- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Leica kamerákat kap a Xiaomi Mix Flip 2 is
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Yettel topik
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Fotók, videók mobillal
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
Aktív témák
-
Gabonetta
aktív tag
Mindenki nyugodjon meg, az ugyfelkapu.gov.hu oldalon január 15. után is be lehet jelentkezni a kétfaktoros hitelesítés beállítása céljából.
-
Gabonetta
aktív tag
Már működik az Egészségablak alkalmazásban is a DÁP--os bejelentkezés.
-
Gabonetta
aktív tag
válasz
cinemazealot #636 üzenetére
Nagyjából igen, erre gondoltam. Az űrlap beküldése nélkül le lehet AVDH-zni az adott iratot.
-
Gabonetta
aktív tag
Igen. A bal felső sarkában van egy uniós zászló (H betűvel) a 2021. június 23. után kiállítottnak. Interneten találsz képet, nem kell ehhez a régi.
Nyilván megvan az oka, hogy bevonják.
Hogy a Te szubjektív véleményed szerint melyik nézett ki jól, teljesen mindegy. Nyilván vannak olyan okmánybiztonsági követelmények, amelyek megkövetelik az egyre jobb és biztonságosabb okmányok előállítását. Az arcképre vonatkozóan is nemzetközi előírásoknak kell megfelelni.
Részemről nem bánnám, ha visszakanyarodnánk a DÁP témájához, és nem mennénk át laposföldhívőbe (ujjnyomat a helyszínen, figyel az állam stb.).
-
Gabonetta
aktív tag
Egyetértek. Sajnos a kormányablakos ügyintézők egy része nem kellően motivált/lusta/tájékozatlan ahhoz, hogy maximális tájékoztatást adjon az elektronikus közszolgáltatásokról. Másrészt a védelmükben el kell mondani, hogy a 10-ből 9 ember meg sem hallgatja a "mondókájukat", akár mennyire is szeretnék elmondani.
-
Gabonetta
aktív tag
1. „...se az Ügyfélkapu+, se a DÁP nincs kész, ezért ezeket nem lehet kötelezően rányomni a társadalomra”. Az Ügyfélkapu+-ban mi nincs kész? Évek óta működik.
2. "...hiszen a kötelező QR-kódos autentikátor mellé már az e-mailt is bevezették mint lehetséges kétfaktoros bejelentkezési opciót". Nem vezették be. Hivatalos forrásban nem is olvastam, hogy lesz ilyen.
3. "Ugye itt kellene a módszerek terén egy hosszú és hasznosan eltöltött átmeneti időszak." Volt, több mint fél év. Mennyi kellene még?
4. "...legalább 2025 augusztusáig ki kellene tolni a drasztikus lépést". Addig mi változik? Aki elhanyagolta nyár óta, ezután sem sietne.
5. "...a regisztráción is változtatni kellene, mert a jelenlegi módszer túl bonyolult, ezt akik „újságot olvasnak és televíziókészüléket néznek”, nem tudják megcsinálni." Nekik nem való az elektronikus ügyintézés. A hagyományos "analóg" ügyintézés minden természetes személy számára biztosított és hozzáférhető minden területen.
6. "Az egyesület számításai szerint nagyjából másfél millió elektronikus ügyintézésre kötelezett van jelenleg, de ezek egyharmada „nem képes vagy nem alkalmas” ennek a feladatnak eleget tenni, míg van további negyedmillió polgár, aki nem is akar digitális állampolgár lenni." Aki egyéni vállalkozói tevékenységet folytat/szeretne folytatni (ugye leginkább róluk van szó), elektronikus ügyintézésre köteles évek óta. Ha "nem képes vagy nem alkalmas" az elektronikus ügyintézésre, ne legyen egyéni vállalkozó. Demagógiának tűnhet, de meg kell érteni azt is, hogy a technológia fejlődés nem állhat meg.
7. "Tehát komoly probléma van, mert az érintettek felének vagy képességbeli vagy akaratbeli problémái vannak az egész átállással kapcsolatban, és azért van ez így, mert az állam rájuk nyomta ahelyett, hogy együttműködött volna velük." Akaratbeli probléma? Érdekes kifejezés arra, hogy valaki nem szeretne, nem hajlnadó semmit azért tenni, hogy teljesítse a kötelezettségeit.
8. Véleménye szerint január 16-tól kitör majd a káosz, mert „jelenleg nincs olyan elektronikus aláírás, amit az állam kínálna, és ilyen 2015-ben volt utoljára. Nyolc évvel lőtték vissza az elektronikus ügyintézést. Ezek a rendszerek félkészek, nem szabadna őket kötelezővé tenni. Szerintem ezt nem is kommentálom.
+1. Ezt nem ő mondta, de a cikk elején: "viszont nem mindenki boldog a digitális reformtól, hiszen a könyvelők például, akik a nevünkben járnának el hivatalos ügyekben, nem biztos, hogy be tudnak majd lépni nélkülünk." Ne járjanak el hivatalos ügyben helyettük. Arra van más - jogszerű - megoldás.Pro: "Emellett a Digitális Állampolgárság Program (DÁP) mobilalkalmazása is hiányos, hiszen a beígért digitális aláírás nem működik rajta." Ebben igaza van.
Szerk.: A gond az, hogy hagyták kialakulni azt a gyakorlatot, hogy a könyvelő megkapja a jelszót, aztán az ügyfél nevében lép be. Ezt sosem értettem, nekem természetes is volt, hogy a könyvelőnek meghatalmazást adok, de valamiért nem csak félidióták körében terjedt a jelszóátadásos megoldás.Egyetértek veled.
-
Gabonetta
aktív tag
Ennyi hülyeséget is régen olvastam. Annyiban igaza van, hogy az aláírásnak működnie kellene, de a többi...
-
Gabonetta
aktív tag
Csak most látom a Dáptv. január 1. napjától hatályos változását az AVDH kivezetésével kapcsolatban: "A 2024. augusztus 31-én hatályos E-ügyintézési törvény szerinti azonosításra visszavezetett dokumentumhitelesítés-szolgáltatás használatát a személyre szabott ügyintézési felületen 2024. december 31-ig kell biztosítani. Az azonosításra visszavezetett dokumentumhitelesítés-szolgáltatás 2025. január 1-től csak a digitális szolgáltatást biztosító szervezet részére, a nevében eljáró személy nyilatkozatának hitelesítésére, valamint 2025. október 31-ig a támogató szolgáltatással integráltan nyújtható.
-
Gabonetta
aktív tag
Azért ne menjünk el amellett, hogy több mint fél éve ismert, hogy az AVDH meg fog szűnni. Szerintem ez több mint elég idő volt arra, hogy felkészüljön mindenki. Az állampolgárok oldala még esetleg védhető, de szerintem egy ügyvédnél nem lehet kifogás arra, hogy miért nem készült fel. A DÁP elektronikus aláírás hiánya viszont valóban bosszantó és vérlázító.
Egy mondta még az Ügyfélkapu+ "ügyintézéshez". Persze, hogy annyi idő volt. Az ügyfél mobiltelefonját használva, az ő ügyfékapus felhasználónevét, jelszavát használva kell vagy az ő eszközén, vagy egy kormányablakos számítógépen bepötyögni úgy, hogy ad 1. nincs hitelesítő alkalmazás letöltve, ad 2. nem tudja a felhasználónevét, jelszavát, emiatt az e-mail fiókjába is be kell lépni etc.
-
Gabonetta
aktív tag
Annak vajon mi lehet az oka, hogy az okmányirodában ma érdemi tömeg jött össze, és mindenki Ügyfélkapu+-t akart intézni?
Az emberek tájékozatlansága azzal kapcsolatban, hogy hogyan kell Ügyfékapu+-t regisztrálni. Másrészről az, hogy sokan képtelen rá, ezért segítséget kérnek a kormányablakokban. Ez óriási terhet jelent nekik.
Egyébként nagyszerű élmény volt. Kisvárosi kormányablak, 10-ből 3 ablaknál van ügyintézés. Jó másfél óra sorban állás alatt magunkon kívül összesen egyetlen egy DÁP-regisztráció volt, akadt pár hagyományos iratintézés, és mindenki más Ügyfélkapu+-t akart.
Ebből is látszik, amit az előbb írtam. Az állampolgárok ezzel feleslegesen terhelik a rendszert. Ügyfélkapu+-t nem kormányablakban kell intézni, simán el is küldhetné ezeket az ügyfeleket az ügyintéző.
Ja, és az ügyintézőnek fogalma sem volt arról, hogy a DÁP-pal mikortól lehet majd aláírni, illetve, hogy egyáltalán mi pótolja az AVDH-t, mert a DÁP szerinte nem -- legalábbis nekik ezt mondták.
Ezt még senki sem tudja, nemhogy az ügyintézők.
Az AVDH-hoz: miért nem "vásárolnak" piaci szolgáltatótól elektronikus aláírást?
Szerk.: Telexnek válaszolt az IdomSoft: „A digitális aláírás valóban élesedett a Digitális Állampolgár alkalmazás legutóbbi verziójával, a felhasználók azonban a más hasonló jelentőségű szolgáltatások gyakorlatának megfelelően, fokozatosan kapnak hozzáférést a funkcióhoz.”
-
Gabonetta
aktív tag
Nem. Valahol hallottam. Azzal magyarázták, hogy a DÁP egy evolúciós rendszer, vagyis azt szeretnék, hogy ne lehessen visszatérni. Elképzelhető, hogy én értettem félre, főleg, hogy fil-nek így is sikerült az ÜGyfékapu+ beállítása.
Az viszont biztos, hogy ha inaktív lesz a felhasználói profil, akkor már nem lehet igénybevenni az Ügyfélkapu+-t [Dáptv. 119. § (6) bek.].
Aktív témák
Hirdetés
- Asztali PC , i7 11700KF , RTX 3070 Ti , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 2TB HDD
- Asztali PC , R5 5500 , RX 5700 XT , 16GB RAM , 256GB NVME , 1TB HDD
- ASUS TUF Gaming F15 gamer laptop
- X1 Yoga 8th 2-in-1 14" FHD+ IPS érintő i5-1335U 16GB 256GB NVMe ujjolv IR kam aktív toll gar
- Lenovo / SK Hynix 512GB M.2 NVME SSD 0 perces
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 Pro 24GB RAM 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Honor X7B szép állapotban 6/128GB fekete / 12 hónap jótállással!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- DDR5 8/ 16/ 32GB 4800-5600MHz SODIMM laptop RAM, több db- számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest