- Milyen okostelefont vegyek?
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Apple Watch
- Mobil flották
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Ideiglenesen leállította az Xperia 1 VII értékesítését Japánban a Sony
Aktív témák
-
Patice
nagyúr
Erről az jutott eszembe, hogy akár összedobhatnánk itt egy "közösségi-listát" az adott árszinteken ajánlott komponensekről, tapasztalatok alapján, időnként frissítve újabb modellekkel, vagy még addig nem szereplő, régebbiekkel is.
-
Patice
nagyúr
válasz
Lipton #42102 üzenetére
Aki tovább nyújtózkodik, mint ameddig a takaró ér az meg is érdemli. A józan paraszti ész és a gondolkodás nagyon sok esetben hasznos.
Nem muszáj annyit költeni házimozira. Kevesebből is lehet már jó minőségű, belépő szintű rendszert építeni, amik hangminőségben jócskán túllépik a sokat emlegetett "bögreszetteket", egybe házimozikat.
Itt a fórumon is számtalan ilyen példát olvastam már, és sosem panaszkodtak, hogy rossz lenne. És amúgy ezek a gyakoribb esetek.
-
Patice
nagyúr
válasz
#03969024 #42056 üzenetére
Én sem kötekedni akarok, csak ha jobban belegondolunk egy bérből-fizetésből élő ember simán bevállal egy nagy képernyős TV-t közel 300-ért és utána azzal tud menőzni, akkor miért olyan furcsa, ha valaki a hangra (vagy inkább arra) igényes és inkább vagy szintén ugyanennyit költ majd a hangcuccra is.
Átlagember is tud költeni 300-400 ezret hangcuccra (ha akar), max. nem egyszerre veszi meg az összes komponenst. (Előtte meg jól teszi, ha idejön tanácsért.
)
Karácsony tájékán elég sok az akció. Ha már tudja mely típusokat akarja megvenni, akkor az egyiket megveszi KP-ra, a másikat meg részletre. Így nem elképzelhetetlen, hogy megvette az erősítőt + egy 5.0-ás hangfal összeállítást (+ kábeleket) 200k-250K-300k értékben.
Aztán a végén szerzi be a mély sugárzóját, ha egyáltalán igényli.
Ha az elején rászán az ember elég időt a kiválasztásra, hallgatózásra és tudja mire van szüksége, akkor érdemesebb egy kicsivel többért a jobb minőséget venni egyből és később nem azon morfondírozni, hogy hogyan tudja majd lecserélni valamelyik komponenst.
-
Patice
nagyúr
A "Small" és a "Large" elnevezés szerintem senkit ne tévesszen meg az erősítők beállításaiban.
Én ezeket úgy értelmezem, hogy "Small" esetén tudom állítani a vágási frekvenciát (manuálisan vagy automatikusan),a hangfal méretére és tudására való tekintet nélkül.
"Large" beállításon nincs vágás, a hangfal megkapja a teljes frekvenciasávot, és azt adja ki, amire az adott doboz képes.
Ne kössétek a hangfal méretéhez az elnevezést.
Small = Aktív hangváltó bekapcsolva
Large = Aktív hangváltó kikapcsolva.
-
Patice
nagyúr
válasz
greatdoki #41965 üzenetére
Hangfalszett pölö (ha még aktuális): [link]. Nem hallottam, de a teszt alapján jó választásnak tűnik használtan.
Egy erősítő pölö: [link]
Egy másik erősítő: [link]
Esetleg egyben erősítő + hangfalak: [link]
Újonnan:
Erősítő: [link]
Hangfalak: [link] vagy
[link] csak ezekhez még kell egy jó sub. Ez sajnos már túllépi a megadott keretedet, de később is kiegészíthető, ha összegyűlik a rávaló. -
Patice
nagyúr
-
Patice
nagyúr
A Meridian-oknál Én is mélyhiányt véltem felfedezni. A többi hang teljesen oké volt. Nem szeretem Én sem ha a mély dominál, de éreztem a hiányát.
Bár azért el tudtam volna képzelni 3D demónak mondjuk egy Transformers 3 részletet vagy mondjuk a Sötét Lovagból a nyitójelenetet.
Szerencsére mindkét demószobában ugyan azt sikerült megtekintenem (Avatar és a repülős), de legalább így jól össze tudtam hasonlítani a vetítők tudását. Egyértelmű volt a nagyobb szobában lévő fölénye számomra.
Viszont a nagy szobában csak állóhelyre tudtam beslisszanni, de még így is éreztem a mélyeket rendesen az Avatar alatt. Ott nem volt gond. Kb. olyasmi fíling volt, mint amikor állsz az utcán a zebra előtt és közvetlenül előtted elrongyol egy busz vagy egy testesebb teherautó és megrázkódik a jó magyar féle aszfalt alatt a föld.
-
Patice
nagyúr
válasz
ginola #41737 üzenetére
Belépő szintűek illenek hozzá, Pioneer VSX-521 mondjuk, vagy Denon, esetleg Onkyo elektronikái ebben az árkategóriában. Ilyen összeállításban nem hallottam még, vásárlás előtt mindenképpen hallgatózz, vigyél saját anyagot!
Abból a szettből a háttérnek használt 10.1-eseket hallottam sztereó felállásban egy NAD C315BEE erősítővel. Meglepően szépen, egész dinamikusan szóltak. Leváltak a hangok a dobozokról, volt tér is.
-
Patice
nagyúr
válasz
Warter #41720 üzenetére
Tényleg. Most beugrott nekem is.
Ezt már csak egyedül hallgattam a vége felé. Kicsit már fáradtam a sok ingertől.
Amphion Helium 510-es dobozok + Ayon Spirit III csöves erősítő ha jól emlékszem (+ fekete LACK asztalkák
)
USA Audio még kimaradt a felsorolásomból.
Náluk sikerült beülnöm (Soltész Rezső feleségének társaságában...
) az Avantgarde hatalmas, vörös-fekete, tölcséres hangsugárzói elé. Nagyon hangos volt, kicsit már bántó számomra, de nagyon tisztán, részletesen szólt. Be voltak zsúfolva egy kis helyiségbe, de még így is nagyon jó volt a térérzet, kb. az orromba lógott a harsona vége
. +1 élmény és tapasztalat. Ilyeneket azért haza nem hoznék.
-
Patice
nagyúr
Én is hazatértem már pár órája a Show-ról, de még csak most jutottam gép elé.
xtremetuning:
Az ajánlatod nagyon bejött, a L'Auditeur installációja volt a csúcs nekem idén. (Tavaly a JBL Synthesis.
) Hihetetlen tér, dinamika, részletek, színpadkép, minőség. Újabb referencia emlékem született. Köszönöm az ajánlatot!
biomokus:
Nekem is csalódás volt a két demószoba. Nem szólt rosszul, de nem is hagyott bennem maradandó élményt. Stream Audio-nál pedig érdekes voltszámomra a McIntosh-ok alatt az IKEÁ-s "LACK" sorozatú asztalok, mint HiFi állványok.
A Fazon-t meg nem is tudtam meghallgatni, pedig arra kíváncsi lettem volna. Talán nem sikerült jól belőni? Hiányzott valami hozzá?
Nem tetszett ezekben a szobákban a tök sötét, nem látom a hangfalakat!
Tudom a hang a fontos, de szeretem látni is mi szól. Legalább tudom kötni a hangzást a hangfal képéhez, mert a képmemóriám jobb.
Ami még emlékezetes és említésre méltó volt számomra:
A Neumann első konstrukciós kis aktív hangfalai meglepően jól szóltak.
A Genelec 8260W szintén nagyon tetszett. Eddig még nem hallottam ilyen hangfalakat, sokat olvastam már róluk, nagyon szépen szólt halkan (nem nagyon tekerték fel a hangerőt), precíz teret mutatott, kiegyenlített hangzás jellemezte. Ez persze betudható volt a beépített DSP processzornak is, amivel az adott szobához tudták hangolni őket. Nekem nagyon bejött. Az ára is ennek megfelelő.
A Dóczy.hu kínálatában és tálalásában meglepően jól szólt az XTZ alsó kategóriás monitor doboza, a kisebbik SUMO digitális erősítővel és DUNE médialejátszóval párosítva. Az ára miatt Én merem ajánlani belépő kategóriás hangfalpárnak.
A Mission MX rendszere is nagyon szépen szólt.
A Human Audio "fa" rendszere is szerintem nagyon jó volt.
Röviden kb. ennyi...
Örülök srácok, hogy így összefutottunk kicsit. Jó volt tényleg bandázni, beszélgetni, hallgatózni, tapasztalatot cserélni, miegymás. Kicsit hamar lelépett mindenki. De hát ennyi volt most idén.
-
Patice
nagyúr
OK. Helyesen írva: magashang-sugárzó. (Bár a böngésző beépített helyesírás ellenőrzője így is aláhúzza, de valószínűleg nem ismeri, nincs a szótárában.) Mindegy. Jegyeztem! Köszönöm az észrevételt!
Igen, a dóm hangszóró kifelé domborodik. Az inverz dóm pont azért inverz mert fordított az alakja, tehát befelé domborodik.
(Sanci kihagyta a kvarcot a piezo megválaszolásából. Ezért írtam én is le.)
-
Patice
nagyúr
1. A dome az egy magas hangsugárzó fajta, ahol a membrán kupola alakú kifelé domborodik, hogy jobban szórja a magas hangokat, így hozva létre jobb hangteret és lehetőleg egyenletesebb lesugárzást a hangfal axisától eltérő szögekben (azaz amikor nem pont szemben van feléd a hangszóró/hangfal). A Piezo sugárzóban nincs mágnes, hanem egy kvarckristály mozgatja a membránt, aminek van egy olyan különleges fizikai tulajdonsága, hogy elektromos áram hatására változtatja a méretét (az elmozdulás nem olyan nagy ezért magas hangszórónak lehet csak használni), ami fordítva is igaz (pl. mérlegekben is használatosak a kvarc kristályok, nyomásmérő bélyegként, ill. kvarcórában az elem szolgáltatta áram hatására ciklikus rezgésbe kezd a kristály, ami elég pontos, hogy időméréshez is használhassák).
2. A dome-ban van mágnes a piezo-ban nincs. A részletesebb leírást fentebb leírtam.
Dome esetében a membrán anyaga finom szövet, "selyem-dóm", de vannak nagyon könnyű fémből készült ötvözet anyagúak is pl. "titánium-dóm", "berilium-dóm", ill. elvetemülten drága megoldások: "gyémánt-dóm"
.
3. Lehet, sőt csak annak jók.
4. Driver, ilyen kérdéskörben és a linked alapján maga a hangszóró, a "meghajtó-egység". Amiket linkeltél, azok tölcséres magas hangszórók meghajtó egységei, driver-ei, azaz maguk a membránok, mögöttük a nagy mágnesekkel.
5. A kérdés válaszát erősen befolyásolja a hangszórók tulajdonságai, teljesítményei, Thiele-Small paraméterei, a doboz fajtája, hangolása, stb. Akár a 4 utas is elképzelhető, ha a két közép nem ugyan olyan. Ha egyformák, akkor 3 utassal könnyebben összehangolhatóak.
6. A membrán anyagát illetően nincs etalon. Adott hangdoboz gyártó adott hangszóróanyag mellett dönt, vagy saját kompozit anyagot kísérletez ki, ill. neves hangszórógyártó termékét használja. Rengeteg próbálkozás született már különféle anyagok felhasználásával. A lényeg mindig az, hogy a membrán a méretéhez képest lehetőleg minél merevebb és ezzel egy időben minél könnyebb legyen. A kettő egyszerre nehezen teljesíthető, így mindig valamilyen kompromisszum lesz az eredmény.
-
Patice
nagyúr
válasz
xtremetuning #41113 üzenetére
Most csak a Transparentekre gondoltam.
Amúgy nem akarsz a használt cuccaidból boltot nyitni?
Úgysem akarod már visszadugni a régit egy ilyen után. Valaki hátha vevő lenne rá. (Én szerintem nem tudnám megfizetni.)
Vagy megtartod a tesztelésekhez?
-
Patice
nagyúr
válasz
xtremetuning #41106 üzenetére
Megnéztem az árlistájukat. Hmmm...
Az a durva, hogy még van tovább is.Én örülnék, ha költhetnék annyit audio cuccokra, mint amennyibe az IC-id kerültek.
-
Patice
nagyúr
válasz
xtremetuning #41106 üzenetére
Ne szívd a vérem, még nyugodt vagyok!
-
Patice
nagyúr
válasz
xtremetuning #41101 üzenetére
Csak infót vadásztam egyik fórumtárs kérdésére. Közben meg legalább Én is megismertem. Te meg elárultad az árukat ügyvéd jelenléte nélkül, szóval, IGEN!
-
Patice
nagyúr
válasz
xtremetuning #41095 üzenetére
OK
Gugli után egy két honlapon olvasott infó alapján írtam csak be. Az IC-re írtak ennyit, de nem ugyanez a típus, talán régebbi lehetett. Az RCA tényleg nem is szimmetrikus, sorry. (FAIL..)
A hangfalkábelekre nem is találtam így hirtelen árat. -
Patice
nagyúr
válasz
Jamboo529 #41088 üzenetére
Pedig a képeke látszik a "márka" = "Transzparens" kábelek.
Transparent Reference XL V = szimmetrikus RCA összekötő kábel - a jelforrás és az erősítő közé... (kb. 2000$/pár újonnan, ha jól láttam)
Transparent Reference XL SS (Solid State) = szimmetrikus hangfalkábel, ha jól láttam a képeken speakon csatlakozóval.
- a hangfalak és az erősítő(k) közé... (hasonló árkategória, mint a fenti, hossztól függ...)
Gugli a barátunk. Wiki a barátnőnk..
-
Patice
nagyúr
válasz
guba75 #41085 üzenetére
Ez egy DVD-házimozi "egyberendszer". Ez nem is fogja soha lejátszani az MKV fájlokat, mert egyszerűen nem támogatja ezt az elektronikája. DVD, AVI, WMV mehet, + szokásos JPG vagy MP3 de MKV az nem.
Esetleg veszel hozzá egy médialejátszót, amin van koax csatlakozós, digitális hangkimenet és akkor egy kábellel rákötöd és így a Dolby Digital ill. DTS hangot rá tudod küldeni erre a rendszerre. A kép meg mehet a médialejátszóból a TV-re HDMI-n.
-
Patice
nagyúr
válasz
kiki22 #41070 üzenetére
Az eladóra!
Viccet félretéve, mindenképpen hallgass meg több rendszert is, akár üzletekben is, ha mondjuk új lesz a hangfalszett és csak az erősítő használt. lehetőleg olyan anyaggal amit jól ismersz, többször hallottad/láttad már, hogy tudj mihez viszonyítani, ill. hogy a különböző összeállításokat össze tudd hasonlítani.
Így hirtelen kb. ennyi. Ja és ne kapkodd el a vásárlást!
Ekkora összegnél is már érdemes jól végiggondolni a dolgokat. (Gondolok itt a hallgatózásra, otthon hogy fér majd el a rendszer, stb.)
A megfelelő kábeleket se felejtsd majd ki a költségvetésből!
A szabály az értékek figyelembe vételével: Az erősítő eredeti árának kb. 2X-eséért ajánlott hozzá hangfalszettet venni és az egész rendszer értékének kb. 10-15%-ának megfelelő összeget ajánlott szánni, a megfelelő minőségű hangfal és interconnect kábelekre.
A hangfalak lehetőleg márkán belül is azonos szériából kerüljenek ki, a mélynyomó szabad választás.
-
Patice
nagyúr
válasz
kiki22 #41067 üzenetére
200k-ból meg már egészen jó szettet össze lehet dobni.
Most nem akarok hirtelen mindenfélét ajánlgatni, majd jönnek még a többiek is a tippekkel, akiknek több tapasztalatuk van ebben, több erősítőt és hangfalat hallottak már.
Fentebb már linkeltem egy lehetséges kombót, de így hogy tudjuk a keretet és a felhasználási kört már jobban be tudjuk majd lőni az ajánlást.
Használt erősítőről és hangfalakról lehet szó?
Szerk:
Használható, jó minőségű rendszert már 100k-ért lehet venni, csak itt a hangfalak még igen gyengécskék. A keretedből már össze lehet hozni egy nagyon jót!
Mondjuk ha használt erősítő, akkor itt van egy másik: Denon AVR 3803 ez 70k, de alkudni is érdemes...
-
Patice
nagyúr
válasz
Patice #41064 üzenetére
Mondjuk:
Erősítő: Onkyo TX-SR605 most 53k
Hangfalak: Proson Event szett 2 100k
További költségek esetleg még a kábelek.
-
Patice
nagyúr
válasz
kiki22 #41063 üzenetére
Egyik rendszer sem ér ennyit. Ezeket nevezik itt a fórumon "bögreszettnek".
Ránéztem az árakra.
120k-150k-ból sokkal, de sokkal jobb rendszert össze tudsz rakni.
Ha nincs kizárva a használt cucc, vagy félig használtan sokkal jobb dolgokat lehet megvenni.
Pl. pár éves erősítőt simán találsz 50-60k-ért, ami akár HD képes és esetleg már 1.4-es rajta a HDMI, ha fontos a 3D támogatás.A maradék 90k-100k-ból meg mondjuk újonnan egy belépő hangfalszett is kijön.
Egy biztos: ez a két rendszer csak pénzkidobás lenne.
-
Patice
nagyúr
válasz
hackeeeee #41005 üzenetére
Ha erre akarsz költeni, akkor számíts arra, hogy az eredmény vagy fog tetszeni, vagy nem. Ha meg nem, akkor pénzkidobás.
Elméletileg lehet hogy javítana rajta, de ehhez tudni kéne a hangszórók Thiele-Small paramétereit + impedanciamenetét + frekvenciaválasz-diagramjukat. Ezek alapján belenyúlás nélkül meg lehetne mondani, hogy érdemes-e egyáltalán ezzel foglalkozni.
(Ha a mélyközép hangszórók jól "működnek" a mély és a közép tartományban is, akkor van esély rá, hogy működhet. Ha ez így is lenne, a dobozon belül két kamrát csinálnék nekik.)
-
Patice
nagyúr
-
Patice
nagyúr
válasz
Jamboo529 #40608 üzenetére
Én erősítők közül - tulajdonságok alapján - az Onkyo TX-NR509-re szavaznék, a Proson szett szerintem illeszkedhet hozzá.
Vásárlás előtt mindenképpen hallgatózz. Kérj időpontot, és akkor akár ott helyben tudnak az eladók is segíteni a választásban, esetleg Ők is ajánlanak valamit a készletből, amit érdemes meghallgatni.
-
Patice
nagyúr
válasz
muzsikpeti #39829 üzenetére
Csatlakozom Én is a Házimozi és HiFi Showra idén (is) ellátogatók táborához!
Valaki nem akar kiállni a bejárat előtt egy "PROHARDVER TEAM" táblával/papírral és akkor az lesz a rögtönzött gyűjtőhely?
-
Patice
nagyúr
válasz
ToxLee #39537 üzenetére
Ha mélynyomót akarsz építeni, akkor a másodiknak linkelt hangszóró alkalmasabbnak látszik a megadott paraméterei alapján. Elsősorban az alacsonyabb határfrekvencia miatt.
Az első akár megfelelő választás lehet egy 3 utas hangfalba, mert kb. 1000 Hz-ig néz ki jól a frekimenete, de egy ilyen hangfalban külön kamrába raknám reflexnyílással és extra merevítésekkel. A másik kamrába mehetne egy jó közép + egy ribbon magas
-
Patice
nagyúr
válasz
Kamikaze240 #39396 üzenetére
Egész jó! A membránok miatt sötét borítással lenne igazán tetszetős. Gratula! Szép Munka!
-
Patice
nagyúr
válasz
dana860913 #39363 üzenetére
A TV-den csak sztereó RCA-n keresztül tudnál sztereó analóg hangot kinyerni. Ezt az 5005-ön vagy egy sima sztereó bemenetre kötöd és akkor csak a frontok szólnak, vagy egy olyan sztereó bemenetre kötöd, ami kikeveri 5.1-re és akkor szól az összes hangszóró.
DVD lejátszót csak úgy tudsz majd rákötni, ha 5.1-es hangzást akarsz, ha a lejátszón van analóg 5.1-es kimenet.
Ha veszel erősítőt a TV-hez és az optikai kimenetét kötöd az erősítőre, akkor olyan erősítő kell, amiben van dekóder Dolby Digital hanghoz és van rajta előerősített analóg 5.1 csatornás kimenet, hogy a Genius-t tudd használni, bár abban is van erősítő rész, mert aktív rendszer. Ez a megoldás a TV képességeitől is függ, hogy az optikai kimenetén ki tud-e küldeni 5.1-es hangot, vagy csak sztereót.
Ha már erősítőt veszel erre a célra, akkor érdemes lenne a Genius helyett egy belépő hangfalszettet venni mellé, vagy akár csomagban megvenni egy erősítő + hangfal kombinációt, bár az ajánlható kategória is 100k felett lenne ebben az esetben.
-
Patice
nagyúr
Szerintem ez az adott reflex hangdobozok hangolási frekvenciája lesz.
A hangszóróknak van egy ún. rezonancia frekvenciája, ami megegyezik a hangszóró anyagának saját rezgési frekvenciájával. Ez az a pont ami alatt a hangszóró már nem nagyon képes hangot sugározni. A reflex nyílással ezt a frekvenciát kicsit lejjebb lehet tolni egy dobozban, így javul a mély-átvitel valamelyest.
A megadott érték a centered (és a frontjaid) hangolási frekvenciája, tehát ez alá nem fog menni a hangszóró a dobozban.
-
Patice
nagyúr
válasz
Kamikaze240 #39354 üzenetére
Örülünk, hogy segíthettünk és hogy ilyen meggyőző lett a doboz!
Gratulálok az eredményes munkához! Használd egészséggel!
Esetleg majd dobj egy-két képet az eredményről.
-
Patice
nagyúr
Gondolom remegett a májad is a szép tiszta mélyektől.
A Házimozi és HiFi Showra meg olyan emberek is eljárnak, mint jómagam, aki nem minden nap találkozhat az ott kiállított rendszerekkel. Nem volt azért olyan rossz az a tavalyi sem szerintem. (Bár egy csecsemőnek minden új...
)
-
Patice
nagyúr
válasz
Kamikaze240 #39174 üzenetére
A reflex doboz néz ki a legésszerűbb választásnak. Bandpass ládához elég nagy térfogat kéne. Ha megvan hozzá a megfelelő erősítő teljesítmény is, akkor nem is lesz olyan rossz, bár a grafikonból nem fog kiderülni, hogy mennyire lesz közel a lineárishoz az átvitele.
Egy próbát azért megér. A ládaépítésnél vedd figyelembe, hogy a megadott méretekre rá kell számolni a láda anyagainak vastagságát és azt is, hogy az űrtartalmat csökkenti minden, ami "belóg" a dobozba (hangszóró, vezetékek, tömés), szóval egy kicsit nagyobbra kell hagyni. Ha tervezel belülre merevítő rudakat, akkor azokat is és ne feledkezz meg a reflexcsőről sem!
Esetleg egy kör keresztmetszetű reflexcső nem lenne gazdaságosabb?
Van PH-n hangfalépítős topik is, ott biztos többet tudnak segíteni a szakik: [link]
-
Patice
nagyúr
válasz
xtremetuning #39177 üzenetére
Én legalább 1 napot ott akarok tölteni nyitástól zárásig. Előtte egyeztetünk és kész.
-
Patice
nagyúr
válasz
hackeeeee #39164 üzenetére
Az igazsághoz még hozzá tartozik, hogy csak azért jött el, mert előtte (szombaton) elmentem vele egy orchidea kiállításra
Aztán másnap (vasárnap) Házimozi és HiFi show.
Mondjuk amikor 4,5 hónapos terhesen beült velem a JBL Project Array demó szobába, azért megmozdult párszor a gyermekünk a hangok hatására.
Utána inkább már mentünk haza...
-
Patice
nagyúr
válasz
xtremetuning #39156 üzenetére
Jó ötlet! Én benne vagyok!
Legalább lenne kivel beszélgetni, hallgatózni, tapasztalatokat megosztani. Asszonyt tavaly nem igazán kötötte le...
Apa meg így nem élvezte annyira...
De meghatározó élmény volt még így is.
-
Patice
nagyúr
válasz
Kamikaze240 #38899 üzenetére
Az a hangszóró rezonancia frekvenciája, azaz ezen frekvencia alatt egyre gyengébben képes visszaadni a hangokat. Egy jól, ésszerűen hangolt reflex vagy bandpass dobozzal azért elég jó eredmény érhető el szerintem, de nagy mélységekben nem lesz képes lemenni.
-
Patice
nagyúr
válasz
Kamikaze240 #38892 üzenetére
Ezekre az adatokra gondoltam, legalább...
Ha sorosan kötöd be őket, akkor az impedanciák összeadódnak: 8 + 8 = 16 ohm.
Ha párhuzamosan kötöd be őket, akkor 1/8 + 1/8 = 2/8 = 1/4, melynek reciproka 4 ohm.
Tehát az erősítőnek a párhuzamos bekötés lesz a jó.
Remélhetőleg az erősítő levágja a mély és közép frekvenciákat és csak a szubbasszus tartományt engedi majd rá a hangszórókra. Ha nem, akkor kell a hangszórók elé egy aluláteresztő szűrő, vagy esetleg más megoldásként bandpass ládában gondolkozz.
Az a 39 Hz-es rezonancia frekvencia kicsit szúrja a szemem.
-
Patice
nagyúr
válasz
Kamikaze240 #38893 üzenetére
Én még ezt nem használtam, de a leírás alapján elég korrekt és egyszerű: [link].
Ezen az oldalon sok hasznos írást találsz a hangdobozépítéssel kapcsolatban. Ajánlom figyelmedbe, még mielőtt bármihez hozzákezdenél.
-
Patice
nagyúr
válasz
Kamikaze240 #38835 üzenetére
A jelenlegi gyári házimozid sub-jában nincs véletlenül külön erősítő is?
Ha nincs, akkor a hangláda építés megvalósítható, de előtte nem árt vagy megmérni a hangszórók Thiele-Small paramétereit vagy beszerezni legalább a gyári adatlapjukat típus alapján. Ha több mélysugárzót akarsz egy ládába építeni, akkor legalább legyenek teljesen egyformák. Ezután egy egyszerű tervező programmal számoltasd ki a láda méreteit. Gyártsd le a dobozt, pakold bele a hangszórókat, hallgasd meg, aztán kezdj el gondolkozni és utánaolvasni hogy miért nem szól jól.
-
Patice
nagyúr
válasz
#02644736 #38573 üzenetére
Használtan egész jó dolgokat lehet AVX adás-vételi fórumán találni, vagy még itt a Hardveraprón a házimozi kategóriában is érdemes szétnézni.
Úgy nagy általánosságban az ajánlható márkák erősítő esetén pl: Onkyo, Denon, Pioneer, Marantz, Harman/Kardon, Arcam; hangfalakból már nagyobb a szórás, de pl: Mission, JBL, Polk Audio, Dali, Mordaunt Short, valamint, Wharfedale.
Esetleg vaterán is érdemes szétnézni, vagy még AVforum.hu adás-vételi részén.
Kezdj el nézelődni, ismerkedni a típusokkal, melyik mit tud, aztán ahogy van rá lehetőség hallgass is meg párat!
-
Patice
nagyúr
válasz
#02644736 #38540 üzenetére
A HD hang minőségbeli előnye kb. középkategóriás ár/minőség szintnél érhető el szerintem. Belépő szintű erősítő is képes dekódolni a HD hangsávokat, csak olyan hangszórók szükségesek hozzá, amik képesek meg is szólaltatni azt a teret, részletességet, dinamikát, ez pedig ugye nem olcsó.
Olyan 150k körül már korrekt belépő szintű szettet lehet venni újonnan.
Ha nem félsz használtan beszerezni a komponenseket, akkor ugyanennyiért már sokkal jobb minőségű, pár éves erősítőre és hangfalakra is szert tehetsz.
A megfelelő kábeleket se felejtsd majd ki a a képből!
Mi lenne a műsorforrás?
Ha leírnád, hogy milyen cuccod van most az is segítene a dolgon. Lehet pölö, hogy csak a hangfalakat elég lecserélni. Vagy éppen az erősítőt.
-
Patice
nagyúr
válasz
#02644736 #38533 üzenetére
Mennyit szándékozol a rendszerre költeni?
Zene film kb. milyen arányban szerepelne hangforrásként?
A HD hangokat "csak" képes legyen kezelni a rendszer, vagy képes legyen megmutatni az információtöbbletet is, amit hordoz a hagyományos hangsávokhoz képest?
Eddig mit használtál ilyen célra?
-
Patice
nagyúr
Tudom ez egy házimozis topik, de nem találtam jobb helyet a kérdésem feltevésére.
NAD 304-es erősítővel van valakinek tapasztalata? Tud kb. annyit, mint egy 315/316 BEE ?
A válaszokat előre is köszi! -
Patice
nagyúr
válasz
bajnokpityu #36474 üzenetére
Lehet addig tetszik Nekem is a NAD + Wharfi páros, amíg nem hallok egy Rotelt valami komolyabb hangfallal párosítva.
-
Patice
nagyúr
válasz
bajnokpityu #36471 üzenetére
shouryuken fórumtársunknál már volt alkalmam meghallgatni a NAD-ot egy pár Wharfedale Diamond 10.1 társaságában. Nekem meggyőző volt. De a Rotel-ről is sok jót olvasok itt és az eladó ugyan annyiért kínálja őket. Ezért a nagy dilemma. Nála össze tudnám hasonlítani mit tudnak alapjáraton.
Kedvelem a szép magasakat és a részletező hangot, ennek ellenére nekem a NAD is szép hangú.
Az erősítő tuning miből állna? Érzek affinitást magamban hozzá...
-
Patice
nagyúr
válasz
bajnokpityu #36465 üzenetére
Ez most komoly?
Én épp most tervezek erősítőt venni. Gondolkodóba estem melyik [link]
Te melyikre szavaznál?
-
Patice
nagyúr
válasz
medvezsolt #36449 üzenetére
A vinyó melegedése szerintem nagyban a vinyótól függ. Milyen fordulatszámmal pörög pölö. Ha az az elfekvő vinyód nem nagyon hajlamos a melegedésre, akkor hajrá. Max. ha tényleg nagyon melegszik veszel egy külső keretet neki, az kevesebből megvan, mint egy külső vinyó.
-
Patice
nagyúr
válasz
medvezsolt #36427 üzenetére
Nálad a TV a szűk keresztmetszet. Jogi okokból nem tudja kiküldeni a DTS-t. Az optikai át tudja vinni.
A házimozi tudja a DTS-t, és jól gondolod, DVD lemezről simán fogja vinni.
Nézz körül egy kicsit az üzletek, online boltok kínálatában alaposabban és fogsz találni DTS hanggal lemezeket. (Pölö Kill Bill ha jól tudom magyar DTS-el jelent meg DVD-n is, Gyűrűk Ura trilógia szintén, még ha a magyar hang nem is de az angol biztosan.)
A megoldás: vegyél egy egyszerű kis médialejátszót amin van optikai kimenet és azt kösd a házimozidra. Azzal lesz MKV-ról DTS hangod is.
-
Patice
nagyúr
Jól látom, hogy most on-line megrendelés esetén 90k egy Mission Mv-8 cinema pack?
Gyaa...
-
Patice
nagyúr
válasz
D.Dani #36312 üzenetére
Azon esetleg elgondolkodtál, hogy a TV-t a szemközti falra teszed?
Igaz, egy kicsit át kell rendezni a szobát, de lehet hogy a hangzás szempontjából sokkal jobb helyen lesz a másik falon a TV és a hangfalak is. Ott el tudnád rendezni szépen őket, a méllyel sem lenne gond. A sorround-ok meg mehetnének oda, ahová most a frontokat tervezted. Ez sem túl szerencsés elrendezés, de még mindig jobb szvsz.
-
Patice
nagyúr
válasz
medvezsolt #35859 üzenetére
Szerintem eléggé. Max. alkudhatsz még pár ezrest lefelé.
Csak példaként linkeltem be őket. Esetleg AVX oldalin is érdemes nézelődni. Ha lehetséges, akkor hallgasd meg őket vásárlás előtt, meg vigyél általad jól ismert anyagot, hogy legyen mihez viszonyítanod.
70-80k-ért egy belépő szintű erősítőt kapni újonnan. Egy egész szett meg kb. a duplája.
-
Patice
nagyúr
válasz
medvezsolt #35853 üzenetére
-
Patice
nagyúr
válasz
medvezsolt #35852 üzenetére
Igen, a TV-től függ, hogy milyen jelet tud kiküldeni optikain.
A szettnek, amit linkeltél, ha jól olvastam nincs optikai bemenete csak sztereó analóg.
Olyan TV-t még nem nagyon láttam amire rákötheted a hangfalakat is.
A Philips szettnek HDMI kimenete van, ezen képet fog küldeni a TV-nek. Hangot is küldhetne rajta, de szerintem alapból a saját hangszóróin fogja megszólaltatni a hangokat, nem a TV-n.
Amikor a TV játssza le USB-ről a filmeket, csak akkor lesz 5.1-es hangod, ha ki tudja küldeni a optikai kimenetén és ezt egy házimozi erősítőbe vezeted. Másik, olcsó lehetőség, ha olyan egybeszettet nézel, amin van optikai bemenet.
A Philipsnek van USB portja?
-
Patice
nagyúr
-
Patice
nagyúr
válasz
medvezsolt #35829 üzenetére
"Sajnos olyan házimozit nem nagyon lehet kapni ami lejátszó nélküli."
Ezt a mondatodat szerintem gondold majd át még egyszer.
A komponensekből összerakott IGAZI házimozi, az pont ilyen., csak nem ennyibe kerül.
A lényegre térve:
A TV-den optikai (digitális) hangkimenet van, analóg nem. Ez arra szolgál, hogy egy optikai bemenetes készülékre rá tudd kötni. Ilyen egybeszetteknél is van olyan, amin van ilyen bemenet. Ilyet keress inkább. Az megint kérdéses lesz, hogy a TV-d az optikain keresztül milyen hangot tud kiküldeni. Gyanús, hogy csak sztereót, ha szerencsésebb vagy akkor 5.1-et, abból is csak Dolby Digital-t, mert a DTS-t nem támogatja a TV.
A "házimozi-szett" amit kinéztél egy olyan megoldás, amikor a DVD lejátszó és az erősítő egy házban kapott helyet. Ide kell csatlakoztatni az összes kis hangszórót és a mélynyomót is. A TV-vel HDMI kábellel tudod összekötni. Bemenet meg csak analóg sztereó RCA csatlakozójú van rajta, tehát erre a szettre max. analóg sztereó jelet tudsz csak küldeni.
Esetleg egy lehetőség a sztereó hangra: a TV SCART csatlakozóját használva egy teljes bekötésű kábellel és egy AV átalakítóval, majd egy 2RCA-2RCA kábellel összekötöd.
Szerintem érdemes lenne itt hardveraprón keresgélned a használt házimozi-erősítők közt. Keress olyat amin van optikai csatlakozó és nagy valószínűséggel erre rá tudod majd kötni a régi videó-DVD kombódat is. De lehet akár egy sztereó erősítő is és akkor olcsóbban megúszod.
Vagy ugyanilyen keretből inkább 2.1-es rendszert nézel. Azt nem tudom viszont, hogy melyik az, amin mondjuk optikai bemenet is lesz. (Amin lesz az meg szerintem ismét csak drágább.)
-
Patice
nagyúr
válasz
robi-k #35834 üzenetére
A Dolby Digital 5.1 (dd5.1) az AC3 kódolású, azaz egyenlő vele.
Tudom, lehet az AC3 kódolású hang sztereó is, de azt Dolby Sorround-nak hívják.
DTS 5.1-es hang egész gyakori szerintem, vagy csak nem egy helyről töltünk....
DTS-HD MA megszólaltatásához megfelelő minőségű házimozi rendszer is kell, ami szintén nem túl gyakori (még).
-
Patice
nagyúr
válasz
robi-k #35830 üzenetére
Hát Én ezidáig csak olyan mkv-val találkoztam amiben alap az AC3-hangsáv, de legtöbbször mellette van egy eredeti angol hang DTS-ben (1510 kbps-es DTS Core) + feliratok.
Nekem van még az ősidőkből sok olyan XviD filmem is, amiben szintén AC3 5.1-es hangsávot raktak a rip készítői. A legutolsó AVI-kban meg már feltűnt a dual hangsáv is, sztereó + 5.1-es eredeti felállásban. Mindkettő AC3 kódolással
-
Patice
nagyúr
-
Patice
nagyúr
válasz
Jamboo529 #33391 üzenetére
STB-t úgy is be tudod kötni a rendszerbe, hogy olyan SCART kábelt használsz aminek variálható a két vége (vagy legalább az egyik). Konkrétan lecseréled az egyik oldalt AV csatlakozóra (1 RCA dugó a képnek, 2 a hangnak). Ilyen AV bemenet van az erősítőkön és a képet a saját HDMI-jén keresztül tolja a TV-nek. Még akár fel is konvertálja kicsit.
Szerintem igen, támogatnia kell az erősítőnek a kikapcsolt (készenléti - Stand by) állapotban a jeltovábbítást. Erre azért kérdezz rá.
-
Patice
nagyúr
Hangkártya vásárlás előtt nézd meg, hogy a mosatni hangkártyád mit tud. A modernebb hangkártyák kimenetei szabadon állíthatóak, hogy milyen csatornát akarsz megszólaltatni rajta. Például a front hangszóró jelét ki tudja küldeni több kimenetre is párhuzamosan. Ha van a hangkártyádon digit. kimenet, akkor ha tudja külön kezelni az analóg kimeneteket és a digitálist, akkor akár úgy is megoldható a dolog, hogy a Windows hangoknak, meg a TV hangjához beszerzel egy kisebb aktív, sztereó hangfalpárost pár ezerért és ezen hallgatod. A filmek és az 5.1-es jeleket meg kiküldöd a digit kimeneten az erősítőnek.
A zónázós erősítőknél is ez lett volna a megoldás, hogy az 5.1 mellé egy 2.0-ás szett is szükséges mellé.
Összekötések:
TV tuner kártya HDMI-je --> Erősítő HDMI bemenet
Hangkártya digit kimenet --> Erősítő digit bemenet.
Videókártya DVI kimenet + DVI-HDMI kábel --> TV HDMI bemenet, vagy ez is mehet az erősítőbe is (hang nem lesz benne, de ha jól emlékszem az erősítő a képet fel is tudja konvertálni 1080p-re, ha nem tudod ilyen felbontással etetni, vagy ha nem ilyen felbontású videót nézel éppen.)
-
Patice
nagyúr
válasz
Jamboo529 #33383 üzenetére
Szerintem JBL + használtan egy magasabb kategóriás erősítő.
Onkyo SKS-HT728-ban a hátsó hangszórók csak szélessávúak.JBL-ben az összes szatellit kétutas.
Denon AVR-1611 vagy ha még megvan az AVR-1909 használtan. (A legjobb lenne az 1909-esre lecsapni).
4Ohm-os hangfalakat mindegyik erősítő szereti, ezzel nincs gond.
Aktív témák
Hirdetés
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Milyen monitort vegyek?
- EAFC 25
- Tőzsde és gazdaság
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Renault, Dacia topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen okostelefont vegyek?
- További aktív témák...
- Nintendo Switch bazár (Okosított Nintendo Switch konzolok, játékok, tartozékok)
- Apple iPhone 13 Pro , 128GB , Kártyafüggetlen
- Újszerű Asus Vivobook S 15 S5507 -15,7 2.8K OLED X Elite X1E - 32GB DDR5 - 1TB - Win11 - 1 év gari
- NYÁRI BOMBA AKCIÓK! STEAM, UBISOFT CONNECT, EA APP, XBOX EREDETI KULCSOK 100% GARANCIA
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest