Hirdetés
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Mobil flották
- iPhone topik
- A Tesla robotaxi víziója még mindig a jövő, de egyre közelebbi
- Derült égből villámcsapásként itt a Galaxy S24 FE
- Xiaomi 12 - az izmos 12
- Xiaomi 14 Ultra - Leica hercegnő
- Yettel topik
- OnePlus 7T Pro - árban is a csúcson
- Megérkezett a Poco M6 Pro 4G
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lacccca87
addikt
"a a francia trösztellenes hatóságok valóban fellépnek az NVIDIA versenyellenesnek gyanított viselkedésével szemben, vagyis a CUDA szoftver sikerével, ami a fejlesztőket NVIDIA chipekhez köti."
Milyen rossz is amikor nem te játszod ugyanezt a többi szereplővel hanem veled játszák ezt. -
bambano
titán
mellesleg a cél az is, hogy majd egyszercsak valamikor a jövőben biztonsági szolgáltatásokat is nyújtsanak. mondjuk indulásnak kitakaríthatnátok a szemetet a processzoraitokból, amitől spectre meg meltdown lett...
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
julius666
addikt
Lavender szerint nagy a kereslet a közelgő Gaudi 3 chip iránt is, ezzel pedig az AI-chipek piacának második helyére jöhetnek fel.
Ha ez reális és nem csak kötelező kincstári optimizmus, azért az elég kemény. Nemrég írtam az AMD-s hírhez is, de ide is írom: grat az AMD-nek, hogy az évtizedekkel kevesebb GPU gyártási tapasztalattal rendelkező, még saját piacán (processzorok) is évek óta bukdácsoló Intel beérte őket AI vonalon. -
bteebi
veterán
Én meg már azt hittem, hogy (elő)fizetőssé teszik a drivereiket.
Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.
-
őstag
Megjegyzés: AI vonalon mindenki ugyanonnan kezd(ett) (kivéve az NVIDIA-t). Addig az AI (vagy magyarul MI) nem volt egy olyan buzzword vagy hívószó (nézzük akár egyik, akár másik oldalról), mint most, hogy az NVIDIA belökte az ajtót vele, és a hozzá való gyorsítójával. Vagyis az AMD, és az Intel is csak onnantól kezdte el ezt tervezni, és beépíteni a megoldásaikba, mióta ilyen hype-olt lett; így egyiküknek sem volt semmilyen előnye a másikhoz képest (mint említettem, a zöldeket kivéve, akik már úgy kezdték a versenyt, hogy megvolt mindenük hozzá).
-
julius666
addikt
Tévedés. Az AI a háttérben nagyon leegyszerűsítve nagy rahedli mátrix művelet. A GPU architektúrákat lényegében erre találták ki. Nem szükséges feltétele tensor core megléte, de ez abból is látszik, hogy (ha megfelelő a csillagállás) akkor tudsz jelenleg is futtatni lokálban modelleket AMD vagy akár Intel GPU-kon. Teljesítményben persze elmaradnak az nVidia megoldásától, de nem olyan ég és föld a különbség, mintha pl. processzoron akarnád ugyan azt futtatni.
Elsősorban a megfelelő szoftveres stack és legfőképp annak az értelmes supportja ami hiányzott (és hiányzik mind a mai napig). Az AMD egyszerűen magasról tett a területre, ezt máshogy nem lehet megfogalmazni.
Amire esetleg te gondolhatsz, hogy a processzorokba pakolnak gyorsítókat az valóban viszonylag új dolog, bár ott is már lemaradásban vannak az ARM-es megoldásokhoz képest...
#5 ergoGnomi
Valamit nagyon félreértettél mert én ehhez nem tapsolok. Teljesen nem is értem egyébként miről beszélsz mert pl. a saját területén (processzorok) beérte az AMD az Intelt. -
bambano
titán
válasz ergoGnomik #6 üzenetére
aminek következményeképpen beletákolták a procikba is, meg az oprendszerekbe is a védelmet, és ettől lassú lett a proci.
gratulálok az intelnek.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
őstag
Kezdjük újra. Először ezt mondtad:
"grat az AMD-nek, hogy az évtizedekkel kevesebb GPU gyártási tapasztalattal rendelkező, még saját piacán (processzorok) is évek óta bukdácsoló Intel beérte őket AI vonalon."
Erre írtam azt, hogy addig egyik céget sem érdekelte az MI és annak kiszolgálása, amíg az NVIDIA ezt el nem kezdte hype-olni, így nem jogos a kritikád, hiszen tulajdonképp csak most rajtoltak el ezzel. Most meg azt írod, hogy dehát a GPU-t erre találták ki, és mennie kellene. Pedig nem, nagyon nem. Eddig nem ez volt a feladata, így nem erre készítették fel. Grafikai (és sok más számolási) munkára befogható volt, és jobban is végezte ezt, mint a CPU, de nem ez volt a fő célpont. A zöldeknél inkább, nem véletlen a CUDA és annak elterjedt használata; de az AMD-nél nem. Sőt, az Intelnél sem. Ezért említettem, hogy mindketten ugyanonnan indultak a 'harcba'/versenybe az MI terén is. Nem gondolták, hogy ennyire fontos lesz, és nem is érdekelte őket épp ezért az ilyen irányú jelentősebb fejlesztés. Se hardveresen, se szoftveresen. Csak most, hogy azt látni, van benne pénz bőven, most ugrottak fejest ebbe a tóba is.
(Mellesleg jegyzem meg, hogy az AMD most vásárolta/vásárolja fel a Silo AI-t, pont ez utóbbi miatt. Majd most lesz szoftveres körítés is. Sőt!) -
julius666
addikt
Akkor még egyszer: az AI és a grafika hasonló, GPU jellegű architektúrákat igényel. Az AMD-nél megvolt a tudás, a tapasztalat, a kapacitás a hardver oldalhoz. Sőt, tulajdonképpen a hardver is, hiszen egy AMD GPU-n futtathatók ML kódok, nagyobb teljesítménnyel mint egy procin. Az Intelnél ezek kevésbé vannak meg, GPU vonalon igencsak lemaradásban vannak. Innentől nem, nem lehet arról beszélni, hogy ugyanonnan indultak volna.
Nem gondolták, hogy ennyire fontos lesz, és nem is érdekelte őket épp ezért az ilyen irányú jelentősebb fejlesztés. Se hardveresen, se szoftveresen. Csak most, hogy azt látni, van benne pénz bőven, most ugrottak fejest ebbe a tóba is.
Igen, ugyan ezt írtam én is. Szartak rá. Ez főleg az AMD esetében hatalmas fail, mivel náluk tényleg igazából csak a szoftver hiányzott. -
őstag
válasz julius666 #12 üzenetére
Akkor újra, összefoglalva (remélem, most már nálam is és nálad is leesik, most hol is tartunk, és miért is ott ).
A reakciód második felében egyetértünk, csak míg te azt mondod, hogy az AMD-nek lett volna erre is (meg minden másra is) erőforrása, addig nem tette; én viszont azt, hogy ez nem igaz, és mivel kismillió helyen használható a VGA számítási célokra, így megérthető, ha nem fog minden egyes témára ráfókuszálni, csak arra, ami hoz is vissza pénzt. Ezért nálam egyszerre léptek be ugyanarra a versenybe az Intellel az MI terén; míg nálad már az is hiba, hogy nem volt jósgömbjük, hogy tudják, ennek mekkora hatása lesz a jövőben és mennyi pénzt lehet vele keresni, és nem is álltak a startvonalhoz az akkor még nem létező versenypályán (mint egy nőnél: baj, ha nem tudod kitalálni, hogy mit szeretne, hogyan szeretné, hol szeretné, ...).
Ezért említettem, és mondom most is, hogy a szemrehányásod nem illik ide. Persze, ez az én véleményem, a tiéd meg a tiéd. -
julius666
addikt
s mivel kismillió helyen használható a VGA számítási célokra, így megérthető, ha nem fog minden egyes témára ráfókuszálni, csak arra, ami hoz is vissza pénzt
De épp az a gond, hogy általában volt(?) szar számítási célokra az AMD mint platform, főleg az ergya szoftveres support miatt. Az nVidia oldalán a CUDA évtizedes távlatban már egy stabil, jól támogatott platform volt az AI mánia előtt is, letarolta már az AI előtt is a GPU compute ipart.
Még egyszer, AI-hoz alapvetően nem kötelező a dedikált hardveres gyorsítás, amikor a ma elterjedt ML könyvtárak többségét (pytorch, tensorflow) fejleszteni kezdték, még az nVidia oldalán se léteztek tensor magok, mezei nVidia GPU-ra írták őket, CUDA-ban. Az nVidiának nem kellett semmi csoda jósgömb, egyszerűen nekik volt korrekt szoftveres platformjuk korrekt supporttal, a fejlesztők meg arra fejlesztettek, a cégek olyan eszközökre ruháztak be, amivel kevésbé szopatták be magukat. Gyakorlatilag az ipar eleve rájuk kezdte építeni az AI eszközöket, ők meg időben felismerték és partnerek voltak ebben.
Ha elvégezte volna a házi feladatot az AMD (értelmes GPU compute stack), akkor ezek lehettek volna ők is. Helyette pár évente fiókba ment mindig az aktuális félkész megoldás és kihoztak valami újat helyette, ami majd egyszer tuti jó lesz. Ha követted PH!-n a híreket, akkor biztos képben vagy, Abu ezeknek mindig nagy jövőt jósolt. Az eredmények viszont magukért beszélnek.
-
őstag
válasz julius666 #14 üzenetére
Ismétlem: te még mindig azt mondod, hogy az AMD-nek az MI-re (annak szoftveres támogatására) kellett volna koncentrálnia, én meg azt, hogy nem tudták/nem tudhatták, hogy ez ennyire jövedelmező lesz. Koncentráltak arra, amire ők azt hitték, hogy jó lehet - amiket el lehet adni sok példányban, így nagyobb bevétellel/haszonnal kecsegtethetett, csak azok nem jöttek be. És az AMD ('hülye' módon) több helyen is a zöldek ellenében léptek fel, nem akartak egy 'zöld másoló'-nak tűnni, így a zárt CUDA ellenében a nyílt rendszerekre tette le a voksát, hogy majd a sok érdeklődő ezekre az alapokra építkezhet. Több ok miatt ez sem jött be. De - újból említem - azért hibáztatni, mert nem látták a jövőt, butaság.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen