- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Fotók, videók mobillal
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Milyen okostelefont vegyek?
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
-
Mobilarena
Minden ami HTPC, legyen akár hardveres akár szoftveres kérdés!
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
nagyatt #37315 üzenetére
Mit tervezel egyébként, Linux vagy Win, Kodi, MPC esetleg Kodi/DSplayer, szükség van BD3E-re vagy HD hangra? Gyakorlatilag teljesen leszűkíthető a kör.
Wines mindenes gépnek Kaveri, egész jó algoritmusokkal is elbír, ennek lehet elméletben a Skylake vetélytársa. Az már véleményes, hogy pusztán minőség tekintetében a Skylake egy Kodis gépen jobb lehet-e, mint a Braswell.
(#37317) Patice
Kösz!
-
-
törölt tag
válasz
adodaniel #37307 üzenetére
Akkor keresni kell egy 2,5+3,5" férőhelyes házikót. ITX vonalon nem egyszerű. Ha olcsó kell, ronda de mégis finom, ami még lehűti a teljes rendszert merevlemezestől processzorig (elején a nagy venti átfújja a házat), akkor ajánlom a kocka Cooler Master Elite 110-et. Ha igényesebb kialakításra fáj a fogad, Streacom, Silverstone könnyen elérhető, nagyobb választékkal.
Belövés nem bonyolult. W10 felrak, Catalyst felrak, LAN driver felrak és kész vagy.
Igény szerint PDVD 15 BD3D-re. Pont tegnap teszteltük ezt is azonos platformon, megy mint a karikacsapás. Kodit meg gyakorold amíg elkészül a masina.
-
törölt tag
válasz
adodaniel #37304 üzenetére
Igen, ugyanonnan még. Ha a hálózati lejátszás nem megoldott, kénytelen leszel a házba rakni. Esetleg külső HDD, de nyilván kényelmetlenebb.
(#37305) devil-k
Amit linkeltem, abba csak SSD és meghajtó fér.
Egyébként Kabini helyett még megfontolnék egy Intel Braswell DC bemenetes lapot (ha megjelentek már). Bár ott HD audio Win alatt nuku, BD3D-ről elképzelésem sincs.
De egy pörgős Linuxon biztos megfelelő alternatíva.
-
törölt tag
válasz
adodaniel #37299 üzenetére
Ha az integrált Kabini lapot veszed, ami egyébként kevesebbet is eszik, megfontolnám ezt a házikót:
MS-TECH MC-20-ITX 60W távirányítóval Elvben elég kell legyen hozzá, főleg ha csak egy SSD lesz benne. Patice is MS-TECH ház plusz saját táppal hasít.Tápegység:
Total 60 Watt
Standard ATX 2.03, ATX12V 2.0
Fő csatlakozók 1 x ATX (20-polig) oder
1 x ATX 2.x (24-polig)
CPU 1 x ATX12V (4-polig)
Meghajtók 1 x 5,25 Zoll
1 x Serial-ATA
Szabvány külső tápos -
törölt tag
válasz
Patice #37280 üzenetére
Semmi meglepő. Kabini EVR 1080p-vel alig volt különbség összehasonlítva MPC/madvr (max Lanczos4AR), SD-720p > már nagyobb. VGA széthajtva már sokkal jobb, de mivel lágy a vetítő az élesedés, pontosabb színek, jó hatással vannak a képre. Ha átlag tévén és igényekkel kérdeznéd HD forrással Kodit használnék, nem kell több.
Otthon R9270-nel szoktam hasonlítani a mozigépeket, az már a Kaverin se sokat hoz, pedig a vászon sok mindent megmutat. Azért tartok ki hosszú ideje az A8-nál, mert nincs mire és nincs is értelme semmire cserélni. Egyelőre erős APU-val és egy jó lappal fontosabbnak tartom a tápot, mint VGA-t használni. Összerakom azt a Skylake csodát, de ha csak a HEVC-vel lesz jobb, nem hinném, hogy maradna. UHD igényeket elméletben Bras Linuxszal is meg lehet oldani, így még HD audio is van. Kb.
-
törölt tag
Ezért vázoltam több lehetséges megoldást, ezeket igény szerint végtelenségig lehet keverni.
200-350W fogyasztás video renderer csúcsra járatásához kell, illetve a teljes rendszer akár többet is meg tud enni. APU-val, IGP-vel 100W környékén lehat maradni, alacsonyabb algoritmusokkal 50-ből is kijössz.
Passzív gépet pedig értelemszerűen hardveres gyorsítással használsz, oda nem kell sok kakaó.
-
törölt tag
válasz
Patice #37244 üzenetére
Skylake 35W TDP Core i3-6100T, H170 ITX, 2x2 giga mem, SSD, kb egy FLMidi-100-Silver PHT passzív ház, az említett Plex 250 hifi+lin, igény szerint csontozott W10 meghagyva a hálózati funkciókat+PDVD, vagy igény szerint Linux. Megvan 200-250 környékén, háztól függően nagymértékben eltérhet a végső ár erre is, arra is, ahogy több erő szükségessége esetén is.
Ez a gép HEVC-től HD audión át BD3D-ig hosszútávon tud mindent. Minőség nem igazán kérdés, erő lehet rendereléshez is, de akkor passzív cucc ugrott. Szinte 1:1-ben tervezem ugyanezt aztán meglássuk mi lesz a sorsa.
-
törölt tag
válasz
adamsfamily #37241 üzenetére
Általánosságban: 2 főbb út biztos adódik. Egyik finomabb, pl egy Skylake 35W TDP procival és annak IGP-jével plusz Kodi frontend belső lejátszóval. Nagyobb odafigyelés tápra, pl HDPlex + lineáris vagy DIY tápok és kábelek, kipróbálva Linux és herélt Windowst is. Nyilván ha sűrűn és komolyabban háromdéznél, akkor Windows 10. Ezen a platformon nagyon gáz HDMI + DP 1.2 kimenetes lapba már nehezebb ütközni, gyakorlatilag egy jó csillapítású ház szükségeltetne. HEVC-től HD audióig mindent tudna.
Másik lehetséges út erőből falnak rontani, AMD VGA-s rendszer plusz video renderer a lehető legpontosabb kép elérésééhez, ennek nagyon precíz beállítása, audio kimenet szintúgy. A lejátszó program lehet MPC-HC vagy DSPlayer, mindkettő lehetséges Kodi felületen. Táp még nagyobb hangsúlyt kap, körülbelül 250-350W fogyasztást kell megoldani folyamatos terheléssel. Ezeknél a rendszereknél én is folyamatos küzdésben vagyok táp kérdéssel, mivel nem értek hozzá csak összehasonlítani tudom a végeredményt. Gyakorlatilag ma csúcsminőségű táp kb 150-200W-ig érhető el, ennél feljebb valahol kompromisszumot kötünk.
Ált fő kérdés mit hoz és mit visz el egy normál fizikai és digit zajos PC táp képen-hangon szemben az első megoldással, ahol nincs szükség akkora kakaóra. Igények tisztázása után lehet dönteni.
Harmadik lehetőség egy magasabb kategóriás AMD Kaveri APU, ami nagyjából a vázolt kettő között helyezkedik el és képes magasabb MadVR algoritmusokat futtatni Plex, Pico PSU stb táppal is.
Ha tévézel, az első lehetőség egy nagyon kényelmes út. Ha pedig nincs szükséged BD3D-re, nem kell HD audio Windows alatt, akkor egy Intel Braswell Linuxon "fillérekből" hozhat nagyon jó minőséget. Nincs vele személyes tapasztalatom, de Patice nagyon dicséri.
-
törölt tag
Ja, fekete helyett fakó szürke esetében többségében azokat kell sorba járnod amit Patice is ír.
Elsősorban Intel driver kijárat RGB full vagy YCC444 vagy ezek korlátozottan. Illetve ha a tv/proji nem tudja automatikusan fogadni, akkor a HDMI fekete szintet ezekhez párosítani. Normál vagy magas szint RGB-hez, alacsony YCC-hez (már ha ez fordítva van, bedőlnek a feketék). Továbbá bizonyos esetekben a madvr kijárat nem 0-255 hanem 16-, de ezeket mind csak a teljes lánc ismeretében lehet tudni, kitapasztalni.
Ezután lehet érdemben végpontozni, majd foglalkozni a render beállításokkal. Enélkül mit sem ér az egész.
OSX
Elsősorban nem volt megoldható Intel hack/Kodi alatt HD audio, másodrészt VLC-t jól beállítani számomra rémálom. A fapados VLC-nek meg pocsék a képminősége, feliratkezelése, problémás az auto frekvencia váltás és sorolhatnám. Szvsz nekem nem való HTPC-nek.
-
törölt tag
Pedig csak akkor lehet jóval gyengébb feketéd, ha a Win driver rossz vagy rosszul van beállítva a színtér kimeneted. Ebben az esetben Kodi, MPC mindegy, mindenhol rossz lesz. Mondjuk a gyengébb vagy jóval gyengébb fogalmát látatlanban nehéz konkretizálni.
Fapados vlc és osx önmagában nekem nagyon nem tetszik, a fekete szint viszont nagyjából egyforma kéne legyen ha a kimenetek passzolnak a megj. bemenetéhez.
-
törölt tag
válasz
#75912448 #37183 üzenetére
Egyébként Intel procikkal, ha BD a forrás, egyáltalán nem tartom katasztrófának a szimpla Kodi használatát, legyen Windows vagy Linux. Jó a hardveres dekódolás, jók a beépített algoritmusaik, túl nagy difi nem lesz vs DS/MPC MadVR. Kodinak mozira jó a hang kijárata is.
mellékvágányon:
Legújabb Kodi/DSPlayarben egyszerűsítették az Internal szűrők részt, laikusabb megközelítéssel is egyszerűbb pl ffdshow használata, temérdek szűrő, Avisynth bővíthetőség, amivel SVP is együtt jár.
-
törölt tag
Néhány tipp képekkel a fejlesztőtől mire jó és mire lesz jó a jövőben (fele fejlesztés még nem is aktív). Béta funkció, de felülről maszkoló vetítősöknek már most jó lehet a processing/zoom fül alatti automatikus fekete sáv felismerés, kép aljára tolás eljárás. Így kézi beavatkozás nélkül lehet kiváltani a Kodi, Kodi/Dsplayer illetve MPC képeltolás funkciót, ahol néha bele kell nyúlni, hiszen eltoláskor van különbség 1920x1080 és 1920x8xx vágott videóknál. Ebben a formában a madvr felismeri, majd automatikusan helyes mértékben letolja. Szóval kényelmesebb.
Ivy i3 3225:
Feketének totál ugyanolyannak kell lennie Windowson is, kivéve ha az Intel elkúrja a Windows drivert, amire már volt példa, pont bedőlt fekete szinttel!
...valami olyan madvr beallitas leiras....
Mi micsoda
Mi micsoda 2
Lépésről lépésre (nem rád vonatkozó részt kihagyva)Van még egy rakás, de ezek nagyjából nulláról is érthetőek. Amit megpróbálnék Ivy i3-hoz:
- Legfrissebb Intel driver felrak, video kimenetek összehangolása próbálgatással, szürkeskála stb a megjelenítővel. (ha megvan már a proji, akkor ahhoz, vagy tévével együtt) és ha jó a driver, lesz fekete.
Audio MPC-HC és sokcsatorna esetén: LAV filters bitstream, és MPC-BE audio renderer külső szűrőként, WASAPI bit-exact. Use system layout pipa kivesz! - mert a sokcsat LPCM audióba sem szeretnénk, ha a Windows mixer belenyúlna.
Kodi DSplayer: Ugyanez de az audio renderer Reclock (csak WASAPI, belenyúlás nélkül)
Filmek/madvr (tehát nem családi és egyéb egzotikus video):
- Artifact removal valószínűleg nem megy.
- Image enhancement (élesítő szűrők) sem, eléggé erőforrásigényesek, kivéve LumaSharpen finoman.
- Chroma Upscaling: Lanczos 3 taps (4) + Anti-ringig. (Ha Jinc menne még jobb lenne, Haswell esetében OK, NNEDI lenne szupi, de ahhoz az Intel kevés.)
- Image Upscaling: Lanczos 3 (4) + AR.
- Ups. ref: nem fog menni
- Dithering: Ordered
- Trade quality: minden pipa ki.Többi érthető vagy kérdezel, illetve a fentieket ellenőrzöd nem sok-e a procidnak. Average rendering ms érték maradjon 30ms környékén, legdurvább video esetén 35ms. 59.9Hz koncertek, jellemzően deinterlaced anyagok már akadhatnak így is.
Fullscreen exlusive kimenet vagy ablakos, Direct3D11 (ha a hardver tudja), vagy 9 szintén próbálgatós. Nálam már OK a FS D11, eddig nem volt az.
Egyébként az Intel Ivy nem kadenciahelyes, ha vásznon látványosabban előjön, kb 5 percenként rángat egyet a kép, akkor tudd, hogy emiatt van.
-
törölt tag
MadVR kapott vászon maszkoláshoz egy ígéretes fejlesztést, így elvben az MPC-n belüli képeltolás szükségtelenné válik. Jóval egyszerűbb lesz, még a Kodi megoldásánál is jobb az auto fekete eltolás, legalábbis ha működik a gyakorlatban.
Kifejezetten hasznos, este meg is nézem projival.
-
törölt tag
válasz
devil-k #37135 üzenetére
Többségében nem minőségi összevetések ezek, hanem konkrét anyagok lejátszásának képessége. Minket pedig a minőség érdekel, amit te magad is elvégezhetsz, ha végre feldobnád az ópeneleket 2 perc alatt egy rohadt pendrive-ra és megnéznéd.
Igaz Kodi ellenében, de vászon sok mindent megmutat...
AMD-n nem igazán van értelme, akárhányszor néztem összességében is rosszullét kerülgetett. Majd Skylake-en bővítem a repertoárt én is.
Egyébként elkezdik átírni a Kodi DVDPlayert is, felkészülvén a jövőre, többek között UHD, MVC, 10bit stb.
-
törölt tag
Nem tudom mikor kerülnek forgalomba, de a Skylake Core i3-6300T ill Core i3-6100T 35W TDP (HD Graphics 530) példányok elég szimpatikusak. IGP érdekes lehet ezekben és nagyobb példányokban egyaránt, ha pl nem egyedül EVR Kodi a cél. Viszont nagyon úgy néz ki, hogy a Braswell Win alatt nem képes HD audio bitstreamre, ami elég szomorú és egyben érthetetlen.
-
-
törölt tag
válasz
devil-k #37053 üzenetére
Ebben a kérdésben azóta nem tudok zöld ágra vergődni, mióta BBéci mobiltelefon flottához csatlakozna. Szóval jó régen.
0-24 NAS-ra semmi szükségem, de hosszútávon nem tartható, hogy trillió tb adat lóg külső HDD-n. A mozigépet nem pakolnám teli sok sok HDD-vel, zajtól kezdve felesleges vibrációkon át értelmetlen ki-be kapcsolásokig. Gyakorlatilag egy Node 304 szerű házat kéne megtömnöm 6 HDD-vel, és régebbi anyagok ill demo esetén bekapcsolni, ebben esetben nem számít ha egyszerre dübörög az összes. Most egy SSD opnak és egy nagy HDD-n elférnek a friss anyagok és koncertek, többi lóg a lap farán inaktívan.
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
Patice #37027 üzenetére
The "script" is already in the first 2 posts, you just copy&paste that into windows powershell But I can turn it onto a command line script or executable. this is a pretty safe configuration as of yet. Cant find anything not working. Been working on memory consumption and windows 10 now consumes 800Mb in stead of 1,2Gb. The improvement over stock is quite remarkable.
Néhány gondolat tömören. Sokak még a Servernél is jobbnak tartják, szinte mindenki dicséri. Én is belekezdtem már a csupaszításba (egyébként azt az őrületes hangminőség difit még nem tapasztaltam), de azt hittem valamit elqrtam és emiatt nőtt kb 10ms render idővel a rendszer, végül kiderült, hogy fax vagyok és a 64 bites MPC ütközött.
Sokban nem tér el a W8.1 folyamattól, amitől félek az a folyamatos nagyívű frissítések W10, mennyire szól bele a csupasz gép viselkedésébe, milyen ütközések lehetnek frissítéskor. Ugye jelenlegi állapot szerint még befolyásolni sem tudjuk az update folyamatokat, csinálja kénye kedve szerint.
Ebből adódóan nem lenne kedvem rendszeresen birizgálni, "rettegve" figyelni mi módosul a háttérben, ne adj isten a koppra belőtt jelenlegi rendszerem képét visszaállítani, amit most is hetente megteszek.
-
törölt tag
válasz
#75912448 #37019 üzenetére
Azt olvasom már nincs igazából különbség, de ha valaki használja és tudja beavathat. Én eddig menüben fullscreen off állítottam automatikusan, ezentúl akkor maximalizált lesz teljes helyett.
Persze végig kéne nézni egy 24.0 filmet, de 5 perc alatt nem hibázott.
Lassan neki kell ugrani a belezésnek is, szokásos oldalak is csöpögtetnek infókat:
Black Viper
Comp Audiophile
CAD hivatalos oldalán még nem láttam semmit. -
törölt tag
Megint előkerült a téma, gyorsan kipróbáltam az ominózus 24.000 kérdést W10 + Kodi Jarvis nigntly verzión (KodiSetup-20150826-4342f59-master.exe)
Nem használok napi szinten videólejátszásra Kodit, nem tudom van-e ma még jelentősége, hogy valódi full screen az ablakmegjelenítés vagy teljes képernyő. Mindenesetre teljes képernyőn (rendszer/képkimenet/teljes k. ON) helyesen vált frekit a Kodi, nincs drop. Akinek ez létszükséglet volt, megnézheti tüzetesebben.
Azt tudom, hogy anno fordítva használtuk, úgy most sem jó. Viszont megnéztem minden frekit, átvált teljes ablakban is.
-
törölt tag
válasz
Patice #36981 üzenetére
Nincs rajtuk natív 2.0 kimenet. DisplayPort 1.2 átalakító lesz, amivel hajthatók a 2.0 bemenetű megjelenítők. Először kemény teszt alá vonom, majd elválik cserélem-e a Kaverit. HEVC-re úgy vélem mindenképp szükség lesz, AMD is tán villant valamit év végére a hogyan továbbról.
-
törölt tag
válasz
#75912448 #36665 üzenetére
Rájöttem mi okozza (okozta) nálam. x64-es Win plusz x64-es MPC/MadVr/ rádob 10ms render időt x86 MPC-hez képest. Mástól nem hallottam, tehát lokális probléma lehet, aminek talán egyik oka lehet, hogy a 2 verzió között ugyanazt a settings fájlt használom átnevezve. No majd nulláról megnézem egyszer, bár nem hinném, hogy az x86 verzió bármilyen minőségcsökkenést eredményezne 64 bites tesójával szemben.
-
törölt tag
válasz
Polllen #36798 üzenetére
Azt az 5-6 percet majd kitolod pontosra, pontosabbra. Custom resolution, időzítés fül, manual mód auto helyett, total pixels/vertical, ahol 23.9-hez kipróbálod 1124, 1125, 1126 stb felé tolni az értékeket, valószínűleg a gyárihoz képest +/- 1-2 értéknyi eltéréssel sokkal folyamatosabb sebességed lesz.
....Ati/amd-vel mennyivel unalmasabb volt az élet...
Nekem film/1-2 drop is sok lenne, és mivel előre nem lehet tudni mit kapunk tőlük a csomagba, ezért magamnak nem építek nvidia alapra soha. Persze lehet trükközni ezzel azzal tovább, de pl hanghoz nem nyúlnék soha. Egyébként semmi baj azokkal a karikkal, nagyon jók, csak totál szubjektív szempontjaimnak nem felel meg többségük, de másnak bátran szoktam ajánlani.
-
törölt tag
válasz
bajnokpityu #36792 üzenetére
Az lehet, kifiléztem.
Decemberben fogom kb lecserélni, akkor lesz időm rendesen foglalkozni vele, addig marad a jelenlegi. Még a szoftverek is csiszolódnak a 10-hez, rájuk fér.
-
törölt tag
válasz
Polllen #36791 üzenetére
...csak másfél óra után azt látom, hogy 260 frame-t sikerült dropolni...
Ez olyan sok, hogy nem csak önmagában a pontatlan VGA okozza (ebben a formában az nvidia kb 4-5 percenként), valami más is hibádzik, de látatlanban meg nem mondom mi. Megpróbálnám a lehető legpontosabbra belőni a VGA-t, utána alacsonyabb terhelésen megnézni, hogy művel-e hasonló csúnyaságot. Illetve fullscreen exclusive ki és bekapcsolva, hardveres gyorsítás szintén ki és be.
W10 alatt nálam is elég nagy a különbség D3D11 és D3D9 között, 11 jóval lassabb. De úgy kb minden rossz W10-zel,
teljes képernyőtől kezdve az akadozó lejátszásig.
-
törölt tag
válasz
Polllen #36782 üzenetére
Szvsz egyik ok a Display 23.972Hz lehet, a pontatlan képkockasebesség is kb 4 percenként dropot produkál. Gyári ipari hulladék beállítású nvidia VGA miatt van. NVIDIA Custom Resolution a megoldás, ott kell pontosan beállítanod az értékeket, hogy a végeredmény közelebb kerüljön 23,97600Hz-hez. Egyszer leírtam tán MPC topikban a mikéntjét, vagy neten rákeresel, nem bonyolult.
Nekem szintén egy GTX 750-nel sikerült 45 perc/ dropra feltornászni, de kinél épp milyen, létezik pontosabb is. AMD APU és VGA vagy Intel újabb procik tökéletesek gyárilag is.
-
törölt tag
válasz
devil-k #36675 üzenetére
Kizárólag 10-hez nem tudok. Viszont korábbi scriptekből kiolvashatók a tiltott processek. 8.1 CAD esetén is különböző hardverelemekhez kellett finomhangolni, pl hálózatkezelés miatt. Tulajképpen addig kell herélni, amíg Openelec lesz belőle.
Kipróbálom én is az új verziót, majd írd meg mire jutottál.
-
törölt tag
válasz
bajnokpityu #36672 üzenetére
Ja, csak én panaszkodom erre, itt lehet bibi.
-
törölt tag
válasz
devil-k #36662 üzenetére
Akkor neked a DSPlayer való, de abban el fogsz veszni, ha előbb nem "gyakorolsz" MPC/madVR. Totál értelmetlen felrakni, amíg az ember nincs tisztában a szűrők használatával, mit és mit nem bír a hardvere erőből. Neked pedig ezen felül megvizsgálni, hogy ha az IGP számol, mint a veszedelem (Jinc3+AR aszem ment filmes anyaggal i3-on), akkor mennyire főzöd meg a passzív rendszered alkatrészeit. Ezt a kört építkezés előtt már le kellett futni, mérlegelni.
-
törölt tag
válasz
devil-k #36651 üzenetére
Betett a kánikula?
És cserélsz házat, veszel aktív hűtést, kukázod a Plex DC-t és beleraksz egy fizikailag és digitálisan agyonszennyezett PC tápot? Magyarul van értelme, viszont a mostani HTPC-d fele a kukában végezné képletesen.
(#36659) devil-k
Egyszer végigmentél az MPC konfigoláson, a DSPlayer Kodi ugyanaz lesz kép és hangminőségben egyaránt, viszont megmarad az integráció nélküli csicsás felület. Tehát minőségben már van összevetési alapod, renderelő setupokat is kipróbáltad i3 szintjén.
Annyi a különbség, hogy a MadVR fejlesztője azóta telerakta Sharpen szűrőkkel, melyeket egyénileg kell órák hosszat tesztelni, ízlés, hardver szintű teherbírás figyelembevételével.
Openelec mozigépnek (arra amire mi használjuk) teljesen alkalmatlan, szimplán nagyon jó médialejátszó program még mindig. De azért próbáld ki, fejlődik minden.
Látom tudja mindenki az igazsághoz vezető utat, épp csak figyelmen kívül marad a megjelenítő, annak mérete, hangrendszer, moziszoba vagy nappali, esetleg pc monitor előtt ülve. stb.
-
törölt tag
válasz
MasterMark #36432 üzenetére
Spline is hasonló, hasonlítsd össze a kettőt.
-
törölt tag
válasz
MasterMark #36424 üzenetére
Bilinearhez képest élesebb és pontosabb lesz a képed, esetleg nagyon rossz minőség esetén negatívum lehet, hogy a Kodi-lanczos picit túlszemcsézheti a képet.
-
törölt tag
Ja, majd elfelejtettem. Nem tudom mitől, ugye jött új Catalyst, Kodi, W10, mindenesetre Kodi alatt ismét van sokcsatornás LPCM hang.
Ez pedig a legújabb Nightly MPC, immár beépített és frissített Audio Renderer Wasapi kimenettel. Én egyelőre még az MPC BE audio renderert használom, de MPC is tesztelés alatt.
-
törölt tag
válasz
bajnokpityu #36398 üzenetére
Persze, tiszta rendszerem van, vizsgálgattam kicsit az újdonságokat, mielőtt végleges telepítést csinálok. Az új kiadás egyébként bekavar a DSplayeres verziónak is. Nálam marad a Kodi15 MPC integrációval, a W10-et pedig meglátjuk mennyire lehet kibelezni, mindenesetre rosszabb hangja nem lesz.
-
törölt tag
válasz
Patice #36270 üzenetére
Te hol voltál eddig?
többször beszéltük, hogy a Kodi mai napig nem tud 24.000Hz filmeket pontos sebességgel lejátszani, helyette azokat is 23.976-on nyomja, ezért a kényeske szeműeket zavarja az időközönként akadó kép. Kodi csapat DX frissítéssel együtt ígért javítást, no most itt van. Néhány héttel ezelőtt kipróbáltam teszt verziókat, ugyanúgy fennállt a hibajelenség.
(#36272) bajnokpityu
Nem csak AMD, Intel is, Kodi van/volt szarul megírva, MPC-nek nem akadály.
-
törölt tag
-
törölt tag
-
törölt tag
Azért van köztes konverzió, mert egyszerűen a VGA RGB pixelekkel dolgozik. Ezért további felesleges körök nélkül legegyszerűbb azt is kiküldeni belőle, majd a legtöbb tévé ebből YCC 4:2:2-t csinál magának, hangsúlyozva, hogy a konkrét tévé/projector ismerete nélkül ez általánosítás. Pl legtöbb LCD tévén nem igazán lesz látható különbség ha csak az YCC-RGB out különbséget nézzük.
Nyilván jogos felvetés, ha a tévé 4:2:0>4:2:2 chroma skálázója fosabb (vagy megtartja 4:4:4-ben, vagy egyáltalán kezelni tudja, vagy uyge eldobja, hisz "tudja", hogy az konvertálva került oda), mint a PC algoritmusa, miért ne törekednénk a legjobbra. Persze lehet mondani, hogy 42" tévén Full HD anyagon nagyítóval.... de mások meg bazi vásznon... ezért nem jó általánosságban beszélni.
Egyébként újabb Samsung plazma tuti tud PC módban RGB és YCC 4:4:4-et is.
-
törölt tag
PC/VGA-n belül egy ponton mindig lesz RGB 4:4:4 konverzió, tehát YCC>RGB. Ha feltételezzük, hogy a tévé kezeli (kezelni és megjeleníteni nem ugyanaz), miért történjen egy felesleges újabb konverzió: YCC>RGB>YCC formában. De a legfontosabb összehangolni a kimenetet a megjelenítő bemenetével. Pl az emlegetett 2012-es plazma egész biztos belül 4:2:2-vel dolgozik, fingja nincs a full RGB-ről, jobb ha egyből a VGA konvertál YCC-re, szemben egy GT60-nal amire nyugodtan küldhető RGB, jól konvertál magának bármiről bármire.
Lehetne folytatni azzal, ha a tévé megjeleníteni is tudja, pl Pana pure direct, akkor a chroma skálázás teljes egésze megmarad, nincs elhajítva egyből a fele. Kitérni a madvr YCC 4:2:0 >> 4:4:4-re, ahol a tömörített négyzetes recék tűnnek tova, stb stb. Szóval nem egy szóval lesöpörhető, hogy a chroma up (többek között) miként történik, a teljes lánc ismeretére és összehangolására van szükség. Ezután lehet eldönteni mit és hogyan érdemes. Nyilván Full HD anyag és közepes megjelenítő esetén érvényes amiről beszélsz, de a kényelem és egyebek megmaradnak, ha KODI DSPlayert-t használnál. De csak azoknak ajánlom, akik eleve tudják mit mért és hova állítanak, van tapasztalatuk MadVR terén.
Egyébként rengeteg sharpen funkció és skálázási lehetőség került az új madvr verziókba, elveszik benne már gyakorlottabb kéz is, tisztára Darbee lett.
-
törölt tag
Ja, főképp a teljes értékű chroma térkép miatt, Full HD BD chroma 4:2:0 = Luma/fényerő: 1920x1080 pixel, Chroma/szín infó: 960x540 pixel >>> YCC 4:4:4 vagy RGB 4:4:4. De ez nem minden, hogy ezt, pl 8-10 bit, 96 bit/channel újramintavételezéssel, ditheringen át doubling... madVR wikit és chroma subsampling wikit kéne átrágnod
Más kérdés, hogy megjelenítője válogatja végeredményben mit kapunk, pl bizonyos tévék kapásból dobják a chroma pixelek felét.
Vagy egész egyszerűen a HTPC kimenetet kell összehangolni a tévével, egyáltalán mit tud és nem megjeleníteni, illetve miből mit. Jó példa erre Patice régebbi Pana plazmája, ami egész biztosan másképp bánik a lehetséges kimenetekkel, ezért az a képminőség amiről minap beszélt(ünk), hasonlította össze Linux és Win tekintetében, jelentősen eltérhet egy másik tévén. Megint más egy olyan megjelenítő, ami akár képes teljes RGB 4:4:4 kezelésre is.
Nyilván alacsonyabb felbontás esetén plusz erőforrás szükségeltetik, de 1080p esetén, ha a vas képes Jinc3+AR-re, már jók vagyunk. Bicu és Lanczos között is elég nagy difik lehetnek, ha a Lanczos3+AR megy, az is nagyon jó, pl Bay Trail és Kabini egész biztos. Nekem most a Super xbr a favorit, de projin még nem teszteltem. Első látásra gyönyörű éles képe van, erőforrásigénye alig több, mint a Jincnek, nagyon jól skálázható, a végeredmény szvsz feleslegessé teszi az izzasztóbb NNEDI-t. De tesztelni kell még, ahogy említettem az újítások száma is elég sok... Majd W10-zel egyetemben, úgyis egészet nulláról kell felépíteni, viszont olyan jól működik minden, hogy semmi kedvem.
Száz szónál is többet mutat: MadVR Chroma Upscaling 1080p Image Quality
Töltsd le a nagyítható képeket teljes felbontásban, majd a színeket, éleket és általános képminőséget hasonlítsd össze. Elég szemléltető, ahogy sokszor elmondjuk, más-más a végeredmény 22" monitortól 50" tévén át 250 széles vászonig.(#36110) Patice
Fapacit olvasom épp, neki tetszik a 10.
-
törölt tag
Szerintem egyszer kérdeztem már, de most már valóban köpésre a debütálás. 10-es hangja milyen? Gondolom ismert scriptek levesben, lehet majd ezt is egyénélig belezni. Úgy egyáltalában MPC, Kodi és PDVD mennek rendesen? AMD már kapott drivert azt látom.
-
-
törölt tag
válasz
Compika #35972 üzenetére
14 stabil verzió
15 Beta 2: a köv verzió eddig legstabilabb változata
15 Nightly: mindig a legfisebb kiadás, benne napi szintű hibajavításokkal.Windows DX11: x86:
Jelenleg teljesen eltérő verzió, bugtenger a dx frissítés miatt, nem ajánlott napi használatra. Úgy rémlik a végleges 15 verzió után a 16-os beta kiadásokkal debütál.
-
törölt tag
Mindannyian megvettétek az UHD tévét, ott ültök előtte 1 méterre öletekben a centersugárzóval?
Tudtam, hogy az UHD sokkal gyorsabban terjed majd, mint hittük, de ilyen projim sem ma lesz. A 2015/16-os tévék árában szinte nem is látszik már a különbség, projik szintjén nagyon másként van egyelőre.
-
törölt tag
-
törölt tag
Te PuMbA, nem lehet, hogy kicsit lemaradtál?
Szerintem a Kodi DSPlayer az utóbbi idők leginnovatívabb fejlesztése, még ha nem is teljesen gyári, de majdnem. Egybegyúrták a lehető legjobb képminőség elérésének lehetőségét a Kodi kezelőfelületével, nincs szükség egyéb integrációra, azon kívül, hogy a szoftvert finomhangolni kell. Akár high end moziszobák egyik kívánatos motorja is lehet, ha nem hal el és ilyen ütemben fejlődik, nem lesz bugos és egyebek. Ha értő kézzel rendszerhez van hangolva, bárki könnyedén, laikusok is képesek csicsás felülettel irányítani a ma elérhető legjobb minőség mellett, ami "csupasz" Kodi alatt nem feltétlen valósul meg, vagy további programok kezelést kell megtanulni.
(#35789) Tuib
LPCM és Kodi 15 nálam is halott, bosszantó dolog. 14-es még rendben volt, erre telepítve a 15 már nem működik, feltételezem szűz telepítéssel sem, de ez még egy lehetséges kapu.
-
törölt tag
válasz
bajnokpityu #35763 üzenetére
Ha pont svenkel a kamera, projin tuti észreveszed, de valóban ez legyen a világ legnagyobb problémája. 24p juderre egy megoldás létezik, köv vetítőd tudjon skálázhatóan interpolálni. Magyarul legyen benne egy épkézláb algoritmus, amivel a köztes képkockák számolását ízlésre tudod szabni, ill ne jelentkezzenek a káros mellékhatásai. Ebből a szempontból a Sony pl nem rossz - ahogy tévék esetén is a legjobban csinálják -, de én vásznon is még tartom magam
Létezik egy másik opció, 60Hz force HTPC-vel (SmoothVideo Project (SVP) és tsi.), de számomra kicsit még mindig művi, ízlés kérdése ez is. Sajna gyári 48,60 fps elterjedés még messze van, pedig valóban itt lenne az ideje. Én is rákényszerülnek, hogy szokjam
-
törölt tag
...kadenciahelyes lejátszással...
Hardveres korlát és kadencia: A GTX-ről (és általánosságban nvidia karik) írtam korábban, hogy gyárilag nem feltétlenül pontosak, viszont drájverben finomhangolható, hogy közeledjen ahhoz a szinthez, ahol már nincs frame drop miatti akadás. Ezzel szemben volt már dolgom olyannal, amit (további hókuszpókuszok nélkül) nem lehetett "ultravájatszemű" usernek beállítani, kb 1-3 kockát eldobott filmenként.
A Haswell procid out of box mintaszerűen pontos, ahogy az összes AMD APU és VGA.
...menni fognak a 3D-s tartalmak...
Power DVD BD3D-re, felezettekre bármelyik lejátszó program.
...képminőségben hozni fogja azt a szintet, amit a Dune...
Akár jobb, sokkal jobb is lehet, de nyilván függ az igényeidtől, feltelepített szoftverektől és azok beállításaitól, különbségek nagysága tévédtől vagy projektorodtól. Ha csak felhánysz egy Openelecet vagy bármit Kodival, ami lehet Win 8.1 és felette, nem használod túlzott mértékben a gyári drájveres képjavítókat, kb az már ugyanaz a szint, mint a Dune, de biztos nem rosszabb. És ez csak a kezdet...
-
törölt tag
Megerősítést vársz? Ugyan nem egyforma minőséget képvisel egy kihegyezett HTPC szemben egy mindenes PC-vel mely multimédiás feladatokat is ellát - gondoljunk csak tápra, zajra, szoftverekre stb -, de még utóbbival is a Dune-ön túlmutató eszközt lehet összedobni.
...3D tartalmakkal pl. mit lehetne kezdeni...
Mondjuk lejátszhatod azokat,
felezettől érintetlenig (PowerDVD), az i5-4590 és vagy GTX750 alkalmas mindenre, amit kívánni szeretnél.
-
törölt tag
Nem, ez más tészta, itt a régi Intelek hardveres fps limitáltságára gondoltam, azaz hogy önmagukban nem képesek pontos sebességre, a Kaverinél pedig a megjelenéskori DXVA gondokra, ami valóban eltért Kodi és MPC/LAV szintjén.
....Ha színtérnél a 16-235 kimenetre gondolsz akkor az intel driver gond volt,
Igen, de ma már ezzel sincs gond. ( majd köv drivernél lesz
)
Más:
Próbáltam VGA-val legfrissebb MadVR Super-XBR algoritmust Image Doubling és Croma up szintjén (NNEDI és Jinc ellenében). Főleg rosszabb anyag, felskálázás esetén, aki használja vagy a vas elbírja ezeket érdemes kipróbálni, szvsz nagyon jól megírták erőforrás szintjén is. Főleg az élek mentén jár látványos pozitívummal. Biztos vannak vagy lehetnek negatívumai, kísérletezni érdemes. Egyelőre mozin nem néztem csak asztali gépen.
-
-
törölt tag
válasz
Oszilaci #35349 üzenetére
MPC-HC (madvr) "O"-ra kiírja pontosan, ahogy kiszámolja az eldobott frame-eket is. Ivy ha jól rémlik 23.972, tehát 5 percenként dobál (ezáltal akad meg kissé a kép).
Nagyon színes ez a topic, ugyanabból a hardverből épült HTPC-t sokan sokféle felhasználással gyűrjük. Egyik sem előrébb való szvsz, inkább más megvilágítást ad bizonyos hozzászólásoknak, véleményeknek. Lehet, hogy neked ez semmit nem jelent (nem is látod), másokat a világból kerget ki. Kérdeztél, válaszoltam. Ahogy sokan monitoron vagy apró tévén filmeznek, mások 2-3m széles vászonnal, nyilván mások a prioritások is, másképp látszik ugyanaz a jelenség.
-
törölt tag
válasz
tom_tol #35335 üzenetére
Innen a fórumról is többen használnak Haswellt full elégedetten, pl Patice és Devil. Róluk tudom is, hogy nem adnak egy bizonyos szint alá, a felhasználási köreink is hasonlók. Magam is építettem Haswell mozigépet, jó az irány. Haswell előtt kb vicc volt, legalábbis mozis felhasználásra. De a Bay Trail is érdekes volt a HD hang támogatásával Win-Linux tekintetben, majd az 1 évig tartó javítással.
-
törölt tag
válasz
Patice #35320 üzenetére
Olvasgattam róla, persze nekünk nem játékokban kell kitűnni egymáshoz képest, hanem multimédiában, hang és képminőségben, jó szoftveres háttérrel, támogatással. Jó cuccnak tűnik, egyelőre előbbiek miatt nálam még AMD hangyafasznyit előrébb tart.
(#35280) sb
Semmi különös, kellene pajtásnak betonstabil UHD ready kis méregzsákot házimozi felhasználásra. Kodi DSPlayer, PDVD és erre gondoltam. Nagyjából 1-2 nap alatt el tudom dönteni speciális fájlokkal és tapasztalattal hogy alkalmas-e a hardver erre, esetleg kisebb kompromisszumukkal. Braswell sem rossz látatlanban, lesz lehetőségem mindenképp kipróbálom. Intel driverektől nem titkoltan félek.
-
törölt tag
Korábban pedzegettem, hátha most több infó birtokában vannak a tech szakik. Carrizóból asztali fronton reménykedhetünk? Lennének vele ötleteim...
-
törölt tag
válasz
bajnokpityu #35231 üzenetére
Ja, közel a megjelenés. Egyelőre nem volt energiám kísérletezni. Túl jól működik minden, el kéne már rontani valamivel.
(#35232) Oszilaci
Eddigi tapasztalatok alapján szokott lenni. De... szokásos felvetések, milyen láncban, milyenen céllal, célra stb.
-
törölt tag
Ha már téma, hardcore user befogott már Win10-et élesben mozigépnek? Kép-hang stb tekintetében?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Mi is az a HTPC?
- A Panasonic Toughbook CF-54 i5-5300u i5-6300u TN, IPS touch Budapest, MPL Foxpost
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Lenovo ThinkPad T14 Gen 4 üzleti notebook - i7 1360P 24GB DDR5 RAM 512GB SSD Iris Xe W11
- Nike Airmax 720 43-as sneaker eladó
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged