- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- One mobilszolgáltatások
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Kikristályosodik a Razr 60
- Mi mindenre jó egy másodlagos megjelenítő?
- Motorola Edge 50 Fusion - jó fogás
- iPhone topik
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Aktív témák
-
-
Karima
őstag
válasz
sztyui2 #35448 üzenetére
"A vaku fénye kb 1/500 vagy 1/1000 körül van" - annál azért egy pettyet gyorsabb (nem kötekedésből írom, csak azért, hogy az újonnan cseppfotózást tanuló kolléga ne vezetődjön félre
Pl. 580exII:
1/1 power = 1/1000 second
1/2 power = 1/2000
1/4 power = 1/4000
1/8 power = 1/9000
1/16 power = 1/15000
1/32 power = 1/21000
1/64 power = 1/30000
1/128 power = 1/35000vagy sb-800:
1/1 output: 1/1050s
1/2 output: 1/1100s
1/4 output: 1/2700s
1/8 output: 1/5900s
1/16 output: 1/10900s
1/32 output: 1/17800s
1/64 output: 1/32300s
1/128 output: 1/41600s -
Karima
őstag
Oda már inkább vaku kell, cseppfotózáshoz vaku nélkül szinte bármilyen záridő kevés. A vakut oldalra kell helyezni (vagy mindkettő oldalra 1-1-et), erejét manuál módban a lehető legkisebbre venni. Egy rádiós vezérlő is elkél, ami a vaku(ka)t vezérli. Nagyjából ennyi. Ilyen összeállítással - kis túlzással - mindegy, h milyen záridőt használsz, hisz a csepp (vagy a becsapódás) úgyis csak a vakuvillanás idejéig fog látszódni, ez a rövid villanási idő (1/16000s vagy ennél is rövidebb) fogja eredményezni az éles/kimerevített képet. Ja és egy állvány se árt, meg egy kioldó a géphez
-
Karima
őstag
johnjohn: A 2. tetszik, de az aljának lehet, hogy adtam volna egy kis derítést.
Ricsi: Jó kis leírás lett, szerintem összeszedtél mindent, ami egy stúdióépítéshez kellhet
kiskornel: Tetszenek, főleg a második. Engem nem zavar a faág
-
Karima
őstag
válasz
Motion_Blur #35306 üzenetére
Köszönöm. D7000 + 18-105vr, 35mm f1.8, 55-200vr és egy tamron 90mm f2.8. De ezek mind a 18-105vr-el készültek, mert kitben vettem a d7000-et, és direkt ezt az új obit akartam tesztelni.
-
Karima
őstag
A felhőkből direkt hagytam ennyit - sőt ha belefért volna, akkor még többet -, mert nekem tetszett ez a hömpölygő massza
Sokkal lejjebb már nem tudtam menni, mert itt már guggoltam (ha jól emlékszem). De egyébként köszi az értékelést.
35303: Ez is direkt így készült, mert ezzel érzékeltetni próbáltam, hogy a nagy semmi közepén van a móló. (és tényleg olyan érzés volt: a ködtől nem láttam a szembepartokat, egy lélek se volt a környéken, harapni lehetett a csendet
-
Karima
őstag
Hát próbáltam az előző képemet HDRezni, de nem nagyon sikerült
Ha esetleg vki meg akarja próbálni, akkor szívesen átküldöm
-
Karima
őstag
Köszi. Sajna csak ez az egy expo készül erről, de pl lightroomban lehet expokorrekciót "szimulálni" és akkor máris megvannak a hdr-hez szükséges képek
Majd kipróbálom, bár még HDR-t nam nagyon csináltam. (egyébként az a pár ház, ami be van bukva, azok a kikötő épületei
-
Karima
őstag
Köszi a segítséget. Tényleg a színtérrel lesz a probléma. Úgyhogy akkor átállok sRGB-re. Csak azért akartam Adobe RGB-ben, mert azt olvastam, hogy ha még szerkeszteni, retusálni akarunk egy képet, akkor ARGB-ben érdemes menteni, mert ott sokkal több szín van.
De egyébként mindig rawban fotózok, csak most a tesztképeket mentettem jpgbe (h ne foglaljon sok helyet), és feltűnt ez a dolog.
Ha rawban fotózok, akkor is át kell állítani sRGB-re, vagy ott nincs jelentősége?
(Ja látom Sztyui, h már válaszoltál
Köszi)
-
Karima
őstag
Érdekes dolgot tapasztaltam, hátha tudtok segíteni: Ha jpg-ben fotózok, letöltöm a gépre a képet, behúzom ps-be, szerkesztgetem, és elmentem, akkor az elmentett kép fakóbb, színtelenebb lesz, mint amit psben látok. Itt a példa, hogy lássátok miről beszélek: /dl/upc/2011-01/14/40290_hvf5p8qwtnr7j3yd_clipboard02.thumb.jpg
Eddig d40-el nem volt ilyen, csak a d7000 produkálja.
Ha lightroomba behúzom a raw-t, vagy a jpg-et, majd kiexportálom, akkor semmi gond, úgy néz ki, ahogy ki kell néznie(egyébként sRGB helyett adobeRGB-ben fotózok, de nem hiszem, hogy ez a gond.)
Van valakinek ötlete, h mit csinálok rosszul?
-
Karima
őstag
Ha RAW-ban fotózok, akkor ugye teljesen mindegy, hogy az adl-t bekapcsolom-e vagy sem, mert az raw-ban úgysem látszódik?
-
Karima
őstag
Mostantól az új szerelmemmel
- a d40-em utódjával - készült képeket fogok feltolni ide
-
Karima
őstag
Bocs, nem ide akartam írni, de a hozzászólást nem tudom törölni
-
Karima
őstag
válasz
bigmasterg #34895 üzenetére
Háát legalább őszinte voltál
-
Karima
őstag
Kicsit stúdióztam. Véleményeket szívesen fogadok
-
Karima
őstag
-
Karima
őstag
Egy kis makró.
-
Karima
őstag
válasz
sztyui2 #34644 üzenetére
Hali!
Küldeném a szakirodalmakat sztyuinak, és mindenkinek, aki szereti
Joe McNally - The Hot Shoe Diaries-Big Light from Small Flashes
-
Karima
őstag
-
Karima
őstag
-
Karima
őstag
-
Karima
őstag
Újabb 7végi projekt
-
Karima
őstag
-
Karima
őstag
válasz
filózoli #33967 üzenetére
Szerinted, ha kicsiben nem volt jó, akkor nagyban mitől lenne jobb? Jobb lenne véleményem szerint, ha a következő pár hétben a fotózás elméleti részével foglalkoznál, és utána lassan - és itt a hangsúly, hogy lassan - elkezdenéd megmutogatni nekünk, h mennyit fejlődtél. Szerencsés helyzetben vagy, mert innen csak azt lehet, azt viszont nagyon sokat.
Bocs, hogy prosztónak tűnök, de mostmár engem is idegesít, hogy úgy dobálod be ide a "képeidet", mintha kötelező lenne, ahelyett, hogy hallgatnál ránk, és elolvasnál egy nyomorult fotós könyvet. Vagy ha nem szeretsz olvasni, akkor nézz meg 1-2 ilyen témájú oktatófilmet.
(Azt meg csak zárójelben jegyzem meg, hogy nekem nagyon úgy tűnik, hogy szereted ha fikáznak, különben már az első 1-2 képed után egy kicsit elgondolkodtál volna azon, hogy ha 10en mondják pár - általad legjobbnak ítélt - képedre, hogy digitális szemét, akkor lehet valami gond az ízléseddel, fotós tudásoddal, és elkezdtél volna hallgatni ránk.)
Na nem írok többet, mert csak felb@szom magam az értetlenségeden.
-
Karima
őstag
Ha már erdős képeknél tartunk - amik mellesleg nagyon jók -, akkor én is neveznék egy képpel
Hogy tetszik?
-
Karima
őstag
Meg még egy leveles
-
Karima
őstag
-
Karima
őstag
Mi sem vagyunk profik, de legalább szánunk egy kis időt a kép elkészítésére, megkomponálására, és tudjuk, h mit nem kell/érdemes ide felrakni. (nekem pl nem egyszer volt olyan, hogy 4-5 órát eltöltöttem az előkészületekkel/fotózással, és a végén mégsem mutattam meg egyet sem, mert sztem nem sikerült olyan jól. Tehát nem feltétlen szükséges minden képet feltölteni, amit csinál az ember. Sztem.)
-
Karima
őstag
válasz
Sada88 #33706 üzenetére
Jó, akkor leírom én is másképp: Tehát ha még lenne is valami kicsit is érdekes a képen, akkor azt úgy kellene komponálni, hogy ne a középpontban legyen. De ez csak egy hiba volt, ami akkor hirtelen eszembe jutott. Valójában azért nem mentem bele a kép részletes elemzésébe, mert nem nagyon találtam rajta olyat, ami jó lenne. Sajnos ezen nem a lightroom nyomogatása segítene, hanem egy határozott DEL gomb.
(A golden spiralba meg ne menjünk bele, mert azt ezeket a képeknél abszolút értelmetlen alkalmazni. Akkor inkább az 1/3 2/3, vagy az aranymetszés)
-
Karima
őstag
Én nem akarlak megbántani, de szerintem 1-2 fotós könyvet tényleg olvass el (amiből pl az első oldalakon megtudod, hogy a középre rendezés a legritkább esetben jó egy képnél). Igazából ezeken a képeken sztem semmi sincs, ami megfogná az embert. Legalábbis engem egyik sem győzött meg.
-
Karima
őstag
Jó lett nagyon!
Én is mostanában szeretném kipróbálni koncertfotózásra a tamron 90mm 2.8-at és a 35mm 1.8-at. Még nem tudom, hogy ilyen célra a fenti két obi közül melyik lesz a jobb.
Tudtok egyébként olyan helyeket, ahol szabadon lehet, akár közelről is koncertfotózni úgy, hogy nem szólnak érte?
-
Karima
őstag
válasz
sztyui2 #33680 üzenetére
A ráncokkal kapcsolatban igazad van, azokat leszedhettem volna. Viszont a gyűrődést némely képen azért hagytam meg, mert egyrészt a modell is kérte (tetszett neki), másrészt szerintem olyan retrós-műtermes feelinget ad a képeknek. (ha már a színekkel is erre szerettem volna hajazni
, és én még nem sok olyan retro képet láttam, ahol teljesen homogén fehér a háttér - bár ez lehet, h az én tájékozatlanságom)
Köszi a hozzászólásokat.
-
Karima
őstag
Ha már stúdióképek, és látom, h 1-2 hozzáértő is akad itt
...
...ezekről mi a vélemény? -
Karima
őstag
Sajnos nem egészen saját ötlet, mert pont múlt héten láttam valamelyik fotós magazinban ezt, de mentségemre legyen mondva, hogy ugyanerre a kaptafára már 1-2 éve csináltam ilyen fotókat, amikor ismerkedtem a több layerrel, maszkolással, stb., szóval akkor a saját ötletem volt, most meg ahogy láttam az újságban eszembe jutott, h megint meg kéne csinálni
A szimmetriával tényleg törődhettem volna jobban
De amúgy köszi a hozzászólásokat.
-
Karima
őstag
Mondjuk pont jókor linkelek ekkora méretű képet
Nagy okosan az eredeti méretet nem mentettem el, csak a kicsinyítettet
-
Karima
őstag
Ahogy ígértem, ez már nem poharas, ez már Kobrás!
-
Karima
őstag
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy ha flickr-en valamit explored-ba választottak - egyébként ezt is csak onnan tudtam meg, h valamelyik kommentelő gratulált a beválasztáshoz -, akkor azt hogy lehet úgy megnézni, hogy az a kép legyen az explored kezdőlapján? Meg lehet csinálni, mert már láttam másoknál - talán eastsidernél is - ilyen screenshotot, csak azt nem tudom, hogy hogyan.
Ötletek? -
Karima
őstag
Akkor egy utolsó poharassal én is beszállok. Ígérem nem untatlak mostanában Titeket több ilyennel, de olyan jó ez az obi
Ehun e -
Karima
őstag
válasz
MC Pite #33440 üzenetére
Nem akarlak megbántani, de ha már ennyire kéred a véleményt, akkor leírom:
Szóval nekem ez úgy tűnik, mintha az asztal fölé hajolva kattintgattál egy párat mindennemű - hogy akkor maradjunk az általad említett sorrendnél - ötlet, kompozíció nélkül. Ez nekem most nagyon nem jön be, de ízlések és pofonok. Sztem tudsz te jobbat. -
Karima
őstag
Köszi mindenkinek!
Szintén a makroobival, de nem makro
WineTime -
Karima
őstag
No még két macro:
Egy
Meg még egy -
Karima
őstag
Köszönöm Mindenkinek a hozzászólásokat! Igazából nem derítettem ezen semmit, csak kapott az egész kép egy ff gardient map-et, a levelet kimaszkoltam + a levél még kapott egy kis szaturációt, meg a végén az egész kép egy - sokak által kritizált - vignyettát. De egyébként semmi vaku, vagy derítés.
Valójában azért sötétebb kicsit a kép, mert nagybátyám emlékére készült, egy másik verzióban kapott egy fekete keretet is. -
Karima
őstag
Talán egy kicsit elcsépelt, de nekem tetszik. Nektek?
-
Karima
őstag
válasz
runner 125 #33367 üzenetére
Csak nem fogják
Ne paráztass
-
Karima
őstag
válasz
aginor #33360 üzenetére
Igen, én már a beépített motoros verziót vettem. ebayről rendeltem, és szállítási költséggel együtt volt 73e Ft. Erre még rájön majd a vám és az áfa, de az nem lesz olyan vészes, mert az eladó 124dollár értékű ajándékként tüntette fel a csomagot. Egyébként 5.én rendeltem, és a fedex útvonalkövetési rendszere szerint tegnap este már Vecsésen volt.
Remélem azért portréra sem fogom megbánni! Vagy miért emelted ki csak a makrot? -
Karima
őstag
Köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat!
Hamarosan belekóstolok a makrovilágba is, már úton van a Tamron 90mm f2.8 Macro obi
-
Karima
őstag
-
Karima
őstag
Kár bizony! Van esetleg valami ötletetek, hogy hogy lehetett volna megcsinálni ezzel a lencsével (35 1.8), hogy elmosódott legyen a híd? De van egy olyan érzésem, h sehogy, hisz ez a kép 1.8-on készült. Szerintem ide már egy nagyobb gyújtótávú obi kellett volna.
Jó ez a kép, tetszik.
-
Karima
őstag
válasz
forceberg #33187 üzenetére
Nem tudom, hogy miért nem mosta el a hidat, pedig f1.8-al csináltam. Ha meg közelebb megeyek, akkor meg nem fért volna bele a híd
Ja és ugye az f1.8 (ami a bokeh miatt lett volna) kizárja a lámpák csillagait. Igazából ezen a képen az utómunka csak a bw és egy kis élesítés volt, semmi zajszűrés.
Egyébként kézből készült, mert állvány sajna nem volt nálam.De azért köszi a véleményt
Azt meg már régóta tudjuk, h a fotózás szubjektív
Majd a legközelebbi meg lehet, h Neked jön be.
-
Karima
őstag
Na akkor egy kis BW. Ilyet úgyse nagyon osztottam még meg. Vélemények?
Köszi -
Karima
őstag
Köszi Mindenkinek! Igazából ez nem vignetta lenne, hanem vaku + szűkítő, csak azt nem tudtam elérni, hogy ne legyen olyan éles a váltás a sötét és a megvilágított részek között, pedig az nekem is jobban tetszett volna.
kiskornel: én is szerettem volna szabálytalanabb alakot, meg külön cseppeket még, de ezek a mai szörpök már olyan hígak, hogy folyton összefolytak, éjjel meg nem találtam otthon lisztet, hogy besűrítsemBezzeg az én időmben még a szörpszirup olyan sűrű massza volt, hogy alig lehetett kiönteni az üvegből
-
Karima
őstag
Erről mi a véleményetek?
-
Karima
őstag
Megnéztem. Emailben akkor nem küldenek értesítést, ha beválasztják, vagy elutasítják, de a commentekről bezzeg...
-
Karima
őstag
Szerintetek d40-hez milyen közgyűrűsort érdemes venni ebayen? Mert láttam 15 dollárért is, meg 75ért is. Akinek van, az milyet ajánl? Előre is köszi.
-
Karima
őstag
Aktív témák
- World of Tanks - MMO
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Milyen légkondit a lakásba?
- One mobilszolgáltatások
- Mindenki Z Fold7-et akar
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
- Eldőlt, hogy lesz-e céges internetadó az EU-ban
- További aktív témák...
- Telefon Felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! MSI B150M i5 7400 16GB DDR4 250GB SSD 500GB HDD GTX 1060 3GB BitFenix NOVA MESH 400W
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad P71 - i7-7820HQ I 64GB I 512SSD I FHD I Nvidia 6GB I W11 I Cam I Garancia
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
- Új FULL HD webkamera + Számla
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest