Hirdetés
- MIUI / HyperOS topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Milyen okostelefont vegyek?
- Yettel topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- MWC 2025: A kicsi és a kamerás - megjött a Xiaomi 15 és az Ultra
- Redmi Buds 5 és Buds 5 Pro - feláron vagy féláron?
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- One mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 6s - Nyomás utána!
-
Mobilarena
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
jambiyya #57282 üzenetére
Abból, hogy PNY 2TB SATA SSD, nem sok minden derül ki. Ha belassul írás/másoláskor, az teljesen normális is lehet, függ a másolt adat méretétől és attól, van-e valamilyen cache, valamint a NAND-tól is.
Viszont azt is írtad, hogy a Windows nagyon lassan tölt be, ezért gondoltam a rendszer meghajtóra.
-
válasz
bodorjanos #57219 üzenetére
Windows11-et klónozni!? Hogy még több legyen? Isten őrizz...
-
válasz
bodorjanos #57214 üzenetére
Tény, hogy szinte mindenre van megoldás linux alatt, csak kell idő rájönni, utánaolvasni
Ez bizony ilyen, de 10 év alatt sokkal userbarátabbá vált a Linux is. A nem egzotikus hardverekkel nincs sok gond.Majd ha csinálsz bármilyen tesztet az SN580-on, ne feledkezz meg rólunk!
-
válasz
Vigneau #57211 üzenetére
Jogos, közben be is ugrott, hogy a 4TB-nál már nem fér el az 1terás NANDlapka. Nem olvastam még sehol, hogy ez az alul-felül hűtőbordás megoldás nem lenne hatékony. A melegedős modellek amúgy elég komoly körbebordát kapnak, hirtelen a 990 Pro képe ugrik be...bár ezek inkább desktopba ideálisak.
-
válasz
bodorjanos #57204 üzenetére
notim oled-es, arra nem tudom milyen védelem van.
Nemrég olvastam, hogy a 4K megjelenítő frakcionálása sem minden DE-n meg könnyen. Gondolom ez a pixel shif is megoldható, de nem egyszerűen a GUI-s Rendszerbeállításokból, de ha valahol megoldható, az a KDE plasma lesz. -
válasz
Anubis_9 #57202 üzenetére
Lehet, hogy csak a 2TB-s verziók voltak érintettek a problémában.
Biztos, hogy ez van, most látom is a Sandisk linkjén, hogy a táblázat fölött ott van: Affected product
A WD Dasboard app device_list is csak az SN580 2TB-nál írja a 281050WD firmware-t, az összes többinél 281040WD-t jelzi!
Nem szokatlan, hogy adott tipusnál a 2TB méretűeknél belső komponens változást eszközöl a gyártó, bár ez többnyire a NAND-ot érinti, QLC-re váltanak(persze ilyenkor vezérlő is változhat), viszont az SN580-nál nem olvastam ilyen változtatást, de nyilván ez nem jelent semmit.
-
válasz
bodorjanos #57199 üzenetére
Épp azon csodálkoztam én is, miért van mindegyiknél külön feltűntetve a 2TB méret...mindenesetre elég fura, de nincs kizárva, hogy azoknál jelentkezhetett. Sok ráció nincs benne, ha csak nincs valami hardveres változtatás a 2terás verzióban!
De akkor viszont a kisebbeket valóban nem érinti.
-
válasz
bodorjanos #57197 üzenetére
Normális oprendszer (linux-ra gondoltál)
már csak arra vágyok, hogy működjön a gép
Hát ezzel én is így vagyok! Ezért is cuppantam 10 éve totál laikusként a Linux MInt Cinnamonra.
Tényleg linux alatt is megy a HMB gond nélkül?
Persze, minden ugyanúgy *működik Linux alatt is, akár Sata, akár NVMe PCIe SSD-ről van szó.
*inkább jobban, de ezt inkább nem mertem ide leírni
Ha valakit mélyebben érdekel, a kernelbe 2012-ben már bekerült a linux-nvme
Jó is, hogy említed a dolgot, mert már ezer éve nem néztem rá a blogra, ahonnan puskáztam az előbbi infót. Ráférne már erre is kis aktualizálás.
-
válasz
bodorjanos #57194 üzenetére
Igazán nincs mit! Okosan tetted, hogy visszaolvastál, mert így kiválasztottad a listádból a legtutibbat!
A Win11 problémára amúgy majdnem azt írtam, hogy használj normális oprendszert, de közben eszembe jutott, hogy láttam már a megoldást.
-
válasz
bodorjanos #57192 üzenetére
Megjött a javítás a WD és SanDisk SSD-ken összeomló Windows 11 problémájára
King Unique fórumtársnak köszönjétek az infót!
-
válasz
SzlobiG #57179 üzenetére
Pedig a sima verzió nem is volt, csak ez a hűtőbordás
Most meg olcsóbb zöldmanónál a bordás 2TB-os, mint a borda nélküli!
Nyáron akkor érdemes lesz újra elemezni a helyzetet, attól függően, mennyire melegíti fel a VGA 40 celsiusos átlag napon.Van amúgy másik szabad M.2 PCIe hely, gondolom. Játéknál és OS futtatásánál úgyis tök mindegy, hogy PCIe 4.0 vagy PCIe 3.0 helyen van az NVMe SSD.
-
válasz
SzlobiG #57160 üzenetére
Kioxia XG8 legyen a példa
Ha minden gyártó becsületesen le akarná írni a max hőtartományokat, kb ugyanazon értékeket látnánk, ami 85/95 celsius!
Ha a gyártónak egy adott típusból van hűtőbordás verziója is, hülye lenne kiírni előbbi hőfokokat, mert akkor ki venné a jóval drágább bordás verziót!?
Így aztán vagy nem ír semmit vagy hülyének nézi a vevőt és kiírja a jól megszokott Sata SSD hőtűrési értékét, a 70 celsiust.
Annak a T500 SSD-nek ráadásul kifejezetten alacsonyak a servethehome.com írásteszten mért hőértékei, kb azt írták konklúzióként, hogy felesleges rá a borda! Nálad szerencsétlen helyen van, még az se zárható ki, hogy a borda nélküli verzió hűvösebb tudna maradni!
-
válasz
xandrush0831 #57108 üzenetére
Szia! Fusd át ezeket a Satafirm S11 hsz-eket és én tuti adatmentenék.
-
válasz
pluto1969 #57107 üzenetére
Kicsit félrement a dolog, az összeszerelő üzemekben készült SSD-re mondjuk, hogy gagyi. A Kingston éppen nem egy összeszerelő üzem, hanem komoly semiconductor gyártó(például komoly DC SSD-ket is gyártanak). De mivel a Kodak volt a kérdés, így én is csak a két végletet említettem, ettől még vannak normális gyártók is, ahol nem gagyi termékeket állítanak elő, minőségi komponensekből. Ugyanez nem mondható el a Kodak, Intenso és hasonló gagyitermékeket összerakó üzemekről.
-
Szia!
Első kérdésedre könnyű a válasz, nincs úgy limitálva az SSD-k mérete, mint a RAM esetében.
Másik kérdésedre már nem egyszerű a válasz. Egyértelműen ezeket venném innen az Apróról, mivel feleannyiért jobbak, vagy ugyanolyan jók, mint a kapható konzumer SSD-k, viszont nem mindenki venne így. apróról..
SK Hynix PC801/SK Hynix Platinum P41
SK Hynix PC811/**A PC811 konzumer megfelelője még nincs kiadva szerintem, lehet nem is lesz...
A notebookodban jelenleg PCIe 3.0 NVMe SSD van, de visszafelé kompatibilis a PCIe 4.0, ilyenek a fent említett SSD-k is.
Konzumer SSD-nél is nyilván a Platinum P41 kategóriájúakat érdemes nézegetni, viszont ehhez célszerű a Milyen SSD-t vegyek topikban a kitöltött adatlappal indítani egy kérdést.
-
válasz
Sondi1986 #57096 üzenetére
7000.- egy 1terás SSD-ért nagyon jó ár, tárolási célokra meg tökéletes. És hát nyilván gagyi. mint minden SSD, ami nem valódi gyártónál készül, hanem egy gyors összeszerelő üzemben, ahol a piacon fellelhető fölös alkatrészekből pikkpakk összeforrasztgatnak valamit.
Nyilván olcsók ezek, ha csak azt nézzük, mennyit költenek fejlesztésekre. Csak a SK Hynix NAND/controller fejlesztési költségeiből ezernyi ilyen összeszerelő üzemet lehetne felhúzni.
-
válasz
pluto1969 #57098 üzenetére
Én nem a nevet nézem, hanem az összetevőket.
Önmagában az összetevők nem biztos, hogy elegek lesznek, de az eszköz persze működni fog azért. Nekem még sose sikerült ugyanazon összetevőkből ugyanolyan csodafinom palacsintát vagy babgulyást csinálni, mint amilyent nagyanyám csinált.Arra mondhatjuk, hogy gagyi, ami nem így készül mondjuk.
-
válasz
Sondi1986 #57084 üzenetére
A gyári oldalán nem tüntetik fel hogy hol vannak M2 csatlakozók.
Nem annyira áttekinthetően, mint más alaplapoknál, de nyilván a szép színes marketinges résznél nézted.
Ott valóban csak a PCIe 4.0 csatlakozó lett kiemelve. A másik lapnál meg mindhárom, de ott se derül ki sok minden róluk.
Amúgy ha fent a fő képen egérrel ránagyítasz, látszanak a az M.2 csatlakozók, ki lehet logikázni, melyik a PCIe 4.0, nyilván a CPU-hoz közeli, amihez a gyári borda is van.
Egyébként alaplapnál mindig a Specification fület érdemes először megnézni, ott a Storage részen láthatóak az esetleges korlátozások...
Sajna a Support fülön lévő Manual se sokat segít, bár ott van egy alaprajz...hát lehetne az oldal egyértelműbb, igazad van.Hozzád hasonlóan én se értek az alaplapokhoz, csak régebbi melóm miatt már valamennyire eligazodom a gyártói termékoldalakon.
Azért kicsit tuti paráztál, hogy ezt a temus csoda Kodak SSD-t lehet ki kell vágnod az ablakon!
Én is paráztam volna.
-
-
válasz
Erunosta #57033 üzenetére
Ha már DRAM vs DRAMless téma...
DRAM or Not? The Difference Between DRAM and DRAM-less SSDs (and Why It Matters)
-
válasz
r.mark #56974 üzenetére
Az alaplap specifikációban az Expansion Slots és Storage Interface résznél nics jelezve korlátozás, így minden gond nélkül mehet mindkét M.2 foglalatba SSD, PCIe 4.0 és nyilván PCIe 3.0 is.
De amit írtam, az továbbra is érvényes!
Ettől függetlenül szerintem jobb lenne a rendszernek sokkal az 1terás SSD-n, mint egy megtelt 256gigáson! Minél nagyobb kapacitású egy SSD és minél több szabad hely van rajta, annál gyorsabbak rajta a műveletek.
-
Akkor itt van a kutya elásva, ami a tesztelőknél van, azon 2x1terás NAND van, a tieden meg 4 félterás. Viszont a 232layer NAND csak 1TB-ban készül, így a tied 128layer NAND lesz, szerintem ezzel adták meg a gyári értéket is, csak hol ezzel, hol azzal szerelték. Mivel van 512GB-tól 4TB méretig, így nyilván kétféle NAND-ot használ az Apacer is.
-
válasz
r.mark #56955 üzenetére
Szia!
Pontosan add meg az alaplapod tipusát, akkor fog kiderülni, írnak-e az adatlapján valami korlátozást.
Ettől függetlenül szerintem jobb lenne a rendszernek sokkal az 1terás SSD-n, mint egy megtelt 256gigáson! Minél nagyobb kapacitású egy SSD és minél több szabad hely van rajta, annál gyorsabbak rajta a műveletek.
-
Tényleg érdekes, közben be is ugrott, hogy amit linkeltem review, abban is meglepődtek a kapott sebességértékeken!
Akkor lenne érthető a különbség, ha a magasabb érték lenne a gyári megadott és nálad mondjuk PCIe 4.0 csatoló csak x2-es lenne! Ha nem is pontosan, de kb ilyen érték jönne ki.
Nálam ilyen x2-es csatoló van a Dell Latitude-ban és a SK Hynix PC801 1TB ilyen értékeket dobott...ez ugye normális a 7000mb/s és 6500mb/s gyári érték esetén, amit x4-es csatolónál kb meg is kapnánk:
-
válasz
-Rolika- #56952 üzenetére
Azért linkelem én is, már csak az óvaintés miatt is! Mivel pontosan tudjuk, Maxio MAP1602A controllerrel van dolgunk, azt már nem kell ily kockázatos módon megállapítani. Az is 99%-ig egyértelmű, hogy YMTC 232layer NAND van benne, hiszen ez egy új NAND és épp az olcsósága miatt cseréli erre kb az összes jelentősebb kínai megfigyelőrendszereket gyártó cég az NVR-ek meghajtóit és egyre több SSD gyártó is erre cseréli a NAND-okat.
Lehetne éppen QLC NAND is bennük, de az a QLC NAND, ami ilyen sebességre képes, az éppen nem mondható olcsó kategóriának, ha olyannal lenne szerelve ez a 2TB-os NVMe SSD, akkor az kb 2 millióba kerülne, mondjuk Alza akcióban talán 1,5 mila lenne...
No és persze abban a 2 milásban nem is Maxio controller lenne, ezt is jó eséllyel megtippelhetjük.
-
válasz
-Rolika- #56946 üzenetére
Most néztem rá az alaplapomra és tényleg a Kingston van a lassabb slotban.
99%-os esélyt gondoltam ennek! De ez egy jó eset így!
Néha triviális dolgokat nézünk be...én például ma rendeltem Alzától egy kozmetikumot és valahogy rákattintottam az 500 ft.-os kedvezvénykódra is, amit már alapból is megküldtek emailben, le is vonta simán, vissza se lehet csinálni. Még jó, hogy van Alza+-om is.
-
válasz
-Rolika- #56943 üzenetére
Super! Egy nap plusz már nem számít.
Egészen jól hozza a gyári megadott szekvenciális sebességet ez az Apacer, a többi meg már függ az adott hardverkörnyezettől, de ha itt különbségek lennének, úgysem érzékelnéd. A Kingston Fury Renegade sebessége elsőre olyan, mint ha az PCIe 3.0 csatolóban lenne, de ettől függetlenül sok minden befolyásolja a sebességtesztet, ha eléggé tele van a meghajtó, az is, persze!
Ha esetleg szeretnétek, akkor letesztelem a másik 2 progival is.
Ha neked nem gond, mindenképpen megköszönnénk a további teszteket is, szerintem aki látja ezt az igencsak jó ár/érték arányú Apacer-t, annak főleg jól jöhet. -
Elméletileg nem kéne notebookokban sem badsectorosodni, de gyenge/rossz akku esetén tényleg meg tud vadulni az energiagazdálkodás ezekben. Normál esetben azért kezeli az OS a lemerüléseket, de nyilván a hirtelen kikapcsolásokkal nehezen bírkózik meg. Volt régebben kevés badsectoros Sata SSD-m, de átrakva normális energiakezelésű notikba, megszűntek az ilyen gondjaik. Desktopnál is kaphat azért a pofájára, épp minap történt ilyen daninet fórumtársunknál!
Persze ha magának az SSD-nek van olyan hibája, ami badsectorokat okoz, az nyilván nem fog megjavulni, de többnyire a nem megfelelő hardverkörnyezet a bűnös. Majd 5 évig használtam egy Dell Precision M4700 notit, aminek gyakorlatilag totál halott volt az akkuja és már badsectoros volt a benne lévő SSD, mikor hozzám került, oda kell rá figyelni, hogy ne huzingáljuk ki gyakran a töltőkábelét, de még ma is ugyanolyan az SSD benne. Valami régi Samsung OEM tipus van benne...
ID-1: /dev/sda vendor: Samsung model: SSD PM830 2.5 7mm 256GB size: 238.47 GiB speed: 6.0 Gb/s
serial: S0TZNSAD116761 rev: 3D1Q scheme: MBR -
válasz
-Rolika- #56939 üzenetére
CrystalDiskMark
AS SSD Benchmark
ATTO Disk BenchmarkReview tesztelésnél ezeket látom, de azon túl semmit nem tudok róluk, mivel ezek szerintem Windows-ra készültek.
Nekem holnap reggel 7 előtt már itt lesz alzaboxban
Emiatt kedvencem az Alza! -
Sok okból alakulhat ki bad sector SSD-n, ha ezek okozója megszűnik, minden gond nélkül használhatók tovább. Ha nem megfelelő hardverkörnyezet(tápellátás) vagy firmware okozza a gondot, akkor azt meg kell szüntetni, firmware-t frissíteni kell, mert tovább nő a bad sectorok száma.
Itt leírják az okokat elég áttekinthetően:
-
válasz
-Rolika- #56931 üzenetére
Mennyire jó vétel az Apacer AS2280Q4X 2TB 40ezer ft-ért?
Ha a Lexar NM790 ígéretes, akkor ez is, mivel akár testvérek is lehetnének, ugyanaz a vezérlő és a NAND bennük. Úgy néz ki, a kínai YMTC félvezetők lassan elkezdik átvenni sok gyártónál az ismert NAND gyártók termékeinek helyét és itt már nem az olcsó kínai SSD kategóriáról beszélünk. Taiwani gyártók ha már kínai félvezetőket kezdenek használni a termékeikben, az nem lehet véletlen. Ár/érték arányban mindent lenyomnak a kínai félvezetők és minőségben is bizonyítottak...
Eddig a QLC SSD-k voltak olcsók, de jelenleg ezekkel a YMTC TLC NAND-okkal szerelt SSD-k hasonló árszinten lenyomják a piacot!
Sajnos a magyar nagykerek képtelenek követni a piaci folyamatokat, minden PC webshopban ezerrel kéne tolni ezeket az ár/érték arányban verhetetlen SSD-ket!
Nem pont SSD téma, de mégis érdekes, miként alakult a semiconductor piaci szegmens az évek során!
-
-
válasz
daninet #56924 üzenetére
Nem is a választási képességeidet ekéztem imént, csak szegény SSD-k túlélési esélyeit próbáltam érzékeltetni, hátha azt olvasva valakinek még jól jön az infó.
Kiselejtezett irodai gép...no ez meg olyan, mint a közös ló, ki tudja hányszor kapcsolták ki durván.
Szerintem a smart nem halt be, csak nincs neki látható infója arról, ami viszont kampeca lett. Kíváncsiságból megnézegetném az nvme-cli parancsokkal, alapból a smartctl-nél több infót szokott adni NVMe esetén. Bár itt esélyes, hogy az sem fog sokat mutatni.
Ami rossz, az az, hogy egy ilyen áramszünet talán a többi meghajtónak is segíthet az elavulásban, főleg ha nem túlfeszültség védelemmel ellátott elosztón keresztül kapja az áramot.
-
válasz
daninet #56922 üzenetére
Szia!
Sajna pont nem jó választás volt szerver célokra ez az SSD. Míg a Samsung OEM és server SSD-i jók általános használatra, a kifejezetten notebookba szánt OEM verzió nem az igazi szerver alá.
Ennek a tipusnak kifejezetten Low-Power-standby specifikációja van, a serverbe való tipusoknál meg Power-Loss Protection speci van.
-
válasz
pluto1969 #56916 üzenetére
Többször is megkérdezed, így linkelem a multkori választ.
Jó példa erre a Crucial bx500, ami kezdetben TLC volt, majd sunyiban QLC-re változott. Tehát ez nem volt jó magyarázat. vagy amikor a Samsung sumákban vezérlőt cserélt.
Azért tegyük hozzá, hogy a Samsung egy következő generációs controllerre cserélte a meglévőt, ami minimum jobb lett az eredetinél, de rosszabb semmiképp. Az más megítélés alá esik, ha egy gyártó a TLC NAND-ot cseréli QLC-re. -
Ha van szabad csatlakozó az alaplapodban, akkor van pár Axagon:
PCEM2-1U PCIe NVMe M.2 adapter
PCEM2-S PCIe NVMe M.2 adapter
PCEM2-N PCIe NVMe M.2 adapterHa ezek áraival növeled a kinézett SSD-t, akár találhatsz már 2280-as méretűt is.
Akár olyat is, ami nem QLC NAND-os.
-
Igazán nincs mit!
Tényleg jó választás volt, egy OEM SK Hynix csak jó választás lehet. Nyúzzad csak sokáig!
Az SK Hynix PC801 1TB nálam is 42-45 celsiusokat hozott normál notiban(Latitude 5520), ebben a kis tekergethető szörnyűségben(Latitude 7400 2in1) még nem is nézegettem smart értékeket, mert minek. Az SSD tovább fogja bírni, mint a noti!
Ja és terhelésnél a CPU 90 celsius fölé is megy és fűti a gépet, ehhez képest egy notiban 70 celsiust produkáló SSD se sokat számítana...
-
Egy külső tokba tett NVME SSD előfordulhat, hogy több powert igényel.
Így már érthető a dolog, nyilván magasabb sebesség/teljesítmény több powert igényel.
Mondjuk az Axagonom ezeket az interface-eket írja, ha kevés lenne neki az USB 2.0, akkor nem írnák oda...és a régi HP Elitebookon is működött rendesen. Tény, hogy technikai szempontból szerencsésebb egy ilyen öszvér valami, mint egy klasszik pendrive. (igaz ugyanezeket sorolja fel a csodapendrive-od is) Megnézhetnéd, mi van benne amúgy.
USB 3.2 Gen 2 / USB 3.2 Gen 1 / USB 3.1 Gen 1 / USB 3.0 / USB 2.0
-
Szia!
Tudtok olyan M.2-es 256gb-os ssd ami kevésbé melegedős?
De miért cserélnél le egy nagyon jó OEM SK Hynix PCIe 3.0 SSD-t?
Mondjuk alapbó, böngészés közben 38-45 fok között ingadozik.Ez teljesen jó hőérték, de egy tesztelés során elért 71 celsius is teljesen normális, ha nem OEM verzió lenne, nem lenne ilyen alacsony. Kb ez a 71 fok a max hőfok, ami jóval elmarad a gyárilag megadott 85 celsiustól, ami a a normális tartomány felső szintje. Az ehhez hasonló Hynixok 80-82 celsiusnál kezdenek throttingolni. Nem Sata SSD-ről van szó, hanem PCIe SSD-ről, itt hasonlóan magas hőértékek vannak tartósabb futáskor.
Ha gondolod és elfér, tehetsz rá hűtőlapkát, mint amilyet linkeltél, de csak akkor, ha nem napi használat lesz a profil, hanem folyamatos tesztek futtatása és téged zavar a 71 celsius!
-
válasz
Vigneau #56867 üzenetére
Azon kívül, amit eddig, még semmi infót nem láttam róla. Nekem ez is kb az Intenso SSD szintje, viszont ennél is követik a kevés évben megadott garancia, de rohat magas TBW marketing elvet, 2év és 1000TBW/TB, akkor már inkább az echte kínai márkák, amik sok éve futnak. KingFast és társai...
Ez a Verbatim ha nem is QLC-s, de HMB sincs benne, az tuti.
Amúgy Amazonon úgy láttam, rengetegen vették, de mind olyan home userek, akiket az ismert márkanév bevonzott. Ilyen jujdejógyors tipusú vélemények alapján legalábbis ez jön le.
Mi visz rá ilyen technikai csodák vételezésére amúgy?
-
válasz
tasiadam #56822 üzenetére
A kínaiak végre már beindultak a saját semiconductor alkatrészek gyártásával, márpedig esetükben ez egyet jelenthet csak! Beterítik vele a világot, mint az e-autóikkal.
Meg a minap kijött saját chat AI- ukkal, ami kicsit megborította az Nvidia részvényét. (500 mrd dolcsival)
-
Azért csak linkelem ezt az intelmet is mellé....
Ha nem tudod, mi mire való pontosan, akkor kerüld ezeket az .exe valamiket, mint törpenyuszi a körömvágó asszonyt!
(a legyetek bátorak itt nem érvényes)
-
válasz
Multibit #56803 üzenetére
Az OK, hogy a Dahua is kvázi ipari célra gyárt elsősorban, de ezek azért fényévekre vannak az ismert industrial/server SSD-ktől, ahol valóban extrém magas TBW-ket adhatnak meg.
Amikről itt szó van, inkább belépő szintű konzumer eszközök, azoknál meg tudjuk, hogy max 600TBW/TB a jellemző, még egy Samsung 970 EVO Plusnál is ennyi, ami nem is belépő szint.
-
Vagy a registry HBM 0-zása mindig megoldás?
Ez alapján a 2-es értéket érdemes beállítani:
0-disables HMB entirely, while 2 sets it to the default 64MB value.
A Sandisk support oldalon nem tudom, miért csak a 2TB méreteket listázta, a HMB mérete NAND mérettől független. Azon az oldalon a firmware frissítését ajánlják erősen a WD Dashboard programmal.
Viszont mivel Windows registry módosításról és Win okozta problémáról van szó, inkább várjuk meg egy Windowst ismerő fórumtárs véleményét is ez ügyben, én Win7 óta nem használok ilyen remek OS-t!
-
válasz
Vigneau #56764 üzenetére
Aztán nem kizárt, hogy jó hülyeséget gondolok...
Tényleg nem, de az viszont biztos, hogy én meg hülyeség beszéltem!
Bosszantó, hogy alig találni infókat a Hynixokról és az infómorzsák meg keverednek, nem tudom csekkolni...
Szóval egy taiwani YT videó sebességteszt alatt annyi infó volt érthető nyelven, hogy layer238 NAND van a PC811-ben, akkor viszont újabb a PC801-nél meg a Platinum P41-nél is, mert azok layer176 NAND-ot kaptak.
Ami ismert a P41 után, az a P51, viszont az már PCIe 5.0...szóval kör bezárult!
-
Egyet tudok javasolni neked, mivel általános kérdéseket is tettél fel:
Az alacsonyan meghúzott árhoz ár/érték arányban a legközelebb ez áll szerintem:
Western Digital Blue SN580 500GB M.2 (WDS500G3B0E)
Egy gond érintheti, ami nem az SSD bűne, hanem Windows hiba, de azért linkelem.
A melegedésért a controller felelős inkább, így a méret miatt nem lesz hűvösebb, de nem olvastam ennél melegedési problémát.
Amúgy melyik méret ma az optimum? 512GB?
Ez felhasználói profiltól függ, normál home user használat mellett az 512GB optimálisnak mondható és bőven elég erre a user profilra a PCIe 3.0. Napi használat mellett a notebookon semmi különbséget nem tapasztaltam a két csatoló között. (mondjuk az SN580 éppen PCIe 4.0, de elég visszafogott szekvenciális sebességű, ezért sem jellemző rá a melegedés ill elég magas az ingerküszöbe a thermal throttlinghoz)
-
Az A2000 az tényleg egy nagyon stabil visszafogott NVMe, de annál a felhasználásnál, amit írtál, nem vagyok biztos benne, hogy nem lenne pörgősebb a használat P41-gyel, mikor futnak a műveletek. Mondjuk én most a 2terásra gondoltam, amin simán futtatnám a rendszert is. A négyszeres NAND és DRAM méret miatt lehet érezhető lenne valami, ha már a bő háromszoros sebesség nem is számítana, de az is számíthat amúgy. Persze nem tudom, hogyan oszlanak meg a processek a rendszer SSD és a másik között...mégiscsak egy jóval gyengébb eszközön vezérli a folyamatokat az OS. De lehet így sem lenne szignifikáns különbség, de engem nem hagyna nyugodni a dolog!
-
válasz
Vigneau #56757 üzenetére
Nehéz lesz bekategorizálni, sok helyen együtt említik a PC801 és PC811-et, kb egyformák is. Ha azt veszem alapul, csak PC801-ből hány féle kiadással találkoztam, függően a beszerelő gyártóktól...OK, hogy csak a firmware volt teljesen más és ettől függően a sebességértékek is, de akkor is fura volt, amikor vásárlás előtt bogarászgattam a témát.
-
válasz
Sinesol #56745 üzenetére
A firmware-t ellenőrizd a 990 Pro-n, függően attól, hol vetted, akár forgalomban lehet még eredeti firmware-rel is. Mikor a Samsung 980 1TB-ból vettem két darabot, az Alzától kapott még eredeti firmware-es volt, az Amazontól érkezett meg új firmware-es volt.
A 960 EVO-t meg okosan teszed, hogy nem kótyavetyéled el.
-
válasz
tasiadam #56749 üzenetére
Kicsit keverhető a Solidigm meg az SK Hynix, de azért nem annyira vészes, mert az egyik P41, a másik meg Platinum 41. Mikor megvették az Intelt, akkor már kész termékek voltak ott is, nem nagyon lehetett mást tenni, mint a márkanevet cserélni. De nyilván laikusokat meg tudná kavarni, de ők nem vesznek ilyet, mivel egyik sincs itthon hivatalos forgalomban.
-
válasz
Mans20 #56744 üzenetére
Általában a sebességben szokták visszafogni az OEM verziókat, az ritka, hogy kigahynak DRAM-ot belőle, de a Micron 3400 amúgy újabb a P5-nél és már PCIe 4.0, NAND is újabb rajta, de tényleg elég célorientált profilokra tervezték és nagyon megbízható. NVMe SSD-k egyébként normál használatra teljesen jók DRAMless-ként is, a Micron 176 Layer TLC NAND meg egyszerűen jó.
-
Tényleg nagyon jó a Platinum P41, simán benne van a három legjobban kategóriájában. Kár, hogy nálunk nem forgalmaznak hivatalosan SK Hynix SSD-ket és még nagyobb baj, hogy nem is gyártják tovább. Mondjuk a Platinum P51 is elkészült már, gondolom majd az új brand alatt fogják ezeket is újra kihozni, mert elég komoly fejlesztések vannak ezek mögött az SSD-k mögött.
Ne viccelj, kifejezetten jó lesz ez rendszer alá is!
-
Az tuti, hogy ha nem foglalkozol aktívan a témával, az nagyon elszalad a user mellett! Anno 10+ éve kezdtem olvasgatni SSD témában, emlékszem az írásaidra, nagyon sokat segítettek!
Az SK Hynix Platinum P41-ről itt elég sok tesztről van screenshot berakva, érdemes átfutni. Amúgy biztosan van még jó pár megfelelő SSD az említett userprofilra, de kb a 990 Pro az a csúcson van és a Platinum P41 is, a teszteken az látszik, hogy a 980 Pronál jóval erősebb, szóval kb a 990 Pro-val van pariban, de nyilván szintetikus tesztekről van szó. Ami lényeges, hogy mindkettő LPDDR4 DRAM cache-t is használ az SLC-cache mellett, az nálad alapvetően fontos!
Hoppa, a tesztek lemaradtak...
Review of the SK Hynix Platinum P41 SSD
SK hynix Platinum P41 SSD Review: The Best Around (Updated) -
válasz
Mans20 #56729 üzenetére
Lehet rosszul nézem, de nem látom DRAM cache-t a Micron 3400-nál, egyébként OS-nél kifejezetten előny, ha van DRAM cache, de ezt nem feltétlenül javasolják OS alá, data-intensive programokhoz használják inkább, CAD, 3D render, etc. Az alap sebességteszteken eléggé lemarad az NVMe átlagtól.
-
Szia! Bár Te vagy az SSD-guru, annyi tippem van arra a felhasználási profilra, hogy érdemesebb az SK Hynix Platinum P41-et körüljárnod, kevésbé melegedős, mint a Samsung 990 Pro, de mindenképpen érdemes még erre is külön bordát venned. A Samsung 990 Pro is tökéletes erre a célra, de abból van bordás kivitel, az SK Hynix Platinum P41 viszont nincs bordás kivitelben, A Platinum P41 OEM megfelelője, a PC801 nálam notebookban egyáltalán nem melegedett, igaz az OEM kiadások visszafogottabbak, épp a melegedés miatt is, de ennél annyira jelentéktelen volt a melegedés, hogy nem is emlékszem a pontos celsiusra. Amúgy gyárilag a nagyon melegedős NVMe SSD-et gyárilag bordás verzióban is kiadják, innen is lehet sejteni, mire számítsunk. Persze az adott hardverkörnyezet és felhasználás miatt dönthet a user a külön borda felrakásáról.
-
válasz
Vigneau #56714 üzenetére
Nem megbízhatatlanok ezek SSD-k, bár az is tény, hogy erre az egyetlen profilra készült mind. Amúgy az ilyen típusú felhasználásra készült HDD-ket kifejezetten nem javasolták rendszer alá, SSD-nél ez ennyire nem különül el, illetve a sebesség értékekben igen.
Max kifejezetten tároló célú meghajtónak vennék ilyet... persze csak akkor, ha nem lennének OEM SSD-k!
De vannak!
-
Nem sok PCIe 5.0 SSD van még, én ennyit találok, szóval kicsit kiforratlan még az 5.0 csatolós szegmens kicsit, a T700-ról annyit tudnunk, hogy eszeveszetten forrósodik, ami nem is csoda, hiszen már a PCIe 4.0-nál is komoly melegedés volt, de itt már ekkora az elméleti szekvenciális sebesség:
Read 12400MB/s
Write 11800MB/sÁtlagos használat esetén nem valószínű, hogy gyorsabbnak fogod érezni, szekvenciális írás/másolásnál persze egyértelműen gyorsabb lesz a PCIe 4.0-nál. Szerintem jelenleg nem éri meg sem az árkülönbség sem a kiforratlanság miatt ilyet venni. Aztán lehet tévedek...
-
válasz
Teodor52 #56697 üzenetére
Szia! 10+ éve nincs Windows ismeretem, de azért annyit megemlítenék, hogy a két hivatkozott írás 13 éves, ez hosszú idő a számítástechnikában, mind sw mind hw vonalon.
Max a beépítőkeretre tudok neked javasolni, hirtelen ezt találtam, ami ár/érték arányban teljesen jó...
-
Igazán nincs mit!
Azt azért nem mondanám, hogy nem javaslom a 990 Pro-t, egyszerűen csak a 980 Pro meg e közt inkább a 980 Pro-val szimpatizálok. Utóbbi években az újabb kiadások firmware-ei mindig gyors korrekcióra szorultak, Sata vonalon is és NVMe vonalon is. Míg a 980 Pro szépen futott és aratott, jött a nagy PS5 láz, amire elő kellett rukkolni a legjobbakkal, sok gyártó gyúrt arra, hogy javasolják a termékét PS5-be. Szóval a 980 Pro nagyon jól eltalált gyors SSD volt, persze a 970 EVO Plus se volt rossz, de ki kellett jönni lassan a PCIe 4.0-val és szerintem ha nincs a PS5 nyomás, még jó ideig futott volna a 980 Pro. Viszont ettől függetlenül a 990 Pro tényleg nagyon jó és piszok gyors lett és mostanra már több, mint 2 éves ez is, az új kiadott fw javítás is már 2023 szeptemberi...Szóval kicsit idejétmúlt lassan ez a hozzáállásom, de ha ma kéne vennem egyet a kettő közül, az most is a 980 Pro lenne, ezért javasoltam az öcsémnek is ezt. Nyilván egyiket se venném, ha kapok SK Hynix OEM kiadást, mint ahogy fél éve is azt vettem Samsung helyett.
De még egyszer mondom, abszolut javasolt a 990 Pro is, fura is lenne, ha mást írnék Samsung fanként, bár már picit jobban SK Hynix fan vagyok.
-
válasz
Vigneau #56695 üzenetére
Azt írja, hogy High performance SLC cache has been enabled.
Mondjuk nem is gyanítottam, hogy DRAM cache van benne, ez inkább belépő szintű NVMe, azokon sosincs.
Viszont nem hiszem, hogy megbízhatatlanok lennének ezek az SSD-k, mivel saját eszközeikbe is ezeket rakják, márpedig elképzelhetetlen mennyiségű NVR eszközt meg kamerát adnak el Kínában, nem érdekük, hogy gyakran hibásodjanak, az ottani piacról hamar kitolná a többszáz másik NVR és kamera gyártó cég őket. De ez csak ilyen megérzés persze...
-
válasz
Pityu. #56690 üzenetére
Ezt komolyan kérdezted? Az látható a képen, hogy van írás rendesen az SSD-n és qrvára tökéletes még mindig! Utolsó lenne a Samsung 850 EVO, amit kidobnék csak azért, mert rohadt jól bírja a használatot.
Van is egy pont ilyenem ezeréve, már eleve használtam vettem, volt is már mindenféle eszközben, talán mikrósütőben még nem, most meg ott figyel a vésztartalék HP Elitebook notiban, mikor vettem, néztem rajta smart-ot, azóta nem. Mert minek néznék smartot évente egy 850 EVO-n?
(nyilván lecseréltem anno notiban 860 EVO-ra, de csak azért, mert 1TB kellett a 250GB helyett)
(nem poenkodom, halál komolyan gondoltam ezeket)
-
Mivel általános kérdést tettél fel, itt is jó helyen van.
Ugyanis az alaplap kimaxolása volt a kérdés. Amit jó ideig nem javasolnék. Tesóm nemrég épp azt kérdezte, milyen PCIe 5.0 NVMe-t vegyen az új alaplapjába, neki is mondtam, hogy maradjon csak szépen a PCIe 4.0-nál. Így meg tipust szemelt ki, a WD Black SN770-et és a Samsung 990 Pro, ezek helyett javasoltam a WD Black SN850X-et meg a Samsung 980 Pro-t neki. A WD esetén a SN850X egyértelműen gyorsabb/jobb, van DRAM cache, neki meg 3Drenderhez is kell általános használat mellett. A Samsung esetén a 980 Pro és 990 Pro között nincs ilyen különbség, de célszerűbb a 980 Pro-t választania, mert jóval több ideje van kinn és az már tuti bevált darab, persze nincs gond a 990 Pro-val sem, de jó pár Samsung tipusnál volt már, hogy az előd jobb volt, ahogy kezd kifutni a 980 Pro a készletekről, látszik is az árán, kezd drágább lenni, mint az utódja. Sokáig így volt ez a 860 EVO esetén is, mikor kijött a 870 EVO.
Szóval indítóként leírtam ezeket, mivel hasonló cipőben jársz, mint a tesóm...
-
válasz
CsengődiGeri #56687 üzenetére
Szerintem érdemesebb visszarakni a gépbe, mint fiókban pihentetni, az az írásmennyiség meg nokedli, a 175TBW sem azt jelenti, hogy addig lehet rá írni, igaz régen voltak ilyen MLC-k, Intelnél biztosan, de még ha így lenne is, 3x annyit tudsz még írni rá, mint eddig.
(igaz nem tudom, mit is jelentene pontosan a TEMP drive-ként való használat)
-
válasz
Vigneau #56685 üzenetére
Pedig a félvezető piac igen jövedelmező üzletág.
Nyomulnak is rendesen a nagy semicunductor gyártók és fejlesztenek ezerrel, persze a fő irány itt is az AI, például az nVidia AI termékeibe a HBM3E memóriachip fő szállítója az SK Hynix lett. Az oem és ipari SSD-ket fejlesztik/gyártják ezerrel, nyilván a consumer termékekkel is foglalkoznak, de ez elég marginális szereplő náluk. -
válasz
Vigneau #56674 üzenetére
Nem feszültségkeltés, hanem valami idióta csinált egy oldalt, ahol baromságokat beszél. Már az első pontban bizonyítja, hogy fogalma sincs, mi micsoda, a 2TB-nak írt méret az valóban 1,81TiB, mert ugye a számítástechnika az tebibytes-ban látja a méretét(legalább beírhatta volna googleba, hogy '2tb to tib'). Ez kb minden egyes 2TB méretűnek eladott SSD-nél így van. Néztem még pár képkockát, de az, hogy a PCIe 4.0 NVMe SSD hot, azaz melegszik, hát az se nagy meglepetés. Az meg, hogy a gyári szintetikus teszten elért szekvenciális sebesség mekkora, az sok feltételen múlik, de főleg a hardverösszetevőkön...Kb eddig bírtam nézni, mert nem tudtam, sírjak vagy nevessek!
Sajna a YT-on bármilyen idióta bármiről csinálhat review-t.
A Platinum P41 az qrvajó SSD és ugyanígy a PC801 is!
-
válasz
Vigneau #56670 üzenetére
Hacsak valamilyen okból kifolyólag el nem lágyulok mégis...
Nem szabad ellágyulósan SSD-t venni!Én is legutóbbi két SSD-met úgy vettem, hogy annyit beszéltünk itt róla meg annyit olvasgattam mindenféle review-eket, hogy a végén már muszáj voltam venni! Nemrég a nemolcsó használtüzleti notimat simán odaadtam, de az SK Hynix SSD-hez ragaszkodtam, inkább úgy adtam oda, hogy két másik szintén jó NVMe-t raktam bele.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest