- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- iPhone topik
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Realme 9 Pro+ - szükséges plusz?
- OneOdio OpenRock X - a koncertterem ajtaja nyitva
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Google Pixel 9a: ez a várható EU-s ár és színválaszték
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
Henk
veterán
válasz
Apollyon #5786 üzenetére
Mind a 2 ágban nem lehet 4 szál mert a 4-ből 1 a fordulat ellenőrzésre szolgál. Ha mindkét ágról kapna fordulat jelet és történetesen 2 különböző venti lenne rákötve akkor a lap hogyan döntené el, hogy melyik fordulatot jelezze ki? A 2 ág közül amelyikben 4 szál van annak a fordulatát fogod látni, amelyikben 3 azt nem, abban is működik minden a fordulat ellenőrzés kivételével, de ez nem is működhetne másképp. Rá tudod úgy kötni, hogy a cpu hűtő fordulatát lásd de akkor a Coolink-et nem fogod. Illetve még azt is meglehet csak nem tudom érdemes e annyit kínlódni vele. Az egyik Coolink-nak kiveszed a csatiból a senzor szálát majd veszel egy 3 tűs anya csatit abban a megfelelő helyre visszadugod majd rákötöd a lapon az egyik szabad venti csatira. Így működni fog a vezérlés a cpu fan-ról és egy másik csatin meg tudod a fordulatát ellenőrízni. De arra oda kell figyelni, hogy megfelelő helyre kerüljön a szál.
[ Szerkesztve ]
-
Henk
veterán
válasz
Apollyon #5780 üzenetére
Próbáld ki akkor cpu fan-ról őket, nekem ott 900-1700 között szabályzott. A fix 12V azért nem szerencsés mert szerintem ott már hangos, bár lehet neked nem. 3 ventit még elbír a csati szerintem, nálam 4 is volt rákötve egy időben csak azért szüntettem mert mert időnként voltak ilyen rejtélyes felpörgések aminek nem értettem az okát.
-
Henk
veterán
válasz
Apollyon #5778 üzenetére
Pwm-es ventit nem csak szabályzóval érdemes használni, sőt. A pwm-nek az a lényege, hogy a lap megfelelően tudja szabályozni, az más kérdés, hogy igazán jól a cpu fan-ról megy. Bár erre akár több is köthető csak oda kell figyelni mennyit kötünk össze, én sokáig használtam úgy, hogy 4-5 is ment egy csatiról.
Ha a sys fan 1-re kötöd mindkét ventit akkor sem kell neki külön fesz, megy arról a csatiról mindkettő. Az más kérdés, hogy a tapasztalatom az, hogy az a csati "lomhán" szabályoz. Speedfan meg csak akkor működik ha kompatibilis a lapoddal, az újabbakkal nem szokott menni.
Én előlapi szabályzót csak azért vettem mert azzal aztán hajszál pontosan lehet beállítani a ventiket csa annál meg oda kell figyelni, hogy ne felejtse el az ember állítgatni ha terhelve van a gép. Illetve ezzel olyan alacsony fordulatot is tudok állítani amit a pwm nem tudott megvalósítani, de ez szabályzó függő is. -
Apollyon
Korrektor
válasz
Apollyon #5777 üzenetére
Bocs hogy telefloodolom a topikot, de megvan az amit nem tudtam. A sys_fan1 és a cpu_fan csatlakozók csak a pwm-esek, mert négy tűsek, a pwr_fan és a sys_fan2 viszont csak 3 tűsek, így azon akkor nincs pwm. Tehát akkor egy Y-nal elosztom őket és lehet szabályozni Speedfan progival. Elvileg
Továbbá, ha rádugom a 4 tűs sys_fan 1-re a két ventit, akkor tudom őket szabályozni, de powert csak a tápról kapnak, nem? Vagy az az egy csati ellátja mindkét ventit árammal?
[ Szerkesztve ]
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Henk
veterán
válasz
Apollyon #5771 üzenetére
Ha kell tartalékba a nagyobb légszállítás akkor jobb a pwm-es, nekem is olyanok vannak a házamban, 4db. De, ezeket szabályozni kéne valahogy mert 1700 rpm-en már minden csak nem halk ráadásul mennek valamivel többet is. Nálam szabályzóra vannak kötve így nem okoz problémát mert idle 800 rpm-en mennek csak akkor tekerem fel ha ez indokolt de ilyenkor 1800-2000 rpm-et is tudnak. Azt nem tudom megmondani, hogy a lapod minden venti csatin tud e szabályozni de ha nem akkor fullon fognak menni, nem halkan. Ami biztos, hogy a cpu fan-on tudja őket szabályozni megfelelően és rá is tudod kötni a 2-t mert van hozzájuk egy Y elosztó kábel de akkor ami most rá van kötve gondolom cpu hűtő az marad a levegőbe. Esetleg azt is megpróbálhatod (saját felelősségre), hogy 2 elosztóval mind a 3 ventit rákötöd arra ez egy csatira. Én egy ideig használtam 4 ventit csak a cpu fan-ról de azért ezt nem ajánlgatom.
A másik, hogy a sys fan1-en is tudja szabályozni a pwm-es ventit elméletileg, de nálam a gyakorlatban ez nem igazán működött mert ennél a rendszer hőmérsékletét veszi figyelembe és az olyan kis mértékben változik, hogy a venti fordulatát max 100 rpm-es tartományban változtatta.Sziszka_88: akkor hangos ha az oldallapon van és befele fúj? Mert ha igen akkor azért lehet mert túl közel van a venti a lemezhez és ahogy szívja a levegőt szélzaj keletkezik. Úgy szokták megoldani, hogy távtartóval teszik fel a ventit, hogy a lemez és a venti széle között maradjon némi hely.
[ Szerkesztve ]
-
Henk
veterán
válasz
Apollyon #5767 üzenetére
Én az oldalsó ventit nem javaslom több szempontból sem. Azon kívül, hogy hangos meg rázni szokta az oldallapot esetenként még ront is a hűtésem mert megtöri a légmozgást a házban. Szerintem az előről hátra haladó légmozgás a legcélravezetőbb. Ha van hátul meg felül ventid akkor a helyedben előre tennék 2 befújót meghozzá ilyet. Ebből 2db pk-el együtt is 5k körül van. Mondjuk nem tudom a gyári hűtő milyen hangos alapból meg a másik 2 venti mert amit mutattam az fix 1200 rpm-es és van némi hangja, bár szerintem nem hallanád ki a többi közül. Ha halkabb kell akkor ez, ezt tuti nem hallod de ennek a légszállítása is szolidabb.
Most jut eszembe ha van elöttük porszűrő akkor mindenképpen a nagyobb fordulatú kéne mert a szűrő jól felfogja a légmozgást is.[ Szerkesztve ]
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Apollyon #5767 üzenetére
Hja még annyi kiegészítés hogy az alaplap hőmérséklete is felmegy 40 fokra, a proci is 50 körülre, a vga is 38-43 fok között van idle.
Ezeknek is lejjebb kéne menniük, tehát lehet jobb lenne 1 oldalra, 1 előre, bár ha belefér a 6-ba akkor 1 helyett 2 előre még jobb.. Csak éjszaka tudjak aludni mellette ahogy eddig is
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest