- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Yettel topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Milyen okostelefont vegyek?
- Új Trónok Harca telefon érkezik
- Magisk
Hirdetés
-
Mobilarena
A Chakra OS megszűnt, tegnap jött a hivatalos hír. Hogy a jövőben látjuk-e még, azt nem tudni. Szép volt, de nincs tovább. Most a hozzá legközelebbi disztró az a Manjaro KDE...
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------v
ChakraOS - korábban Chakra Project - asztali Linux disztribúcióval kapcsolatos alapvető információk:
Új hozzászólás Aktív témák
-
_Dumber_
őstag
válasz
CPT.Pirk #916 üzenetére
Köszönöm.
Ez az extra már elsőre bekapcsolva (Chakra web new oldalt elolvasva) csak a kezelése és a rendszerbe beépülése nem volt nekem világos.
A többit tudom. Ezért is esett a Chakrára a választás.Már ketyeg: .. Chrome, Thunderbird, Skype, megy..
Ami mág hiányzik:
wine és a vmware, sambaMost mértem indítást... hááát.. A kubi és a Chakra egyenlőre fej-fej mellett.. (1:22), és a chakrán még nem fut a samba..
GTK-s progik egyenlőre csapnivalóan rondák, de már formálom őket. Kell még idő de sínen vagyok.
(Ha a gombokat le tudnám kerekíteni akkor már kész is lenne). -
_Dumber_
őstag
válasz
CPT.Pirk #913 üzenetére
Nem Kubuntu sajátosság. Az Ubuntu is tudja... Az OpenSUSE is tudja .. illetve tudni fogta 10 nap múlva hivatalosan. (13.1)
A hotkey viszont egy nagyon jó ötlet. Ha nem is a lapos saját key-je, hanem egy saját magam definiált hotkey.(hogy nem nekem jutott az eszembe
)..
Nekem nem is az automatizmus a lényeg, hanem a menet közbeni váltás... Ezen tovább rágódok még. -
válasz
CPT.Pirk #901 üzenetére
$ vainfo
libva info: VA-API version 0.34.0
libva info: va_getDriverName() returns 0
libva info: User requested driver 'xvba'
libva info: Trying to open /usr/lib64/va/drivers/xvba_drv_video.so
libva info: va_openDriver() returns -1
vaInitialize failed with error code -1 (unknown libva error),exitpedig fent van a xvba-viedo:
$ sudo pacman -S xvba-video
Password:
warning: xvba-video-0.8.0-1 is up to date -- reinstalling
resolving dependencies...
looking for inter-conflicts...
Packages (1): xvba-video-0.8.0-1
Total Installed Size: 0.25 MiB
Net Upgrade Size: 0.00 MiB
:: Proceed with installation? [Y/n] y
(1/1) checking keys in keyring [######################] 100%
(1/1) checking package integrity [######################] 100%
(1/1) loading package files [######################] 100%
(1/1) checking for file conflicts [######################] 100%
(1/1) reinstalling xvba-video [######################] 100%A video lejátszás egyébként a nyílt vagy a zárd driverrel megy jobban jelenleg?
Mivel konkrétan 3D nekem nem kell, és úgy tudom, hogy a 2D sebesség terén a nyílt driver jobban áll, így gondolkodtam a visszarakáson.
Viszont nem tudom, hogy a film lejátszás és a desktop effektek, Flash video, HTML5 canvas gyorsítás, és egyéb általános, gyorsított dolgok a 3D-hez tartoznak, vagy sem.
Vagyis általánosan OpenGL-ben gyér a nyílt driver, vagy OpenGL-en belül a 3D-ben? -
válasz
CPT.Pirk #896 üzenetére
Bazz, besza-behu... Nem volt feltéve.
Pedig egyszer már tutira felraktam, amikor a nagy linux topikban is ezt javasoltad, és ott is ez oldotta meg a dolgot.
Viszont azóta leszedtem egyszer az Smplayer-t és a Kmplayer-t, (amikor elkezdett működni a dolog VLC-ben) és lehet, hogy azok távolították el az xvba-video csomagot?És amikor most újra felraktam őket, akkor nem rakták vissza...
Mindenesetre köszi!
-
válasz
CPT.Pirk #894 üzenetére
SMPlayerben kipróbáltam.
100%-os proci terhelés mellett enyhén akadozva játsza le XV és XV AVIVO kimenetekkel.
Ha átváltok vaapi-ra, akkor nincs kép, és a következőket látom a log-ban:libva info: VA-API version 0.34.0
libva info: va_getDriverName() returns 0
libva info: User requested driver 'xvba'
libva info: Trying to open /usr/lib64/va/drivers/xvba_drv_video.so
libva info: va_openDriver() returns -1
[vo_vaapi] vaInitialize(): unknown libva error
Error opening/initializing the selected video_out (-vo) device.
==========================================================================
Opening audio decoder: [ffmpeg] FFmpeg/libavcodec audio decoders
libavcodec version 54.53.100 (internal)
AUDIO: 48000 Hz, 2 ch, s16le, 448.0 kbit/29.17% (ratio: 56000->192000)
ID_AUDIO_BITRATE=448000
ID_AUDIO_RATE=48000
ID_AUDIO_NCH=2
Selected audio codec: [ffac3] afm: ffmpeg (FFmpeg AC-3)
==========================================================================
AO: [alsa] 48000Hz 2ch floatle (4 bytes per sample)
ID_AUDIO_CODEC=ffac3
[Mixer] No hardware mixing, inserting volume filter.
Video: no video
Starting playback...Valami gáz van a vaapi-val.
-
válasz
CPT.Pirk #886 üzenetére
Okés, akkor ezen nem is pörgök tovább.
Olyan szoftver van, ami megmondja, hogy az aktuálisan lejátszott film hogy kerül lejátszásra?
Vagyis valami debugolásban segítő progi.
A chakra és az arch wikijét bújom jelenleg, de eddig semmi nem segített.
Néztem fórumot is, de akinél nem ment a hardveres gyorsítás, annál mindig 100% közelében volt a CPU terhelés, de nálam még az sem igaz, mert 70-75% körül van, ami alig nagyobb annál az esetnél, amikor legutóbb folyamatosak voltak a 1080p videók.
Amikor nálam nem ment a GPU gyorsítás, nálam is 100%-on ment a proci. -
válasz
CPT.Pirk #882 üzenetére
Köszi a tearing úgy néz ki, hog ymegjavult.
Már csak a nagyobb videók szaggatása zavar.
Nálam egyébként a GPU freki egyből a maximumra ugrik filmnézés közben:$ aticonfig --od-getclocks --od-gettemperature
Default Adapter - AMD Radeon HD 6310 Graphics
Core (MHz) Memory (MHz)
Current Clocks : 492 667
Current Peak : 492 667
Configurable Peak Range : [278-492] [667-667]
GPU load : 100%
Default Adapter - AMD Radeon HD 6310 Graphics
Sensor 0: Temperature - 68.00 CA 100%-os GPU load össze-vissza ugrál, ahogy leírtam elöbb.
(#883) azozo: Az SMPlayer-t és a KMPlayer-t kipróbáltam már korábban, nem voltak jobbak a VLC-nél, de most i skipróbálom őket, hátha.
-
baratka87
tag
válasz
CPT.Pirk #866 üzenetére
Olyan van hogy :
- karakteres mód
- K
- alapértelmezett
- felbontások felsorolása.Kipróbáltam ezt a K nyílt driverrel való indítást és elindult. Újratelepítés és ugyanaz a hiba ami eddig volt.
Szerk: akkor azt próbáltam, csak magyarra állítva K a neve, úgysem lett jó telepítés után.
-
baratka87
tag
válasz
CPT.Pirk #864 üzenetére
ASUS F2A85-M LE
AMD A6-6400K 3.90GHz FM2 BOX Black Edition
KINGSTON 8GB HyperX XMP Red DDR3 1600MHz CL9 KIT KHX16C9B1RK2/8X
CHIEFTEC LT-01B 350WA nyílt driveres live nem akar elindulni, újraindítom és megnézem a zárt driverest.
No ums support for ati card, ezt láttam hirtelen amikor indítottam a zárttal, de a live maga felállt és indítom a telepítést.
-
válasz
CPT.Pirk #860 üzenetére
Köszi!
A kapudan eltávolítós módszer jött csak be, viszont amikor visszarakom, akkor ezt kérdezi:
sudo pacman -S kapudan
Password:
:: There are 3 providers available for pyqt:
:: Repository platform
1) pyqt4-python2 2) pyqt4-python3 3) python3-pyqt4
Enter a number (default=1):Én a 3-ast választottam találomra.
Ez jó döntés volt, vagy szedjem le, és rakjak fel másikat?
Számít egyáltalán?Köszi!
-
válasz
CPT.Pirk #858 üzenetére
Ezt megtettem:
user@gepnev ~]$ sudo pacman -S pyqt
Password:
warning: pyqt4-python2-4.10-7 is up to date -- reinstalling
Packages (1): pyqt4-python2-4.10-7
Total Installed Size: 18.17 MiB
Net Upgrade Size: 0.00 MiB
:: Proceed with installation? [Y/n] y
(1/1) checking keys in keyring [######################] 100%
(1/1) checking package integrity [######################] 100%
(1/1) loading package files [######################] 100%
(1/1) checking for file conflicts [######################] 100%
(1/1) reinstalling pyqt4-python2 [######################] 100%
[user@gepnev ~]$ sudo pacman -Syu
:: Synchronizing package databases...
lib32 is up to date
core is up to date
platform is up to date
desktop is up to date
apps is up to date
games is up to date
extra is up to date
:: Starting full system upgrade...
:: Replace kdebindings-pykde4 with desktop/kdebindings-python2? [Y/n] y
:: Replace pyqt4-common with platform/python-pyqt4-common? [Y/n] y
:: Replace pyqt4-python2 with platform/python2-pyqt4? [Y/n] y
:: Replace sip-common with platform/python-sip-common? [Y/n] y
:: Replace sip-python2 with platform/python2-sip? [Y/n] y
error: failed to prepare transaction (could not satisfy dependencies)
:: kapudan: requires pyqt
[user@gepnev ~]$ -
Syl
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #851 üzenetére
Persze hogy az előző cikkedre gondoltam
szerk.
Firefox felment. Qrva rondán néz ki -
Syl
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #846 üzenetére
Na idefigyelj kapitány! Ha nem akarod, hogy asszimiláljam a legénységed, elő a szebbik éneddel!
Úgy döntöttem teszek teszek egy próbát ezzel az agyondícsért Chakrával. Lementettem az ubit és feltoltam ezt a szörnyet.
Hogy a retekbe tudok erre firefoxot telepíteni???
sudo pacman -S firefox
sudo pacman -S firefox-kde
mind "hiba: cél nem található"-t dob
Persze előtte volt -Syu, -SyyÉs ez csak az első lépés, ilyenekhez, hogy vlc, dropbox, keepass stb. még hozzá sem szagoltam.
-
válasz
CPT.Pirk #842 üzenetére
A fontokkal az a baj, hogy messziről nézve, mintha szőrös lenne, de közelről mégiscsak oké...
Olyan, mint amikor utólag ráélesítesz egy képre.Lehet, hogy szokatlan csak.
A locale-lal együtt majd megnézem mit lehet rajta állítani.Köszi, felraktam a frontend-et, és egyúttal szinte feleslegessé is vált, mert úgy ráéreztem a pacman-re. Nagyon menő, hogy csak egymás után írom a progikat és huss.
Nem mindig tudom, hogy mi a progi pontos neve, de azt meg tudom nézni a neten a csomagoknál.
Az extra-t is felvettem, már fent is vannak a szükséges GTK+ progik.Köszi!
-
válasz
CPT.Pirk #840 üzenetére
Kössz!
Megnéztem, nekem gyárilag OpenGL 2.0-ra volt állítva a Composition type, a QA native system pedig raster-re. Átállítottam 1.2 OpenGL-re, és Native-ra. Most sokkal gyorsabb. A fontok még ugyanolyanok, de majd guglizom ez ügyben.
A másik két dolog, ami most foglalkoztat:
1.) - Az install közben en_us-ra állítottam valamit hu-hu_utf8 helyett. Azt hiszem a locale-t. Azt akartam elérni, hogy angol legyen a konzol nyelve. Ez össze is jött, de most az ékezetes karakterek tűntek el a másik partíción a file nevekből, és krix-krax-ok vannak a helyükön Ezt hogy tudom visszaállítani?
2.) - Kipróbáltam, hogy net install-t választok. Viszont most nincs bundle managerem, és semmilyen grafikus szoftver kezelőm. Ez normális?
-
válasz
CPT.Pirk #838 üzenetére
Most felment a nyílt driverrel rendesen, de a desktop effektek sebessége elég gatyra, és a szövegek karakterek élsimítása sem a legszebb.
Eddig csak régi (intel+intel, intel+nV) gépen használtam csak linuxot (ubuntu, Lubuntu, OpenSuse, Peppermint OS, és sosem próbáltam semmilyen 3D-s, vagy hardver gyorsítást igénylő feladatot, így nincs összehasonlítási alapom, csak sejtem, hogy a teljesítménye nem oké.
Egyelőre marad így, mert a semminél jobb, de majd rajta leszek, hogy a zártat felrakjam.Köszi a linket, elolvasom.
-
válasz
CPT.Pirk #828 üzenetére
Elindítottam zárt telepítővel az installert, és végig is ment, de az első boot nem történt meg, kurzos a bl felső sarokban fovevör...
Az installation.log-ban próbálok turkálni, de atom hosszú, és mivel nem tudom mire kell keresni, nem mond túl sokat.
A nyílt és a zárt driveres verzió között mennyi a különbség? Gondolom, nem csak a VGA driver a differencia...mod: Elolvastam a váltás módját a wikiben, de ott elakadok, hogy sudo pacman -Syu, mert recovery módban nincs netem, máshogy meg nem indul a gép.
Megpróbáltam úgyis, hogy ezt a lépést kihagyom. Ilyenkor azt mondja, hogy nem találja sem a catalyst-ot sem a catalyst-utils-t. Illetve a xorg.conf is tök üres, vagyis nem is létezik, csak egy xorg.conf.d nevű üres file. -
-
válasz
CPT.Pirk #816 üzenetére
Létezik, hogy valami időzóna baja van?
********************************************************************************
Note that your system uses syslog. All of kdm's internally generated messages
(i.e., not from libraries and external programs/scripts it uses) go to the
daemon.* syslog facility; check your syslog configuration to find out to which
file(s) it is logged. PAM logs messages related to authentication to authpriv.*.
********************************************************************************
The XKEYBOARD keymap compiler (xkbcomp) reports:
> Warning: Type "ONE_LEVEL" has 1 levels, but <RALT> has 2 symbols
> Ignoring extra symbols
Errors from xkbcomp are not fatal to the X server
klauncher(247) kdemain: No DBUS session-bus found. Check if you have started the DBUS server.
kdeinit4: Communication error with launcher. Exiting!
kdmgreet(241)/kdecore (K*TimeZone*): KSystemTimeZones: ktimezoned initialize() D-Bus call failed: "Not connected to D-Bus server"
kdmgreet(241)/kdecore (K*TimeZone*): No time zone information obtained from ktimezoned
> Ignoring extra symbols
Server terminated successfully (0). Closing log file.
> Ignoring extra symbols
klauncher(243) kdemain: No DBUS session-bus found. Check if you have started the DBUS server.
kdmgreet(237)/kdecore (K*TimeZone*): KSystemTimeZones: ktimezoned initialize() D-Bus call failed: "Not connected to D-Bus server"
kdmgreet(237)/kdecore (K*TimeZone*): No time zone information obtained from ktimezoned
> Ignoring extra symbols
klauncher(249) kdemain: No DBUS session-bus found. Check if you have started the DBUS server.
kdmgreet(243)/kdecore (K*TimeZone*): KSystemTimeZones: ktimezoned initialize() D-Bus call failed: "Not connected to D-Bus server"
kdmgreet(243)/kdecore (K*TimeZone*): No time zone information obtained from ktimezoned
> Ignoring extra symbols
klauncher(246) kdemain: No DBUS session-bus found. Check if you have started the DBUS server.
kdmgreet(240)/kdecore (K*TimeZone*): KSystemTimeZones: ktimezoned initialize() D-Bus call failed: "Not connected to D-Bus server"
kdmgreet(240)/kdecore (K*TimeZone*): No time zone information obtained from ktimezoned
> Ignoring extra symbols
klauncher(251) kdemain: No DBUS session-bus found. Check if you have started the DBUS server.
kdmgreet(245)/kdecore (K*TimeZone*): KSystemTimeZones: ktimezoned initialize() D-Bus call failed: "Not connected to D-Bus server"
kdmgreet(245)/kdecore (K*TimeZone*): No time zone information obtained from ktimezoned
> Ignoring extra symbols
klauncher(246) kdemain: No DBUS session-bus found. Check if you have started the DBUS server.
kdmgreet(240)/kdecore (K*TimeZone*): KSystemTimeZones: ktimezoned initialize() D-Bus call failed: "Not connected to D-Bus server"
kdmgreet(240)/kdecore (K*TimeZone*): No time zone information obtained from ktimezoned
Server terminated successfully (0). Closing log file.Másik gond, hogy az egész rendszer félig magyar.
A KDE desktop-ot már átváltottam angolra, de a parancssorban minden magyar. -
válasz
CPT.Pirk #811 üzenetére
Az normális, hogy a bejelentkező képernyőn nem tudok belépni, de parancssorból igen?
Az első próbálkozásnál kiír valamit, hogy totál-brutál-fatál hiba, és nézzem meg a logot, ha érdekel, hogy mi az.
Hol találom a logot?
Lehet, hogy az a baja, hogy több, mint nyolc karakter a jelszó? A változtatáskor beszólt, hogy nem mindenhol lesz jó, ha hosszabb, mint nyolc karakter... Kissé fura lenne. -
válasz
CPT.Pirk #809 üzenetére
Köszi!
Közben sikerült megoldanom egy kölcsön DVD olvasóval.
EFI-t még nem frissítettem, és remélem, hogy nem esik össze tőle majd, amikor megcsinálom.
Egyébként maga a Chakra feltelepülve már tetszik.
Holnap este keresek is egy jó kis leírást a net megosztáshoz.
Azt akarom megoldani, hogy a gép az egyik hálókártyával csatlakozik a PPPOE nethez, másikon meg megosztja egy switch felé, és pl. MAC address alapján különböző URL szűrési sémákat alkalmaz. -
válasz
CPT.Pirk #805 üzenetére
A particionálásig most el sem jutok.
Eddig dvd-ről bootoltam, most meg pendrive-ról.
Ha UEFI: Pendrive opcióval próbálok bootolni, akkor a bios menu-be ugrik a gép...
Ha USB: Pendrive opcióval, akkor elindul a boot, de egy idő után kiírja, hogy nem találja a boot lemezt.
A Sabayon pont fordítva csinálta, az USB opcióval nem volt hajlandó elindulni, de UEFI-vel igen.Kezdem utálni ezt az egész UEFI mókát. Hihetetlen, hogy ez ennyi szívást okoz.
Vagy csak én vagyok ennyire béna és tudatlan a témában?
A DVD-ről bootolás jelenleg nem opció, így meg kell oldanom USB-ről.
Van erre valami megoldás? UEFI-s lapon?KÖszi!
-
rybank
senior tag
válasz
CPT.Pirk #800 üzenetére
Alapesetben jogos az elvárásod és én is azt szeretném és szeretem ebben a disztrib-ben, hogy flottul megy gui-s cuccokkal. Szerintem később valósulhat meg, hogy a forrásokat, meg a ccr-t is tudjuk nyomni valami kis qt-s felületről. De ugye ez linux, én mindig terminálozok.
-
BoB
veterán
válasz
CPT.Pirk #800 üzenetére
Nekem a KISS jelentése nem ez. Pont hogy arról szól hogy nem teszünk fel semmilyen felesleges programot ha meg lehet csinálni anélkül is. (ami ebben az esetben azt jelenti hogy egyszerűen megoldható terminálban, nem kell GUI)
Nem bonyolítunk feleslegesen.
-
Viktoár
addikt
válasz
CPT.Pirk #789 üzenetére
Rendben,köszi megnézem hogy mire jutok.
A Mint-et is próbáltam feltenni,a telepítés ment a mint a karikacsapás viszont újraindítás után amikor a hdd-ről bootol már nem jön be a rendszer.A töltőképernyő szétesik és úgy is marad.A rendszer betöltődik a háttérben,de csak a töltőképernyőt látom szétesve.
Melyik linuxot ajánlod ami egyszerű és picit hasonlít a windowsra.A telepítésekkel se kelljen sokat bajlódni,netezés,facebook,skype,film,zene lenne a lényeg.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
CPT.Pirk #783 üzenetére
Én még nem rakom fel, egyelőre Manjarozok, amúgy elég király hogy nincs már bundle manager a Chakrában, bár maga a megvalósítás jó volt, de nem tetszett hogy így kihagyja a telepítés menetéből a usert (hát még a Manjaro-n
)
Mikor próbálod ki? Én majd mindenképpen megvárom a stable kiadást. Jah meg rémlik valami, hogy valamelyik linux topikban említetted volna hogy készítesz majd egy új Logoutos írást.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
CPT.Pirk #773 üzenetére
Igazából nekem mindegy, csak szeretnék jobban elevickélni arch alapokon, majd ha már jobban megy archlinuxot akarok feltolni, tetszik ez a legózós stílus .D Elég sokat olvastam már róla úgyhogy még nem esek neki, KDE-hez amúgy sem ragaszkodom annyira, inkább xfce párti vagyok, csillivilli nem az én világom (bár nincs gondom az eye-candyvel de egy idő után unalmas az is.D). Így emiatt a ChaKDE
amúgy is csak átmeneti lett volna. No de akkor kipróbálom ezt a Manjaro-t, mi baj lehet.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
CPT.Pirk #763 üzenetére
Okay értem.
Engem igazából az intel driver nem érdekel, mert csak melegszik tőle még idle is a chipset (winben legalábbis), winben le is van tiltva, szóval csak a diszkrét kártya drivere kell, az átkapcsolható cucc nem biztos hogy szükséges, de ha meg lehet oldani és nem melegszik akkor benne vagyok és támogatom. Még azzal nem próbáltam, de amikor igen, akkor szaggatott rajta FF-szal a böngészés, ezért is inkább a discrete graphics az állandó.
Viszont a hétvégén mindenképpen fel kell pakoljak egy linuxot, mert most csak windóz7 van a gépen. Debian (mi más) fog felmenni, meg lehet megpróbálom az Archot, amitől szerintem a nem létező hajam is eldobom, mert kb egész évben nem linuxoztam és sokat felejtettem. Így hát az érdekelne, hogy ha hagyok a Chakrának helyet, akkor meg lehet oldani hogy egy winyón (persze külön-külön partíción) 4 féle rendszer legyen? A Chakra lenne a 4.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
CPT.Pirk #761 üzenetére
Mi a helyzet a 3XXX mobility szériákkal, érdemes egyáltalán megpróbálni? Még valamikor télen használtam utoljára és akkor asszem nem tudtam felrakni a catalystet bár sajnos hamar feladtam. Most tervezem visszatenni újból, de ha totál halott már a régi gépek (jelen esetben T500) támogatása akkor megpróbálok inkább valami más Arch alapú disztrót.
-
joecontra
addikt
válasz
CPT.Pirk #754 üzenetére
Köszi.
Egyelőre live módban próbáltam ki, de a sebessége elég meggyőző. A KDE miatt azt hittem, hogy akadni fog, de nem. Gördülékeny.Más KDE disztrónál a startup animációt nem szeretem mert általában belefagy (Kubuntu, Arch + KDE). Utóbbi jó is volt, de egy terminál parancs után (UTC idő legyen az alapértelmezett) és reboot után sosem jutott túl a startup animáción. Mindig csíkokra esett a kép.
A Chakra viszont USB-ről szépen indult, tetszik eddig.
Szerk.:
Várom a logout írást majd.Üdv,
J -
Koga777
tag
válasz
CPT.Pirk #750 üzenetére
PclinuxOs-en például gui-val lehet beállítani, automatikusan fel is rakja és elindítja, ha nincs installálva a samba. Talán még OpenSuse az, ahol alapban van samba installálva. (Lusta vagyok most megnézni)
Hogy valami témába vágó dolgot is írjak, már csak a Teamviewert kell gatyába ráznom. CCR-ben ugye ott van, fel is megy, 1-2 percig ideig el lehet a Chakrás gépet érni, majd nem érzékeli az egeret és a billentyűzetet. Nem áll le. Érdekes módon ugyanez van Manjaro linux alatt is.
-
Koga777
tag
-
Koga777
tag
válasz
CPT.Pirk #746 üzenetére
Szia CPT.Pirk!
Köszönöm a segítőkészségedet.
Természetesen csináltam rendszerfrissítést, írtam is, bizonyára elkerülte a fogyelmedet.
Újabb probléma: samba nem akar elindulni.
Nem volt cp /etc/samba/smb.conf, ezért lemásoltam a /etc/samba/smb.conf.default fájlt, majd próbáltam elindítani:
sudo cp /etc/samba/smb.conf.default smb.conf
[gabor@chakra-pc ~]$ sudo systemctl start smbd.service
Job for smbd.service failed. See 'systemctl status smbd.service' and 'journalctl -xn' for details.systemctl status smbd.service
smbd.service - Samba SMB/CIFS server
Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/smbd.service; disabled)
Active: failed (Result: exit-code) since k 2013-08-06 17:38:51 CEST; 3min 13s ago
Process: 856 ExecStart=/usr/sbin/smbd -D (code=exited, status=1/FAILURE)journalctl -xn
Hint: You are currently not seeing messages from other users and the system.
Users in the 'systemd-journal' group can see all messages. Pass -q to
turn off this notice.
-- Logs begin at h 2013-08-05 20:07:35 CEST, end at k 2013-08-06 17:38:51 CEST.
aug 06 17:35:52 chakra-pc pulseaudio[594]: [pulseaudio] bluetooth-util.c: org.bl
aug 06 17:35:58 chakra-pc pulseaudio[594]: [alsa-source-Intel ICH] alsa-source.c
aug 06 17:35:58 chakra-pc pulseaudio[594]: [alsa-source-Intel ICH] alsa-source.c
aug 06 17:36:01 chakra-pc pulseaudio[594]: [alsa-sink-Intel ICH] alsa-sink.c: Az
aug 06 17:36:01 chakra-pc pulseaudio[594]: [alsa-sink-Intel ICH] alsa-sink.c: Ez
aug 06 17:36:01 chakra-pc pulseaudio[594]: [alsa-sink-Intel ICH] alsa-sink.c: Az
aug 06 17:37:54 chakra-pc sudo[844]: gabor : TTY=pts/2 ; PWD=/home/gabor ; USER=
aug 06 17:38:43 chakra-pc sudo[851]: gabor : TTY=pts/2 ; PWD=/home/gabor ; USER=
aug 06 17:38:51 chakra-pc sudo[853]: gabor : TTY=pts/2 ; PWD=/home/gabor ; USER=Ezekből nem tudtam sok mindent kibogarászni. Googliztam, de nem lettem okosabb.
-
Koga777
tag
válasz
CPT.Pirk #742 üzenetére
A virtualboxban Archlinux 64 van beállítva, de a laptopomra is felraktam pár napja, ott is ugyanez a hiba volt. (Azóta már leszedtem onnan). Lehet, hogy a virtualbox beállítás miatt ilyen? Miért nem teszik bele a fejlesztők alapból az extra repót? Azon gondolkozom, miért kell szenvedni azzal, hogy pacman.conf-ot kell módosítani és filesystem-extra csomagot feltenni? Más disztrókban alapból elérhető a firefox és a chromium, miért kell bonyolítani? Nagyon szimpatikus a Chakra, de ilyen dolgokkal elrontják.
Most a Kapudan nem indul:
kapudan
/usr/share/kde4/apps/kapudan/kapudan/tools/daemon.py:13: UserWarning: You shouldn't rely on this method, but rather use is_enabled
warnings.warn(message)
/usr/share/kde4/apps/kapudan/kapudan/tools/daemon.py:13: UserWarning: You shouldn't rely on this method, but rather use is_installed
warnings.warn(message)
Traceback (most recent call last):
File "/usr/bin/kapudan", line 245, in <module>
kapudan = Kapudan()
File "/usr/bin/kapudan", line 23, in __init__
self.initializeUI()
File "/usr/bin/kapudan", line 60, in initializeUI
self.createWidgets(self.screens)
File "/usr/bin/kapudan", line 187, in createWidgets
_scr = screen.Widget()
File "/usr/share/kde4/apps/kapudan/kapudan/screens/scrWelcome.py", line 34, in __init__
Widget.desc = str(Widget.desc) % tools.getRelease()
UnicodeEncodeError: 'ascii' codec can't encode character u'\xf6' in position 1: ordinal not in range(128)(Fel szerettem vonal tenni a Kick-Off-ot.)
-
Koga777
tag
válasz
CPT.Pirk #742 üzenetére
Szia!
A pacman-conf-ban engedélyeztem az extra repot, de a filesystem-extra csomagot nem tettem fel . A news rovatban a filesystem-extra május 4.-i dátummal van, a Chakra-2013.05-Benz pedig május 29, feltételeztem, hogy már belerakták az extra repo dolgait, ennek ellenére nem. Meddig kell visszaolvasni a news-ban? Egészen az elejéig? -
chab7
addikt
válasz
CPT.Pirk #736 üzenetére
És a testing repo-t külön be kell írni, vagy az unstable lenne az csak azt is ki kell kommentelni?
Továbbá hogyan lehetne még jobban magyarítani és továbbra sem találom az élsimítás és betűk dpi beállításának a helyét. Kifolyik a szemem ilyen apró betűk mellettMeg aztán a témázást hol lehet változtatni? Mert első indtáskor lehetett a témák közt választani, de ez most olyan lett, hogy fehér alapon világoskékkel kell írnom ebben a szövegbevitelben is a ph fórumon
De sehol nem találom azokat a témákat így telepítés után hol lehet megváltoztatni. -
Brogyi
őstag
válasz
CPT.Pirk #723 üzenetére
Most már leírom nekem, hogy indult be, mert azért nem olyan egyértelmű ahogy látom.
Létrehoztam a következő dir-eket.
/extra
/extra/etc
/extra/bin
/extra/lib
/extra/usr
/extra/opt
Az /etc/pacman.conf-ban a következő dolgot írtam be, és engedélyetem:
[extra]
Include = /etc/pacman.d/mirrorlist# kivettem az unstable rész elöl, és persze az alatta levő sort is engedélyeztem.
Restart és ennyi.
Miért nem lehet így leírni? Miért kell ilyen béna félrevezető sorokat írni mint a
következő:
sudo pacman -Sy filesystem-extra
Filezilla-val tesztelve, működik. -
fityere
senior tag
válasz
CPT.Pirk #708 üzenetére
Köszönöm.
Most egy ilyen akadályba ütköztem
"figyelmeztetés: körkörös függőséget észleltem:
figyelmeztetés: a(z) lib32-gcc-libs csomag saját gcc-libs-multilib függősége előtt lesz telepítve
belső ütközések keresése...
:: A(z) gcc-libs-multilib és a(z) gcc-libs ütközik egymással. Eltávolítja a(z) gcc-libs csomagot? [i/N]
hiba: feloldhatatlan csomagütközéseket találtam
hiba: nem sikerült előkészíteni a tranzakciót (ütköző függőségek)
:: A(z) gcc-libs-multilib és a(z) gcc-libs ütközik egymással
Installation failed.
" -
oPalRx7
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #695 üzenetére
Valahogy sikerül mindig először rontanom a helyzeten
kár hogy ma már nincs több időm foglalkozni a rendszerrel.
amit tettem, és ami ennek hatására lett:
locale.gen fájlban volt 4 sor engedélyezve:
en_EN
en_EN.UTF-8
hu_HU
hu_HU.UTF-8a nem utf-8 sorok elé raktam #-t.
locale.conf átalakult
LANG="hu_HU.UTF-8"-ra
locale -a rendben adta a találatokat, generált amit kell.majd reboot után fennáll most az a helyzet hogy 100%-ban fagy a grub utáni rendes boot, viszont safemode elindul. még megpróbálom visszafordítani amit csináltam, mit reagál rá, de ez érdekes (grub utáni fagyások kódlapokkal lennének összefüggésben? )
szerk: visszafordítottam az utolsó beavatkozásom, és rendes rendszerindulás nem jön össze :S
-
oPalRx7
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #693 üzenetére
Most ott tartok, hogy néha fagy a rendszer initrd után, de kb az esetek felében elindul.
grub reinstall megvolt (egy kicsit rescue is kellett, mert jól elbaltáztam) de nem oldódott meg a gond ettől.
A nomodeset nélkül viszont hibásan működik a vga driverem (kipróbáltam a legacy 13.1 és a radeonhd félét is tutorial alapján). Ne kérdezd miért.
-Syu már megvolt, elvileg nem kellene elmaradt csomagomnak lennie...
Most a steam elindítása, egy xvba gyorsítás lehetősége, valamint a telepítéskor véletlenül NEM utf8 karakterkészlet utf8-asítása után nyomozok
Érdekességként:
ugye van 5s timeout - ha túl korán (1-2s) vagy a timeout lejárása esetén automatice lépne tovább a grub, akkor fagy jellemzőbben, de ez csak észrevétel, semmi logot nem tudom hol keressek ez ügyben -
oPalRx7
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #688 üzenetére
No, egy update. Egy nálamnál linuxot jobban ismerő ember segített
ez a grub2 utáni boot dolog olyan hogy egyszer megy egyszer nem. nemtudom miért.
de utána is volt egy jó fekete képernyő, ami ki-hitte-volna VGAdriver hiba miatt volt.
(a megoldás eléggé hosszú körüljárt dolog, mert először x kézzel betölthetetlenné tételén keresztül eljutottunk a vgadriver 2xes kicserélésén, meg konzolos update-en keresztül addig, hogy kiderült mi is hiányzik a betöltésnek)
az etc/default/grub -ból hiányzott egy kernelparaméter aminek a neve "nomodeset" volt (a quiet helyére írtam végül be) ezután már elindul a grafika rendesen, a boot-ot még tesztelem. jelenleg olyan hogy 2 indításból 1szer csontrafagy, másodjára pedig elindul a rendszer.
-
oPalRx7
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #686 üzenetére
Köszi a reakciót
Zárt driverekkel. A Live rendszer jól is indul el vele. csak a telepítés utáni rendszer nem indul. Erre gondoltam én is, ugye a HD4330-nak már legacy driver kell, de akkor a live miért jó? Más kérdés hogy a bootolásig nem is jut el a gép. init közbe áll meg. pont grub után.
(Loading Linux...
Loading initial ramdrive...
majd itt készre fagy)swap: azért van ami igényli, ezért meghagyom. A méretét csökkenthetném, de úgyis kell az SSD-nek aktívan nem használt cellákat biztosítani
ez is tervezetten része annak a helynek. Hibernálni nem hibernálok, de azért hagyom hogy legyen.
-
Xmodule
őstag
válasz
CPT.Pirk #673 üzenetére
Köszi.Most mar nem vagyok otthon de megnezem. Van meg egy dolog. Mikor ranyomtam hogy kapcsolja ki a gepet szepen kijelentkezett majd sötet kepernyö villodzott es közben a bal felsö sarokban egy kurzor pislogott. De a gep nem kapcsolt ki percekre kesöbb sem. Ez most mitöl lehet?
-
McSzaby
őstag
válasz
CPT.Pirk #667 üzenetére
Az, de mégis szükség lenne rá.
Rühellem a mysql-lel együtt.
AH00526: Syntax error on line 7 of /etc/httpd/conf/extra/httpd-phpmyadmin.conf:
Invalid command 'php_admin_value', perhaps misspelled or defined by a module not included in the server configurationEzt kapom vissza és nem tudok rájönni mi a baja. Miért nem ismeri fel ezt a parancsot a conf fájlban...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- TCL LCD és LED TV-k
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Huawei Nova Y90 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- BESZÁMÍTÁS! MSI H110M i7 7700 16GB DDR4 250GB SSD 1TB HDD GTX 1660 6GB Zalman N4 Cooler Master 400W
- Apple iPhone 13 Mini / 128GB / Gyárifüggetlen / 12Hó Garancia / 84% akku
- Realme 7i 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest