- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Samsung Galaxy Z Flip7 - kis fogyás is sokat számít
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Egy óra, két rendszer
- Milyen okostelefont vegyek?
- One mobilszolgáltatások
- Yettel topik
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Aktív témák
-
válasz
Overlocker #2996 üzenetére
Ez vad...
Köszönöm! -
válasz
Overlocker #2991 üzenetére
Én sajnos annyit értettem, úgyhogy egyrészt toll a füledbe, másrészt mondj egy feszt!
-
válasz
Salvador20 #2989 üzenetére
Na igen, de azt ne felejtsd el, hogy a te RAM-jaidat igen kíváló D9-es GKX-ekkel szerelik, míg az olcsóbb A-Datákra nem ez a jellemző.
Egyébként a GKX-ek szeretik a magas feszeket, és mennek is szépen. Az én moduljaimon is ienek csücsülnek, és 880MHz fölött is viszik a 3-3-3-4-et 2.6V körüli valós feszen. Ien magas feszt persze csakis tesztek, benchmarkok erejéig kapnak, általánosságban 2.3V-n járnak 800MHz-en 3-3-3-4-ben. -
válasz
Salvador20 #2986 üzenetére
Leginkább arra tudsz hagyatkozni, hogy vki kimérte a lapod dropját idle és load, és aszerint adod neki BIOS-ból.
-
válasz
Salvador20 #2983 üzenetére
És szented azon mien chipek vannak?
2.4V valós feszt egyébként? -
válasz
Mr.Skynet #2977 üzenetére
60 fok körül hibáznak, és fagyni fog a rendszer, de ez általában nem károsítja a memókat, ha kihűltek, mehet tovább a móka. A magas fesz viszont hőfoktól függetlenül kinyírhatja a modulokat. Az adható fesz egyébként nem a bordától vagy a hűtéstől függ, ahogy FehérHolló is írta, hanem attól, hogy a chip bírja-e. Jobb Micron GKX-eknek, GMH-knak adhatsz tartósan is 2.4V valós fesz körül, tesztekre pedig 2.5V+ is mehet, persze ott már be kell kalkulálni, hogy tartósan megnő a feszigényük, illetve kifekszenek, ahogy erre is volt pár példa.
[Szerkesztve] -
válasz
subaruwrc #2957 üzenetére
Szinkronnál lejjebb nem tudod vinni, vagyis nem tudod visszaosztani a 965-ös chipset miatt. Nem feltétlenül bírja minden RAM, ha szűkíted az időzítéseket. Fesz emeléssel lehet prbóálkozni bizonyos keretek között persze, de egy átlagos, 800-as cl4-es RAM-tól (mondjuk) ne várd, hogy 800-on cl3-ban menjen.
-
válasz
Salvador20 #2842 üzenetére
Megy az sokkal feljebb is. ;)[link] Ez speciel 840MHz-en készült, de 880-ig simán megy neki a 3-3-3-4.
-
válasz
Salvador20 #2829 üzenetére
Igen, 2GB-os kitre értettem.
Dominator sz*r.
-
Hiába hűtöd, a magas fesz kinyírja túlmelegedés nélkül is. Továbbá, ha nem hűtöd, legfeljebb felforrósodik, és hibázik, valamint jó eséllyel megfagy a rendszer, de a RAM nem károsodik - miután kihűlt, mehet tovább a móka. A magas fesz viszont könnyen kinyírhatja. Tuning moduloknak 2.6V valóst illik maximum adni, az olcsóbb, 90k alatti kiteknek 2.4V körülit, az aljának meg 2.2V-t max.
-
Sokan panaszkodnak arra, hogy a fő időzítések állítása után a rendszer megfagy., Ezt én is tapasztaltam. Subtimingok pöcögtetésére viszont alkalmas. Zoli329 írta még régebben, hogy neki a cl-en kívül minden egyéb állítható fagyás nélkül is. A cl általában az első késleltetési érték, tehát 5-5-5-15-nél az első 5-ös. Természetesen az 5-4-4-2 is egy cl5-ös beállítás, a cl csak az első érték jelen esetben - persze bizonyos BIOS-ok nem ezt a sorrendet alkalmazzák. RAM-ot persze ajánlott BIOS-ból tuningolni, ott pedig a beállításoknál oda van írva, hogy CAS, stb. (Értelemszerűen a CAS Latency a CL, de erről bővebbet asszem a RAM-os topic 1.hsz-ban olvashatsz.)
[Szerkesztve] -
válasz
Amoroso #2593 üzenetére
Ha a régebbi P5B-d van, akkor nagyon nem fogod tudni tuningolni a memókat a 2.1V-s max RAM fesz miatt. BIOS-ban tedd manual-ra az időzítéseket, állíts be olyan késleltetéseket, amiket szeretnél, ha tudna, majd menj kb. az SPD szerint órajel közelébe FSB-vel. Adj a moduloknak feszt, boot, majd win alól húzd az FSB-t, ameddig megy. Esetleg a proci szorzóját vedd vissza BIOS-ban, hogy ne kavarjon be.
[Szerkesztve] -
válasz
Overlocker #2537 üzenetére
-
válasz
Overlocker #2528 üzenetére
Eladásra is kerül majd belőlük? Mert akkor jöhetnének oan eredmények, amit ''emberi'' feszekkel ér el a cucc.
Legalábbis engem érdekelne mit mennek 2.5V-n.
-
Ezek szerint akkor tisztázták, hogy GKX...
Nekem a 1450-es végű van. Mivel a chipek ugyanazok a cl5 és cl4 modulokon, így max a válogatásban lehet különbség. A TG-jeiden is ugyanaz a GKX volt, mint az enyémen, csak azokat gondolom nagyítóval válogatta össze 4 segédmunkás 2 héten keresztül.
[Szerkesztve] -
Jepp, nekem a cl5-ös van. Az nem tisztázott, hogy GKX vagy GMH, mindenhol azt írják róla, hogy vagy ez, vagy az.
Anno Lalával és westlake-kel filozófáltunk rajta, hogy mien chipek is lehetnek rajta, de aztán nem igazán jutottunk dűlőre. A többség szerint GKX, mivel magas feszen cl3-on jelentősen többet megy, mint cl5-ben (1200MHz) , vagy cl4-ben (1000MHz). Ezek persze nem rossz eredmények, de ennyit egy kipihent, olcsóbb G.Skill is tud, ellenben 870MHz fölött cl3-at már nem. Szerintem simán menne följebb is cl3-on, olyan 900 közelébe.
-
válasz
mfranky #2474 üzenetére
965-ös lapnál (ien feltételek mellett persze minden lapnál) az utóbbi, mivel fontosabb a sávszél. Persze 640-en inkább cl3-mal kellene próbálkozni.
Tehát próbáld ki egy-két benchmark progival (SuperPi, WinRAR, CineBench, stb.) hogy az alábbi két beállítás közül meikkel mit teljesít a konfig, és máris autentikus választ kapsz a kérdésre.
640MHz 3-4-4-8
800MHz 4-4-4-12
[Szerkesztve] -
válasz
mfranky #2457 üzenetére
Egy cl4-es 800-as RAM-ot miért járatsz cl5-ön 800-on? Ha 3.2-őn megy a procid, az 320-as FSB, tehát inkább 4:5-ben lehet, 965-ösben egyébként is 1:1 a minimum. Adj neki 2.1V-t, pakold kézzel 5-5-5-15-be, és kezdd húzni az FSB-t. Ha a procid nem bírná, akkor vedd vissza 8-ra a szorzót. Így meg tudod nézni, hogy cl5-ön meddig mennek a memóid.
-
Pedig így van.
P5W DH nem postol manual ram settingen 370 fölött, csak SPD-n, de valójában annál is lazább időzítéseken. Amikor anno lapot kerestem, olvastam róla. Persze biztos van rá megoldás, csak - egyéb okok miatt is - az Abit mellett döntöttem, és nem ástam bele magam a részletekbe.
-
válasz
SeatZola #2450 üzenetére
A főidőzítések Memset-tel való állítgatását, különösen a cl-t fagyással díjazza a konfigok többsége. Ezt a próblémát már felvetetted tavaly októberben... azóta sem sikerült megtudni, hogyan lehet kikerülni a dolgot? Írj egy privit Afterburnernek, Lalaboynak, vagy westlake-nek, ők használták a lapot hosszabb-rövidebb ideig, hátha tudják a megoldást.
[Szerkesztve] -
válasz
Overlocker #2436 üzenetére
Igen Mester! Este meg is fordítom őket!
-
Nem mintha bárki is CellShockot szeretne venni (mondjuk nemtom miért), de azért aki mégis, az vigyázzon az új V2-es 800-asokkal, mert azok kivételesen nem D9-es Micronokkal vannak szerelve, hanem Elpidákkal.
[Szerkesztve] -
válasz
Benyoo1 #2193 üzenetére
Nem valószínű, hogy a további feszemelés stabilizálná, elképzelhető, hogy az a vége. A mezei ram-ok nem nagyon szeretik a magas feszeket. BIOS-cserével nem nő az adható ramfesz. Ha nem szeretnél lapot cserélni, akkor vmien voltmodot kell végrehajtani a deszkán, vagy venni egy maximizert, de persze azt is be kell sufnizni pákával. A lapok meg ott vannak az adatlapokon.
-
Elvileg ezeken is ugyanazok a chipek vannak, csak alaposabban válogatva, ha nem tévedek. Ezesetben hiába 1200-as, akkor is kell neki killer fesz ahhoz, hogy lefőzze a többi RAM-ot, amik végülis azokon a feszeken még az is lehet, hogy tudnák ugyanazt. A hűtés mondjuk jól fog jönni, ha modolja beteg kolléga a deszkát, mert fűteni fognak rendesen.
-
Modolva van a lapod? Mert, ha nem, akkor először lapot.
Szerintem egyik sem megy 1000-et cl3-on olyan feszen, ami nem fekteti ki őket. Nagy varázslat illetve variáció nincs a chipekben, tehát attól, hogy 1200-as, még nem lehet csodákat várni - szerintem. 940-960 körül lehet, hogy mennének cl3-on, de ahhoz 2.8V-t, vagy többet kellene nekik adnod, amitől viszont kifinganak. Szerintem.
-
válasz
ROBERTOH #2139 üzenetére
Igenám, de vajon megéri-e az a kis különbség azt a pénzt, amivel többe kerül egy 900-at cl3-on tudó, mint egy 900-at cl4-en tudó RAM?
Ezért nem szoktak 965-ös laphoz cl3-as RAM-ot erőltetni, mivel sokkal jobban reagál a sávszélesség emelésére, mint a 975-ös chipset, tehát inkább lazább időzítésen, magasabb órajelet tudó RAM-ot célszerű alájuk pakolni.
-
Tegnap megnéztem mit mennek a modulok cl4-ben, és hát elég lelombozó volt az eredmény. 410-es FSB-ig tudtam elmenni 4:5-ben, tehát 1025-öt tudnak 4-4-4-10-ben 2.5V-n.
-
A melegtől nem lesz baja, mivel ha eléri a 60 fokot, akkor hibázni fog, tehát a gép megfagy, vagy újraindul. Westlake direkt nyúzott úgy vmi szerencsétlenebb sorsú modult, hogy többször beizzította alacsony feszen, amíg meg nem fagyott, de a modul a kihüés után hibátlanul működött. Inkább a túlzottan magas feszekkel lehet kifektetni őket. RAM-ja válogatja, meik mennyit tud hzamosabb ideig elviselni károsodás nélkül. Az egyszerűbb moduloknál ez 2.1V környéke, a tuning modulok esetén meg 2.4-2,45V körül. Tesztek erejéig az értékek ~2.3V-re, illetve a combosabb darabok esetében 2.6-2.7V-re változnak.
[Szerkesztve] -
Tesztekben 1.8V-t adnak meg gyári feszültségértéknek a Marsra is, mint általában a borda nélküli ramokra. 2.1V-t még kaphatnak némi hűtéssel. Gariztatás szempontjából - hacsak nem ég szét a modul
- eddig nem hallottam olyanról, hogy egy túlfeszelés miatt megdőlt modulon találtak volna túlfeszre utaló jeleket, és így ugrott volna a gari.
-
A MemSet mióta ír ki frekvenciát? De mindegy is. Kezdjük az alapoknál...
Nézd ezt a képet: [link] A CPU-Z által kiírt órajel a valós órajel, ez nálam (a képen) 429MHz ugyebár. Namos, mivel DDR modulokról beszélünk, mely ugye azt jelenti, hogy Double Data Rate, vagyis ''a modul az órajel mindkét csúcsát felhasználja az adatok átvitelére, így egyetlen óraciklus alatt az adatbusz szélessége kétszeresének megfelelő mennyiségű adat olvasható ki belőle'', ezért beszélünk ún. effektív órajelről, melyet a valós órajel 2-vel való szorzásával kapunk. Tehát nekem a képen látható pillanatban a RAM-ok 858MHz-en mentek. Everest-tel nézd meg, hogy mien memória-órajelt ír ki. -
-
Először is memókat ne win alól tuningolj, hanem BIOS-ból. Memsetben csak subtiminget érdemes állítani, a fő késleltetések állításakor fagyhat a rendszer. Másrészt ez a 267MHz hogy jön ki? A D930 200-as FSB-n megy, tehát 1:1-ben 400MHz-en mennek a ramjaid alapból, ha minden igaz. Nem lehet, hogy 267MHz effektívet néztél? Mert az ugye 533MHz.
[Szerkesztve] -
válasz
westlake #1803 üzenetére
Émmeg felfogtam mindig.
Csupán a misztikus esetek emlegetésekor szoktam beírni ezt a sztorit, ami nem fordult elő, mióta van rajtuk venti.
(Persze van, hogy így is túlmelegszenek terhelés alatt, és fagyi van, de ott, akkor azt hittem, hogy meghótak a memók.)
[Szerkesztve] -
válasz
afterburner_ #1801 üzenetére
Volt rajtuk vmi hűtés? A bordákon kívül term. Én a CellShockoknak 2.6V valós feszt szoktam adni tuning alatt, van venti a fejük felett, és eddig (kopp-kopp-kopp) nincs gondjuk. Amikor hűtés nélkül hajtottam őket ien feszen, akkor 2 órára lepurcantak, de egy ki-berakás után nem volt gondjuk.
-
válasz
Salvador20 #1767 üzenetére
Csak tuningnál lehet észrevenni a különbséget, alapon legfeljebb a 800-as időzítéseinek szűkebbre vételével tudsz operálni.
-
válasz
Salvador20 #1729 üzenetére
Aki deklaráltan nem szeretne tuningolni, az szerintem ne vegyen 800-as modulokat.
[Szerkesztve]
Aktív témák
- Battlefield 6
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Már játszható a Titan Quest II korai változata PC-n
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi 10 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Magyarország piacvezető szoftver webáruháza
- Apple iPhone 13 Pro / 128GB / Gyárifüggetlen / 12Hó Garancia / 85% akku
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 64GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2190, 100% Akkumulátor
- Microsoft Surface Laptop 5 13.5" i5-1245U 16GB 512GB 1év garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest