- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Apple Watch
- MIUI / HyperOS topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Ne legyetek bátorak, ha ezt a rollert választjátok - OOTD T10
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Sony Xperia 5 V - kell-e nekünk zoom?
- Motorola Edge 40 - jó bőr
Aktív témák
-
Vidala
senior tag
Polcsugárzók sem? A HD minőségű hangok "megszólaltatásához", élvezéséhez szvsz nem ártanának komolyabb hangfalak a kis JBL szettnél (amik biztosan jobbak sok szgépes v. kompakt cuccnál, de a Hi-Fi minőség magasabb lépcső).
Szvsz nem lennél sokkal beljebb (ha egyáltalán) egy újabb erősítővel, sőt. Lehet hangra még jobb is a Yamahád, a HD "hiánya" ellenére. -
Vidala
senior tag
válasz
Jamboo529 #10966 üzenetére
Sajnos a 100-150 a HM szetteknél inkább a padló, mint a plafon. Viszont nagyon sokan erről az összegről indulnak ill. ennyi a max. Ha picit visszaolvasol számos hsz fog erről szólni (Esélyes, hogy egy Onkyo erősítő és egy Mission MV szett ajánlással fogsz találkozni, ami már nem rossz
de természetesen csak a maguk ár/érték kategóriájában értelmezendők).
nebulo5 10969-es hsz-át is megfontolásra ajánlom.Ez nem jelenti azt, hogy teljesen egyetértek, 2 dolgot hozzátennék: azért egy tisztességes 5.1 azért jónéhány előnnyel rendelkezik egy sztereo-hoz képest (természetesen térhangzásban), illetve egy sztereo erősítőről hiányozhat néhány funkció/csatlakozó a HM erősítőhöz képest.
(Időnként én is vívódom magammal a sztereo vs. házimozi ügyben) -
Vidala
senior tag
válasz
Jamboo529 #10964 üzenetére
Én a JBL synthesis-ből szeretnék egy összeállítást (BBéci ajánlásával)
Amennyiben mégsem te lennél a következő lottó nyertes, akkor írd meg, mennyit szánnál rá / hova lenne.
-
Vidala
senior tag
válasz
ToxLee #10736 üzenetére
Azon a többrétegű szigetelés gyapot és papír, tehát nem a külső elektromos zavaroktól véd, hanem fizikai behatásoktól. Amennyiben nem hurcibálod, csak otthon használod, teljesen jó a sima PVC.
Az elektromos zavaroktól a sodrás (egyszeres-többszörös), fonás vagy egyéb harmadik külső vezető (pl. mint a koaxban) véd.
Szvsz felesleges túlzásba esni egy 200-250K-es hangfalszettnél. Egy tisztességes sodort/fonott OFC réz kábel (mondjuk 2.5-es) tökéletesen megfelel. Amit pl. hétalvó ajánlott az bőven stimmel az ökölszabályként javasolt 10-20%-hoz. Esetleg szereltess rá szakértőkkel (ha neked nincs affinitásod) csatlakozót, bár az sem kötelezően javít (sőt rossz szerelésnél inkább ront) a vezetőképességen.
-
Vidala
senior tag
válasz
ignion.n #10707 üzenetére
.mkv-ba is lehet "csomagolni" HD hangot, nem ezen múlik (az .mkv csak egy konténer szabvány), hogy neked mennyire "kell" a HD
A hangfalak lehetnek akár jók is, de ahogy utánanéztem nem mai darabok. Amennyiben a javítás szakszerű volt, úgy az nem okozhat gondot (megmarad a karakterisztikája stb.), de a helyedben itt is érdeklődnék még, mivel más baja lehet még ezer (és én nem vagyok ennél okosabb).
Amúgy a használt irány nem rossz + a "kiszemelt" erősítő korrekt vételnek tűnik (én egy pár ezrest megpróbálnék még alkudni)
-
Vidala
senior tag
válasz
imibogyo #10653 üzenetére
Közben felizgatott a kérdés, és megnéztem az 508 kézikönyvét. Úgy látom sajnos ez a típus nem képes ilyen kunsztokra.
"Video component can be connected by using any one of the following video connection formats: composite video, component video, or HDMI, the latter offering the best picture quality.
When choosing a connection format, bear in mind that the AV receiver doesn’t convert between formats, so only outputs of the same format as the input will output the signal." -
Vidala
senior tag
válasz
imibogyo #10649 üzenetére
Nekem egy Harman Kardon AVR 255 van. Ez tudja a kérdéses funkciót (tehát mindegyik bemeneti jelet továbbítja a HDMI kimenetre, sőt fel is konvertálja bármelyiket.
Viszont ezt mégsem merném általánosítani, még magasabb kategóriánál sem (persze inkább a kivételek, vagy régebbi típusok miatt) pedig a mai készülékek nagy része ezt már tudja. Mindig javasolt a kokrét típust megvizsgálni, a kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében.Semmiképp nem szeretnék vitába keveredni ez ügyben, de az előző kérdésed, mintha az 508-ra vonatkozott volna. Viszont szeretnénk segíteni, ha tudunk.
-
Vidala
senior tag
válasz
BigG.(nnnnn) #10633 üzenetére
Tényleg egész jó vételnek tűnik. Aztán nem eltűnni teljesen a szobába bezárkózva, hanem tessék szépen megosztani velünk az élményeket!
-
Vidala
senior tag
Nem tudom, most mit szoktál hallgatni, de egy mini-hifihez, számítógép hangfalszetthez stb. képest szebben, erőteljesebben szól. Ha vakon megveszed elsőre biztos tetszeni fog (meg lehet sokadjára is).
Viszont 150K-200K elköltése előtt mégis javasolnám, hogy menj el egy olyan helyre, ahol egypár hasonló cuccot meg tudsz hallgatni. Két hasonló árú hangafalszett között is elég jelentős különbségek vannak, máshogy nem fogod megtudni, neked mi felelne meg. -
Vidala
senior tag
válasz
BigG.(nnnnn) #10489 üzenetére
Nekem ez nem erősítőnek tűnik, hanem egy kompakt cuccnak. Ha másért nem, akkor a csatlakozók miatt felejtős (de még jónéhány sebből vérzik).
Sztem inkább linkeld be a forrást, mert így nehezebb kitalálni miről van/lehet szó.
-
Vidala
senior tag
válasz
imibogyo #10466 üzenetére
Nem vagyok guru, csak egy lelkes amatőr. Inkább BBéci
Viszont lényegében egyetértek. 3-5 éves távlatban szinte biztos, hogy bőven jó lesz. Előbb kezd valami komolyabbra vágyni egy megfertőzött hifista, mintahogy a rendszere tényleg "elavulna".
falco5: Azért, hogy mid van, nem hinnám, hogy bárki leszólna. Azért, hogy ne vegyél valami újabb borzalmat, már igen!
Nekem pl. nagyon sokáig egy Thomson music centerem volt. Sose szerettem igazán, sőt egy idő után nagyon utáltam szegényt, de mikor vettem, nem volt több pénzem jobb cuccra. Utólag lehet, hogy már akkor is inkább valami használt cucc után kellett volna néznem. Persze mindez kb. 10-11 éve volt, akkor pedig még nem voltak internetes aukciók meg hasonlók, ami azért lényegesen egyszerűsíti a helyzetet. -
Vidala
senior tag
válasz
imibogyo #10457 üzenetére
Azt én sem tudom pontosan, hogy mennyire lehet káros, ha egyszerre különböző impedanciájú dobozokat kötsz rá (úgy sejtem azért nem teszi tönkre), viszont hangzás-hangkép szempontjából sem szerencsés, úgyhogy inkább ne erőltesd.
Vagy kösd rá sztereóban a Jamokat, vagy a Roadstart sorroundban. Tudom, egyik sem ideális, de majd meghallgatod melyikkel tudod könnyebben "kihúzni", amíg összejön egy komolyabb szettre a pénz. Illetve abból a szempontből jó ez így, hogy jobb viszonyítási alapod lesz később a hangdoboz választásnál. -
Vidala
senior tag
válasz
sanyi0629 #10453 üzenetére
Azon kívül, hogy külsőre nekem szebb a formája, igazából alig akad érdemi műszaki különbség, ami szvsz sokat nyomna a latba, kivéve egyet. A Pio-nak mind az 5 hangkábel csatlakozója szorítós, míg az Onkyo-nak csak a frontok, a többi csiptetős. Sztem ez sok über-hi-tech funkciónál fontosabb. Racionálisabb, mert olcsóbb (és talán egy-két featur-el többet tud, de én azzal ebben a kategóriában még nem számolnék komoly előnynek), szóval én azt kis pluszt kifizetném a Pio-ért.
Az előző kérdés ugyan nem nekem szólt, de nem tudom megállni: jó hangot produkál zenehallgatáshoz is, viszont az is tény, hogy ugyanennyi pénzből sokkal jobb minőséget ér el egy sztereó erősítő.
-
Vidala
senior tag
válasz
#09634560 #10440 üzenetére
Igen, elsősorban mivel később tudod bővítgetni (mert valljuk meg, azért a hozzáadott szatelitek nem a csúcsot képviselik, ezért is olyan kicsi az árkülönbözet a sima erősítőhöz képest, persze azért így sem lesz olyan rossz élmény
)
Szerk: úgy látom megint egyszerre sikerült (most épp BBécivel), csak én szebben fogalmaztam a hangszórókkal kapcsolatban.
-
Vidala
senior tag
válasz
sanyi0629 #10439 üzenetére
A VSX 519-es már van 65K körül is, de az egy lépcsővel lejjebb áll a másik kettőhöz képest. Ráadásul a Blu-ray HD hangjaival nem tudna mit kezdeni, szóval nálad kiesik.
A másik kettő között sztem már nincs olyan nagy különbség, nekem a Pio jobban tetszik, de talán az Onkyo a racionálisabb választás.
Nem írtad mi hajtotta a régi dobozaidat, de gyanítom nem egy titkos hi-end erősítő, úgyhogy jobb kéne legyen (sztem meg fogsz lepődni). Rákötheted nyugodtan a régieket, csak legfeljebb a hangerőgombot kell óvatosan tekergetned.
A HDMI-n jobb a hangzás, mint jack-en, viszont a Pio-nak nem találtam a HDMI verzióját.
Sajnos nem a HDMI 1.4 szabványon múlik, hogy egy eszköz leveszi-e a hangot róla (amúgy már korábbi verszióknál is működik), hanem az erősítőn. Ahogy tudom erre mindkettő kérdéses cucc képes. -
Vidala
senior tag
válasz
BigG.(nnnnn) #10389 üzenetére
Ebben az ársávban türelmesen kell keresgélni, mert azért ide jellemzően a régebbi cuccok szoktak kerülni.
Amit egyszerű ellenőrizni, de sokat számít a Dolby Digital ill. DTS dekóderek "ismerete". Ehhez tehetném még pl. a digitális (koax v. optikai) csatlakozót, de az szinte már következik az előzőből.
Itt van pl. ez
Még tesztet is találtam hozzá ittMod: Sanci kicsit gyorsabb volt, de én "rendesebb"
-
Vidala
senior tag
válasz
falco5 #10382 üzenetére
Nemigazán vannak, csak elvétve (talán nem teljesen ok nélkül). Illetve vannak "hasonló" hangfalszettek, amiket kisebb térbe lehet tenni, csak egy erősítővel kell kiegészíteni. Pl. JBL SCS 178, H/K HKTS7BQ, Proson stb. szettek. Vagy esetleg a Bose Acoustimass 6, csak ne a "legolcsóbbakról" legyen már szó a kisdobozos szériákból.
A kérdéses Onkyo szettekhez vaszínú a 307-es 308-as erősítők tartozhatnak, ezt csapd hozzá az említett szettekhez, és "hasonló" eredményt kapsz.
Ezek az erősítők már azért megbírkóznak a nagyobbacska dobozokkal is, csak ne túl nagy szobába tedd. -
Vidala
senior tag
válasz
jayjay #10348 üzenetére
Szép lista, de csak úgy fogod megtalálni ami neked tetszik, ha meghallgatod őket. Az ajánlás segíthet, de nem biztos, hogy célravezet. Pl. én csak ajánlani tudnám a JBL ES szériát, de lehet hogy épp azt hallgattad és nem tetszett. Bár szvsz az inkább a Northridge lehetett (nagyon különbözik a kettő, még ha túlzásnak is érzem amit írtál). Ahogy pl. a Polk TSI vagy RTI-je sem egy kategória. Utóbbi határozottan jobb cucc, persze drágábban (ezt is tudnám ajánlani). Én ennek kb. a felét se hallottam személyesen persze, de a másik felénél is elég nagy a szórás mind árban, mind minőségben ill. karakterisztikában.
-
-
Vidala
senior tag
-
Vidala
senior tag
válasz
Gál István #9968 üzenetére
Sztem is jól mondja O_L_I, csak azzal egészíteném ki, hogy a HDMI-n hangot is továbbít: a TV-re.
Ezeket a kézikönyvéből is kibogarászhatod (úgy látom digi csatlakoztatási lehetőség van hangkarin is), valami bolta azért kéne inkább elmenned, hogy meghallgasd. -
Vidala
senior tag
Sajnos nincs túl nagy választék ilyen falikonzol ügyben, pedig én is keresgélek egy ideje (ezért, meg egyéb aggályok és "dizájn" okokból még mindig két sámlin van a kanapé mellett kb. 1m alacsonyan)
Max. ezt tudtam volna még ajánlani, de kb. ua. pepitában.Ha valakinek esetleg van ötlete, én még szívesen fogadom! Vagy maradjak egy jó polcnál?
(Nincsenek rögzítőpontok a hangfalak hátulján, tehát valami hasonló jöhetne még szóba) -
Vidala
senior tag
-
Vidala
senior tag
Hmmm, igazad lehet, tényleg azt írja a leírás. Én előszeretettel használom, eddig nem tűnt fel, hogy lenne olyan műsor, ahol nincs hatása. Persze hozzátartozik, hogy a műsorforrásaim jellemző része DD-ben van "valamiért", az XBox játékok is, lehet ez a megfejtés (a DTS meg valamiért jóval ritkább, bár javul a helyzet, és érdekes módon inkább koncertfelvételekre jellemző, azokat meg nem hallgatom este halkan). Viszont úgy rémlik, hogy pl. a Pitch Black 2-t DTS-ben néztem, és mintha ott is működött volna. (Nem ígérem, hogy ma este, de ki fogom próbálni valamikor tudatosan.)
Tényleg meg vagyok vele elégedve, mert okosan veszi le a dinamikát a szomszédok érdekében, de mégsem vesznek el a részletek, illetve a mélyek is szépen "duruzsolnak".
Viszont olyat nemigen láttam, hogy DTS mellett ne lett volna DD, úgyhogy van megoldás.
A DD-t, DTS-t meg szépen lekeveri 2 hangfalra is. -
Vidala
senior tag
Akkor nem ugyanarra gondolunk:
- Phono input: nincs (viszont nekem nem derült ki a leírásból, hogy van-e benne RIAA, bár gondolom van, ha már így hívják, viszont ez könnyen orvosolható egy külsővel)
- S-video alatt mit értesz? (3 in 2 out van rajta)
- Dialog lift: ilyen sincs, de a Logic 7 Movie funkciójába van hasonló elrejtve (ha nem lenne élvezhető DD, DTS, bár ezt kétlem, szinte sose használom)
- Night listening enhacer: persze, hogy ilyen sincs, de van helyette Night Mode (2 fokozatú) ez viszont tényleg nagyon jó -
Vidala
senior tag
válasz
snail1981 #9916 üzenetére
Nem vagyok egy kábelguru, de szvsz ezeket egy-két komolyabb rendszer is megirigyelhetné. Max. a hátsókon lehetne elmélázni, de inkább csak a vastagságára gondolok. Viszont annyira nem hosszúak, hogy ne lehetne elég a 1,5-es.
Nálam elöl 2,5-es hátul 1,5-es fonott (lapos) rézkábelek vannak (típusukat meg nem mondom) kb. hasonló hosszúságban. Elsők cca. 800 hátsók 600 Ft/m áron voltak. Banándugó nélkül, simán szorítva. Logikádat osztom, de ettől még egy normálisan szerelt banándugó (főleg ha pl. aranyozott) azért még jó lehet, mivel talán kevésbé oxidálódik, ami a rákfenéje lehet ennek hosszútávon.
-
Vidala
senior tag
Inkább poénnak szántam a korábbi hsz-omra (remélem megvan mindenkinek ez a darab), de egyben találó is.
Nekem ebben a témában teljesen jó érv bármi, ami nem abból fakad, hogy "csak" vagy mert "nekem olyan van, ezért rosszat nem lehet róla mondani". Sok kipróbálás, összehasonlítás teljesen jó, sőt: nem vitatom (főleg a mostani után) a műszerek hasznosságát, elvégre azért vannak kitalálva, de végső soron mi (emberek) látjuk-hallgatjuk ezeket a ketyeréket, r-go az a végső mérce tetszik-e.
A Velodyne-okról már tövvször meséltél, nálam az összképen erősített ez a külön beállítási funkciója.
Én még mindig hezitálok, hogy mi legyen nálam mélynyomó ügyben, de erről az oldalról (is) közelítve egyre inkább úgy tűnik, jó lenne a rendszerhez egy barátságos darab.KTTech: bizony, az már nem egy súlycsoport. Bár épp az említettek nagyrészét tudja a 255-ös (sztem jó vétel 140K-ért).
-
Vidala
senior tag
"- A vita logikus észérvek sorozatos ütköztetése, melyet konklúzió követ.
- Nem
- De
- Nem
- Deee"
Holló Színház: VitatkozószóbaAzt hiszem ebben az esetben (is) sikerült.
KTTech: a Yamahák nem nyerték el a tetszésed műszakilag? Nem akarlak lebeszélni a H/K-ról, csak ha már formatervben inkább a Yami lenne a nyerő.
BBéci: Az sem egy low-budget doboz, de legalább tudjuk miért.
-
-
Vidala
senior tag
Nem vagyok az a sértődős típus, viszont az értelmes vitát szeretem!
Sokunknak nincs hangnyomásmérője, valahogy mégis be kell állítani a cuccot, amiben hasznos segítség lehet egy ilyen mérőrendszer. Biztos igazad van, de úgy, hogy kérdéses lehet az elért eredmény (megintcsak az olcsóbbaknál jellemzően) már nem vagyok benne biztos, hogy a fülünk nem felelhet meg. Ugye anno a T+A csúcs sztereó rendszeréhez 8 mérőmikrofon volt az automata beállításhoz (kb. ugyanennyi millióért). Már beszéltünk róla. A Városház utcai zsebkendő méretű bemutató"terem"ben is hibátlanul szólt a 2*600W.
Én nem kizárólag mozira pl. a koncertekre is gondoltam. Ott még koncert közben is sokszor belenyúl technikus, a jobb eredmény érdekében (aki igen, arról most nem beszélnék).
Otthon meg csak 1-3 hallgatói pozíció van a kanapén, én arra lövöm be.Persze lehet/biztos, hogy a mérőmikrofonos beállítás jóval finomabb hangolást tesz/tenne lehetővé, mivel a H/K-nak manuálisan a távolságot, a hangerőt és crossovert lehet megadni, további ekvalézer beállítást nem (de azt sem tudom, hogy ezen a szinten a mérőmikrofon állít-e bármivel is többet, de nem hiszem).
-
Vidala
senior tag
Szerinted miért írtam hátránynak?
Egyébként meg miért ne lehetne korrektül beállítani (egy hangtechnikus/mérnök sem /csak/ mérőmikrofonnal kalibrál)? Sőt, sajnos nem egy hozzászólás született már arról, hogy tök jó, de azért egy kis kézi utánállítás is szükséges volt (nem emlékszem a típusokra, de nem H/K volt, saját tapasztalat híján arról meg nem írhatok).
Szvsz akinek van egy kis türelme és füle hozzá, meg tudja oldani, nem kell túlmisztifikálni. Persze kényelmi funkciónak (és fülpótlónak) tökéletes. -
Vidala
senior tag
Úgy látom 1:1-re áll a "meccs"
Én azt gondolom, hogy mivel már egyik sem a belépő szintet képviseli, nagyon rosszul egyikkel sem lehet járni. (Én inkább a kisebbeket nem ajánlanám, ha lehet) Kis különbségek vannak természetesen, azok alapján lehet esetleg dönteni a szimpátia mellett (nekem a kinézet sem utolsó szempont, ebben nálam a H/K egyértelműen a nyerő, de ez erősen szubjektív).
Nekem egy H/K 255-ös van, nagyon meg vagyok vele elégedve. Jól kezelhető, és a funkció összetétele sztem nagyon jó. Egy "hibáját" tudom felróni: csak 5.1 hangfal esetében működik az automata bemérő funkciója 5.0-nál már nem. Persze ez füllel megoldható, mert jól paraméterezhető a beállítása.Egy két dolgot dobnék fel pro-kontra amin érdemes a leendő tulajnak gondolkodnia, melyik lehet neki fontosabb:
- A H/K 1080p-re konvertál minden bemenő (analóg) jelből, az Onkyo "csak" 1080i-re (persze többen vannak, akik ezt inkább a DVD lejátszóra, vagy a TV-re bíznák inkább)
- Az Onkyo-nak több HDMI bemenete van (bár egyelőre nem tudom a 3 mire nem elég, persze később még jó lehet)
- A H/K több egyéb (analóg) be/ki menettel rendelkezik, nem csak S-Video és komponens, hanem előerősítő kimenetekkel is
- Az Onkyo-n van kettős kábelezési lehetőség (a hangfalaknak is tudnia kell, illetve "vitatott" az értelme)
- A wattokra kisebb hangsúlyt fektetnék (i) mert nehéz jól összehasonlítani őket, mivel az Onkyo nem adja meg a teljesítményét minden csatornát egyszerre hajtva, meg az RMS-t erőltetni, aminek kb. semmi értelme (ii) nemrég beszéltünk róla, hogy a hangfal érzékenysége legalább olyan fontos, ha nem fontosabb (iii) mindkettőben van elég kráftA beállítási lehetőségeit az Onkyo-nak nem ismerem túlzottan, de gondolom azon is lehet a hangfalak távolságát-hangerejét állítani, valamint a a keresztváltó frekvvenciákat. Ezeket csak azért emeltem ki, mert ezek sztem a legfontosabb/hasznosabb funkviók, mivel sokat segít a nem tökéletesen elhelyezett hangfalak beállításában (akinek ezek még ismeretlenek).
+1 szubjektív: nekem továbbra sem vonzóak az olyanok, mint a duble bass, jazz/rock/pop ekvalézerbeállítások. Szóljon úgy, ahogy az a felvételen van (én még a magas/mély-en sem állítok, mert nem érzem létjogosultságát). Ami viszont hasznos néhány esetben, azok a virtuális, illetve a Logic 7 hangzások. Elsősorban a TV ill. rádió adások esetében tud határozottan jobb eredményt produkálni, más esetben megintcsak nem sokat jelent("sima" sztereó, DD, DTS általában a legjobb)
-
Vidala
senior tag
Egyetértek. Lehet, hogy nem finom lebeszéléssel próbálkozott BBéci, de sajnos 100K-ból nem megy. Ezek a "műanyagszettek" nem rendelkeznek túl nagy népszerűséggel, talán nem véletlenül. Egyszer-kétszer már nekifutottunk ennek a kérdésnek, min. 150K egy elfogadható belépő. pl. Erősítő+lejátszó és hangfalszett
Esetleg használtan lehet még összehozni valamit. -
Vidala
senior tag
Mindenképpen ár/teljesítmény viszonyról beszélünk, máshogy értelmetlen.
Értem kb. mit akarsz mondani, nagyvonalakban egyetértek, én is hallgattam, de így műfajra bontani már egyre kevésbé szeretem.
Vannak gyengéi/hiányosságai (mint mindennek, csak más mértékben), de eréjei is. Én úgy fogalmaztam meg magamnak anno, hogy van egy korrekt, viszonylag tiszta hangképe, de kicsit "dobozszerű" a hangja, és persze a részletezőképessége is lehetne jobb. A basszusa is elég komoly, bár ott is egy pici dübögés érezhető. Ha ez a része egy kicsit jobban sikerül ("drágább" kategóriának gyártották volna), akkor már inkább testesnek lehetne nevezni.Dali 6: Sztem is határozottan jobb, mint a Kef C7, nekem is ugyanaz az érzésem volt, mint ricsik-nek. Viszont a Dali sem jött be annyira, de nem basszus miatt (miután inkább mélynyomóval hallgattam nem is figyeltem annyira ezt a részét). Valahogy még mindig nem éreztem elég tisztának, részletezőnek, illetve a "hangszíne", összetettsége nem állt nálam össze. Talán a magasak csilingelése hiányzott leginkább (ha jól emlékszem).
Aztán még gyűjtögettem, és megállapodtam egy JBL ES szettnél.
Mindenki máshogy csinálja, de a lényeg olyat vegyetek, ami nektek tetszik (és persze még futja rá, mert valahol sajnos muszály kompromisszumot kötni). -
Vidala
senior tag
Az SCS178 ár/érték arányban rendben van, de a Balboa sem lenne nagy 25nm-re. Viszont elsősorban a két álló frontja miatt azért van rendesen fórja az SCS-el szemben. Már játéknél/filmeknél is kijön, de egy jó (rock)koncert élményt nehezen tudok az SCS-el elképzelni. Ráadásul (ha belefér a keretbe) a mélynyomód is megvolna egy füst alatt. Ha még akarsz később fejlesztgetni, akkor még nézhetsz mélynyomi nélküli szetteket, ebből az árból lehet találni.
Meghallgattad már őket? -
Vidala
senior tag
Igen, ezen a megállapításán én is gondolkoztam. Gyanítom, hogy az ingerküszöb környékén érthette, de ugye ott is hallható kell legyen (nyiván csendes szobában), mivel már az ingerküszöb felett volnánk. Tehát teljesen így sem kerek.
"Feljebb" már nem is lehet kérdés (pl. beszélgetés ~ 65dB, nagyforgalmú útvonal ~ 68dB). -
Vidala
senior tag
Még barátkoztam kicsit az Onkyo kézikönyvével, ott ezt írja:
"80 watts minimum continuous power per channel, 8 ohm loads, 2 channels driven from 20Hz to 20kHz, with a maximum total harmonic distortion of 0.08% (FTC)"
illetve:
"100 watts minimum continuous power per channel, 6 ohm loads, 2 channels driven at 1kHz, with a maximum total harmonic distortion of 0.1% (FTC)"
A kettőből én inkább az elsőt venném alapul, mert az vonatkozik a teljes hallható tartományban leadott teljesítményre, de a második esetben sem 130W két hangfal esetén, bár már közelebb járunk.Úgy érzem - sajnos - belépő szintű erősítőtől továbbra sem várhatunk csodákat, mert akkor miért vennénk drágább cuccokat.
-
Vidala
senior tag
Nna, nem adom fel ám olyan könnyen. Kerestem egy kis erőfeszítéssel is érthető megfejtést, mert én ennyire jól biztos nem tudtam volna megfogalmazni:
Köszönet érte garry.hu-nak -
Vidala
senior tag
Ha szerinted lehet, akkor nem értem a kérdést?
Megnéztem a kézikönyvét is. Igazad lehet, mert 380W-os tápja van, tehát erről ok, de azt akkor nem értem, hogyan specifikálja a gyártó ezt:
"5ch x 130W at 6 ohms, 1kHz, 1 ch driven"
Tehát 5 x 130 W, ha csak egy csatonát hajtanak? Ezt meg tudná valaki fejteni?"Az Ω-szám valóban lehet csökkentő tényező, de az más tészta"
Visszatérve a kézikönyvre (ha már fellapoztam): 100W-ot ír 8 ohm-ra, de ha ezt is csak feltételesen fogadod el, akkor feladom. -
Vidala
senior tag
A gyártó honlapja egy csatornára adja meg a 130W-ot, 6 ohm impedancia mellett (IEC). Tehát elvileg nem. Talán nem kell kettővel osztanod, de majdnem. Azt is nézd hozzá, hogy milyen az adott hangfal impedanciája. 8 ohm-os esetén kb. arányosan kisebb lesz a teljesítmény az erősítő oldaláról (~100W egy csatornára). + a hagfalak érzékenységét nézd még hozzá, nagyobbal közelebb kerülsz a célodhoz.
Amúgy vehetsz nyugodtan. Azt szokták megadni a hangfalaknál, hogy milyen az erősítő ajánlott maximális teljesítménye, tehát pariban leszel (és nem fog max hangerőn torzítani).
Mondjuk mostanában már nem szoktam ilyeneket csinálni (nem akarok halláskárosult lenni), de ettől még lehet benne elég kráft egy jó bulihoz, bár a ház oldala nem fog veszélyben forogni.
-
Vidala
senior tag
Elvben működik az elgondolásod, de akadhat egy-két buktató (pl. noti beállítása az 5.1 hang működésre bírására). De erről inkább BBéci tud felvilágosítást adni.
A JBL SCS178-at tudom ajánlani, ár/érték arányban rendben van. Viszont azzal nem értek(ünk) egyet, hogy nagyobbat venni csak parasztvakítás lenne. Sem a doboz méretben, sem teljesítményben a nagyobb nem egyenlő a kizárólag hangosabbal. Bizony ezek mind befolyásolják a minőséget is.
40-50 körül erősítő nem igazán lesz, inkább 60-70-en az "alja". Talán használtan. a HDMI meg külön műsor, bár az újabb modellek már bírják alapból (épp mostanában lett kivesézve ez a téma az Onkyo 307-8 kapcsán).Szerk: nem hiába bátorkodtam többesszámba fogalmazni
-
Vidala
senior tag
válasz
jiggajigga #9746 üzenetére
Zenéhez jobban járnál egy sztereo erősítővel és egy pár hangfallal. Rá lehet kötni PC-re, analóg kábellel fog menni (ne ijedj meg, teljesen jó, nem kell mindent HDMI-n akarni).
Ha nem kell túl nagy szobába, akkor egy pár jobb polcsugárzó ideális lehet.
Én pl. tudom ajánlani a JBL ES 30-as (~76) "dobozkáit"
Sztereo-ban nem vagyok nagy guru (nem mintha a HM-ben az lennék), de erősítőt lehet 50-től is kapni (mondjuk picit azért arra is rádobnék), így már szépen kikerekedhet egy jobb rendszer.
Választék persze van, tehát megintcsak a személyes meghallgatásra buzdítanálak, de én ilyen irányba indulnék. -
Vidala
senior tag
válasz
Gombinyó #9745 üzenetére
Én még biztos felvenném a hallgatási listámra elsőként a Polkaudio TSi 300-as szettjét (~150), de ott van még a Pioneer S sorozat, Mission M33-at is szokták dícsérni, meg az Infinity Primus-nak is adnék egy esélyt. Szerencsére itt már van kínálat.
Halgass meg minnél többet, és azt vedd, amelyik neked leginkább kívánatos. -
Vidala
senior tag
Azt hiszem a válaszom két részre kell bontanom:
1) Úgy érzem, hogy te is - mint Onkyo tulajdonos - támadásnak, leszólásnak vetted a véleményem, pedig ha még egyszer átfutnád, kiderülne, hogy szó sincs erről. Meg arról sem, hogy nem szólna jól! Ráadásul jó párosításnak látoma a Mission szettel, mivel arányosan passzolnak.
A kérdés, hogy mihez képest. Ez már nem egy mini-hifi, vagy bögreszett házimozi, még jó hogy ahhoz képest normálisan (idézlek: "qva jól") szól. Természetesen máshoz képest meg kevésbé. Persze itt jellemzően már árban is feljebb kéne menni, illetve a hangfalakat kéne először cserélni, hogy komolyabb javulás legyen hallható.2) Itt már pontosítottam is, de úgy látom nem volt elég érthető. Olyannyira, hogy amit leírtál, sztem pont azt támasztja alá, amit gondolok. Egyre több feature az újabb készülékben (1.4-es HDMI, HD audio), viszont nincs mérőmikrofon, kisebb a táp és továbbra is csak a két frontnak van normális csatija. 90W csatornánkánt 6 ohm-on. Mi a kérdés?
Konkurencia ebben az árban alig ad ennyi "tudást", viszont pl. egy "vacak" Denon AVR 390-nek sem csiptetős egyik hangfalcsatija sem, teljesítményre 110W-ot írnak (a 1610-es már HD és még egy picit erősebb, persze 1.4 HDMI nincs egy éves modellen)
Egyelőre még nem vagyok meggyőzve a gondolatom antitéziséről. Persze kicsi különbségekről beszélünk egy hasonló árkategóriánál, de mégis más gyártók másban adnak picit többet.
-
Vidala
senior tag
válasz
vtechun #9649 üzenetére
Ok, bocs igazad van. Kicsit zanzásítottam. A kis okfejtésemben nem kizárólag a 308-as volt az alany, hanem az Onkyo marketingstratégiája. Viszont a kettő ezzel együtt nincs összefüggésben. A HDMI verziótól független a videó és a hang jelek ilyen kezelése. Az a "processzoron" múlik, tehát én így nem jelenteném ki általánosságban. Az már más lapra tartozik, hogy ha már felszerelik 1.4-es csatival illik is tudnia.
-
Vidala
senior tag
válasz
Thuglife #9641 üzenetére
Az Onkyo-ról (különösen a 3-as széria) szóló kis eszmecsere folyamán egyre inkább a következő gondolat erősödik bennem, ami már egy ideje motoszkál a fejemben:
Kiindulás: Ez a belépő szintű modellje, tehát csodákat alapból ne várjunk tőle.
Trend: Az Onkyo elment abba az irányba, hogy minden szupi feature-t már az alapgépbe is beépítenek, vagy legalábbis látszólag. Egy rakás hangformátum, csatlakozó, abból is a legmodernebbek stb. Aztán néhányról kiderül, hogy inkább reklámfogás (HDMI 1.4, de nem tudja a képet és a handot szétválasztani, nincs mérőmikrofon, korábban pedig volt stb.). Mindeközben a lényeg alól (hangzás) kicsit ki is rántja a szőnyeget. Olcsóbb hangfalcsatlakozók, IC-s tranyók, gyengébb táp stb.Félreértések elkerülése vegett: tulajdonképpennem csinál semmi "rosszat", csak próbál kielégíteni egy piaci szegmenst. Alacsony áron látszólag - és bizonyos szemszögből is - minden földi jóval felszerelt erősítőket készít. Csakhogy ez valaminek a feláldozásával jár. Nem gondolhatja senki, hogy konkurensei és saját maga alatt vágja a fát. Akkor miért venné meg bárki a felsőbb kategóriás cuccait? Vagy a kokurencia ülne ölbe tett kézzel és nézné, hogy vesztenek a versenyben?
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy gagyi lenne. Sőt bizonyos szemszögből így is kíváló termékekről beszélünk, csak egy pici gondolkodásserkentőnek szántam: el kell tudni dönteni mire van szükségünk és cserébe mit kapunk a pénzünkért.
Most lehet savazni
-
Vidala
senior tag
Azt gondoltam valami másik lejátszó, esetleg HM cucc. Csak ezért kíváncsiskodtam.Nálam is szerepel a kívánatos termékek listáján, ezért izgatna a minősége, mert az ára alapján már egy rendesebb darabnak illene lennie. Sajnos túl sok cikket nem találtam róla, egyikben viszont azt írják, hogy bizonyos írott (arhivált
) DVD-ket nem szeret felismerni.
-
Vidala
senior tag
válasz
Diplomata #9595 üzenetére
Általában igaz a műszaki cikkekre, de sajnos ez a kategória nem egészen így árazódik általában (legalábbis az elmúlt 2-3 évben, mióta az árakat is intenzívebben figyelem). Valóban kereskedő függő, de "nagy áresést" csak elvétve tapasztaltam. Inkább a már említett csomagajánlatokat. Pl. most kicsit bánkódom, hogy nem most veszem a HK AVR 255-öt, mert DVD 39-el 199-ért nyomatják, külön pedig még mindig 170
De neked legyen inkább igazad.
Sanci38: Bocsi, igazad van, csak gyorsan futottam át az árakat, és ez a hely elkerülte a figyelmem. 279-ért láttam a legtöbb boltban.
Codek ügyben meg neked legyen igazad, én kevésbé hiszek benne (1) tényleg ezeket jelenti (2) mennyi értelme van ez alapján dönteni. Már most is annyi formátumot tud, aminek a töredékét se lehet igazán kihasználni, de végül is ki tudja mi lesz 5-10 év múlva. Még mindig örülhetünk ha tisztességes DD, vagy DTS hangja van egy mozinak, ezek HD változatai pedig még csak mostanában kezdenek "elterjedni". Persze érdemes a jövőre gondolni, de megint arra tudok utalni, amit nemrég feszegettünk: ahhoz bizony már a hangfalakra is rendesen kéne áldozni, mert különben sütheted a szuperkodekeket.Továbbra is azt tudom mondani, hogy nem ezek lennének nálam az elsődleges döntési szempontok. Pl. a hang mellett a kényelmes, egyszerű kezelhetőség / funkcionalitás is előrébb van ezeknél.
Amúgy nekem az ilyen "mindent beleszerelünk és rengeteg csatlakozót meg funkciót ráaggatunk" már kicsit bazári feeling, ezért szegény Onkyo nálam egy lépéshátrányból indul, persze ettől még biztos nagyon kafa és az árelőnye is vitathatatlan. -
Vidala
senior tag
válasz
#09634560 #9592 üzenetére
Én is hasonlóan látom: kijönnek egy általában gyártó által fixált árral, aztán hosszú ideig marad is. Lehet fél-egy év múlva kezdenek akciózni 10-15%-ot, majd a modell életpálya végén próbálják szettekben, meg néha egy-egy alkalmi akcióban kifuttatni + karácsony, de olyan nagyon nem megy le a végső áruk se.
-
Vidala
senior tag
válasz
#09634560 #9590 üzenetére
Biztos jót néztél? Az a 100 inkább "csak" 50-en, és a H/K negezebb 0,5 kg-mal...
Sztem már mindegy, hogy 4 vagy 6 HDMI-in csatlakozó van rajta, és optikai ésatöbbi... Nem keverőpult ez, hány eszközt akarsz rádugni?Az internet rádió előny lehet, az új kodekek is biztos jók (bár én inkább egy médialejátszót képzelek el, amivel ilyesmiket művelek).
A szoftvere mindkettőnek frissíthető, a kérdés, hogy lesz-e értelme. A hangminőségen / erőn nem hiszem, hogy egy szoftverfrissítés érdemileg bármit is javítana.
Szóval én is inkább meghallgatnám mindkettőt, de az Onkyo mindenképp árelőnyből indul.
-
Vidala
senior tag
Nem egészen ezt akartam kihozni belőle, de akkor pontosítsunk.
Esélyes, hogy a hangfalaidra valami RMS, vagy hasonló teljesítményadatot írtak, az a mérőszám pedig nagyon messze van az említett Harman Kardon-ok 40-60 W körüli "tényleges" teljesítményétől. Milyen hangfalakról (típus) van egyébként szó? Azt is jó lenne tudni milyen impedancia (ohm) mellett mondják ezt, illetve milyen az érzékenységük (by BBéci).
Nem kell milliós erősítőt venned, pl. úgy sejtem, hogy az előbb említett Denon 1910-es is már elég szépen meghajtaná őket (7x90W @8ohm a "Denon mértékegységében").
Ilyen aranyszabályokat én is hallottam korábban, de fordítva is.És ha már itt tartunk, akkor inkább az erősítő terheli a hangfalat és nem fordítva. Persze visszaérünk a túl gyenge erősítő kérdéséhez is, de az inkább azért baj, merk akkor nagyon a teljesítménye határán kell folymatosan dolgoztatnod a receiver-t, ami nem tesz neki jót. A szélsőségektől kell tartózkodni, akkor nagy baj már nem lehet.
A szobád kicsinek nem kicsi, csak nagynak kicsi18nm magyar viszonylatban szinte átlagos, viszont elég szerencsés alakja van. (Nem szeretek külföldi oldalakat nagyon olvasni, mert ott ilyen méret szinte nincs is. Ott 40-50 nm alatt kicsinek szokták mondani)
Szerk: bocs egy részét már kérdezték, csak én közben pötyögtem.
-
Vidala
senior tag
Épp most vettem egy ilyet a UPC mediabox és az erősítő hangösszeköttetéséhez. 1,5m HAMA Home-Theater gold széria ~ 3eFt a MM-ban. Elég biztató a kinézete (a boltban amivel össze tudtam hasonlítani: Inakusztik kb. ugyanennyiért vicc kinézetű cérnakábel, Monster 4-6 x annyiért kb. hasonló kinézet, de ennyit erre a célra nem kívántam szánni).
Eredmény: "feléledt" a Mezzo zenecsatornaés a UPC digitális rádióadásáért is respect (a tartalom majd idővel válik el, de a hangminőség korrekt)
BBéci: sajnos az "ingyenes" HBO azóta megszűnt, más adónál meg nem láttam még Dolby kódolást, úgyhogy bizonytalan ideig elmarad az 5.1 TV hang lehetőség tesztelése. Esetleg a videótárral még megpróbálkozom, csak ott meg "nem a legfrissebb" filmek vannak. Majd a kedvezményes hónap letelte után döntök a továbbiakról.
-
Vidala
senior tag
Sajnos az első két kérdésedre nincs egyértemlű válasz (mivel ahány gyártó, annyi szokás), de azért vannak jó iránymutatások.
Általában az ár emelkedésével nő a teljesítmény (is), de nem ez az egyetlen ármeghatározó szempont.
Csatornánként 75W elvileg és általánosságban azt szokta jelenteni, hogy mennyi a folyamatos teljesítmény amit le tud adni (de ezt odaírják a korrektebbek), de előfordul, hogy pillanatnyi maximumot írnak, mivel az jobban mutat. Amúgy vannak komoly szélsőségek: pl. Harman Kardon adja meg a legkisebb / legreálisabb értékeket (náluk pl. egy ilyen teljesítményű erősítő már kb. szabadtérbe való). Más gyártóknál egy ilyen teljesítmény meg akár "kevés" is lehet a jelenlegi hangfalaidhoz.
A hangfalakra azt szokták megadni, hogy mennyi a max. teljesítmény amivel ajánlják a használatát. Bizonyos tekintetben úgyis azon múlik, mennyire csavarod fel a hangerőt. Gyenge erősítőnél bátrabban, lehet ki sem tudod hajtani (ha ennek van egyáltalán így értelme), egy másiknál meg max. 1/3-ig csavarod és már torzít a hangfal, tehát odáig többet el sem mész.
A teljesítményt nem kell túlzásba vinni (hacsak nem valami méretesebb szobába / terembe kell) a hangminőség / torzításmentesség fontosabb, ami nincs ezzel feltétlen egyenes arányban, még ha egy összetevője is. -
Vidala
senior tag
válasz
Diplomata #9484 üzenetére
Én is ezen gondolkoztam, de tulképp egyszerű: szolgáltatások + teljesítmény / ár alapján elég jó a többiekhez viszonyítva. Én mondjuk nem csak ez alapján döntenék (döntöttem), mert néha a drágább az olcsóbb hosszú távon. Meg ahogy mondod, a füleinkkel is érdemes próbálkozni a választásnál, mert csak azok lesznek a végső alanyai a cuccnak. Mondjuk ebben az alsóbb árérzékeny szegmensben valószínűleg óriási különbség nem fog adódni, több fog a hangfalakon eldőlni.
Legalábbis az én megfejtésem szerint.
(Viszont tanulság a korábbi hozzászólások alapján, hogy a kézikönyvek előzetes olvasgatása javasolt a kellemetlen mellékhatások megelőzése végett.)
-
Vidala
senior tag
Igazad van, de nagyjából ismerve a jelenlegi kínálatot a HM erősítőkből a 100eFt sajnos elég sovány hozzágondolva a megintcsak általánosan vett hangfalkínálathoz. Mondjuk ez az irány még mindig jobb, mint ha fordítva akarná összeállítani. Valóban konkretizálni kéne az eszközöket, akkor "okosabbak" lehetnénk.
-
Vidala
senior tag
válasz
snail1981 #9307 üzenetére
Polaritást ellenőrizted a kábelek bekötésénél?
Vagy másik hasonló, ha esetleg nem érintkeznek megfelelően a kábelvégek, bár erre kisebb esélyt látok minden szempontból?
Boltban milyen erősítőn hallgattad?
Az erősítőt mennyire tekered fel amikor a "vége felé betorzít"?
Amúgy ha tisztán szólnak a hangok (ami a kérdéses hangfal jellemzője) akkor nagyon csalóka a hangerő, bár gondolom ezt te is hallottad / hallhattad a boltban.Bocsi a sok kérdésért, csak próbálok diagnosztizálni.
-
Vidala
senior tag
válasz
Diplomata #9280 üzenetére
Így van.
Gondolkoztam még, hogy bedobjam a polcsugárzó ötletét, de épp KTTech-nél szóba került, illetve azt sem tudjuk (még), hogy mekkora a szoba.
Amúgy egy "normális" polcsugárzó sem kisebb lényegesen, csak az "alja" hiányzik. Amit ha állványra teszünk, akkor majdnem ugyanott vagyunk, sőt árban sokszor így drágább, mintha az álló megfelelőjét - ha van - választanánk (persze ahogy megy fel a hangfal ára, úgy törpül el az állványé, egy-két extrémebbet nem számítva) -
Vidala
senior tag
válasz
daniel2121 #9261 üzenetére
Én nagyon erősen átgondolnám, ha már ilyen összeget tudnál hangfalakra szánni!!! Ráadásul, ha igazi hifista vagy, akkor az asszony lecserélése sem lehet kérdés
Komolyabbra fordítva: nálam sem rajongott először az asszony, hogy "ekkora böhöm dobozokkal akarom telepakolni a nappalit". Úgyhogy egyrészt győzködtem kicsit, hogy (1) a hangzásért valamit "fel kell áldozni" (2) azért lehet olyat is választani ami szép, meg színben is passzol.
Aztán megvettem: Először "nem is néz ki rosszul" mondja (ja passzol JBL ES cseresznye borítása a szekrényhez, és egész formás szvsz)
Épp tegnap jött a UPC mediabox, este kérdezi "és össze tudtam már kötni a hifivel?"
Szóval így megy ez. Nyilván őt is meggyőzte a minőségi hangzás, ami ugye a méret ellenére nem a hangerőről szól.Szóval, tessék határozottnak lenni, mert ennyi pénzért már egész komoly kis cuccaid lehetnének, viszont ha megalkuszol a képen látható formavilággal
Szvsz kidobott pénz az ablakon.
KTTech: nekem a szívem a H/K-hoz húz
-
Vidala
senior tag
Az 5.1 kellemes meglepetés, nem korábban nem is számítottam erre. Mikor megláttam a Dolby feliratot, akkor is csak egy jobb minőségű sztereóban reménykedtem. Majd beszámolok mit tud a csodacucc.
A csatlakozóval kapcsolatban csak próbálok spórolni egy kört. (Hacsak nem tud valaki segíteni, akkor ma este kiásom a TV mellől-mögül, de így legkorábban holnap estére tudok kábelt venni.Valahogy azért csak kibírom, végül is kb. 1/2 évig nem nagyon izgatott a dolog, csak most vérszemet kaptam.
)
Thx -
Vidala
senior tag
Félig-meddig off-topic, csak érinti az erősítőt ezért ide írtam a kérdésem, de hátha valakinek van ilyen otthon. Amúgy UPC mediabox összekötése erősítővel lenne a téma.
-
Vidala
senior tag
Ezzel most felkeltetted az érdeklődésem. El lehet róla árulni többet is, vagy hétpecsétes titok? Gondolom egy-egy kategóriában nem kizárólag annak elsődleges jellemzője, tehát pl. egy erősítőnek a "hangja" a mérvadó, hanem befolyásolja a dizájn, funkciók, egyéb szolgáltatások, innovatív megoldások stb. Persze azért remélem, hogy mégis az első a legsúlyosabb! Ha mégsem, akkor ábrándíts ki, és többet nem hozakodok elő ez EISA-val.
-
Vidala
senior tag
Továbbra is hasonló szemüvegen keresztül látjuk a dolgokat, még ha nekem nagyobb dioptria is kell néha...
A HD hang: ebben a megvilágításban már teljesen egyezünk, csak korábban annyira csúcsosan fogalmaztál, mintha nem is lenne értelme, ha nem "igazi" moziba megy az ember, vagy azt viszi haza 1-1-ben.
Most is akad a fórumon olyan kérdés, hogy már egy elég "komolynak" mondható erősítőhöz, jók lesznek-e vajon tyúkól minőségű dobozok. (Bocsánat, senki ötletét nem akarom megbántani, viszont értelmetlen dolgoktól szeretné(n)k megkímélni mindenkit)."Kenyérpirító": Én is azon lepődtem meg igazán, mikor az otthoni szettemen olyan mértékű különbségeket hallottam meg ez egyes műsorforrások között, amire azért még ezen a szinten nemigazán számítottam (na jó egy picit igen, pedig azért ez még nem is egy igazi audiofil cucc, de nálam már megütötte a hallgatózásoknál az élményküszöbömet). Szóval azóta nyitottabban állok az mp3/flac kategóriához is, mert bizony egy-egy gyenge CD/DVD nagyobb csalódást tud okozni, pont az elvileg elvárható "minőség" miatt (pedig épp azt gondoltam, hogy ezen a cuccon az ilyesmiknek befellegzett, és minimum CD minőséget tudok majd elviselni). Persze egy jó CD/DVD esetleg játék hangja az "igazi" többnyire.
-
Vidala
senior tag
válasz
dabadab #9114 üzenetére
Jók ezek a tesztek, csak valahogy mégsem hiszek nekik. Akkor 20kHz felett sincs értelme semminek (se hangfalnak, se erősítőnek, se semminek), mert már azt is kimutatták, hogy azt nem is halljuk. Lehet menni lefele is, aztán bálnák leszünk.
A HD hang dolgot sem kell túlmisztifikálni, de azért nem kell mindjárt milliós hangfalakról sem beszélni. Ma már az újabb kiadású erősítők között lassan keresni kell, ami nem tudja.
Azt én is osztom, hogy a leggyengébb láncszem a hangfal, elég csak a füleseket megnézni. Egy 20-30K-s fülessel milyen hangfal veszi fel a versenyt? 10-szer annyiba kerülő? Talán.
Igaz, hogy mondjuk néhány éve még híre-hamva sem volt a HD-nek, és az akkori (meg még korábbi 10 meg én ahhoz nem vagyok elég öreg, hogy megmondjam hány éve megálmodott) rendszerek is olyan hangzást tudtak produkálni, ami üti a mai cuccok javát. De azért már akkor is ott volt az SACD. Talán nem véletlen. Mondjuk az sem, hogy nem terjedt el olyan nagyon.
Azért én nem mondanám, hogy parasztvakítás, persze ennél bonyolultabb a helyzet. Egy jó minőségű MP3 jobban tud szólni, mint egy gyengébb minőségű CD (tapasztalat)!?! Szóval nem baj ha tudja. A jobb hangforrás minőség sosem árt. Megint csak azt tudom mondani, hogy rendszerszemléletben kell gondolkozni, és kiegyensúlyozni azt, ahol azért az első legyen a hangfal, de azt mégsem köthetjük egy kenyérpirítóra.Még egy (kicsi besörözve vicces fórumozni
): Milliós nagyságrendnél már a szoba akusztikája legalább olyan fontos, így még több millióról és összetevőről is lehetne/kéne beszélni.
-
Vidala
senior tag
Valóban lehet variálni rendesen. A végső döntésnél mégis csak egy számít: neked tetszen. Vigyél olyan zenéket tesztelni, amiket szeretsz és sokat hallgatsz.
Bocsi a félreolvasásért, de a lényeg kb. ua. maradt. Ahogy BBéci mondja, az E80-as frontok (is) lényegesen jobbak a Balboánál, zenéhez pedig azok kellenek.
Hogy más kérdésedre is válaszoljak: a Denon-ra én 2 dolog miatt szavaztam (1) a 1610-es EISA díjat kapott (2) személyes tapasztalataim elég jók a Denon-okkal, magyarul tetszik a "hangjuk", de az Onkyo-val sem nyúlhatsz túlzottan mellé. Ebben a konfigban a hangfalak lesznek a mérvadók. A megadott paramétereket pedig csak mérsékelten fiirtassuk, de erről már egy csomószor beszéltünk. Nemigazán lehet két gyártót a W-ok, meg THD-k stb. alapján összemérni. Akkor pl. H/K-t senki se venne.WN31RD:
Teljesen egyetértek, korrekt okfejtés, de "hivatalból" vitatkoznék kicsit.
Műfaj: Ha szigorúan vesszük, mindegy milyen zenéhez lesz a hangfal, mert a lényeg mindegyiknél ugyanaz. Minél torzításmentesebb, tisztább (szárazabb érzés) ööö .... akarom mondani hangzás.Mégis kialakult - talán nem indokolatlanul - egy ilyen irányú megközelítés is. Ebben pedig nem a rock-nak és az elektronikus zenének vannak a legnagyobb igényei, egyszerűen a zene felépítéséből adódóan. Persze lehet kontrázni, mert a műfaj sok esetben is csak iránymutató lehet. Pl. én Heavy Metal alatt valahogy nem a KISS-re és hasonlókra gondolok elsősorban, hanem Deep Purple, Uriah Heep vagy épp King Krimson jut eszembe. Nagyon más.
HD hang: Azért egy ilyen szetten már lehet hallani. Én már azzal is bajban vagyok, hogy 2 CD vagy koncert között is iszonyú különbség van felvétel minőségétől függően. Ezek a cuccok már értékelhetővé teszik a különbséget, még ha nem is olyan mértékben, mint egy komolyabb szett. Szerintem megéri erre is odafigyelni. -
Vidala
senior tag
Én egy szavazatot a Denon-ra adnék (esetleg H/K ?
)
A JBL ES sorozat egy-két minőségi lépcsővel feljebb van a Balboánál, ezt az ára is tükrözi. Ha később még legalább egy 100-ast rá tudsz dobni a Sub-ra, akkor egyértelmű a választás.
Viszont a Balboa - részben a sub-jának köszönhetően - sokkal dübörgősebb (nekem pont ezért nem tetszett annyira), míg az ES finomabb, érzékenyebb darab. Elektronikus és rock zenéknél lehet, hogy emiatt kevésbé tűnhet ütősnek, bár ez már kicsit ízlés dolga. Az ES különösen a több hangszeres, bonyolultabb zenékben tud többet mutatni magából (pl. jazz), de azért a kiegyensúlyozottabb hangzása és a nagyon szép magasai máshol is (tul.képp mindenhol) jól jöhetnek (pl az elekrtonikusnál). Persze azért az ES-t sem kell félteni, ha egy kis dübörgésről van szó.
Biztos, hogy bármelyiket is választod, nagy élmény lesz otthon. -
Vidala
senior tag
Valami nem kerek. Nekem is ilyen erősítőm van, de soha nem tapasztaltam hasonlókat. Talán valamilyen szinten az erősítőnél is beszélhetünk bejáratásról, de az nemigazán hallható (pl. úgy mint a hangfalaknál) ilyeneket nem produkálhat.
Én nem PC-vel, hanem egy XBox360-al használom, de a kép tűéles, semmi zaj/furcsaság nincs. Csodát ne várj, de "tökéletes" minőséget igen.
TV-ről még nem kötöttem rá hangot, valahogy eddig nem volt rá igényem.
Majd hétfőn. Jön a UPC hoz egy digitális box-ot, akkor azért kipróbálom
Mások viszont használják így összekötve a TV-vel az erősítőjüket, de ott se hallottam ilyenről.
Én arra gyanakszom, hogy a TV esetleg az erősítő szedhet fel valami zajt az elektromos hálózatból (nna épp témánál vagyunk egyébként), vagy valami valami hasonló gixer lehet.
Lehet persze az erősítő is hibás, akkor mehet vissza gariba, de erra kisebb esélyt látok (mivel azt mondod, hogy egyébiránt tökéletesen szól a PC-ről). -
Vidala
senior tag
Sajnos én is későn olvastam, a kábelek pedig véséssel kerültek a falba (jófajta vasbeton, az eredeti kábelalagutak pedig már használhatatlanok, mert anno a kivitelezők jó alaposan odadrótozták a vasakhoz úgy, hogy összeroppantak
). Esélyem sincs simán cserélni, mert mai fejjel lehet, hogy azért egy 4-es vezetéket belerakatnék, de azért aludni még tudok.
Viszont ami legalább meglett oldva, hogy külön kismegszakítót (nem tudom, talán Legrand) / áramkört kapott minden nagyobb fogyasztású hely, így a hifi-tv résznek is jutott egy.
Komolyabb rendszernél asszem én is próbálkoznék, pedig elég mérsékelten tudok csak hinni komolyabb javulásban, de azért a Ferrarimra már nem tennék "Opel", de még talán "BMW" fékeket sem.
-
Vidala
senior tag
Korábban már találkoztam ezzel a cikkel. Elgondolkodtató, de itt már tényleg olyasmiről van szó, ami még egy "átlag" hifistánál is "kicsaphatja a biztosítékot".
A Forma 1-es autókat is csodáljuk, ugye ott is aránytalanul sokat (milliókat nem Ft-ban) költenek egy-egy tized-század másodperc javulásra. Mi pedig egy féktárcsából autót tudnánk venni, nem is rosszat. A fékrendszerből, meg talán már olyan sporkocsit, amit vezetni sem igen tudnánk. Valahogy így megy ez itt is.Szerény tapasztalataim szerint sokak számára egy "normális" kábel is megváltás lehet, mert amíg p. a hangfalakat sem tudják (akár kényszerűségből) optimálisan elhelyezni, addig a szuperkábelek ablakon kidobott pénzt jelentenek.
Én pl. annak is örülök, hogy a lakás felújításakor ki tudtam cseréltetni a régi alumínium vezetékeket "modern" rézre a falban (plusz új biztosítéktábla, már az ELMŰ részéről is). A vilanyszerelők pedig az elektromos tűzhelyhez húztak be 4-es kábelt a "biztonság kedvéért" külön kismegszakítóval, tehát azt gondolom egy "átlag" rendszerhez már az új (nem töredezett/szakadozott/kitudjamilyenállapotú régi) 2,5-es rézdrótok tökéletesek lesznek... Innen pedig nem hiszem, hogy számítana egy több tízezres tápkábel a maradék 1,5 m-ren (persze ne a régi zingerből megmaradt zsinórt használjuk, de amit adnak hozzá szvsz bőven elég).
Aktív témák
Hirdetés
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Tesla topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Villanyszerelés
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Nintendo Switch 2
- Nikon Z MILC fényképezőgépcsalád
- Mikrotik routerek
- Hálózati / IP kamera
- Apple Watch
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! 6TB Seagate SkyHawk SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- LG 48C2 - 48" OLED EVO - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen5 CPU
- Apple iPhone 13 Pro Max , 128GB ,Kártyafüggetlen , 12 Hó Garancia
- AKCIÓ! MSI Z790 i5 14600KF 64GB DDR5 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Enermax 750W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest