Hirdetés
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
- Rugalmas OLED panelre válthat a Samsung Galaxy A57
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- QWERTY billentyűzetes, üzenet-fókuszú androidos mobil a Clicks Communicator
- CES 2026: Minden kiszivárgott bemutatója előtt a Motorola új csúcstelefonjáról
Új hozzászólás Aktív témák
-
szasza_1
senior tag
Valahol azt olvastam, hogy a mélynyomó membrán felületének max a fele (átmérőre), de minimum 10%-a. Hosszra meg be kell hangolni, hogy minél tökéletesebb legyen a frekimenet.
Ezt énszerintem a legegyszerübben meghalgatással tudod kipróbálni. Ha nem elég jó a mély, akkor levágsz belőle 5mm-ert. De kb 10cm-es jó. De ez dobozfüggő. -
szasza_1
senior tag
Hát erősítőt építeni tényleg nehéz, de ha van egy technikus vagy diplomás (aki tanulta az elektronikát) ismerős, akkor már nem elveszett dolog. Nekem az első 2 erősítőm nem mükődött, pedig rádio-technika évkönyvből csináltam, azután a kivezérlésjelzőm sem műkődött. El is ment a kedvem az építgetéstől, de most, hogy mindjárt befejezem a technikusit, már visszajött. De azért programozni könnyebb, mert ott a hibát könnyen ki lehet javítani, de egy saját tervezésű/építésű kütyünél már nehezebb.
Mi meg projektmunkára DJ-pultot csinálunk, soros proton küldi a PIC a gépnek az adatot, amin az én progim fog futni, és DirectSound8 jácca le a hangokat+effekteket tesz rá.
De a haverék pont ez a 100wattos végfokkal építenek erősítőt. Ebben is pic lesz a közpnti egység, és rá lehet dugni gépre, lehet onnan is vezérelni, meg lesznek rajta érintős gombok, azzal is lehet vezérelni. Na ők kb 3hétig élesztgették az erősítőt. Valamiért torzítot, bement a sinusjel, kijött valami pofonvágott fűrészjel.
De ha nincsenek műszereid, akkor neki se áljál építeni, mert nem is tudod végignézni az áramkört, hogy mi lehet a hiba. Az lenne a legjobb, ha keresnél egy olyan ismerőst, aki most szeretné lecserélni az erősítőjét. -
szasza_1
senior tag
Ja, meg azért kell jól kiszámolni a doboz méretét+reflexcső, hogy 40Hz alatti hangokkal is megbírkozzon. Ahol már a hangszoró halkabban szól, ott kell erősítenie a doboznak.
-
szasza_1
senior tag
(Graetz kocka)
Meg nem ajánlott egy hozzáértő ismerős, egy multiméter és egy szkóp. -
szasza_1
senior tag
1 végfokra egy hangfalat. Figyelni kell az impedanciára. Nekem azért kellett 2 db hangszorót vennem egy dobozba, mert 4ohmos volt egy, 2-öt sorba kötve 8ohmos lesz, mint a hifim. Meg nem baj, ha van benne tartalék, bulikba még jól fog jönni.
Na szóval, neked minimum 2 végfok kell, elötte előerősítővel, meg a ládának kell egy, az elé meg egy aluláteresztő szűrő. Meg egy jó izmos trafó(2*40-45volt), 2 db jó nagy pufferkondi, meg egy gréc (most kapásból nem tudom, hogy hogy írják). Bolhapiacon keresel valami nagy vasmagot (még valami házilag barkácsolt hegesztőtrafó vasmagja is jó. Én multkor találtam 500Ft-ért egy 400Wattos trafót. Csak szerencse kérdése.) Szerintem más nem kell. -
szasza_1
senior tag
Quad 405 100W
Asszem itt lehet megrendelni: www.urbanelektronika.hu
(ez elöző üzimet hogy sikerült elküldenem kétszer??) -
szasza_1
senior tag
Nekem a Boxerem 16.5 cm-es volt. Az is szolt rendessen. De most ez 6''×9×-es nagyovál. Szerintem attol nem kell féni, hogy túl nagy lessz a basszus, hisz az erősítőn vissza lehet venni. Én inkább attól félnék, hogy nem lesz basszusa. De ezt egy tervetőprogival jól le tudod szimulálni, hogy hány Hz-en hány db volt a csillapítása.
Meg ha nagy mélynyomot veszel, akkor vidd el egy buliba, és jól hajtsátok meg, akkor egy picit bejárodik, és kisebb erősítővel is frankó lesz. Haver is egy 600Wattos Magnatot 200Wattos erősítővel hajtott meg, elöször ''alig'' döngött, de buliba rendessen meghajtottuk, majdnem szétesett az épület, és utánna a 200Wattos erősítővel igen jól szolt.
Erősítőt tudsz csinálni, de lehet rendelni is egységcsomagban, nyákkal, alkatrészekkel együt. 100w-os végfok 5000,- Ft.+előerősítő 1000-2000 ft.
Mindjárt utánanézek, hogy hol lehet rendelni! -
szasza_1
senior tag
Nekem a Boxerem 16.5 cm-es volt. Az is szolt rendessen. De most ez 6''×9×-es nagyovál. Szerintem attol nem kell féni, hogy túl nagy lessz a basszus, hisz az erősítőn vissza lehet venni. Én inkább attól félnék, hogy nem lesz basszusa. De ezt egy tervetőprogival jól le tudod szimulálni, hogy hány Hz-en hány db volt a csillapítása.
Meg ha nagy mélynyomot veszel, akkor vidd el egy buliba, és jól hajtsátok meg, akkor egy picit bejárodik, és kisebb erősítővel is frankó lesz. Haver is egy 600Wattos Magnatot 200Wattos erősítővel hajtott meg, elöször ''alig'' döngött, de buliba rendessen meghajtottuk, majdnem szétesett az épület, és utánna a 200Wattos erősítővel igen jól szolt.
Erősítőt tudsz csinálni, de lehet rendelni is egységcsomagban, nyákkal, alkatrészekkel együt. 100w-os végfok 5000,- Ft.+előerősítő 1000-2000 ft. -
szasza_1
senior tag
Na, megvan:
http://www.ingyennet.hu/~whiteful/
Itt találsz egy csomó mindent. -
szasza_1
senior tag
Boxeres doboz mérete: 25×45×25
-
szasza_1
senior tag
Hangfaltervező progi:
http://www.linearteam.dk/
Igen jó kis progi!
Vizskozvattával kitömőd, ha nem lenne elég nagy basszusa.
Az én dobozom 2mm-es fekete bútórlapból készűlt, ez bőven elég neki. Így lett 15kg-os. Vettem 4db AudioBank TC693-as 3 utas autóhangszorót 30-ért, és kész is lett. Ebbe nem kellett viszkózvatta, anélkül is igen durván szól. 4 emeletes panelházban lakok, a 4.-en, és ha adok rá egy pici hangot, akkor a földszinten tisztán, és érthetően lehet hallani. Ja, meg a basszusa rendessen átmozgatja a testedet. A doboz mérete: 30×60×32. 9 cm átméröjű reflex-cső, 10 cm hosszú.
Elötte Somogyi Boxer autóhangszoróm volt(2×90Watt, 25×25×45-ös dobozban). Haver faterja asztalos, én odaadtam neki a Boxereket, ő meg megcsinálta nekem a dobozokat.
Kenwood házimozi erősítő 5*100 wattos új design-al 65-75e forint.
Multkor láttam egy dvd(nem tudom mi)-s oldalon forúmot, ott is irtak hangfalépítésről. De van egy jó címem, megpróbálom neked megkeresni. -
szasza_1
senior tag
Szerintem döntsed el, hogy mit akarsz. 600W-os mélynyomó (Magnat, AudioBank) olyan 20eFt körül van, de csak családi házba (Saját példámból tanúlva). Hangfalpár olyan 30eFt. Ez kb 2×200 RMS, 2×400 Zenei teljesítmény. Erre ajánlom az AudioBank TC693-as autóhangszorót. A Pioneer már drága ilyen célra. 2db-ot raksz egy 54 literes dobozba, és 30Hz-től 0db-es csillapítással leadja a hangokat. De doboz tervezésre vannak igen jó kis progik, meg neten is vannak hozzá anyagok. Ja, meg bocsi a helyesírási hibákért, de tök kóma vagyok...
Új hozzászólás Aktív témák
- Szép! Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -50% i5-1135G7 4Mag 16GB/512GB FHD IPS
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 370 - i5-G7 I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I W11 I Cam I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 260 - i5-G6 I 8GB I 256SSD I 12,5" Touch I W11 I Cam I Gari!
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Tartós Laptop 15,6" -65% i7-1165G7 16/512 Iris Xe FHD
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X390: i5-G8 I 16GB I 256-1TSSD I 13,3" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
- Lenovo magyar laptop billentyűzetre van szükséged? Akármelyik verzióban segítünk!
- Eladó BONTATLAN Samsung Galaxy S24+ 12/256GB Lila / 12 hó jótállás
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Gamer/streamer mikrofon, állvány és USB HUB kitűnő árakon!
- Vásárlunk iPhone 12/12 Mini/12 Pro/12 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest