- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Nem lett arányos a fogyókúra
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- iPhone topik
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Apple Watch
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Íme az új Android Auto!
Új hozzászólás Aktív témák
-
vizirider
tag
790 XT-ud4p lapom volt X4 9560t -vel hatmagosítva (most is erről írok) és 16 gb rammal megy, mint egy doxa.
-
vizirider
tag
azt meg tudná valaki mondani, hogy mi lehet a megoldás a problémámra: giga 790xt-ud4p lap
és egy usb-s áramelosztó. ha kikapcsolom a gépet akkor az usb miatt lekapcsolja az összes 'slave' konnektort. de ez valahogyan nekem nem működik. nem veszi le az áramot a többi ágról, laptopnál viszont igen. mi lehet a gond? előre is köszi ! -
vizirider
tag
válasz
kokeny92 #4550 üzenetére
igazából a lényeget mondom, mert nem szakmám, és komoly műszaki érvelést nem is tudnék felvonultatni. tehát amit mi egyszerű júzerek ebből értünk:
ganged-> párban vannak hajtva a ramok ami elvben ugye gyorsabb DE
unganged -> külön kezeli az egységeket a gép, ez így lassabb viszont mivel már nem 1 magos a processzor, így képes a külön magok igényéhez képest kezelni a ram egységeket.
és itt előjön hogy a lassabb sokszor gyorsabb, hiszen nem vár az egyik mag arra, hogy a másik magot szolgálja ki éppen a ram, hanem elfutnak párhuzamosan egymás mellett. remélem érthető volt, és szereztem pár kellemes percet annak akinek szakmája, és most jót röhög ezen a béna magyarázatonelnézve az adatlapod neked jobb az unganged mód
-
vizirider
tag
ebben az a vicces, hogy nekem meg ezzel a 790-es szettel 2 garnitúra ilyen kingston is simán ment, semmi variálás nem volt, nem kellett cserélgetnem a ramokat. beraktam a 16 gb-ot és ment full stabilan 1600-on. ebből nekem nem az jön le, hogy a ram nem megy a 790-es szettel.
nekem csak addig volt rammizériám, amíg a régi 65 nm-es AMD proci volt a gépben. a kérdés az, vajon a változatos procik nem mind 65-ös csíkszélességgel készültek? mert ha igen, akkor csak látszólagos a sokszínű paletta. és csak mint érdekességet mondom, hogy ez az első ramom ebben a lapban ami egyből ment 1600-on csak a kingmaxok mentek benne 1333-on. ocz, csx,corsair és geil modulok sem mentek benne. anyáztam is veszettül a gigát miatta. aztán ahogy a proci cserélve lett, kvázi az első kezembe kerülő rammal egyből ment . vagyis nálam az jött le, hogy 5 féle ramból 1600-on semmi, 1333-on 1 fajta ment, míg procicsere után minden változtatás nélkül ez a kingston, illetve a bővítés előtt pár napig a régi kingmax is röhögve ment 1600-on. amennyit anno szívtam (vagy 3 hónapom ment rá) most annyira mákosnak tűnik a helyzetem -
vizirider
tag
teljesen egyetértek, mégha a szakmai résszel messze nem is vagyok ennyire tisztában.
egyébként szerintem az 1600-on járatott ram is inkább olyan dolog amit az ember 'zúzája' kiván, semmi több. valóban nem ott lesz a szűk keresztmetszet. olyan ez mint a 3dmark eredmények, vagy hogy hány FPS-el fut egy játék, mintha nem lenne teljesen mind1 hogy 38 vagy 138. de van akinek felhasználóként mind1 (hiszen úgysem látja a különbséget) de mint ember kívánja a "jobbat". egyébként én is meglepődtem, mert anno sokszor írtam hogy tuti nem veszek többé giga lapot, mert a ram kezelése katasztrófa. erre meg kiderült számomra, hogy nem ő a fő "hangadó" a témában. -
vizirider
tag
nekem meg inkább kérdés hogy milyen procikkal.. nekem a régi gépemben volt X3 720 és örültem hogy a támogatott kingmaxokkal ment 1333-on 1600-helyett, aztán cseréltem X4 960-ra, és röhögve futott 1600 a kingmax is, és a korábban említett kingston is. szóval én kezdek arra a véleményre helyezkedni, hogy az amd nincs a helyzet magaslatán ezügyben. persze lehet tévedek. (alaplapom(790 xt ud4p), ill beállítások bios stb. nem változott)
-
vizirider
tag
válasz
Motaba78 #4501 üzenetére
igazából a ramsebességen annyira sokat nem veszítesz. igazából valóban az 1333 a ddr3 szabvány, felette tuningnak számít, és az ugye vagy sikerül, vagy nem.........
szóval persze 1333-on stabilan elketyeg akkor érdemes úgy használni. ramcserénél megint előjön hogy vagy bejön, vagy nem. -
vizirider
tag
válasz
Motaba78 #4497 üzenetére
hát az időzítést nem tudom neked megnézni, mert ma vitték el a gépem, de ilyen alaplappal, és ilyen ramokkal ment atomstabilan 1600-on. ha jól emlékszem 1,65 volton, 16 gb ilyen rammal (cikkszám szerint stimmel). bios is stimmel. esetleg adj neki +0,05 voltot hátha.
hja nb vid feszkó is jó ha meg van nyomva 0,05 vagy talán 0,1 volttal......... már nem emléxem pontosan bocsi.
egyéb 5letem nincs -
vizirider
tag
-
vizirider
tag
válasz
#81556480 #4480 üzenetére
nincs semmi gond azzal a lappal, félre ne értsd ! az egy alap igényeket tökéletesen kiszolgáló darab. ha nem is kérsz tőle semmit, tökéletes választás. nem véletlen hogy 15 000 től is van lap, mert netre játérkra elég, és bizony van 60 000-ért. mert ott más igényeket kell kielégíteni.pont mint a kocsiknál. nyilván egy 20 éves srácnak a ferrari az isten, de egy szállítmányzó cég elsírná magát ha egy kamion helyett ferrarija lenne. és ne felejtsd el, hogy aki tanácsod ad, az is kicsit magából indul ki. én általában 6 évente szoktam új gépet venni, 3 évente van ráncfelvarrás. (vagyis 1-2 dolgot cserélek, 6 évente alaplaptól procin át a ramig mindent a legmodernebbre váltok) vagyis én megvettem az akkor felsőkategóriás alaplapot 3X 000-ft ért, mert tudtam sokáig nálam lesz. haverom meg kb havonta cseréli le teljesen a gépeit. nyilván máshogy számol ő is, meg én is. és akkor a 3dmark pontvadász tuningmatyikról nem is beszéltünk. és persze az anyagi lehetőségekről sem......... szóval sztem tegyél a gépbe egy 12 cm-es házhűtő ventit kb 1600 ft, és használd egészséggel a masinádat. remélhetőleg vagy 5-6 évig jó rabszolgád lesz.
-
vizirider
tag
válasz
#81556480 #4477 üzenetére
akkor máshogy mondom, próbálom kiemelni azt amit kicsit háttérbe szorítottál.
tehát ha nem húzol semmit, és nem atomforró a házad akkor ki fog bírni 5-6-8 évet a mosfet. ha nem bírná akkor a gyár tenne rá hűtőt. ilyen egyszerű a story. ha ennyire lemaradva követed a dolgokat, és az alsó házból vásárolsz cuccost, akkor én a helyedben vennék egy mosfet hűtőt, és pakolnám át a későbbi gépeimbe. de ha ennyire hobbid ez, akkor mért nem vettél garis használt lapot amin van mosfet hűtés. mondom szerintem ha az igényeid tuningot nézve nincsenek, akkor erősen túlliheged ezt a témát. ha tuningolnál akkor meg venni kell egy jó lapot, mert anélkül kb esélytelen az egész. zsebet és igényt tekintve rakjál rá egy alu bordát, az sem baj ha nem ér semmit, de megnyugszik a lelked -
vizirider
tag
válasz
#81556480 #4473 üzenetére
figyuzz csak ! ha nem nagyon variálsz, és szellős a házad akkor nem kell ám ezt túllihegni.
a gyártók tennének rá, ha annyira melegedne. másrészt nem vagyok konzumidióta, de 3 évet kibír, utánna már úgysem érdekel, mert annyival modernebb gépet veszel hogy úgyis kuka lesz a lap. és ez akkor is igaz ha 2-3 évvel követed csak a változásokat. ha tuningolni akarsz, akkor kell komolyabb lapot venned. azon meg úgyis lesz hőcsöves mosfet hűtés.
én úgy tudom sima kétoldalas vékony ragasztószalaggal szokták rányalni a kis bordákat, de ha nem így van majd szól valaki aki jobban ért hozzá. -
vizirider
tag
válasz
#81556480 #4470 üzenetére
a mosfeteket hűtőbordával szokás hűteni, mert mással nem nagyon lehet. van aki házilag gyárt hozzá rézből/aluminiumból, de van hozzá gyári megoldás is, de sajnos én most nem találtam meg. egyébként legközelebb olyan alaplapot válassz, amin van mosfet hűtés is(legalább egy borda, ha nem is hőcső). és igazándiból az alaplapon a proci körül 2 oldalon szoktak sorakozni kb 3 cm-re, és ilyen kis kocka vackokat kell keresned.
[mosfet hűtő]
nah csak megtaláltam, de árban ez elég borsos lehet. nézd meg a 790 xt ud4p lapot, és a procifoglalat körül lesz 2 borda hőcsővel összekötve. kb a te lapodon is ott vannak a mosfetek -
vizirider
tag
válasz
urielz29 #4444 üzenetére
igazándiból én azt hallottam, persze ki tudja ez mennyire igaz, hogy ez a 7-es sorozatú lapkakészlettel szerelt giga lapok bánata, és a többi nem nyűgös. de nekem is másfél hónap ment rá mire működésre tudtam bírni ezt a szerkentyűt. igazából ha vennék lapot, megnézném a giga topicját, mit mondanak róla. mert a ramnyűgtól eltekintve nagyon jó minőségű ez a lap. persze ez nem jelenti azt hogy a maiak is azok..........
ezért mondtam hogy engem is nagyon meglepett hogy egyből ment fagyásmentesen a gép az új rammal, és alapfeszen reszel 1600-on. ettől még jobban estem pofára -
vizirider
tag
válasz
urielz29 #4440 üzenetére
persze, szívesen. de lehet zsákutcába viszlek vele !!!
a te lapodban AMD 770 és SB 710 lapkakészlet van
nekem viszont AMD 790X és SB 750 vagyis a 2 lap nem biztos hogy ugyanúgy viselkedik.kingston hyper-x khx1600c9d3k2/8g [link]
de ismétlem, más a lapkakészlet, vagyis semmit sem merek megigérni. de anno én cumiztam g.skill geil csx és ocz ramokkal. aztán a kingmax 1600-as nagynehezen ment stabilan 1333-on.
-
vizirider
tag
válasz
urielz29 #4437 üzenetére
sajnos én is itt sírtam kb 4-5 napja, hogy milyen ramot vegyek a szintén finnyás dögömbe.
itthon az a csapda, hogy visszavihetem a ramot ha nem hajtja meg, de csak levásárolni tudom. és emlékszem, kb 2.5 éve már elég nyűgösen néztem rám, mikor 4. garnitúra ramért mentem, pedig ott vettem az alaplapot is. és egy elég komoly hazai üzletláncról beszélek. szóval messze átérzem a gondodat, talán az on-line miatt nehezebb a téma kicsivel.
viszont úgy néz ki az új kingstonokkal nekem simán elketyeg 1600-on ez a finnyás dög, vagyis sikerült a ramokat ezekhez is jobban belőnipedig már előre rettegtem, milyen tánc lesz a ramcsere megint. de szerencsére tévedtem
-
vizirider
tag
válasz
urielz29 #4433 üzenetére
sajnos én hiába osztom meg veled a tapasztalataimat, más a lapkakészlet az én deszkámban, így nem mérvadó amit mondani tudok. viszont 1 kérdés: mikor olvastál a kingston ramokkal kapcsolatban? mert ha mondjuk 2 évvel ezelőtti az infó, akkor nem biztos hogy ma is igaz. én 4 ramot próbáltam anno, mire nagynehezen 1333-on ment a listás kingmax. ehhez képest most próbán van nálam 1600-as kingston, és eddig ( 3 óra üzem, játék videokódolás, és a win7 ramteszt futtatása) után erősen úgy néz ki hogy tél ide, időjárás oda, nem fagy a szerkezet 1600-on. mint mondottam ez neked szinte semmit sem jelent, de nézd meg mikori a kingstonos tapasztalat, mert lehet már nem aktuális.
bios-t frissítsd, ha nem új! -
vizirider
tag
válasz
dewil666 #4427 üzenetére
a gond ezzel 2. egyrészt az én türelmem elég véges. másrészt nálam is volt 3 féle ram a gépben anno, mire kijött a támogatási lista, és csak abból lett jó a kingmax.
volt itt csx ocz meg asszem g.skill (de lehet geil) is. egyiket sem ette. állítgattam mindent mindenfelé. viszont manapság a legtöbb boltban van 1-2 féle ram, és ha nem jók, a bolt azt mondja, semmi baj levásárolhatom. nekem viszont csak ram kéne ami müxik.
de ha leírod a pontos betűkódját a corsair-jeidnek azt megköszönöm !(feltéve ha 4 gb-s modulok) -
vizirider
tag
válasz
dewil666 #4425 üzenetére
látom felkaptad a vizet. sajnálom. de olvasd el mit írtál, és ott pont azt írtad le, amire én is hivatkozom. vagyis a listában lévő rammal is szenvedtél. de 4GB-s modul nincs a listában..... sztem kezded érteni a problémát. vagyis ha még lista sincs, akkor mi a fenét lehet venni, ami működni fog ebben az ócska alaplapban. ahogyan te is a listáról választottál, úgy én is így tennék, de a tetves gigabyte nem frissíti a listát, mert én balek már megvettem a szarukat, onnantól meg rohadjak meg. az említett patriot-ot meg nem dobta fel a gugli itthon.
besétálhatok egy boltba, hogy adjanak kingstont-t az mindenbe jó. csak kérdés, hogy ebbe vajon jó-e? ezért vártam valami tippet amivel megy. a konfig összeállítása pedig szinte semennyire nem befolyásolja, hogy a ramokat jól kezeli egy deszka vagy nem.
mondjuk egy dologra megtanított a gigabyte. soha az életben nem veszek többet a szarjaikból -
vizirider
tag
válasz
dewil666 #4422 üzenetére
úgy érzem kb a lényeget nem értetted meg. nekem olyan 'jó' az alaplapom, hogy a sokévi giga lapokhoz képest is nyűgös. vagyis a tesztelt kingmaxokkal is csak 1333-on stabil. vagyis nem az volt a gond, hogy képes-e 4 gb-s modult támogatni (mert én is tudom hogy 16 gb-ig kezeli őket) hanem az, melyik típus amivel tutira stabilan megy. amikor vettem 1.5 hónapom ment el, mire sikerült stabil működésre bírni. és nincs kedvem most is hónapokig boltokba járkálni hogy 'őméltósága' hajlandó legyen működni, pláne így, hogy hivatalos infó nincs róla, mi az amit tutira támogat. vagyis nekem gyakorlati tapasztalat kell, nem az elméletek üres puffogtatása. a HEGE által ajánlott patriot fel lett írva.
-
vizirider
tag
több gondom van ezzel. az egyik hogy az én lapom extra kényes a ramra, és a támogatott listán nincsen 4 gb-s egység. vagyis nem tudom milyet vehetek amivel menne. másrészt mivel
most 3 jövő héttől pedig 6 magos procit használok, szóval minél több rammodul van a gépben, annál jobban tudja magonként a ramot osztani a gép. persze valóban rajzprogram miatt napirenden van hogy 16 gb ramot vegyek. csak nem tudom milyennel menne nagyon stabilan a masina. mert nekem az a fontosabb nem a tuning. -
vizirider
tag
válasz
dewil666 #4415 üzenetére
hát ez már a 3ik féle ram, és az előző 2 fajtát is az üzletek ajánlották. szóval sanszos hogy azt ami nekik éppen van (a többivel fagyott is ahogy illik). a nagy gond az, hogy akár eladom ezt a 2 modult, de akkor is kéne bele olyan ram amivel képes futni. viszont olyan finnyás ez a dög hogy borzasztó. annó sajnos nem volt +34 000-em még 4GB ramra :
vagyis nekem felhazsnálói tapasztalat kéne. anno kb 2.5- 3 éve is onnan merítettem hogy ez jó lesz, és be is jött. nem tudom most mit dobálnak a giga lapokba, de sanszos hogy emiatt nem fogok többet giga lapot venni. -
vizirider
tag
válasz
dewil666 #4413 üzenetére
az lehet csak a leírások sem stimmelnek. lehet felhívom azt az üzletet ami létezik fizikailag is, de ha még a leírás sem fedi azt amit kínálnak nem tudom hogy akarnak kereskedni. vagy valóban nem az a ram amit keresek.egyébként nem gondoltam hogy így kihalt ez fajta ram.
más: ha nem kapok már ilyen ramokat, akkor mivel lehet helyettesíteni?
1333-on hajtanám, de atomstabil működést várok el. esetleg erre tipp? -
vizirider
tag
segítség kéne uraim !
szeretnék ramot bővíteni a ramnyűgös gigabyte 790 xt ud4p alaplapomba. ebben ha minden igaz a 'zöldcímkés' kingmax flge85f-b8mf7 típusú 1600 mhz-s cl7 ram van 2*2 gb.
szeretném ezt felbővíteni 4*2gb-ra, és kérdés hol kapok még ilyen ramot? várom a tippeket, és előre is köszönöm! -
vizirider
tag
válasz
kola1234 #2618 üzenetére
ha ez vigasztal nálam sem megy. mondjuk engem szerencsére nem is érdekel
ha majd itt lesz az ideje úgyis váltok egy 6-8 magos csodára, szerencsére nem vagyok 3dmark függő és attól sem halok le ha nem lehet a legfullosabb beállításokkal 3 monitoron játszani.... (igaz nincsenek is meg a legfullosabb játékok és +2 monitor is hiányzik nem is beszélve a kb 5-6 éves tft-mről, ami full HD meg minden.gondolhatod...........)
-
vizirider
tag
válasz
Zoli-206 #2576 üzenetére
köszi csak mint említettem várom az új lapkakészletet (890GX+SB850)
a hdd-hez meg azt igérik dupla sebességet kell elméletben tudnia a sata 3-nak (vagyis gyakorlatban remélhetőleg dupla sebességet remélnék a sata 2 höz képest hiszen a mostani motyóm sem az elméleti maxon megy...)
-
vizirider
tag
off kérdés: tavasszal elvileg össze kell dobnom egy új gépet családban (valszeg megvárjuk az új lapkakészletes lapokat, sata III usb3.0 funkcióval) és az a kérdésem hogy a sata III vinyókkal hogyan állunk mert neten semmi értelmeset nem találtam (igaz csak 1-2 oldalon néztem) szal mikor kezdik forgalmazni illetve tippet hogy vajon a sta II-höz képest vajon mekkora felár várható. előre is thx! illetve a giga vajon mikor jelenik meg az új lapokkal (itthoni dátum tipp kéne)
-
vizirider
tag
ez a tuti kingmax cucc, cpu nb vidnek adjál+0,05 voltot vagy akár 0,1-et is mondjuk és akár 1.9 voltot a ramoknak. (nálam ment ilyen ram 2,05 volton is)
95% ra mondom hogy az nb vid alapfesze kicsi a 0,05 volt elvileg stabilizálni fogja a cuccost.
és ez nem amd hanem gigabyte jelenség...... -
vizirider
tag
-
vizirider
tag
válasz
audi100td #2438 üzenetére
apró tévedésben vagy. NB VID-> North Bridge Voltage Identification Digital, vagyis szabadon mondva egyfajta alapfeszültség, ami gépenként kicsit eltérhet. én pl csak alapon, ramok 1333-on tudom üzemeltetni a gépemet (ramok 1600-as kingmaxok) és bizony csak és kizárólag nb vid emeléssel sikerült a gépet stabilizálni így is
de való igaz ha egy gép stabil akkor nem kell emelni, ha nem stabil akkor érdemes kicsit buherálni vele
-
vizirider
tag
amd overdrive-al kapcsolatban nem jutok dűlőre. akinek van tapasztalata és türelme segíthetne kicsit!
cél hogy mindent levegyen terhelés nélküli gépnél és automatikusan emlje a gyárira az órajelet ha szükséges (akárcsak az msr tweaker) de képtelen vagyok rájönni a mikéntjére.....(mondjuk ez engem minősít, de ez van) hja lehet priviben is hogy ne legyen annyira off bár hátha mást is érdekel....... -
vizirider
tag
akkor jól sejtem hogy nálam szintén 720 be és a 4830-assal minden alapon valahol 9500-10200 pont közt járna?
(nem vagyok teljesen tisztában a pontozzással, vagyis nem vágom hogy a pontok százalékos eltérése a teljesítménnyel egyenesen arányos avagy máskép viszonyul a dolgokhoz) -
vizirider
tag
igazából ha rendeződik ez a probléma akkor az ajánlott feszt állítsd be a ramoknak mert auton az alaplap nem foglalkozik ezzel. viszont sajna ez nem befolyásolja a mostani gondodat
kártyát valahol tesztelném, persze mondani könnyű....valaknek 5lete az msr tweaker kiváltásra win7 alatt?
egyébként kiványcsiságból: 720 be +4830 minden full alapon mennyi a reális pontelvárás 3dmark-ban
-
vizirider
tag
nah megint csak kérdésem lenne az okosabbakhoz:
váltottam Win7-re -> az óra azóta pontos pedig semmit nem tettem vele, viszont az msr tweaker nem megy win7 alatt. esetleg 5let mivel lehetne helyettesíteni? -
vizirider
tag
válasz
Gabor970 #2110 üzenetére
kicsit félreértés van: én nem kifejezetten a saját teljesen egyedi dolgaimra alapozom hogy ez a széria nyűgös, és sokkal kevésbé átlag lámabarát mint a régebbiek. mint mondtam kb 7 lassan inkább 7.5 éve AMD gépeim vannak. de eleve támogatott RAM lista............
szóval ilyen nem volt megvetted simán azt a ramot (persze annyi volt hogy ddr1 vagy 2) amit akartál és ment minden. biosban kb 4 szer jártam 7 év alatt mert nem volt rá szükség.
ezzel az am3 szériával eleve ramgondok vannak és ugye az hogy instabil, kikapcsolgat stb ezek másnál is létező dolgok. aki most vált intelről annak simán az jön le hogy bazzeg ez egy barkácsszakkör, elköltöm a pénzt aztán fagy minden, úgy kell okoskodni, micsoda vacak cucc ez az AMD........ pedig ez csak erre a szériára igaz. erre értettem hogy nem igazán jól sikerült(hja és ha jobban megnézi az ember, a támogatott RAM lista is elég vicces alig van rajta cucc ahhoz képest amit gyártanak, szal én inkább olyat csináltam volna hogy a lista mondjuk 5-6 oldal és csak pár rammal nem megy)
-
vizirider
tag
akkor kezdjük azzal amiről szó volt C'n'Q-t biosban letiltod. leszeded a netről a phenom msr tweaker nevű progit feldobot és ott 2 profil van ahol órajelet adsz meg. 1es lesz amin futtani akarod a gépet ha izom kell(gondolom a biossal megegyező szinten megy csak, ezt nem tudom mert én nem tuningolok, de a tweakerben megnéztem lehet küldeni az órajelet 2800 fölé is) a másik nálam 800 ra van beállítva és a jobb alsó legördülő menüben pedig balance-ra állítod.
ezzel egy tökéletes C'n'Q-t kapsz ami viszont stabil és a tunungnál is megy
a rendszerről: CPU Nb vid-nek mindenképpen adni kell + feszt ha stabil gépet akarsz érdemes 0,05 voltot de ha nem elég nyugodtan mehet a +0,1 volt is.
a ramokról annyit hogy ha a támogatott listán van akkor jó ha nem akkor lutri...
és egy tény: 1600 mhz-n futtani a ramot tuningnak számít!!!
hiába bírja a ram és az alaplap is (az ő szemszögükből nem tuning) viszont a ramvezérlés a prociban van és 1333 mhz-ig garantált.....
hja nekem már 7 éve csak amd-m van de ez messze a legnyűgösebb, valahogy ezt nem találták el jól, nem olyan felhasználóbarát mint a régebbiek. azokat összedobtam azt ment egyből mint egy intel. ezekkel most szenvedés van. persze ha megvannak a tuti beállítások akkor ár/érték arányban verhetetlen masinák, nem fogsz benne csalódni. -
vizirider
tag
ember és miről beszélsz? nekem válaszolsz miközben a kutya nem mondta hogy bármit kéne kezdeni a C'n'Q-val......
mi köze a C'n'Q-nak az msr tweakerhez?
azt eleve a biosban ki kell kapcsolni hogy a tweaker működjön
egyébként meg a ramkezelésed tuti jó? talán arra is rá kéne nézni mert a biosban a feszeket be kell állítani, mert alapból köze nincs a valósághoz...
nálam a tweaker jól müxik, automatikusan állítgatja a frekit ha indítok valamit ahol kell a kakaó, alapból meg 800-on jár a cucc.és mi köze a konfigcseréhez ennek?
-
vizirider
tag
válasz
eszgé100 #2056 üzenetére
ennél bonyolultabb az ügy de valóban az unganged mód használata javasolt
ganged=128 bit gyorsabb csak 1 gond van: vagy írható a memória vagy olvasható
unganged 2*64 bit elvileg lassabb de egyidejűleg írható és olvasható is a memóriamivel itt többmagos gépről van szó sima élethelyzet hogy amíg az egyik mag írna a ramba addig a másik olvasna.....
így lesz az elvileg lassabból gyakorlatilag gyorsabb. -
vizirider
tag
válasz
audi100td #2044 üzenetére
csak nekem az a furi az egészben hogy a dimm1 110ns dimm2 90ns
namost a lap leírása szerint a ramok amennyiben ketten vannak akkor vagy dimm1és2 vagy dimm3 és 4-be valók viszont a biosom ott is 90 és 110 osztásban vannak. várok 5 letet de ne legyen túl műszaki szakszöveg csak valami józan indoklás amit felfog a kicsi agyam -
vizirider
tag
válasz
superTibcsi #2023 üzenetére
biosban beállítod hogy ha a proc 70 c fokos akkor kapcsoljon ki és ennyi. a biosban lévő értékek a mérvadóak, ezek a monitor progik meg mutatnak amit éppen akarnak.......
hja ha hozzáférhető a cucc fogd meg a proc hűtőbordát lefogadom hogy kézmeleg max.... -
vizirider
tag
itt a PH-n is volt erről teszt ahogy (talán) gigára (vagy MSI-re)cserélték az asus lapot ennyit csökkent az áramfelvétele a rendszernek. nem találtam meg ezt a tesztet de majd talán vmelyik türelmes topiclakó megteszi. és egyébként mivel én nem komálom a kingmax/kingston brigádot nekem is fájt eladni a tuti ocz-ket csak akkor nem tudtam hogy van asus lap ami szereti, igaz azt sem hogy ott a fogyasztás nem gyengén több........
viszont a napi sok fagyást vagy min 3 naponta random halálokat nehéz win bootokat nagyon untam, már az is megfordult a fejemben hogy intelre váltok (ez nem kis szó mert az utóbbi 6-7 évben még alternatívaként sem merült fel soha)
aztán a kingmax + 1 jótanács rovtivtól megoldotta........ ennyi.
szóval nehéz döntés lesz, majd alszol rá párat -
vizirider
tag
nekem is ilyen volt.
viszont hogy ne legyél teljesen boldog az asus lapok jóval többet fogyasztanak. nem tudom hogy ez neked jelent e bármit, én viszont nem lennék nyugodt hogy szőrén szálán 20-30 watt eltűnik a lapban........
egyébként meg nézőpont kérdés ha úgy vesszük 21 ért vetted 26 ért eladod és 30 a kingmax akkor nézhetem úgy is hogy21+4= 25 ért veszel kingmaxot mikor az inkább 30........... -
vizirider
tag
sima forgalmazói gar volt rá de a 10 év külön rá volt nagy betűvel nyomdázva és a dátum hogy meddig.
igazából nehéz kérdés hogy alakulnak januárban a ramárak én anno 21 000 ért vettem a reapert 28 ért adtam el kb 1 hónapja. vagyis lehet mondani hogy nagy bolt volt, csak közben minden felment így pont annyiért kaptam meg a 2*2 gb kingmaxot..........sajnos elég nagy kereslet lett rá sztem ezért ment fel annyira ennek a kingmaxnak az ára
-
vizirider
tag
akkor 2 alternatíva:
1., lesz asus alaplap a reaperrel ez tuti megy mert akinek eladtam a 2*2 gb reapert annak már volt benne reaper és amellé vette pluszban
2., általam nem sokra tartott kingmaxokat szerzel be méghozzá az alábbi számúakat
FLGE85F-B8MF7 (ez az ún. "zöld címkés" kingmax)tenném hozzá hogy nem szeretem a kingmaxot de nekem is ez van és teljesen hibátlanul muzsikál, van rajta hűtőborda is és stabil vele a gép (nekem ez egy becsípődés lehet de a kingston/kingmax nekem nem jelent minőséget, magam sem tudom miért) és a legtöbbünknek ez vált be a legjobban!egyébként én 28 k-ért adtam el a 2*2 gb reapert 2019 júliusig tartó garral dobozában mindennel
ennél többet nem tudok mondani, kérem kapcsolja ki...
-
vizirider
tag
nyugi nyilván neked van igazad............ nekem a 3.ik pár ram megy a gépben és lám csak az lett jó ami a listán volt.......
tudod az intel cuccok negyed ennyire sem kényesek a ramra és az asztali gépek nagyja ma is intel............
és mint mondtam nekem abszolút nem fáj ha kisérletezel -
vizirider
tag
válasz
beginer1 #1958 üzenetére
de mennek de legjobb tudomásom szerint nincs kit. én is külön vettem de attól még megy dualban ugyanis az az alaplaptól függ nem a ramtól (szélsőséges esetben valóban összebalhézhat a ram de ha egy szállítmányból veszed akkor erre szinte semmi esély sincs, persze hibás ram létezik
)
-
vizirider
tag
szóval a lap:Asus M4A78T-E és elvileg 30 k körül van de mindenképpen nézd meg a support listáját !!!!! mert én csak a srác adatlapját néztem meg és lehet elírta vagy nem friss infó....
más: valaki tudja hogy az alaplapba milyen gombelem kell? úgy értem pontos típusjel meg minden. nem akarom kiszedni aztán lehet napokig nem kapok jobb lenne egy cetlivel menni hogy mi kell nekem.... már napi 50-60 percet is késik az óra....
-
vizirider
tag
nah akkor tapasztalat: vagy az ocz reapert felejsd el (nekem is úgy stabilizálódott hogy eladtam...) vagy van asus alaplap ami szereti a reapert (a vevőnek volt olyan)
sosem fogod tudni stabilizálni, nekem max 3 nap kellett és lefagyott....
másrészt amíg nem lesz stabil a cucc a 4.-ik magot kapcsold ki (bár mint mondtam 100% hogy a reaper a gond) -
vizirider
tag
válasz
urielz29 #1921 üzenetére
első körben ram nekem a csx 1066 on is lefagyott kb 2 percenként....
aztán ha lesz támogatott ramod akkor kell lesni a többit. és az én példámból nem szabad kiindulni mert én kifogtam a bandzsa halat .....igazából nekem + feszelve elketyeg 1333-on 7-6-6-20 időzítéssel de én is filóztam hogy a procit ki kéne cseréltetni csak nem tudom lehetne-e gariztatni ezért.
(nekem 3. pár ram vált be, az itt ajánlott kingmaxok)várom az 5leteket hogy ezzel lehet e garanciában kezdeni vmit vagy simán bukó....
-
vizirider
tag
biosban pontos az óra de arra valóban kiváncsi lennék hogy amikor a frissítem a winben az időt akkor vajon a biosban is frissít? vagy létezik hogy csak a winben késik ?! hmmm....
valahol azért vicces hogy az én gépemben minden betegség benne van. ez egy állatorvosi ló.......
-
vizirider
tag
nah igen a vicces hogy ha 24 órát megy a gép állandóan akkor is ez a helyzet. persze attól még lehet elem gond.
-
vizirider
tag
tényleg ha már teljesen szétoffolom a topicot akkor egy kérdés: a gépen az óra állandóan késik de elég sokat. van úgy hogy 24 óra alatt 25-35 percet is. ezt lehet valahogy orvosolni?
-
vizirider
tag
válasz
eszgé100 #1873 üzenetére
lehet hogy sovány én sem vágom, és azon kívül hogy 95 watt a max tdp-je nem is találtam meg mennyi kéne neki minimum.........
egy dolgot nem értek: a gigabyte-nál akik a biost írják nem tudják mit gyártanak? hát igazán beállíthatnák a gyári javasolt értékeket..........meglestem bios szerint 1.325 voltot kap a proci
-
vizirider
tag
válasz
eszgé100 #1857 üzenetére
1600-on fagy bárhogy állítgatom............
1333-on viszont full stabil úgyhogy marad az. igazából nem érzem nagy veszteségnek csak azért írom le hogy tudja mindenki hogy van ilyen is, itt jön elő hogy az 1600 tuning....
egyébként nem próbáltam másikkal de sztem elég egyértelmű hogy kifogtam egy kevésbé jó darabot (ill a gyári értékeket tudja szóval ez szubjektív) mert nekem 0,05 volt + kell az 1333-hoz is hogy stabil legyen míg más +0,025-ön küldi 1600-on...
de mint mondtam nem kesergek ezen csak tényként szeretném leszögezni.
cserébe 6-6-6-20 1T időzítéssel is remekül fut 1333-on -
vizirider
tag
nah kijelenthetem hogy kifogtam azt a procit ami képtelen 1600-on futtatni a ramokat
-
vizirider
tag
#1845: igen egyenlőre megy.... kopp kopp
#1844: igen kb másfél hete jó tippet adott rovtiv topictárs! nálam úgy jöttek össze a dolgok hogy az alap 1333 mhz-hez is kellett adnom 0,05 voltot az nb vidnek különben behalt
-
vizirider
tag
-
vizirider
tag
válasz
skyleen #1826 üzenetére
nem kell adni!!
csak itt rengeteg ember játszott nem kevés ideig mire kiderült hogy annak kell adni ha stabilan akarsz 1600 on futtatni memóriát!
de lehet a 0,025 kevés is lesz.
majd meglátod hogy fagy e. ha fagy akkor adhatsz nyugodtan 0,1 voltot is rá persze fokozatosan kell tesztelni hogy mikor válik stabillá. mint mondtam nekem 0,05 volt kell 1333-on futáshoz 1600-as rammal.... -
vizirider
tag
válasz
eszgé100 #1819 üzenetére
nah akkor 2 dolog:
1 Skyleen: 1.9V kell neki 1600-on a 7-es időzítéssel nem pedig ajánlott! az első képen van a system voltage ahol azt is auto-ról manulra rakod és megadod az 1.9 voltot a ramnak és 0,1v-ot az NB vid-nek enélkül szinte fix hogy nem fog menni2: fogjátok már fel hogy az 1600 mhz már tuning
az AMD a processzorba beépített memóriavezérlőt 1333 mhz-re tervezte és garantálja a működését felette meg nem! ez eszgé100-nak is szól ám! -
vizirider
tag
válasz
Motaba78 #1804 üzenetére
én támogatom a ramcserét, de lehet előbb az nb vid-nek adnék +feszt!
egyszerűbb elsőre! nekem 3.-ik garnitúra ram sem volt jó 1333-on
aztán Rovtiv topictárs javaslatára adtam + feszt alapon az nb vid-nek és lám kisimult a ramkezelési problémám. alapvetően anno csak 1600 mhz-re mondták hogy kell + fesz de nálam alapra is alulfeszel a giga lap vagy 3-4 biossal próbálva is. én hónapokig szívtam a dologgal már a legtöbben hardvergondra gondoltak velem együtt....... -
vizirider
tag
mint tudjuk az én gépem halmozottan egyedi eset szóval én nem is akadtam el ezen...
viszont határtalan az örömöm mert visszatért a régi jó AMD effektusom: pénzemért messze a legjobb teljesítmény atombiztosan. (1600-on még nem próbáltam egyenlőre akkora az örömöm hogy egyáltalán nem foglalkoztat persze sztem majd 1-2 hónap múlva megnézem úgy tudom e stabilizálni a cuccost) -
vizirider
tag
válasz
eszgé100 #1780 üzenetére
a színek rosszak vagy ez kék címke?
ami nekem segített pedig hónapok mentek el rá de itt megkaptam a tippet: nekem 1333 mhz-n is fagyott as rendszerem kész tragédia volt. adtam az nb vid-nek +0,05 voltot és mexünt minden nyűg kezd 1333 on tesztelni a rendszert és próbálj meg kis + feszt az nb nek hátha segít. a 0,05 voltot pedig azért hangsúlyozom mert 0,075 nél már megint fagyott nekem.
ezért kéne elsőre 1333 on megtalálni a stabil pontot -
vizirider
tag
válasz
eszgé100 #1773 üzenetére
legegyszerűbb módszer:
alaplapi cd-n vagy a gigaoldalon van egy segédprogi a neve: @bios
ezt feldobod a gépre, a gigás biost lerántod külön mappába kicsomagolod. elindítod ezt a @bios-t és ebben megkérdezi hogy mappából frissítesz vagy online kiválasztod a mappát ahová a biost raktad és ő mindent elintéz kb 1 perc alatt.
kb ennyi
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Óvodások homokozója
- Nem lett arányos a fogyókúra
- BestBuy topik
- OLED TV topic
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- További aktív témák...
- Kingston FURY Renegade 32GB (2x16GB) DDR5 6400MHz KF564C32RSK2-32
- Eladó saját használatból MSI Z87-G43 GAMING 1150-es foglalatú alaplapom
- ASUS TUF GAMING X670E-PLUS
- több db DDR4 laptop ramok 2x8Gb (7e) 2x16Gb (18e) és 2x32GB (35e) párban garanciával!
- Corsair Vengeance LPX 16GB (1x16GB) DDR4 3000MHz C15
- Konica Bizhub C220 - A3 fénymásoló
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Csere-Beszámítás! Olcsó RTX Gamer Laptop játékra! I5 11400H / RTX 3050Ti / 16GB DDR4 / 512GB SSD
- LG UltraGear Gaming Monitorok: FRISS SZÁLLÍTMÁNY -30%
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest