-
Mobilarena
Minden ami HTPC, legyen akár hardveres akár szoftveres kérdés!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tyrel
őstag
válasz
MasterMark #31627 üzenetére
Köszi
-
Tyrel
őstag
Ezek a HTPC-be szánt mini-ITX alaplapok, konkrétan pl. az Asrock D1800B-ITX hajlandóak elindulni csatlakoztatott billentyűzet nélkül?
Normál alaplap ugye megáll és elkezd sírni hogy nincs bill., de én spec. a fenti alaplappal tervezett gépet bevágnám egy sötét sarokba és csak a táp meg egy UTP kábel lennének bedugva, billentyűzet ugyan nem... bootol így is?
-
Tyrel
őstag
Sziasztok!
Szükségem lenne egy kicsi számítógépre, ami gyakorlatilag az otthoni hálózat "agya" lenne. Igazából 4 kritériumnak kell megfelelnie:
- bírja hogy 24/7 megy
- keveset fogyasszon
- x86 rendszerű legyen, kompatibilitási okokból mindenképp windows lenne rajta
- ne olvadjon műanyag-pocsolyává egy átlag panellakásban, nyáron semA problémám ott kezdődik, hogy jó magyar szokáshoz híven mindezt olcsón szeretném megoldani, sőt még annál is olcsóbban. Kezdetben kb. 30 ezret szántam volna rá, de a piacot meglátva elég hamar 40-re tolódott ez a határ, most meg már ott tartok hogy valószínűleg inkább 50-ből volna esély összerakni ilyesmit, de azt már nevetségesen soknak tartom egy ilyen gépért.
Először Gigabyte BRIX-ekben és az olcsóbb Intel NUC-okban gondolkodtam, de ezek áraik miatt kicsit elrettentettek...
Így aztán eljutottam oda hogy majd összerakom én magamnak. Ebben a felállásban az egész cucc alapja egy Asrock D1800B lenne, amit egy nagyon kicsi szerencsével meg lehet úszni 22 000 Ft környékén 2GB SO-DIMM memóriával együtt. Rögtön jobban hangzik.
Csodás, gondoltam magamban, már csak egy házikó kell neki... na és itt fehéredtem el igazán! Mi a jó rossebbes franc?! Normálisak ezek? Egy kis nyomorék mini-ITX ház, amit húzottszemű testvéreink kb. 500 Ft-ból legyártanak hiszen még anyagköltsége is alig van... az mire hozzám eljut, a leggagyibb noname vacak is 10 000 Ft!? És abban még táp sincs...
Ez egyrészt felháborító, mert gyanítom hogy a gyártók pontosan tudják kiknek és mire kellenek ezek a kis házak, mégis van pofájuk ennyire túlárazni őket, mondván úgy is megveszik... Másrészt pedig nevetséges, mert ez a kategória nem idén jelent meg mégis az olcsó ITX házak piaci rését egyik gyártó sem látta még meg.
Most hogy kidühöngtem magam, 1 + 1 kérdésem lenne:
1. melyik a jobb út? Mütyűrke-Barebone vagy saját config építés?
2a. Ha a Barebone... mit ajánlanátok? Vannak esetleg olcsóbbak is, amikre én nem találtam rá?
2b. Ha a saját config... milyen ház + táp összeállítást ajánlanátok, ami nem nagyon drága de tápegység oldaláról bírja is hogy 24/7 megy?Teljesítmény igény változó lehet, NAS-ként és DLNA szerverként biztosan használnám, de könnyen meglehet hogy Torrent is fut majd rajta, ill. TeamSpeak/Mumble szerverek, sőt ha már ennyit költök rá nagy eséllyel egy Space Engineers dedikált szervert is vinne. Ezekre a célokra pl. a J1800-as Celeron szerintem simán megfelelne - csak azért említem meg, mert ha valami olcsóbb alternatívát tudnátok ajánlani a fenti programok futtatását valószínűleg tőle is elvárnám... (szóval Raspberry Pi és társai kilőve)
U.I.: Tudom hogy kell háttértár is, de van egy 2,5" notebook vinyóm elfekvőben így azzal nem kell számolni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudástár Mi is az a HTPC?
- OLCSÓ MONITOROK
- LG 40WP95XP-W - 40" NANO IPS - 5120x2160 5K - 72Hz 5ms - TB 4.0 - HDR - AMD FreeSync
- Bomba ár HP X360 11 G5 - Intel 4020 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD Touch I Cam I W11 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H81M-PLUS H81 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R5 5600 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 XT 8GB Kolink Observatory LM RGB 600W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged