- One mobilszolgáltatások
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Netfone
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- iPhone topik
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Magyarországon is kapható a Moto G85 5G
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20859 üzenetére
Fázis csak egy van a bemeneti oldal felső kontaktusán. A szekunder ugyanabban a pozícióban ugyanaz, de azt nevezzük kimenetnek. Összekötve nem lehetnek, mert akkor a trafó értelmét veszti.
Jól értem, arra gondolsz hogy a 240V csak a helyes bekötéssel jönne ki a trafóból?
Igen. DE az is igaz, hogy maximumra feltekerve és a szekunder szálait táplálva a hálózatból, akkor a primérben a betáplált feszültségnál 10%-kal kevesebbet mérnél. Ez a megfprdítható jelleg. De ezt felejtsd el!
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20855 üzenetére
Nem akarok jóslásokba bonyolódni, hogy aztán bajt okozzak. Kibontva kell/kellett volna tisztázni. A trafó alsó vége közös be- és kimenet számára. A bemenet felső szála 230V~ majdnem (!!!) a tekercs végére van kötve, ahonnan még kb. 10% hosszan folytatódik a tekercs. A kimenet a már említett közös alsó pont és a kurzor (szénkefe) között van.
Visszatérek az előbb említett 10%-ra. Lehet csak az általam ismert típus volt ilyen! Ez arra szolgál, hogy a szekunderből a bemeneti fesznél egy ugyanennyivel (10%) nagyobb feszültség is kivehető legyen, ha a kurzort túlmozdítjuk a bemeneti felső bekötés (230V~) fölé a tekercs végéig (240-250V~).
Megjegyzendő annak, aki nem tudja, hogy az autótrafó nem csak lefelé, hanem felfelé is működik/képes transzformálni.
Remélem érthetően írtam. Azért meséltem, mert a fotón látható szálakból nem tudok biztosat mondani. -
Batman2
őstag
válasz
DonThomasino #20834 üzenetére
Elég kicsike ez a trafó 1500W-hoz !!
Hacsak nem ferrit magos trafó és nem 50Hz-en üzemelt, hanem 20-50kHz-en, akkor tényleg leadhatja ezt a teljesítményt.
Üdv.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20841 üzenetére
Az már az UPS konverterét és közvetve (ha időt is ismersz) az akkut jellemzi.
-
válasz
DonThomasino #20838 üzenetére
Illeszd be az 1500W-os és 24V-ot mert annyiról szoktak menni a "nagyobb" teljesítményű szünetmentesek.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20838 üzenetére
Én még nem láttam. Lehet. El tudom képzelni mint egy olyat, ami rövid ideig képes ezt a teljesítményt biztosítani, amíg egy max. 1500VA-s rendszer leáll. Olyan mint egy kávédaráló motorja, azt se tudod egy óra hosszat használni, mert leég, de egy porció darálására elég, utána pedig úgyis van ideje lehűlni.
-
válasz
Én nem mernék hinni az ilyen trafóknak 1,5kW-os trafó nem fér bele a 7kg-os kategóriába.
Egy gyári 12V 50A-es(600W-os) trafóm 12kg.A képen látható "zöld szörny" is 10kg körül van(igaz ott gőzön sincs mekkora lehet a teljesítmény. -
Lompos48
nagyúr
válasz
Nem tudom kitalálni, de a súlya alapján a teljesítményt hozhatja.
-
válasz
DonThomasino #20831 üzenetére
Az egy gyári német cucc volt 3kW-os leválasztó trafó majd utána egy toroid.10A-es automata volt a kimenetre,beépített V és külön A mérő.10k-ért adtam el.
-
válasz
DonThomasino #20828 üzenetére
El sem merem mondani olyan olcsón
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20828 üzenetére
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20825 üzenetére
4.35A-ig.
Azért nem olyan gyakoriak a barkácsolásban_hobby elektronikában az 1000W-os alkalmazások, ne aggódj!
-
válasz
DonThomasino #20819 üzenetére
Itt egy kisebb táp az elve is azonos mint a Te toroidod csak itt egy sárgaréz lemezke van a szén görgő helyett.
-
válasz
A szénkefés motorok kommutátor szeletei közül is ki kell takarítani a berakodott kefeport és egyéb szennyeződést.Lehet az 230-as fúrógép vagy egy autó indító motorja.Kommutátor szelet takarítás után meg kell csiszolni mert egyéb ként ha sorjás marad akkor pár mp alatt is ledarálhatja a kefét(főleg ha szén keféről beszélünk)Az indítok esetében több összetevős a kefe anyaga és a bronz tartalma miatt szokták is bronz kefének nevezni(nehezebben kopik,nagyobb áramot bír stb)
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Ennek széngörgőnek nem fogazottnak bordázottnak kéne lennie?
Nem, mert ha az lenne, akkor kopás után csökkenne a kerülete és mindjárt nem "lépne" a bordákkal pontosan. Egyébként minden szénkefe idővel/használattal kopik. Ami lekopik ott marad(hat).
-
Speeedfire
félisten
válasz
DonThomasino #20815 üzenetére
Ja, de akkor már gondolom valami labortápot csinálsz belőle.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20813 üzenetére
Akkor nem túl pontosan kalibrált a te automatád.
A széngörgőt nagyon finom smirglivel, nagyon finoman körbecsiszolgatnám, hogy sima legyen. A tekercsen a görgő által hagyott "ösvényt" pedig szesszel, ecsettel aprólékosan kipucolnám.
-
Speeedfire
félisten
válasz
DonThomasino #20813 üzenetére
Mire akarod használni ezt a dögöt?
-
válasz
DonThomasino #20790 üzenetére
A PC Szünet mentesekben találsz biztonsági trafót de az általában 12 vagy 24V-ból csinál 230V-ot ha áramszünet lépfel.A trafó fordítva is működik tehát 230/12 v.24V-ot ad ki.
A szünetmentesek teljesítmény meghatározása egy kicsit olyan mint a Kínai audió erősítők 1000W-jai. -
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20790 üzenetére
Olyan nagy, szekrényszerű, ipariból esetleg, de abban semmi értelme, hogy leválasztó legyen.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20785 üzenetére
Nincs is. Vékony drót >>> esetleg kisebb áram.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20772 üzenetére
Toroid mivolta nem oszt, nem szoroz pluszban. Minden nagy trafó rúg egyet bekapcsoláskor. Meg aztán nem is tisztáztuk, hogy mi lehet az a bigyó, csak spekuláltunk.
-
válasz
DonThomasino #20764 üzenetére
Hát igen és ez még jó árba is van.
-
válasz
DonThomasino #20760 üzenetére
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20756 üzenetére
Erre elfelejtettem válaszolni. Ez elfogadott szabványok alapján történik: [link]
Ugyanakkor ne vedd soha szentírásnak, pláne itt Európában, ahol sem azt nem tudod, hogy a falba hogy érkezik a hálózat, sem azt, hogy a villásdugó hogy lesz bedugva legközelebb. Pl. USA, GB standardok ezt nagyon pontosan megoldják a csatlakozókkal.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20754 üzenetére
Most kezdem megérteni, hogy van ez a galvanikus leválasztás, a leválasztó trafón és hogy miért van ott a fázis az auto trafón.
Gondolj az autótrafó rajzára. A tekercset reprezentáló vonal folytonos. Ugyanígy a trafó tekercse is az, egyik végétől a másikig. Akármelyik 2 pontja között mérve a műszer folytonosságot mutat. Tehát nincs leválasztva egy pontja sem. Ha valahol rákerül a fázis, akkor hozzá magával az összes kellemetlenséget, veszélyt.
Egy leválasztó trafó esetében a 2 tekercs kapcsolata csak a mágneses tér közvetítésével jön létre. Gondolj itt is a rajzra: a 2 spirál nem találkozik, ellenben közéjük van rajzolva a vasmag, ami pont a mágneses kapcsolatot biztosítja.Viszont egy fi relé vel kb nem ugyanazt a védelmet lehet elérni mint egy leválasztó transzformátorral?
Nem. Egy áramütés hatása már rég halálossá válhat, amennyi idő alatt a fi relé reagál. De van egy olyan szerepe, hogy ha jelen van a hálózatban, akkor hibás beendezést kötve a hálózatba (ami "szivárog" a test felé) lekapcsol MIELŐTT bajt okozhatna.
Nyílván ha mind a két kimenetet fogod akkor nem de akkor a leválasztó trafó is ráz ha jól tudom...
Kettő között ugyanúgy ráz, de kell mindkettő ehhez. Míg az autótrafónl egy is elég lehet.
Már említettem: az ilyen autótrafó nem végleges megoldásokra lett kitalálva, hanem kísérletezéshez, próbákhoz. Aki pedig ilyenbe fog, az tudja mit és mivel dolgozik és minek teszi ki magát.
-
válasz
DonThomasino #20756 üzenetére
Ezeket a szabályozható trafókat leg inkább a rádióamatőrök használják amikor a tök kW-os adó végfokokat szoktak ilyen trafókról járatni.
Az általuk használt adó végfokok igen csak mindig csúcsra vannak járatva és ezért nem árt ha a bemeneti feszültség is állandó.Csak abba gondolj bele ha a secunder több kV-os akkor a priméren 10V-feszültség ingadozás +/- akár 100V-okat is jelenthet.
Otthoni célra nem igazán jó és javasolt.Lehet a rajta lévő rézért kapnál annyi pénzt amiből vehetnél egy galvanikusan is leválasztott állítható trafót a vaterán vagy más hol... -
szeva000
addikt
válasz
az ÁVK figyeli a fázis és a nulla vezetéken folyó áramerősséget és ha a kettő nem azonos,akkor lép működésbe
-
válasz
Igen.Azért hívják biztonsági trafónak a galvanikusan leválasztott trafókat mert a secunderén nincs fázis és 0 ha az egyik kivezetését fogod meg a pl. 230/230 leválasztó trafónak akkor nem fog agyoncsapni mint a fázis a hálózat esetében.Természetesen a secunder 2 kivezetését sem kell fogdosni egyszerre mert életveszélyes lehet.Majd kijavítanak a fi relé működésében jártasabbak de szerintem ilyen esetben még le sem tud oldani(mivel egy 230/230V~ traf esetében le van galvanikusan választva és így nem tud "érzékelni" semmit)
-
válasz
DonThomasino #20751 üzenetére
3-4000Ft körül van a tekercselő huzal kilója még a bontott trafóhuzal is 1700Ft körüli áron adható el.Ha tekertetni akarnál egy 2kW-os trafót sok-sok kiló réz bele menne+a munkadíj és a trafó vasanyaga.
-
válasz
DonThomasino #20751 üzenetére
10.000Ft körül van egy 4-500W-os toroid trafó piaci ára.Nekem 1x 30.000Ft-ért ajánlottak egy 2-3kW-os leválasztó trafót.
-
zka67
őstag
válasz
DonThomasino #20748 üzenetére
Szerinted?
Szerintem meg ha csak nem állítható a kimenő feszültsége és azért akarod ezt használni, inkább felejtsd el, még ha ingyen is volt. Maradj inkább a hagyományos trafónál, árban nem drágább, mint egy 2KW-os leválasztó trafó.
-
válasz
DonThomasino #20748 üzenetére
Szerintem többért kanál külön egy leválasztó trafót a Tiéd elé mint ha célzottan leválasztó trafóval ellátott állítható trafót keresnél.
-
zka67
őstag
válasz
DonThomasino #20746 üzenetére
Hacsak azért nem, hogy a fázis ne jusson át rajta.
-
válasz
DonThomasino #20710 üzenetére
Saját használatra miért ne?Kevés ember viszi kiállításokra a szerszámait(inkább azokat amiket épít)
Mivel a fa elég rossz hővezető nem véletlen használták régen is a nagy forrasztó pákák nyele ként.Lelakkozva mintákkal akár egyedi szépséget is adhat.
Ez is egy szép "szakma" -
válasz
DonThomasino #20706 üzenetére
Lehet hamarabb találsz rossz/hibás pákát de az sem olcsó.Vagy ha minden kötél szakad akkor egy ügyes esztergályos ismerős,barát,rokon stb.
Még kemény fából is jól mutatna -
moha21
veterán
válasz
DonThomasino #20670 üzenetére
1 fázisú motorhoz is létezik.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DonThomasino #20670 üzenetére
Egyébként nem értek hozzá.
-
moha21
veterán
válasz
DonThomasino #20661 üzenetére
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DonThomasino #20661 üzenetére
Úgy natúr állapotban a villamos motorok fordulatszáma állandó, maximum átkapcsolható, de ez is ritka. A hálózati áram frekije is állandó, így valamivel kell frekit váltani, hogy forgási sebesség és indítási paraméterek befolyásolhatóak legyenek.
Ha rákeresel a topicban, Lompos kolléga linkelt egy jó összefoglalót.
Speeedfire: ha már úgy is műveleti erősítőzől, akkor csinálj egy buffer kapcsolást. Egyébként nekem az rémlik, hogy már ott van a DAC-od kimenetén, így nem kell újra impedanciát illeszteni.
-
Speeedfire
félisten
válasz
DonThomasino #20596 üzenetére
Egyáltalán nem sürgős, mindig nézem a vaterát, hátha felbukkan valami amire lecsaphatok.
-
Speeedfire
félisten
válasz
DonThomasino #20594 üzenetére
Én? Csinálok trafót? Jóvicc!
Hát, ha a hta kész lenne, akkor a 30V-os trafó felszabadulna. -
Speeedfire
félisten
válasz
DonThomasino #20592 üzenetére
A mostani somogyinál csak jobb lehet bármi.
SMD, vezeték, kondik forrasztására kellene.Gondolkozok, de nagyon magas az ár nekem 12-15k körül mennek a wellerek (tcp) trafóval. A pénztácámnak nem nagyon találok megfelelőt.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20589 üzenetére
Minden le tud égni. Kapcsolónak jó. Én a konnektort szoktam kikapcsolni, mert nem jó egy autótrafót a hálózatba kapcsolva hagyni.
Csak a közös tekercs részen folyik nagy áram, nem az egészen. Nagyobb feszültségen kiold, kisebben nem nagyon. Ne kérdezd a határt, nem tudom.
Tábla = kapcsolótábla, ahol a lakásba érkezik.
-
zka67
őstag
válasz
DonThomasino #20585 üzenetére
Sziasztok! Megjött végre a hangfalam és a végfok. A végfok azonnal ment is vissza, mert be sem lehetett kapcsolni, sérült volt a tápkábele. Én meg nem cserélhettem ki, mert akkor ugrik a garancia. Másikat meg majd akkor küldtek volna, ha visszaért a rossz, akkor megrendelik külföldről és ha bejött, akkor küldték volna. Na hát én nem ilyen vagyok, nekem azonnal kell, ha már nekiálltam valaminek. Úgyhogy egy Voice-Kraft S-400-as végfok lett, (2x180W/4Ohm).
Az első véleményem róluk: kibaszott jól szólnak! Végre megvan az az élmény, amit hiányoltam az eddigi picsányi kis hangfalakból. Olyan dinamikája van a cuccnak, mint a moziban. Ha halk a beszéd, akkor halkan és érthetően, tisztán szól, ha pedig tolni kell neki, akkor nem esik kétségbe, hogy most akkor mi is csináljon, tolja rendesen.
Szóval nagyon szépen, tisztán szól végre a hang is a tévémből. A szomszédokat majd este tesztelem, hogy mit szólnak hozzá, de szerintem semmit nem fognak, mert végre halkan is érthető a beszéd.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Szerintem nem érdemes. Pillanatnyi rövidzár meg se kottyan neki, meg úgy elkezd zúgni, hogy az ijedségtől is kikapod a hibásan kötött szálat. De a táblába legyen, ha egy mód van rá.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Azért akkora pontossággal ne számolj! Minden feszültségnél old, írtam, hogy áramra "válászol".
-
hNp88
aktív tag
válasz
DonThomasino #20554 üzenetére
ha AC akkor igen, DC-re külön arra készített kismegszaggató kell
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20546 üzenetére
Igen lekapcsol és bármekkora feszültség mellett, mert áramra érzékeny. Amíg nem szakítja meg az áramkört zárlatot mutat, mert vezetnie kell.
-
válasz
DonThomasino #20512 üzenetére
Lehet egyszerűen is csinálni.
Fázis ceruzával megnézed a konektor melyik fele a fázis majd megjelölöd pl. alkoholos filccel és a bele dugott dugót is majd annak a végén lévő elosztót és így tovább.
Valamikor volt egy 230/10A-es szabályozható tápom de ott egy hatalmas leválasztótrafó volt amiből táplálkozott az állítható toroid. -
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20518 üzenetére
Fogalmam sincs. Tény, hogy megfordítva mindkét tekercs menetszáma kb. 10x nagyobb, tehát a keresztmetszete ugyanannyiszor kisebb, mintha a magnak megfelelően tekercselték volna. Ez olyan, mint ahogy a sliccgombot se varrják pupliningre, vagy inggombot a sliccre. Nem oda/arra való.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20515 üzenetére
Próbálgatni lehet, de nem hiszem, hogy érdemes. Ellenben didaktikusan bizonyítható vele a transzformátorok reverzibilitása.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20512 üzenetére
A priméren egy jóval kisebb feszültséget fogy kapni. Ha pl. a szekunder 2.2kV-ot adott a primer 230V~ táplálásnál, megfordítva olyan 21V körül fog adni. 230*(230/2200).
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20507 üzenetére
Igen, de csak háromszálas konnektorhoz/hosszabbítóhoz. Két ködfénylámpa (glimm) meg két előtétellenállás kell hozzá.
Tegnap kérdésemre nem jött válasz,
Mi lenne fordítva? Szálak egymás között vagy primér a szekunderrel?
-
válasz
DonThomasino #20507 üzenetére
Hová akarod fordítva dugni?
-
DonThomasino
veterán
válasz
DonThomasino #20481 üzenetére
Mikrosütő tarfó, elgépeltem.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20418 üzenetére
Egy szkóp ha egyszer húz ki a nagy bajból már megéri a pénzét.
Ne kérdezz árakról, gőzöm nincs a magyar piacról.2006 bal 2007 jobb
Ebből maximálisan arra tudok következtetni, hogy ebben a 2 esztendőben volt a szkóp leltározva, sőt - mondjuk - átesett sikeres metrológiai ellenőrzésen...
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20408 üzenetére
Egy szkóp vásárlásakor milyen tulajdonságokat kell érdemes szem előtt tartani?
Ha vásárlás, akkor persze az ár is.
Nem vicc, nagyon meg kell nézni, hogy mitől olyan olcsó, vagy drága egy szkóp. Összevetve a leírással sokat tud mondani.
Fontos tudni, hogy egy, vagy 2 bemeneti csatornája van. Nagyon előnyös az utóbbi, amikor 2 jel egymáshoz való időbeli viszonya érdekel.
Még: bemeneti érzékenység, milyen mérőfejeket adnak hozzá, triggerelési lehetőségek.Mi az hogy két időalap ? 2006 bal 2007 jobb?
A végére hagytam. Igaz,
nem tudom mi a második kérdés... Az első ellenben az analóg szkópok egyik legzseniálisabb kitalációja. Egy kirajzolt hullámforma kis részét kiválogatod 2 időpont között majd az elsőtől függetlenül kinagyítod. Így olyan részletekre derülhet fény, amit az alapbeállítással nem látsz. Delayed time base-nek, vagy egyszerűen "idő nagyítónak" hívják. A legizgalmasabb a megvalósítása: egy hosszú koax kábelből kialakított késleltető vonallal.
A digitális szkópok megjelenése óta már nem jelent akkora szenzációt.
-
válasz
linkeld be mit néztél ki.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Kettő darab időalap (frekvencia) állító van rajta.
Egyikkel egyik jelet tudod buzerálni, másikkal meg a másikat. Normál szkópnál egy időalap van, ha a két jel frekvenciája jelentősen eltér, akkor nehéz őket egyszerre vizsgálni, mert az egyikből vagy egy vonalat látsz, vagy egy sűrű pacát.
Magyarul ez egy jó tulajdonság.
-
válasz
DonThomasino #20405 üzenetére
-típus
-frekvencia
-scope cső
-állapot,garancia,kor -
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20402 üzenetére
Nem. A közös tekercsrészen primér és szekunderáram egyszerre folyik. Max. 5A-rel terhelhető. Ugyanakkor - igaz háromfázisúak - a nagy energetikai trafók (pl. 50MW) ugyancsak autótrafók.
Meg nem felejtsük, hogy hegesztésnél még lényegesebb (kritikusabb) a galvalikus leválasztás munkavédelmi szempontból. Tehát eleve kerülni kell. -
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20400 üzenetére
Metrix-ék jók, de hagyományosan mérőműszerekben voltak/vannak az élcsoportban.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20397 üzenetére
Mindenhol lehet fázisceruzával, ahol fázis van. Még 100V-nál is mutathat valamit.
és mégis találtam.
Adja a Fennvaló! Bár irígykedni tudnék egy Tektronix 214 szkópra (például).
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20395 üzenetére
Digitális multiméterrel vagy analog deprez műszerrel
Természetesen igen.
Miből lehet rájönni a trafón melyik a fázis és a nul?
Fázisceruzával, vagy feszültséget mérve a földhöz képest.
Az oszcin kívül mi lehet még veszélyforrás?
Nem számodra, sokkal inkább a műszerre nézve veszélyes. Minden olyan műszer, ami hálózatról van táplálva és koaxiális bemenete van, aminek egyik szála értelemszerűen a test. Igaz vannak olyan szkópok, amik hálózattól független mérőbemenettel vannak ellátnak (nem fogsz olyat találni a polcodon
).
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20389 üzenetére
Nem toroid, az csak most véletlenül az. Hagyjuk autótrafónak. Autótrafó is van mindenféle kiépítésű vasmagon.
A fi relé akkor lép közbe, ha a védett hálózat 2 vezetékén (fázis és null) nem folyik egyforma áram. Ha pl. vizes nadrágban ücsörögsz a fűtőtesten és közben a kezeddel matatod a fázist az áram rajtad keresztül folyik a föld felé és nem a trafó nulláján. De, ha egyik kezeddel a fázist, másikkal a nullát matatod, a fi relé semmit nem "lát" a pillanatnyi hülyeségedből. Hátat fordít és röhogve hagyja, hogy agyoncsapjon.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20374 üzenetére
Minden nevezhető halálosztó szerkezetnek, ami hálózatról táplált. Kocsit se vezetsz jogosítvány nélkül. Ehhez nem papír, hanem ismeretek kellenek, hogy tudd mire és hogy lehet használni.
Védelem nincs benne, de a kapcsolása miatt nincs mit védni. Max. a hálózati biztosíték, ami minden előtt ott van a háttérben.
Célja: már írtam, kitűnő szerkezet kísérletezéshez. Ahhoz pedig csak olyan fog neki, aki tudja, hogy mit akar. Képzeld el, hogy ki akarod próbálni, hogy mi történik, ha egy adott, általad megépített tápot 25Vac helyett 28Vac-val táplálsz. Melegszik-e, nő/csökken a kimeneti brumm? Nem sok embernél sorakoznak a trafók a polcon. Erre ideális. Ami pedig az ugyancsak említett műszerek veszélyezettségéről beszélünk, ott is mielőtt nekifogsz, tisztázol mindent.
Legalább ötven éve létezik ez a konstrukció, és egy becsuletesen felszerelt laborban ilyennek lennie kell.
IP20 [link]
Nem ráz meg, csak ha odanyúlsz, ahova nem kell. De azt a villanyégő, konnektor, rezsó... is megteszi. -
válasz
DonThomasino #20363 üzenetére
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20360 üzenetére
Ha helyesen kötöd a hálózatra, akkor akkor áll fenn veszély, csak ha a feszültség nagyobb, de ez már általános szabály. Mindenképp szem előtt kell tartani, hogy egy ilyen trafóval soha nincs hálózattól független feszültség. Egy "drót" (maga a trafó tekercse) mindig oda van kötve.
A fogyasztón is vizsgálnom melyik 0 ága és melyik a fázis ága és eszerint kell rákötnöm?
Kevésbé fontos. De az áramütés mellett mindig ott van mint veszély - már írtam - a földelt bemenetű műszerek használata.
-
válasz
DonThomasino #20360 üzenetére
Üdv
Igen pont azt magyarázta Lompos PH társ.
Ha biztonsági trafót említ valaki akkor az azt jelenti,hogy a 230V~ galvanikusan le van választva a secunder tekercstől.
Ha pl 230/230V~ trafó "kimeneti" 230V egyik kivezetéséhez érsz nem csap agyon de ha a primer és secunder tekercs valahol is közös akkor a secunder egyik kivezetése ugyan úgy fázis lesz mint a konektorba. -
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20355 üzenetére
Ugyanaz történik, természetesen. Minden bekapcsolásnál le kell ellenőrizni.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20353 üzenetére
Nem mindig. Ha a trafó alsó végére (ezt írja a trafón) kötöd a nullát, felsőre a fázist, akkor a kurzoron a nullához képest kapsz egy váltófeszültséget.
Ha pl. egy 20V-ról beszélünk akkor a kimenete egyik szála marad a 0Vac, a másik 20Vac.
Ha a betáplálást fordítva csinálod, akkor ugyan a 20V kimeneted meglesz, de a nullhoz képest az egyik 230Vac a másik 210Vac-n lesz.
Ez 2 bajt jelent: mindkettő ráz, ha pedig oszcilloszkópot vagy egyéb földelt műszert kötsz rá, következik a tűzijáték. -
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20351 üzenetére
Egyetlen tekercsból áll egy mozgatható leágazással. Emiatt a primér és szekundertekercs egy része közös. Nincs galvanikus elválasztás. Ezért írtam a fázisról, amit.
Kerek számra elmékeztem. Igazad van: 1000VA és nem 10A.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20349 üzenetére
Ez tényleg az. Igaz csak autotranszformátor, ezért vigyázni kell a fázis bekötésére, de kísérletezésre szenzációs. Még ha egy torténelmi darab is. Megéri az árát. Tudommal egy 10A-es trafó.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20345 üzenetére
A geometriai agyam akadt meg. Nagyon szeretném látni. Csak olyat tudnék elképzelni, amin a kurzor a szénkefével korbejár a toroidon.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20342 üzenetére
Jujj! Henger vagy toroid?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DonThomasino #20342 üzenetére
Szénkefe. Tulképpen egy szén rudat rugó szorít neki a tekercselés külső felületének. Ahogy mozog a menetek mentén, úgy változik az áttétel.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20284 üzenetére
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20277 üzenetére
Azt bizony a középső bázisra.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20268 üzenetére
-
kjani18
őstag
válasz
DonThomasino #20261 üzenetére
Bocsi, hogy belekontárkodok, de ezt olvasd el
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20261 üzenetére
A kollektor mindig a tok (TO-3-nak hívják).
2N2955 >> PNP >> rajzban nyíl befelé;
2N3055 >> NPN >> rajzban nyíl kifelé;
a nyíl mindig az emitteráram reális irányát mutatja
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20259 üzenetére
Igen, igen, igen. De azért ne használj 0.1W-os SMD-ket.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20256 üzenetére
Ebben és csak ebben az alkalmazásban használhatod a 2N1613-t és BFY34-t (tulképpen ugyanaz mindkettő), bármelyiket, bármelyik helyett.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20250 üzenetére
Elméletileg a 2N2955, mert az is PNP. A 2N3055 semmiképp, lévén NPN. Ugyanakkor nem ajánlom az ASZ18-at, mert germánium a minden velejáró rossz tulajdonsággal.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20241 üzenetére
Egy központi "forró" szál és egy test.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20224 üzenetére
A védelem az izzó és a reset gomb hibátlanul működik.
Akkor hagyd a túróba békén! Amit te kóbor feszültségnek nevezel, lehet nem is olyan kóbor. Germániumtranzisztoroknál komoly visszáramok vannak, amik miatt a műszer már mást fog mérni. Icbo, Iebo olyan 10μA nagyságrendű, Ha pedig ezt az értéket megszorzom 100-zal, feltételezve egy ekkora β-t (hFE), akkor az Iceo áram már 1mA, ami "hatalmas" érték. De ne menjek bele részletekbe!
Ismétlem, ha működik dobozold be és használd tápnak, ne didaktikai szemléltetőeszköznek.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20222 üzenetére
Csak annyiban, hogy a Zener diódák karakterisztikája 6.2V nominális feszültségek fölött meredekebb (dinamikus ellenállás kisebb). A 12V-os értéknél nem sok változat között válogathatsz. Legjobb egyből 12V. Kompromisszum, de elfogadható a 3.3 sorban 8.2-vel.
ki kéne venni a tranyót és úgy megnézni?
Csak ha nem végzi a dolgát (kapcsol).
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20197 üzenetére
Csak a ZG 3.3 és ZF 8.2 sorbakötve, mert az 11.5V-ot ad, míg az eredeti 12V-os.
-
Batman2
őstag
válasz
DonThomasino #20187 üzenetére
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20189 üzenetére
Nem, lehet a D16 is.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20187 üzenetére
Azért ritka még a régi tranzisztorok között is az olyan (ha ugyan volt egyáltalán), ami ne viselt volna el 50-60mA áramot.
Találtam még 6.3V 0.3A izzót gondolom, ez rakható L3 helyére?
Igen.
-
Batman2
őstag
válasz
DonThomasino #20162 üzenetére
Nem esteleg egy mezei nagyítós fejű izzó ??
Ilyesmi paraméterekkel voltak régebben.
Üdv.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20174 üzenetére
A 6-os OK. A drót azért talán mégsem alumínium, ha a színe alapján annak is tűnhet. Inkább ón bevonatú réz. Az alu-val nagyon nehezen boldogultál volna a forrasztásnál.
-
Batman2
őstag
válasz
DonThomasino #20134 üzenetére
Lehet azért, mert vezetés vizsgálatnál csak nagyon kicsi ellenállásra mondja azt a műszer, hogy vezet (pár ohm), egy pici teljesítményű 24V-os izzónak pedig már tetemes ellenállása lehet, akár 80ohm is !
Az pedig már iegncsak kívül esik a műszer vezetés/szakadás vizsgáló tartományán.Nézdd meg 200, vagy még inkább 2000ohmos méréstartományban !
Üdv.
-
_ATi_1
senior tag
válasz
DonThomasino #20176 üzenetére
Folyamatosan ilyen. A házon belül van még egy antenna csatlakozási pont, ahol egy másik TV-vel semmi gond. Átpakoltam oda, és ott is produkálja ezt. Ezért gondoltam, hogy esetleg a TV-vel lehet gond.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20169 üzenetére
De gondolom működne, de más magyarázatot nem találok a 30V-ra, hacsak nem hibáztál valamit.
Keresgélni egy műszerben meg rajzban lassacskán meg kell tanulni.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20162 üzenetére
Lerajzolni nem fogom. A legkisebb foglalatú (mint a skálaégő), az üvegballon felfelé elkeskenyedik és az üvegből a csúcsán nagyítólencse van kialakítva. Valamikor újratölthető akkus vagy dinamós elemlámpában lehetett ilyet látni.
Azért 2.2V-os, hogy minél kisebb feszültség kelljen a védelem aktívvá tételéhez. A minitorizáló ellenállás a táp kimeneti szálával van sorbakötve (R73, 0.3Ω). 3A-nél 0.3Ωx3A, ahol a kis izzó már kezd vörösödni, fototranzisztor nyitni, védelem belépni. Ne felejtsük, abban az időben még alig, vagy nem is voltak LEDek. -
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20159 üzenetére
A 30 V tönkre teszi a 24V os izzót?
Huzamosabb idő alatt esetleg, de rövid alatt nem valőszínű. Telefonégő lévén alulfűtött a nominális feszültségén.
Azt T8 tranyó mérést kifejtenéd melyik lábra, és a tápon pontosan mit?
Mivel nem nagyon tudod azonosítani a lábait, inkább keresd meg a mellette levő D16 diódát, azon ugyanazt mérheted.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20154 üzenetére
Igen, neked szántam.
Sztem egy állapota van csak amikor a védelem leold akkor az 24V a reset gombbal nullázod törlöd,
Pont erről a 2 állapotról beszélek: 1. védelem leold, 2. védelem resetelve.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- PlayStation 5 (PS5) Digital Edition 825 GB játékkonzol, DualSense töltőállomással, ajándék táska
- Apple iPhone 15 (újszerű, független , 128 GB, 6 GB RAM, Kék)
- Samsung 55" QE55QN700CTXXH 8K UHD Smart Neo QLED Mini LED TV
- Asus VivoBook S15 S513 OLED (S513EA-L12917) Fekete - Garancia 2026.06.22.
- DDR5 GAMER PC: Új RYZEN 7 8700F/9700X/9800X3D +RTX 4060/5060/4070/5070 +16-64GB DDR5! GAR/SZÁMLA!
- 125 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070
- Telefon szerviz helyben - Gyors javítás, akár 30 perc alatt!
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 13, Xiaomi Redmi Note 13 Pro, Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 7700X Processzor!
- HGST HUH721010AL5200 10TB 7.2k SAS HDD, DELL branded, nettó 38000Ft + ÁFA, 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged