Új hozzászólás Aktív témák
-
lee56
őstag
válasz
dergander #2655 üzenetére
Az is lehet hogy mégis a lap, a PCI-E sín meghibásodása is okozhat elvileg ilyesmit, vagy a videómemória kezdett el rosszalkodni.
Tényleg mqm Az élményindex tesztet megcsináltad? Lefut ott az összes teszt? Nekem úgy derült ki multkor a leghamarabb hogy bizony a videó ram kuka, de azért ilyen lépcsőzést mondjuk nem produkált.
-
lee56
őstag
Huh, ilyet se láttam még.
De ez inkább grafikai, vagy op-rendszer hibának tűnik.. Win reinstall volt? És BIOS-ban AHCI-re van állítva a sata működési mód?
http://support.amd.com/us/gpudownload/windows/Pages/raid_windows.aspx#2
Innen meg a chipset drivert töltsd le és tedd fel, hátha, hátha. De inkább új windózra szavazok, már ha nem tetted volna meg lapváltáskor. -
lee56
őstag
Nekem is csak két kérdésem lenne
; miért pont a Giga AHCI driverét keresed, ami gyk. ugyanaz mint az AMD-s, csak általában elavultabb? És miért akarod letörölni az AMD-ét?
(#2636) - = Zk = - : Akkor legalább az álmod valóra vált. De azért annyira nem érdekes, mert elég sokan vannak, akiknek giga lappal is pöccröff meg minden
, szóval vagy a lapod volt gyári hibás, vagy tényleg a sok hozzáértő, aki hozzányúlt nem is volt annyira hozzáértő, bocs de mást nem nagyon tudok elképzelni.
(#2638) perecKING : Az látod lehet. De az xms corsair régebbi, tehát azt jobban kéne ismernie az alaplapnak elvileg, szóval ez se túl logikus.
-
lee56
őstag
válasz
- = Zk = - #2634 üzenetére
Érdekes, akkor nálam pl miért jó?
Nekem is rev1.0 van és úgy megy a ram mint a szél.
FX tuningot igaz még nem próbáltam, de a te ellenpéldádtól eltekintve sokaknak jól megy az is, szóval nem ilyesztettél meg még mindíg.
Amúgy mi lett a lapoddal aztán? Adtál neki légkalapáccsal?
-
lee56
őstag
válasz
perecKING #2617 üzenetére
Nem, az alaplap, a procik memóriavezérlője nem szokta komázni a full 4 slotos memóriát, általában írják is kisbetűs résznél vagy zárójelben hogy abban az esetben lasabb máködésre kényszerülsz, tehát a max 1866 helyett, ami támogatott dualchannel módban, így 1600 lesz, jobbesetben tudod ezt tuninggal kompenzálni valamennyire, roszabbban így jártál.
Szóval ha van lehetőséged 2x4re, akkor válaszd inkább azt
Amúgy van több lowprofilos gyors memória is G.skill Ares kitek, meg Geil Evo Leggera, de Corsair Vengeance-ből is van elvileg LP-s. Viszont újabb előny ha csak 2x4 két modul lesz, akkor még a batárabb hűtőktől is el lehet úgy férni, nálam is csak 1 slotot takar ki a venti.. így lett nekem is magasbordás ramom, mertmegérdemlemelfér.. :d -
lee56
őstag
A rev3as meg az R2 anno ezért jöttek ki, többek közt, mert megjelent a AMD Piledriver (FX-x3xx-asok) szóval ezekbe simán kéne mennie bárminek amit veszel, frissítés nélkül is, de ha biztosra akarsz menni akkor megnézed a cpu support listát, ott írják hanyas BIOS-tól támogatottak az egyes procik.
A két lap között meg tényleg nincsenek óriási különbségek, mindegyik jó, asus-on 6+2 fázis van csak, de azok digitális vazérlésűek, míg rev3-on csak hagyományos de viszont 8+2 fázis teljesít szolgálatot, hangban sincs szerintem sok különbség, bár nézz utána, a gyártók weboldalain találsz sok infót, lehet hasonlítgatni.
Igaz pont ezt a modellt valamiért nem látni asus weboldalán, csak M5A990X EVO van
-
lee56
őstag
Nem arról van szó, nekem sincs gondom ráadásul enyim 1.0 . De ha most vennék biztos újat keresnék, és biza nem örülnék ha külföldről kéne hozatni.
Csak furcsálom a helyzetet, így második legnagyobb alaplapgyártó lévén valahogy kétlem, hogy nehezükre esne ellátni egész európát az újdonságokkal, főleg a korábbi revesek amik már fél éve is "kaphatóak" (csak nem mindenhol).
-
lee56
őstag
http://hu.gigabyte.com/products/page/mb/ga-990fxa-ud3rev_40/
•GIGABYTE Digital Power Engine
•GIGABYTE Ultra Durable™ 4 Technologykb ennyivel több mint a rev3, na meg jobbnak tűnik a bordázata is, és mintha egy hőcső is lenne ott valahol, eddig ez csak az UD5 és 7 kiváltsága volt.
•LAN with high ESD Protection
Úgy látszik nem csak nekünk volt gond a LAN résszel, ez már megerősített védelmet kapott.
Hát igen a 8320-adból minden bizonnyal többet kihozhatsz majd egy ilyennel.
-
lee56
őstag
Ha még garanciális a lapod, elvileg ezért beküldheted, csak ez elég időigényes, és ha nem adnak cserelapot addigra akkor meg macerás is. Nekem 1.5 hónap volt mire visszajött a lapom Malaysiából
De kicserélték a LAN chipet rajta, mondjuk nekem egyáltalán nem működött utána a LAN rész, miután egy közeli villámcsapásban meghalta magát a modemmel együtt még tavaly.
-
lee56
őstag
Csak az 1/2T command timing alatti 4értékkel foglalkozz, a többit auto-n lehet hagyni, meg a feszültséget lődd be 1.6V-ra 7-7-7-24-hez lehet 1.65V sem fog ártani ez nagyon fontos. És még látom a DC mód Ganged-ra van állítva, sokmagos prociknál az Unganged jobb, azt még átállíthatod. Jah még megpróbálhatod az 1T-t is CT-nél, ha a ramok tolerálják, az is gyorsít kicsit, 2 ram modulnál még sanszos hogy működni fog.
-
lee56
őstag
Szia.
Biztos hogy nem 4x4GB memóriád van? Mert olyankor szokott ez inkább előfordulni, a sok memóriamodul miatt a memóriavezérlő egy fokozattal visszább kapcsol, ez még a hivatalos leírásokban is szerepel. Persze a te esetedben mivel a procid (már ha FX-ed van) 1866-ot tudna max, ezért ez se jelentene akadályt. Ha Phenomod, akkor már inkább probléma lehet ez, mert csak az újabbak szeretik az 1600as memóriákat, ha BIOS-ban beállítod a memóriaszorzót fixre, hogy 1600-at adjon, és a késleltetéseket belövöd a memóriáid gyártója által megadott értékekre, akkor viszont mennie kéne, már ha úgy 965ösnél nem régebbi a CPU-d. -
lee56
őstag
válasz
kiszpista900 #2519 üzenetére
Lehetséges hogy nem pontos a mérés, akkor mész biztosra ha rendes hőmérővel méred, ezek a szofteveres mérések nems sokat érnek. Amúgymeg mindenkinél tűzforrú az északi híd, én nem aggódnék miatta, ez ilyen
Azonban ha annyira zavar a dolog, ráirányíthatsz egy kis ventit, vagy javítsd a házad szellőzését.
-
-
lee56
őstag
válasz
kiszpista900 #2484 üzenetére
Melegnek meleg, de nem hallottam még olyanról hogy ez katasztrófát okozott volna bárkinél is. Viszont vannak akik nem bízzák a véletlenre, és valahogy odakötöznek egy kis ventit a VRM részre meg az északi hídra
Szvsz ez már túlvédekezés, egy közepes házszellőzés mellett, jó procihűtővel ez nem probléma.
Runo : Hát igen, az a biztos ha ki van kapcsolva, akkor nem okozhat gondot
De azért jó tuninggolni is mikor kikapcsolod, mert a gyári turbó feszültség értékek alatt is működtethető simán a proci és a turbóval ellentétben nem csak néhány magnál emelkednik a frekvencia. Ezt nem is nagyon értem hogy nem csinálják már meg normálisan, ez a Turbó + APM = orbitális túlfeszelés 2-3 mag miatt és ha meg kilép a tdp keretből a proci közben, akkor meg leszabályoz és az terhelés közben kellemetlen dolog. Igazából senkinek sem jó, kivéve talán aki nagyon régi táppal nyomja, vagy elavult alaplappal, vagy Greenpeace-es.
-
lee56
őstag
válasz
antee_g #2480 üzenetére
A CnQ-t nem érdemes sose kikapcsolni, azzal nem szokott gond lenni, és az egyik leghasznosabb spórolási funkció, Csak a turbó, meg főleg a hozzá kapcsolt APM szokott olyat előidézni hogy terhelésen is visszavesz a sebességből, ezért szoktuk ezek kikapcsolását elsőnek ajánlani FX-ek tuningolásánál.
-
-
lee56
őstag
válasz
kiszpista900 #2474 üzenetére
A 9-es chipsetű lapokon mind eléggé melegedős az északi híd, és nem csak a Gigánál.. Ezek ilyenek, kell egy jó cpu hűtő, meg egy jól szellőztetett ház, és nincs gond belőle.
-
lee56
őstag
válasz
kiszpista900 #2456 üzenetére
Rev3 az újabb tehát annak kéne naprakészebbnek lennie, de mivel ez a proci csak nemrég jött piacra, később mint a rev1es giga lap sőt még a rev3asoknál is, ezért lehet hogy BIOS frissítés is kelleni fog hogy jól működjön.
Ha konyítasz a tuninghoz, akkor a legjobban 6300-al jársz, mivel a 6350 lényegében egy gyári tuningolt 6300 így megspórolhatsz némi tőkét. Ha nem akkor a 6350-et is veheted, mert az valamivel gyorsabb alapból. Az alaplap ezen a szinten nem nagyon szól bele a játékélményekbe, inkább egy jó videókártya, szóval amit megspórolsz az alaplapon azt költheted nagyobb VGA-ra, ha játék a cél. Az FX-ek húzásához a 990XA-UD3 is egy jó lap.
-
lee56
őstag
Válaszoltam volna arra is, csak épp áramszünet lehetett a PH-n, mert nem engedte módosítani a hsz-t, aztán meg belépni sem
Szóval lényegében mára mindegy milyen a RAMod, a mostani lapok és prociba integrált memórivezérlőknél már nem nagyon van probléma, legalábbis abból kiindulva hogy hányan panaszkodnak pl itt a fórumon ilyen dolgok miatt, most hogy mondod nem is emlékszek hogy lett volna ilyen gond itt bárkinek is.
De ha még jobban utána óhajtasz járni, akkor a milyen ramot vegyek topikban kérdezz vagy valamelyik nagy RAM-osban.
És nem akartalak lebeszélni semmiről, ha neked minden vágyad egy jólfelszerelt erős alaplap és nagy tuning, akkor van választék bőven, de főleg az asus és giga lapjait ajánlanám FX-ekhez, najó ne legyek igazságtalan asrockból még a 990 Extreme 9 még jó
, de az olcsóbb lapjai nem a legjobbak, néha még alapórajelen is throttlingol némelyik...
-
lee56
őstag
Üdv atyám
Igazából sokmindenben jobb már az UD5 (driverMOSfet-ek, valamivel jobb hűtés, többkártyás CF vagy SLI), de a feláruk már nem biztos hogy megéri. Ha ahogy mondtad minimálisan egészséges tuning kell csak, és nem tervezel több kártyás monsztergépet, akkor egy sima 990XA-UD3 is elég kell legyen.
-
lee56
őstag
válasz
Rolly Dy07 #2431 üzenetére
Szivesen.
-
lee56
őstag
Először is DRAM E.O.C.P.-t kapcsold ki (mármint nem te, hanem ő
), mert az bezavar utána manuál ram beállításokba is. És mivel Corsair Vengeance ramjai vannak, annak elég az 1.5V is alapból, csak tuninghoz kellene nagyobb fesz, és CR (vagy CT) 1-et is elbír, legalábbis nálam, egy próbát megér, gyorsabb lesz a rendszer tőle, ha megy.
-
lee56
őstag
válasz
Rolly Dy07 #2408 üzenetére
Csak egy; nem a lapod tehet róla ha nem indul egy játék.
A legvalószínűbb okok : videókártya/driver check, directx és minden egyéb fent legyen amit a játék szeretne. Esetleg ha van, akkor tuning -> off. -
lee56
őstag
válasz
- = Zk = - #2292 üzenetére
Lehet hogy gyárilag gyengébb VRM-je volt annak a példánynak, ami Asusnál is előfordulhat.
-
lee56
őstag
válasz
trufa12 #2240 üzenetére
Amúgy nálam mindegyik sata-ahci módban megy, mégsincs gond
Igaz csak win7-el próbáltam ezidáig.
Hogy legyen egyáltalán ésély a változásra uj oprendszert kéne telepíteni AHCI módban azt ugye tudud? Magától nem is fogja felismerni ha nem abban lett telepítve a meghajtó..
-
lee56
őstag
válasz
- = Zk = - #2211 üzenetére
Te akartál kezetcsókoltatni
Majd küldöm a kutyámat (gigabyte-os pólóban).
-
lee56
őstag
válasz
- = Zk = - #2208 üzenetére
Nos, erre csak annyit mondhatok; hogy nekem a gagyibájt is tökéletesen és precízen teszi a dolgát, és nem érzem szükségét a lecserélésének, még úgy 3-4 évig biztosan (kop-kopp)
Kezet azt nem csókolok, de egy "használd egészséggel az új lapod"-at azért kapsz tőlem, nesze.
-
lee56
őstag
válasz
- = Zk = - #2203 üzenetére
Jahh konzollal nincs gond
, sok szerencsét azért majd a szusszal. Egy kalappal, vagy inkább egy vödörrel?!
-
lee56
őstag
válasz
NyuszyCaster #2176 üzenetére
Akkor lehet hogy az UD7-el jobban járnál, bár nem tudom konkrétan mia a baj az első UD5-ökkel, de ha hosszútávra tervezel akkor nézz utána, nem érdemes elhamarkodni hogy aztán csak bosszankodj.
-
lee56
őstag
Igen ezt tudom, de szemtalan esetről hallottam akár csak itt a fórumon is, 16GB rammal is előfordulnak ilyen gondok, hát ha még több van.. A gyártó által szavatosított értékek pedig általában dualchannel 2 modulra vonatkoznak, csak ezt nem mindegyik gyártó tünteti fel, vagy ha igen, akkor az apróbetűs részbgen.
NyuszyCaster : A vicces az hogy amikor kijöttek a lapok, az UD3 volt különösen ajánlott és az UD7, az 5-öst valamiért nem szerették.
És figyelj oda hogy rev3-ast kapj, ha már újonnan veszed, azokon már van UEFI is.
http://hu.gigabyte.com/products/page/mb/ga-990fxa-ud5rev_30/ -
lee56
őstag
válasz
NyuszyCaster #2168 üzenetére
Szia
Az szép kis memóriamennyiség, a lapnak nem lenne gond, de milyen procival használnád azt még nem írtad, és ez egy fontos kérdés mivel AM2 óta a processzorban tanyázik a memórivezérlő AMD-nél..
Még annyit esetleg érdemes szem előtt tartani hogy négy slotnyi RAM-al a memóriák tuningja kissé nehézkes - ha nem lehetetlen -, sőt a stabil működéshez van hogy plusz feszültséget kell majd adni nekik, vagy a késleltetésükön lazítani kicsit.
Amúgy Corsairnak vannak low-profil memóriái, és elég jól együttműködnek az AM3+ platformmal.
-
lee56
őstag
válasz
- = Zk = - #2158 üzenetére
BIOS-od milyen verziós amúgy? Csak mert szoktak javítani memóriakompatibilitást, újabb kiadások, bár konkrétan ennél a lapnál nem emlékszem ilysmire, attól még lehet hogy volt, csak nem írták bele a leírásba.
-
lee56
őstag
válasz
- = Zk = - #2146 üzenetére
Mondom 1.65V az alap, ha tuningolsz, lehet több kell a stabilitáshoz.
-
lee56
őstag
válasz
- = Zk = - #2144 üzenetére
Ezért jobb nem auto-n hagyni hanem ha biztosan tudod a jó értéket akkor manuálisan belőni, így nem lehet gond, ezzel legalábbis, egy hibaforrás kilőve az ezerből, de legalább ennyivel is előreébb vagy.
-
lee56
őstag
válasz
- = Zk = - #2141 üzenetére
Első gyanúm az lenne; hogy alapból a lap kevés feszt ad a ramoknak, ami Kingston HyperX révén 1.65V körül szeretne kapni már az alapbeállításokhoz is, hát még ha tekersz rajta..
-
lee56
őstag
válasz
markzolee #2127 üzenetére
Nekem ilyen csak egyszer volt, de az azért mert nem volt rendesen kompatiblilis a lappal az új proci, konkrétan ez ami most van, nekem is 800MHz-en ment egy Asus M2N-E-vel, és hiába állítottam bármit reseteltem restartoltam, ennél többet nem óhajtott menni, utána ujítottam lapot és voila működik ahogy kell, amikor pörög akkor gyorsan teszi, amikor ácsorog akkor visszavesz.
Ha neked állandóan megy a gép akkor nem lenne még fontosabb az a rohadt cNq? Minek pörögjön olyan gyorsan mindíg? Gondolom nem konvertálsz vele állandóan vagy ilyesmi?!
Gondolom nálad is valami ilyesmi gond lehetett a lappal (lapokkal), a procik viszonylag ritkán mennek tönkre
Egy rosz tapasztalat miatt még ne mondj búcsút egy ilyen fontos funkciónak.
Mondjuk te tudod, ha a fogyasztás mellékes szempont nálad, akkor használd egészséggel így.(#2128) - = Zk = - : Új AHCI-t írnak a leírásban, meg hogy béta, hát aki kisérletezni vágyik az töltse le nyugodtan, a többieknek azt tanácsolom; hogy hacsak nincs valami gondjuk az AHCI-val, várjanak a végleges BIOS verzióig.
-
lee56
őstag
Azért az FX sem termeli az energiát
És ugye azt is lehet, sőt ajánlatos tuningolni, és akkor már szinte ugyanott vagy (ha nem távolabb), mivel az első lépés tuningnál; hogy a TDP limiter APM-et kikapcsoljuk ugye. Idle fogyasztásban viszont jópár Wattal kevesebbel is beéri az új proci és ez legalább mindíg jelentkezik, és átlag júzernél ebben az állapotban van a legtöbbet a gép (netezés, filmezés közben pl.), szóval így nézve már energiatakarékosabb.
-
lee56
őstag
Hát mondjuk ha beleírtál volna csak még egy szót az eredeti mondatodba, hogy "szoftver"re gondolsz, akkor máris egyértelműbb lett volna. Sajnos viszonylag kevés itt a gondolatolvasó, úgyhogy nézd el nekünk földi halandóknak, ha nem találjuk ki előre, hogy mire is gondolsz
Én is csak az EasyTune-ról tudok meg még a TouchBIOS talán ami jó lehet erre, amivel windóz alól állítgathatod a BIOS-t.
Semmi baj, még fiatal vagy.
-
-
lee56
őstag
válasz
markzolee #2076 üzenetére
Az sajnálatos, de igazából sejthető volt, phenommal is illett volna működnie legalább 1333-on, valamiféle monumentális inkompatibilitásra bukkanhattál
Írj nekik, azzal ártani biztos nem fogsz senkinek, talán adnak módosított BIOS-t is vagy valami ilyesmi, legalábbis Asrock néha csinál ilyet ahogy olvastam.
-
lee56
őstag
válasz
DeadMeat #2018 üzenetére
Döglötthusikám
, ha már CF mániás vagy, nem lett volna jobb egy 990 chipsetes lap, amiben talán még gond nélkül menne is a két kártya?
990XA-UD3 alig drágább valamivel a 970A-UD3-nál.
Gondolom a BIOS frissítéseken már túl vagy, más nem nagyon jut eszembe, öö esetleg a kártyákat megcserélni a slotokban, megnézni nem-e kontaktos valamelyik, az szokott ilyeneket produkálni, hogy egyszer jó másszor meg nem.(#2021) MrM94 : Na végre valaki jót is tud írni, már kezdtem azt hinni csak nekem nincs gondom ezekkel a Gigákkal
-
lee56
őstag
válasz
markzolee #1984 üzenetére
Pontosan, és azért rakja alapból 1333-ra a RAM-ot, mert azt minden processzor ismeri, így nem okoz gondot, egyátalán a BIOS-ig jutni se, mert nem csak FX-eket támogat a lap, és a régebbi processzorok nem mindegyike menne DDR3-1333 fölött. A BIOS-ok meg különféle profilokra állítva (XMP, AMP) úgy-ahogy jól belövik a memóriák képességeit, ha a proci, és a ramok is támogatják, de még mindíg jobb kézzel beállítani ha biztosra akarsz menni.
-
lee56
őstag
válasz
keneseig #1958 üzenetére
Szia
Ha már a BIOS-ban vagy, DRAM EOCP-t kikapcs, késleltetést manualra, szorzót 1600MHz.nekmegfelelőre, aztán mennie kell, kérdés nélkül.
Persze feltéve hogy a processzor "FSB"-t nem piszkáltad, mert az hatással van a RAM órajelre is.
(#1960) markzolee : Na majd írj mik a fejlemények.
-
lee56
őstag
válasz
markzolee #1952 üzenetére
Hát ezt csak egyféleképpen derítheted ki szerintem, ha kipróbálod.
FX-el van akinek 2000MHz felett is stabil a RAM, csak ugye a kompatibilitás.. Nem mindegy milyen az alaplap, a rajta levő BIOS, na meg hogy mennyire jó a prociban a memórivezérlő, mert valamennyire ez is változó, kb mint a tuningolhatóság, különbözik processzorcsaládon belüli egyedeknél is. -
lee56
őstag
válasz
markzolee #1950 üzenetére
Az legalább részben magyarázható lett volna, hiszen a 4modul nagyobb terhelést jelent a vezérlőnek, 2x4-et könyebben kezel mint 4x2-t, a 4x4-ről meg aztán nem is beszélve.
de általában ezeken segít ha az ember kicsit plusz feszt ad, vagy a késleltetést növeli / frekvenciából vesz vissza. Ezért gondoltam hátha most is ez a helyzet nálad, de úgy tűnik akkor az alaplap nem komázza ezt a fajta corsairt, ha semmilyen szín alatt nem hajlandó hibamentesen menni benne.
-
-
lee56
őstag
válasz
markzolee #1939 üzenetére
Sokmindent nem veszíthetsz, maximum működni fognak hibátlanul
1.7-1.8V sem árt meg ezeknek a RAMoknak, nem fognak elfüstölni, de persze fokozatosan 1.6V elég első körben, CPU NB-t is emelheted egy-két tizeddel, maximum a fogyasztás fog nőni pár %-al. Főleg a memóriavezérlőnek kell mondjuk szerintem az extra, először azt próbáld emelni, és teszteld le minden emelés után hogy hibáznak-e még, így kiderítheted tényleg csak annak kell-e plusz fesz vagy a ramoknak is esetleg.
-
lee56
őstag
válasz
markzolee #1936 üzenetére
Írtam már neked korábban én is hogy emelje a feszültségeken (vezérlőn és/vagy RAM-on is), 16GB már jobban megterheli a memvezérlőt, egyszerűen lehet hogy kevés a kakó..
És a kérdésedre válaszolva, lehet hogy FX-re váltás megoldaná a gondod, mivel újabb és jobb a memórivezérlés, de lehet hogy nem, mivel azért kicsit fura az eseted lévén 1333-on mennie kéne hibátlanul Phenommal is.Talán pont azért mert azok a RAM-ok alapból kevesebbet tudnak. Egy 1866-ra képes memória azért valószínűleg többet fogyaszt, igen, még 1333-on is.
-
lee56
őstag
válasz
Skimaster #1929 üzenetére
Az hogy az újabb alaplapokban beraktak a BIOSban egy szorzót az 1600as RAMfrekihez attól még a hivatalos maximum 1333 a Phenomoknál, és OC-nak minősül e felett minden. Tehát ha bármilyen okból nem működik, mert nem is tudja mindegyik proci, akkor nem reklamálhatsz érte, ennyi. Ebből a szempontból lényegtelen hogy a szomszéd Ödönke 965-ösével is megy-e vagy akár a fél országnak.. Amúgy nekem is megy, de attól még nem ez a hivatalos max.
-
lee56
őstag
válasz
Skimaster #1926 üzenetére
Akkor rosszul tudod.. -> http://en.wikipedia.org/wiki/Phenom_II
Ha nem hiszel a wikinek, akkor meg nézd meg a saját weboldalukon. -> www.amd.com -
lee56
őstag
válasz
markzolee #1922 üzenetére
1866-ot ne erőltesd Phenommal, nagyon nem szereti a memóriavezérlője a magas órajelű ramokat, még az 1600-ra is csak a jobban sikerült példányok képesek simán kezelni, de persze hivatalosan már az is OC-nak minősül tehát nincs rá garancia. Ez nem üzleti fogás, gyakorlatolag így tervezték anno a phenomok IMC-ét. Végülis érthető is, semmi jelentősége egy pont után tovább növelni a memóriaórajelet CPU-knál, így hát minek bírja a vezérlő.
FX-ek esetében már újabb a vezérlő, és ott 1866 a hivatalos maximum, de attól még a helyzet ugyanaz; hagyományos processzornál vajmi keveset számít a ramórajel egekbe növelése még mindíg.. Egyetlen oka van hogy fejlesztettek a vezérlőn, az pedig a hasonló felépítésű Trinity APU-k piacra dobása miatt volt..Persze ettől még 1333-on tökéletesen kellene működnie, próbáld növelni a feszültséget 1.5-ről 1.6-ra, az IMC-jét is megdobhatod egy tized Volttal, ha az előbbi nem segít.
Ja most nézem 8GB-os modulok?
És mégis mennyi van? Mert ha mind a négy foglalat tele van, de mondjuk kettővel is már 16GB-nál járunk, ami elég nagy terhet jelent a vezérlőnek, olyan alaplapot keress amiben lehet plusz feszültséget adni külön a memóriavezérlőnek, és tégy is úgy, mert csak akkor lesz stabil, maguknak a moduloknak is lehet hogy több kakaó fog kelleni, szerintem ezért fagyiznak AMD-s rendszereknél. Intelnél talán nem ennyire finnyás a memóriavezérlés, azért tudja kezelni, meg az I3 újabb is alapból a Phenomnál.
-
lee56
őstag
Szia. Én sem tudok mindenre válaszolni, de azért megpróbálok segíteni :
CF-et én nem erőltetném, hacsak nem tudsz nagyon olcsón használtan szerezni egy társat a jelenlegid mellé, amúgy jobban járnál egy 7850/70-el mondjuk, főleg majd pár hónap mulva ha elstartol a 8as széria és csökkennek az árak.
Ezek szerint nem csak marketingfogás a 2X-es rézmennyiség az UD-s lapokban.
Végülis "a súly a megbízhatóság jele, ha nem működik, akár ütni is lehet vele.." (Boris @ blöff)Valóban már több hónapja gyártják a rev3.0-as lapokat..
Úgy tünik a nyugatabbra levő piacokra szállítják inkább az újdonságokat, hozzánk meg jut ami marad.Állítólag a DDR3-ak nem olyan érzékenyek a késleltetésre, inkább vegyél többet mint gyorsabbat, szerintem.
2x4GB 1866 v 1600 MHz C8 bőven jó, és nemsokkal drágábban megkapnád mint az 1x4 C7-est bár nem tudom milyen márkáju modulokról beszélsz, azt nem részletezted.Singlechannel módban csak hátrányt fogsz érezni, és ha sokat vársz, úgy járhatsz mint a videókártyával, hogy nem lesz forgalomban azonos típus majd mondjuk egy év mulva mikor bővítenéd, szóval érdemes többet költeni, és rögtön kitet venni.
(#1920) markzolee : Az FX-eknek jobb a memóriavezérlője mint a Phenomoknak, de attól függetlenül mennie kéne, ha más gépben jók azok a RAM-ok. BIOS frissítést lehet próbálni, sokszor javítanak memórikompatibilitást, de nekem pl. már a kezdetek óta mennek ezek a corsairok 1600-on úgy hogy csak a memóriaszorzót állítottam BIOS-ban egyel feljebb (alapból 1333MHz-re állítja), és a késleltetést lőttem be kézzel, azt is ajánlatos mert automatán néha nagyon elnézik az értékeket, jobb ha rákeresel az adott modul mit szeret és te magad állítod be, a hozzá való feszültséget is, úgy mennie kell, feltéve hogy maga a lap is jó.
-
lee56
őstag
válasz
kill3r23 #1908 üzenetére
GA-970A-D3 / GA-970A-DS3 / GA-970A-UD3
Weboldalon ezek vannak, nyilván akkor a DS3 lesz, az néz ki úgyLehetőségeid nem sok, mint ahogy mondta az előttem felszólaló fórumtárs; vagy külön hangkártya (használtan az áruk sem vészes, és még a legjobb alaplapi hangnál is jobbat kapnál valószínűleg), vagy új alaplap
-
lee56
őstag
Nagyon szivesen. Ez már csak így van, az egészség az első, nem vitás.
Whysperer : Nem, sajnos, a "rev"eket gyárilag módosítják, te nem tudod felupgradelni, hacsak nem fogsz forrasztópákát, vagy ívheggesztőt
(Ez az egy rosz van gigáéknál, hogy sok rev-et csinálnak, UD3-ból van pl. négy különböző is
Habár mintha kezdenék átvenni a többiek is, Visherás FX-ek érkezésével pl. Asusnál is lettek újabb kiadású lapok (R2.0 (utó)néven)))
-
lee56
őstag
Tény az is hogy Gigabájték voltak az utolsók akik bevezették, saját bevallásuk szerint a régebbi reves lapok csak hibrid-EFI-sek, szóval nem csak a grafikus felületről van szó.
Amúgy a grafikus felület szerintem is inkább zavaró, persze a hozzánemértőknek, és tegyük hozzá hogy ők vannak nagy többségben, nekik talán hasznosabb, átláthatóbb, és kevésbé ijesztő mint a halom ismeretlen fogalom és szám a rendes BIOS-oknál.
-
lee56
őstag
válasz
Whysperer #1886 üzenetére
Állítólag az újabb revízióknál már grafikus UEFI van itt is, amúgy a régebbi revek (3.0 előttiek) még mind hagyományos nemcsicsás BIOS-osak, egér nélkül.
Ennél már írják is a leírásban hogy GIGABYTE Dual UEFI BIOS technology
-
lee56
őstag
válasz
sznoopy1977 #1881 üzenetére
USB-s témához még annyit akartam (csak letelt a szerkesztési időm
) hogy BIOS verziód milyen? Esetleg egy frissítést kipróbálhatnál, hátha segít, na meg persze alap hogy a gyártó oldaláról a legfrisebb USB3 drivert fel kell rakni, oprendszerednek megfelelően.
-
lee56
őstag
Nem is mondtam hogy nem valós a probléma, csak hogy szeretjük eltúlozni a dolgokat, és lehet hogy ez is olyan. Tudod nálam is melegszik rendsesen, és nyáron még roszabb a helyzet, de még az én viszonylag rosszul szellőző házammal sem volt gond belőle, igaz tuningolt procival/VGA-val talán már lenne
(#1878) fasterware : Fullosan terhelt állapotban (CPU&VGA) ez abszolót jó, nekem 50-55 is szokott lenni
(#1879) sznoopy1977 : Próbáld növelni a RAM feszültséget, a kingstonoknak alapból kell 1.6-16.5, sőt még több is kellhet, ha emelsz az órajelen és az időzítéseket is szűkebbre veszed.
-
lee56
őstag
Naja, meg annyit aggódunk itt ezeken a chipsethűtéseken, meg hogy túl forró, aztán lehet hogy 90°C-ig semmi baja, és arra sincs semmi garancia hogy az a 60 fok bármiféle élettartamcsökkenést jelentene itt, szóval meglehet hogy csak túldramatizáljuk a dolgot.. Vagyis +1 az UD3-ra, ha még nem döntöttél.
A plusz hálókártya, meg IDE/FDD vezérlő meg ha nagyon kell, szerintem elfér valamelyik PCI-E slotban is akár, bár manapság hogy már a DVD meghajtók is csak porosodnak a gépekben, nem tudom minek a floppy.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Milyen program, ami...?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen légkondit a lakásba?
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- iPhone topik
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi Note 13 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 32/64GB RAM RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Iphone 15 Plus 128GB Pink Dobozos 12 Hónap Garancia
- Wacom Cintiq DTK-2260 - Digitális rajztábla
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 13 2022 M2 8GB 256GB SSD garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged