Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• vodika

tag

válasz liksoft #23153 üzenetére

Szia liksoft!

Köszönöm a választ! Ha már mindenképp húzni kell az OS-t akkor nincs mit veszteni alapon lehet kipróbálok egy-két dolgot! :B

Szép hétvégét!
    Üdv:
    Vodika

• vodika

tag

Üdv Fórumozók!

Segítséget illetve véleményeket kérnék egy dologgal kapcsolatban: egy haver kapott egy gépet amiben van egy HDD (160 GB) egyetlen partícióval mint XP primary NTFS ami minden helyet foglal (nincs allokálatlan formázatlan szabad hely a HDD-n). Jelenleg 91%-a szabad ami olyan 12-13 GB foglalt helyet jelent.

Saját tapasztalatból kifolyólag én javasoltam neki hogy jó lenne ha lenne egy külön particó a fontos adatoknak illetve ő felvetette hogy szeretne feldobni egy linuxot dualboot-al az XP mellé.
    Ha ismereteim nem csalnak akkor a linuxhoz kell egy swap drive illetve ugye maga a partició a Linuxnak.

Tehát ami van:
    C: primary (160GB)

Ami a cél: (kb.)
    C: primary (60GB)
    D: XP adat (40 GB)
    E: Linux (30GB)
    F: swap (1 vagy 2 GB)

Olvasgattam egy kicsit erről a problémáról és azt hiszem a dolognak a rákfenéje az
    hogyan tudom átméretezni a C-t hogy legyen szabad helyem amit aztán mint particiót és drive-ot felhasználhatom.
    Ahogy ezt a topicot nézem "nagyon" ajánlot az OS saját tool-jait használni ezért megnéztem mit ajánl erre az XP. Találtam egy jónak tűnő oldalt:
    _ttp://www.bleepingcomputer.com/tutorials/shrink-and-extend-ntfs-volumes-in-windows/
    Na itt írnak egy shrink opcióról az XP alatt (Disk Management) ami nekem nincs ott... Lehet ez nem is olyan nagy baj mert van egy command line based megoldás is a DISKPART.
    KÉRDÉS:: javasolt a DISKPART használata erre a shrink műveletre?
    Aztán olvastem egy másik fórumban hogy esetleg a Partition Wizard Home Edition 7.0 ami bootolható ISO-ban letölthető és azzal "kényelmesebben" lehet ezt megoldani.
    KÉRDÉS:: javasolt a Partion Wizzard használata? Megbízható és nem okoz adatvesztést? van valakinek esetleg tapasztalata?

Adatot már archiváltam (nem sok minden vot szerencsére mert zsír új install a gép) hogy ha valami rosszul sül el akkor tudjam visszahúzni.
    Néztem itt a fórumot de nem talááltam erről leírást (ha van akkor elnézést az ismételt kérdésért)
    Válaszokat előre is köszönöm! :R
    Üdv:
    Vodika

Új hozzászólás Aktív témák