Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Tyrel

őstag

Ezek a HTPC-be szánt mini-ITX alaplapok, konkrétan pl. az Asrock D1800B-ITX hajlandóak elindulni csatlakoztatott billentyűzet nélkül?

Normál alaplap ugye megáll és elkezd sírni hogy nincs bill., de én spec. a fenti alaplappal tervezett gépet bevágnám egy sötét sarokba és csak a táp meg egy UTP kábel lennének bedugva, billentyűzet ugyan nem... bootol így is?

• Tyrel

őstag

Sziasztok!

Szükségem lenne egy kicsi számítógépre, ami gyakorlatilag az otthoni hálózat "agya" lenne. Igazából 4 kritériumnak kell megfelelnie:
    - bírja hogy 24/7 megy
    - keveset fogyasszon
    - x86 rendszerű legyen, kompatibilitási okokból mindenképp windows lenne rajta
    - ne olvadjon műanyag-pocsolyává egy átlag panellakásban, nyáron sem

A problémám ott kezdődik, hogy jó magyar szokáshoz híven mindezt olcsón szeretném megoldani, sőt még annál is olcsóbban. Kezdetben kb. 30 ezret szántam volna rá, de a piacot meglátva elég hamar 40-re tolódott ez a határ, most meg már ott tartok hogy valószínűleg inkább 50-ből volna esély összerakni ilyesmit, de azt már nevetségesen soknak tartom egy ilyen gépért.

Először Gigabyte BRIX-ekben és az olcsóbb Intel NUC-okban gondolkodtam, de ezek áraik miatt kicsit elrettentettek...

Így aztán eljutottam oda hogy majd összerakom én magamnak. Ebben a felállásban az egész cucc alapja egy Asrock D1800B lenne, amit egy nagyon kicsi szerencsével meg lehet úszni 22 000 Ft környékén 2GB SO-DIMM memóriával együtt. Rögtön jobban hangzik.

Csodás, gondoltam magamban, már csak egy házikó kell neki... na és itt fehéredtem el igazán! Mi a jó rossebbes franc?! Normálisak ezek? Egy kis nyomorék mini-ITX ház, amit húzottszemű testvéreink kb. 500 Ft-ból legyártanak hiszen még anyagköltsége is alig van... az mire hozzám eljut, a leggagyibb noname vacak is 10 000 Ft!? És abban még táp sincs... :W

Ez egyrészt felháborító, mert gyanítom hogy a gyártók pontosan tudják kiknek és mire kellenek ezek a kis házak, mégis van pofájuk ennyire túlárazni őket, mondván úgy is megveszik... Másrészt pedig nevetséges, mert ez a kategória nem idén jelent meg mégis az olcsó ITX házak piaci rését egyik gyártó sem látta még meg.

Most hogy kidühöngtem magam, 1 + 1 kérdésem lenne:
    1. melyik a jobb út? Mütyűrke-Barebone vagy saját config építés?
    2a. Ha a Barebone... mit ajánlanátok? Vannak esetleg olcsóbbak is, amikre én nem találtam rá?
    2b. Ha a saját config... milyen ház + táp összeállítást ajánlanátok, ami nem nagyon drága de tápegység oldaláról bírja is hogy 24/7 megy?

Teljesítmény igény változó lehet, NAS-ként és DLNA szerverként biztosan használnám, de könnyen meglehet hogy Torrent is fut majd rajta, ill. TeamSpeak/Mumble szerverek, sőt ha már ennyit költök rá nagy eséllyel egy Space Engineers dedikált szervert is vinne. Ezekre a célokra pl. a J1800-as Celeron szerintem simán megfelelne - csak azért említem meg, mert ha valami olcsóbb alternatívát tudnátok ajánlani a fenti programok futtatását valószínűleg tőle is elvárnám... (szóval Raspberry Pi és társai kilőve)

U.I.: Tudom hogy kell háttértár is, de van egy 2,5" notebook vinyóm elfekvőben így azzal nem kell számolni.

Új hozzászólás Aktív témák