- Milyen okostelefont vegyek?
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Google Pixel topik
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
Aktív témák
-
Tomi84
aktív tag
válasz
Termi16 #3380 üzenetére
Nem oprendszer szinten van gond a dologgal. A sima winXP az ugyebár csak 3.5Gb-ot lát a 4 gigából, de ez így van rendjén.
A gond az, hogy ha mind a négy modult berakom a gépbe, akkor gyári órajelen hibázik memtest alatt (1Ghz 4-4-4-12). Ha csak kettőt rakok akkor megy mint a kisangyal (max 1200Mhz, 1000@4-4-4-5, 800@3-3-3-5). A négy modul együtt viszont csak 5-5-5-15-ön hajlandó együtt menni, azt is csak ha emelek plusz 0.2V-ot az MCH-n. -
Tomi84
aktív tag
4x512-nek nem is kell plsuz feszültség. Mondjuk ez nem is memóriafüggő, ennyi erővel a geilen is micron chippek vannak. Előtte nekem is 4x512 A-data vitesta memóriám volt, és a 4 modul gyönyörűen ment együtt, még a tuningot is igen jól bírták (alapon 533, 4-4-4-12, de 2.4V-on mentek 850-et 4-5-5-15ön) és nem is kellett emelni az MCH feszültségen.
Az alaplaplapnak nem a négy modullal hanem a 4 gigával van baja. Ami azért szerintem elég ciki, hamár a users manualban azt írják, hogy 8 gigát támmogat. Erre kiderül, hogy négyet se...
Pietrosz: a Buffalo Firestix az nem biztos, hogy Micron chippes! Jól gondold meg. Azt én is néztem, de a 800Mhz-es CL5-ös Firestix-nek 3 kiadása van, ebből egy Mircon D9GMH kettő viszont Elpidia. Azért nem mindegy...
[Szerkesztve] -
Tomi84
aktív tag
na, azért ne szidjuk már annyira a geilt
a 800-as Ultra az tényleg elég fos, de fölötte már jó minőségű modulokat gyárt. 800Ultra plusz-tól már az összes modulja micron D9GCT chippes.
Kivéve monnyk robekru moduljait, mert az elpidia.
Egyébként tényleg nem kedveli igazán a 4 giga memóriát. Nekem 1000Mhz-es Ultra moduljaim vannak, 4x1 giga. Alapjáraton 4-4-4-12, 2.4V-on.
Két modullal simán megy ennyit, sőt, 1040-en még 4-4-4-5-ön járattam. Amint berakom a négy modult már a 4-4-4-12-öt sem bírja, memtestben hibázik. (leteszteltem egyenként az összes modult, utánna meg párosítva, mindegyiket mindegyikkel, és egyik sem hibázott). Úgy bírja a 4 modul 1ghz-en 5-5-5-15-ös időzítéssel, hogy emelek az MCH feszültségen.
Ugyanígy a 3-3-3-5 800Mhz-en simán megy 2 modullal, 4 modulnál már csak 4-4-4-12. -
Tomi84
aktív tag
válasz
craine12 #3049 üzenetére
persze ez nem sokat jelent, de volt nálam néhány g.Skill memória, amik ugyancsak Eplidia és Promos IC-sek.
Az F2-6400PHU2-2GBNR típusú ami elpidia vagy powerchip-et használ, alapjáraton 800Mhz, 5-5-5-15-ös időzítéssel. Tuning során 800-on a legjobb időzítés 4-3-3-8-volt amit elbírt, 2.2V-on, a max frekvencia pedig 1160Mhz volt, 5-6-6-18-on, 2.3V-on. Lehet, hogy magasabb feszültséggel lehetett volna állítani az időzítésen, de ez már így is elég jó eredmény.
Az F2-6400CL4D-2GBHK pedig ProMos chippes, alapjáraton 4-4-3-5-ös időzítéssel viszi a 800MHz-et, 2.1V-on. 2.25V-on simán ment 3-3-3-5-öt 800Mhz-en, de a max tuningja az ''csak'' 1150Mhz volt, 5-6-6-178-on, 2.3V-on.
Szóval szerintem elég jól mentek ezek a modulok, kis képet alkothatsz, róla, hogy mit bírnak a chippek. A g.skill mondjuk elég jó nyákot gyárt, de szerintem az ocz is hozza ezt a minőséget. -
Tomi84
aktív tag
Gorneck: én vagy első DS3P-s
Köszi hogy kitetted
Bim: mivel én most ezerrel tesztelgetem az új modulokat tudok neked küldeni memóri méréseket, csak írd meg mire van szükséged.
és ha esetleg szükség van memóriára az összeröffenéshez akkor oda is tudok vinni egy kitet [link] D9GCT
[Szerkesztve] -
Tomi84
aktív tag
válasz
Gorneck #2971 üzenetére
a beállításokat már elküldtem
habár ahogy láttam nincs DS3P táblázat az oldaladon.
elküldöm a memóriakezelés értékeit is, hátha ki tudod tenni valahova.
ja, még egy dolog amit észrevettem.
A 965-ösnek eleve elég gyatra a memóriakezelése, de 4 gigánál már eléggé bekrepál. Nem 4 modulnál, mert régebben volt 4x512 A-data modulom, amiket rendesen elvitt, nem is volt velük gond, tuningot is jól bírták így négyen együtt.
Most viszont van 4x1Giga Geil Ultrám, amiket nem tud rendesen kihajtani együtt. A gyári bállítás szerint 2.4V-on 1Ghz, 4-4-4-12-es időzítéssel. Ha 4-et együtt járatom így akkor memtestben hibáznak. Elősször azt hittem valamelyik modul rossz, de miután egyenként illetve párosítva leteszteltem őket, kiderült, hogy mint jó és simán viszok a gyári értékeket, sőt. A 4 együtt viszont 800-on tud csak 4-4-4-12-őt, 1000 meg csak 5-5-5-15-öt. És ezt is csak úgy, ha emelek 0.25V-ot az MCH feszültségen.Szerintetek P35-ös lapban megoldódna ez a gond?
[Szerkesztve] -
Tomi84
aktív tag
válasz
robekri #2943 üzenetére
majd még kitapasztalom hogy milyen fsb-n fogom járatni a gépet, de én is hasonlóra gondoltam, 950-970 körül. Most inkább csak az volt a cél, hogy megtaláljam a legmagasabb fsb-t. Azt a Turbo módot még nem is próbáltam, de majd megnézem. Hátha még 500-as fsbnél is be tudom kapcsolni
viszont a ''High speed DRAM DLL settings'' beállításait próbáltam. Ahogy néztem magas frekvenciánál (950 fölött) nem igazán számít, hogy option 1 vagy option 2, de alatta jóval lassab az option 2. 800Mhz-en pölö -3000mb/s volt a olvasás. -
Tomi84
aktív tag
Megvannak az új memóriák (Geil Ultra 1000Mhz) végre ki tudtam hajtani az alaplapot.
Gigabyte Ga-965P-DS3P Rev. 3.3
425-ös FSB-ig minden feszültségemelés nélkül ment.
450Mhz nél +.0,1 MVH-ra és FSB-re is.
500Mhz-nél már +0.3-at adtam mindkettőnek
A vége 520as FSB +0.35V MCH-nak és FSB -nek is.
500-nél már azért raktam egy 5V-on jarott 5centis ventit az északi híd bordára, de nem volt igazán meleg.
Szóval mindenkinek tudom ajánlani a lapot, 520-as FSB léghűtéssel, ebben a nem túl hűvös időben szerintem nagyon jó eredmény.
Everest cache/mem teszt: [link]
[Szerkesztve] -
Tomi84
aktív tag
még ezt se mondanám. A ddr1-es szériák mind nagyon jók voltak, elejétől a végéig. A 400-as value simán ment 500-530Mhz környékén, a 400-as ultra platinum meg 560-at is bírt, 2.5-6-6-7-es időzítéssel. Nekem volt olyan, nagyon szerettem, de most nagyot csalódtam a Geilben.
-
Tomi84
aktív tag
hiába adok nekik feszt, nem bírják. Elvileg 800-on 4-4-4-12-öt mennek, az SPD-ben mégis 5-5-5-18 van nekik. Manuálisan kell beállítani neki a gyári feszt és időzítést (2.1V). Ezt bírja is rendesen, memtest egy napig nem talált hibát. De 840Mhz-en még 2.4V-on is hibázik, 5-7-7-18-as időzítéssel, ráadásul irdatlanul meleg, mondhatni süt.
Szóval nem véletlenül mondják, hogy olcsó húsnak híg a leve. Geilt mindenki kerülje messzire. NAGYON messzire. -
Tomi84
aktív tag
Gorneck: DS3P listát nem akarsz az oldaladon?
Nekem most 6400-esl 400-as fsb-vel, megy, minden feszültség alapon. Eddig a legtöbb amit ment az 510-es fsb volt, (6-os szorzó, +0.35V mch/fsb) de sajna azok a ramok csak ideiglenesen voltak nálam... A geil ultra meg már 840mhz-en hibázik. -
Tomi84
aktív tag
válasz
Gorneck #1713 üzenetére
Everest Ultimate Edition 3.5.761
Valóban elég érdekes, azért tettem fel a kérdést, hogy nem tud-ev alaki valamit erről. Mondhatni a dolog rejtélyes
alapon (a szobában 27 fok van)
jópár perc cpuburn futtatás után:
Minden melegedett rendesen, az Aux nem. gondolom ez kizárja, hogy a tápról legyen szó ugye? -
Tomi84
aktív tag
köszönöm a segítséget.
lenne még egy kérdésem, teljesen eltérő a memória témától.
Az új alaplapnál megjelent egy ''rejtélyes'' hőmérséklet. Régebben csak alaplap meg cpu volt. Most a cou ugyebár külön van mag1 és mag2, viszont van valami ''Aux'' (everest nevezte így el) amiről fogalmam sincs, hogy micsoda. A többi hőmérséklet (hdd, gpu, gpu dióda, gpu környezete) az rendben van, csak ez az ''Aux'' nemtom, hogy mi. Látszólag nem változik a terhelésre.
gondoltam már a tápra, de ugyanaz a tápom van, mint a régi alaplapnál, és az nem jelezte ki soha. -
Tomi84
aktív tag
sziasztok.
Kérdésem lenne memóriával kapcsolatban: a közeljövőben le szeretném cserélni az 533-as modulokat valami tuningosabb 800-asra. A jelöltek A-Data, Geil és G.Skill. Ez utóbbiból most van náram 3 is tesztelésre, de ahogy néztem elég sokatok használ a-datát vagy geilt. Mennyire szeretik ezeket a giga alaplapok? Nekem DS3P-m van, és szemmel láthatólag az 533-as Vitesta modulokat nem kedveli...
kinek van tapasztalata ezekkel? Geil Ultra 800 (4-4-4-12) A-data vitesta 800+ (4-4-4-12)
előre is köszi. -
Tomi84
aktív tag
a 955X hivatalosan még a preslert sem támogatta, amikor a presler proccok kijöttek. Azért adták a 975-öst
Aztán persze az alaplapgyártók kiadtak olyan bios-t amivel ment a presler, de akkor meg az első kiadású 975-ös lapok meg nem kezelték a conroe proccokat... azé' Intel tudja szivatni a népet rendesen. Persze megteheti
-
Tomi84
aktív tag
válasz
robekri #1216 üzenetére
hát nemtom mennyi a vége. Most a memóriák eléggé lekorlátoznak az önmegvalósításban, mert 400-as FSB-t sem tudok elérni. Fennebb (~#1213-14) említettem, hogy nem is vagyok megelégedve a lap memóriakezelésével. Szóval valamikor jön még egy memóriacsere is. Jelenleg minden alapfeszen, és így megy 385-ös fsb-n. ami proccnak 2.7-et, memóriának 770-et jelent.
persze ennek is megvan az előnye: a freezer 7 ventijét, csak 1-2 perc cpuburn-el tudom elindítania pentium d után ez nekem boszorkányság
-
Tomi84
aktív tag
na, fogjuk rá, hogy ''megoldódott'' a problémám, ugyanis a 945-ös pentiumot lecseréltem egy 6320-as Core 2-re
Így máris tovább megy a 284-es fsb-nél
Következő lépés valszeg a ram lecserélése lesz, ami most van, azzal sajna nem tudom rendesen kihajtani a lapot/procit.
Egyébként határozottan azt vettem észre, hogy a 955-ös lap sokkal jobban kezelte a mamóriát, mint a mostani 965-ös. A régi lapban az 533-as Vitesta modulok 850-en még stabilan mentek 4-5-5-12-es időzítéssel, igaz 2.4V-on. A mostani lapban, már 766-on mennek, 5-6-6-18-on, és 800-on már nem indulnak be, még 2.4V-on sem. Egyébként 4x512 modulokban vannak.
És még egy kis érdekesség: memória kezelés Everest mérések szerint:
Pentium: Olvasás: 7509Mb/sec, Írás: 5270Mb/sec, Másolás: 4597Mb/sec -- 500Mhz 1:1
Core 2: Olvasás: 6141Mb/sec (!!!!) Írás: 6793Mb/sec, Másolás: 5444Mb/sec -- 766Mhz 1:1
Nekem gyanusan alacsony az az olvasás -
Tomi84
aktív tag
ez a normál nekem szólt?
Szóval akkor szerinteted is procc nem bírja a magas FSB-t? Úgy látszik, mégiscsak visszarakom a szorzót... Még egy kérdés: Ha egyszer beállítom neki, hogy memória:fsb arány 1:1 legyen, akkor azt miért állítja el magától? Erre van valkinek valami ötlete? Jelenleg 250-es fsbnél felrakja 333-ra a memóriát. -
Tomi84
aktív tag
Akkor az a leállás természetes? Pedig F4-es biosszal nem csinálja, csak az F5-össel.
Nekem alapvetően elég egészségtelennek tűnik, amikor a kilépésnél megnyomom az entert, olyan minhta hirtelen áramszünet lenne...
Én is nagyon keveslem a 284-et, de egyszerűen nem tudok belölle többet kihozni. Az lehetséges, hogy a proci nem bírja ezt az fsb-t? Mint írtam egy pentium d 945-ös. Órajelben nem kéne, hogy zavarja, 4.3-ig simán bírja, most meg levettem neki a szorzót. -
Tomi84
aktív tag
köszi a tanácsot, én is biosra gyanakodtam. Végülis visszaraktam rá az F4-es biost, és igy már nem indul újra minden egzes bios állitáskor. Az F5-ös biosszal, valamiért elég furán viselkedett: ha átálitottam valamit a ''tuning'' menüben, fsb-t, vagy akár csak engedélyeztem az fsb manuális állitását, mentésnél mindig egy kattanással kikapcsolt a gép... aztán újraindult, olyan nem egészségesnek tünt....
Mostmár ezt nem csinálja, de a 284-es fsb-nél egyszerűen nem tudok továbbjutni. Ráadásul a memória osztót is átállitja...
gondolom ennél azért csak többet kéne birnia nem??
Eddigi tapasztalatok alapján a proci és a memória is birja ezt a tempót, valamiért az alaplapnak nem tetszik.
Valakinek valami ötlete?? -
Tomi84
aktív tag
ja, és ami még kissé ''érdekes'': amikor a biosban beállítom az fsbt, feszültésget stb. rámegyek, hogy ''save and exit'' és amit kilépek a gép kikapcsol. Újraindul, eljut post screen-ig, megint kikapcs. Másodperc múlva újraindul, majd ezzel a 284-es fsb-vel megy. (amiben megintcsak nem vagyok biztos, mert Windows és everest 284-es fsb-t mond, cpu-z meg 200-at
)
legújabb F5 bios van rajta, és 4x512 A-data vitesta 533 memória. (simán mennek 850-en)
Amiket beállítottam: FSBVoltage: +0.2, DDRVoltage: +0.2, FSB: 300, memória 1:1, Cpu V 1.275-ről 1.325-re. -
Tomi84
aktív tag
Sziasztok.
Mától én is beléptem a klubba
Délután óta boldog tulajdonosa vagyok egy DS3P, rev 3.3-as lapnak. Következő ugrás majd egy core proci lesz, de az majd egyszer...
Szóval a telepítés és beállítgatások után elkezdtem próbálkozni a tuningal (előtte gigabyte 955-ös lapom volt, tehát megközelítőleg kiismerem magam a biosban) de nem megy minden úgy ahogy szeretném. Első kérdésem: mi az a (G)MCH? Lehet állítania feszültségét, de nem tudom mi az
Egyébként egy Pentium D 945 van benne. Előző lappal 17-es szorzón, 250-es FSB-vel ment 4.25Ghz-en. Most levittem a szorzót 12-re és az FSB-t akarom feltolni olyan 350 körül. De egyenlőre hiába állíítgaot be neki 300-as körüli értékeket, 284Mhzen megy. Hogy erre hogy jött rá az nem tudom... Ráadásul a memóriának 1:1 arányt adtam meg, de ő automatikusan visszarakta 4:3-ra.
Kinek van tapasztalata ezzel a lappal? Megoszthatna velem egy-két infomorzsát
Aktív témák
Hirdetés
- EAFC 25
- Milyen okostelefont vegyek?
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Metal topik
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- Vezetékes FEJhallgatók
- További aktív témák...
- HP Rack szerverek és tartozékok egyben vagy külön-külön
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Csere-Beszámítás! Sapphire Nitro+ RX 7800 XT 16GB GDDR6 Videokártya! Bemutató Darab!
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 1xGold 6138 (20c/40t, 2.0/3.7GHz), 64GB RAM,4x1G RJ, HBA330, áfás
- SAMSUNG DDR4 REG ECC 32GB 2666MHz RDIMM szerver RAM modulok, nettó 15740Ft+ÁFA, 1 év gar., több db
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged