- Samsung SmartTag2 teszt
- Vivo V50 5G - új is, nem is
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Magisk
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
-
Mobilarena
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
Timocicu
senior tag
válasz
zoltanz #1811 üzenetére
Már ne is haragudj, de ezt egy kezdő honnan tudja? Még én sem, pedig már készítettem a 32 évem alatt jó párszor rizst. Ha aranybarnát írsz, vagy valami más színt, talán az is megérti, aki nem mozog sűrűn a tűzhely előtt. Szvsz!
Amúgy a hő fokát, hogy mérje meg? Az ujjával? Vagy hőmérővelOtthon is a villanytűzhelyt kultiválom is frankó.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
zoltanz #1785 üzenetére
Igazából a cigány konyhára nem igazán a babérlevél éppen a jellemző....
[link]
Egyébként volt nekem egy munkatársam, aki odakerült hozzánk, mikor még főztünk melóhelyen...
Elkezdte, hogy az Ő felesége, anyósa olyan szép tiszta húslevest főz, nem tesz az ételbe, se ilyen, se olyan fűszert, aztán mikor velünk evett kérdezgetni kezdte, hogy mit teszünk mi a kajába, hogy olyan finom, otthon is úgy főzette....
Nem szabad ideológia alapján főzni, nincs egyféle módon jó étel, nem is szeretek mindig ugyanúgy fűszerezni. Próbáld ki nyugodtan a babérlevelet a marhahúshoz, persze, mint mindent itt is mértékkel.... Nem muszáj áztatni benne, általában én is csak keveset és legtöbbször csak bizonyos időre teszek bele, mondjuk a felöntés után a mennyiségtől függően két-három levél, amit egy-másfél óra múlva kiveszek belőle....
A pörkölt és a paprikás között a legfontosabb különbség az elkészítési mód, a paprikás több vízzel készül a végén tejfölt teszünk bele. forrás: ez a könyv, gyorsan megnéztem a biztonság kedvéért/nekem a CD nélküli változat van meg/
Nagyon jó és hasznos még ez a szakácskönyv is: [link] nemhiába kerül ennyibe használtan is.... -
Timocicu
senior tag
válasz
zoltanz #1790 üzenetére
Oké, oké! De én még így soha nem hallottam senkitől, ezért csodálkoztam.
Sorry!
Viszont unokatesóméknál ( Berettyóújfaluban ) nagyon finom paszulylevest szoktunk enni kolozsvári szalcsival - babbal ugye, és tejjel behabarva. Miénk ezzel szemben bab - füstölt csülök, bezöldségezve csipetkével és semmi tej, csak gyenge fokhagymás rántás.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
zoltanz #1781 üzenetére
Igazából az eredeti módon /elején beletéve/ készítve borral, mire elkészül, nincs már nyoma sem alkoholnak benne, az ízhatást javítja inkább csak.../meg persze az eredetileg használt gyenge borokban amúgy is kevés van/
A borok történelmi felhasználásáról: [link]
A paradicsom viszont nem csinál savat, a szervezetben a kémiai hatása lúgos érdekes módon, rövid időre az éhségérzetet is képes elvenni a paradicsomlé /a házi/ , ellentétben például a savanyúkáposztával, vagy egyes gyümölcsökkel.[link]Ariadne: elég alacsony lehet a hőmérséklet, ha egy egész óráig rotyogtatja....
nem tudom miért pont addig...
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
zoltanz #1776 üzenetére
Akkor keseredik meg a fűszerpaprika, ha túl forró a zsiradék, amikor beleteszed. /megég, gyakorlatilag/ A legjobb, ha akkor teszed bele, amikor a húst már megpirítottad kicsit, leveszed a lángot, esetleg a lángról is leveszed az edényt, majd beletéve a fűszerpaprikát, megkevered gyorsan, hogy a zsiradékban feloldódjon, /mert vízben gyakorlatilag nem oldódik/ majd úgy ereszted fel a folyadékkal. A bor gyakorlatilag azért lenne jó, hogy a savasságával segítsen megpuhítani a húst és az esetlegesen túl erős marhaízt elvegye. Ezt a célt szolgálja a babérlevél, a majoránna stb. az erős fűszerek. A palackozott borok viszont pont erre nem igazán alkalmasak, azért szokták azokat inkább a végén ízesítésként beletenni. A jó alföldi savanyú, majdnem vinkó minőség tökéletesen alkalmas a főzésre, de nem a palackozott, hanem a hordóból frissen kivett az igazán jó... /Jó bort vétek elfőzni....
/
Ha nincs lecsóm, akkor szoktam használni még saját eltevésű paprikalekvárt, ami gyakorlatilag darált érett paradicsompaprika sóval eltéve, és saját paradicsomlevet, ami nincs annyira sűrűre főzve, mint a bolti sűrített paradicsom. / A paradicsomlé gyakorlatilag hasonló a borhoz ez esetben./
Köménymagot minden pörköltbe szoktam tenni, csirkébe csak keveset, erősebb húsok mellé többet, az őröltnél jobb ízű az egész, ha nem akarod "megtalálni" az ételben, akkor például frissen törheted, fűszerzacskót használhatsz, vagy olajban oldhatod ki az aromáját. A borsot is jobb frissen őrölve beletenni, a csípősség alkalmazása azonban nagyban függ a "célközönségtől", ha gyerekek is esznek belőle, akkor végképp nem ajánlott, akkor érdemes például a csípős paprikát kevés, a pörkölt tetejéről szedett piros színű zsiradékban feloldva, kisebb edényben kínálni az asztalon...
Finomabb a marhapörkölt, ha az olajban egy kevés apróra kockázott füstölt szalonnát olvasztunk előbb, majd azután tesszük csak bele a hagymát.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Apple MacBook
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Nintendo Switch 2
- A Bosch szerint Európának nem kellene az AI-t a halálba szabályozni
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- LEGO klub
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Death Stranding (PC)
- További aktív témák...
- LG OLED Televíziók: FRISS SZÁLLÍTMÁNY -30%
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Bomba Ár! Dell Latitude 3190 - Intel N4120 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD I Cam I W11 I Garancia!
- Eladó ÚJ, BONTATLAN Samsung Galaxy A05s 4/64GB ezüst / 12 hónap jótállással!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged