- Huawei P30 Pro - teletalálat
- Samsung Galaxy Buds3 Pro - szárat eresztettek a babok
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Megjött a Honor szuperakkumulátoros mobilja
- A Z Fold7, vagy a Magic V5 a vékonyabb valójában?
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- A kínai gyártók 3D arcazonosítással kísérleteznek
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Légies iPhone halvány színei
Új hozzászólás Aktív témák
-
robyeger
addikt
válasz
glutamin #615 üzenetére
A DMA kicsit más, az mindig a déli híd felől érkezik az alaplapi memóriába. (és manapság inkább az ultra gyors változata van használatban, pl: UDMA winyók) A VGA kártya és az alaplapi memória között csak az északi híd közvetít. Nehéz mérni, nem is tudok olyan progiról ami speciál ezzel foglalkozna. Pl: 3DMark és valamilyen memtest párosítással érezhető(mérhető), főként nagy felbontású grafikánál és alacsony FSB-nél (100,133Mhz) kiütköző dolog.
-
robyeger
addikt
válasz
glutamin #613 üzenetére
(dual channel-nél a 64bit duplázódik, 128bitre szélesedik, helyesen dual DDR2-800: 400x128/8x2=12800MB/sec) Ha érdekel mélyebben a dolog a VGA kari képes a processzor kihagyásával is adatok felszívni az alaplapi memóriából, ilyenkor tudja csak igazán kihasználni a nagy sávszélességű(ergo magas órajelű) memóriákat. A programok többsége az alacsonyabb időzítést nagyobb előnybe részesíti. Természetesen az a legjobb, ha az órajel is magas és az időzítés is kicsi. Pl: 1Ghz DDR2 4CLK-s ramot 800Mhz tudsz hajtani 3CLK-val, 1066FSB mellett, az más kérdés hogy ilyen konfig árából 3normál gépet veszel
[Szerkesztve] -
robyeger
addikt
válasz
FireKeeper #610 üzenetére
Hali! Talán így röviden én is hasonlóan fogalmaztam volna meg
-
robyeger
addikt
válasz
glutamin #609 üzenetére
Ha 180Mhz FSB-re sikerült feltornásznod a procidat, akkor a proci előoldali busznak a theorikus kapacitása 180x64/8x4 = 5760Mbyte/sec, a singel channel memód pedig 628x8 = 5024Mbyte/sec, így memória olvasási sebességben jóformán nem lesz gyorsabb dual channel esetén sem. és mivel nem nagy teljesítményű a videó karid sokat a win-en se dobna játék közben, ha 1Gb helyett 2Gb nőne a fizikális memória mérete(ennyi még nem elég a virtuális memória végleges kikapcsolásához), magyarán gazdaságtalan beruházás.
De ha mégis ráadod a fejed(sok pénzt kevés többletért), akkor majd vedd le 180FSB-nél 450Mhz-re a memóriák órajelét és a időzítésüket is a jelenlegi 5CLK-ról 3CLK-ra.
[Szerkesztve] -
robyeger
addikt
Intel ICH7 déli híd végzi neked a SATA prtok kezelését, jutt eszembe igen azt alapból felismeri a Windows XP/2003, ezért gondolom a Vista is. Az ITE chipes PATA133 vezérlőhöz kell külön driver, a CD-ken pedig sok oda nem tartozó dolog is rajta van, mert más gyártmányokhoz is azt adja a cég.(költséghatékonyság; 1féle CD -> többféle termékhez.)
A BIOSban a ''Advanced BIOS Features'' menüpont alatt látsz olyan sort, hogy:
CPU Thermal Monitor 2(TM2) vagy egyáltalán valami ''Thermal'' megnevezésű sort? Ott lehet enable(be) és diasble(ki)-re tenni. -
robyeger
addikt
Neked még a régebbi SL94R-es ami ''B1'' steppinges van, ebben tuti nincs EIST [link], de nem hivatalos források szerint támogatja a Thermal Monitor2(TM2) energiagazdálkodást [link].
Szóval ha van kedved és időd, ennek kéne utána nézned, hogy alapra állítod be a BIOSban (no tuning) és bekapcsolva minden Thermal monitor funkció, akkor az előzőekben belinkelt RM Clock utility progi segítségével váltogatja-e a proci a szorzót. Mert ha igen, akkor talán a C.A.M. opció segítségével a BIOSban visszavehető a proci szorzója a nagyobb FSB reményében.
Amúgy a legújabb SL95X-es ''C1'' stepping D930-as, már tartalmaz EIST-et.
[Szerkesztve] -
robyeger
addikt
Lehet, hogy igazad lesz
Tudod a procid sSpec number-jét vagy box(oem) order code-ját?? Windows-nak aktiváltad az EIST támogatását: [link] Ha már aktiv, akkor [link] ezzel a progival meg tudnád nézni, hogy változik-e a proci szorzója a terhelés függvényében? Felizgatott a dolog
, mert a régi 9xx-ben még nem volt EIST támogatás, de ahogy nézem a legújabb ''D0'' steppingnél megint variáltak valamit, talán kiszedték ahogy van
-
robyeger
addikt
válasz
ritkamadár #251 üzenetére
Kipróbáltam a legújabb beta Everestet és a munkahelyemen is kb. ~500Mbyte/sec többet hoz egy P4-520-al Asrock lapnál is(VIA PT880 chipsetel). Így tuti hogy nem a F10-nek tudható be a változás. Bocs mindenkinek a megtévesztésért
Az azért érdekes, hogy amíg nőt az Intel prociknál a mért átvitel, az Athlon64-eknél nem(legalább is a táblázatban)
Lehet hogy Fiery-éket lepénzelte az Intel vagy megtanultak Pentiumra optimalizálni?!
-
robyeger
addikt
Miután felraktam a F10-es BIOS csodát, véletlenség futattam egy Everest memória olvasás tesztet és kb. ~500Mbyte/sec többet hozott, mint F9 BIOS-al szokott.
Ez már túl nagy különbség mérési pontatlanságnak. Nálatok mi a helyzet nem tapasztaltatok hasonlót??
Vagy csak én látok délibábot?!
-
robyeger
addikt
-
robyeger
addikt
Ezt a BIOS frissítés előtti checksum ellenőrzést a LiveUpDate-es online Netes frissítésnél is alkalmaznia kellene, de valahol légy kerülhetett a levesbe
Vagy így akarja rákényszeríteni Gigabyte-ék a DualBIOS drágább lapjaik megvásárlására a fogyasztókat?!
Pendrive-ot úgyan úgy lehet boot-olhatóvá tenni, szóval azzal DOS alól miért ne menne. Hogy a QFlash látja-e a Pendriver-ot, jó kérdés?? A FAT32 azért gyorsabb az NTFS-től, mert a fájl és könyvtár bejegyzések nem tartalmaznak biztonsági protokollokat, tehát nincs jogosultsági lekérdezés a hozzáférésnél és ezáltal kevesebb adatláncból áll az adott partició könyvtárstruktúrája. (Sok apró fájlnál kezd érezhetővé válni)
[Szerkesztve] -
robyeger
addikt
Tényleg király dolog ez a QFLASH funkció a Giga részéről, de számomra ott a lényegi veszélyhordozó a floppy lemez, mert az elméletileg bármikor és bárhol bekrepálhat. Kíváncsi lennék mit csinál a QFlash, ha szektor hibába ütközik a floppy-n?
FAT32 boot particiók a PartitionMagic by PowerQuest progival sec perc alatt létrehozhatók. A FAT32 valamivel gyorsabb is mint az NTFS, 1hátránya van 4GB feletti méretű fájlt nem támogat, de rendszerpartició esetében szerintem ez nem is kell.
[Szerkesztve] -
robyeger
addikt
Én mindig úgy szoktam Windowst installálni(pl: XP SP2), hogy előtte leformázom a particiót Win98-as vagy WinME-s DOS-al FAT32-re és telepítés elején azt választom hogy a partició változatlan maradjon, így a Win meghagyja rajta a DOS rendszert. Induláskor az elején lehet választani a kettő közül egy menüben. Ha pedig van DOS-od winyón, már csak letöltöd mindig a Gigabyte hónlapról a legfrisebb BIOS fájlt, abba van a DOS betöltő exe progi is. Egyszerű mint a pofon, csak ne kapj áramszünetet közben és lehetőleg ne tuningbeállítások mellett frissíts BIOSt.
-
robyeger
addikt
Ha nincs másik gép amin elkészíts a lapodhoz egy BIOS bootblock lemezt vagy még sose csináltad, akkor vidd vissza a boltba és ott javasold a szervizes haverodnak. Hiszen ha fél órán belül megcsinálják, akkor nekik se kell tökölni a papírmunkával és neked se kell 1hetet várni a lapra, hogy visszaérkezzen.
8I945P-G lapod van pontosan vagy netán 8I945P-Pro??
(A winyó és optikai meghajtók felvillanása nem jelent semmit normál automatikus inicializáló rutinok az ATA egységek részéről, semmi köze a BIOSnak hozzá, a lapnak is csak annyi hogy bus reset küldése is kiválthatja...)
[Szerkesztve] -
robyeger
addikt
Az et5-ben az overclocking - advanced mode résznél tud olyat, hogy lementeni(save) a beállított paramétereket, én inkább BIOSban állítom be a kívánt tuning értékeket, mert így a Win is hamarabb áll fel
Milyen órajelű és mekkora méretű ramjaid vannak és abból is hány darab? Mert az adatlapodról nem derül ki számomra
[Szerkesztve] -
robyeger
addikt
mivel álltalában csak Netezek és filmeket nézek a gépemen, pihentettem a memóriámat vissza van véve 1,8V-ra 400Mhz-re 3-3-3-9 időzítésekkel. Amúgy ritka sz@rul tuningolható ramjaim vannak, talán azért mert kezdeti példányok és kétoldalasak. 2,1V-n 533Mhz-en és 3-3-3-9 időzítéseknél jobban nem szoktam hajtani. A nagyobb időzítésektől meg egyszerűen kifekszik
, még ha 400Mhz alatt is van az órajele, hogy ez miért van azóta nem tudtam rájönni
Egyetlen egy állapotában hajlandó stabilan 4-4-4-12-ben menni, ha 200Mhz az FSB és 533Mhz a ram, szóval default minden.
-
robyeger
addikt
630-asod van ha jól látom kapcsold be a BIOSban és a winben is az EIST-et és cpu terhelés függvényében automatikusan fogja állítani a lap a Vcore-t. (terheletlenül leviszi 0,8V-ra) Az Easytune5-el pedig összekapcsolható a proci hőmérséklete és annak ventijének fordulatszáma. Tuningolni pedig lehet világba, mert közben gond nélül üzemelhet az EIST.
-
robyeger
addikt
Nem minden DDR2 ram szereti ha eltérnek az SPD-ben tárolt gyári ajánlott időzítésektől, ki kell próbálni az a biztos:
[link]
A memória időzítések jelentései pedig:
[link]
ReFresh rate: mivel DDR dinamikus ram, ezért egy idő után frissíteni kell benne az adatokat, mert hiába nem változik a tartalma, attól ő egy idő után elfelejti,ezt szokták a sorfrissítések között eltelt időintervallummal jellemezni. 4096 soros memóriáknál általában 15,6 mikroszekundummal, a 8192 sorosaknál pedig 7,8-al.
-
robyeger
addikt
válasz
ritkamadár #130 üzenetére
Az a gond, hogy nincs még olyan Easytune5 kívűli progi, ami támogatná a lap órajelgenerátorát. Az a poén kerestem adatokat a neten, de nem találtam a felől sem, hogy ICS95.... hogy pontosan milyen tipust is használtak Gigabyte-ék. Nagyon titkolják a dolgot
, igaz az övék a konkurenciához képest a legjobb, szóval lehet hogy azért.
-
robyeger
addikt
A lapon a 4tűs proci venti tápcsatin kívűl még 2db 3tűs szabályozható RMP-s és 1db 2tűs fix RMP-s ventihez való tápcsati található. A cikkben arra céloznak, hogy gyárilag nem adnak ventit az északi híd chipsetjének a hűtéséhez, mint a GA-8I955X-Pro lapnál.
Ár/érték arányban állítom még mindig ez a legjobb 945 chipsetes lap, ami kapható. -
robyeger
addikt
válasz
ritkamadár #115 üzenetére
Easytune5-el kicsivel tágabb határok között engedi magát tuningolni, de stabil tuningértékkel BIOSból is indulhat. Nekem is csak a ''1,5x'' és a ''2,0-'' memória szorzók alatt stabil BIOSban és boot-ol is probléma nélkül. Mindig a legújabb BIOS verziót használom, jelenleg F9, olyan értelemben semmivel nem jobb, mint az F8, csak a Cedar Mill és Presler magos procik támogatásra készítik fel folyamatosan. Helyedben inkább a CPU FSB emelését erőltetném és csak másodlagos tuningként a memóriát.
-
robyeger
addikt
Ez a ''primary pci ide van? vagy secondary is van?'' jelenség valami BIOS hiba lehetett, mert ugye a lapon a 945chipsetnek, pontosabban a ICH7 déli hídnak csak egy PATA-s csatornája van és nem kettő, mint pl. az ICH5-nek. A GigaRAID cucc pedig azért lesz mindig a legutolsó portkiosztású IDE channel, mert a rendszernek úgy látatja a hardver, mintha egy plusz SCSI vezerlős IDE-RAID kártya lenne rádugva az egyik PCI buszra. Szóval ezen vátoztatni nem lehet, de minek is?, hiszen mint a jobb SCSI kártyákról, erről is lehet boot-olni.
-
robyeger
addikt
Szerintem ott valami BIOS vagy szoftveres kavar van, mert még a leggagyibb legolcsóbb alaplapok se akadoznak, ha rendesen be vannak állítva és szoftveresen telepítve.
Vagy ha tényleg rossz akkor vissza gariba.
A hangchipekkel személy szerint én nem foglalkoztam, régóta van minden lapon digitális hangkimenet és az hogy 5.1 vagy 6.1 vagy 7.1 vagy netán 8.1 az engem nem igazán érdekel. (priv. vélemény)
-
robyeger
addikt
válasz
Lalaland #100 üzenetére
Válaszolok, ha tudok...
Nekem Gigabyte-os az ATI Radeon-om és a VTuner II proginál nincs ilyen gondom, de amúgy ha stabil a rendszered és nem fagy, akkor ne kell nagy jelentőséget tulajdonítanod neki. AUTO-n hagy szabályozza a lap saját belátása szerint. Amúgy hány fokos a VGA karid max. terhelésen? -
robyeger
addikt
Lehet közvetlenül Neten keresztül Win-ben is LiveUpDate progival, de én ezeknek megkérdőjelezem a 100% megbizhatóságukat. Én speciál mindig DOS-ból szoktam:
Kell hozzá min. egy MS-DOS rendszerindító floppy lemez (winből létrehozható). Ezt a lemezt érdemes mindenképp szektorhibákra ellenőriztetni. Aztán letöltöd a Netről ezt a fájlt: bios_945pg_f8.exe
Ez egy önkicsomagoló, elindítod és kicsomagoltatod a MS-DOS rendszerindító lemezre, utána biztos ami biztos mégegyszer leellenőrizteted szektorhibákra, ha hibát talál keress jó lemezt és előröl az egészet. Ha mind ez kész számítógép újraindít és a floppy lemezről kell bootolni(indítani) a gépet. A BIOS frissítés automatikusan meg fog történni a lemezről.
Ha netán frissítés után újraindulás és fekete kép fogad, semmi pánik, CMOS clear jumper alaplapon rövidre zár, aztán már indulnia kell...
[Szerkesztve] -
robyeger
addikt
-
robyeger
addikt
válasz
ritkamadár #89 üzenetére
Szép megoldás!
Speciál én féltem maga a déli híd chipjénél nagyobb alapterületű bordát rátenni, nehogy összezárja azt a sok apró mütyűrt a chip körül. Magyarán; de ha egyszer müxik, akkor müxik
-
robyeger
addikt
Esetleg senki ne csodálkozzon, ha valami régebbi winyó nem fog működni a lapon lévő ITE RAID ATA133 vezérlőjén. (egy 640Mb WD próbáltam) Ja és itt még manuálisan se lehet beállítani a cylinder, fej és sector számot sem.
A belső Intel ATA vezérlőn még AUTO-ban is kapcsiból kezelte.
-
robyeger
addikt
Atapi link-je tökéletes! Amúgy rajta van az EasyTune5 progi a laphoz adott telepítő CDn, de azt azért ne használd, mert régebbi verzió. A gyártó honlapjáról lehet mindig letölteni a legfrissebb driver-eket és BIOS-okat. Ajánlatos tehát a legfrissebb dolgokat használni, főleg ha tuningolni akarunk.
-
robyeger
addikt
A déli hídnak a feszültségét nem lehet állítani és nem is nagyon lenne értelme, mivel a rá csatlakozó preifériáknak adott a sebessége, pl: ATA szabványok, USB, stb...
Mivel a lap gyárilag garantálja a Extreme Edition proci zavartalan működését, ezért 266Mhz FSB-ig biztosan nem kell még passzív hűtő se a déli hídra, viszont extrém tuning esetén is ugye tartani kell a kommunikációs kapcsolatot szegénykének az északi híddal, ezért neki is megnő a terhelése valamilyen szinten, szóval 266Mhz FSB felett szerintem már javasolt valami bordát oda fogatni. Ha még nem olvastad a Gigabyte lapoknál a BIOS főmenüjében CTRL+F1 gombokat kell lenyomni és előjönnek a rejtett menük, pl: csak ilyenkor lehet manuálisan állítani a memória időzítéseket(CLK). Tehát vagy leveszed a memória szorzóját kisebbre, kezdetnek javasolt a 1,5x. vagy magasabbra állítod a CLK-ját. Mondjuk 5-re. Speciál nekem 533Mhz KingMax-om van és valami miatt csak 3CLK-ban hajlandó korrektül stabilan 266Mhz FSBn szinkronban hajtani(2x266=533), ehhez pedig gyári 1,8V-ra +0,2V kér. Mivel neked 667Mhz van talán, pl: nem biztos de, 3CLK 533Mhz szinkronhoz kevesebb plusz fesz is elegendő lehet vagy talán nálad menni fog az 5CLK-n is rendesenTehát ha +0,2V memória feszültség emelés előtt mindenképp vegyél rá rézlap hűtőlemezt, ha eddig nem volt rajta. +0,6V veszélyes! itt már mindenképp ventivel is hűteni kellene. Úgy látom tudsz angolul, tehát ha elolvasod a lap kézikönyvét és a ''P4 proci tuning'' topic első hozzászólásán is átrágod magad, sok kérdésedre választ kaphatsz, a maradékot meg tedd fel nyugodtan a ''P4 proci tuning'' topicban.
Ja és ismerkedj meg az EasyTune5 windows-os progival is.
Kicsit részletesebben a tuningot:
Elsőként is a hűtőnek jól kell illszkednie a procira, aztán tisztán meg kell nézni mit bír a CPU: de csak óvatosan, kell hozzá egy szobaventillátor leveszed a gépházad oldal lapját és közvetlenül ráirányítod a szobaventillátort max. fordulaton. Utána beállítod a BIOSban a PCIE és PCI fix órajelre (100 és 33), az északi hídnak max. feszültséget állítasz be, majd a memóriát a legkisebb szorzóra x1,5(ilyen alacsony szorzón nem kell plusz fesz a memóriának, mehet normal-on) és CLKt pedig vagy auto-ra (vagy az egészet megismételve 5-5-5-15 időzítesekkel). Aztán indulhat a windows, ott pedig legyen felinstallálva a Gigabyte lapokhoz járó Easytune nevezetű progi, ezzel elsőként beállítod a proci ventinél a legnagyobb fordulatszámot, aztán akár századonként ráadhatod a proci magfeszültség emelését, égészen 1,6V közben értelemszerűen ''go''-val elfogadtatod az új beállításokat és gondosan figyeled a proci hőmérsékletét, 75C-nál ácsi, nem tovább. (jó a hűtőd tehát proci alapjáraton vélhetőleg nem fogja elérni a 75C), végezetül el kezdheted fokozatosan emelni az FSBt, 1Mhz-ként majd egy bizonyos érték felett valószínűleg fagyni fog a winfos, ott az az érték lesz a határa a procid tuningolhatóságának. Majd írd meg mekkora volt a max. FSB, amikor még működött, utánna majd folytatom... -
robyeger
addikt
Szerintem a PCIE frekit hagyd auto-n, mert hiába emelnéd meg az alap 100Mhz-ről, látható sebességnövekedést nem tudsz vele elérni, max. bizonytalanná válik a VGA kari működése. 3DMarkban, egy két +pontot nem ér az egész. GPU és video memó órajel emelésnél talán nagyobb hűtés kellene a videós dolgoknak.
-
robyeger
addikt
A BIOS-od ''MB Intelligent Tweaker(M.I.T.) menüjében van egy olyan sor, hogy
C.A.M. , ami alapértelmezésben ''High'' van, akkor 18 szorzóval dolgozik az 561-ed, de
ha átállítod ''Low''-ra, akkor fixen 14 szorzója lesz. Ezek után lehet növelni nyugodtan az FSBt 266-ra alapfeszen bírnia kell a procinak, kivételes esetekben esetleg 0,05V szükséges emelni rajta. Ilyenkor viszont fokozottan a memória beállításra kell ügyelni. Nekem -2.0 van állítva a memória szorzó, mivel 533Mhz DDR2 memóm van. Neked milyen memóriád van? -
robyeger
addikt
Elmondásod alapján én a tápodra tippelnék az a gyanús, vagy rosszul szellőzik a házad. Benragadhat a házban a VGA kari melege? 24tűs a tápcsatlakozód, tehát E-ATX?
Nagyon megterheled a 12V ágat, optikai meghajtók, winyók, ventillátorok, stb.. sok van belőlük? Én CoolerMaster Hyper 48 heat-pipe cooler-el hűtöm a procim, brutál játék alatt nyáron se érte el a 60C, mondjuk ebben sokat segít a CoolerMaster Stacker házam 2db szívó, 1 nagy nyomó és 1 pipa ventillátora. A 400W tápom csak az alaplapom áramellátásával foglalkozik, a 300W másik pedig az összes többinek adja a szuflát, winyók, ventik, optikai meghatjó, stb.. (Adatlapomon ott a configom részletezése.)
Mellékes kérdés a procid, miért nem 266FSBx14 hajtod? -
robyeger
addikt
válasz
XIII Ramses #57 üzenetére
Én meg úgy tudom az összes DVD író ATA33, tehát UDMA2. Pontos tipusszáma? Plextor PX-716A a tiéd vagy AL? azok ATA33-sok.
Bocs, de billentyűzetről indulás az mire jó? Hülye vagyok a témához, mert ez sose érdekelt. -
robyeger
addikt
válasz
XIII Ramses #54 üzenetére
UDMA4 (ATA66) íróról még nem hallottam, biztos ez?? Nem csak DMA4 (PIO4)?
-
robyeger
addikt
válasz
XIII Ramses #48 üzenetére
Hát lehet szembe menni a Gigabyte ajánlásaival, végül is nem kizárt hogy hátha bejön.
Mi a különbség a 716-od és a 740 között, pl: mind a kettő ATA33-as vagy melyik a master, melyik slave vagy hogy dugtad rá? Sok lappal találkoztam, ahol az optikai meghajtót csak slave ként volt hajlandó rendesen működni. Ha mindezek nem segítenek, még mindig ki lehet próbálni BIOS frissítéseket. Alaplapodon a legújabb F7 BIOS van? A 740-is lehetne egy Firmware frissítést végrehajtani, hátha attól szárnyra kap.
-
robyeger
addikt
válasz
XIII Ramses #46 üzenetére
Gigabyte weboldala, amit én sem tudtam:
Internal I/O Connectors
4 x Serial ATA II 3.0Gb/s connectors
1 x UDMA ATA 100/66/33 connectors
2 x UDMA ATA 133/100/66 connectors (For HDDs only)
1 x FDD connector
2 x USB 2.0/1.1 connector (supports 4 ports)
3 x Cooling fan pin headers
Sajna ennél a lapnál ez nem fog menni. -
robyeger
addikt
válasz
XIII Ramses #44 üzenetére
A BIOS-ában átállítottad a GigaRAID Function-t ATA-ra és nem RAID-re?
-
robyeger
addikt
Szerintem is ez a szinte legjobb ár/teljesítmény arányban kapható lap
, viszont akadnak kisebb fenntartásaim vele kapcsolatban, persze lehet, hogy én vagyok telhetetlen:
-kár hogy lespórolták a déli hídról a bordát, kerestem hátha lehet kapni
hozzá pontosan illeszkedő bordát a boltokban, de sajna déli hídra
külön nem létezik cooler. Szegény magyar vízzel főz alapon, vettem
egy északi hűtőt, annak bordáját méretre vágtam és egy kábelkötegelő
műanyaggal odafogattam a laphoz. Előtte próbálkoztam a Pentium III
használt chipset hűtőkkel, de annak is más a mérete. Amúgy lehet,
hogy jól szellőző házban még SATA II winyóval és 266 Mhz FSB-vel is
borda nélkül bírná a tempót, de nem akartam kockáztatni
- a Gigabyte M.I.B 2 memóriakezelő technikája sebességben is alul marad, mivel ugyan azzal a körítéssel (proci, memória, stb..) az Asus P5GDC alaplapnál, 915P északi híddal 257 Mhz FSB-n, hol Hyperpath 2 technológiát alkalmazva Everestben valamivel többet hozott, mint a Gigabyte 945P-G lapnál 266 Mhz FSB-vel, és ha azt nézem hogy az új ASUS lapoknál már Hyperpath 3 technológiát alkalmaznak akkor vélhetőleg jócskán lemaradhat. Kíváncsian várom a prohardver 945 chipsetes alaplapok sebességi összehasonlítását, mint a régebben publikált 915 chipsetes lapoknak.
- ennél a lapnál BIOS-ból csak a proci ventillátor sebességét lehet
szabályozni + a chipseten nincs hőmérséklet mérő dióda (még a 955X ROYAL is detto ugyan így).
Jók a Gigabyte lapok, de még BIOS ügyben van mit fejlődniük, mondjuk az ASUS-hoz
képest. Már az is árulkodó, hogy míg egy új Asus lapnak 2Mbyte-os a BIOS-a, addig
a Gigabyte lapoké csak 0,5Mbyte. Egyedüli kimagasló előnyük a memóriaszorzók tág skálája 1,5x - 4x. Tehát nem jelent gondot a DDR2-s ram modulok 1Ghz történő meghajtása sem. -
robyeger
addikt
válasz
XIII Ramses #41 üzenetére
Mivel egy Raid ATA133 vezérlő, plusz egy ATA100 vezérlő és 4ch SATA vezérlő van a lapon, összesen 6db PATA cuccot(mondjuk DVDírót) és 4db SATA egységet (ebből kettőről lehet boot-olni) csatlakoztathatsz a laphoz, csak bírja a tápod.
A lényeg egy kábelen nem ajánlatos winyót és optikai meghajtót üzemeltetni, mert az optikai cucc visszafogja a winyó sebességét. Ezt leszámítva szabadon variálhatók.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Újszerű Asus Vivobook S 15 S5507 -15,7 2.8K OLED X Elite X1E - 32GB DDR5 - 1TB - Win11 - 1 év gari
- Samsung Galaxy A54 5G , 8/128 GB , Kártyafüggetlen
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad L14 - Ryzen 5 I 16GB I 256SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Készpénzes számítógép PC félkonfig alkatrész hardver felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest