Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• 5leteseN

senior tag

válasz daninet #9721 üzenetére

Kíváncsiságból megkérdezetm a "munkatársat"(Mesterséges Intelligencia, LLM: qwen2.5-coder-14b-instruct-uncensored/Q-4), aki állítólag elég jó a kategóriájában az IT-ban:

A kérdés;
    "NAS számítógépet szeretnék építeni. Értek a számítástechnikához, de ezen a részterületen kezdő vagyok. Költséghatékony megoldást szeretnék.
    Melyik programot javaslod egy általam épített átlagos számítógéphez?"

A válasz;
    "
    Az "NAS" (Network Attached Storage) a hálózati tároló, ami lehetővé teszi számítógépeiden kívüli fájlok tárolását és elérését. Költséghatékonyan képesek vannak sok adattárolást biztosítani.
    Ha kezdő vagy az általad épített számítógép átlagos, akkor a "Synology DiskStation DS220+" vagy a "QNAP TS-251D" jó választás lehet. Mindkettő képes 2 merevlemezre tartalmazni és rendelkezik alapvető funkciókkal, mint például fájltartalom megosztása, biztonsági mentés vagy streaming szolgáltatásokkal.
    Mindazonáltal, a legjobb választás attól függ, hogy hány merevlemezzel szeretnél rendelkezni és milyen funkciókat keresel (pl. telekézió, Wi-Fi, stb.)."

Mivel nem programot ajánlott, hanem koplett megoldást "vassal" együtt(senki sem tökéletes), ezért a hardvert kizártam a következő kérdés-kiegészítéssel:
    "A számítógépet én építem meg. A szoftvert keresem a NAS feladathoz, költséghatékonyan.
    Négy javaslatot kérek. Jelezd, hogy ingyenes, vagy fizetős a program."

A válasz;
    "Természetesen, itt néhány jó választás:
    1. **FreeNAS** - Ez egy ingyenes, nyílt forráskódú operációs rendszer, amely kiválóan alkalmas NAS számítógépekhez. Több funkcióval rendelkezik, mint például fájlmegosztás, biztonsági mentés és streaming támogatás.
    2. **TrueNAS** - Ez a FreeNAS alapú, de különlegesítésekkel rendelkezik, amelyeket a TrueNAS cég biztosít. Néhány funkció ingyenesen elérhető, másokért fizetésre van szükség.
    3. **Synology DiskStation Manager** - Ez a Synology NAS-ainak operációs rendszere. Teljesen ingyenes, és sok funkcióval rendelkezik, beleértve fájlmegosztást, biztonsági mentést és streaming támogatás.
    4. **QNAP QTS** - Ez a QNAP NAS-ainak operációs rendszere. Mint a Synology Manager, teljesen ingyenes is elérhető, és számos funkcióval rendelkezik, beleértve fájlmegosztást, biztonsági mentést és streaming támogatás.
    Mindazonáltal, a legjobb választás attól függ, hogy milyen funkciókat keresel és milyen modellel rendelkezik a NAS számítógépén."

Csak érdekesség képen tettem be. Bár én nem merültem el ebben a témában, de még nekem is látszik, hogy elég alapszintű, általános az MI-válasz.
    A chat.gpt-t érdemes lehet inkább megkérdezni szintén érdekességként, de: annál a bizalmas témák erősen kerülendők, mert naponta jönnek a hírek, hogy a bizalmas és személyi adatok jogtalan felhasználásáról!!

A NAS talán még nem az! ;]

Sok sikert! ;)

Érdekel ennél a válasznál is és az esetlegesen hozott chat-gpt-nél a nálam szakértőbbek véleménye! :K + :R

Új hozzászólás Aktív témák