- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Mobil flották
- Leesett a kamionról több millió eurónyi Z Fold7
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Yettel topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Aktív témák
-
Karima
őstag
Gyorsabbnak mindenképpen gyorsabb az újrakomponálás, csak ugye nem mindig elég pontos. Én is fotózok már jópár éve, de csak most kezdtem el ezen morfondírozni, hogy melyikkel lehetne a jobb minőséget elérni. Persze nyilván ez attól is függ, hogy statikus vagy gyorsan mozgó témát fotózunk, hogy van-e idő állítgatni a fókuszpontokat, vagy nincs.
A végén arra jutottam, hogy szerintem azt egyértelműen nem lehet kimondani, hogy melyik a jobb, vagy célravezető. Obifüggő, témafüggő és rekeszértékfüggő (sőt tárgytávolságfüggő is) a dolog, szóval elég sok itt a változó.
-
Karima
őstag
Ti milyen technikát használtok, ha azt akarjátok elérni, hogy a kép szélén/tetején/alján legyen a fókusz? Szélső fókuszpontot választotok ki, vagy középső fókuszpont + AF focuslock + újrakomponálás? Csak azért kérdezem, mert olvastam mindegyikről pro-t és kontrát is. (szélső fókuszpont választás hátrányaként azt hozták fel, hogy nem mindig elég hatékony, az újrakomponálásnál pedig azt, hogy elcsúszhat elég rendesen a fókuszsík.)
-
Karima
őstag
Egyébként a klasszikus értelemben vett madárfotózáshoz kevés lenne, de ez Balatonfüreden volt, ahol is ugye folyamatosan etetik a túristák a kacsákat/sirályokat, így ezek a parttól kb 10-15-20 méterre bandáztak, meg néha közelebb is. Itt inkább az volt a gond, hogy elég kiszámíthatatlanul repkednek (sok és gyors irányváltoztatás), így pl a közelieket, amik totálba belefértek volna a képbe, nem is tudtam lekövetni. Ezért ezeknek a képeknek nagyrésze croppolt. (De már nézegetem a telekonvertereket
-
Karima
őstag
Hoztam egy pár madaras képet. Tudom, hogy nem lehet egy lapon említeni kiskornéléval, úgyhogy kéretik nem is ahhoz hasonlítani
-
Karima
őstag
Ha valakit érdekel d7000+sigma 70-200hsmII éjszakai tesztképek, akkor innen letöltheti. Exif infot benne hagytam
-
Karima
őstag
-
Karima
őstag
válasz
Chapel #42583 üzenetére
Lehetséges, mert már többször találkoztam olyannal, hogy az én monitoromon tök jó volt, máshol megnézve meg egy kicsit sötét. Lehet, h a fényerőt lejjebb kéne venni a monitoromon?
Kösz mindenkinek a véleményeket! A dátumkódot két okból nem szedtem ki: egyrészt nekem valahogy tetszik, szerintem hozzá tartozik az üveghez, másrészt azért ez elég pepecs munka lenne. Úgy, hogy a cseppek se sérüljenek. Ennyire azért nem vagyok türelmes és ügyes sem
A zöld folttal még lehet, h kezdek vmit.
-
Karima
őstag
Erről a két képről szeretném kérni a véleményeteket:
http://farm8.staticflickr.com/7014/6808635681_e0edb5fc31_m.jpg
http://farm8.staticflickr.com/7012/6808635979_862b8438d4_m.jpg
-
Karima
őstag
Én - tegyük fel két kép esetén - psben csinálnék alapnak egy transparent layert, rátennék egy új, azonos méretű layert, ami egy fehér téglalap lenne, és ebből a fehér téglalapból kivágnék két azonos méretű téglalapot (úgy, hogy a fehér layerben - amiből a kivágást csináltam - ugyanolyan vastagságúak maradjanak a megmaradt részek, mert ez lesz a keret). És ez alá a megnyírbált fehér layer alá lehetne behúzni a két képet (majd ezeket méretezni).
(Hogy nagyon pontos legyen a vágás - két kép esetén, a felső layer mindegyik oldalán és középen segédvonalakkal bejelölnék egy bizonyos pixelvastagságú sávot, és ennek mentén vágnám ki.)
-
Karima
őstag
Nem tudtok véletlenül olyan PS actiont, ami két-három álló képet úgy varázsol egy képpé, hogy egymás mellé teszi (körülöttük egy vékony fehér kerettel). Tehát a keretet megcsinálja egy layernek (kivágva a képek helyét), és ez alá a leyer alá már csak be kell húzni a képeket, meg leméretezni, hogy ne lógjon ki. Egy-két képnél én is meg tudom csinálni, de sok képnél ez elég macerás
-
Karima
őstag
Egyébként van valakinek pozitív tapasztalata (úgy értem, hogy már bevételt realizált) ezekről a stockfotós oldalakról?
Én is Lightroom párti vagyok.
-
Karima
őstag
válasz
kiskornel #42394 üzenetére
Ennek a virágnak direkt akartam ilyen kicsi mélységélességet, szóval focus stacking-et direkt nem csináltam. Jobb lett volna, ha minden éles rajta?
Az időjáráselőrejelzéssel mostanában nekem is tele van a ... Hétvégére rossz időt mondanak (mint pl erre a hétvégére), ezért nem is tervezek kirándulást, úgy intézem a dolgaimat, hogy ha úgyis rossz idő lesz, akkor az otthoni munkáimat csinálom, erre kinézek délelőtt az ablakon, és tiszta nyár van. És az a bosszantó, hogy ezekért az előrejelzésekért valakik pénzt is kapnak. Komolyan mondom, ha hasraütésszerűen jeleznének előre, akkor is nagyobb esély lenne, hogy eltalálják, ahhoz képest, ami mostanában megy
-
Karima
őstag
Feltettem a LR 4 Betát, de nálam - már-már nagyságrendekkel - lassabb, mint a LR3. Ti nem tapasztaltatok ilyet?
Ja és a régi LR-ben szerkesztett képeimet vajon hogy tudom hozzáadni az új LR-hoz, hogy látszódjék is? -
Karima
őstag
-
Karima
őstag
-
Karima
őstag
Köszi az infokat, akkor legközelebb így megy
-
Karima
őstag
Akinek megy a (bélyeg)képfeltöltés, annak hogy? Nálam még mindig azt írja ki, hogy "A képfeltöltés átmenetileg nem elérhető, a hiba javításáig kérjük türelmeteket."
-
Karima
őstag
-
Karima
őstag
Láttátok már a Lightroom 4 beta-t. Youtube-os videok alapján elég jóra sikeredett. Pl az új book menü szerintem nagyon hasznos és jól használható.
-
Karima
őstag
Kiskornél: Tényleg egyre jobbak a képeid, a végén még a NatGeo hasábjairól köszönsz ránk vissza
Gratulálok! Csak így tovább!
Peethy: Nagyon jó lett ez a kép, de én egy kicsit deszaturálnám, hogy ne legyen olyan élénk a kék. Szerintem az jobban illik az ilyen típusú képhez. Illetve megpróbálnám azt is, amit az egyik fórumtárs javasolt, hogy a vaku fénye közvetlenül ne látszódjon, azaz egy fél lépést jobbra léptettem volna a lányt
Nem is kifejezetten azért, mert zavarja a szememet a vaku, hanem mert - szerintem - ha csak az látszódik, hogy a lány takarásából valami fény jön, maga a fényforrás viszont nem, akkor az sokkal misztikusabb, hisz akkor a szemlélő találgathatja, hogy vajon mi lehet az. Mondjuk ha ilyen kép ott nem készült, akkor ezt utólag már nehézkesebb módosítani, mint a deszaturálást
Peethy (megint): Ötletes a többarcú lány
Kicsiben úgy tűnt, mintha az "igazolványképek" egy ruhaszárítón lennének felakasztva, és az egyik mögé beállt volna a lány.
Chapel: Jó lett, én is kíváncsi lennék a többire. (Hogy csináltad, hogy amivel meggyújtottad az nem látszik a képen?
-
Karima
őstag
-
Karima
őstag
A képfeltöltés már sose fog működni?
-
Karima
őstag
Szolg.közl.:
Ma 15.00-tól lesz az A láthatatlan madárfotós mindhárom része egymás után a Spektrumon.
-
-
Karima
őstag
Alapvetően tetszik a slideshow, bár nekem is az egyik problémám az, hogy kicsit gyors, nem tudom rendesen kielemezni (honnan jött a fény, volt-e vaku,stb) - de erre már adtál magyarázatot -, a másik problémám pedig az, hogy némelyik képnél nekem zavaróan erősek az árnyékok, túl direkt a vakufény (főleg azokon a képeken, ahol közel vannak a falhoz), ott lehet, hogy elkelt volna egy diffúzor. Ha érdekel, akkor megnézem még egyszer, és megmondom, hogy melyik(ek)re gondoltam. De egyébként összességében tetszik. Grat!
-
Karima
őstag
Boldog Karácsonyt és jó fényekben gazdag új évet kívánok minden kedves fórumtársnak!
-
Karima
őstag
-
Karima
őstag
A képfeltöltés mikor lesz má' jó?
-
Karima
őstag
Ti beltéri gokart versenyt hogy fotóznátok? Tudom, h szinte lehetetlen
Van egy 18-105vr-em, ez alapból kiesit szerintem, 90mm/2.8 (ez sem túl ideális), illetve egy 35mm/1.8 (gondolom akkor ez marad) + q nagy iso. Meg egy kis vakus támogatás diffúzorkupakkal? Várom a szíves tanácsokat, véleményeket.
Most jönne jól, ha már meglenne a fényerős alapzoom (tami 17-50/2.8, de arra sajnos leghamarabb csak a 2 ünnep közt lesz pénzem)
-
Karima
őstag
Kipróbáltam a gyerekfotózást egy 1,5 éves egyeddel
Hát mit mondjak, ennyire még egy fotózáson sem izzadtam meg, illetve a gyermek mozgáskényszere miatt a hatékonysági rátám is a béka segge alatt volt
Szerintem ez az egyik legnehezebb műfaj, legalábbis azok közül, amikkel eddig próbálkoztam. Ezután szerintem csak járóképtelen - azaz egy év alatti - porontyokat fogok fotózni
Ha valakit érdekel, akkor majd töltök fel 1-2 jobban sikerült képet. -
Karima
őstag
Állítólag az így megkapott záridőnél még nem mozdulnak el a csillagok (a Föld forgása miatt, tehát nem bemozdulásról beszélünk). Azaz pl 18mm-en: 500/18=27.8, tehát durván 28 másodperces képet készíthetsz anélkül, hogy a csillagok vonalat húznának. Elvileg. Az én képem 30s-es volt, de belenagyítva ott is elmozdultak már a csillagok, és nem hiszem, hogy amiatt a +2 mp miatt, szóval ez az érték csak hozzávetőleges.
Közben megtaláltam ezt a topikot és ott azt írják, hogy ez az érték 35mm-re van, tehát a fenti példánál maradva nem 18-al, hanem annak 1,5szörösével, azaz 27mm-el kell számolni DX-en. És nem 500at kell osztani, hanem 600-at
Úgy már 22sec jönne ki.
-
Karima
őstag
Szép esténk volt ma
Sajna most a képfeltöltés épp rosszalkodik a ph-n, úgyhogy most nem lesz bélyegkép. -
Karima
őstag
-
Karima
őstag
-
Karima
őstag
-
Karima
őstag
válasz
kiskornel #41220 üzenetére
Igen van árnyék, de itt most nem az árnyék elkerülése végett kellett volna 2 képből, hanem a színhőmérséklet miatt.
Az árnyék elkerülése miatt meg vagy két vakut használ az ember, vagy egy vakut és egy reflektort. Én még olyanról nem hallottam, hogy emiatt két (vagy több) képből raknák össze a "végterméket". Meg egy kis lágy árnyék a természetesség miatt nem is biztos, hogy rossz. De persze attól, hogy én még nem hallottam/olvastam róla, attól még lehet -
Karima
őstag
Én azért annyira vészesen nem látom zajosnak. A kép jobb felső részén elismerem, hogy gondok vannak, de ahhoz képest, hogy milyen köd volt (meg a zajcsökkentés se volt bekapcsolva a gépen) + HDR is, ahhoz képest egészében szerintem nem olyan vészes. De lehet, hogy csak az én szemem rossz
Na még egy utolsó éjszakait beteszek. Ez most nem flickr-es link lesz, mert sztem a flickr is ront azért a minőségen (legalábbis oda feltöltve szemcsésebb volt, mint az eredeti): -
Karima
őstag
válasz
*Ropi* #41178 üzenetére
Köszi mindenkinek. Hdr-el készült, és egy raw-ból csináltam három - 1-1Fé eltérésű - jpg-et. Valószínűleg emiatt, a hosszú záridő és az élesítés miatt lett ilyen zajos, ami nekem elkerülte a figyelmem. De igazatok van, a jobb felső sarokban kifejezetten okádék az a sok zaj
-
Karima
őstag
Köszi. Én is szerettem volna, hogy a másik csepp is éles(ebb) legyen, de ennek a 90mm makro obinak 35cm-es tárgytávolságnál még 32-es rekeszen is csak olyan 1,4-1,5 cm a dof-ja (hogy szép magyaros legyek
. Ráadásul ez egy kb 50%-os crop, úgyhogy gondolhatod, hogy az eredeti képen mennyi minden volt éles
Peethy: Köszi. Nem makro vakuval, hanem egy sb600-al. Az volt leállítva a növény elé, a vakufej felfele irányítva, és arra lógott rá a levél kb 6-8 cm-el a vaku felett. Magyarul alulról volt megvilágítva.
-
Karima
őstag
Megpiszkáltam egy kicsit az előző képet. 0,35 FÉ-t viszavettem, adtam rá kb 50% vibrance-t, meg toltam neki egy kis kontrasztot. Ha szerintetek ez is sötét, akkor ez a kép nem alkalmas HDR-re, mivel ha több FÉ-t veszek vissza, akkor már nagyon sötét lenne az eredetihez képest, és nem adja vissza azt a hangulatot, ami ott volt.
Aktív témák
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- Egyelőre nagy siker a Nintendo Switch 2
- Okos Otthon / Smart Home
- Elszívja a vezetőket a big tech, de ez nem tetszik az EU-nak
- Motoros topic
- BestBuy ruhás topik
- További aktív témák...
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, élettartam garanciával, problémamentesen! Immáron 8 éve!
- AKCIÓ! Apple Mac Studio M1 MAX 2022 32GB 512GB számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Microsoft Surface Pro 6 i5-8350U 8GB 256GB 1 év garancia
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA ADATA XPG 600W
- Macbook Air 15 Retina (2023) M2 16GB 256GB Magyar iStyle vásárlás számla, doboz + Skin 1év Garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest