Hirdetés
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Yettel topik
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- One mobilszolgáltatások
- Milyen okostelefont vegyek?
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Fotók, videók mobillal
- Vivo V70 – a stílus érték?
- Luna Ring 2.0 - így van értelme
Új hozzászólás Aktív témák
-
Benne van a lehetőség ha optimalizálnának rá, a viszonylag fix hardver miatt konzolszerű élmény lehetne szinte, de sose fognak erre a játékfejlesztők és kiadók költeni. A PC portok minősége is néha gáz a konzolokhoz képest, akkor az ahhoz képest is elenyésző macOS userek kedvéért semmit nem fognak tenni.
Azok aránya, akik AAA kategóriás (nem Apple Arcade) játékokkal játszanának Macen, elhanyagolható szerintem. Az Apple-nek kéne engednie, támogatnia az OpenGL/Vulkan API-kat, hogy megkönnyítse a portolást szerintem. -
vadkörte
addikt
válasz
üzenetére
"Nem tudom milyen szerkesztő programokat használsz..."
Affinity Graphic Suite (Photo/Publisher/Designer) univerzális licencszel (Win/MacOS/iPadOS). RAW feldolgozásra NEF-ek esetén Nikon NXStudio, ARW-k esetén Capture One Express (for Sony) (na jó azért néha befigyel egy kis ACR is
) Csoportos konverzióra Mac-en és linux-on XnView-t, Win-en FastStone-t használok. Egy több összetevős batch conversion azért már meg tudta izzasztani a régi gépet - a munkahelyi "új" 4th. gen Core i5-ösöm meg küzd mint szamár a jégen - az M2-es Mini-vel azért az is jelentősen gördülékenyebb.
#71 Szabi®
"Én is megpróbáltam váltani, de közel 30 év windows után nem ment."
Ezen semmi csodálkozni való sincs. Több mint 20 éve Window-ozok. Nem vagyok IT-s sem szakember, csupán felhasználó. Amikor először került a kezem alá MacOS-t futtató gép, azt hittem agybajt kapok. Semmit sem tudtam vele kezdeni. Szó szerint semmit. Vissza is adtam a gazdájának, hogy dolgozzon ő vele. Aztán elkezdtem linux-ozni, amit Mac-esre szabtam ami egyre inkább kézreállt. MAjd miután a váltás mellett döntöttem heteket nyúztam VMWare-ben egy virtualizált Montrerey-t és ez nagyon sokat segített, hogy ne érezzem magam UFO-nak az új gépen.
Persze n+1 még az ismeretlen tényező, de nem nyüszítek, hogy szaramac...
#77 Hi!King
Pedig elég lett volna gugli barátunkkal összehasonlítást keresnie. Biztos nagyon jók voltak a maguk korukban a Pentium N CPU-k, de a silicon M család központi egységei már nem csupán CPU-k, hanem SoC-ok és már nem is x86-os architektúrájúak... A teljesítménybeli eltérés több száz %-os. Értelmesen nem lehet a kettőt összehasonlítani.
#84 GagyiSSD
Te lenni Pikari v2.0?
#93 Sidorovich
Ha a Sniper Elit-ek, a Silet Hunter-ek, meg az Age of Empire/Age of Kings (NEM RÖHÖG!!!) menne, egy k***a szót sem szólnék
M1-ről nem sok értelmét látom upgradelni, de egy régebbi - 2012-2015 közötti - rendszerről (szándékosan nem konkrét eszközt írok) már elgondolkodtató lenne. Egy 2017 utáni eszközt pedig inkább HW-esen frissítenék - HDD-ről SSD-re, CPU/RAM upgrade, OpenCore Legacy Patcher-rel esetleg felmasszírozni egy frissebb OS-t - ha amúgy a géppel elégedett lennék.
-
Szabi®
veterán
válasz
Sidorovich
üzenetére
Tényleg jól szedi a pacskert a Village, és a többi játék is. Ráadásul ez ugye már nem is fulldh. Sztem ha célplatformként fognak rá optimalizálni akkor ez még jobb lesz.
Az Ubisoftot nem is értem miért nem portol Macekre, egy Farc Cry/ Assassins Creed ip jól mutatna ezeken a vasakon, és hardver is lenne alá. -
törölt tag
válasz
Sidorovich
üzenetére
Régebben egyszer volt nálam kölcsön egy pár hónapig egy MacBook Pro , az első dolgom volt hogy csípőből feltettem rá VirtualBox alá egy Windows-t és azzal használtam.. a gazda oprendszert bottal nem mertem megpiszkálni. Egy külső USB-s Windows keyboard-dal így egész használható volt amíg nálam volt. Tulajdonképpen jók azok a Macek
-
Nem feltétlenül kell DirectX, ha már az OpenGL és Vulkan API támogatva lenne, már sokkal könnyebb lenne a portolás szerintem. (pl. az új Doomok még Windowson is ezeket használják)
Egyébként jó meglátás, ami Metal API-s, az baromi jól fut. Resident Evil Village natívan fut Apple Siliconon, 80-90 FPS-el: https://youtu.be/V7_0LLYU1Hk?t=46
Az a durva, hogy itt még mindig egy kis túlzással csak egy felskálázott iPhone SoC-ról beszélünk, 20-30W TDP-vel, amiben a CPU és GPU együtt van benne.
De továbbmegyek, kipróbáltam azt is, hogy felrakok Parallelsben Windows 11-et. Elvileg van benne hardveres grafikai gyorsítás, és valóban. Egy csomó DirectX 11-es, Windows only játék működött így Apple Silicon-os Macen, virtuális gépen futtatva, normális sebességgel és grafikán.
Sajnos a DirectX 12 még nem megoldott így, meglátjuk mit hoz a jövő. -
xsjado93
senior tag
válasz
Sidorovich
üzenetére
De látod milyen okos, hogy több accountja is van. Így ha az egyiket kitiltják a topicból, a másikon még hirdetheti az igét. Ti, megvezetett birkák meg jöttök itt az eltérő felhasználói igényekkel…
-
Szabi®
veterán
válasz
Sidorovich
üzenetére
A játékokat Macen nem a directx hiánya miatt nehezebb portolni ? Mert amik az Arcade-ban vanak azok jól futnak, de azok meg Metal Apisak ha jól tudom.
-
Ezekiell
veterán
válasz
Sidorovich
üzenetére
Valaki ezen ventilál hogy a másik milyen eszközt használ?
Te új lehetsz az interneten...
-
válasz
üzenetére
Akkor ha én most telepítek VirtualBoxba Macen egy Windowst és megcsinálok benne valamit egy WindowsOnly programmal, a világ összes PC-je semmire se jó és "na ennyit a PC-ről meg az előnyeiről"? Mindjárt megyek is aknakeresőzni.

Köszönjük ezt az értelmes és szofisztikált levezetést.Komolyan nem értem, miért van ennyi buta és flegma troll itt mostanában...
Valaki ezen ventilál hogy a másik milyen eszközt használ?
Ha legalább valós gyakorlati hátrányokról beszélgetnénk, mint pl. mennyire béna a Maces billentyűzet magyar kiosztása, vagy miért tart ott a gaming Macen ahol (az erős hardver ellenére), de nem... néhány frusztrált trollnak, akik soha nem használtak Macet kell az ideböfögött baromságait olvasnunk. -
törölt tag
válasz
üzenetére
Valamire biztos jók az Apple gépek is... csak még nem jöttem rá, hogy mire..
Anno 10 éve kellett írnom egy valamit JS-ben és némi nyomozás után rátaláltam a Tumult Hype nevű programra, ami 10 év JS kódtanulmányozás helyett, néhány kattintással oldotta meg a feladatot, na az lett volna az egyetlen olyan konkrét program ami MacOnly és valóban szükségem is volt rá.. de Apple gép megvásárlása helyett fogtam és izomból telepítettem egy VirtualBoxba rakott MacOSX-szen az említett programot majd egy napon belül meg is oldottam a dolgot. Persze mindenzt egy klasszik Windows PC-n , abból is egy eléggé Low-End gépen... na ennyit a Mac-ekről... meg az "előnyeiről"...
-
.:ZS:.
senior tag
Ha már megy hogy kinek nagyobb a ... akarom mondani gyorsabb a cpp fordítás. Akkor gondolom nyertem. Mindig van nagyobb hal.. Btw mindezt egy macen keresztul teszem.
Szerintem érdemes egy kicsit nyitottabban állni a világra, és nem mindig azt gondolni nálunk van a bölcsek köve. Sok igazság van abban amit mondasz, de sok tévedés is. -
senior tag
Alapvetően nem reagálnék erre mert tárgyilagosan is tévedéseket tartalmaz amit írtál, de azért egy dolgot hadd jegyezzek meg. A jack csatlakozása egy nagyon régóta ismert téma, amit minden magára valamit is adó telefongyártó már az earpods kijövetelekor megoldott úgy hogy az androidos készülék detektálja a jack csatlakozó bekötését így bármivel lehet használni a mikrofont és a fülhallgatót. A remote control az már más kérdés.
-
Pikari
veterán
válasz
üzenetére
Ma már én sem használom aktívan a pentium N-es laptopomat. 4-5 éve még rendszeresen használtam erre a célra (is), számos más cél mellett. Sehol se mondtam, hogy rohanjon mindenki ilyet vásárolni, hiszen ez már egy régi termék. A pentium N-et pusztán példának emeltem ki, hogy a laptop gyártók már milyen régóta rendelkeznek ilyen megoldásokkal, ráadásul x86 alapokon.
Vadkörte, én megértem, hogy szereted a csendes gépeket, ezért vettem én is kb 6 vagy 7 éve Pentium N laptopot. Annyira csendes, hogy nincs benne mozgó alkatrész, leszámítva a DVD írót
Az pedig elég kemény, hogy engem gamerkedő windozernek nézel, mivel én Linuxos vagyok. Heti 1 órát se játszom. Az elmúlt évtizedben nem gameltem semmivel, de aztán a koronavírus rávett arra, hogy ezt átértékeljem. -
Szabi®
veterán
Én is megpróbáltam váltani, de közel 30 év windows után nem ment. Túlságosan a a windowshoz asszimilálódtam, így az újabb/szebb gesztusosabb dolgok az apple-től nálam nem működtek. Sokszor egy ablakot is megszokásból akartam ott bezárni ahol a windows ablakokat, állandóan kerestem a vezérlőpultot, gépházat stb. . . Biztos lett volna ez idővel jobb is, de úgy éreztem önmagam erőszakolom meg. M2 Air volt a kiszemelt, de inkább lemondtam róla, de néha meg úgy érzem kellene . . . Ki érti ezt
-
vadkörte
addikt
Nehéz eldönteni, hogy csak trollkodsz, vagy meggyőződéses vagy. Nem is tudom melyik a rosszabb...
Tudod a felhasználók egy jelentős részének nem a gamer-kedés az életcélja. Sokan magasról tojnak rá, hogy egy HW az épp aktuális játéktrendeken mennyit teljesít.
20+ éve Windows-t használok (3.1-től) sosem akartam Mac-et. Sőt! Fotózok és kiadványokat szerkesztek (papír alapú és elektronikus könyvek) a "régi" gépem (Ci5 6600 32GB RAM GTX750Ti, 120GBSSD+1TB/2TB HDD) is kielégítette az igényeim. A szerkesztő programjaimnál azonban kezdett szoros lenni a kabát (nem CPU/RAM téren, inkább a VGA lett a vékony keresztmetszet)
2023. februárban döntöttem el, hogy cserélek. Egy erősen költséghatékony konfig jött ki ~460E-re, az amivel ellettem volna 7-8 évig már felülről karcolta a 700E HUF-ot (12th gen Ci5, 32GB RAM, 750W PSU, GTX3xxx VGA, 1TB/1TB/2TB SSD).
Elegem lett a zúgó ventilátorokból, a cicergő HDD-kből. A monoton zaj nagyon fárasztó.
Elengedtem a dolgot. Nagy levegő után lett egy M2-es Mini (16/512). Ugyanazok a szerkesztő programokkal lényegesen gördülékenyebben tudok dolgozni, pedig akadozás a régi vason sem volt. Az OS-t megszokni pár nap elég volt (előtte hetekig nyúztam VMWare-ben). A HDD-ket leváltottam 2x1TB SSD-re, a HDD-k azóta a backup-lemezek. Azóta csend van, a legnagyobb zajt a mechanikus billentyűzet switch-ei csapják.
Drága volt? Igen. Megérte? Nekem teljesen! Senkit sem beszélnék rá, úgy érzem aki ki tud adni egy ilyen szabad szemmel is jól látható összeget egy 20x20x3,5cm-es mütyürre, az elég felnőtt ahhoz, hogy képes legyen eldönteni szüksége van-e rá. -
joey04
titán
De minek etetitek?

-
Pikari
veterán
válasz
üzenetére
Szépen c/cpp/stb szintaxisra kiszinezett szöveget írkálni már nanoban is lehetett egy pentium1-en 1997-ben, ez alatt a szűk 30 év alatt talán egy auto completiont sikerült hozzáinnoválni, kissé túlzásnak érzem, hogy apple fronton ehhez m1 processzor és egy 60 gigás fejlesztőkörnyezet kelljen, de ti tudjátok. Figyelj, fordítsuk meg a dolgot: olvasd el legalább a cikk címét, és hallgatom a tételes cáfolatokat, akarom mondani, magyarázkodást, hogy miért az ő eladásaik estek leginkább.
-
Pikari
veterán
válasz
Sidorovich
üzenetére
Örülök, hogy te 2 perces google kereséssel cáfolsz olyan dolgokat, amiknek a kitanulmányozására az emberek fél életüket rá szokták szánni, de lelepleztél, valóban csak azért trollkodok itt, mert a haverom haverja 10 éve vett egy macet, szavakat viszont légyszives ne adj a számba

-
Mit jelent itt az, hogy "igazi"? Te döntöd el, mi számít annak? Vagy mi értelme van ennek, amit ebben a flegma stílusban (már ne haragudj) ideböfögtél?
A Visual Studio nem egy compiler, hanem egy IDE, ami több nyelvet és compilert is támogat. Köztük a gcc-t is, megjegyzem."Próbálj ki egyszer egy igazi számítógépet (mondjuk egy ryzen procival)"
Privát felhasználásra az elmúlt 20 évből 19 éven át PC-m volt, Intel és AMD procikkal, az utolsó Ryzennel. Te mikor, mire, meddig használtál Macet utoljára? Vagy csak azért trollkodsz itt mert a haverod haverja 10 éve vett egy Macet és csak facebookra használta? Az a vicc, hogy a viszonylag kevés Maces tapasztalatom alapján is legalább 10 dolgot tudnék felsorolni ami a Macnek VALÓBAN hátránya, vagy idegesítő benne és PC/Windows jobban oldja meg, ehelyett te ilyen légből kapott hülyeségeket ismételgetsz:"Amint általános célú dolgot kell futtatni, a sebesség mindjárt első generációs i3 szintjére fog leesni
tartalomfogyasztásra kihegyezett rendszer képtelen felvenni a versenyt az igazi munkagépekkel
Az -egész nap végigdolgozom vele a napot - szintű üzemidőt a teljesen passzív pentium-n alapú laptopok is tudják 7 évvel korábbról", amiket 2p Google kereséssel lehet cáfolni, majd flegma stílusban burkoltan leidiótázól mindenkit, aki rávilágítana erre.

-
Pikari
veterán
Részben egyetértek. De a videóvágásnál maradva, mint példa: van rá sok jó tool, összevágod a videót, oké. És mi lesz a kiexportálással? Ha a hardveres gyorsítást kilövöd, akkor rohadt lassú lesz, ha nem lövöd ki, vagy a videóminőség megy a béka segge alá, vagy a videóméret lesz triplája. Amit az egyik oldalon nyersz, a másik oldalon elveszítesz.
-
Az egyik gepem egy 7950X, az egyik laptopom egy 14" M2 Max, a masik laptopom egy Dell 9000-es szerias gep 1265U-val. A 7950X tenyleg altalanossagban gyorsabb, mint az M2 Max, de nem drasztikusan, es nyilvan sokat fogyaszt. Az M2 Max viszont uberbrutalsokkal gyorsabb, mint a 1265U, es sokkal halkabb/kevesbe melegszik. (Bolti ara kb. hasonlo a kettonek.)
> Ahhoz, hogy munkára valami jó legyen, ahhoz szerintem az kell, hogy egy tetszőleges általános célú workload hatékonyan fusson, használjon bármilyen technológiát.
Nem, munkara az a jo, ami a konkret munkafolyamat eseten gyors. Tehat ha videot vagsz, es a videovagasra jo a geped, akkor nem gond, hogy mondjuk gepi tanulasra kevesbe hasznalhato.
-
Pikari
veterán
válasz
üzenetére
Nem apple specifikus, csak jól illusztrálja, hogy a félinformatikusokat mennyire be tudják hülyíteni. Mutatnak nekik valami szépen előugró effektet valahol, és menten elájulnak, dobálják rá a milliókat, és onnantól az összes agytekervényüket a platformjuk védelme érdekében használják fel önigazolás gyanánt.
-
Pikari
veterán
válasz
Sidorovich
üzenetére
Lépj ki a buborékodból. Próbálj ki egyszer egy igazi számítógépet (mondjuk egy ryzen procival), visual studio helyett igazi compilerrel (gcc) és igazi programokkal (ffmpeg), és majd meglátod, hogy mekkora vicc az apple.
-
Nem tudom honnét veszed ezeket a hülyeségeket: "Amint általános célú dolgot kell futtatni, a sebesség mindjárt első generációs i3 szintjére fog leesni, és ez van."
Ez csak a te fejedben él, hiába mantrázod, nem igaz.
Tartalomgyártók, komplett több ezer munkavállalós multik működnek MacBook Pro-kat használva, az előző munkahelyem (szoftverfejlesztés) is ilyen. Ott a gépek bő fele volt MacBook, semmivel nem teljesítettek rosszabbul mint a Dell/Lenovo laptopok, csak halkabban és hosszabb akksi idővel. Pedig elég általános és vegyes volt a szoftverfejlesztői környezet, nem Apple specifikus dolgokról van szó. Microsoft Visual Studio, Azure Data Studio szerinted mennyire Apple?
Ezekben fejlesztek, Macen, M2 chipen, nap mint nap.
-
waccamár
senior tag
Szóval onnan, hogy mindenki pózer aki Apple gépet vesz, azon keresztül, hogy 15 éve volt 2 ismerősöd, akik rossz terméket választottak maguknak, mégis eljutottál addig a helyes megfejtésig, hogy adott terméket adott felhasználásra veszünk.
Aki megvesz egy akármennyibe kerülő akármilyen Mac-et úgy, hogy nem néz utána annak, hogy az ő igényeinek megfelelő-e az, vagy azt a munkát, amit ő végez hatékonyan tudja-e rajta elvégezni, na az hülye.
És erről nem az Apple tehet, hanem a felhasználó.Tudom lehet nehéz elképzelni, de nem mindenkinek ugyan az az igénye, mint neked.
Nekem Mac-em van, mert nekem az elégítette ki legjobban a felhasználási igényeimet.
És se pózer nem vagyok, se hülye, sőt, az IT-hoz is értek valamennyit.Meggyőzni nem akarlak arról, hogy TE vegyél Mac-et - inkább csak arra akarok rávilágítani, hogy vannak olyan pozitívumai, ami miatt egyes felhasználók ezt választják. Valószínű te ezeket a pozitívumokat vagy nem is akarod meglátni, vagy szimplán csak számodra irrelevánsak. Amivel nincs baj. De ez az Apple haterkedés ugyan olyan, mint az Apple fanboyoskodás.
-
Pikari
veterán
válasz
Sidorovich
üzenetére
Nem akarok vitatkozni, mert annyira nem érdemel a téma, de olvass a saját soraid között, és gondolj bele abba, hogy amit opengl alatt művel, minden más alatt is ezt fogja művelni, ami éppen nem apple specifikus optimizációkat, az apple által a háttérben elővarázsolt alkalmazás-specifikus optimizációkat, az apple saját low-level dspit vagy apijait használja. Amint általános célú dolgot kell futtatni, a sebesség mindjárt első generációs i3 szintjére fog leesni, és ez van. Ahhoz, hogy munkára valami jó legyen, ahhoz szerintem az kell, hogy egy tetszőleges általános célú workload hatékonyan fusson, használjon bármilyen technológiát. Ez az, ami miatt egy tartalomfogyasztásra kihegyezett rendszer képtelen felvenni a versenyt az igazi munkagépekkel.
-
Nem csak a többi ARM-hez képest gyors. Egy M2 chip majdnem hozza egy Ryzen 5600 teljesítményét, 1 szálon még gyorsabb is. Mindezt < 20W TDP-vel. Hatékonyságban (értsd: teljesítmény/fogyasztás és melegedés) gyakorlatilag nincs párja. Mondom ezt úgy, hogy most vettem az első Macemet 2 hónapja és a szoftverrel nem teljesen vagyok megbarátkozva, de a hardver az nálam 9.5/10.
A másik, hogy a legerősebb chippel szerelt MacBook Pro is le tudja adni a csúcsteljesítményét akksiról. Bármilyen gamer vagy workstation laptopot ha használsz, fele erejét kapod ha nincs töltőn és baromi gyorsan lemerül, amellett, hogy folyamatosan hallod a hűtést. Nekem a munkáltatóm egy fullos 15 colos Lenovo ThinkPadet adott 11. gen Intel procival, borzasztó egész nap hallgatni a ventilátor zúgást úgy, hogy "csak" szoftverfejlesztés megy rajta, nem is renderelek vagy ilyesmi, videokártyának csak a külső kijelző hajtása a dolga max.
"Az -egész nap végigdolgozom vele a napot - szintű üzemidőt a teljesen passzív pentium-n alapú laptopok is tudják 7 évvel korábbról"
Ez meg egyszerűen baromság. Nem, nemtudják, főleg nem olyan teljesítmény szinten mint ahol az M1/M2 kezdődik.Az egyetlen érved amivel végtelenül egyetértek és engem is borzasztóan zavar, az a gaming terén nyújtott gyenge teljesítmény, de ma ennek főleg szoftveres okai vannak és az Apple önfejűsége. Ha támogatnák a Vulkan API-t és OpenGL-t, nem a sajátjukat erőltetnék, már sokkal jobb lenne a helyzet. Egyébként egy M2 Max simán hozza egy laptop RTX 3060 teljesítményszintjét a játéktesztek alapján. (Már amelyik játék fut Macen.)
-
törölt tag
Bizonyos munkákra pedig verhetetlenek szerintem. Bármennyire is rühellem a Mac kötöttségét, azért bizonyos dolgokban nagyon is erősek, ha kitudja használni az ember. Több ismerősöm is esküszik rá főleg zenei Logic Pro programok terén, pedig aztán a DAW-ban van vetélytárs rendesen.
-
joey04
titán
A nyár júniusban kezdődik szerencsére. Szép időnk lesz.
-
Pikari
veterán
Annyi tapasztalatom van vele, hogy ne akarjak ilyet. A közvetlen ismerősi körömben senkinek nincs, senki se használ ilyet. Az arm processzoraik sebessége nem nyűgözött le, bár a többi armos géphez képest elismerésre méltóan gyors, azt meg kell hagyni. Az -egész nap végigdolgozom vele a napot - szintű üzemidőt a teljesen passzív pentium-n alapú laptopok is tudják 7 évvel korábbról. A hardverük többsége egyszerűen gagyi és drága, ami épp nem gagyi, az simán csak drága, és kényesen ügyelnek arra, hogy másik ökoszisztémával még véletlenül se lehessen használni. Olyan szinten, hogy pl a jack dugós fülhallgatójuk (igen, véletlenül hozzám került egy ilyen, ez az egyetlen apple termék, amit személyesen valaha is birtokoltam) nem hajlandó működni az androidos telefonomban, mert nem szabványos a dugó elektronikai huzalozása.
Másfél évtizede ismertem olyanokat, akik nagy apple fanok voltak, az egyik azért költött el rá 300 ezer forintot hitelből (mai árfolyamon kb 600k), mert A FILMEKEN LÁTTA, hogy ezt használják grafikai munkára, aztán 5 éven át törlesztette, majd kidobta a kukába, életében nem rajzolt rajta semmit. A másik egy miliomos csemete volt, aki nem értette, hogy miért futnak rajta a játékok 2 fps-el (kb 2009-ben), pedig "768 megabájtos videókártya van benne". Ja, integrált intel gma. -
Nekem van egy MacBook Air M1 16Gb Rammal, Ketto Zbookom (Studio es Workstation), Hp Elitebookjaim es vekony klienseim (certifikalok eszkozoket), az Apple az igazan kellemes gep, imadom,hogy nem melegszik, gyors es nem zabalja az aramot. Igazabol ha nem lenne Windows dependcia a cegnel, siman atallnek ra. Imadom, hogy sima 5V-os USB toltovel is tudom tolteni. Ilyen gepek kellenenek, nem egy 150W-os toltos gep, ami zabalja az aramot, es igazabol csak ram van benne tobb. Ha lenne egy MAcbook Air stilusu gepem, amibe sok stroraget es ramot tudok bepakolni, nem is kene mas. (UI.: Sosem voltam Apple fan, de ez a gep megvaltoztatta a velemenyem). Es ahogy leirtad, az USB type C dokkolo meg mindig megy, nem kell szivni, mint pl AMD-s tarsainal.
-
Szabi®
veterán
Nem tudom, erre érdemit nem tudok mondani, mert huzamosabban nem használtam ilyen gépeket, csak unokatesótól kölcsönkapottat ismerkedés gyanánt, de van olyan családtagom akinek az iMacje 2011-es és mai napig ketyeg, pedig egy másidk generációs i5 van csak benne. Nyílván ez debütáláskor egy csúcs volt, de ha mai napig lehet használni valamilyen formában, az azért köszönhető az OS-nek is. Annyira viszont nem láttam rá soha ezekre, hoyg a verziók között mennyi fejlődés van, vagy mik változtak.
-
senior tag
Több tényezős ez a dolog, de azért szerintem a legfontosabb tényező, az az M1 sikere volt ami egyben az M2 bukása is. Aki tudott/akart többségében váltott M1-re megelégedéssel. Az M2 nem kínál érdemi fejlődést az M1-hez képest, így a legtöbb M2-es vásárló az M1-ről lemaradók közül kerül ki. De itt is sokan keresik még az M1-es gépeket az árelőny miatt. Az M2 egyértelműen egy töltelék generáció és emiatt nem is viszik igazán. Illetve az is hozzátartozik, hogy bizonyos gépek az Apple szempontjából még túl jól is sikerültek, mint pl az M1 Air, ezért az M2 Airt muszáj volt egy kicsit elrontani(pl jóval gyengébb hűtéssel), mert az M1 Air mellett eladhatatlan volt a 13" M1 MBP.
[#31]Pikari:
Lehet, hogy tévedek, előre is elnézést ha igen, de ez egy tipikus prekoncepciós vélemény valódi tapasztalat nélkül.Nekem céges macbookom van (M1 Air 16GB) szoftverfejlesztő cégnél. Standard unix toolok elérhetőek alapból, legtöbb fejlesztő eszköz is, de tény, hogy akkora a szoftverunk van, amit nem hogy egy air-en de egy m2 ultran se forditanek, igy erre vannak célszerverek. Tökéletes munkaeszköz, teljesen néma, nem melegszik, billentyűzet kijelző, trackpad fényévekkel jobb mint egy PC-s társa. Egy meetingekkel teli napon killer feature az akksi idő amivel egy komplett munka napot gondolkodás nélkül lehúzok, míg más kollégáknál 1,5 óra után már jön az akksi para. És akkor a slussz poén: nincs érdemi árbéli különbség egy ilyen MacBook és HP Elitebook között, de legalább az Elitebookok tényleg szarok (nem én mondom, hanem azok a kollégák akik használják). Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a macbook árazását a ~200k körüli budget laptopokkal hasonlítják. Nézzétek meg a Dell XPS vagy Dell Latitude 7k vagy HP Elitebook gépeket. Azokat sem éppen bagóért osztogatják...
Apró érdekesség, hogy az USB-C kompatibilitást még mindig nem sikerült intel/ms/hp oldalon rendesen megoldani. A PC-s kollégák még mindig szenvednek a meeting roomokhoz csatlakozással USB-C-n, úgy hogy a dockok is mind HP-k. Ellenben a macbookokkal tökéletesen mennek...
Sok gép járt már a kezem alatt és nem vagyok egyáltalán elfogult a Mac-el szemben (A MacOS még mindig kiveri néha a biztosítékot), de azt kell hogy mondjam, hogy eddig ez a legjobb munkaeszköz amihez volt szerencsém.
-
Pikari
veterán
Én az apple termékeit mindig is komolytalan luxus tartalomfogyasztó eszközöknek tekintettem. Most, hogy válsághelyzet van, ezeknek a piaca nagyobbat zuhant, mint az igazi munkagépek piaca. Ezzel nem flamet akarok kelteni, ez egy személyes vélemény. Biztos van, akinek pont ez kell a munkájához, de ők a kisebbség, ez a rendszer mindig is a pózerek platformja volt.
-
Szabi®
veterán
Elvileg most már célplatformként tudnák az "M" szériára hegeszteni az appokat/játékokat de ez sajnos nincs így. Ezeknek a gépeknek még mindig a grafikus képességei a gyengéjük, és a direkt kompromisszumos hardverekkel szerelt séma relatív drágán. 600 ezerért számomra nem vonzó egy 8gb ramos, 256gb ssd-s gép 13 colos kijelzővel. Kicsit olyan, mintha az applenek még sok pénzért is a fogát húznák, és ezt sem* akarná adni.

De a minőséggel/összeszereléssel nincs gond numb1 kategória, és a macos támogatás is ott van a mérleg másik nyelvén, kérdés, hogy folyamatos konzisztens fejlődésen esik-e át, vagy csak a build szám íródik. Ettől függetlenül rengeteg régi gép is ketyeg ezekközül mai napig kiszolgálva a felhasználót. -
Estek az értékesítések? Lehet emelni a szoftverek havi árát akár 50%-al.
No problemo!
-
tDr1v3r
veterán
válasz
üzenetére
De nem mindegy neked? Biztos az lmbtq libsik veszik.
...Vagy azok akik kreatív munkát végeznek rajta másra nem elérhető célszoftverekkel, azok akiknek kell a jó üzemidő és a billentyűzet, a teljesítmény ami mellett sem melegszik igazán (vagy célfeladatnál más labdába se rúg mellette), ilyenek...
De leírom én is akkor hogy EPL és akkor talán sikeresen le is süllyedtem a szellemi színvonaladra.
-
peppa
tag
válasz
üzenetére
A fentiekhez még: macbook touchpad és a hangszórók nekem máig az etalon, a hardver és szoftver egy kézben van, ami szintén nagy lépéselőny. Frissíteseknél még sosem aggódtam, hogy valamit tönkretesz. Jól tartja az árát, fizikailag is strapabíró. Magas az uptime, nem kell újraindítani, az app store és a kezdő alkalmazás csomag is minőségi.
-
somogyib
őstag
A felhasználási mód -> ez a megfejtés!

Nekem van az előszobában egy kb. 10 éves Fujitsu laptopom. i5, 4 GB ram, meg szerváltam bele egy 128 GB-os ős SSD-t.

YT videók mennek rajta, meg néha azon netezek, semmi más. De arra még most is jó.
Bár már mindig villanyra van kötve, mert az akksi kb. 20 percig bírja.
Azért nem azon dolgozom...
-
Noukoum
veterán
A 2015-ös modell ugyanaz mint a 2017-es, csak alap a 8gb ram.
Az meg oké hogy a választék leggyengébb gépe, de a piacon így is a felsőkategóriába tartozott.
És ahogy látjuk, sajnos az M-es gépekkel sem változott a Mac szoftveres támogatása, pedig ott már nem lehet az intelre mutogatni.
-
arelim
tag
people spending money they don't have on things they don't need.
-
joey04
titán
ez a teljes. érdekelne, hogy usa és a világ többi része között hogy alakult a különbség, mert ugye áremelés leginkább usa-n kívül volt. Szóval ha usa-ban nem is szar a helyzet, akkor talán felénk visszavesznek az árakból. én örülök a hírnek.
-
syberia
veterán
-
Huha81
tag
Nalunk iden aktualis a 6 eves Apple cuccok csereje. Mult honapban lett egy macbook air. Futottam egy kort, hogy mi legyen. Vegul M1 lett. Nekunk az is boven eleg. Iphone X -> 14PM ebben a honapban. Jovo honapban johet az ipad. Ezekkel 6 evig megint siman elleszunk
-
ROBOTER
addikt
Mondjuk az Apple esetében a Intel és a M1/M2 között óriási szakadék van üzemidőben, zajban stb. Saját tapasztalat, egy légtérben egy Touchbaros I7 és egy M2 Max, pofátlan amit az utóbbi tud. Az egyik nézőpont, hogy szükség van-e újítani a teljesítmény szempontjából, ebben a te álláspontod megállja a helyét. A másik nézőpont, hogy az M1/M2 azt hozza, amiről egy notebooknak eleve szólnia kellene.
-
nexura3d
csendes tag
Ha nem lenne ilyen dúrván túl árazva...
-
Nem csodalkozom, az eletszinvonal sok helyen csokken, es az IT-s kiadasokon sokat lehet faragni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Álláskeresés, interjú, önéletrajz
- PlayStation 5
- Horgász topik
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Yettel topik
- Jelentősen meglazítja a gyeplőt a Windows 11 frissítéseknél a Microsoft
- Milyen TV-t vegyek?
- Elektromos autók - motorok
- Építő/felújító topik
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- További aktív témák...
- DJI Mavic 3 Cine Premium Combo - Apple ProRes & 1TB SSD - DJI RC Pro - 3db akku - 2 év garancia
- Asus ROG Scar 18 - RTX 5090 - 64GB Ram 2x2TB SSD
- Bomba ár! Dell Vostro 5620 - i5-1240P I 8GB I 256SSD I 16" WUXGA I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Vostro 15 3515 - Ryzen 5 I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad V110 - i5-6GEN I 8GB I 128SSD I 15,6" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! LENOVO ThinkPad P15s Gen2 munkaállomás - i7 1165G7 16GB DDR4 512GB SSD Quadro T500 4GB W
- iPhone 12 64GB 100% (1év Garancia) Több színben is elérhető! - ÚJ EREDETI AKKUMULÁTOR - AKCIÓ
- Dobozos Új HP OmniBook 5 Flip 2-in-1 érintőkijelzős laptop i5-1334U 16gb ram 512ssd Garancia
- Samsung Galaxy A37 5G / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

) Csoportos konverzióra Mac-en és linux-on XnView-t, Win-en FastStone-t használok. Egy több összetevős batch conversion azért már meg tudta izzasztani a régi gépet - a munkahelyi "új" 4th. gen Core i5-ösöm meg küzd mint szamár a jégen - az M2-es Mini-vel azért az is jelentősen gördülékenyebb.
Jól megmondtad a birka almásoknak