- iPhone topik
- Képen az iPhone 17 Pro kétféle akkumulátora
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Telekom mobilszolgáltatások
- Egy óra, két rendszer
- iOS alkalmazások
- Melyik napszakban merül majd le az iPhone 17 Air?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Minden ami HTPC, legyen akár hardveres akár szoftveres kérdés!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
_Smooth #34135 üzenetére
Szerintem egy NAS nem lenne rossz megoldás a tartalommegosztásra, bár tény, hogy plusz költség.
Ahogy látom az aláírásodban (gondolom az van) a jelenlegi HTPC-d nem eszik túl sokat, így az akár fájlszerverként is működhetne. NAS vásárlás előtt kipróbálnám ezt a vonalat, hogy mennyire működőképes.
A hálószobai, nemokos TV-hez tényleg kellene egy egyszerű, hálózatos médialejátszó. Erre a Málna (főleg az újabb 2-es változata) tökéletesen alkalmas lenne OpenELEC-kel. Vezetékes hálózat kell majd neki.
Tényleg kell böngésző is a MP-re? Netezni is akarsz rajta?
(A hálózatos működéshez nem kell böngésző.)
Elfekvő alkatrészekből is érdemes lehet egy kis otthoni fájlszervert csinálni, csak kérdés, hogy mik azok az elfekvő komponensek.
NAS-ból pl. egy Zyxel NSA325v2 szerintem pont elég lenne arra, amire igényed van. USB-n ráköthető a két meglévő külső HDD-d. A topikjában kérdezz esetleg rá, hogy belső HDD nélkül megy-e, vagy mindenképp kell bele is minimum egy HDD. Ha kell, akkor esetleg nincs otthon elfekvőben?
Jelenlegi gépeden milyen OP rendszer van? Mert ha azt használnád fájlmegosztásra, akkor Linux ajánlottabb lenne a HTPC és Málna közé. Természetesen vezetékes kapcsolattal!
-
válasz
priusz #34130 üzenetére
Egy ilyen erősítő elé akkor inkább egy HD képes (HDMI-s) procit vennék fejlesztésként, és abból vezetném át analógon a hangot a nagy Denonba.
Vagy olcsóbban egy jó hangú, koax kimenetes hangkártyát.
Vagy még olcsóbban az alaplapi tüskéről vezesd ki az S/PDIF jelet és vegyél/készíts magadnak egy koax kijáratot a gépedre és ezen küld ki a mozihangokat.
-
válasz
kisza25 #34058 üzenetére
Szerintem a kinézett opciók közül mindegyik alkalmas akár a 3D blu-ray lemezek lejátszására. Ami inkább szoftver függő dolog.
SSD-vel egyik sem lesz lassú. Memóriából szerintem az arany középút - 4 GB - elég (pláne, hogy az AMD-nek csak egycsatornás az integrált memória vezérlője - ha jól emlékszem).
Asrock Q2900 - drága, J1900-as kistesó is elég lenne a feladatra. A passzív hűtő ellenére egy csendes ventivel támogatnám a hűtését.
Asrock QC5000 - árban már OK, de engem zavarna az a mini venti a mini hűtőbordán. Bár eddig nem hallottam panaszt arra, hogy filmnézés (~ alacsony terhelés) alatt hangoskodna.
AMD 5350 + AM1 lap - árban szintén OK, a későbbi fejleszthetőség (~ procicsere) lehetőségével. Ha ez fontos. + akár pocihűtőt is lehet mást rakni rá, ha ez igény.
Ennyit tudtam róluk elmondani. Hasonló árban szerintem ma ezek a megoldások léteznek csak.
Megjegyzés: saját tapasztalatom egyikkel sincs!
-
Intel procit használok a HTPC-mben, még nem sikerült kipróbálni, hogy mennyit bír MadVR szűrőkből, de mások már próbálták és nem sokat. (MadVR szűrők a GPU-t terhelik.)
Ha nem igény a MadVR, akkor teljesen jó procik a Haswell alapú Pentiumok is már.
Skylake idén év közepén, nyáron jön (elméletileg), valamennyi előrelépés lesz IGP terén, de már a mostani megoldások is teljesen használhatóak szerintem.
Akár Linuxos alapokon is.
Ha igény a MadVR, akkor vagy AMD-s APU, vagy dedikált VGA kártya kell.
Milyen megjelenítőhöz akarod használni?
TV-hez szvsz. elég az IGP is.
-
-
-
válasz
zolaas #33650 üzenetére
XBMC-ben nem elég a HD hangsávra váltani, hanem az "Audio menüben" be kell állítani a passthrough-t
Ezután aktívak lesznek azok a pontok, ahol bepipálhatod, hogy az erősítőd mit képes dekódolni (DD, DTS, stb.) Ezeket mind be kell pöttyözni, ha azt akarod, hogy a kódolt hangot kiküldje az XBMC az erősítőnek.
-
válasz
stickermajom #33619 üzenetére
"Azt azért nem gondoltam volna az elején, amikor belevágtam ebbe a HTPC építésbe, hogy a ház lesz a legnagyobb probléma..."
Ezzel a problémával már sokan találkoztunk.
Tényleg nem egyszerű.
-
válasz
zolaas #33596 üzenetére
"...esetleg ilyen "noname" HDMI kábeljeim vannak csak itthon, az lehet a probléma oka?"
Mivel írtad, hogy eddig ment a kép + DD és DTS velük, ezért egyértelműen nem. Ha ezek eddig mentek probléma nélkül, akkor a HD hangoknak is menniük kell.
Esetleg XBMC-t cserélhetnéd Kodi-ra, nem írtad hanyas verziójú XBMC. Kodi-ban - ha jól rémlik - a hangért felelős részt is erősen frissítették.
Catalyst-ra is nézz rá, hogy van-e frissebb, bár szereti saját magát frissíteni.
Hogy hol keresd a beállítást? Passz. Pár éve már átálltam Inteles vonalra.
-
válasz
zolaas #33582 üzenetére
XBMC alatt akkor gondolom Win alap van.
Ha igen, akkor ez szerintem sima diver probléma. Nézz szét a hangkártya beállításai között, amikor be van kapcsolva az erősítő is és HDMI-n látja (mutatja) a gép az erősítőt. A tulajdonságok között nézz szét, hogy ott engedélyezve van-e a HD hang. Esetleg AMD-hez kellhet egy HDMI Audio driver is, bár ennek benne kellene lennie a legfrissebb Catalystben.
-
Nekem volt egy hasonló LC-Power házam (1400-as), mondjuk az alapból nagyobb is volt, de én állítva használtam, úgy, hogy felül volt egy venti és a procin egy megfelelő borda, amivel így szépen át tudta szellőztetni a házat. A teljesen passzív hűtés problémás, inkább akkor minimális számú venti, alacsony fordulaton, hogy legyen aktív szellőztetés.
-
Az OK, hogy a fájlokat te oda másoltad, és hogy létezett az adott könyvtár, de ettől függetlenül a MySQL adatbázis nem ott lesz tárolva.
Az xml fájl első pár sorában láthatod, hogy a video adatbázis helyénél (is) csak a NAS IP címe szerepel.
Parancssorban valahogy rá kéne nézni, hogy tényleg eléri-e a Raspi Sambán a NAS-t. Pl. kell-e jelszó neki hozzá, vagy sem.
Amúgy NFS-sel szerintem egyszerűbb lenne.
-
válasz
bajnokpityu #33437 üzenetére
Nálam is hasonló a helyzet.
-
válasz
mandju #33392 üzenetére
Sima, mezei KODIbuntu, pendrive-ról felraktam és most is azt használom, használja a család napi szinten.
Win8.1 mellé raktam fel, bőven elég neki egy 10 GB-os partíció, nekem telepítve olyan 3,5-4 GB-ot foglal az SSD-n.
(#33398) Tamoo:
Ha van egy kis időd, akkor szerintem tegyél egy próbát. Ha nem kell MadVR meg semmi egyéb, akkor stabil kis rendszert lehet csinálni vele.
-
Linux vonalat nagyon idegennek érzed?
Nekem bevált és Intel alapon kevesebb szívás mint egy Win8.1 + Kodi. Konkrétan telepítés és első újraindítás után csak annyi volt a teendőm, hogy beállítsam a Kodiban az eléréseket, meg hagytam, hogy megcsinálja a médiatárat. A többi adott volt, MCE távval azonnal ment minden.
Most a médiatár adatbázisát is át akarom rakni NAS-ra és így tök mindegy mikor, hányszor rakom újra.
-
Mire használnád? Mivel?
Csak mozigép? Arra tökéletes. Csak a rendszer lenne rajta, vagy filmek, zenék is? Mert akkor a 120 GB-os SSD sok.
Vagy ha zene is képbe kerül, akkor kell mellé USB --> S/PDIF átalakító még + kábel.
Ha Brazos-szal elvoltál, akkor sima filmezéshez elég lenne akár egy Cerka J1900-as mini-ITX lap passzív hűtéssel, amihez passzol az Antek nyitottsága. Pl. a Giga megoldásán van alaplapi tüske.
(#32658) Gabesz26:
A Poenix változat van abból a lapból, még nem sikerült a DAC-UP USB tesztelése, de lehet ránézek a napokban, viszont most csak KODIbuntu vagy Win8.1 + KODI van fent azon a gépen.
Azt a linux disztrót, amivel tesztelni akartam, még nem sikerült rávarázsolni rendesen, de folyamatban van a próbálkozás.
Egy FiiO E10-zel gondoltam kipróbálni, mert a sztereó láncomat eléggé leépítettem, fejessel talán jobban hallható lesz a különbség, bár az is csak belépő cucc.
-
válasz
eastsider #32507 üzenetére
Kínai csodák alias MCE remote: Alternatíva1, Alternatíva2, Alternatíva3
-
válasz
MasterMark #32424 üzenetére
Nekem az elődje, az L7-es van. Teljesen jó, alacsony terhelésen nagyon halk.
-
válasz
vitezlejszlo #32309 üzenetére
Köszi!
Erre pont tegnap előtt figyeltem fel egy ismerősömnél és KODIbuntu alatt csak sztereó ment ki.
Utánanézek ezeknek.
-
válasz
bajnokpityu #32199 üzenetére
Voyage MuBox alatt ha jól emlékszem 3.14-es most az RT-kernel. + MPD-t használ ez is és a Volumio is a zenélésre, alsá-val.
-
válasz
bajnokpityu #32197 üzenetére
Azt inkább a videó részre írtam. Mozis felhasználásra.
Azt már tapasztaltam pont nálad, hogy hangban tényleg semmi közük egymáshoz.
De az a Linux, nem az volt, amit most használok. Ill. ennek már nem is tudom mennyi ideje volt 1-2 éve? Azóta azért jöttek új dolgok.
-
válasz
bajnokpityu #32189 üzenetére
Mivel OSX Unix alapú, ezért közelebb áll a Linuxos világhoz. Így meg szerintem érthető, hogy miért nincs alatta annyi lehetőség, mint Win alatt. Linuxnál se lehet nagyon változtatni, hogy mit akarsz használni. Kb. van egy, vagy kettő oszt csókolom.
Zene miatt érdekes lesz nekem is az OSX a mozi mellett, de már én sem erről a gépről zenélek (Link1, Link2).
De azért meg akarom majd hallgatni az OSX-et rajta. Win alatt még a JRiver is érdekel, mint média center.
-
válasz
bajnokpityu #32182 üzenetére
"Semmi komolyabb rendert nem bír el a hd4600, még skálázás nélkül sem. HD4600 csak a legalapabb rendereket bírja el madVR alól."
Írtam, hogy én már a DXVA minőségével is elégedett vagyok. Ha sikerül az alap rendererekkel egy lapáttal még rátenni, úgy, hogy nem hajtom vele túl az IGP-t és nem melegszik túl a rendszer, akkor azzal elégedett leszek.
Ennyit tud ez a vas, pont.A menük alatt mit értesz, melyeket kell feladni? A lejátszás közbeni dolgokat?
Több operációs rendszerrel szerencsére megy az, hogy nap közben a család alapból KODIbuntut használja, erre bootol automatikusan a rendszer, de ha én esténként ki akarok valamit próbálni, akkor van mellette Win 8.1 szintén Kodival, amivel tudok játszani. Így ha valamit elrontok, vagy olyan szinten elcseszem a beállításokat, hogy használhatatlan lesz a család számára, akkor sincs gond, mert ott van a KODIbuntu, amit nem piszkálok.
Mondom, meglátom merre haladnak majd a gyártók (AMD, Intel, ARM) tovább az IGP-kkel, mert egyre jobbak jönnek.
Pl. nem tudom egy Intel Iris Pro IGP mit tudna egy AMD-vel szemben. Csak az a baj, hogy ilyen IGP meg nincs az olcsóbb Intel procikban.
Ennek a rendereres mókának is lehet az a vége, hogy inkább már dedikált GPU kell hozzá, mert annyira erőforrás igényes dolog. Az ilyen igény meg megint teljesen más alapokra való építkezést jelentene hardverileg, amit most nem szeretnék előröl kezdeni. (Bár a NAS gépházába még el is férne egy közepes kártya, azzal tudnék kísérletezni, de ezt egyelőre nem akarom. Majd a ház után talán.
)
(#32181) PuMbA:
Ismét köszi az infót.
(#32183) bajnokpityu:
Ez még a bakancslistámon van, csak még nem jutott időm rá, hogy tényleg nekifeküdjek. De a háttérben ez is folyamatban van.
-
válasz
bajnokpityu #32174 üzenetére
OK. Köszi!
Szerintem most még egy darabig elleszek a 4330-cal, meglátom mennyi renderert bír el. Úgy sem vetítőn nézem és ahogy alakulnak a körülményeim még egy darabig marad a TV. Már így sem panaszkodom, így is van szebb képem Dune 301 után, vagy olyan képem, amilyet akarok, meg ami nekem fontosabb: jobb hangom HDMI-n is.
Érdekes fejlesztések jönnek szerintem majd az elkövetkező pár évben, Intel és AMD vonalon is egyre erősebbek az IGP-k, lassan itt a h.265/HEVC/4K, stb.
Szóval most egyelőre kivárok és használom azt, ami megvan. Aztán majd ha ellenállhatatlan fejlesztési vágyam lesz megfelelő mennyiségű pénzmaggal párosítva, akkor váltok.
(#32175) Ribi:
Olyan GPU igényes rendereket akarok futtatni IGP-n, amikkel jobb képet lehet kapni, mint egy alap DXVA-val. Itt a topikban sokszor esik szó róluk (madVR...).
-
Szerintetek az IGP-k esetében mennyit számít a RAM sebessége?
Megérné gyorsabb RAM-okra beruházni, hogy növeljük az IGP teljesítményét?
Valakinek esetleg ezzel tapasztalat?
-
válasz
vitezlejszlo #32105 üzenetére
AMD platform alá lehet kell a HDMI-hez megfelelő driver, mondjuk egy legfrissebb Catalyst, persze a linuxos verzió, hogy működjön. Szerintem.
-
válasz
zoltan6 #32001 üzenetére
A linkelt wiki oldal szerint 4.3 ELŐTTI DSM esetén ilyen a beállítás. MOst a DSM 5.1-nél jár? A te 112j-den milyen DSM van most?
Nálam DS213-as van, legfrissebb DSM-mel. Az NFS engedélynél én megadtam IP címet, nem mindegyiknek adtam engedélyt!
Kodi-ban pedig az adott média típus alatt a hozzáadásnál a hálózatot választottam és ott van/volt NFS lehetőség is és ennyi. Tényleg.
-
válasz
#75912448 #31746 üzenetére
MS-Tech tápja nekem sem tetszik, de egyelőre nincs gondom vele. Eddig probléma nélkül megy. Idővel akarom majd cserélni én is dell + HD-Plex kombóra. De egyelőre nem a táp a szűk keresztmetszet nálam.
Amíg nem lesz kecó addig nincs újabb táp, meg hűtő.
Cuboxra meg OPENelec van, épp az előbb sikerült egy másik microSD-re felrakni a Voyage MuBox-ot real-time kernellel. Éjszaka konfigolás és próba.
-
Bele.
Nekem egy Scythe Kozuti van most benne, annak a magassága 40 mm és még van felette kb. 9 mm hely.
Amit linkeltem hűtő az a ventivel együtt 37 mm magas és légkavaró hűtené a körülötte lévő alkatrészeket is kicsit, amit pont Pityu is írt.
Ráadásul Noctua cucc, ami a csendességéről híres.
(#31728) bajnokpityu:
Én is erre jutottam, hogy egy minimális kis aktív hűtés kell a rendszernek, nem csak a procinak, hanem a környező elektronikának + esetemben a paneltápnak sem árt, ha kap egy kis segítséget hűtésileg.
Kozuti ventije egyelőre még elég halk filmezés közben, de ha mást is csinálok a gépen, pl. programok telepítése, stb. akkor már hallhatóan felpörög, ahogy a proci is jobban terhelődik.
Vadászok egy Noctuára apróról.
(Decemberben meg kellett volna vennem, volt egy eladó.)
-
válasz
#75912448 #31652 üzenetére
Akkor ebből arra következtetek, hogy független a Kodiban betallózott könyvtár elérési protokollja a Win hálózati mappák felcsatolásától. THX.
Még szerencse, hogy van másik OP rendszer a gépen, mert ha éppen nem menne a gép valamiért, mert mondjuk előző este jól elállítgattam, akkor kapnám az áldást otthonról.
-
válasz
Mezga Aladár #31644 üzenetére
Samba hálózati oldalról OK.
Win oldalról utálom, hogy sokszor bekapcsolás után nem tudja újra csatlakoztatni a hálózati meghajtókat, aminek az oka egyszerűen az, hogy a Win nem vár eleget a hálózat válaszára az újracsatoláskor, mert a hálózati mappára kattintva meg már működik az elérés.
Nem tudom milyen lesz, ha a Kodiban Sambával csatlakozom, ennek van-e köze a Win-es hálózati mappákhoz.
-
válasz
#75912448 #31365 üzenetére
No, tegnap éjszaka felraktam a szükséges programokat a madVR-hez, elkezdtem beállítgatni, .xml fájl a helyén, OK, filmet már külső lejátszóként az MPC-HC nyitja. Jeee...
De persze, miért is ne, hibába ütköztem. Nálam NFS-sel vannak betallózva a hálózati mappák Kodiban, Win 8.1 alatt is. Kodinak ez tetszett. MPC-HC-nak annál kevésbé. Csak annyit írt ki, hogy nem tudja lejátszani a fájlt.
Jól gondolom, hogy az NFS megosztás miatt? Samba is van, megpróbálom ma este azzal belőni, de tegnap éjszaka 1-kor már nem volt erőm elkezdeni kicserélni a megosztásokat.
(Ja azért előtte nyomkodtam kicsit az új, colos kockámat.
)
-
válasz
MasterMark #31607 üzenetére
Azt nem mondtam, hogy prociból nem fogja bírni.
A mostanában használatos programokban mindben az az alapbeállítás, hogy van valamilyen hardveres gyorsítás, mert ezt tételezik fel....
De ebben az esetben nincs, így a lejátszó programban kell azt belőni, hogy mindig szoftveresen dekódoljon. És akkor fog szépen menni minden.
-
válasz
Kiskopika #31570 üzenetére
Szerintem az alaplapi chipset és benne a video-vezérlő szimplán nem támogatja a hardveres gyorsításokat (vagy csak nagyon kevés megy rajta), hiszen ez egy 2007-ben megjelent cucc.
Kodi-val, meg bármilyen más lejátszó programban szoftveres dekódolásra kell állítanod mindent és akkor a proci fog dolgozni a megjelenítéssel, mert máshogy nem tud megbirkózni vele a géped. Valószínűleg fog is tőle pörögni, meg melegedni a CPU ezért lesz is hangja.
-
válasz
GhanBuri Ghan #31468 üzenetére
Nem Panasonic, hanem Samsung. KODIbuntu alapból 1024x768-as felbontást küldött neki és nekem valahogy tetszik így rajta a filmezés is.
-
válasz
#75912448 #31434 üzenetére
Igyekszem előre jutni, de most örülök, ha ki tudom feküdni a fertőzésemet meló mellett. Hétvégén talán már lesz erőm/agyam a teszthez. Engem is érdekel.
Nálam lesz még egy csavar a történetben: mivel a TV-m egy (42 colos) HD ready plazma, 1024x768-as felbontással, ezért ki akarom majd próbálni, hogy mi van akkor, ha ilyen felbontáson hajtom. Valahogy mintha jobban "tetszene" a megjelenítőnek a natív felbontáson való üzem.
A TV-t meg általában 3 méterről nézzük, szóval tök mindegy, hogy fullHD vagy kisebb jelet kap.
-
válasz
#75912448 #31362 üzenetére
Nemrég volt egy nagyobb driver frisstés Intel IGP háza táján, szóval szerintem már jó pár dolgot reszeltek rajta. Én eddig elégedett vagyok vele.
Saját vason a CPU-t visszavettem 2,0 GHz-re, de az IGP-t hagytam érintetlenül. Még azon agyaltam, hogy esetleg gyorsabb memókat érdemes lehet mellér akni dual-ban, mert ugye abból veszi el, amennyit ad neki az ember.
Amint lesz időm kipróbálom a mostanában leírtakat. Már leszedtem a megfelelő programokat, a telepítés, konfigolás és próbálgatás van hátra.
+ Linux vonalon is meg akarom nézni mik a lehetőségek.
-
válasz
bzoley #31196 üzenetére
A történet elejét nem elolvasni felületesség. Én írtam a #31157 hsz.-ben, hogy csak kipróbáltam a tüskét a ház alatt, kíváncsiságból. És jobb lett. Ha ezt te hülyeségnek veszed és mások félrevezetésének, akkor ámen. Egyéni, szagértői szoc. probléma.
#31159-es hsz.-ben pont erről írtam. Idejöttél trollkodni, aztán még neked áll feljebb. Szégyen. Tényleg annyira magyar.
Lapozzunk.........
-
válasz
bzoley #31186 üzenetére
Átgondoltam. Tapasztalatból írtam. Nem légből kapva.
"Hangfalak alá is azért teszik a tüskét, hogy az átadja minden körülötte lévő felületnek a rezgést?"
A tüske első sorban stabilizálja az adott dobozt, amit ráteszel és úgy csökkenti a doboz rezgését. A doboz tömege kis pontokban nehezedik az alatt lévő felületre és így a doboz tömege stabilizálja a rezgő részeket.
Hangszórók esetében ez eléggé hallható változás, ha használtál/próbáltál már ilyet, akkor nem kételkednél.
A levezetéssel tényleg rosszul fogalmaztam. Sorry. Félreérthető voltam.
"Egy mai, nagy hatásfokú tápnak, de lehet régi is, nem számít az a pár fok különbség."
Szerintem de. Főleg az újabbak esetén, ahol pl. a táp hőmérsékletének emelkedésével kapcsolhat be a venti, vagy a venti fordulatszáma (és zajszintje) hőmérséklet vezérelt.
"Egy normálisan elrendezett házban nem kell plusz ventilátort üzemeltetni, elvégre a hang, meg a rezgések kényes pont."
Ezt gondold át még egyszer.
Most nem egy ATX házban 1 HDD felállásról beszélünk. Vagy de? Egy ilyen házba lehet, hogy nem kell plusz venti.
A HTPC ház fogalmát is kitárgyaltuk már párszor itt a topikban, hogy relatív, hogy ki mit gondol annak. Van, akinek a kis házak, vannak akiknek a nagy házak jönnek be. Egyéni ízlés kérdése.
Én úgy tapasztaltam, hogy a folyamatosan működő HDD-knek KELL az aktív hűtés. Aminek nem kell hangosnak lennie. Manapság már nagyon csendes ventik kaphatók.
-
Ide már nem nagyon fér szivacs.
De amúgy is, ez a NAS-nak épített gépem. A jövőben egy elszeparált helyiségben, vagy szekrényben lesz.
(#31184) radi8tor1:
(#31177) bzoley:
A tüske a rezgést levezeti a házról, aminek a HDD adja át a rezgést, ergó a tüske (közvetve) csökkenti a HDD rezgését is.
Quiet drive nekem nem szimpi, még egy külön dobozba rakjam be a HDD-t? OK, hogy fémből van, de inkább legyen a HDD szabadon és kapjon rendes, aktív szellőzést és akkor nincs gond.
"Normális esetben ventilátor nem csak a tápot hűti, a ház szellőztetéséről is gondoskodik."
Az új divat az, hogy táp és a ventije részt sem vesz a ház szellőzésében, mert mostanában külön nyíláson szívják maguknak a (nem mellesleg) hővösebb, házon kívüli levegőt, és így akár alacsonyabb fordulaton elég a ventinek pörögni, mert alapból nem meleg levegőt szív.
Amúgy kisebb házban nem blődség a passzív (kis méretű) táp, pl. paneltápok, PicoPSU-k használata, mert a hűtésüket meg lehet oldani egy halk proci ventivel, ami az egész gépet hűti, mert az alaplapnál (miniITX) alig nagyobb az egész.
(#31179) bzoley:
3,5-es HDD 2,5-esre cserélése sem mindig megoldás, mert 2,5-esből csak max. 2 TB a létező legnagyobb, míg asztaliból lassan kapható 8 TB-os is. És ha HTPC-ről beszélünk, akkor szvsz. nem árt a sok tárhely. Ezt meg lehet oldani HTPC-ben is, vagy külön NAS-ban.
(#31181) bzoley:
De ezzel max. 1 HDD van megoldva.
-
válasz
JohannZimu #31162 üzenetére
"Mondtam, hogy Toobee-nál és Pityunál finomabb a kávé, illetve a gép meglehetősen hangos."
Szó szerint mondtad így?
-
válasz
mivamma #31156 üzenetére
Írtam, hogy csak kíváncsiságból próbáltam ki a tüskéket a PC-m alatt. És meglepődtem, hogy erre is jó hatással volt. Egyáltalán nem volt szó a PC hangjáról, csak a HDD-k vibrálásának hangjáról.
Nem kell itt mindig flémelni, meg minden. Baromság. Mindenki azt hisz, meg azt csinál, amit akar. Tanácsokat lehet megfogadni vagy nem.
Én sem azt mondtam, hogy KELL, csak azt, hogy kipróbálom hoz-e valamit NÁLAM. Ha hoz, akkor veszek a HTPC alá is. Ha nem, akkor újabb tapasztalattal gazdagodtam.
Sok ilyen olcsó kis tuning lehetőség van, csak próbálgatni kell. Mert miért ne? Ha a jobb hangminőség a cél, akkor sok kicsi sokra megy.
Peace!
-
válasz
mivamma #31153 üzenetére
Röhöghetsz, de nálam ez tervben van.
Kipróbálom majd a SoundCare-ekkel, amik vannak itthon. (Jelenleg dobozok alatt.)
Más részről meg ha azt nézzük hogy, ha HTPC-t használsz forrásnak, akkor miért ne kezelnéd ugyan úgy, mint egy CD játszót, vagy blu-ray lejátszót? Azoknak is kell a rezgéscsillapítás.
Az persze más kérdés, hogy milyen rezgéscsillapítás, és milyen árszinten érdemes vele foglalkozni, de egyáltalán nem hülyeség.
-
válasz
bajnokpityu #31151 üzenetére
Abból mindegy milyen vastag réteg kerül a megfelelő helyre?
Nincs túl sok helyem ugyan is a HDD tartók és a ház teteje között, 1-2 mm saccra.
-
válasz
bajnokpityu #31149 üzenetére
Fractal Node 304-ben is van/volt hasonló gondom, de sikerült annyival megoldanom, hogy szimplán nem szorítottam meg annyira a HDD-ket tartó gumi alátétes csavarokat és picit jobb lett a helyzet.
Gondolkodom még, hogy a HDD tartó keretek két felfekvési pontjáhozl is fogok még rakni valamilyen vékony, csillapító anyagot, mert még mindig áttevődik valamennyi a HDD-k rezgéséből a házra és a házról meg a polcra, amin most a gép van.
Vicces volt amúgy az is, amikor csak kíváncsiságból a Node 304 alá raktam 4 db SoundCare tüskét. Egyből elkussolt az egész ház.
(És lehet a végén ez lesz a leghatásosabb megoldás.)
-
válasz
mivamma #31131 üzenetére
"...nem találok 500 W körüli SFX tápot..."
Silverstone csinált 650W-os SFX-et is, ez már modulári kábelezésű, csak nem lesz túl halk.
Amúgy van választék SFX-ekből náluk, tessék.
Amúgy Fractal Design ház nem jöhet szóba? Ebbe normál ATX táp megy, abból meg azért akad elég csendes változat is, ha kell TÉNYLEG 500 W.. Pl. Be Quiet tápokat ajánlom.
-
válasz
mivamma #31126 üzenetére
A "tanácsadód" tapasztalatai frissítésre szorulnak.
"A javaslata az volt, hogy keressek egy olyan tápot ami full moduláris, és 30 vagy 40%-ig passzív hűtésű."
Tessék, itt van egy olyan ami 40% terhelésig passzívan megy, onnantól kapcsol be a venti. Ára.
Szerk.:
Az előttem linkelt Be Qiuet! nekem is volt. Nem az volt a leghangosabb a gépeben, pedig már használtan vettem.
Amúgy aprón szokott lenni néha FSP SFX táp 5000 alatt.
Az kb. ugyan az, mint amit most linkeltem apróról.
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudástár Mi is az a HTPC?
- Villanyszerelés
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- EAFC 25
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- iPhone topik
- Autóhifi
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
- További aktív témák...
- Bomba ár! HP Elitebook 840 G1 - i5-4GEN I 8GB I 180GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C/A Universal Dock G2 docking station (5TW13AA) (DisplayLink)
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G1 - i5-G4 I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Beszámítás! Apple iPad Pro 11 2024 1TB WiFi + Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone SE 16GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest