- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Kiborult a Nothing Phone (3) pletykakosara
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Magisk
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- iPhone topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Cadal
őstag
válasz
vizirider #2377 üzenetére
Ez amúgy alapból úgy működik, ahogy leírtad. Nem nyomtad meg esetleg AOD-ban a sarokban levő zöld gombot, mert az épp a C&Q kapcsolja ki/be. + a használatos operációs rendszerben is be kell állítani az energiagazdálkodást.És biosban is van két dolog amit be kell állítani. (a C&Q és a C1E, persze ON-ra mind2) Nem bonyolult ez. Írd le légyszi milyen oprendszert használsz, és milyen energiagazdálkodási beállításokat és hogy biosban mit állítottál be. Este ha hazaértem, szívesen segítek.
-
Cadal
őstag
válasz
Borokafa #2327 üzenetére
Igencsak szép bordák, gratulálok.
Végre elkészült ez is. esetleg ha sikerült beépíteni, arról is kérhetünk képet, hogyan is fest a helyén?!
Amúgy nekem az az egyetlen gondom a hűtőbordámmal, hogy nem tudom mennyit számít, hogy feltettem. Nem tudom mi változott, max placebo, hogy hűtve van a vrm. -
Cadal
őstag
Frissíts bios-t ahogy előttem is írják, illetve nyomhatnál egy CMOS Cleart. A Phenom II 955BE-hez már az FDB bios kell.
Amúgy az alaplapodnak nem pontosan ez a topikja, de hasonló a két csoport. Neked ez a topik kell. KLIKK.
A CMOS Clear és a bios frissítés mikéntjei is bent vannak az alaplapi kiskönyvben.
-
Cadal
őstag
-
Cadal
őstag
-
Cadal
őstag
Én kipróbáltam, itt megnézheted.
-
Cadal
őstag
Elég. ha nem akarsz többet költeni alaplapra, akkor ez is tökéletesen megteszi. A proci tápellátó áramköre egy az egyben a nagytesórol való (-UD5P). Az hogy nincsenek hűtve a VRM-ek kis tuningnál nem sokat számít. Annyira nem melegszenek azok.
-
Cadal
őstag
vagy az AMD OverDrive. ebben is lehet állítani a ventiket manuálisan.
-
Cadal
őstag
Ha beleolvastál a topik utolsó két oldalába, láthatod hogy memória problémákkal van tele, amikre egységesen megoldást jelent(het) a CPU NB VID feszültség emelése a biosban. Ha jól sejtem nálad 1,1V az alapbeállítás, ezt próbáld meg emelni 1,2V-ra. A memóriáidnak szükséges feszt, pedig nézd meg a gyártó honlapján. De ahogy a topikban látom, 1,7-1,9V-ig adnak nekik a felhasználók.
Megjegyzem a linklet bios képen is adnak az Xbit-esek az NB VID-nek 0,05V-ot, az 1600Mhz-es memória működéshez.
-
Cadal
őstag
válasz
audi100td #1743 üzenetére
De freezer van rajt MX2 pasztával. De a biztonság kedvéért engedtem be egy kis hideg levegőt kintről.
Az sokat segített. Amúgy a 20x210 (4200Mhz) beállítás sajnos még 1,6V-al sem ment, annál többet már én sem mertem neki adni.
A ramok általában alapon mennek, 1333Mhz CL7 1,5V (1,6V-ot ad minimum a lap), de próbálgattam fentebb is, egyenlőre egy 1600Mhz CL8-as 1 órás prime blend tesztem van 1,74V-ot kaptak a ramok (bár van rajtuk egy kis borda is) majd kellene tovább mennem, de igazából nincs motivációm -
Cadal
őstag
Nem kell vele foglalkozni. A 2x4 pines tápcsatlakozó a procinál mostanában lett divat (amúgy csak nagy fogyasztású procik (140W+) tuningolásánál szükséges) ha van rá lehetőséged bekötöd, ha nincs az sem baj. Az 1x4 pines tápcsatit kell rákötni, csak egyféle képen tudod rádugni (vagyis nem tudod elrontani)!
-
Cadal
őstag
válasz
Motaba78 #1674 üzenetére
Na igen, az anyagiak miatt sem mindegy, hogy milyen hűtés kerül rá. Mert ugye ~6K-el drágábban már UD4P kapható és azon nem csak a fethűtés a plusz ficsör. Ennek szerintem csak akkor van értelme, ha az ember maga csinálja meg, mégha az alapanyagra kell is egy kis pénzt áldozni. Aztán a kialakítás már saját munka legyen, valami haveri alapon elvégeztetett megoldás. Mindenesetre várjuk a végeredményt.
#1678 vizirider: thx.
Mikor megjött a lapom, nem volt hozzá memóriám, úgyhogy volt pár napom, amíg csak az asztalon hevert a lap. Így volt időm megcsinálni a bordát. Nem tartott sokáig, két délután a pincébe a satupadnál
De végeredményben, szerintem a célnak ez is bőven megfelel.
-
Cadal
őstag
válasz
Motaba78 #1672 üzenetére
Grat az ötlethez és a kezdeményezéshez!
Egyet ígérj meg, ennél azért legyen szebb egy kicsit.
-
Cadal
őstag
-
Cadal
őstag
Ha már memóriát is cserélsz, akkor azért már érdemes várni egy kicsit, és AM3-ra váltani. Csak ugye AM3 lapba nem megy bele az AM2+ foglalattal rendelkező 9850.
A memória árak már szinte egálban vannak, vagy esetenként olcsóbb a DDR3.
Szvsz próbáld meg eladni a cuccaidat, és válts AM3-ra. Gondold át.
Procinál, pedig a X4 805 véleményem szerint, (bár tapasztalatom nincs) gyorsabb lesz a 9850-nél. -
Cadal
őstag
Ez igy rendben is van, arra gondoltam, mivel már előfordult olyan eset hogy nem megfelelő biost akart valaki feltelepíteni. Még egy olyan kérdésem lenne, mivel írtad "még az előző beállításaimat is visszatölti" hogy nyomsz-e egy "load default" beállítást, ahogy azt a gyártó is ajánlja (Please remember to "Load Optimize Defaults" (in the BIOS Setup) after updating new BIOS)?
esetleg próbáld meg a gyártó honlapjáról letölteni a @ bios nevű progit, hátha van belőle frissebb verzió.(bár ha jól emlékszem, van beépített upgrade funkció)
-
Cadal
őstag
Nos, feltettem az új biost (F5D), kipróbáltam a magok ki és bekapcsolását.
A magok ki és bekapcsolása az Advanced Clock Calibration menüben jelenik meg. Esetemben akkor, ha bekapcsolom az EC Firmware: Hybrid, és az ACC-t Auto-ra teszem. Sajnos a CPU core control menüben valamiért csak 2 magot enged ki-be kapcsolni, pedig szívesen megnéztem volna egy maggal is a procit
és akkor az eredmény:
Variációk AMD Phenom II-re: (alany egy Phenom II X2 550 @ X4 B50)
és a már-már megszokott
X2 550BE@ X4 B50 DenebAzért ha valakinek van kedve megnézhetné hogy működik gyárilag 4 magos proci esetén a kikapcsolás.
-
Cadal
őstag
Új bios file-ok az alaplapokhoz:
GA-MA790FXT-UD5P: F8C
1. Beta BIOS
2. Add CPU Core Control optionGA-MA790XT-UD4P: F7B
1. Beta BIOS
2. Add CPU Core Control optionGA-MA770T-UD3P: F5D
1. Beta BIOS
2. Add CPU Core Control optionAhogy elnézem, itt is lesz lehetőség a magok lekapcsolásra!
#1458 helkis: 1600Mhz CL6 nagyon szépen mennek ezek a ramok, nem semmi. Mennyi fesz kellett hozzá, illetve vizezve vannak a ramok is?
-
Cadal
őstag
válasz
Blaze71 #1453 üzenetére
Azért ahogy old gray is mondja lehetne még azokon a ramokon gyorsítani. Akár úgy is hogy pl az órajeléhez nem nyúlsz hozzá. Pl: 1333Mhz (kingmax) CL6-on 2800Mhz NB-vel. Nagyon sok múlik, hogy mekkora az órajele a ramnak, és hogy mekkora késleltetések vannak beállítva. Plusz AMD esetében még beleszól az NB órajele is.
#1449 Kartács: "Tettem rá 2x + voltot" mit tettél rá? Megjegyzem, előfordulhat, hogy ha 1600Mhz-en szeretnéd működtetni a ramokat a CPU NB VID-nek is kell adni +0,05 - 0,1V feszültséget. és nem, nem lesz tőle semminek sem baja. Amúgy a memóriádnak mennyi a gyári feszültsége, és ahhoz mekkora órajelet ajánlanak milyen késleltetésekkel?
-
Cadal
őstag
válasz
vizirider #1341 üzenetére
Itt olvasd el az első postot. és bár ott Prime95-ről irnak, de az eljárás ugyan az. Sőt helyesebb lenne esetleg Prime95-öt használnod 2 db orthos helyett. Prime-ot innen le tudod tölteni (letöltések menü), és a topikjában elég sokat írnak róla. Ne add fel!
-
Cadal
őstag
Mennyi feszt kapnak a ramok, amikor 1600@CL7-re akarod őket állítani, és mennyi a gyári fesz értékük? Illetve a rendszer többi eleme mennyi feszt kap (proci, NB, CPU NB VID)?
Amikor egy modullal próbálod, mindegy melyik az a modul? Tehhát külön - külön (egyenként) viszik az 1600@Cl7? Én nem igazán vettem észre olyan beállítást, amire a lap lenne allergiás.de lehet csak keveset tesztelgetek.
-
Cadal
őstag
válasz
HwAdokVeszek #1087 üzenetére
Nálam ez a típus tökéletesen bevált. Jelzem az eladónál is AM3 lapban ment igen jó eredményekkel.
#1070 helkis: Ha nem vagyok tolakodó, akkor majd egy XP-s CPU score-t kérnék. elég csak a cpu tesztet futtatni.
-
Cadal
őstag
Abszolút jók a meglátásaid, én is erre gondoltam. Csak ugy ezt irta itt fentebb "de mivel kettő van, ezért ez is dual". Sebaj, majd jön Helkis, és helyre teszi a dolgokat.
Amúgy érdeklődve figyelem, a memóriáiddal a "vesszőfutásodat". Még szerencse, hogy rájöttél, melyik bios a neked megfelelő.
-
Cadal
őstag
no, akkor mondom mi nem tiszta
Nálam dual channelben vannak berakva a ramok. Ha Gangedre állítom akkor az így néz ki a Cpu-z szerint. Teccikérteni?
Míg nálad kicsit másképp, ezért nem tiszta nekem, miért van a Channels-nél single, a DC módnál pedig semmi. Valószínüleg nem egymás melletti slotokban vannak a moduljaid.
Amúgy a ganged, unganged rész az teljesen rendben van. -
Cadal
őstag
Köszi az adatokat és fesz. értékeket. Amúgy nem is igazán ganged / unganged-re gondoltam, hanem a dual channel memória működésre. Csak nem tudom, hogy az a 2GB. ram milyen felállásban csücsül a gépedben
. A DDR3 ramok jobban bírják az 1T-t mint annó a DDR2 ramok (bár azok egy-két kivételtől elérően inkább nem bírták...) . Ez nekem is újdonság volt DDR3-ra váltásnál, de minden további nélkül sikerült beállítanom az 1T-t. Szerintem próbáld ki te is.
Aztán had jöjjenek azok az eredmények, jó kis gépet sikerült összeállítani.
-
Cadal
őstag
Üdv a klubban! Szép eredmények, bár sztem a proci pontszám több is lehetne. Gondolom ha DC lenne a ram működés, és 2T helyett 1T akkor azért többet kapnál. Jah és a Win 7 is elég keveset ad.
Mindenesetre szép kerek számok. A lap is jól bírja a 300-as "FSB"-t
Mi a batch kódja a procidnak, mert az enyém is kb itt ér véget, ahol a Tiéd is, a leírtak alapján?
Azt még esetleg leírhatnád, hogy minek (Ram, NB VID, stb..) mennyi + fesz kellett, ezekhez az értékekhez. -
Cadal
őstag
-
Cadal
őstag
válasz
szabi325 #1002 üzenetére
Töröld le azt a szart, semmit nem ér. Biosban állítsd a proci szorzót autóra, a CPU fesszel együtt, ellenőrizd, hogy a Cool & Quiet funkció be van-e kapcsolva (biosban, ami alapból bevan) Majd windowsban állítsd az energiagazdálkodási sémát (Képernyőkimélő-->Energiagazdálkodás-->Energiagazdálkodási sémák) minimálisra. A hatás ugyan az lesz, mint azzal a ratyi progival, csak végre rendesen fog működni.
-
Cadal
őstag
Az újabb "drágább/minőségibb" tápokon, már 2*4 tűs a +12V-os ág is.
Ez az átlag juzernek nem feltétlen szükséges, de elvileg a stabilabb tápellátást hivatott szolgálni. Jól jön tuningnál, amikor egy jól túlfeszelt proci iszonyat meghajtva jó sok áramot felvesz/felvenne az alaplapról. Amúgy a 4 tűs csati is tökéletesen elég mindenre. -
Cadal
őstag
HEllo!
A 8+2 fázis az a processzor tápellátó áramköreire vonatkozik. Igazából szvsz nincs sok köze a táphoz. Az AM3 - 790FXT, 790XT, 770T - lapoknál a +12V-os alaplapi tápcsatlakozó aljzat 8 pin-es, míg az általad linket tápon csak 4 tűs csatlakozó van, így az ajzat felét foglalja csak el. Ettől függetlenül tökéletesen működik (nekem is hasonló tápom van Chieftec GPS-400AA-101A).
Valszeg a fázisokat keverd valamivel, mert gondoljunk csak bele, intlenél már van 24 fázisos lap is.
-
Cadal
őstag
Ha megnézed biosban, akkor látod, hogy 1,4V-tól piros színnel jelöli a gyártó a fesz. értékeket. Én adtam neki annál egy kicsit többet is, de nem lett semmi baja. Nem lesz semmi baja, ha emelsz neki egy kis feszt. Ha pl rákeresel itt a fórumon ilyen értékeket adnak a felhasználók. Átlag 1,3V-ig mindenkinek megoldódtak a stabilitási gondjai
-
Cadal
őstag
Igen, ha a HT-t 8 szorzón hagyod, attól az NB-t még visszateheted 10-re. Nincs igazából olyan, hogy a HT 2000Mhz felett problémákat okozna, csak semmi értelme afölött járatni. Ezért szokták azt mondani, hogy hagyd 2000Mhz-en vagy alatta.
Ha pedig emeled az NB-t akkor ha instabilnak érzed a rendszert, akkor tényleg adj egy kis feszt csak a CPU NB VID -nek. Nem kell sok próbáld 0,05V-os lépésekben.
Ha jól tudom, az alap itt 1,1V. Ezt emeld ha kell 1,15V-ra vagy 1,2V-ra és meglátod megszűnnek a stabilitási problémáid. -
Cadal
őstag
Te is meg tudod csinálni, csak a #900 hsz szerint neked 8 szorzó van beállítva az NB-nek. Ezt állítsd 10-re (Ha jól tudom 10-es szorzó fölé csak BE procival lehet menni) és adj feszt a CPU NB VID-nek. 1,2-1,3V-ot. Amennyi kell neki a stabil működéshez. Ha sikerül beállítani, a 10 szorzót, akkor máris 2330Mhz-en fog menni az NB-d 233-as "fsb"-nél.
Gabor970 ezt úgy hozta össze, hogy az NB szorzót 11-re állította és emelte az "fsb"-t. (11*236=2596) -
Cadal
őstag
válasz
8nemesis8 #869 üzenetére
Nálam maradtak a hőfokok, a frissítést követően ugyan úgy. (Everest v5,02,1750-ben nézve)
Amit észrevettem, hogy az M.I.T menüben megváltoztatták a struktúrát. Tuning nálam nem ment rosszabbul az F3 biossal sem, és a négymagosítás továbbra is két lépésben elvégezhető. Egyenlőre ezeket tapasztaltam én, de természetesen ezek saját tapasztalatok. van még pár 770T tulaj talán majd írnak Ök is. -
Cadal
őstag
válasz
Dead_slow #780 üzenetére
Igen, blend testnél is magra írja a hibát. Ha ezt tapasztalod, tolj egy kis feszt a ramoknak. Vagy próbáld ki, hogy ha sima small FFT tesztet indítasz, akkor is jelentkezik-e a hiba.
#771 zoleecool: Akkor más nem kellett hozzá, csak a CPU NB ViD feszültségét emelni? Már csak azért kérdezem, hátha valaki okul belőle.
-
Cadal
őstag
válasz
SimonYana #753 üzenetére
Home made HAF 932
Ez jobban hűt mint a Tied
Megjegyzem egy 8600GT SLI-t teszteltünk havernál... épp ráértünk!
-
Cadal
őstag
válasz
zoleecool #748 üzenetére
A 3. - 4. mag aktiválása simán megy az F3 biossal is. No para. és csatlakozom SimonYana kollégához, az NB frekvencia sikeres emeléséhez a CPU NB VID feszültségen kell emelni. 1,25 - 1,3V-ig. nyugodtan lehet próbálkozni. A piros jelzés 1,4V-nál jön be ha jól sejtem, de jó hűtés mellett egy próba erejéig kapott már a lapom ennyi feszt
.
-
Cadal
őstag
-
Cadal
őstag
válasz
elfelejtette #716 üzenetére
Az ET6-ot már leszedtem, mivel a system fan1-re kötött ventit nem tudja vezérelni, és nekem azt kellett volna beállítanom. A proci hűtőt pedig tökéletesen szabályozza az alaplap (PWM).
-
Cadal
őstag
válasz
#58660352 #712 üzenetére
Jobb hűtés, nagyobb mértékű tuningolhatóság, stb.
Teszel rá egy alacsony (~600-800) fordulatos ventilátort ezt ráirányítod a bordákra és máris kellemesebb hőmérsékleten üzemel a gép.Bár igazából, ha van egy nagy házad, sok ventilátor hellyel, akkor lehet hogy jól jön az csati.
-
Cadal
őstag
válasz
adorjant #708 üzenetére
az ET-vel hogy a bánatba lehet szabályozni?? gondolom, nem itt a képen, ahol én akartam??
Szki: én is a hdd-ket hűteném vele, de ha bekapcsolom a szabályzást, akkor egyszerűen leállnak a ventik. most hogy az alaplapi hőmérsékletre 43 fokot ír az everest, így mennek 400 rpm-el, de más esetekben, meg csak állnak. akkor már inkább molexen keresztül kapjanak 5V-ot, az is többet számít, mint ez.
-
Cadal
őstag
Nem tudja véletlenül valaki, hogy a System fan1-re (4 tüs) csatlakoztatott ventilátort (PWM-es) hogyan tudom szabályozni? Ha biosba bekapcsolom a szabályzást ("system smart fan controll : enable"), leállnak a ventik, valszeg az alaplap relatív alacsony hőmérséklete miatt? Talán nem kapnak elegendő feszültséget?
-
Cadal
őstag
Hi!
Nem, csak F2 verziótól található meg a szükséges "hybrid" megoldás a biosban.
Mekkora teljesítmény növekedéssel jár? Ha van megfelelő alkalmazás, ami kihasználja a több magot, akkor elég nagy lehet a haszna az aktiválásnak. Van aki azt mondja hogy észrevehető a különbség 2 és 4 mag között akár egyszerű alkalmazásokban is. de Én nem nyilatkozom, mert részrehajló vagyok -
Cadal
őstag
Azért pénzt adni, hogy én házilag a sufnibarkács megoldásaimmal megcsináljam, nem szabad. Nem is teljesen tökéletes inkább csak egy félmegoldás lenne. Ha már pénzt adsz ki valamiért, akkor inkább az UD4P ami 8k-val ugyan drágább, de nem csak a fethűtést teszik rá pluszként ezért a pénzért. Ugyan ez a helyzet, akármilyen más gyári fethűtő megoldással, hogy ha pluszban költesz rá, akkor már nem feltétlen éri meg UD3P választani. Max ramsünikre érdemes költeni, és azt felragasztgatni, de az nem egy hatékony megoldás szerintem. Házilag készíteni csak úgy éri meg, ha te készíted el. Persze tudom, hogy nincs meg mindenkinél a lehetőség teszem azt szerszámok vagy kézügyesség hiányában.
Azért köszönöm a megkeresést, de ennek nincs semmi értelme. -
Cadal
őstag
Igen, készítettem rá egy hűtőbordát házilag. Nem nagy dolog, de teszi szépen a dolgát. Megjegyzem, amikor 4 magot emelt órajelekkel (3700Mhz) és feszültséggel (1,425V) terheltem rendesen felmelegedett a borda (tapintásra). Ez viszont erősen szubjektív vélemény pontos hőfok hiányában, vagyis lehet hogy csak nekem alacsony a fájdalom küszöböm.
-
Cadal
őstag
kettő vagy 4 maggal?
no mindegy, csak ezért kérdezem: Please apply sufficient cooling to CPU VRM zone when ACC function is enabled.
ha bekapcsolod az ACC funkciót, ajánlott a hűtése a vrm-eknek.
-
Cadal
őstag
Okés, de gondolom, a CPU NB Vid-en kívül a memóriának is adtál feszt nem?
Épp most ott tartok, a blend tesztben, hogy stabilan megy 30 perce. Ram fesz def.1,5V helyett 1,74V (everest szerint 1,76V) és 1333Mhz CL7 helyett 1600Mhz 8-8-8-24 1T.
A ramok micron chipes SuperTalent ramok. Egyenlőre semmi másnak nem adtam feszt.
Jah és trfc 110 helyett 160.
Cél az 1600Mhz CL7 blend stabil, de ahhoz valószínűleg nagyon sok fesz kellene. -
Cadal
őstag
Srácok, ha Prime Blend tesztnél a memóriát akarom stabilizálni, akkor ahhoz elegendő csak a memóriának feszt adagolni, amíg stabilnak nem mutatkozik, vagy kell adni másnak is??
CPU NB Vid vagy NB-nek vagy CPU-nak??? -
Cadal
őstag
válasz
Gabor970 #552 üzenetére
Jó választás az UD3P csak ajánlani tudom. Amúgy nem drágább a ddr2 a ddr3-nál. 2x2Gb ramot találsz már egy árban. Vagy mondhatnám úgy is, hogy a 2x2gb DDR2-ből sem olcsó. 15-20K.
Ha mégis UD3 lapot választod, akkor arra figyelj, hogy REV 2.0 legyen, mert az már SB710-el szerelt és van ACC vagyis működik az unlock! (a topikjában jobban tudják, de úgy hiszem már csak 2,0 verziót kapni.)
#554 Gabor970: grat jó döntés.
#553 Ayg0: Van esetleg a DDR2-es tesztről screened? szívesen megnézném.
-
Cadal
őstag
Hi!
Na igen, reggelente ez az első amit melóhelyen megnézek!
Amúgy Satis jól írja, asia mirrorról egyből jön a file, mindegyik (ha valakinek mégsem az szóljon, átküdöm mailban). Remélem gyorsan feldobod a deszkádra, és kipróbálod az OCZ párost.
Satis: letölt, biost frissít, és kipróbál! ezt tudom ajánlani. ha nem jön be mégsem, visszafelé is megy bios telepítés, tehát mehet vissza a régi.
-
Cadal
őstag
Új bios verziók az AM3 lapokhoz:
770T-UD3P F3 2009/08/06
1. Update CPU ID(AGESA 3.5.3.0 for PhenomII /AthlonII AM3 CPU)790XT-UD4P F5 2009/08/06
1. Update CPU ID(AGESA 3.5.3.0 for PhenomII /AthlonII AM3 CPU)790FXT-UD5P F6 2009/08/06
1. Update CPU ID(AGESA 3.5.3.0 for PhenomII /AthlonII AM3 CPU) -
Cadal
őstag
ne aggódj, ennyitől nem fognak felcsapni belőle a lángok. Szvsz 1,95v-ig vagy esetleg 2,0V-ig is simán elmehetsz. (és ha jól selytem, az én lapomból kiindulva, 0,02 V -os lépésekben lehet haladni. Ha pedig már adtál neki 0,3v-ot akkor most a 0,32v jön!
De ha félsz ezt megtenni, akkor még mindig visszaállhatsz 1333Mhz-re. -
Cadal
őstag
Első lépésben én emelnék a feszültségen apránként.
Amúgy mennyire szellős a sz.házad? Ha van egy szabad ventillátorod, nézd meg hogy ha hűtöd a memóriákat változik-e a stabilitás. Próba képp.
#493 Ayg0: Próbáld ki ezt, "advanced"-et soktam futtatni ha tesztelem a gépet.
-
Cadal
őstag
Nem tudom,
De ha csinálsz egy képet a #470-es hsz-ben levőhöz hasonlót, akkor megnézzük. csak csinálj már egy képet. Egy dolgot, tuti nem csinálsz, amit én esetenként szoktam, az a valami amúgy látszik a tálcán is
.
Everest, a bios, és az összes beállítás látszik a képeken. -
Cadal
őstag
Okés, A lapod, nem a gyári késleltetést és feszültség értékeket állítja be a memóriának. Ezen csak te tudsz változtatni manuálisan a biosban. Az első dolog amit leszögeznék, hogy mivel a gyártó 1,9V-ban határozta meg a memória működési feszültségét, ezért azt kell neki beállítani, ha a gyári értékeken szeretnéd üzemeltetni (Órajel+késleltetés). Alacsonyabb órajelen, vagy lazább késleltetésekkel nem kell neki ennyi fesz, ez kézenfekvő. De ennyi erővel vehettél volna olcsóbb gyengébb minőségű ramot is.
Jelenleg igaz hogy 1333mhz-en jár a memóriád, de csak 9-9-9-20 1T-s időzítésekkel. Ezeket az értékeket is csökkentened kellene, az előző bios ablakban amit linkeltél.(egyszerű a dolgod, mert a CPU-Z ablakban ugyan az a sorrend, mint a biosban). Állítsd át 8-8-8-20, majd 7-7-7-20-ra az értékeket. Ehhez tuti kelleni fog neki fesz, de 1,9V-ig simán jók vagyunk.
Ha ezt követően is nézel egy memória tesztet, jelentős gyorsulást kell majd tapasztalnod.Ha ez megvan, akkor ugyan ezt megcsinálod 1600Mhz-en is.
mod: kicsit lassú vagyok!
Csökkentsd a késleltetéseket manuálisan ITT DDR3 timing items.
-
Cadal
őstag
A ramoknak adott feszt (amit automatán ad nekik) azt a biosban a "PC Health Status"-ban láthatod (ott egyébként több feszültség értéket is tudsz ellenőrizni) (kézikönyv 52. old)
A memóriának adható feszt pedig az M.I.T menüben emelheted meg a "DDR3 Voltage controll" pontban. ezt ha 1600Mhz-re akarod állítani a ramot, akkor tutira be kell lőnio 1,9V-ra vagy egy kicsit többre is (kézikönyv 41. old).
(Olvasd el Azazael mostani hozzászolását #473, mert nem kizárt, hogy a stabil működtetéshez neked is emelni kell a CPU/NB VID feszültséget. de ezt majd később)Amúgy nem véletlen szajkózom azt a sz@'jbavert kézikönyvet ott elég sok infó van, csak lapozgatni kellene. Persze kérdezni egyszerűbb ez is igaz.
-
Cadal
őstag
1; első sorban a memóriáidról tudod leolvasni, vagy ha megvan a pontos típus, akkor a gyártó honlapján is megtalálhatóak ezek az adatok.
2, A ahogy belépsz a biosba a legelső menü. Vedd elő az alaplapi kézikönyvet ott a 37. illetve a 39. oldal taglalja az ott található dolgokat.
3. A késleltetés (kézikönyv 40-41. old.) szintén megtalálható vagy a memóriamodulokon (matricán) vagy pedig a gyártó honlapján. Itt is a pontos típus kell az azonosításhoz.Megjegyzem a lépéseket apránként hajtanám végre, tehát először én 1333Mhz-en is kipróbálnám a memóriákat (Memory Clock x6,66) és nem egyből 1600mh-en.
Tönkretenni pedig nem tudod, maximum ha túl sok feszt adsz neki. Minden egyéb rossz beállítás esetén csak szimplán újraindul, vagy felajánlja hogy töltsd be az utolsó helyes beállítást.
-
Cadal
őstag
Igen, segít. A memóriáid jelenleg 1066Mhz-em üzemelnek. Manuálisan kell átállítanod őket biosban 1600Mhz-es működésre az M.I.T menüben. (x8.00). Figyelj, hogy az 1600mhz-es működéshez a gyári specifikációknak megfelelő mennyiségű feszültséget kapjon a ram. A késleltetéseket pedig egy rejtett menüben találod, amit a ctrl+F1 billentyűkombináció lenyomásásval hozhatsz elő, amint belépsz a biosba. Ha ez megvan csinálj egy ugyan ilyen képet, (az SPD fül nem szükséges, és egy everest gyorsítótár és memóriasebesség teszt is lehetne rajta PL: így [link].) Szvsz ha ezek megvannak akkor menjünk az NB állítgatásra.
-
Cadal
őstag
Hi!
Ha kevesled a memória írási olvasási időket, akkor emelj az NB órajelén egy kicsit 2200-2400Mhz körül már többet kell hogy kapj. Vagy esetleg nézd meg hogy milyen késleltetéseket állított be a bios alapból, lehet azokon kell egy kicsit szűkíteni (7-7-7-20 1T vagy 8-8-8-24 1T). Dobj esetelg egy cpu-z képet a memory füllel, ott látni fogjuk ezeket az értékeket. Vagy egy everest tesztet az is jó, sőt... (DRAM
SB ratio helyett az NB órajelét írasd ki a memoria teszt ablakon).
-
Cadal
őstag
Javíts ki ha tévednék, de ami a honlapon van F2-es bios (2009/06/24) már a végleges verzió, de legalább is újabb mint az f2c (2009.06.12). Miért nem azt használod?
A magok hőmérsékletét, pedig azért nem tudja semmilyen progi kiolvasni, mert 4magosítva van a procim. Ha visszakapcsolom két magosra, akkor már minden okés. -
Cadal
őstag
Hello!
Ezt az 1600Mhz 7-7-7-20-as írás/olvasás/másolási gyatraságot nem igazán értem, nálam gyönyörűen hozzák várható értékeket everestben. (1333Mhz és 1600Mhz
Esetleg tudnál egy screent dobni a problémáról?A házi fethűtés gyártásnál pedig nem nincs élvezetesebb megoldás
A béta biost honnan sikerült beszerezni (f2c) ?
-
Cadal
őstag
válasz
respect7 #390 üzenetére
Hi!
770T-UD3P lapban Kingmaxokat (FLFD45F-B8EE9 EAES) használok, (egyenlőre) 1333Mhz 6-6-6-18 1T beállításokkal, és tökéletesen működik.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
- Realme 8i 64GB / Normál állapotban / 12 hónap jótállással
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4790 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Honor 200 Pro 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo Thunderbolt 3 kábel (4X90U90617)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged