- iPhone topik
- Leépíti a Sony az európai piacot?
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Realme GT 2 - aláírjuk
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Körvonalazódnak az S26 Edge kamerarészletei
- Huawei P20 Pro - profit csinál minden fotósból
- Légies iPhone halvány színei
- Apple Watch
Új hozzászólás Aktív témák
-
ddekany
veterán
A tudásával is van... Ugye morogtam, hogy egyáltalán miért downgrade-el a Windows Update drivereket, sok éve, mekkora hülyeség. Erre kb. rákeres a neten, minta én nem tudnék, és meghivatkozza az ott kismillió példában található gáz megoldást, ami minden WUP-ról való driver frissítést és telepítést letilt. Meg betesz vmi kétes Intel IGP-s megoldást (holott ez jellemzően AMD-nél gond). Aztán úgy tesz, mintha ez így fasza lenne, mert hát Windows nem lehet hibás. Tehát ha nekem ez nem fejel meg, akkor én vagyok a hülye. Ehhh. Mellékesen van egy elég körülményes módszer device ID szerinti tiltásra... Majd kipróbálom, de pfff... abszurd, hogy ezzel küzdeni kell.
-
ddekany
veterán
válasz
zetor2000 #312 üzenetére
Mármint a Windows Update az Windows 11 kompatibilisnek mondta, és hajlandó volt frissíteni 10-ről 11-re, vagy pedig valami MS által elhanyagolt módon feltetted rá (mint pl. hivatalos telepítő médián "setup /product server")? Ha már felment, akkor persze aktiválható, ez nem meglepő.
-
ddekany
veterán
válasz
hevepapa #310 üzenetére
Nyilván technikailag nem kell új OS, nem is mondtam ilyet. WinML API, meg DirectML, stb. már van Windows 10 alatt is.
Aztán hogy üzleti megfontolásból milyen szívózást talál majd ki az MS, azt ki tudja. Pl. bizonyos Windows-ba beépített "AI" alapú szolgáltatások csak Windows 12-n lesznek (mit tudom én... jobb kereső, fotó retus Paint-ben, stb.). Ha az kell, akkor meg persze lehet azzal szívózni, hogy a Windows 12 hivatalosan csak NPU-val rendelkező gépre megy fel. Nem állítom, hogy ez lesz, csak példa.
-
-
ddekany
veterán
"Videó leiratozó, meg fénykép háttér photoshop? De hiszen ezek évek, évtizedek óta velünk vannak, akár még mobilon is"
De a minőség nagyon nem mindegy. Én pl. 1 éve nem tudtam használni a Zoomban a háttér kitakarást, mert meg volt zavarodva a látványon. Leiratozás minőségén is bőven van mit javítani. Meg amúgy még ott vannak az ilyen szemantikus keresés funkciók is. Ezzel együtt sem vagyok optimista én sem az "AI PC" irány kapcsán (ami alatt a helyben futtatott AI-t értik). Mármint mostanában. Majd ha sokszoros NPU teljesítmény, meg 128 GB RAM lesz egy átlagos PC-ben, na akkor már több lehetőséget látok.
-
ddekany
veterán
válasz
MasterDeeJay #297 üzenetére
Én ilyen magasztos dolgokra tudnák tippelni, hogy amelyik 7xxx CPU-ból (vagy azt használó márkás konfigból) sok volt felhalmozódva, arra szerettek volna egy Win11 Ready plecsnit, hogy ne ragadjon a nyakukon... de csak ötlet.
-
ddekany
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD #295 üzenetére
Ha "bátrak" lesznek (azaz meg kockáztatják a netes háborgást), akkor én inkább olyanra számítok, hogy az NPU megléte lesz az alapfeltétel, ezért minimum Meteor Lake (bocsánat, Core Ultra), vagy 8-as Ryzen. Nem pedig arra, hogy a nyers erőben szabnak minimumot (W11 sem a teljesítmény nézték - Celeron N4xxx belefért, i7 7xxx nem). Ha ez lenne, akko rmeg utána arra tippelnék, hogy a helyben futni képes "AI" funkcióktól nem fognak hasraesni az emberek, aztán majd visszavesznek...
-
ddekany
veterán
"Feltételezem (tehát nem tudom), azokban látták azt a HW-es teljesítményt, amivel teljesen biztosan működtethető az összes kezdeti és jövőbeni funkció"
Pl. a Celeron N4020 (2 magos olcsó/passzív notebookba CPU) támogatott... az kb. egy i3-540 (egy 1. generációs "i"-s CPU) sebességben, csak persze sokkal későbbi típus. Rakás nem támogatott CPU meg annál többszörösen gyorsabb. Szóval nem teljesítmény alapján vágtak.
-
ddekany
veterán
Az lenne a beteg, ha nem lenne negatív visszhangja, hogy 8. generáció a minimum. Úgy általában mindenben keresik, hogy hol az egyensúly az közvetlen üzleti érdek (mint fogyasztás ösztönzés, MS fiók használat, stb.) és a negatív PR közt. Szóval kell az ellennyomás. Persze, nincsenek illúzióim, előbb-utóbb ugyan olyan kiszolgáltatott lesz az kisember, mint Android-on (előre telepítve, lényegében zárt hardver, nem vagy rendszergazda).
-
ddekany
veterán
válasz
MasterDeeJay #260 üzenetére
Nekem ez jön át, hogy ezt akarják, hogy helyben is fusson, és hogy az NPU jóval hatékonyabb erre, mint a GPU. Szóval lehet, hogy az utóbbival már hardver alapon kapásból buknák az egész "AI PC" dolgot, mert nonszensz fogyasztás társulna egy hasznos szintet megütő "AI" funkcióhoz. Aztán persze erős kétségeim vannak, hogy mi hasznosat tudnak kihozni ebből kliens oldalon az elkövetkezendő években... Egy dolog a számítási kapacitás, amin segít az NPU (korlátosan), de pl. RAM méretett is lehet kilőni a csillagos égbe, mert egy értelmesebb LLM sokszor 10 GB-t simán elfoglal (és persze lehet, hogy tovább tömörödnek, de egyben okosabbnak is kéne lenniük, mint most).
-
ddekany
veterán
válasz
sz.balazs.95 #256 üzenetére
Valószínűleg lesz valami kézzel foghatóbb oka az új névnek. Pl. minimum hardver követelmény emelése, vagy akár MS fiókba bejelentkezésre erősebb kényszerítés, ilyenek.
-
ddekany
veterán
válasz
MasterDeeJay #255 üzenetére
Ezért is szeretnék nagyon ezt az "AI PC" dolgot, mert akkor van egy konkrét képesség, ami nagyon lassú és akku zabáló mindenen (ha egyáltalán megy), amit nem valamikor jövő év közepén veszel. Sőt, ezzel majd várhatóan lesz egy gyors fejlődés szakasz, mint CPU téren a 90-es években, csak most NPU-val. Szóval jövőre veszel egy gépet, reményeik szerint rákattansz az "AI" funkciókra (hát... meglátjuk), és egy évvel később azt látod, hogy ismerős új gépén ezek 2x gyorsabban futnak.
-
ddekany
veterán
Nálam egy i5-4570S + 16 GB RAM + SDD dübörög...
Átlagos felhasználásra gyakorlatilag teljesen jó. (Sőt, én fejlesztésre is használom, de igaz, ott már nem mindegy a project jellege.) Persze biztos, hogy naponta néhányszor 1 helyett 4 másodpercet várok itt-ott, de gyakorlatilag olyan mindegy ám, kb. mérhetetlen időveszteség. Pénzt meg lesz*rom, csak fájna kidobni, ami még működik.
MS sötét zöld meg mindenre-de-érzékenyek-vagyunk PR-jával kombinálva rohadtúl bicskanyitogató, hogy nyomják az átlagfelhasználót, hogy dobja ki a cuccát (meg szabotálják a használt piacot is), miközben ügyesben simán felmegy, és működik a 11. Szóval nem kell őket kímélni még véletlenül sem. Most ugye a12-vel lehet, megint eljátsszák ezt a "hivatalosan nem támogatott" nyomulást...
-
ddekany
veterán
válasz
King Unique #231 üzenetére
A Windows baromságok még egy ilyen tiszta esetén is nekiállsz vitatkozni, mint a felhasználó által feltett display drivert automatikus downgrade-elése. Nem lehetett még ezt sem úgy hagyni, hogy hát ja, az el van cseszve. És akkor bárki vegye komolyan az árnyaltabb kérdésekben kifejtett véleményedet.
-
ddekany
veterán
válasz
King Unique #168 üzenetére
"Enable or Disable Include Drivers with Windows Updates in Windows 11"
Csak ez nem jó, mert így meg semminek nem frissít a driver-ét, meg új ismeretlen eszköznél sem keres WUP-on! Saját gépemre elmegy, de pl. átlag ember rokon gépén ez ciki. Plusz, alapértelmezett viselkedés kéne legyen, hogy a WUP nem downgrade-el drivert!
"Find Wake Source for Windows 11 Computer", stb.
Igen, van is egy listám, hogy mi mindent kell átállítani Windows telepítés után. De az épelméjű viselkedés kéne legyen az alapértelmezés. Plusz, céges gépen ezeket valószínűleg nincs is jogod beállítani, ezért pláne fontos, hogy mi az alapértelmezés.
-
ddekany
veterán
válasz
King Unique #163 üzenetére
Komolyra fordítva, ez jellemző újítások után, hogy pár már megszokott dolgokat elszabotálnak, azt rögtön észreveszi a felhasználó, de az azt (talán) ellensúlyozó újdonságokat lassabban fedezik fel. Szóval először mindig negatívabb a hozzáállás. Ez ellen a felhasználói reakció ellen jó gyógyír, ha napi szintű bosszúságokat is megcélzol (mint #101), de ezt pont nem teszik jellemzően.
Plusz először több a bug is.
-
ddekany
veterán
válasz
King Unique #153 üzenetére
Hát mert egyre szarabbak, csak egy idő után megszokod hogy ez van...
-
ddekany
veterán
válasz
MasterDeeJay #146 üzenetére
"Ai gyorsítás ahogy tudom videókártyán szokott lenni"
Eddig ez volt, de most elkezdik az Intel meg AMD a CPU mellé integrálni a gyorsítót (NPU-t), hasonlóan mint az Apple teszi M1 óta. Állítólag inference-re ez sokkal energiatakarékosabb mint a mostani GPU megoldások, de nem néztem utána.
-
ddekany
veterán
Nekem leállításnál azt játssza (Win 10), hogy kiír valamiket, hogy erre várunk. Van ugye alul egy "Mégse" gomb, ami visszadobna az asztalra, hogy akkor csukd be te kézileg. Ha azt megnyomom, akkor rájön, hogy ja, ezek valójában már rég leálltak, és rögtön újraindul. Ha nem nyomom meg, akkor várat talán örökké.
-
ddekany
veterán
A Windows által adott grafikus felület egyik leggyakrabban, napi szinten használt része a tálca! Nincs rá erőforrás egy MS-nél, hogy ne hülyítsék le, és hogy power user-ek az igényeikhez igazíthassák? Ne már... Egyszerű visual design náciság ez.
"Most meg, ahogy olvasom, vissza is lépnek majd egyet, mert ezt megint engedni akarják."
Ez érdekel. Hol olvasod?
-
ddekany
veterán
Ja még egy amitől falnak megyek Windows-ban:
- Ha öntevékenyen felpattanna egy ablak, ne lopja el fókuszt, és nyelje be, amit épp lendületből gépelek! Normálisak ezek? Mint régen XP-ben (azt hiszem), csak villogjon a tálcán, amíg rá nem nyomok! Bizonyos projektekben napi szinten beszívom ezt.
Szóval ha már "Windows", tanuljanak már meg becsületesen ablakot kezelni. Jaaa, jaaa... gyorsanmondom.
Bazinagy monitort fel lehessen osztani dinamikusan két virtuálisra, akármilyen arányban! És van rá valami power-akármi tools, de pl. céges gépen fel nem rakod. Miért nem alap? Ehhh...
-
ddekany
veterán
Már neked mire jó? Azt mondják, pl. keresésre a gépeden. Vagy akár Edge böngésző előzményeidben, gondolom. Vagy ha át akarsz állítani valamit, megmondhatod természetes módon (bár ezt nem mondták).
Aztán lehetnek az alkalmazásokon belüli extrák, amik nem Windows részei ugyan, de igénylik a Windows 12-ben hozzáadott egységes AI API-t (és lehet, hogy nem fogják azt visszaportolni régebbi Win-ekbe, mint az új DirectX-el is el szokták játszani néha). Ilyenek lehetnek meeting háttér kiütése, leiratozás, hangminsőgé javítás. Fotó minőség feljavítás, nem kivánt részek kiretusálása. Videó vagy játék felbontás és frame rate emelése.
Ha fenti közül bármelyik fontos neked, akkor valószínűleg kénytelen leszel olyan gépet venni, amiben már van NPU. Jelenleg gyakorlatilag egyiben sincs, szóval ez csomó új eladás, ideértve csomó új előtelepített Windows licenc.
Aztán persze még lehetnek egyszer ebből sötétebb dolgok, de ez egyenlőer csak az én fantáziám. Hogy AI által helyben összeállított profilod alapján, helyben (hogy EU ne tudjon beszólni) kiválasztja, hogy melyik reklámot nyomjon az arcodba itt-ott... hacsak nem fizetsz elő Windows Premiumra.
-
ddekany
veterán
válasz
Armagedown #99 üzenetére
Valami design filozófiai oka van... azaz szerintük te akarod rosszul, és ne rongáld a cég egységes arculatát a monitoroddal, vagy mi. De még várhatóan valamikor később tovább csökken a függőleges hely, egy ilyen Mac féle felső sávval is.
-
ddekany
veterán
Én ilyen elképesztő innovációkat szeretnék 12-től:
- Ne hülyítsék tovább a tálcát! Vannak looserek, akik dolgoznának néha, sok ablakkal, stb.
- A WUP többé ne csapja felül szó nélkül az általam feltett driverekt régebbi verzióval (jellemzően a display driver-ét)
- Alapértelmezésben, ha kikapcsoltam/elaltattam a gépet, garantáltan maradjon is úgy, amig fizikailag nem nyomok valamit (pl. ne ébredjen fel éjjel mikor aludnék, vagy notebook esetén a táskában).
- Ha nem nyomok rá igent a pici kezemmel, ne indítsa önállóan újra a gépet
- Egér mutató beállított sebességet ossza már le az egér DPI-val, mert egyik egérrel száguld, másikkal lassú így.
- Stb, stb... Sok ilyen nevetséges apró bénaság van, amiből kinőhetnének végre.
Jó, hát ezek sajnos nem fognak beleférni...
De lesz AI integráció!!! Mármint még több. Mert annyira béna a start-ban a keresés, meg akkora labirintus a vezérlőpult (vagy hát a dolgok halmaza, ami mind ott kéne legyen) hogy nem tudják már megoldani, hanem rádobnak AI-t, aminek majd megmondod mit akarsz. Megoldva!
NPU (integrált AI támogatás) pozitívum: Lehet hogy egy nap jól fog működni a háttér kimaszkolás Zoom-ban/Teams-ben? (Esetleg meg is fésül, kiszedi a csipát, rak rám rendesebb ruhát?
)
Persze tudjuk, hogy a marketing szerint az AI főbb alkalmazásai: (1) Megmondja, mit főzzél ma. (2) Leszervezi a kollégáddal a meetinget valami puccos étterembe. (3) Generál neked bármilyen témában képet, miben egy űrhajós a fő karakter!
-
ddekany
veterán
"Váltanék én win11-re vagy majd win12-re, ha a taskbart végre ismét el lehetne tenni oldalra
"
Terveznek felűlre is rakni egy állapot sávot (mint Mac-en), így ennek egyre kevesebb az esélye. Persze már jóval korábban azt mondva valami MS-es fazon, hogy ragaszkodnak ehhez a döntéshez, hogy többé nem lehet oldalra rakni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Medence topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Iszonyatos mennyiségű hulladékkal járhat a Windows 10 terméktámogatásának vége
- Formula-1
- Milyen autót vegyek?
- iPhone topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- E-roller topik
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Borotva, szakállnyíró, szakállvágó topic
- További aktív témák...
- Asus ROG Strix G15 G512LW - 15.6" FullHD 240Hz - i7-10750H - 16GB - 512GB SSD - Win11 - RTX 2070 8GB
- Gyári Apple tokok iPhone 12-13-14-15-16pm
- AKCIÓ! GAMER PC: Új i5-14400F (10mag/16szál) +Új RTX 5060 Ti +16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- Lenovo ThinkPad L590 / Intel CORE i5 / 8gb ram / 256gb SSD / FHD kijelző / Windows 11
- Lenovo Yoga 370 szép állapotú 24 hónap jótállás
- Apple iPhone 13 Pro , 128GB , Kártyafüggetlen
- Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 - 16" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- LG 27UL550-W - 27" IPS / 3840x2160 4K / 60Hz 5ms / HDR10 / AMD FreeSync
- Apple iPhone 16 Pro Max - Desert Titanium - 256GB 1 ciklus 100% akku! 1 év garancia! Új készülék!
- Egyedi ékszerdobozka
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest