Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
popey37 #4282 üzenetére
Másik dolog:
- tökéletes a skywatcher Dobsonokon a gyári fókuszírozó
- nem akar fotózni ezért nem kell neki kómakorrektor
- egyetlen dolog kell, kollimáló lézer 10k-ért
- egyáltalán nem evidens hogy fotózni akar majd
- ha a jövőben fotózni akar, akkor majd vesz másik felszerelést több 100k-ért, és megtartja a 160ezres Dobsont vizuálisan észlelni
- azért szivatnád kistávcsővel mert lehet évek múlva fotózni akar? És évekig nézze hogy egy gömbhalmaz egy elkent pamacs az okulárban, miközben ha egy 20 centise lenne gyönyörű, csillagokra bontott csodát látna? -
Oppenheimer
nagyúr
válasz
popey37 #4282 üzenetére
Én a segédtükröm kollimálásával sok időt eltöltöttem. Nem volt rá szükség, csak meg akartam tanulni.
Ezen kívül mit lehet vele bénázni?
Nincs benne semmi bonyolult. Kirakod és észlelsz.
Mindig amikor jön egy kezdő, Dobsont fogok neki ajánlani, mert ezzel sokkal kevesebb a nyűg mint bármilyen más típussal. Ezen a fórumon nagyon el van vadulva a refraktor szakirány, és fals képet kapnak a kérdezők. Bárki tapasztalt amatőrcsillagászt megkérdezel, 20 centis Dobsont mond tökéletes kezdőtávcsőnek.
- ár/érték arány
- ease of use
- elég nagy átmérő hogy mutasson is valamitKözben itt kapnak olyan ajánlásokat, hogy vegyenek 10-12 centis kistávcsöveket 3x annyi pénzért.
Ez azért is szívügyem, mert amikor én kezdtem és kérdezem, próbáltatok 12 centis refraktorok felé terelni. Mi a francot értem volna azzal, mikor világos volt, hogy vizuálisan észlelek? Ahogy minden kezdőnek kezdenie kéne. Arra célra pedig van nagyobb átmérő sokkal jobb áron és könnyebb kezelhetőséggel.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
kovisoft #4281 üzenetére
Hát ha nincs ideje várni az aklimatizációra akkor megszívta, mert egy lencsés tubusnak is szüksége van 20-30 percre. [link] Pont mint egy 20 centis newtonnak.
"tubus mozgatásával ellenkező irányba mozdul el a kép"
Hát ezt nem érzem valami erős érvnek ellene.Kollimálás: boltban kollimálva kapja meg és csak a főtükröt kell állítani észlelés elején, ami egy 1 perces mutatvány.
Finommozgatás: ha nem nyúl nagyon mélyen a zsebébe, akkor az EQ állványon meg úgy fog remegni a kép mint a kocsonya. Ellenben a Dobson zsámoly olyan stabil hogy 300x nagyításnál sincs olyan, hogy fókuszálsz vagy mozgatod és nézheted másodpercekig ahogy remeg.
Kezelés: magától értetődő igazából. Nagyságrendekkel több idő és energia megtanulni az égboltot és megtalálni az égen objektumokat. Viszont ez a helyes út, ismerje meg az eget. Szóval a "megtanulni kezelni" egy olyan kérdés, mintha autóvezetésnél kiemelnénk, hogy vigyázz, mert meg kell tanulni a gázpedált nyomni! Nem ebben van a kihívás.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
popey37 #4247 üzenetére
Csak cukkollak titeket, tudom hogy mindenki APO fan itt, és rá fogtok harapni.
Amúgy nem kell 2 óra a tükrömnek, két okból is.
Egyik, hogy ez egy nyitott rendszer, és van a tükör alján 3 ventilátor. Emiatt ha meleg lakásból viszem ki, elég fél óra is neki hogy aklimatizálódjon. Ez alatt összerakom és mire kész, már használható is.Másik, hogy alapból hűvös helyen tartom, nem a lakásban.
Még nem volt olyan gondom vele hogy észlelnék, de nem hűlt le eléggé. Pedig egy darabig a lakásból hordtam ki.
Egyébként biztos jó volt a 16 centis APO képe. Not my type of drug, de amire nekem egy ilyen APO kéne, az a nagy látómező. Kiraknék egy rövid fókuszú APO-t a főműszer mellé, és lehetne vele 4-5 fokos látómezővel nézelődni. Mondjuk erre van a binokulárom, szóval pénzkidobás lenne.
UI: Kómakorrektor.
UI2: Pont ez a jó a Dobsonban. 2.3x akkora apertúrát, 5.3x annyi fénygyűjtést kapsz 1/5-öd áron. 26x jobb ár/érték arány.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
kovisoft #4241 üzenetére
Valamennyi szferikus aberracio minden tukornel van, nincs tokeletes csiszolas, de a lambda/4 az optikamnal siman megvan, eszlelotaborba egy ficko azt mondta, hogy /6 is.
Persze, de ertsd jol amit irok. Szerinted erdekel a koma amikor kismeretu objektumokat nezek a LM kozepen?
Amiben egy APO jo, abban ez a tubus is jo a maszkkal. Amiben az APO nem jo, ez abban is jo maszk nelkul. Meg jo seeing eseten abban is jobb maszk nelkul, amiben az APO jo.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
kovisoft #4239 üzenetére
Nem lattam komat se a kettoscsillagok nezesekor, se a Holdon, es valszeg a bolygokon se fogok.
De csak rossz seeing eseten van szukseg a maszkra, kifejezetten ezeknel az objektumoknal, egyeb esetben kell a fenenek a kis 13 centis apo.
Spherical aberrationt nagyon kerestem a csillagteszttel, de nem talaltam, a lambda/4-et siman hozza az optikam.
Amugy van komakorrekorom is
Egyeb kerdes?
-
Oppenheimer
nagyúr
Tegnap kiprobaltam a 12.5 cm atmeroju off-axis maszkomat.
350x nagyitason jott ki igazan az elonye a 4.7mm-es 82 fokos ES okularral. Hold nagyon eles volt maszkkal es ezzel az okularral, a maszk nelkul meg nem tudtam elesre allitani a fokuszt.
Kettoscsillagok bontasaban ezzel az okularral hatarozottan segitett.De 275x-en 6mm-es Orthoval is jo volt. Mondjuk az jo volt maszk nelkul is. Rigelt az Ortho kivaloan bontja maszkkal es maszk nelkul is. Az erdekes hogy maszk nelkul kicsit jobban latszik a B csillag, mert annyira hallvany, hogy jot tesz neki a plusz apertura.
Castort is nagyon jol bontotta a tavcso. Maszkkal tueles kicsi pontocskak, kozottuk hatalmas fekete urrel. Maszk nelkul mar nem emlekszem, de ugy is jo volt.
Az igazi probaja a maszknak majd a Sirius lesz, esetleg ha jo seeing lesz, es nem muanyagot egetnek a szomszedban. Mire a Sirius feljott volna, beborult az ido.
Vegso soron tenyleg egyben egy 12.5cm-es APO is a 35-os Dobson. Nagyon orulok neki hogy ilyen sokretu az eszkoz.
Legkozelebb nem tudom mikor fogok eszlelni, mert azt hiszem lagyekservem lett a nehez cuccok pakolgatasatol.
Hetfon megyek sebeszetre, remelem hamar megmutenek, es akkor az aprilis eleji Messier-maratonrol nem maradok le.
-
Oppenheimer
nagyúr
Milyen hajszárítót szoktak használni para eltávolítására optikáról? Mindenkinél van 230-as forrás a réten? Nekem 12 voltos aksim van. Ha kell, tudok szivargyújtós anyás vezetéket fabrikálni hozzá.
Meg is válaszoltam magamnak, köszi.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
Cray Tyler #4219 üzenetére
Ég és föld a különbség az ilyen halvány objektumoknál. Én Budapesten rá se néztem még az Andromédára, úgyhogy nem tudom milyen lehet.
De a helyeken ahova járok, 2 porsáv is látszik belőle a távcsőben.
Az Androméda magja elég fényes, szóval gondolom hogy azt látod a ház előtt. Én ház előtt nem szoktam, csak ritkán Holdat, vagy legutóbb okulárokat próbálni.
Egyéb galaxisokról nem is beszélhetünk, azok városban elérhetetlenek, várostól 30km-re meg elkezdenek felbukkanni.
-
Oppenheimer
nagyúr
Tegnap 2 hónap kihagyás után végre újra észleltem a 355-ös Dosbonnal. Barátnőmmel a Kunpeszéri kiserdő melletti rétre mentünk.
Kicsaptam a TEPP-et, már tök gyorsan pólusra tudok állni vele. Mivel nem fotózom, elég annyi pontosság, hogy iránytű appal beállítom észak felé és a vízszintezőjével vízszintbe hozom. Ez az egész megvan 10 perc alatt kb.
Utána rá a zsámoly, a közepén lévő csavart kicserélve tudom rögzíteni a TEPP-hez.
Zsámolyra a tubus, és kész is van a setupolás java. Innentől már csak a körítés van hátra, de addig a ventilátorok lehűtik a főtükröt.Ami mindig meglep hogy a segédtükröm kollimációja egyszerűen sosem romlik el. Pedig nagyon sokat szállítom a kocsiban, ráadásul flextube design, azt gondoltam volna hogy gyakrabban hozzá fogok nyúlni.
Olvasgattam star testingről ebben a 2 hónap üresjáratban, egyáltalán nem mondanám, hogy értek hozzá, de nagyon tetszett amit láttam.
Új okulárok: APM HDC 100° 20mm és 9mm:
Olyan jól korrigáltak hogy kómakorrektorra nem is volt szükség. Ez alá már nem fogom adni, lenyűgöző.Az éjjel első felében a transparency szerintem kimagaslóan jó volt, a seeing meg átlag feletti.
Bár a Hold még fenn volt, de az Orion ködöt még nem láttam ilyen szépnek. Érdekes módon most filter nélkül jobb volt mint O3-al.Sajnos off-axis maszkom még nincs. Tegnap szereztem kartonpapírt, és a csillagos ég alatt nekiálltam sniccerrel megcsinálni. A kör forma meg is lett, de a belső kört nem tudtam volna szépen kivágni ilyen körülmények között, ezért itt félbehagytam.
Kettőscsillagok:
- Először a polarist néztem meg, simán látszott a halvány társa.
- Következett a Rigel. Durva hogy milyen közel van mellette a halvány társa. Viszont gyönyörűen szeparálva volt, látszott a fekete égbolt a két tag között.
- Nagyon elégedett voltam, és felbátorodtam. A Siriust is megpróbáltam bezsákolni. Olvastam próbálkozásokról az mcse fb csopiban, valaki hasonló méretű távcsővel és hyperion okulárral próbálkozott. Hát nekem se jött össze.Annyira fényes a Sirius és annyira közel van hozzá a haverja... Jól jött volna az off-axis maszk, mert úgy éreztem benne volt az estében a lehetőség.
Tavaly a barátnőm "fedezte fel" számunkra a Pleádokat, tegnap éjjel meg a beehive clusterrel csinálta ezt. 😆 Mondtam neki hogy kirakhatja LinkedInre hogy open cluster expert.
M36-M37-M38 környezete gyönyörű. Nem csak ez a 3 nyílt halmaz van ott egymáshoz közel, hanem egy csomó NGC és más katalógusbeli nyílthalmaz is látszik, plusz egy csomó ködösség is. Nagyon tetszett ez a terület.
Este 10 vagy 11 után elkedzett mindenen kicsapódni a dér vagy mi a szarnak hívják. A binokulár mintha jéggé fagyott volna, és az okulárok se bírták. :( Ez ellen majd kezdenem kell valamit. Ekkor kezdtük volna nézni az M81-82-t meg más galaxisokat, de sajnos ez meghiúsult. Így is remek este volt.
Egész éjjel manuálisan kerestem a dolgokat. Még az Uránuszt is sikerült megtalálni. Kezdem olyan jól kiismerni az eget, hogy egyszerűbb manuálisan mint a Starsense Explorert használva. Tegnap este fel se raktam a távcsőre. Legközelebb akkor fogom csak használni, ha valami tényleg nagyon nehéz célpontot keresek.
Bocs a hossz miatt.
De olyan jó volt végre ég alatt lenni.
-
Oppenheimer
nagyúr
Hu ennek az Obsession teleszkopnak eleg durva tukre van: meres.
Ha lesz obszervatoriumum, biztos egy 22"-es vagy 25"-es Obsession lesz benne -
Oppenheimer
nagyúr
válasz
Cray Tyler #4197 üzenetére
Látott egy égi jelenséget amit nem ismert fel és megkérdezte szerintünk mi az. A többit egyelőre te és Popeye látod mögé.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
Cray Tyler #4195 üzenetére
Nem értem mi a problémád a kérdésével, és nem értem miért vagy ilyen ellenséges. Semmilyen alapot nem adott rá. Szerintem vedd visszább az agaraid.
-
-
Oppenheimer
nagyúr
Csinalni fogok egy off axis maskot a nagytavcsohoz, azzal gyakorlatilag lesz egy 1650-es fokuszu 13cm-es apokromatom. 😎Rossz seeing eseten segiteni fog a kettoscsillagokon.
-
Oppenheimer
nagyúr
Astro Babys Guide to Collimation
Itt tekerj az aljara es ott egy abra hogyan tudod felismerni melyik dolog mit okoz a csillag kepeben.
Ez pedig koma:
-
Oppenheimer
nagyúr
Budapesten ha nem kizarolag bolygozol meg a holdat nezed, nincs ertelme eszlelni. Menni kell videkre, 1 ora autout tavolsagra vannak jo helyek. Sajnos a fenyszennyezes evrol evre no.
-
Oppenheimer
nagyúr
Úgy néz ki nem fogok találni magam mellé embert jövőhétre a mátrai észlelésre, így valszeg a pilisbe megyek egyedül ahova múltkor. Ha valakinek van kedve starpartyhoz mint múltkor, várom.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
Cray Tyler #4110 üzenetére
Nem volt vele éles a kép. De még a látómező közepe tájékán se. Az is lehet hibás darab volt, mert mások általában dicsérik. 🤔 Emlékszem hogy egy kisebb nyílt halmazt néztem vele, és fú de nem volt jó
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
Cray Tyler #4095 üzenetére
Érdekes, nekem a 7mm-es nem jött be, el is adtam. Lehet a 4-esnek jobb a képe. Vagy kisebb fényerejű távcsövekkel jó.
-
Oppenheimer
nagyúr
-
Oppenheimer
nagyúr
Baader Hyperionokat cseréltem le ezekre. Eladtam a 7mm-es Lacerta UWA-t, 24mm és 13mm Hyperiont, meg egy sosem használt Barlow lencsét.
Ezek helyére kis ráköltéssel megvettem a 20 és 9 millis APM-eket.
20 milliset volt szerencsém kipróbálni valamikor ősszel Bükkszentléleken. Nagyon büntetett, a Hyperionok leképezése és áteresztése is gyenge volt hozzá képest. A Lacerta se hozta a szintet, még a látómező közepén se voltak igazán pontszerűek a csillagok, különösen Orthohoz mérve.20 és 9 mm nagyjából lefedi a legfontosabb use-case-eket az 1650-es fókuszú távcsövemmel. Később majd lehet bővítem a tárat 13 és 7mm-el.
Úgy nézd 90k körüli APM HDC árakat, hogy optikai minőségben a TeleVue Ethos okulárokkal van 1 súlycsoportban, amik 280-380k-ba kerülnek. Cloudynights-on, redditen sokat olvashatsz erről.
4580693:
Kár, hogy eladtad, ha egyszer eljutnál velünk észlelni, belenéznék.
Örülök hogy jó erről is olvasni. Biztos vagyok benne, hogy a 4.7-esben is jó lesz. -
Oppenheimer
nagyúr
válasz
popey37 #4068 üzenetére
Ez a te véleményed, az enyém meg merőben más.
100x inkább egy ilyen drágább, de minden területen kiváló okulár. A 100 fok nagy élmény.Melyik jobb mélyégre, egy 100 fokos 20mm-es vagy egy 60 fokos 30mm-es? Látómező kb megyezik.
Válasz: A 100 fokos jobb, mert nagyobb nagyításon látod ugyan azt a látómezőt, sötétebb az égi háttér és kontrasztosabb a halvány objektum. -
Oppenheimer
nagyúr
Kiprobaltam tegnap a 100 fokos APM HDC 20mm es 9mm okularokat. 25mm-es japan orthoval es 10mm-es baader orthoval hasonlitottam ossze. Alig eszreveheto, elenyeszo elessegkulonbseg van az orthok javara. Siman jok planet killernek is az APM-ek. Holdon es csillagokon teszteltem. Ateresztest meg az orion kodon, es ott nincs kulonbseg az orthok es az APM kozott. Ami azert durva, mert az APM-ben 9 lencse van 6 csoportban.
Csillagok szinte semmit se torzulnak a latomezo szelen, pedig 100 fok azert nem kicsi. De erre majd kivancsi leszek a nagyobb F4.7-es tavcsovel. Tegnap csak a kis 20 centist vittem le itt a lakotelepen, ami F6-os.
Meglepodtem hogy mennyire latszik a varosbol az orion kod kvazi telihold mellett! Es nem is volt tole nagy tavolsagra.
-
Oppenheimer
nagyúr
Jön valaki az áprilisi Messier maratonra Hortobágyra? Barátnőmmel az egyik 2 ágyas szobát lefoglaltuk, remélem lesz ott valaki a fórumról is.
-
Oppenheimer
nagyúr
Ez csak 12.5kg
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
4580693 #3978 üzenetére
Az rendben van hogy ellátási gondok vannak, közismert probléma. De ha megrendelés előtt telefonon beszélünk hogy a bécsi üzletben még van 1 darab és azt bekérik, de mindig benne van a pakliban hogy esetleg közben valaki betéved és megveszi, ezért az is lehet hogy 4 nap helyett 1 hónap a szállítás, és abban maradunk hogy majd tájékoztatnak, hogy akkor tényleg volt-e még egy darab, és az tájékoztatás elmarad, és nekem kell őket egy héten belül 3x hívni, hogy kiderüljön hogy miért nem változik a rendelésem állapota, az nincs rendben. Jó hosszú mondat lett. :D
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
popey37 #3960 üzenetére
80% áron mérem, ennyit érnek.
Nem látod be, körbe kell nézni az okulárban. Lenyűgöző élmény. Nem akarom rontani a saját üzletem, de a lacerta és a Hyperion a belső 20 fokban is szarabb mint a Lunt a belső 80 fokban. Össze-vissza kenődnek a csillagok, mindenféle torzítások, belső reflexiók vannak.
A háttér is világosabb bennük, a Luntban sokkal könnyebben kivehetők az Andromedár halványabb porsávjai.
Ég és föld a különbség.
-
Oppenheimer
nagyúr
Csütörtökön elviszik 2 Baader Hyperion okulárom.
Eladó még egy Lacerta 2x Tele Extender (34k) és egy Lacerta UWA 7mm 82°-os okulár (30k).
Remélhetőleg a héten jönnek a helyükre a 20 és 9mm-es Lunt/APM XWA 100°-os okulárok.
Csak a 2 ünnep között legyen jó idő és olyan karácsonyi észlelést tolunk velük hogy befosunk.
-
Oppenheimer
nagyúr
Ez király este volt!
Elején kicsit sokat szüttyögtem a motyóval de aztán beindult az észlelés. Alakítanom kell a dobson zsámoly alsó felén mert nem lehet eléggé megszorítani a benne lévő műanyag cső miatt, és így hajlamos elforogni a platformon.
Jó sokan összegyűltünk.
6 autó állt egymás mögött.
-
Oppenheimer
nagyúr
Mi lassan indulunk, fél 7-7 körül érünk sztem oda. Biztos óriási dugó lesz
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
tzimash #3915 üzenetére
Csak tapogatózik, ennyiről hallott laikusként, hogy van valami mechanika. De akkor vegyen EQ állványt és rá egy távcsövet, ugyan az az optikai tudás 2-3x annyi lesz.
Neked a tanácsom hogy vegyél a távcső alá EQ platformot. Htamás astro EQ platformja sztem elég a 250-es dobsonod alá. Ha jól emlékszem akkora van neked.
-
Oppenheimer
nagyúr
El lehet kezdeni olcsobban is...
Mivel o csak vizualisan akar, 100% Dobson az ajanlas, abbol pedig egy hasznalhato meret 75k korul siman kaphato. -
Oppenheimer
nagyúr
Gratulalok, szerintem jo vetelt fogsz csinalni ezzel. Alaposan korbejartad a temat vasarlas elott. Ha Budapest kornyeken vagy, majd eljohetnel eszlelni. Szoktam ide irni neha mikor megyek, de sose jon senki. Egyszer popey37-tel toltottunk el egy romantikus hosszuhetveget Zselicben, de 1-1 estes star partykat is lehetne tolni.
-
Oppenheimer
nagyúr
Sosem foglalkoztatott a kihules ennyire. Egyszeruen lenyegtelen, mire osszerakom a tavcsovet, mar tokeltes a kepe. Meg ugyis kint vagyok mellette 4-5 orat a sotetben. Nem szamit ha az elso fel oraban meg kicsit hul. Eszre se vettem eddig a kulonbseget valojaban. Szoval ezert ennek a temanak utana se jartam alaposabban.
Itt van 2 forum ahol errol tarsalognak.
https://stargazerslounge.com/topic/23467-refractor-vs-newtonian-cool-down/
https://www.cloudynights.com/topic/591875-cooldown-times-apo-refractor-vs-newtonian-reflector/ -
Oppenheimer
nagyúr
Bizonyara javithato, tenyleg nagyon jok a reviewi. Kb hasonlo arban van mint 1 jo komakorrektor, ami a meg newton tavcso ele kene.
En azert javaslom a nagyobb atmeroju newtont, mert az jobb lesz vizualisan. Es elvileg az az elsodleges neked. Nagyobb atmero = tobb reszlet a halvany objektumokon.
Lehulesi idovel ne foglalkozz, ilyen kis meretben szinte elhanyagolhato. Ha meg aggodsz miatta, racsaphatsz egy ventit a tavcso alljara, legtobbnel ott vannak keszen a csavarmenetek hogy fogadja.
-
Oppenheimer
nagyúr
Es ehhez a 150/750-es Newton tubushoz mit szolsz?
https://tavcso.hu/termek/SWN1507
https://tavcso.hu/termek/SWN1507mf6kg a tubusa, a 120/600-as pedig 4kg. 1.5x nehezebb, de cserebe vizualisan eszlelni is jobb kicsit.
Nezd meg hogy kukker milyen jo kepeket csinal vele.
https://tavcso.hu/profil/402672-es ED-t semmikepp sem javaslom, ha nem csak fotozni akarsz.
120-as akromatnal meg a szinezes valoszinuleg eszreveheto lesz. Sima akromatoknal minel nagyobb a fokusztavolsag, annal kevesbe feltuno a szinezese.Itt egy tablazat errol. 120/600-as akromat F/5-os fenyereju, a tablazat szerint elfogadhatatlan a chromatic aberration-je. a 120/1000 F/8.3333 fenyereju, ez mar a hatereset kategoria, azt irja filterable. Ez meg mindig kompromisszumos es cserebe a tubus sulya is nagyobb, 4.7kg.
forras: [link]Vizualis es fotos szempontbol is szerintem jobban jarsz egy kicsit nagyobb newtonnal, azzal amit linkeltem.
Ha a sulyon sporolni akarsz, 130/650-es newton, ez 4.5kg.
https://tavcso.hu/termek/SWN1306mfDe sztem ez meret mar vizualisan keves.
-
Oppenheimer
nagyúr
Ebbol a budgetbol jol fejlesztheto setupot nehez kihozni, az EQ3-on fog az egesz elbukni.
Plane asztrofotozast kell ennyi penzbol elfejeljteni. Telefonnal lehet jatszani, de ahhoz meg nem kell equatiralis mechanika.Vizualis eszlelesre a 72/420-as tubus kicsi. Egy 150-es atmeroju newton 4x annyi feny gyujt, mint egy ilyen, egy 200-as atmeroju newton pedig 7.7x annyit!
Szerintem neked egy dobson zsamolyos newton lenne jo valasztas, mert az elegiti ki legjobban a fo-igenyedet, ami a vizualis eszleles. Ebben a kategoriaban ar/ertek aranyban verhetetlen. Mechanikan csomot sporolsz, tobb penz jut az optikara.
Konnyu hasznalni, nem kell vele polusra allni, csak kicsapod a fure es nezelodsz.
Erre is ra tudod tenni a telefonod adapterrel es bolygo-, holdfotokat csinalni.Persze ezt joval nehezebb valodi asztrofotozasra tovabbfejleszteni. De ahhoz meg alapbol annyival tobb penz kene, hogy a helyedben arra meg gyujtenek kulon. Aztan lenne egy asztrofotos setupod meg egy vizualis setupod is. 2 kulon celfelszereles 2 kulon celra.
Ezzel a 200-as dobsonnal vizualisan mar jokat lehet eszlelni, en is ilyennel kezdtem.
En utana vettem egy 355-os flex dobsont es egy TEPP-et ala, es ez egy ultimate killer felszereles vizualisan eszlelni es fotozasra is alkalmas (meg itt nem tartok).
Melle megtartottam a 200-as dobsont, de miota megvan a nagyobb, nem hasznaltam. Mindig a naggyal telepulok ki. -
Oppenheimer
nagyúr
Jusztirozasra en jusztirlezert hasznalok, 10k-ert is lehet kapni es a tavcso boltokban a lezert elore kollimaljak neked. Lezerrel a kollimacio (regiesen jusztirozas) 1-2 perc eszleles elott. Neha annyi se.
A fotukrot 1-2 evente lehet erdemes tisztitani, nekem aprilis ota van, de meg nem kellett.
-
Oppenheimer
nagyúr
Newton távcsövek okulárkihuzata elég vicces helyeken tud lenni EQ állványon, de én mégis azt néznék a helyedben. Ár-érték arányban jobbak a mint tükrös távcsövek, és ahogy növeled az átmérőt ez a különbség exponenciálisan nő. Nincs színi hiba. Helyette kómahiba van, de azzal ráérsz később foglalkozni, vannak hozzá korrektorok. Vizuálisan nem zavaró.
Mélyégre is jobbak mint a lencsések.
-
Oppenheimer
nagyúr
Mizar A és Mizar B 0.8"-re vannak egymástól. Amikor ezt tisztán bontja a teleszkóp, az egy elég jó seeingnek számít, nem?
-
Oppenheimer
nagyúr
Eladó lesz egy ilyen nov végén 60k-ért a starsense dokkoló nélkül.
-
Oppenheimer
nagyúr
Újra felfedeztem az ortho okulárjaim, ezekhez képest a baader hyperionok meg a lacerta 7mm uwan is olyan életlen fos
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
popey37 #3765 üzenetére
hu, ez az asi air eleg jo cucc. Farkasreti Gyorgy is mutatta nekem, de akkor nem vettem ezt jobban szemugyre, csak azt neztem h eloben mutatja a tabletjen az expokat. De lehet vele polar alignolni is meg fokuszalni, adja. Ha elkezdek fotozni a 35 centisemmel az eq platformon, biztos ilyen asi air lesz a guiderem.
-
Oppenheimer
nagyúr
Szentléleken pár okulárt kipróbáltunk a távcsövemben egy kedves idegennel. 100 fokos 20mm-es APM Lunt okulár:
Lehet majd lecserélem a baader hyperionokat ilyenre
Új hozzászólás Aktív témák
- Kuponkunyeráló
- Formula-1
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Linux felhasználók OFF topikja
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Call of Duty: Modern Warfare III (2023)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Milyen videókártyát?
- Call of Duty: Black Ops 6
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- További aktív témák...
- Alufelni 4 db., R16 méretű gumihoz (pl. Ford Galaxy II) (az ár 4 db-ra vonatkozik)
- iScooter i9 2022 használt (olvass leírást!)
- Rohnson R-9450 Steril Air UVC+ION légtisztító eladó JÓVAL ÁRON ALUL! Bolti ára kb 72ezer Ft!
- Puremate PM505 aktív szénszűrős ionizáló levegőtisztító
- ÚJ AXIS M1114 hálózati kamera Kompakt és adaptív HDTV Onvif
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- MacBook Pro 16 i7-9750H 16GB RAM 512GB SSD RX 5300M 1 év garancia
- Külföldi csomagszállítás Packeta csomagpontokon keresztül!
- FRISSÍTETT ÁRLISTA - Sennheiser MOMENTUM 4 fejhallgatók (ELKELT)
- Ritkaság! Hibátlan Prémium felsőkategóriás LGA 1700 Alaplap! Asus Rog Strix Maximus Hero Z790 Wi-Fi
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest