- iPhone topik
- Yettel topik
- iPhone 17 képernyővédő üvegek mutatják meg a méretkülönbségeket
- Mobilhasználat külföldön
- Milyen okostelefont vegyek?
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
Új hozzászólás Aktív témák
-
King Unique
titán
válasz
King Unique #43859 üzenetére
+ a HDD RAW Copy Tool esetén még annyit, hogy kell legalább egy ugyanakkora (1,5 TB) meghajtó, hogy át lehessen menteni. Illetve a célmeghajtón ne legyen semmi fontos cucc, mert azt gyalulja és a megmaradó üres helyet RAW-ba teszi!
(#43860) Smktrooper: a 2-3 tanácsból már reméljük csak összejön és sikerül megoldani.
(#43861) Eroica: hát igen...eléggé kritikus a lemez állapota, kuka közeli. Saját felelősségre esetleg meg lehet próbálni a fenti szoftverekkel lemezképet / adatokat lementeni, de vsz akadozna, kifagyna ennyi szektorhibánál. Így nem igazán ajánlott. Ha tényleg fontosak azok az adatok, akkor talán adatmentő szaki tud vele valamit kezdeni.
-
King Unique
titán
válasz
Eroica #43858 üzenetére
Üdv!
Nem írtad milyen WD Elements, 2,5" Portable / 3,5" Desktop? Valamint először le kéne csekkolni a meghajtó állapotát HDS programmal, illetve megnézni a Windows lemezkezelőben milyen partícióként látszik? Lehet RAW partíció lett és azért nem mutatja rendesen a fájlkezelőben. Ilyen esetekben én ezen eljárások kombinálását javasolnám: [link], [link]. Az utóbbi jó ötlet, hogy először csinálsz a programmal egy lemezképet a külső meghajtóról egy másik drive-ra, aztán utána azt lehet tovább boncolgatni. Ha a külső HDD netán elszáll, akkor is megvannak az adatok a másik meghajtón.
A HDD Regenerator eleve más, az a szektorhibák kijavításához való, de esetedben azt sem tudjuk milyen a meghajtó állapota? Továbbá a CHKDSK futtatásába [link] is nem árt körültekintően belevágni, mert néha több kárt okozhat, mint hasznot [link]!
Ha azonban a meghajtó állapota már kritikus és valóban fontosak az adatok, akkor legjobb szakemberre bízni, még ha belekerül x összegbe is! -
King Unique
titán
válasz
molnar85 #43841 üzenetére
Azért ilyenkor illene ám leírni, hogy pontosan milyen külső vinyó, 2,5"/3,5", milyen portba van csatlakoztatva, USB kábel jó, HDS milyennek mutatja az állapotát, milyen OS alatt próbálod stb.? Ha már formázni akarja az OS, az nem a legjobb. Érdemes lenne lemezkezelőt is megnézni, ott milyen partíciót mutat rá? Bár, ha más gépeken teljesen jól működik, az megint érdekes.
-
King Unique
titán
válasz
Kolondrum #43688 üzenetére
Akkor a topikjában érdeklődj!
Szerintem nem kell annyira túlparázni sem, notivinyóknál eleve természetes jelenség a parkolás. Ha nagyon megszaporodik rövid időn belül, az a gond. Valamint a leállítások / felpörgések száma talán a kritikusabb, mert a mechanikát az terheli meg leginkább. De nálad a 372 | 1399 érték szinte semmi. -
King Unique
titán
Üdv!
Ez hivatalosan nem a fejparkolás átállítására való, csak az energiatakarékos módot kapcsolja ki és állítja max teljesítményre, aminél elvileg nem / nagyon keveset parkol. De, hogy ez xy HDD-nél mennyire működik, megjegyzi / nem jegyzi a beállítást, az már más dolog. Teljesen átállítani firmware szinten pedig csak a WD-nél lehetséges. Ha nem működik, akkor a leállítás akadályozása is mérsékli [link]. Amúgy nálad nem magas különösebben se a leállítások száma, se a fejparkolásé. Nekem is van HGST Travelstar 7K1000, amit külső USB-s házban használok, de én nem foglalkozom ezzel a parkolósdival...
Persze attól te még odafigyelhetsz rá.
-
King Unique
titán
válasz
nindzsavagyo #43670 üzenetére
Hi,
Kritikus hiba a Western Digital Caviar Green merevlemezeiben topikban érdeklődj!
-
King Unique
titán
válasz
ariel96 #43665 üzenetére
Az ilyen toldás nem feltétlenül az igazi és jobb egy kábellel megoldani. Elsődlegesen a normál Y kábel javasolt, max 1 méteres hosszal. Aztán, hogy ezt, vagy a másik megoldást választod, az már rajtad áll.
(#43667) mgTerminator: ja, hát ennyi leállás-felpörgetés valóban sok. Nálam az adott notiban 354 nap üzemidővel van 4000 körül, pedig sokszor van alvóba téve. A leállítás akadályozása talán használ, illetve a wdidle3-ban is lehet játszani kell az értékekkel. Nem minden WD-nél vált be a 300-as érték, vagy a Disabled.
-
King Unique
titán
válasz
mgTerminator #43664 üzenetére
Ja igen, mert ezek az SATA3-as, X-es végű Blue modellek a motort is szeretik leállítgatni. Most, ha a 193-as fejparkolás 14700, az nem kevés, de nem is sok. Viszont, ha a 4-es Start/Stop Count annyi, az elég sok...
Amúgy lehet tiltani HDS-ben a lemezek leállásának akadályozásával [link], vagy az APM átállításával [link]. Utóbbi csak a fizetős verzióban működik."Ja és mi van ha eléri a 600.000-et? Megáll és kuka?"
A kezdeti 200-ról lemegy az érték a 0-ás küszöbre és utána elvileg meghibásodhat. De nem feltétlenül. Mutattak már nekem olyan 2,5" 640 GB WD Blue-t, ami notiban volt 600.000+ értékkel. Viszont HDS szerint 100/100 és nem volt vele semmi gond. Ugyanúgy a 3,5" Green esetén, aminél 300.000 a limit, volt akinél több mint a duplájával is hiba nélkül ment.
Persze nem erre kell játszani és inkább korlátozni/ átállítani célszerű a parkolást, ha nagyon megszaporodik! Valamint a fentebb linkelt topikban érdeklődj, ott tudnak segíteni wdidle3 témában! -
King Unique
titán
válasz
mgTerminator #43662 üzenetére
Kikapcsolás alatt gondolom a fejparkolást érted, ami miatt HDS-ben növekszik a 193-as attribútum értéke. Enyémbe is WD Blue (WD5000BPVT) van, ami pár év után 49.000-nél jár, de én nem foglalkozom vele. Eleve 600.000 a gyári limit, ami még messze van. Tiedben WD10JPVX lehet, ami talán kicsit intenzívebben parkol. Ha aggaszt a dolog, akkor Kritikus hiba a Western Digital Caviar Green merevlemezeiben topikban érdeklődj! 2,5" WD Blue-nál eddig többen is sikeresen át tudták állítani a fejpakolást.
-
King Unique
titán
válasz
liksoft #43660 üzenetére
Igen, előfordulhat akár ilyen is. Meg az szívás még, ha bizonyos csatlakozásszám után kicsit megkopik az érintkezők felülete. A Type-A csatlakozó utána nem illeszkedik szorosan az aljzatba és elég egy minimális mozdítás neki, hogy eldobja a kapcsolatot. Nekem pont a My Passporthoz mellékelt gyári kábel csinál ilyet, olyankor a Windows is kifagy tőle és csak gép kikapcsolás, kábel kihúzása segít. Utána meg csak reménykedek, hogy ne legyen RAW...
Érdekes, hogy egy 2,5" külső ház ugyanilyen típusú kábelével meg teljesen stabil, jóval szorosabban illeszkedik az aljzatba és akár a gépet, külső vinyót is mozgathatom. Nem tudom, hogy ezt biztosan a "kopás" okozza-e, felületi oxidáció, vagy egyes gyártók nem tartják be rendesen a szabványos méreteket, passz...
-
King Unique
titán
válasz
liksoft #43658 üzenetére
Üdv!
Kipróbálták már innen a fórumról többen is ezt, de nem panaszkodtak különösebb hibára. Azért is mertem felhozni, hogy akár ez is megfelelhet. Persze attól még elhiszem, hogy nem az igazi és köszönöm, hogy megemlítetted. Én eleve nem is szeretem több kábelből összetoldani, jobb inkább 1 db, normális kábellel megoldani.
-
King Unique
titán
válasz
ariel96 #43652 üzenetére
Szia!
A WD My Passport Ultra Metal külső vinyón USB 3.0 Micro-B aljzat van [link], így olyan Y kábelt kell venni. Az általad nézetteknél az első kábel Mini-B típusú van, ami alapból nem jó. A Delock féle "Y elosztó" viszont már ok, ha az eredeti kábelt megtoldod vele. Vagy veszel USB 3.0 Micro-B Y kábelt, amit akár eBay-ről is be lehet szerezni még olcsóbban.
Illetve ne legyen túl hosszú, egy 1 m-es elég. Az Y kábel fővonalát bedugod a korábbi ábrán jelölt "USB2" portba, a kiegészítő tápkábel meg mehet az "USB1" jelölésűbe. Az USB feszültséggenerátorként viselkedik, vagyis feszültség ~állandó, áramerősség változó. Bár a szabvány megenged 5% éltérést, tehát 4,75 - 5,25 V között lehet. Y kábeles megoldásnál összeadódik az áramerősség, de nyilván csak annyit fog felvenni a periféria oldal (külső HDD), amennyire szüksége van.
-
King Unique
titán
válasz
marilllyo #43648 üzenetére
Üdv!
A javítást mindig feldobja csatlakoztatáskor, vagy te magad futtatod le külön a CHKDSK-t [link]? Amúgy óvatosan kell használni, mert a Check Disk okozhat adatvesztést is [link]. Továbbá akár be lehet állítani a rejtett fájlok mutatását, illetve a külső meghajtót saját tulajdonba venni az adott rendszeren [link]. Valamint nem ártana ránézni a meghajtó állapotára egy HDS programmal.
Valamint rendesen le szoktad választani Windows tálcán a hardver biztonságos eltávolítása opciót használva a külső meghajtót? Odafigyelsz a stabil USB tápellátásra? Mert, ha nem, akkor ezek hiánya sem tesz éppen jót neki és okozhatnak hibákat... -
-
King Unique
titán
-
King Unique
titán
válasz
ariel96 #43622 üzenetére
Ha beadod garanciális cserére, akkor nem is feltétlenül kell, hisz ez is bizonyítja a hibát. Persze, ha van rajta valami egyéb fontos / privát adat, azt előtte mentsd le / töröld le! Illetve a WD toolban is van törlési lehetőség, de az az egész meghajtót törli. Továbbá lehet a gyenge / hibás szektor pont azt a területet érinti a lemezen és azért problémázik.
Amúgy én Windowsnál Unlocker progival szoktam ilyen fájlt, mappát törölni, de már sajnos van benne PUP, amire az AV-k beriasztanak. Igaz telepítéskor ignorálható.
-
King Unique
titán
válasz
ariel96 #43619 üzenetére
Üdv!
Ha dedikált külső HDD port, mint a TV-ken, akkor jó lehet, de az áramértékek a fontosak. Viszont a kép alapján ezen a lejátszón 2 db 500mA-es port van, ami határeset. Ilyenkor eleve adná magát az USB 3.0 Y kábel és akkor máris stabilabb lehetne a tápellátás 2 portról.
Ha a lejátszással, fájlok megnyitásával gondok vannak, + még a gyártói tesztprogram is hibát dob, akkor ezeket megemlítve talán elég lesz a garanciális cseréhez. A másik gépes esetet, meg nyilván ne!
-
King Unique
titán
válasz
Rakeem #43608 üzenetére
Használtan vetted valakitől és vsz ő törölte a partíciót?
Csak mert egy gyári külső merevlemez alapból partícionálva van, ekkora méretben GPT, vagy 512 bájt szektorméret machinálással MBR-nek mutatja az OS felé [link]. Ha nálad gyárilag ilyen volt, az elég nagy gányolás a gyártótól... -
King Unique
titán
válasz
ariel96 #43592 üzenetére
Szia!
Hát ezek elsődlegesen PC, notebook + asztali oprendszer alatti használatra valók. Lehet egyéb eszközökön is, de ott a kompatibilitás, egyes funkciók megfelelő működése nem garantált. Ahogy esetleg egyéb rendellenességek sem zárhatóak ki. Lejátszón elégtelen USB tápellátás, kábel és aljzat instabil csatlakozása, megfelelő leválasztás hiánya stb., mind okozhatnak problémát.
Amúgy érdekes az ez USB áramellátás dolog...nekem a set-top box 1 db USB 2.0 portja meghajtja még a 2,5" 7200 RPM külső vinyót is. Valamint egy 5400-as elmegy általában a mostani TV-ken. De, hogy hosszabb távon ez mennyire egészséges, arra nem fogadnék...jobb TV-ken már szokott lenni HDD feliratú 1 A-es port, ami már ok ilyen téren.
Amúgy, ha a gyártó programja is hibát jelez, annak már elég indoknak kell lennie a garanciális cserére. Persze HDS-ben a 0% kondíció az garis csere szintje, de az már kb. kuka.
-
King Unique
titán
válasz
partyanimal #43587 üzenetére
Rá kell nézni több programmal, mert nekem volt olyan RAW-os külső vinyóm, amihez a nagy GDB hozzá sem szagolt... csak az EaseUS tudta lementeni a tartalmát. Vagy ott a más által és korábban általam is javasolt Linux alatti csatlakoztatás. Volt, akinek úgy sikerült hozzáférni a fájlokhoz. Persze fontos adatoknál az otthoni babrálás helyett, inkább adatmentő szaki ajánlott!
-
King Unique
titán
válasz
gyongyibogyo #43578 üzenetére
Üdv!
Ez esetben az alábbiakat tudom javasolni [link]. Ha Windows alatt ennyire problémás, akkor az utolsó két opció jöhet szóba. Továbbá, ha nem megfelelően volt használva [link], akkor az is okozhatta a problémát. Vagy esetleg egy kevésbé jól sikerült / gyári hibás darabot fogtál ki, netán a tervezett elavulás szólt közbe...
-
King Unique
titán
Jó, akkor ne szedd! A tied vsz nem támogatja a nagyobb merevlemezeket, de a pontos okok felől a gyártónál is érdeklődhetsz [link], szoktak válaszolni. Az is lehet, hogy elírták és nem USB-n, hanem eSATA-n tud akkorát kezelni.
Firmware-t frissíteni csak akkor tudnál, ha a gyártó biztosít hozzá frissítést. Esetedben pedig nem [link]. Külső oldalakon fellelhető firmware-ek terén jóformán csak az ASMedia és JMicron vezérlők támogatottak, a többi eleve felejtős..."inkább maradok a 2020-ben vásárolandó dokkolónál"
Mért kell addig várni??
-
King Unique
titán
A belsejében a chipet kell megnézni, az stimmel-e? Valamint ez a limit vélhetően firmware függő és ilyen téren is lehet eltérés régi | új között. 2 TB+ merevlemezt a tied nem is kezel? Nem tudom elírás-e a Sharkoon részéről, de ők korrektek olyan téren, hogy kipróbálják nagyobb HDD-vel és az alapján adják meg az értékeket.
Az USB 3.0 típusok már általában kezelnek ekkorát, az ASMedia vezérlősek biztosan. Ezen oldalon direkt ki is próbálták, én meg táblázatba szedtem a lényegét [link].
-
King Unique
titán
válasz
liksoft #43534 üzenetére
Igen, biztosan. De azt nem tudom, hogy mit mókolhattak az újabb firmware-ben, mert egy ugyanilyen chipes régebbi dokkolónál már csak 2 TB-os limit van megadva. Ha már limit, eddig pl. úgy tudtam, hogy FAT32-nél is 2 TB lehet a max partícióméret, de akár 8 TB-ig is kitolható szektorméret babrálással [link].
Illetve a Sharkoon legalább korrekt ilyen téren, mert sok infót megadnak, valamint mindig tesztelik és ennek alapján frissítik az egyes paramétereket. Más gyártók beírnak egy 2-3+ évvel ezelőtti adatot, aztán utána tojnak rá... -
King Unique
titán
válasz
liksoft #43532 üzenetére
Nekem is ez volt másik topikban az egyik tippem. Mert ugye USB 2.0 vezérlők sok esetben nem tudnak 2 TB feletti lemezt kezelni. Pl. a Sharkoon mindig leteszteli az aktuális tárolókapacitású merevlemezekkel a termékeit és feltüntetik, hogy pl. ez a dokkoló USB 2.0-án max 2 TB-os lemezt kezel. A fejlettebb USB 3.0 chipes külső házak, viszont már 8 TB-os meghajtóval is megbirkóznak [link].
Továbbá a Revoltec Alu guard RS047 a gyártói specifikáció alapján JMicron JM20336 chipes, viszont a tárhelykezelés limitet nem adja meg a gyártó. Érdekesség viszont, hogy az új IDE/ SATA Sharkoon Swift Case Pro Combo külső házban JMicron JM20337 USB 2.0 chip van, de mégis kezeli 8 TB-os lemezt...Tehát ez is chip és firmware függő lehet.
-
King Unique
titán
Ha teljes értékű programod van, akkor nyilván érdemes kihasználni a lehetőségeket és szükség szerint az APM-et átállítani. Fejparkolás téma kapcsán pedig a Kritikus hiba a Western Digital Caviar Green merevlemezeiben topik összefoglalóját nézd meg, illetve ott érdeklődj további információk felől.
Én személy szerint nem parázom ezt annyira túl és nem szoktam 2,5" merevlemezeknél különösebben tiltani. Ha parkol, akkor pakol. Ha tönkre akar menni, akkor meg úgyis tönkre fog, akár ettől függetlenül is.
-
King Unique
titán
Elég csak az egyiket, de az APM érték megváltoztatása és beállítása állandóra csak a fizetősnél működik. Ha 254-re van állítva, akkor kikapcsolja ezeket az energiatakarékossági fícsöröket. Amúgy a fejpakolás valahol egy szükséges művelet, főleg notebook merevlemezeknél. Ha hirtelen nagyon megszaporodik, akkor viszont érdemes korlátozni, tiltani.
-
King Unique
titán
Üdv!
A Hitachi notvinyók elég intenzíven parkolnak, ez köztudott. Viszont ezekre is 600.000-es limitet ad meg a gyártói specifikáció, mint a többi 2,5" merevlemezre. Tehát attól még messze van, de ha pár hónap használat után több 10.000 / 100.000 érték jön össze, akkor érdemes lehet mérsékelni.
Teljesen megváltoztatni és kikapcsolni firmware szinten nem lehet, az csak a WD-nél kivitelezhető. Ha HDS fizetős verzióban az APM-et maxra húzod [link], akkor elvileg nem parkol, vagy csak minimálisat. Illetve ingyenes verzióban a leállítás akadályozása is mérsékli valamelyest [link].
-
King Unique
titán
válasz
josipov #43478 üzenetére
Üdv!
Szerintem kifogtál egy gyengébben sikerült, vagy selejtes darabot. Manapság ennek lehetősége sajnos nem zárható ki egyik gyártó termékénél sem igazán. Nekem ST2000LM003 van, ami ugyanilyen felépítésű, 3 db tányér + 6 db olvasófej. Enyém külső USB-s házban van, ahol abszolút nem melegszik, de rövid időre volt laptopban is, ahol szintén nem tapasztaltam ilyet. Hacsak a szobában nincs nagyon meleg, akkor rövid idő alatt ilyen mértékű melegedés ezeknél kissé irreális. Illetve nálam HDS-ben a S.M.A.R.T. 200-as attribútuma is 0-án áll.
Persze neki lehet állni tesztelgetni, de már ez a túlzott melegedés sem éppen normális, főleg ha más HDD ugyanott nem fűtött ennyire. Én lehet inkább visszavinném és cseréltetném. -
King Unique
titán
Szia!
Erre szerintem kár elcseszni egy külső HDD-t, multi-boot telepítő készítéséhez bőven elég egy pendrive. Vannak erre programok, leírások [link], [link], [link]. Külső merevlemezre fel lehet telelepíteni kompletten Windowst a WinToUSB programmal, de akár Linuxot is [link].
Egy meghajtón pedig egyféle partícióstílus lehet, vagy MBR, vagy GPT.
-
King Unique
titán
válasz
TheProb #43436 üzenetére
Hát, ha Windowst, normál Linuxot és mindenféle speciális live rendszert (Hiren's és társai se?) így kiakaszt a csatlakoztatása, akkor sok mindent nem lehet vele kezdeni. Fórumtársnál működött, azért is javasoltam, de nyilván nincs rá garancia, hogy mindenféle állapotú merevlemeznél sikeres lesz.
-
King Unique
titán
válasz
TheProb #43432 üzenetére
A fájlkezelőben, illetve parancssorban (terminál) kilistázva a partíciókat és onnan felcsatolva. Elvileg a VMware automatikus csatolja az USB-s eszközöket, de nyilván éles környezetben lenne az igazi. Valamint ott vannak a különféle google leírások, videók stb. segítségül, illetve a Linux abszolút kezdőknek topikot tudnám javasolni még.
"Mind win-es, mind linux-os (ubuntu és gparted live) környezet alatt teljesen meghülyül, lefagy"
Másik topikba beírtak alapján, ha nálad Linux alatt is ennyire is megkattan, akkor nem feltétlenül érdemes otthon kísérletezgetni vele. Ha igazán fontos adatok vannak rajta, akkor jobb adatmentő szakemberre bízni.
-
King Unique
titán
-
King Unique
titán
válasz
BB9360 #43421 üzenetére
Akkor ezek szerint nálad az eszközkezelőben azért volt 2 eltérő verziószám, mert az előző driver nem lett megfelelően eltávolítva...hogy ezek után a tiszta telepítés megoldja-e, illetve a régi gyártói driverrel, vagy a legújabbal normálisan fog-e működni, azt már nem tudom...? Próbáld ki, aztán hátha.
-
King Unique
titán
válasz
BB9360 #43419 üzenetére
Hát ehhez csak gratulálni tudok...
Most direkt kipróbáltam még egyszer Windows 7 alatt az Intel USB 3.0 eXtensible Host Controller driver eltávolítását:
A.) Eszközkezelő —►jobb klikk és eltávolítás
• restart után ott maradt az Intel USB 3.0 eXtensible Host Controller bejegyzés a programok listájában...
• sárga felkiáltójel, ismeretlen USB vezérlő
• sikertelen eszközillesztő telepítése értesítés a tálcán...eszközkezelőben driver frissítésnél nem lehet a gépről tallózni sem
• USB 3.0 portok nem működnek, nem ismernek fel semmit...B.) Programok és szolgáltatások —►jobb klikk és eltávolítás
• restart után már nincs ott az Intel USB 3.0 eXtensible Host Controller bejegyzés a programok listájában
• sárga felkiáltójel, ismeretlen USB vezérlő
• nincs sikertelen eszközillesztő értesítés a tálcán
• USB 3.0 portok működnek 2.0 módban, felismerik a rácsatlakoztatott USB-s eszközöketA driver újratelepítését pedig a második módszer szerinti eltávolítás után próbáltam és nem volt vele gond. Az első szerinti után inkább nem kísérleteztem, hátha úgy járok, mint te.
Tehát látszik, hogy inkább a B. megoldás javasolt Win7 alatt, ha megfelelően akarjuk eltávolítani az USB 3.0 drivert, vagy egy újat akarunk helyette felrakni. Neked is ezt javaslom.
-
King Unique
titán
válasz
BB9360 #43417 üzenetére
Itt az is lényeges, hogy a korábbi hogyan volt eltávolítva? Mert, ha pl. csak az eszközkezelőből, akkor újraindítás után az OS újratelepíti, vagy Win7-nél lehet csak ismeretlenként jelenik meg és úgy kell betallózni. Ha erre csak simán rá lett telepítve az újabb, akár lehet az is okozhat valami kavarodást, ami miatt nem működnek rendesen az USB 3.0 portok. Azért, ha fel van telepítve Win7-re a megfelelő USB 3.0 driver, annak normálisan kellene működnie, akár a gyártó által javasolt régebbivel, de a legújabbal is.
Egy tiszta telepítést én mindenképpen megpróbálnék valamelyikkel, mert eszközkezelőben a két eltérő verziószám kicsit üti egymást és fura...Ha utána sem működik, akkor még megnézném a korábban javasolt 3-4. pontot [link]. Ha ez mind eredménytelen, akkor én tovább nem szórakoznék otthon és mennék reklamálni a márkaképviselethez, hogy oldják meg ők, mert ez így nem állapot. Részemről többet hozzáfűzni pedig ezen topikban nem tudok és nem is kívánok
-
King Unique
titán
válasz
BB9360 #43415 üzenetére
Az Asus által küldött is az 1.0.3.214 verzió. Nekem a Lenovo laptopnál azzal is működött rendesen és normális esetben a tiednél is kéne. Mivel én szeretem naprakészen tartani a dolgokat, azért frissítettem az 1.0.10.255 verzióra. Azzal sem volt semmi probléma. Előtte a régi USB 3.0 drivert leszedtem, a vezérlőpult -> programok és szolgáltatások listájából uninstallálva [link]. Majd utána gép restart és feltelepítettem az új drivert. Nem tudom nálad pontosan hogyan volt eltávolítva, de egy próbálkozást megérhet ez a tiszta telepítés.
Ha ezután sem működik normálisan USB 3.0 sebességgel, akkor passzolom... ha BIOS-ban nincs erre vonatkozó beállítás, akkor max egy másik oprendszer alatt próbálnám lecsekkolni. Erre mondtam a live Linuxot, amihez driver sem kell, mert natívan támogatja az USB 3.0-át. Több ötletem nincs.
-
King Unique
titán
válasz
BB9360 #43402 üzenetére
Megnéztem kicsit jobban a dolgokat és nálad egyik helyen egy régebbi Intel USB 3.0 drivert mutat a screenshot, az 1.0.3.214 verzió. Ami fura, mert elvileg mindkettő helyen ugyanannak a verziószámnak kéne szerepelnie. Nálam legalábbis így van. Az én Lenono laptopomnál a gyártó oldalán is az 1.0.3.214, illetve az 1.0.5.235 van fent más modellekhez. Viszont ezek nem a legfrissebbek, én az Intel oldaláról töltöttem le az 1.0.10.255 verziót és azt raktam fel Windows 7-re:
• Intel® USB 3.0 eXtensible Host Controller Driver (1.0.10.255)
Nálam így néz ki Windows 7-nél az eszközkezelő, ha 2 db, 2,5" USB 3.0 külső HDD van csatlakoztatva az USB 3.0 portokra:
Nem tudom nálad mért eltérő a két verziószám, de lehet érdemes lenne leszedni a jelenlegi USB 3.0 drivert és tisztán felrakni az újat. Vsz a te laptopodhoz is jó, ami az enyémhez, de előtte nézz utána rendesen, hogy melyik driver passzol hozzá! Voltak akiknél egy frissebb driver megoldotta a sebességproblémákat. Esetleg alaplapi chipset drivert is meg lehet nézni, annál sem árt a frissebb verzió.
Amúgy nálam jelenleg csak akkor dobja fel az említett (hiba)üzenetet a Windows 7, ha USB 2.0 portra csatlakoztatom az USB 3.0 külső merevlemezeket.
Ha USB 3.0 portra csatlakoztatom, akkor nincs ilyen probléma. Tehát, ha nálad 3.0-án állandó jelleggel feldobálja, akkor ott valami nem stimmel. Driveres probléma és egyéb, a fentebb már említett okok miatt lehet.
-
King Unique
titán
válasz
BB9360 #43402 üzenetére
Ennél a gyanús szektornál nem tudom pontosan mi a szitu, mert volt olyan is, akinél a program tévedett. Ezt a topikjában kéne megkérdezni a fejlesztőtől, esetleg riportot küldeni neki.
Eszközkezelőben, ha ismeretlen eszköz, vagy sárga felkiáltójel van az adott résznél, az a probléma. Nálad nincs ilyen. Mást továbbra sem tudok javasolni, mint amit korábban:
• USB 3.0 driver frissítése (ha van újabb)
• BIOS beállítások átnézése
• Eszközillesztő újratelepítése: HotSwap* programmal választod le a tálcán a külső HDD-t, ami leszedi. Majd utána gép restart és újracsatlakoztatod.
• Linux alatti sebességmérés* beállításoknál be kell külön jelölni, hogy az USB-s eszközöket is kezelje [link] és nehogy a belső HDD-t válaszd le!!
-
King Unique
titán
válasz
BB9360 #43400 üzenetére
Mondjuk a főablaknál ERRE gondoltam, ahol látszik a szöveges értékelés is. De a S.M.A.R.T. tábla alapján szektorhibák lehetnek a lemezen, amiknek a tartalék területre áthelyezése volt sikertelen. Elvileg, ha javítva van és áthelyezve a tartalék területre, akkor ott már nem zavar sok vizet. De nálad ez sikertelen volt. Én egy ilyen HDD-re nem bíznám hosszabb távon az adataimat és lehet inkább lecserélném. Illetve biztonsági másolatot készítenék a fontos cuccokról a külső merevlemezre.
Én ebben az egészben azt furcsállom, hogy ha a szervizben egy USB 3.0 pendrive esetén hozta 3.0 porton a gyakorlati másolás / szintetikus mérés (??) elvárható értékeit, akkor egy külső HDD-nél is hoznia kéne. Ha a HDD szektorhibás és emiatt a teljesítménye ingadozó, az leginkább a gyakorlati fájlmásolást befolyásolja. Egy szintetikus tesztnél attól még hoznia kéne az elvárható értékeket. A fenti mérések alapján olyan, mintha nem lenne fent az USB 3.0 driver, vagy egyéb ok miatt nem működne megfelelően a port. Többeknél hasonló problémát a 3.0 driver frissítése is meg szokott oldani.
Tehát nem tudom mit mérték azon a helyen, de ha náluk is az említett állapotban volt a gép, akkor csak azért nem fog hirtelen megjavulni a sebesség, mert pendrive van rádugva. Ebből meg le lehet vonni ezt-azt...Ha Win7 alatt ennyire nem megy, BIOS állítgatása sem hoz eredményt, akkor én mint mondtam, egy live Linuxot indítanék pendrive-ról és az alatt mérném meg a sebességet. Az újabb rendszerek már natívan támogatják az USB 3.0-át. Ha az alatt ok, akkor egyértelműen a Win7-nél van valami gond. Ha Linux alatt is csak 2.0 sebességen megy, akkor megy valami BIOS beállítás, vagy esetleg hardveres hiba lehet Linux abszolút kezdőknek topikot ajánlanám.
-
King Unique
titán
válasz
King Unique #43397 üzenetére
Illetve még az jutott eszembe, hogy a BIOS beállításokat is érdemes átnézni, ott engedélyezve vannak-e az USB 3.0-hoz kapcsolódó dolgok. Ha egy egyáltalán van benne ilyen? Mert, ha fent van a WIn7-nél a megfelelő USB 3.0 driver, akkor ezért a mért értékeknél többet kéne tudnia.
-
King Unique
titán
válasz
BB9360 #43396 üzenetére
1. Az látszik, hogy gond van a HDD-vel, de egy HDS screenshot a főablakról és SMART tábláról (decimális adatmezővel) átláthatóbb lenne.
2. A mérések alapján egyértelműen látszik, hogy az USB 3.0 port csak USB 2.0 módban működik...mint mondtam, nálam ezt eljátssza néha a Windows, de azt egy restart megoldja. Ha nálad nem, akkor ott komolyabb gondok vannak. Hogy most driveres probléma, vagy OS-re férne rá egy reinstall, fene tudja...? Mivel WIn7, gondolom az USB 3.0 driver fent van és naprakész? Esetleg be kéne boootolni live módban egy Linuxot és lemérni azon is. Amúgy a 2 TB-os M3 belsejében ST2000LM003 merevlemez van, ami még gyorsabb, mint az a fentebb linkelt tesztben lévő 1 TB-os. Tehát ennél a 40 MB/s értéknél ez jóval többet tud USB 3.0-án.
-
King Unique
titán
válasz
BB9360 #43389 üzenetére
Mint mondtam, ha a HDD rossz, az a gyakorlati fájlmásolás sebességét befolyásolja. Attól még a szintetikus teszteknél hoznia kéne az USB 3.0-tól elvárhatót. Linkeltem az itteni komplett tesztet az M3-ról, ott a programok (CrystalDiskMark, ATTO stb.), azokkal. Ha úgy mérve sem gyorsabb, akkor az OS, driverek terén van valami gond. Esetleg be lehet bootolni egy live Linuxról is, azon megmérni, hogy a hardveres hibát ki lehessen zárni.
az említett helyen meg azt mondanak, amit akarnak...
-
King Unique
titán
válasz
BB9360 #43387 üzenetére
Üdv!
Azt a hibaüzenet a Windows hülye szokásához híven másnál is kiírogatja, pl. nálam is. Holott port USB 3.0, driver fent van / eleve natívan támogatott OS szinten, külső eszköz is 3.0...Ilyenkor leválasztom és újracsatlakoztatom, vagy másik portba dugom, esetleg újraindítom a gépet és utána jó.
Win7-nél érdemes frissíteni az alaplapi USB 3.0 drivert is.
Illetve egy gyakorlati fájlmásolásnál, eleve a forrás -és célmeghajtó sebessége is meghatározó. Ha bármelyik lassabb a másiknál, akkor az fogja limitálni az adatátviteli sebességet. Esetedben, ha a forrásmeghajtó (notebook HDD) vsz szektorhibás a kondíció alapján, akkor az okozhat lassulást.Amúgy meg szintetikus sebességteszteket is futtass le. Hasonló értékeknek kell kijönnie üresen, mint EZEN tesztben. Ha itt is csak USB 2.0 sebességen megy mindkét portban, akkor ott valami driveres probléma van.
-
King Unique
titán
válasz
Mooka-Miki #43264 üzenetére
Nem hinném, hogy a boltban próbálták ki, mert akkor ennyi erővel minden terméket felbonthatnának előtte...ezt vsz, ha nem a gyárban próbálták ki, akkor egy korábbi vásárló küldte vissza és azt adták el újra.
-
King Unique
titán
-
King Unique
titán
válasz
Mooka-Miki #43252 üzenetére
Mondjuk ez kicsit tré... nem tudom milyen fogyasztóvédelmi törvények érvényesek erre az esetre, vagy a vásárlónak ilyenkor milyen jogai vannak, de én vsz reklamálnék miatta. Ha már kifizetem a teljes vételárat a termékért, akkor ne egy már más által használt cuccot akarjanak rám sózni...
-
King Unique
titán
válasz
Mooka-Miki #43248 üzenetére
Vagy inkább a gyárban tesztelték, mielőtt bedobozolták. A boltban, amikor átvetted, gondolom nem volt felbontott gyanús a csomagolás. Ha maga az eszköz sértetlen, tartozékok hiánytalanok, S.M.A.R.T. ok, akkor nem kell vele foglalkozni.
olyan persze néha előfordul (trébb helyeken), hogy a mások által visszaküldött terméket adják el újra...
-
King Unique
titán
válasz
phollosi #43243 üzenetére
Üdv!
Hát mást nem tudok mondani, mint amit fentebb. Windows alatt kb. azok a lehetőségek vannak, ha mindegyiknél kifagy, az bajos. Szétszedni sem érdemes, mivel a PCB-n integrált USB van, így nem lehet SATA portra csatlakoztatni. Kondíció alapján vsz van rajta függőben lévő gyenge szektor, ami még nem lett javítva és ezért problémázik a Windows.
Linux abszolút kezdőknek topikban érdeklődj. Egyébként meg letöltesz egy népszerű LInux ISO-t, ott szinte majdnem mindegyikben van live mód, aminél pendrive-ról bebootolva, telepítés nélkül ki tudod próbálni [link].Szakember a javasolt, de ha számodra nem ér annyit, az a te dolgod.
-
King Unique
titán
válasz
phollosi #43215 üzenetére
Ilyenkor Windows alatt esetleg meg lehet nézni HDS-el, hogy milyen a merevlemez állapota. Valamint Windows lemezkezelőben kéne megnézni, ott látszik-e a partíció? Ha igen és pl. RAW lett, akkor fizetős adatmentő programokkal lehet kimenteni a tartalmát [GDB | EaseUS]. Esetleg a partíció helyreállítására ott van még a TestDisk.
Viszont, ha Windows alatt alapból kifagy és az előbbi programok használatakor is, akkor Linux alatt lenne érdemes ránézni. Ha más nem megy, akkor egy Linux telepítőt live módban bebootolva meg lehet próbálni, hátha az hozzáfér a külső meghajtó tartalmához.Ha nehezen pótolható fontos adatok vannak rajta, akkor viszont otthoni kísérletezgetés helyett, az adatmentő szakember ajánlott hivatalosan! Ugyanis, ha a lemez állapota is kritikus (HDS), netán egyéb mechanikai / elektronikai hibák is fennállnak, akkor ő nagyobb biztonsággal és eredményességgel tudja visszahozni azokat.
A másik dolog meg az, hogy ezek a külső merevlemezek PC, notebook + asztali operációs rendszeren történő használatra valók, ezekhez vannak tervezve elsődlegesen. Az egyéb eszközökön, úgy mint TV, médialejátszó, set-top box, router és társain való használatkor nem garantált a teljes kompatibilitás és a tökéletes működés minden esetben...pláne, ha még nem is rendeltetésszerűen használják, hirtelen kirántják az USB portból stb. Ilyenkor nem meglepő, ha a tiedhez hasonló hiba fordul elő. Valamint én speciel TV és társaira eleve nem csatlakoztatok olyan külső merevlemezt, amin egyéb fontos adatok is vannak. Erre a célra max olyat használok, amin csak (könnyebben pótolható) filmek vannak.
-
King Unique
titán
válasz
Doky586 #43185 üzenetére
Gyári külső HDD-k esetében több helyütt is van ilyen trükközés, mint az Elements-nél. A Seagate is csinálja [link].
Egyébként meg akármelyik ASMedia USB 3.0 vezérlős külső háznál be lehet ezt állítani a firmware-ben, ha a PID azonosítója 55AA [link]Érdekes ez a szektorméret dolog is. NTFS fájlrendszernél 4K szektormérettel 16 TB limitet írnak, 64K-val meg elvileg 256 TB. De az elméleti maximum 16 EB. FAT32-nél eddig úgy tudtam 2 TB a limit, de több helyütt már 8 TB-ot írnak. Gondolom ott is a szektormérettől függ.
-
King Unique
titán
válasz
Sonic* #42907 üzenetére
Szia!
Azért a HDS ekkorát nem szokott tévedni.
Nem tökéletes a merevlemezem, mit lehet tenni?Lehet, hogy a lemeznek olyan részén van most a Windows, amit nem érintenek a hibás szektorok, azért nem jelez hibát. Ha új és garanciális a gép, nem is kérdés, hogy érdemes lenne visszavinni és cseréltetni a HDD-t. Nem újdonság, hogy akár zsír új laptopokban is pár hónap után bekrepálnak (tömeggyártás ---> gyengébben sikerült/ selejt...). Enyémben is kb. annyit bírt a gyárilag benne lévő Seagate, aztán gari keretében kicserélték WD Scorpio Blue-ra és azóta nincs vele probléma.
-
King Unique
titán
válasz
darkrock #42794 üzenetére
Hát passz... ha nem látja a HDS és adatmentő programok sem, hogy lementsd a tartalmát, akkor esetleg meg lehet próbálni kivenni a házból. Majd SATA-ra kötni és megnézni ott.
Ne meg, ha nem volt rendesen leválasztva, az megint okozhat gondokat...TV-k, de már set-top box menüjében is szokott lenni ilyen biztonságos leválasztás opció, amit érdemes használni.Ha kellenek róla az adatok, akkor meg legjobb, ha elviszed szakemberhez!
Ha meg nincsenek rajta fontos adatok, akkor lehet USB-s házban legyalulnám egy diskpart clean (ha az látja), aztán újrainicializálnám MBR-re.
(#42793) pjen: igen, azt nem írta. Mert, ha 3,5" My Book, akkor szívni fog a titkosítás miatt, ha 2,5" My Passport, akkor + még eleve SATA-ra sem tudja kötni, mert integrált USB-s...
-
King Unique
titán
válasz
darkrock #42789 üzenetére
Szia!
Hát, ha nem tudja felismerni a Windows, mert pl. RAW lett a fájlrendszer, akkor jellemzően formázni akarja. Ilyenkor pl. GetDataBack, vagy EaseUS Data Recovery Wizard programokkal lehet lementeni a tartalmát. Nekem utóbbi vált be, mert a nagy GDB nem boldogult vele...
"A fájl vagy a könyvtár sérült vagy nem olvasható"
Milyen a meghajtó állapota, HD Sentinel? USB kábel ok (másikkal is), ha 2,5" típus, akkor kap megfelelő tápot ? Utóbbinál 3.0 port javasolt, de ha csak 2.0 van, akkor PC-n a hátlapiba szokás csatlakoztatni.
(#42790) pjen: a mainstream típusok közül, csak a WD-k titkosítanak hardveresen, meg talán a Samsungoknál van vmi hasonló.
-
King Unique
titán
válasz
marilllyo #42694 üzenetére
Jobb volna decimális adatmezővel, de mindegy...szerencsére van konverter.
Ahogy a fórumtárs mondja, ez még nem ok a cserére, mert amúgy a HDD állapota kifogástalan. Az, hogy magas az indulás-leállás, illetve a fejparkolás értéke, az egy dolog. Amit fentebb linkeltem HDS-ben, azt célszerű beállítani rá, vagy rádugni SATA-ra és a wdidle3 programmal.
(#42693) pufuka: vannak bizonyos alaplapok, illetve gyári BIOS/ UEFI beállítások, amiknél ha gép inditás előtt rá van dugva egy USB-s eszköz, akkor megakasztja a bootolást... Menet közben csatlakoztatva a külső vinyót, gondolom nincs probléma. Tehát a BIOS-ban kéne körülnézni, vagy nem folyamatosan rádugva használni a D3 Stationt.
-
King Unique
titán
válasz
marilllyo #42683 üzenetére
Üdv!
24 800 az elég sok...Ha HDS nem téved, akkor érdemes lenne erre a lemezre a leállítást tiltani [link].
Külső USB-s házaknál szokott lenni alvó mód, de ha egyszer alvóba rakja, akkor leáll a HDD és amíg hozzá nem nyúlsz újra, addig úgy is marad. Esetedben lehet a Scorpio Blue a hunyó, mert aszem az újabbaknál nem csak a fejparkolás lehet intenzív, hanem a motort is előszeretettel szeretik leállítgatni-felpörgetni.
-
King Unique
titán
válasz
oxide83 #42673 üzenetére
"Annyit kérdezősködtem itt és mindenki ajánlotta a 4 TB-os WD Red-et MKV fájlok tárolására, filmnézésre"
Mondtad nekik, hogy TV-n akarod használni, pontos típusát megadtad? Vannak olyan újabb TV-k, amik már tudják kezelni a GPT-t is, nemcsak az MBR-t. Előtte kellett volna multimédia, illetve TV-s topikokban érdeklődni, hogy a tied mit tud és aszerint vásárolni...
Esetleg TV-n firmware frissítés talán javíthat ezen, de ha "régebbi" modell, akkor lehet nem sokat ér. -
King Unique
titán
válasz
Lacielvtárs #42669 üzenetére
Igen, lehet, hogy ez is közrejátszik.
Mert az újabb Windows, sima GPT-s adatpartíció és elvileg legacy BIOS esetén is kezeli a 2,2+ TB HDD-ket. Az UEFI és 64 bites OS páros, az OS bootolásához elengedhetetlen ekkora lemezeknél. -
King Unique
titán
válasz
oxide83 #42664 üzenetére
Szia!
Itt gondolom alapból az volt a baj, hogy mikor lemezkezelőben inicializáltad, GPT helyett az MBR-t választottad.
Ha nincs rajta fontos adat, akkor célszerű diskpart módszerrel legyalulni, majd utána lemezkezelőben inicializálásnál a GPT-t választani. Azzal már látnia kéne egyben a 4 TB-ot. Ha nem, akkor ott vmi egyéb probléma, (hardveres) korlát van. -
King Unique
titán
Hát én kicsit kétkedve fogadom, amiket leírsz, bár nem állítom azt sem hogy nincs benne részigazság.
Mint írtam, nálam mindig is helyi lemezként jelentek meg a külső HDD-k, ahogy emlékszem és a leállítás nem igazán ettől függ.
Az, hogy a Windows nem engedi olykor leválasztani, mert fogja vmi rendszerfolyamat, az tipikusan annak a hülyesége....ugyanúgy előfordul pendrive-nál is. A zároló folyamatok feloldására való az Unlocker program, valamint az USB Safely Remove, ami sokkal jobb, mint a Windows beépített megoldása. Csak sajnos fizetős...bár szokott lenni ingyenes promója itt a PH!-n.Igen, a gyári külső HDD-k általában támogatják ezt a fícsört és az alvó módot is. Nekem is van My Passportom, a hozzá adott programmal még az alvó mód időértékét is lehet állítani. Valamint, ha feltelepíted a SmartWare-t, akkor feltelepül a WD Quick View, amivel szintén le lehet választani a tálcán. Lehet fel lehet külön is rakni. Volt, akinél csak ezzel leválasztva állt le teljesen.
XP alatt úgy van beállítva, hogy vegye el az USB-portról az áramot. Az újabb Windowsok esetében ez nem feltétlenül van így, aszem, hogy a port kikapcsolt rendszer mellett is tudjon tölteni, vagy vmi ilyesmi. Viszont ez sem igaz mindegyikre, mert én Win7 Ultimate alatt tapasztaltam főleg, a nálam lévő Win7 Prof alatt nem kellett a registry-t túrni, illetve Win8.1 és Win10 esetében sem.
"Még azon filóztam, hogy erre az eszközre vonatkozó összes USBSTOR registry bejegyzést törlöm majd"
Ilyet szerintem jobb, ha nem csinálsz, mert vsz több kárt okozhatsz vele, mint hasznot.
"ha az eszköz cserélhető lemezként tartattja magát számon az operációs rendszerrel, akkor mikor lecsatolod az USB-s eszközt, extra utasítással magát az eszközt is lekapcsolja az OS"
Ezt megint cáfolja, ha nálam és másnál helyi lemezként is leállítja. Nem hiszem, hogy ettől függne a dolog, mert akkor nálam és másoknál sem működne.
De legyen igazad.
"Ezt az aktív USB portos dolgot megnézem amint hazaértem."
Próbáld, illetve úgy lehet a legkönnyebben letesztelni, hogy alapból elveszi-e a portról az áramot és full leállítja az eszközt, ha rádugsz egy pendrive-ot. Ha leválasztva kialszik a LED-je, akkor működik, ha égve marad, akkor nem.
-
King Unique
titán
Üdv!
Nekem van több 1 TB és nagyobb külső vinyóm is, főleg 2,5" méretben. De, ha nem haragszol, az általad javasolt megoldást inkább kihagynám...
Márpedig azért is, mert a leválasztás utáni HDD leállításhoz és működés közbeni alvó módhoz semmi köze nincsen annak, hogy helyi / cserélhető lemez.
Ráadásul nálam mindig is helyi lemezként jelent meg minden külső HDD, mivel HDD-nek érzékeli a Windows.
A leállítás alapvetően 2 dologtól függ:
• külső ház USB vezérlője és rajta lévő firmware támogatja-e?
• operációs rendszer támogatja-e?Tehát, ha nálad a külső vezérlője nem támogatja a leállítást, akkor hiába is próbálod, nem fog működni. Jó példa erre egy nemrég készült tesztem. Ez az ASMedia vezérlő sem támogatja és firmware-t sem lehet rajta frissíteni.
Más USB3-as ASMedia, vagy éppen JMicron chipes házamnál meg simán működik a fent említett 2 funkció, mert ott firmware szinten támogatott a dolog, holott helyi lemezként jelennek meg. Tehát már ez is cáfolja a te feltételezésedet.Továbbá operációs rendszer, Windows felől is támogatottnak kell lennie a dolgonak. Általában működik is, de van, amikor fennáll az aktív USB-port jelensége. Ilyenkor a registry-hez kell hozzáadni az adott HubG bejegyzést, 1-es értékkel, majd restart. Utána már működnie kell a leállításnak, feltéve, hogy természetesen eszköz felől is támogatott.
Ez egy teljesen hivatalos megoldás, olyan népszerű programok, mint az USB Safely Remove is ezen bejegyzés hozzáadásával és 0 / 1 értékek állítgatásával játszanak, ha az eszköz áramtalanítását külön bekapcsolják a programban. -
King Unique
titán
válasz
BUZZLGHTYR #42587 üzenetére
Üdv!
Canvio Basic amúgy sem a legjobb modell...
De, ha nem gyári hibás volt és nem ejtetted le, akkor vsz az elégtelen tápellátás nyírta ki, ahogy topik szakija mondja.
PC-n én évekig használtam 1,8 m-es hosszabbítóval 2,5" külső vinyót, de nem volt gond, mert hátlapi portba volt dugva. Előlapin még a gyári rövid kábellel sem akart normálisan menni...
TV-ken meg eleve a sima 0,5 A-es port gyatra + még hosszabbító neki = kínzás a merevlemeznek. Ezen készülékeken direkt szokott lenni 1 - 1,2 A-es HDD port, erősen ajánlott a használata.Amúgy meg vidd vissza, nem kell mondani mi történt, annyira vsz úgysem értenek hozzá és jó esetben kötelesek cserélni.
-
King Unique
titán
válasz
matthewhu #42540 üzenetére
Az, hogy legújabb, egy dolog. Nálam pont a Win10 WU által lehúzott, elvileg legújabb Intel chipset driver volt sz*r, majd miután felraktam a notigyártó oldaláról a régebbi, Win8.1-hez valót, azzal már ok volt.
Firmware frissítést én akkor csinálnék biztosan, ha több oprendszeren és több gépen is produkálja a hibát. De, hogy másik 2 gépen, szintén Win10 alatt teljesen ok, az már elgondolkoztató...EZEN topik összefoglalójában találsz infókat és linkeket JMicronra is. Viszont inkább ASMedia firmware frissítés terén van nagyobb tapasztalat.
Olyan is van, akinél pl. a wifi kavar be a 3.0 működésébe és állandóan eldobálja a kapcsolatot, ha van a gépben vmi külön adapter, ami túl közel van a 3.0 porthoz. Volt, akinél a routert kikapcsolva, vagy távolabb helyezve oldódott meg a probléma. -
King Unique
titán
válasz
matthewhu #42533 üzenetére
Üdv!
Nem USB 3.0 driver, mert az már általában nem kell 8.x+ tól fölfelé, hanem alaplapi chipset driver. Azt kéne megnézni. Illetve több portban is kipróbálni az eszközt. A dokkoló firmware frissítése, illetve netán egy BIOS/ UEFI frissítés megint kényes dolog, azokat csak végszükség esetén, saját felelősségre érdemes megpróbálni.
-
King Unique
titán
válasz
matthewhu #42526 üzenetére
Üdv!
Akkor egyértelműen azon a gépen lesz a hiba, de lehet W10 specifikus, bár gyártói oldal említi a támogatást. Többi gépen is W10 van?
W10 natívan kezeli az USB 3.0-át, illetve JMicron JMS551 chip se az a nagyon problémás fajta, valamint, ha alaplapi 3.0 portra van csatlakoztatva, az megint nem lehet gond. Ilyen dokkolós probléma, legutóbb előlapi 3.0 porton volt vkinél.Esetleg meg lehet próbálni az alaplapi chipset drivert frissíteni, ha van hozzá megfelelő. Mert, amit pl. nekem automatikus felrakott a W10 WU, azzal voltak USB-s gondok. Majd a notebook gyártójának oldaláról leszedettel már ok volt minden.
Ha ez nem használ, akkor nem tudok mit mondani, esetleg JMicron firmware frissítés... -
King Unique
titán
-
King Unique
titán
válasz
pakriksz #42447 üzenetére
Notebook merevlemezek eleve gyakran parkolnak, afféle "szükséges művelet" a parkolás.
Azért az a napi 10 db, abszolút nem sok. Ha >1000, az már inkább, amit érdemes tiltani. Linux alatt ott a hdparm lehetőség.hdparm -B 255 /dev/sda sda helyett az aktuális lemezt adod meg, ha más
Ez tiltja a fejparkolást és a Power Management funkciót is. Bár a 255-ös értéket nem minden esetben célszerű használni, hanem csak 254-et. De szerintem legjobb, ha valamelyik Linux topikban megkérded, pl. ITT.
-
King Unique
titán
válasz
miazmá #42386 üzenetére
Pedig a leírás egyértelmű és részletes, rendszergazda parancssort nyitsz stb., annak működne kell. Ha nálad nem, akkor megint elnéztél vmit, de inkább akkor hagyjuk.
Amúgy az átkonvertálást megcsinálja akár lemezkezelő is, ahogy linkeltem, de amúgy az Aomei-en kívül akármelyik külső partícionáló program (pl.EaseUS, Paragon, MiniTool) is tudja.
De az a lényeg, hogy végül összejött. -
King Unique
titán
válasz
miazmá #42383 üzenetére
Inicializálásnál feldobja az ablakot lemezkezelőben és lehet választani MBR és GPT között [link]. Figyelmetlen voltál...
Lehet konvertálni GPT-re [link], vagy a fentebb vázolt diskpart parancsok után lemezkezelőben újrainicializálni.ezeket akár meg tudod csinálni te is, nem feltétlen kell hozzá szakember.
-
King Unique
titán
Nem egyenletes a sebesség a lemeztányér adott sávjain, illetve ha nagyon tele van, az is lassítja. Vagy, ha pl. NTFS fájlrendszer, akkor a töredezettség miatt is lassulhat és töredezettségmentesítés javít rajta. Persze utóbbi eltart egy ideig és ha nincs rajta semmi fontos adat, akkor egy újraformázás / újrapartícionálás is jó lehet.
-
King Unique
titán
Igen, azért írta ki a GDB, mert e lemez szektorhibás, így nem tudja normálisan végigolvasni a felületét...
Ebben az esetben viszont komolyabban oda kell figyelni! Feleslegesen na nyekeregtesd, illetve azt szokták javasolni, hogy készítsd róla egy lemezkép mentést és utána másik gépen, azt tovább lehet boncolgatni. Mert az csak 1x olvassa végig a felültét, a normál módszer még 2x (szkennelés + mentés), ami megterhelőbb a lemezre nézve.
Illetve, ha ennyi rajta a gyenge szektor, akkor érdemes megfontolni, hogy inkább adatmentő szakemberhez viszed, mert ő vsz nagyobb eséllyel tudná róla visszanyerni az adatokat. Persze ennek is megvan az ára.
-
King Unique
titán
Akkor próbáld az EaseUS programmal, mert nálam is hasonló eset volt, hogy csak utóbbi látta a teljes tartalmat!
Viszont úgy készülj, hogy nem 10 perc mire végigszkenneli, hanem 1 TB méretnél még 3.0-án is eltart x óráig + utána még a mentés is x idő. Illetve a free változat csak 1 GB adatot enged lementeni, tehát valamilyen úton-módon be kell szerezned egy fizetőset.
De, ahogy nézegettem, az összes komolyabb adatmentő program fizetős. Ha vki tud ingyen jobbat, majd beírja.Esetleg alternatív megoldásként, rá lehet próbálni egy Live Linuxra, mert az képes belelátni a RAW-ba is, de hogy mennyire jól és eredményesen menti ki a tartalmát, az már kérdéses...? Így csak saját felelősségre ajánlott!
-
King Unique
titán
Elsődlegesen GetDataBack ajánlott, illetve az EaseUS Data Recovery is jó. Viszont mindkettő fizetős, ahogy a legtöbb profi adatmentő program.
-
King Unique
titán
A Windows, főleg a Win7 akár nem megfelelő tápellátás, vagy a csatlakozónak az aljzatban történő elmozdulásakor is szereti a javítás/ formázás ablakot dobálni.
Lemezkezelőt kéne megnézni, ha ott RAW partíció, akkor adatmentő programmal kell nekiesni és kimenteni a tartalmát másik lemezre. Majd, ha ez megvan, akkor törölni a RAW partíciót és újrapartícionálni a külső házban.Hitachi Travelstar sorozatra 2/ 3 év garancia van tudtommal, a legtöbb helyen max 2 évet szoktak rá adni. De gariztatni akkor érdemes, ha maga a merevlemez rossz, pl. szektorhibás (HD Sentinel megmondja).
-
King Unique
titán
válasz
leturkish #42346 üzenetére
Persze vmi gyári rövidhez hasonló kell a másik esetében is, mert ha túl hosszú, az sem jó.
Na meg ez az "hova csatlakoztattad" is kérdés, amire nem válaszoltál, pedig van jelentősége.
Szívesen!Szerk:
Amúgy kábel és kábel között is van különbség, mert pl. a gép USB aljzatába nem mindegyik csatlakozik egyformán szorosan (felületi kopás?). És egy 2,5" esetében, ha a kábel már kicsit is mozdul, akkor eldobja a kapcsolatot...vagy éppen ráadásként csontra fagyasztja a Windowst és csak újraindítás/ leállítás/ kábel kihúzás segít. Pl. a My Passportom gyári kábele nem annyira szorosan illeszkedik a notebook aljzatában és ezzel mindig szívok...Amióta egy másik 2,5" külső kábelével használom, azóta szerencsére egyre ritkábban.
-
King Unique
titán
válasz
leturkish #42343 üzenetére
Van egy rajta gyenge szektor, de még nem annyira drasztikus a dolog, rosszabbra számítottam.
Amúgy a kábel jó, tápellátás ok (elő vs. hátlapi 2.0/ 3.0 port)?"Fontos adatok vannak rajta, félek, hogy bebuktam."
Ha nem lehet fájlkezelőből megnyitni a tartalmát, akkor rá lehet valamilyen adatmentő programmal nézni, vagy egy Live Linux alól megpróbálni menteni. Persze az adatmentő szakember, profi adatmentés a biztosabb megoldás, így csak saját felelősségre érdemes kísérletezgetni."Melyik vinyót ajánljátok helyette? (nagyot csalódtam ebben)"
Amúgy nem rosszak a My Passportok, de vsz ezekbe is bele lehet építve a tervezett elavulás, hogy kb. röviddel a garanciaidőn túl kezdje el szórni a hibákat. De ugyanakkor a meghajtó állapotát rengeted dolog (rázkódás, esés, elégtelen USB táp, túlzott melegedés, nem megfelelő leválasztások stb.) befolyásolhatja külső használatnál, így ha ezekre nem figyeltél kellőképpen oda, akár az is okozhatta.
Van két topik (1, 2), ami a témával foglakozik, ott találsz infókat, alternatívákat. A külső 2,5" ház + HDD összerakása sem elvetendő ötlet, mert egyébként műszaki szemmel nézve előnyösebb az a megoldás. -
King Unique
titán
válasz
leturkish #42337 üzenetére
Üdv!
Meg kéne nézni, mit mond a HD Sentinel a lemez állapotára, SMART tábla stb.? Mert lehet az döglődik benne és, ha túl sok a hibás szektor, akkor lehet kuka, illetve adatmentő szoftverek (GDB ás társai) sem boldogulnak már vele.
Amúgy mi van most, sorra döglenek a Passportok is, vagy csak a tervezett elavulás érkezik el mindenkihez...
-
King Unique
titán
Mondjuk azt írhattad volna, hogy hubra van dugva...mert az egy + hibaforrás lehet.
"Közvetlenül a gépre dugva, az előlapi usb porton is működik rendesen"
Ez is az előbbi állítást igazolja.Ez aktív / passzív hub? Mert hiába dugod 3.0 portba, előfordulhat, hogy ilyen esetben nem teljesen optimális a tápellátás, ajánlott adapterrel, amit az aktív hubhoz szoktak adni használni.
"A windows nem tud ilyesmit produkálni (w10)?"
Láttam már itt a fórumon, akinél a 7 portos, portonként kapcsolóval ellátott, aktív USB 3.0 hub nem akart rendesen működni Win7 alatt sem. Hogy a D-Link + Win10 párosításnál mi a helyzet e téren, azt nem tudom..? De, mivel nem igazán kiforrott a rendszer és sok benne a bug, elképzelhető. -
King Unique
titán
"nem jön fel usb-n "
Ez mit jelent pontosan, felpörög ilyenkor, Windows nem dob vmi hibaüzenetet, lemezkezelőben látszik??Illetve lehet nem ártana ránézni HDS-el, illetve ha PC és csak 2.0 portok, akkor a hátlapi portban próbálni, mert előlapin nem mindig elég neki a kraft.
Valamint én ilyenkor, ha rádugva nem ismeri fel, gépházból eltávolítanám a csatlakoztatott eszközök közül, ami leszedi full az eszközillesztőjét és restart után próbálnám újra.Amúgy ennek az ellenkezője szokott sokaknál gond lenni, hogy előre rádugva akasztja a gép indulását, mert olyanok a BIOS/ UEFI beállítások, hogy arról próbál bootolni. Illetve én még anno ESET SS 5.x esetében tapasztaltam olyan anno, hogy menet közben rádugva kifagyasztotta a gépet...akkor ESET adott is ki rá vmi bugfixet, de az újabbak már nem csinálják.
-
King Unique
titán
Az mondjuk fura, hogy a SMART-ban nincs komolyabb hibajelzés (szektorok), de látszik, hogy vannak adatátviteli hibák. SATA kábel ok?
Amúgy HSD sem tévedhetetlen, érdemes több programmal is ránézni, valamint a gyártó tesztprogramjával. Érdemes lenne HDS topikban is rákérdezni, bár a fejlesztő ilyenkor mindig a tesztelést szokta ajánlani. Persze nyekeregtetni csak adatmentés után érdemes, már ha van rajta vmi fontos cucc.Nyilván lassabb egy IDE merevlemez, mint a SATA, előbbiben vsz a cache is kevesebb, így nyilván majd tapasztalható lesz bizonyos mértékű lassulás.
-
King Unique
titán
válasz
Tutti-amigo #42280 üzenetére
Elnézést, nem vettem észre a választ...
Nagyon köszönöm az infót!Érdekes, hogy elvileg ilyen Symwave SW6316 van a My Passportokban is, ami ugye USB 3.0 - SATA 3 Gpbs és hivatalosan UASP képes. Bár utóbbi funkciót nem mutatja bekapcsoltként se a Windows, se a Linux nálam...
-
King Unique
titán
válasz
kukulec #42291 üzenetére
Az még nem is vészes, egy nullával utána már inkább.
Amúgy meg Kritikus hiba a Western Digital Caviar Green merevlemezeiben topik. -
King Unique
titán
Elvileg használható, bár nekem kényelmetlen és szerintem sokkal jobbak ilyen célra a külső partícionáló programok (pl.EaseUS, Aomei, MiniTool).
Viszont, ha rendszerpartíciót érint a művelet, akkor óvatosan kell, mert esetleg előfordulhatnak kellemetlen dolgok...de ahogy látom nálad az a Lemez 0, és a Lemez 1, lemez 2 vmi külön adattár lehet.(#42272) Tutti-amigo: "a wd-nél az usb 3 csatija egy mikro usb2 + hozzá ültetett részből áll ami az Usb3 rész" - ez az USB 3.0 Micro-B.
"a symwave chip-en" - nem tudod pontosan milyen Symwave? My Passportokban is egyébként ilyen van, mert ez támogatja a hardveres titkosítást. -
King Unique
titán
válasz
Rison77 #42259 üzenetére
Az még szinte semmi....ha 1-2 nullával több lenne utána, akkor kellene vele jobban foglalkozni. Amúgy a gyártó 600.000 értékig vállal rá garanciát.
De persze wdidle3 progival átállíthatod, illetve 3,5" Red vinyókhoz van egy ilyen tool is: WD Red SMART load/Unload utility 3.5" Drive(#42260) Kernel: USB-n is lehet szabályozni, tiltani: [link], [link].
-
King Unique
titán
válasz
funk648 #42256 üzenetére
Fura ez... eleve a HDS sem mindenható, tévedhet, volt akinél a program egy régebbi verziója hibásnak minősítette a lemezt, az új meg teljesen jónak. Illetve boltokban garanciális ügyeknél is nem hiába sokszor csak a gyártói tesztprogramok által dobott hibákat fogadják el.
Viszont a túlzott belassulás, már utalhat a lemez hibájára. Illetve, ha regisztrált HDS verziód van, abban a fenti teszteket lefuttatva, már elég pontos képet kapni. Ha azok hibásnak minősítik, az már mérvadóbb.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- WD Black SN850X 4TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7300-6600 MBs - Eladó!
- Samsung PM9F1 1TB (980 PRO) Gen4 NVMe SSD! 7000-5100MB/s
- SK Hynix PC811 2TB NVMe Gen4 SSD! 7000-6500MB/s
- AKCIÓ! 6TB Seagate SkyHawk SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Crucial T705 4TB M.2 NVME PCI-E 5.0 x4 - Új - 14.500-12.700 MBs - Eladó!
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF A620M R7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RX 6800 XT 16GB ZALMAN I3 NEO Gigabyte 750W
- HIBÁTLAN iPhone 14 256GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3092, 98% Akkumulátor
- Eredeti Lenovo USB-C 65W töltő
- LG 25GR75FG - E-Sport Monitor - FHD 360Hz 1ms - NVIDIA Reflex + G-sync - AMD FreeSync - HDR 400
- HP EliteBook 830 G5 16GB 256GB 13.3" FHD IPS
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest