- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Google Pixel topik
- Yettel topik
- iPhone 17 képernyővédő üvegek mutatják meg a méretkülönbségeket
- Xiaomi Smart Band 10 - a hetedik napon megpihen
- Telekom mobilszolgáltatások
Hirdetés
-
Mobilarena
A Chakra OS megszűnt, tegnap jött a hivatalos hír. Hogy a jövőben látjuk-e még, azt nem tudni. Szép volt, de nincs tovább. Most a hozzá legközelebbi disztró az a Manjaro KDE...
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------v
ChakraOS - korábban Chakra Project - asztali Linux disztribúcióval kapcsolatos alapvető információk:
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Gondolom a vaapi van beállítva kimenetnek. Ha ez megvan, akkor nem sok akadálya lehet a gyorsításnak. Amúgy én is jobban szeretem az SMplayert, valahogy barátságosabb. Mplayer logot tudsz benne nézni, ott szerintem van róla infó, hogy mi a helyzet.
azozo: egyszer átállítottam OpenGl-re, most meg már az az alapértelmezett, ha minden igaz.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Film függő nálam, de megnézve pár 1080p-t, vagy pár százalék volt a load, vagy 27%.
aticonfig --od-getclocks --od-gettemperature
Default Adapter - AMD Radeon HD 7700 Series
Core (MHz) Memory (MHz)
Current Clocks : 400 1125
Current Peak : 1050 1125
Configurable Peak Range : [300-1320] [150-1500]
GPU load : 9%Default Adapter - AMD Radeon HD 7700 Series
Sensor 0: Temperature - 43.00 Caticonfig --od-getclocks --od-gettemperature
Default Adapter - AMD Radeon HD 7700 Series
Core (MHz) Memory (MHz)
Current Clocks : 1050 1125
Current Peak : 1050 1125
Configurable Peak Range : [300-1320] [150-1500]
GPU load : 27%Default Adapter - AMD Radeon HD 7700 Series
Sensor 0: Temperature - 44.00 CVan ahol váltogatott az állapotok között.
-
azozo
senior tag
SMplayer !?
Vagy lehet ki kellene kapcsolni az effekteket ....
Én is észrevettem 1080p +dts mostanában akadozik...
Bárhogy próbálom hardveresen is dupla buffer ,még nemm találtam meg az egyensűlyt
Érdekes hogy X11 vagy xv-el megy a legjobban kikapcsolt HW kódolással (képdobás engedve sőt durván)AMD 6000+ 2GB
ATI 5770 -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Van ilyen widget, de az akutális CCC driverrel nem működik.
A tearing miatt nézd meg a rendszerbeállításokban ezt: [link]
Itt nézd meg az opciókat. Amúgy tisztán GPU terhelést a film lejátszás nem fog okozni, mert az UVD egység csinálja, nem maga a GPU. Amiből látod h. dolgozik az az, hogy változnak az órajelek, pár száz MHz-el megemelkedik filmezés közben az alaphoz képest, de nem éri el a maximumot. -
Ami most jobban zavar, hogy elkezdtek szaggatni azok a videok, amiket nemrég a hardveres gyorsítás beüzemelésével folyamatossá tettem.
Nem tudom, mi vágta haza, de ugyanúgy VLC-ben játszom le, és mégis szaggatnak.
A kisebb felbontásúek pedig a kép közepén ketté vannak vágva, mint a játékok a V-sync-et kikapcsolva.mod: Az aticonfig azt mondja filmnézés közben, hogy szinte végig 0% a GPU terhelés.
Futtatom 2-3 mp-enként, és 10-ből van egy 60% körüli érték, egy 100%, a többi 0%.Van valami progi, ami grafikonra tudja tenni a GPU terhelést?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A KDE Widgetjeit ki kell húzni kézzel oda, ahová szeretnéd őket. Asztalra, tálcára, stb.
A pacman meg azt kéri, hogy telepítsd fel a pyqt csomagot, valamelyik csomagnak bekerült a függőségei közé és úgy látszik, ilyenkor magától nem telepít csomagokat, csak megmondja mire van szüksége.
sudo pacman -S pyqt
aztán mehet a -Syu--------------------------------------------------------------------------------------------------
Továbbá a napi hír:Akinek régi telepítése van és van ilyen sor: /dev/pts az /etc/fstab-ban, az távolítsa el a frissítés előtt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Na akkor opengl probléma volt. A fontokkal mi a gond? Nem csak mások, mint a megszokottak?
1: a locale beállításokat nézd meg az arch wikin szerintem, ott leírják mi mire van: [link]
2: nem került fel a kellő csomag, valszeg nem választottad ki. Ami neked kell az az oktopio pacman frontend. sudo pacman -S oktopi a terminálban.
Amúgy bundle manager már nincs, minden bekerült a pacmanbe, többnyire a külön bekapcsolós extra repóba. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
A nyílt driverrel rendesen ment? Mert ha igen, akkor maradj annál egyelőre, úgy is sok újdonság jön bele a 3.11 és 12-es kernelekkel.
Itt van pl. McSzaby cikke, aki pont ugyanilyen lappal szerelt gépre rakta fel a Chakrát, minden gond nélkül: [link]
Sajnos nincs kizárva, hogy valamit elcseszett az AMD az aktuális driverben.Amúgy ha a nyílt driverrel felmegy, akkor onnan tudsz váltani a zártra, nem kell a recovery mód. Persze van rá esély, hogy a végeredmény ugyanaz lesz.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Chakra egy half rolling disztró, a "news" rovat olvasgatása több mint ajánlott.
[link]
A lényeg a GTK kapcsán ezen a linken van: [link], azt a pár lépést meg kell csinálni, utána az Oktopiből rakhatod fel a gtk-s progikat is.A driver csere mikéntjét pedig itt írják: http://chakra-linux.org/wiki/index.php?title=Switching_Between_Free_and_Non-free_Video-Drivers
Nem összekeverve a HD5xxx előtti (már legacy) és utáni szériákat driver téren. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Csak röviden, mert melózok, nem is válaszolok mindenre, majd este.
VGA: indítsd zárt driverekkel a telepítőt, ez a legegyszerűbb. Ha később akarod a zárt drivert, akkor kövesd a vikijüket.
Chrome: GTK-s progik nincsenek alapból engedélyezve, mert a Chakra teljesen QT-s disztró. Olvass kicsit vissza, írtam mit kell csinálni a filesystem extra csomaggal.
-
Újra megpróbáltam és azt tapasztaltam, hog végigmegy az install, de azt mondja, hogy basic módba állította a meghajtót, és futtassam az aticonfig-ot vagy desktop-ról az AMD CCC:LE -t. Ez utóbbi nem tudom, hogy micsoda, nem találtam sehol.
Az aticonfig műxik, este több időm lesz beállítani.
Bár, nem tudom, hogy ez az install végi kiírás minden esetben megtörténik, vagy csak a hiba miatt írta ezt ki (basic mód).Annyi biztosan változott a tegnapi install próbálkozás óta, hogy most nagyon erősen scrollozik minden ablak, amikor arrébb teszem, vagy egy weblap, amikor görgetem.
Mint a régi Win98-as időkben, amikor a gyári Standard SVGA driverrel ment egy GeForce. -
Még valami: Krómot és Tűzrókát próbálok felrakni, de azt mondja, hogy feloldhatatlan függőségek vannak:
"gtk2" és "filesystem-extra". Ezeket honnan szerzem be?
Gondolom az extra repo-ból kell hozzáadni, de mi a csomag neve?Ha a lib32-gtk-t próbálom felrakni, akkor ezt dobja:
figyelmeztetés: database file for 'extra' does not exist
hiba: nem sikerült előkészíteni a tranzakciót (nem található az adatbázis)
Press any key to close the shell.filesystem-extra meg nincs, csak sima filesystem, és az alapból fent van.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ha a parancssor magyar, akkor valszeg nem állítottál át mindent angolra. Viszont akkor miért magyar nyelvel telepítetted, ha angol kell?
A felhasználói jelszó meg elég a frissítésekhez, de ez az eddig látott minden disztrón így volt. Mint, Ubuntu, Opensuse, ArchBang, Manjaro, stb., sőt van pár disztró ahol jelszó sem kell a frissítéshez...
De persze ha utánanézel, az etc/sudoers fájlban paraméterezni tudod, hogy melyik felhasználó mit futtathat sudo jogokkal. Alapból nincsen korlátozás.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ilyen hibát olyan embernél láttam neten, akinél elfogyott a szabad hely a vinyón. Add ki a df -h parancsot, akkor látjuk majd mi a helyzet.
Volt mostanában frissítést? Ha igen, a pacman cache foglalhatta el a helyet, azt tudod üríteni a sudo pacman -Scc paranccsal.
Ha nem volt, akkor add ki a frissítést a terminálban. -Syu -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Egyedül ezt találtam a témában http://www.chakra-project.org/bbs/viewtopic.php?pid=72208, nem jelzett senki ilyen gondot a fórumukban, az illetőnek meg a soprano csomag újrarakása oldotta meg.
A kdm.log fájlt kellene megkeresned. Valszeg megtalálja a locate kdm.log parancs a terminálban.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Samsung 990Pro SSD 4TB
- GIGA AKCIÓ!!! AKTIVÁLATLAN iPad Air M2 11" WiFi + CELLULAR 512GB!!! KÉK
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U727 - i3-7GEN I 16GB I 256SSD I 12,5" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- LG 32GS95UE - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest