikai behatásra gondolok(felgyorsul majd hirtelen megáll) ha nem még ott van a levegő nyomás is.... -
válasz
DonThomasino #33481 üzenetére
Persze,hogy lehet rossz.
Zöröghet pl a közepe,súrolhat a csévetest a kocsiban belerakodott kosztól.Membrán széle lehet szakadt stb
Tekercs is lehet szakadt vagy zárlatos esetleg leégett....
Sőt beázástól meghullámosodott membrán is előfordulhat... -
válasz
DonThomasino #33478 üzenetére
A mély sugárzó frekvencia átvitele elég bekorlátolt pl. 30Hz-től 3000Hz-ig.Így már szinte feleslegessé válik a hangváltó.
Más.Vettem egy powerMac G5 dual 1,8GHz-es gép "szinte" komplett belsejét de elszeretném indítani és problémákba ütköztem ugyan is a front panel bekötése nekem nem elég tiszta.
Íme a csatlakozó bekötése.
A 13-as tüskén a Power Button kivezetés még világos de mivel kell összezárnom,hogy induljon az alaplap?
Nem szeretném 1 mozdulattal kinyírni sem az egészet.Minden ötletre vevő vagyok.Az előlapi USB nekem nem kell és 1394 sem csak az indítás érdekel.A Hacintosc oldalakon hosszasan tárgyalják de csak azt a variációt amikor G5 házba építenek desktop alaplapot és azt hogy kötik be.A PowerMac G4-es sorozatnál anno megtaláltam a bekötést de G5-nél nem találok semmi számomra hasznos infót -
Kernel
nagyúr
válasz
DonThomasino #33474 üzenetére
Kimeneteket nem lehet így összekötni. Legfeljebb vannak erősítők, amit át lehet állítani hídkapcsolásra, ilyenkor egy sztereo erősítő ellenfázisban dolgozik, két kimenete közé lehet kötni a mélyhangszórót.
Viszont a négy kimenetet adó komolyabb fejegységek mindegyike már hídkimenet, vagyis összesen 8 db végfokot tartalmaz.
Egyszerűbb autórádiókban lehet 4 db szimpla végfok a 4 hangszóróhoz, egy tokba integrálva.
Példának okáért van itt egy adatlap, ami 4 db végfok, 2x2 híd, vagyis végeredményben sztereo erősítő lesz belőle, tehát ebből 2 db kell a 4-hangszórós rendszerhez.
Lehet FET-es is az erősítő, alapelv ugyanez. A hídkapcsolásra nyilván azért van szükség, mert autóban a tápfeszültség behatárolt, a terhelőimpedanciát sem nagyon szokás 4 ohm alá vinni, így korlátozott lesz a teljesítmény is. Hídba kötve viszont ez még növelhető. (A tápfeszültség növelése inverterrel egy másik technika, fejegységbe az már nem fér bele, hanem külső erősítőbe.)
A kimenetek szempontjából lényegtelen az aszimmetrikus terhelés, mivel minden kimenet 1 db önálló végerősítőnek számít, még akkor is, ha belül hídban kettőt tartalmaz.
Nincs 4 ohmos szabály sem, csak épp az akkus táplálás miatt, a 8 ohm terhelésnek kevés, nem lehet vele rendesen kihasználni a tápfeszültséget, ezért jellemző a 4 ohm.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #33476 üzenetére
Az a cél hogy brummogjon, persze egy hangváltót betennék elé.
Minek? Úgyse tud magasakat.
Így akkor nem zavarna be hogy az első két hangszóró 4 ohmos
a hátsó mélynyomó pedig 8?Mint elektronika nem, de hangkép szempontjából abnormális.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #33474 üzenetére
Mi van párhuzamoson kötöm két hátsó kimenetet?
Azt ne! A 2 csatorna kimenete két független feszültségforrás, határesetben kinyírhatják egymást.
Illetve mi van ha csak 1 kimenetre kötök mélynyomót, a másikat üresen hagyom.
Semmi baj nem lesz, de az egyik oldalon csend lesz, a másik pedig csak brummogni fog, a magasak eltűnnek.
-
válasz
DonThomasino #33471 üzenetére
A mai "vasak" általában 4 hangszórót kezelnek amit sok esetben 2db sztereó IC-vel oldanak meg(ha jól gondolom) és azt nem igazán szereti egy erősítő sem,hogy az egyik oldala 4 a másik 8 ohmmal van terhelve.De ha pl az első kettőn 4 és a hátsó két hangszórón 8 ohmos hangszórók vannak akkor a hátsó 2 kicsivel halkabb lesz de ott a készüléken az első és hátsó hangszórók közti balance is.
-
darvinya
titán
válasz
DonThomasino #33471 üzenetére
Két különböző nem jó, mert az egyik oldal jobban le lesz terhelve.
Csak párban érdemes. -
válasz
DonThomasino #33469 üzenetére
Az autóba lévő készülék kimenetén múlik,hogy 4 vagy 8 ohmos vagy mind 2 impedanciát támogatja.
Én nem tudok ilyen "szabályról".Mint ahogy autó HiFi sem létezik mivel az autó belső tere ennek a követelménynek nem tesz eleget.De lehet HiFi minőségű cucc az autóba.Az autóba beszivárgó zaj és az autó által keltett zaj sem fér össze a HiFi fogalmával.Én ezt így látom de majd ki leszek javítva ha tévedek. -
válasz
DonThomasino #33467 üzenetére
4 ohmos helyett?Ha igen akkor halkabb lesz kicsivel
Ja,hogy autó szétrázató mély dobozra gondoltál.Ha erősítő nélkül rakod be a csomagtartóba nem sok mit fogsz belőle hallani. -
válasz
DonThomasino #33460 üzenetére
Lehet "de" csak USB bekötése van.Tehát ha szabályoz is valami ventit akkor azt szoftveresen tudja csak tenni.
Tükröződős előlapon alig lehet keresztül látni azért is fotóztam a napfénynek kitéve,hogy látszódjon valami a kijelzőjéből. -
válasz
DonThomasino #33456 üzenetére
Szia!
Az a baj semmi szám nincs rajta és így elég nehéz beazonosítani.Arról meg nem is beszélve,hogy így softver nélkül semmit nem is csinál.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #33060 üzenetére
Ennek minimum 2 megközelítése lehetséges:
1. Kimondottan logikai alkatrészekből megépíteni. Kitűnő agytorna, sokat lehet tanulni a logikai áramkörökről. Nekem van egy ilyen kb 30 évez, kizárólagosan TTL áramkörökkel építve, 5V-ról legalább 1 ampert (!) eszik. Ébresztőt, stoppert még építeni kellene hozzá.
2. Mikrovezérlőből kiindulni. Ugyancsak jó agytorna, ehhez programozni kell tudni valamicskét.Egyik se könnyű alapos ismeretek hiányában.
Ha találok valamit, ami bár megközelíti igényeidet, jelezni fogom.
-
ffodi
veterán
válasz
DonThomasino #32035 üzenetére
Alakul. Ha hosszan nyomod, és váltani tudsz a LED-ek között, azzal az érzékenységet tudod beállítani.
Elvileg rövid gombnyomásra indulnia kellene (próbáld meg többször egymás után). A gombnyomás és csippanás után várj egy kicsit hátha elindul. Ha nem indul, akkor valószínű nem csak az akku volt rossz.
And:
Pontosan, ahogy ezt korábban írtam is neki.
-
ffodi
veterán
válasz
DonThomasino #32024 üzenetére
Ha nagyon gyenge az akku, akkor elképzelhető, hogy hasonló problémába futsz, mint korábban.
Bekapcsoláskor nem baj ha az on battery is felvillan, esetleg villog is. Emellett aktívvá kell válnia az online LED-nek is (ennek korábban), ha minden ok, majd az on battery kialszik. Ilyenkor bekapcsoláskor van egy rövid önteszt/akksiteszt.
Ha sikerült tölteni a második akksira, és 12,5 V a kapocsfesz, akkor ideje rápróbálni ismét.
-
ffodi
veterán
válasz
DonThomasino #32002 üzenetére
Először próbáld meg nélküle, hátha úgy is megy (szerintem menni fog). Ha nem, akkor kösd be azt is, de csak a gyári megoldással. (vagyis azzal a "kerettel", amit a videón is látsz.)
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #31997 üzenetére
Bizony a videón is sorba vannak kötve.
És akkor érvényes az első kérdésem a kis feszültségről és a sok többi, ami elhangzott itt, szimmetrikus táplálástól elektronika akkuról etetéséig stb. Kérj kölcsön még egy autóakkut!
-
Batman2
őstag
válasz
DonThomasino #31997 üzenetére
Igen, és számomra ott is egyértelműen így van összekötve a két akku !
-
Batman2
őstag
válasz
DonThomasino #31994 üzenetére
Ha a középső kivezetést veszed föld pontnak, akkor ahhoz képest van +12V és -12V is, a dupla tápok mindíg ilyenek, akár transzformátorra állítjuk elő hálózatból, akár két elem, vagy akkuból !
Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz
DonThomasino #31992 üzenetére
Szerintem kell a középső, így kellene bekötnöd:
Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz
DonThomasino #31984 üzenetére
A kettő akku szerintem egy dupla tápot képezhet, erre utal számomra a 3 pólusú akku csatlakozó is, így 4 helyett 2 kapcsoló elemmel is megvalósítható a transzformátor közép kivezetéses primer tekercsén való polaritás cserebere, hogy meg legyen a transzformálható négyszög jel !
A 3 pólus szerintem: -12V, GND, +12V (összesen 24V, de mindenképpen 2x12V formájában)Ha ez van, akkor 1 akkuval, szimplán 12V-tal nem működik az biztos, és ha csak 1-et kapcsolsz rá, a másik helyét pedig üresen hagyod, akkor üres/rossz akku kijelzést fog adni a szünetmentes !
Üdv.
-
moha21
veterán
válasz
DonThomasino #31988 üzenetére
Vagy legalább némi képet adj vagy valami info-t, hogy 24V-ról megy-e. A Labortápozást felejtsd el, bár üresen lehet bekapcsolna róla..
A nagytestvérei a net serint enek az ups-nek 24V-ról mennek. Ez még ettől semmit nem bizonyít.
-
ffodi
veterán
válasz
DonThomasino #31988 üzenetére
APC UPS-eknél ha jól tudom (és talán vagy mind, de ha nem is, akkor a legtöbb gyártónál/esetben) az elektronika, vagy annak egy részének tápellátása az akksi(k)ról történik. Ha nincs benne akksi, nem fogod tudni bekapcsolni.
Ezt az ötletet szerintem felejtsd el. Keríts még egy akkut a már meglévő mellé (értelem szerűen, ha lehet, akkor ugyan olyat), és azzal tesztelj.
-
ffodi
veterán
válasz
Ezekben az UPS-ekben általában sorba vannak kötve az akksik, szerintem ez a te eseteben sincs másképp. Emiatt viszont 24 V-os akksit kellene rákötnöd, vagy két 12 V-os autóakksit sorba.
Ha nem tévedek, akkor ez egyértelműen megmagyarázza az általad leírt jelenséget, ugyanis az UPS kvázi hibásnak látja az akksitelepet, mert túl alacsony a kapocsfesz. (ha az elektronika nem hibás).
A harmadik vezeték valószínű valami hőérzékelő lesz, ahogy a többiek is mondják.
-
kjani18
őstag
válasz
A harmadik lehet egy hőszenzor a csatiban az akksiknál?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #31980 üzenetére
Két akku volt benne szembe fordítva egymással.7aH
Mondjuk a csatlakozón 3 pont van én csak kettőt kötöttem be.
A harmadikat üresnek véltem.Itt van/lesz a kutya elásva! Próbáld valahogy 2 akkuval és leellenőrzött polaritással.
-
tornas
őstag
válasz
DonThomasino #31980 üzenetére
Nincs esetleg felcserélve a polaritás? Mármint, nem fordítva van bekötve az akku?
-
kjani18
őstag
válasz
DonThomasino #31977 üzenetére
Nem lehet, hogy több akkus a rendszer?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #31977 üzenetére
Tanácstalan vagyok.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #31974 üzenetére
Akku nélkül hálózatról működik?
-
Gyula84
veterán
válasz
DonThomasino #31974 üzenetére
Hát reset gomb én szedtem mér szét pár db szünetmentest általában egy mikorkontrollel volt benne gondolom azt reseteli
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #31972 üzenetére
Nagyon lemerüt akku?
-
moha21
veterán
válasz
DonThomasino #30835 üzenetére
Mit értesz azon, hogy a negatív közös?
Szerintem az akku hőmérsékletét lehet figyelni a 3. szálon.
-
PHM
addikt
válasz
DonThomasino #30702 üzenetére
Az az akku szét van nyílva, szerintem ne is próbálkozz vele.
Mehet a veszélyes hulladék gyűjtőbe. -
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #30702 üzenetére
Próbáld meg, de kicsik/minimálisak az esélyeid. Csak időt és valamicske áramot fogyaszt.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #30700 üzenetére
Szép!
De igen, ha az eredeti akku is 12V-os volt.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #30682 üzenetére
Általában minden kábelnek két vége van: egyik a panelon, másik az akkun. Volt egy gyerekkori mondóka, azt parafrazálba a szakadt kábelnek háeom, mert a kábelnek is vége van.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DonThomasino #30679 üzenetére
Találkoztam olyan aksival (sima olmos - savas), ami egy fém pántot körülnőtt, gyakorlatilag az eredeti térfogata csaknem háromszorosára duzzadva, de ki nem lyukadt az anyaga.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #30679 üzenetére
Azér', mer' beledagadt.
Próbálj olajat szivárogtatni mellé. Ha pedig olvadt műanyag tartja, akkor csak a flex.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #30187 üzenetére
Nem nagyon. Elnézve a kapcsolását, nincs neki úgynevezett időalapja (time base), tehát klasszikus szkóp alkalmazásra használhatatlan. Mintha TV-khez fejlesztették volna ki olyan kb. fél évszázada, csövekkel. Függőleges és vízszintes eltérítési jeleket a TVből kell(ett) begyűjtenie.
Ehhez se találnának a gyakori BNC csatlakozós mérőfejek/-szondák. Minimum adapterek szükségesek.
Árat nem mondok, de személyes véleményem, hogy alig adhatsz érte többet, mint ócskavasként lemért vasdarabért, hogy nem veszíts rajta. Ha megveszed, akkor pár órát mérgelődsz kicsit vele, aztán nagyon.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #30003 üzenetére
-
mezis
félisten
válasz
DonThomasino #29996 üzenetére
Itt kattints a "Szkacsáty szibé" -re. (Nagy, vörös ciril betűk.)
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #29996 üzenetére
Csöves és ahogy kinéz csak a saját tesztkábeleit fogadja be. A szokásos BNC csatlakozós nem használható vele. Nem ajánlom, csak ha ingyen adják.
-
moha21
veterán
válasz
DonThomasino #29896 üzenetére
[link] nekem ilyen van. ebay-en 2 k körül adják.
-
mezis
félisten
válasz
DonThomasino #29896 üzenetére
Úgy rémlik, hogy régebben volt olyan szkóp, amit a gyár saját, egyedi csatlakozóval készített.
-
didyman
őstag
válasz
DonThomasino #29893 üzenetére
Érdemes költeni rá azért, megéri, meg sok későbbi kényes mérésnél szívástól megment. :-)
-
didyman
őstag
válasz
DonThomasino #29891 üzenetére
Mi az, hogy egyfajta? Jellemzően BNC az egyik vége és a célnak megfelelő mérőfej (csipesz, banándugó, satubbi) a másik vége. Jellemzően lehet tizes osztós, vagy nem, vagy kapcsolható. Lényeges a lezárás impedanciája, összetétele, a vele mérhető maximum frekvencia, és feszültség. Beszerezhető minden, az ár elsősorban a márka és maximum freki, illetve mérőfejkialakítás függvénye.
-
moha21
veterán
válasz
DonThomasino #29677 üzenetére
[link] itt találni róla infót, nem tudom melyik verzió. Ki kellene próbálni rendesen és megmérni, így mást nem tudok mondani. Lehet mondom csak szar volt a kontakt.
-
moha21
veterán
válasz
DonThomasino #29675 üzenetére
Milyen táp? Lehet rossz volt ( inkább biztos ) a kontakt az alaplap és a tüskék közt azért égett meg.
-
moha21
veterán
válasz
DonThomasino #29669 üzenetére
Túl volt terhelve a 3.3 saru, a cicergés meg normális. Mivel terhelted? Mert egy izzót elvisz az még nem elég.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #29650 üzenetére
A totya694 dokumentációjának második felében elég jól elmagyarázzák.
De ha megadod az alapműszer adatait és milyen végkitéréseket akarsz az új skálákon, akkor kiszámolhatjuk együtt.
Az lenne 3.3V?
Igen.
Mi az ami cicereghet egy pc tában....? tarfó és kondi?
Szerintem trafó, tekercs. Egyesek állítják, hogy akár kondi vagy félvezetők is, de én ilyet még nem láttam/hallottam. Ha majd tapasztalom, akkor rábólintok én is.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #29615 üzenetére
Ismerni kell a műszer végkitérésének megfelelő áramot. Ennek tudatában számolható az előtétellenállás feszültségméréshez vagy a sönt áramméréshez a "kitűzött" új skálavég-célhoz.
-
moha21
veterán
válasz
Árammérés sorosan, feszültségmérés párhuzamosan a mérendő körrel.
-
válasz
DonThomasino #29617 üzenetére
-
válasz
Nem nehéz de kell 1 kapcsoló is bele
-
moha21
veterán
válasz
DonThomasino #29542 üzenetére
Elvileg line interactive itt találsz róla ezt azt.
-
moha21
veterán
válasz
DonThomasino #29538 üzenetére
Ha a túlfesz védelem alatt a mezei variszort és agy szupresszordiódát érted akkor igen.
Off-line UPS-ben max ennyi van. Annyit ér, mint a többi mezei D osztályú védelem B és C nélkül nagyjából nem sokat.TEhát önmagában inkább tűzveszélyes. :-)
Van még DElta konverziós és kettős konverziós UPS is, ezek közül az utóbbi jelenti a legnagyobb védelmet a hálózati zavarokkal szemben, mivel galvanikusan is el van választva.
-
kjani18
őstag
válasz
DonThomasino #29435 üzenetére
Az ólomaksik töltőárama lemerült állapotban a kapacitás ( I*t) 10% -a. Ez automatikusan beáll, ha a töltőfeszültséget a névleges feszültség 120%-ára belövöd.
Fordítva is igaz, ha egy pl. 12V -os ólomaksit 14,4V -al töltesz, a felvett áramból lehet következtetni a töltöttségi szintjére. Ez sajna nem lineáris... -
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #29439 üzenetére
Minimum.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #29435 üzenetére
Ez volna 2 változat áramgenerátorra.
Enélkül ott kellene ülni a táp mellett és csavargatni, hogy az áramlimit ne lépjen be, ha nagyon le van merülve az akku. Ha az áramlimit kikapcsolható, akkor az aktuális akkufeszültség fölé kicsivel, amíg látod, hogy az áram is ott van a 0.7-1A körül. Majd, ahogy a feszültség az akkun nő és az áram csökken, mind fennebbcsavargatni.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #29419 üzenetére
Akkor pedig vagy méred óránként az akkun a feszültséget/töltőáramot, vagy készítesz 4 alkatrészből egy áramgenerátort.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #29415 üzenetére
Ami készpénznek vehető: ha a megszokott 7Ah-s típusról van szó, akkor kösd rá nyugodtan egy 0.7A-es áramlimittel 15 órára.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #29411 üzenetére
Igen, de illik ismerni a maximális töltőáramot vagy legalább megsaccolni. Aztán beállítod az áramlimitet erre az értékre. Akár az egész töltést csinálhatod áramgenerátor üzemmódban.
A darvinya szövege:
(#29394) DonThomasino
Csak akkor, ha nincs benne olyan stabilizáló elektronika.így értelmetlen. Finoman fogalmazva: marhaság.
-
válasz
DonThomasino #29371 üzenetére
Lompos:Hangkeltőnek az Mp3 lejátszót kereszteltem el.Mivel OTL a kapcsolás így nincs benne kimenő trafó.
Az asztalon nagyon sok minden van(rend a lelke mindennek)
A füles erősítő próbájához használtam egy 6,3V-os toroid trafó,Egy gyári 140V~310V-ig szabályozható tápot,Mp3 lejátszót és a kis hangszórókat.Ő lenne a tápegység
Csak 1-2 módosítást nem ártana megcsinálnom.A 220V-ra tervezett műszer és 245V mérhető a konnektorba gondolom nem kell ecsetelnem... -
kjani18
őstag
válasz
DonThomasino #29280 üzenetére
Van ESD papucsom. Az általában elég, ja és nincsenek műszálas ruháim.
Normál üzemben ( általában PC-ket javítok) nem kell más speckó cucc, de a gyártásban ezeket mindet használják.
Ja, és elfeledkeztél egy fontos dologról, ha kényesebb cuccokat postázol, érdemes ESD zacsekba tenni! -
moha21
veterán
válasz
DonThomasino #29280 üzenetére
Akad. :-) be van duva
-
kjani18
őstag
válasz
DonThomasino #29277 üzenetére
-
Doki16
addikt
válasz
DonThomasino #29271 üzenetére
Ott látszik jobbra az a kis kerek fém csatlakozó. [link]
-
Reggie0
félisten
válasz
DonThomasino #29201 üzenetére
A villamos gepek es az egyeb vasmagos eszkozok(pl. fojto) nem szeretik a kvazi szinuszt, mert nem arra vannak meretezve, ezert a vas teliteni kezd es no a vesztesseg, valamint az aramfelvetel, ami nagyobb hofejlodessel jar. Viszont barmilyen eszkozt rakothetsz, aminek a tapja egyeniranyitoval indul. (Kivetel a PFC-s tapok).
A lampaknal erdekes kerdes. Ha en a szuntetmentesemrol uzemeltetem a halogen asztali lampamat, vagy egy izzos lampat, akkor megno a fenyereje. Ez nyilvan roviditi az elettartamot, de mukodik.
-
moha21
veterán
válasz
DonThomasino #29203 üzenetére
Igen azok mehetnek.
-
moha21
veterán
válasz
DonThomasino #29201 üzenetére
Hát a bármilyen alatt azért egy fentebb tárgyalt nátriumgőzlámpa folytójánál nem biztos , hogy tökéletes lenne a kvázi szinusz, de amúgy igen nagy általánosságban világítás mehet róla. TV-s is nagy valószínűséggel mehet. Hűtőt passzolom a kompresszor miatt.
-
moha21
veterán
válasz
DonThomasino #29199 üzenetére
"Tudom hogy aktív PFC PC tápok csak
valódi sinuszossal hajlandóak működni."Ez így ebben a formában nem teljesen igaz, APFC-s tápok közt is van amelyik megy kvázi sin-el.
"Ha bármilyen más háztartási eszköszt próbálok róla üzemeltetni
annak elég a kvázi sinusz?"Ez a kérdés megint összetettebb ,mert pl. egy izzónak, LED-nek stb gyakorlatilag mindegy jó a négyszögjel is, szinuszra terezett induktív fogyasztóknál ( nagyobb Tr., motor ) már gondot okozhat.
-
kjani18
őstag
válasz
DonThomasino #28638 üzenetére
A fűtőbetét bekapcsolásakor gyakorlatilag kisöntöli a ledet.( csökkenti az áthaladó áramot) Amikor a led világít, felmelegedett a páka, és akkor alszik ki, ha elérte a hőmérsékletet. Használat közben néha ki - ki alszik, amíg megy a hőntartás miatt a fűtés.
Az ellenállás értékével kell játszani, asszem moha, v. lompos ki is tudnák számolni az értékét. Elég pontosan kell! -
moha21
veterán
válasz
Párhuzamosan kötve ugyanakkora feszültség esik az ellenálláson + a LED-en, mint a pákán.
Az ellenállásuk különbsége miatt az áramuk nem fog megegyezni.Nyilván fog feszültség esni ezt a kérdést nem értem.
A villogás miatt nem aggódnék, persze lehet egyenirányítani meg vacakolni vele, de az 50Hz-es váltóáram visszajelzésnek szerintem oké. Ellenállás helyett meg éppen lehet berakni egy kapacitív előtétet is akár és akkor szinte semmit nem fog feleslegbe fogyasztani.
-
Phvhun
őstag
válasz
Ha párhuzamosan kötöd, és nincs nagy fogyasztás ( lednek 0 ), akkor nem.
-
kjani18
őstag
válasz
DonThomasino #28605 üzenetére
A legegyszerább, ha a pákával párhuzamosan beteszel egy ledet ellenállással. Az igaz, hogy akkor fog világítani, ha nem fűt! Viszont frappánsabb bármely más megoldásnál...
-
Reggie0
félisten
válasz
DonThomasino #28617 üzenetére
Tekerj egy ferritgyurure 150...200 menetet, majd erre forraszd ra az gratez hidat es a hidra a LED diodat. Majd ha mindez kesz, huzd at a gyurun a paka egyik vezeteket. Es kesz is van az aramvaltod, a pakan folyo aram 150...200-ad resze fog folyni a LED-en, amely keszenleti allapotban mar olyan kicsi lesz, hogy alig vilagit, mig ha fut, akkor a csucsertek pont 20mA alatt marad.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #28617 üzenetére
Ha egyenárammal fűtenéd, egyszerűen néhány menetet tekernél egy Reed relé köré, azzal meg kapcsolgathatnál egy LEDet gond nélkül. Veszteség is elenyésző lenne azon a néhány meneten, amit tekerhetnél akár 1mm-es drótból is.
Létezik olyan led ami 24V on más színű mint mondjuk 27 V on?
Olyan nincs, de el lehetne játszadozni egy kétszínű LEDdel, aminek a közös lábát valahova 25.5V-ra kötnéd (ezt valami osztón alakítanád ki. Lehet elég lenne kb 1.5V, hogy világítsanak valamennyire.
Új hozzászólás Aktív témák
- Ubiquiti hálózati eszközök
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Milyen autót vegyek?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Hobby elektronika
- LEGO klub
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- India és az AI a McDonald's jövője?
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro Max 256GB Silver -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3147
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro Max 128GB Deep Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3146
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 128GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3145
- Nitro ANV15-52 15.6" FHD IPS i9-13900H RTX 5050 MaxQ 32GB 1TB NVMe gar
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3141, 95% Akkumulátor
- Dell Precision 5540 i7-9850H 16GB 512GB Nvidia Quadro T1000 15.6" FHD 1 év garancia
- Eladó szép állapotban levő Samsung S22 8/128GB / 12 hó jótállással
- Új Asus 14 Zenbook WQXGA IPS Retina i9-12900H 5.0Ghz 14mag 32GB 1TB SSD Intel Iris XE Win11 Garancia
- Meta Quest 3 akkumulátoros fejpánt
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 6700 / GTX 1660Ti / 16GB DDR4 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest