- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Csíkszélességben verné az Exynos 2600 a Snapdragon 8 Elite 2-t
- Google Pixel topik
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- iPhone topik
- Realme GT Master Edition - mestermunka
Új hozzászólás Aktív témák
-
Az L2 cache benchmark-nál leginkább az befolyásolja az eredményt, hogy milyen mértékben használják a mérés alatt más programok a CPU cache-t. Ha az első mérésnél több program futott a háttérben(ideértve a memória-rezidens alkalmazásokat is, tehát vírusirtó, tűzfal, services, stb.), még reális is lehet az eredmény, arról nem is beszélve, hogy a második mérés 64-es OS-sel készült.
Azt írtad, hogy 15-20k-ért szeretnél RAM-ot. Az OCZ 21k.
-
Ha biztosra akarsz menni, javasolt 1200-as modulokat venned, de azok nem 15-20k-ba fájnak. Persze spórolhatsz a RAM-on, de egyik 1066-osnál sem tuti az 1200MHz-en való stabil működés, így reklamálni sem fogsz tudni. Ősembernél van
- G.Skill F2-9600CL5D-4GBPI - 34k-ért,
- OCZ 2P1200LV4GK - Platinum Low Voltage - 21k-ért
- OCZ 2B1200LV4GK - Blade Low Voltage - 22k-értA lapod topicjában nézz szét, hogy mennyire csípi a deszkád az OCZ modulokat.
-
Én is ezt mondom.
Jó kis chipek azok. Nem szeretik túlzottan a szűk időzítéseket, de frekiben rendesen mennek felfelé. Anno azért kellett RAM kit-et cserélnem, mert az AW9D-MAX-om 975-ös volt, és a szűk időzítésekkel száguldott, de a GMH-k nem nagyon szerették. Aztán jöttek a CellShock-ok, amiken GKX-ek voltak, na azok mentek, mint a bolondok 900MHz környékén cl3-ban.
-
válasz
dokee78 #5592 üzenetére
Úgy értettem, hogy, ha mondjuk 1200MHz-en szeretnéd hajtani a RAM-jaidat, akkor azt elérheted:
- 300MHz-es FSB-vel (1:2 arány, 4.00-es szorzó),
- 364MHz-es FSB-vel (3:5 arány, 3.33-as szorzó),
- 375MHz-es FSB-vel (3.2-es szorzó)
- 400MHz-es FSB-vel, stb., egészen a szinkronhajtásig, ami 600MHz-es FSB-nél és 2.00-s szorzónál áll elő. Erre írtam, hogy bár a RAM-ok minden esetben 1.200MHz-en futnak, a rendszer egésze akkor lesz a leggyorsabb, ha minél magasabb FSB-vel, és alacsonyabb RAM-szorzóval éred el azt.Ezt hol olvastad, hogy a 3:5-ös arány nem ajánlott, és mit jelent?
Milyen szempontból nem ajánlott, milyen lap, chipset, RAM esetén? Nekem is P35-ös lapom van, de semmi gondom a 3:5-ös aránnyal (3.33-as szorzóval).
-
Szerintem nem lenne érdemes megfelezni a RAM-ot. Az alacsonyabb késleltetéstől nem lenne érezhetően gyorsabb a noti. Egyébként mi köze - a játékok futtatásán kívül természetesen - a VGA teljesítményének a rendszermemória mennyiségéhez? Futtathatsz memória-igényes alkalmazásokat anélkül is, hogy terhelnéd a VGA-t.
-
Használhatod lazább időzítésekkel - úgy értelemszerűen magasabb frekvencián vesztik el a stabilitást - de azzal kell számolnod, hogy lassabb lesz, mint azonos frekin, szűkebb időzítésekkel. Javasolt manuális időzítéseket használni, akkor is, ha a gyárinál tágabb időzítéseket használsz. Mondjuk a 6-7-7-18 helyett a 6-7-6-17 kb. semmiféle látható változást nem produkálna.
-
-
-
válasz
pempellini #4905 üzenetére
Mivel a főidőzítések OS alól való macerálása rendszerint fagyást eredményez, így a MemSet-tal is csak subtimingeket javasolt állítgatni, ami egyes benchmarkoknál fontos tizedmásodperceket, illetve pontokat jelenthet.
-
válasz
Laraxior #4876 üzenetére
Ha a gyár által megadott feszültségen nem viszi a gyár által megadott értékeket (késleltetés és frekvencia), akkor élni kell a garanciális csere lehetőségével. Természetesen szem előtt tartva, hogy nem tettél semmi oat (vagy nem bizonyíthatóan
) ami kizárná a garanciális ügyintézés lehetőségét.
-
A RAM chipek feszigénye folyamatosan csökkent az elmúlt 3 évben, ennek függvényében a lapokkal adagolható VDimm is. Régi 975-ös deszkával még simán adtál 2.6V fölött a RAM-nak, ma már a 2.4V is ritka a BIOS-okban. Azt nem tudom, hogy az alacsonyabb default VDimm igény mien hatással van a fesztűrő képességükre.
2005 vége felé jelentek meg itthon a 800MHz alatti DDR2-es modulok, én 2006 tavaszán szereztem be az első tuning kit-emet (1000MHz-es 2GB-os CellShock) Írországból, potom 140.000 HUF-ért.
2006-ban jött ki az első 1066-os kit, ha jól emlékszem talán a Patriot volt az elkövető, szal sokkal régebben nem cuppanhatott rá az ember.
-
Egyetértünk, simán kiadják ugyanazzal a chippel szerelt modult 800-asnak és 1066-osnak is némi válogatás és/vagy tesztelés után, így valóban nem logikus pusztán ez alapján megjósolni a modul tuningpotenciálját. Hiszen egy véletlenül jól sikerült 800-as lehet, hogy megy 1066MHz-en, és akkor az egy jól tuningolhatónal titulált modul, de értelemszerűen ugyanaz a chip 1066-osként eladva jó eséllyel lesz antituningnak minősítve. Sokan - tévesen - úgy gondolják, hogy ha egy 533-as modul képes 800-on menni, akkor egy 800-as képes 1100-on, egy 1200-as meg 1300-on menni, noha már eleve a DDR2 technológiának vége van - normál körülményeket feltételezve - 1200MHz környékén, de ahhoz eleve brutál magas feszek és kiváló chipek kellenek.
Sokan azt is kihagyják a képletből, hogy a melegedés nem minden, tehát hiába hűtik meg a procit RAM-ot magas feszen, attól még simán degradálódhatnak, vagy kipurcanhatnak. Sokkal hamarabb kinyúlnak a magas feszektől, mint a túlhevüléstől.
-
válasz
Laraxior #4860 üzenetére
Annyi velük a helyzet, amit írtam. Volt pár alkalom, amikor azt hittem, hogy kinyúltak, de aztán ki-beszerelés után életre keltek, úgyhogy kapták tovább az ívet. Egészen addig, amíg SPD szerinti feszen már meg sem rezzentek. A vége az lett, hogy 2.4V BIOS fesz alatt nem vitték a gyári 5-5-5-15@1000MHz-es értéket. Mondjuk nem tudom a tiéden mien chipek vannak, az enyémen régi GMH-k voltak, 2.3 - 2.4V-s alapfesszel.
-
Általánosságban elmondható, hogy csekély mértékű plusz feszt (BIOS-ból 0.2V csekélynek minősül nyilván) a chipek 90%-a hosszabb távon is elvisel. A "levetett" motyóimat általában elajándékozom ismerősöknek, vagy a családban építem be vhova, így nyomom tudom követni a további életüket, és így elég széles körű adatbázis áll rendelkezésemre.
) Geil Ultra 1.8V helyett 2.1V-n 2006 február óta, GMH, GKX chipes modulok ugyanennyi plusz fesszel 2006 szeptembere óta, Kingmax 2007 január óta szintén +0.2V-vel hibátlanul üzemel. Igazából még nem találkoztam olyan DDR2 modullal, ami megsínylett volna egy ien mértékű 24/7-ben alkalmazott fesz emelést. 2006 előtti tapasztalataim nincsenek, mint ahogy DDR2 modulok se nagyon voltak még, így 5-6 éves intervallumról nem tudok beszámolni - ahogy senki más sem.
Dehogy vettem kötözködésnek, én is szeretek pontosan fogalmazni.
Az én lentebb említett CellShock-jaim mondjuk kicsit megkergültek a 2.65V-től. Szokásos tuningbetegség, jelentősen megnőtt a feszigényük, így 2.4V alatt nem hajlandók elindulni, ami egy CMOS reset után default VDimm-mel ugye gondot okoz. Ettől függetlenül a mai napig vígan üzemelnek.
-
válasz
TomBoy1986 #4852 üzenetére
Engedj rá 15 perc WinRAR benchmarkot! Ha nem hibázik, akkor nem melegszik túl. Én anno 2 db 80-as ventit gumiztam a CellShock-ok fejére, amikor tesztek alatt 2.65V-t kaptak (900MHz@3-3-3-4).
-
válasz
TomBoy1986 #4850 üzenetére
Ha meg tudod hűteni (a bordákon felül persze), vagy jól szellőzik a házad, esetleg a tundrán lax, akkor mehet 2.3V tartósan is. 0.2V-s feszemelést elbírnak hosszabb távon is a chipek.
-
válasz
pempellini #4841 üzenetére
Intel esetében DDR2-nél nincs igazán szerepe az opciónak, az amúgy is magas sávszél miatt hiába állítod T1-re, nem lesz érzékelhető gyorsulás, de valószínűbb, hogy el sem fog indulni.
-
válasz
pengegyerek #4661 üzenetére
Nálad az órajel.
-
CellShock-okat én is szerettem. Mivel anno 975-ös lapom volt, így szűk időzítéseken kellett őket hajtanom, így nem nagyon pedzegettem cl5-ös 1200MHz fölötti eredményeket. Ellenben 900MHz fölött ment 3-3-3-4-en. Azt azonban meg kell állapítanom, hogy sokat fejlődtek a RAM chipek, mert, ha anno meg akartál hajtani egy modult, akkor rengeteg feszt kellett alálapátolni. Nekem pl a fenti eredményhez 2.65V-t kért...
-
-
válasz
razorbenke92 #4484 üzenetére
Speciel nem próbáltam ki, de a gyártó szerint ennyit kezel.
-
válasz
atirattivo #4473 üzenetére
Ien esetekben célszerű felkúszni a gyártó oldalára, esetleg elővenni a laphoz kapott manual-t, és elolvasni. Egyébként 4GB-ig kezeli a RAM-okat, slotonként 1GB-os modulokat tehetsz bele.
-
válasz
razorbenke92 #4469 üzenetére
Összesen. Slotonként 1GB mehet bele.
-
válasz
Hólapátos H. #4360 üzenetére
Nézd meg, hogy a két új modul a gyári feszeken megy-e 1066-on. Ha nem, akkor cseréltesd ki gariban. MCH, Dimm feszt mennyivel emelted?
-
válasz
Sziszifeca #4355 üzenetére
Akkor fog alapból 800-on menni, ha BIOS-ban a DRAM frekit AUTO-n hagyod, mivel DDR2-ben ez a legmagasabb szabványos freki. Kézzel beállítva persze menni fog, ha megkapják a megfelelő feszt.
-
válasz
Hólapátos H. #4350 üzenetére
Bármilyen kombinációban megy 2 modul 1066-on?
-
NB: North Bridge. Benne lapul a memóriavezérlő, leánykori nevén a Memory Controller Hub, vagyis MCH. Egyes BIOS-ok így hivatkoznak rá. Ha húzod a RAM-okat, az őket vezérlő chipnek is biztosítani kell a megfelelő delejt. A lapod topicjában biztos találsz pontos beállításokat. Fontos a megfelelő arány. Kicsit vegyél vissza az FSB-ből, mondjuk 350-re, állíts be egy 4:5-ös arányt, majd utána kezdd emelni az FSB-t. 400-nál ez ugye már 1000 MHz-es effektív frekit jelent. Időzítéseket pakold manual-ra, 5-5-5-18-ra!
-
válasz
TheProb #4174 üzenetére
Déli híd nem kifejezetten érdekes ebből a szempontból, csak az NB feszekkel érdemes játszani FSB emelésekor. Egyébként az AB9-ek nem a húzhatóságukról voltak híresek. Természetesen úgy értem, hogy a 965-ös lapok között, hiszen általánosságban a 266 -> 430 azért elég rendes tuningnak számít. Egyébként simán elképzelhető, hogy nem nagyon megy tovább 430-nál.
-
válasz
TheProb #4166 üzenetére
Csak CR2-vel fog meni, bár van egy-két Asus deszka, aminek fexik a CR1, de értelme ott sincs, csak nagyon speciális körülmények között. Mi az ucsó freki, amin még elindul, és üzemel a gép? Mien FSB, mien DRAM freki? Jó lene néhány CPU-Z ablak is CPU, SPD és Memory fülekkel.
-
válasz
boldikem #4155 üzenetére
Csak default FSB-n számít, hogy támogatja-e a lap, mivel az alap FSB-hez társuló FSB/DRAM arányokkal nem lehet beállítani az 1066MHz-et, de ha húzza a gépet, akkor simán mehet 1066-on is a RAM, akár támogatja a deszka, akár nem. Anno az AW9D-Max-omban is mentek közel 1200MHz fölött a CellShock modulok, bár a lap csak 1066MHz-es RAM-okat támogatott max.
-
válasz
ferrault88 #3902 üzenetére
A modulok késleltetését, vagy ha úgy tetszik sebességét az órajel függvényében, vagyis, hogy adott műveleteket hány órajelciklus alatt hajtanak végre. Ha megy az angol, akkor olvasnivaló.
-
válasz
Exhodus #3890 üzenetére
Meglehetősen kevés lap viszi a 667MHz-es FSB-t (mondjuk úgy, hogy egyik sem), így 1:1-ben meglehetősen nehéz lenne 1333MHz-en hajtani a RAM-okat. Alapvetően persze az a baj, hogy kevered az FSB-t a PSB-vel (QPB-vel, ha úgy tetszik). Az új procik FSB-je nem 1333MHz, hanem 333MHz. Így 1:1-ben hajtva a RAM-okat 667MHz-en fognak menni, ergo bármilyen útszéli memót vehetsz hozzá. Plusz ugye nem is nagyon van olyan DDR2, ami 1333-at tudna stabilan. Szal vegyél vmi sima 800-ast a gépedbe, esetleg, ha tuningolsz, akkor egy kompatibilis 1066MHz-est, és annyi.
-
válasz
s7evcsenko #3869 üzenetére
Anno a CellShockjaim 2.45V fölött hibáztak benchmarkokban túlmelegedés miatt, aztán kaptak a fejük fölé 2 db 80-as ventit, és máris kaphattak 2.65V-t, nem melegedtek túl.
-
válasz
ész ventura #3244 üzenetére
A 2.4V-t nem erőltetném. Persze a lapod VDimm dropjától is függ, de 2.3V-nél nem adnék nekik többet tesztek erejéig sem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Sorozatok
- World of Tanks - MMO
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Autós topik
- Építő/felújító topik
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- IGP nélküli processzorokkal készül az Intel és az AMD
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Vicces képek
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- További aktív témák...
- Üzleti Fujitsu Lifebook u7510 15,6" FHD IPS 2021/08. havi gyártás
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - HP Elite / ZBook Thunderbolt 3 docking station
- Napi 700 ft tól elvihető RÉSZLETRE BANKMENTES HP 840 G11 Ultra 5
- LG 39GS95UE - 39" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Giant Talon 0 Sport - Hardtail Mountain Bike
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged